10. 1. 2017

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2016

Redaktoři dali ke konci roku dohromady své osobní TOPky za uplynulý rok. Kdo vyhrál, už asi víte, ale kdo se umístil na dalších místech?

hlavní obrázek

Po loňském výpadku se vracíme k tradičnímu článku, kdy členové redakce zavzpomínali, co v minulém roce viděli a co se jim z toho líbilo nejvíce. Tentokrát jsme se ve zhlédnutých filmech moc neprotnuli. Žebříček se z toho ale nakonec vytvořit dal :)

1. Deadpool (13 bodů)

Nejnetradičnější antihrdina z komiksů od Marvelu, kterého provázela asi nejnetradičnéější reklmaní kampaň (tedy alespoň v zámoří). I tak se dostal do žebříčku jen 3 z nás.

2. Spotlight (10 bodů)

Po odlehčené první příčce tu máme příčku druhou výrazně temnější.

3.-5. Fantastická zvířata a kde je najít (7 bodů)

Třetí až páté místo máme dělené. První je podle abecedy spin-off Harry Pottera.

3.-5. Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (7 bodů)

Druhé třetí místo si pro sebe zabral příběh vojenského medika inspirovaný skutečnými událostmi.

3.-5. Zootropolis: Město zvířat (7 bodů)

A trojici třetích filmů uzavírá animák ze zvířecího světa.


A teď už pojďme k osobním žebříčkům.

Atticus

Nejlepší film

1.) Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
2.) Orel Eddie
3.) Anthropoid
4.) Captain America: Občanská válka
5.) Rogue One: Star Wars Story

Potřeboval bych těch míst alespoň deset. Letošek byl skvělými filmy totiž přeplněný. Po těžkém vybírání padl jako jeden z nejlepších Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Filmů, které by mě dojaly a něco ve mně zanechaly, moc totiž není. Dílo od Mela Gibsona mě totálně odrovnalo. Navíc, což se už vyjadřuji i k dalším dvěma místům, mě filmy dle skutečných událostí baví, hlavně, když jsou takto skvěle natočené. Nu, a jelikož jsem od malička fanda SW a komiksů, tak jsem byl letos hodně uspokojen.

Nejhorší film

1.) Den nezávislosti 2
2.) Buchty a klobásy
3.) Obr Dobr
4.) Podfukáři 2
5.) Sebevražedný od­díl

K těmto se nebudu ani vyjadřovat – jednoduše filmy, které mě velice zklamaly či díky své (ne)kvalitě zoufale rozesmály.

Největší překvapení

1.) Vlna
2.) Orel Eddie
3.) Deadpool

Že Norové dokážou natočit takto překvapující katastrofický film, mě překvapilo. Sice se neobešel bez klišé, ale musím uznat, že se jedná o jedničku mezi katastrofickými filmy. Sportovní snímky moc nevyhledávám, proto jsem zůstal stát s otevřenou pusou, když mě Orel Eddie úplně odrovnal. A Deadpool? To musí být snad největší překvapení pro každého fandu tohoto žánru.

Největší zklamání

1.) Fantastická zvířata a kde je najít
2.) Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti
3.) Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Nemusím vám přeci nic vysvětlovat. Máte obrovská očekávání, těšíte se jako malé dítě a ono nic. Když je film natočen podle knihy, kterou milujete, očekáváte tu nejvyšší možnou kvalitu, ale ona nepřijde. A u filmů, kde je už na co navázat, ale prostě se to nepovede, tak máte chuť zavrhnout jakékoliv další pokračování.

Zaujalo mě mimo kinodistribuci

1.) 47 Meters Down
2.) Je s námi konec?

Shrnutí sezóny

Plná překvapení, která mě potěšila, ale také zklamala. Pár filmů mi zůstane v srdci a rozhodně jsem je neviděl naposledy. Docela povedený rok a doufám, že ten následující bude ještě lepší.

Esgalnor

Nejlepší film

1.) Spotlight
2.) Fantastická zvířata a kde je najít
3.) Zootropolis: Město zvířat
4.) Já, Olga Hepnarová
5.) Kniha džunglí

Ač mi unikli vychvalovaní Příchozí, myslím, že se Spotlightem by nehnuli. Obdivuhodně natočený biografický snímek, který si vybral velmi zajímavé kontroverzní téma a napětí podává velmi uvěřitelně, čemuž napomáhá hromada áčkových herců. Fantastická zvířata mají k dispozici Hollywoodskou špičku také a díky výbornému scénáři nabízí překrásný návrat do světa čar a kouzel. Zootropolis je jedním z nejlepších animáků posledních let a scéna s lenochody je nezapomenutelná. Čtvrté místo hřeje u srdce – jsem rád, že tam bez výčitek mohu dát český film. Já, Olga Hepnarová nabízí neovlivněný pohled na slavnou vražedkyni v zajímavém artovém hávu. Kniha džunglí se do topky nakonec dostává díky bezchybnému audiovizuálu, jedněm z nejlepších triků od Avatara.

Nejhorší film

1.) Seznamka
2.) Strašidla
3.) Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda
4.) Prázdniny v Provence
5.) Lída Baarová

Uf, letos jsem měl to štěstí, že se mi dařilo horším filmům vyhýbat. A sestavit tuhle topku pro mě bylo dost náročné, protože všech pět filmů jsem viděl jen v útržcích a nebo mě jejich hloupost omámila natolik, že si z nich moc nepamatuju. Seznamka je ale hrůznost, čistě amatérská děsuplnost. Strašidla amatérská nejsou, ale jejich příběh je neskutečně stupidní a herci zoufale přehrávající. Na Chipmunky jsem jednoduše alergický a z té půlhodiny na začátku a deseti posledních minut, před kterými jsem se probral je bez výčitek házím na třetí místo. Čtvrtý nejhorší film jsou pro mě Prázdniny v Provence. Štáb si zdarma zajel do Provence a když se nudili, rozhodli se natočit film – tak to celé působí. A Lída Baarová je zde především díky promrhání filmového potenciálu.

Největší překvapení

1.) Mělčiny
2.) Polednice
3.) Nerve: Hra o život

Z Blake Lively se vyklubala vynikající tahounka. Mělčiny stojí hlavně na ní, protože příběh je nepřekvapivě dost nelogický. Očekával jsem jen devadesátiminutové utrpení, Blake s vizuálem se ale postarali o velké překvápko. Polednice je naopak velkým překvapením z české kotliny. Překvapil samotný příběh i nečekaně zručná režie. A Nerve má na teenagerskou blbinku překvapivě charismatické herce a vymazlený obraz.

Největší zklamání

1.) Revenant Zmrtvýchvstání
2.) Dívka ve vlaku
3.) Saulův syn

Od Revenanta jsem čekal hodně – moje očekávání našponovaly nadšené ohlasy… všech. Nakonec tam mohu ocenit jen Lea, jinak mě to zklamalo na plné čáře. Od Dívky ve vlaku jsem kvůli knižní předloze (která mě nadchla) měl vysoká očekávání. O výsledku nemůžu říct, že by byl vyloženě špatný – rozhodně mě to ale zklamalo, protože jsem očekával něco ve stylu Zmizelé… Saulův syn nebyl vyložené zklamání, jen z něj zbylo takové nezaujaté odfrknutí, rozhodně to dle mě šlo lépe.

Zaujalo mě mimo kinodistribuci

1.) Autopsy of Jane Doe

Filmů mimo naši kinodistribuci jsem moc neviděl, žádný mě ale příliš nezaujal. Žádný, až donedávna – britský horor Autopsy of Jane Doe je atmosférická lahůdka a jeden z nejlepších hororů letoška (a těch dobrých byla spousta).

Shrnutí sezóny

Začnu optimisticky a řeknu, že uplynulá sezona přinesla spoustu smrti. Tolik odchodů významných filmových osobností dlouho nebylo. Jen pro příklad – Alan Rickman, David Bowie, Carrie Fisher. 2016 kromě tohoto doručilo několik zklamání těch záruk jistoty – Spielbergův Obr Dobr stál podle všeho za zlámanou grešli a Troškovi už nejdou ani ty pohádky (viz Strašidla). Sequelů bylo ohromné množství a často studia zjistila, že ne vždy tudy vede cesta – Alenka v říši divů: Za zrcadlem, Aliance, Lovec: Zimní válka, Podfukáři 2 a šlo by pokračovat. Víra v opravdu dobré zpracování herní předlohy, které navíc dokáže dost vydělat, pomalu upadá i těm největším optimistům – Assasin’s Creed, Warcraft. Co mě ale těší je vzestupná tendence českého filmu. Stále sice vznikají hrůzy, to u nás nezastavíme. Ale fajn počiny jako Polednice, Hepnarová nebo Anděl páně 2 se vymykají tomu, co jsme v našich luzích a hájích vídávali ještě nedávno. Disney musí oslavovat 2016 snad až do února, vzhledem k výborným tržbám. Velkých filmů, které jednoznačně potěšily, jsme nedostali tolik, nenápadných překvapení ale byla spousta (prý Příchozí nebo Hacksaw Ridge). 2016 byl, co se filmů týče, průměrný rok. Sice tu není v mém případě nějaké přehnané nadšení, najdou se ale skvělé filmy z tohoto roku a zklamaný rozhodně nejsem.

vjera

Nejlepší film

1.) Příchozí
2.) Noční zvířata
3.) Deadpool
4.) Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
5.) Sully: Zázrak na řece Hudson

2016, rok Amy Adams. Ať už luštila jazyk mimozemských návštěvníků nebo se vyrovnávala s exmanželem, odcházela jsem z kina s jedinečným zážitkem, který si chci zopakovat. Nelze nepochválit také pana Poola či návrat Mela Gibsona za kameru, který již tradičně nešetřil sílu divákova žaludku a naservíroval tak intenzivní válečnou řež, že Spielbergův vojín Ryan byl procházka růžovým sadem. Všechny palce nahoru dostává i Eastwoodův Sully za důkaz, že film dle skutečné události a s nálepkou „životopisný“ se dá natočit i jinak než pateticky a s do očí bijící touhou po nějakém ocenění.

Nejhorší film

1.) Carol
2.) Matky na tahu
3.) Bohové Egypta
4.) Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
5.) X-Men: Apokalypsa

Život je dost krátký na sledování špatných filmů, proto můj žebříček zcela jistě není výběrem toho největšího odpadu. Na to si až moc vybírám, na co se podívám. Přesto si občas cíleně pustím něco slabšího, abych pak lépe poznala kvalitu. Největší utrpení jsem možná překvapivě zažívala u loňské, snad na všechny ceny nominované, Carol s mou oblíbenou Cate Blanchett v titulní roli. Ten film nebyl v naprosto ničem výjimečný a nezpracovávat téma lesbické lásky, nikdo by o něj ani nezakopl. O Zkrocené hoře si troufnu hovořit jako o jednom z nejlépe natočených milostných příběhů vůbec, tohle bylo naopak čisté nic. U Matek na tahu se snad nemohly smát ani ty matky, Bohové Egypta zase spáchali ohavné hollywoodské násilí na egyptské historii. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti smetl kariéru Tima Burtona do kanálu. Před deseti lety jsem jeho filmy zbožňovala, teď už bych ho nejraději poslala do důchodu. Stejně jako filmy ze světa X-Men, protože tohle už vede jen do temných míst, které nikdo z nás vidět nechce. Podtitul nemohli tvůrci vybrat o moc vhodnější.

Největší překvapení

1.) Deadpool
2.) Warcraft: První střet
3.) Kniha džunglí

WHAM! Deadpool byl dlouho jedna z mála komiksáren, která šla mimo mě, a to převážně díky Reynoldsovi, jehož jsem neměla v oblibě. Nebýt volné vstupenky krátce před expirací bych na něj do kina ani nezašla, ve výsledku jsem však zvládla i druhou placenou projekci. Originální, nápadité a (KONEČNĚ!) eRkové procvičení bránice, které nelze nemilovat. S nezájmem nehráče jsem však vynechala dlouho očekávaný Warcraft, abych si pak doma u televize nadávala, že tohle jsem měla vidět na velkém plátně. Do třetice mě asi nejvíce překvapila Kniha džunglí – nádherný důkaz, že Disney dokáže utáhnout i film s neznámým chlapcem v hlavní roli a náloží perfektně naanimované zvěře.

Největší zklamání

1.) Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti
2.) Rogue One: Star Wars Story
3.) Sebevražedný od­díl

Jak těžké je v těchto dobách fandit komiksovým filmům od DC, když kazí, nač sáhnou. Kvůli duelu Batmana se Supermanem jsem se dokonce vydala na 250 km dlouhou cestu do pražského IMAX sálu, jen abych odcházela s těžce průměrným filmovým zážitkem a obsazenou pozicí pro zklamání roku. Podobná situace se opakovala i v létě se Suicide Squad. a byť jsem před premiérou preventivně snížila očekávání, zklamání se stejně dostavilo. Už jen proto, že takhle zpackané ztvárnění jedné z nejikoničtějších postav popkultury, Jokera, se jen tak nevidí. Poměrně veliké zklamání mi před Vánoci přinesl i první samostatný počin ze světa Star Wars. Aspoň jsem se přesvědčila, že nejsem zaslepeným SW fanouškem a ne vše s nálepkou této ságy se mi musí nutně líbit.

Shrnutí sezóny:

Rok 2016 nemůžu hodnotit negativně. Pokořila jsem svůj osobní rekord v počtu návštěv kina za těch 15 let, co do něj chodím (ano, vedu si jak magor statistiky). Viděla jsem spoustu vydařených filmů, z nichž dva byly dokonce i české produkce. Ačkoli jsem žádnému snímku neudělila plných 100%, potěší mě, když i rok 2017 bude pokračovat ve stejném duchu.

Janca W.

Nejlepší film

1.) Spotlight
2.) 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází
3.) Anthropoid
4.) Cena slávy
5.) Saulův syn

Vybrat nejlepší film nebylo jednoduché, protože žádný snímek, který jsem loni viděla, mě úplně nepřesvědčil. Mezi 5 nejpovedenějších ale řadím Spotlight, 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází a Anthropoid. Z komedií mne potěšila roztomilá francouzská Cena slávy o krádeži mrtvoly Charlieho Chaplina a jako poslední do nej pětky řadím maďarský snímek Saulův syn, který má jisté nedokonalosti, ale zvlášť první polovina s člověkem pořádně zacloumá.

Nejhorší film

1.) Legenda o Tarzanovi
2.) Deadpool
3.) Lovec: Zimní válka

Špatným filmům se snažím vyhnout. Z toho, co jsem viděla, mě nejvíc otrávila Legenda o Tarzanovi, u níž jsem nízkou úroveň očekávala, ale i tak mne pán džungle dokázal nepříjemně překvapit. Komiksy od Marvela mám ráda, ale u snímku Deathpool jsme se s tvůrci zcela minuly v představě toho, co je vtipné. Filmy jako Lída Baarová, Padesát odstínů černé či Decibely lásky jsem si nechala s radostí ujít…

Největší překvapení

1.) Anthropoid
2.) Než jsem tě poznala
3.) Za láskou vzhůru

Největším překvapení roku 2016 je pro mne jednoznačně Anthropoid. Docela jsem se obávala, co mne čeká, ale u závěrečných titulků jsem zjistila, že po celou dobu sedím přilepená k židli a nervózně si okusuji prsty. Jen škoda té zběsilé angličtiny. Příjemně překvapila i romantická komedie Za láskou vzhůru či Než jsem tě poznala.

Největší zklamání

1.) Revenant Zmrtvýchvstání
2.) Deadpool

Jasným vítězem největšího zklamání roku je pro mne REVENANT Zmrtvýchvstání. Po vizuální stránce je to naprostý skvost. U některých záběrů jsem se rozplývala blahem, ale je to tak emocionálně prázdné… Pokud je mi i po 120 min jedno, jestli se Leonardo nakonec ke své pomstě doplazí, něco je špatně. U takhle vymazlené záležitosti je to obrovská škoda.

Zaujalo mě mimo kinodistribuci:

Tenká žlutá linie
Hector
Švadlena

Nejkrásnějším filmem, který jsem v uplynulém roce viděla, je mexické drama Tenká žlutá linie. Ještě teď se mi, při vzpomínce na skupinku mužů malujících čáru na 217 kilometrech rozpálené mexické silnice, svírá žaludek. Druhým nejhezčím filmem pro mne byl britský Hector. Peter Mullan je chlapík nesmírně charismatický a v tomto snímku si mne naprosto získal. No a Švadlena v podání Kate Winslet mě se svým šicím strojem bavila natolik, že jsem si film musela zopakovat ještě jednou doma. Všechny snímky jsem měla tu čest zhlédnout na pražském Febiofestu.

Shrnutí sezóny

Na značné množství filmů z loňského roku jsem bohužel nestihla zajít. Doufám, že nějaká perla se ještě skrývá mezi těmito snímky, protože z filmů, které jsem loni v českých kinosálech zhlédla, se žádnému nepodařilo uchvátit mě, nadchnout, žádný mne nedonutil nad ním ještě několik dní přemýšlet, usmívat se v MHD, při vzpomínce na některou ze scén. Rok 2016 bych tedy ohodnotila průměrně. Vznikla celá řada zdařilých snímků, ale žádný nevyčnívá z řady. Snad se takového dočkám zase v roce 2017.

Megawir

Nejlepší film

1.) Deadpool
2.) Doctor Strange
3.) Fantastická zvířata a kde je najít
4.) Rogue One: Star Wars Story
5.) Jason Bourne

Ano, ano, přiznávám, Bourne sem úplně nezapadá, ale je to prostě moje srdcovka. Na jeho návrat jsem se dlouho těšil a přestože se scénáristicky nejedná o nejzdařilejší kousek, já se prostě bavil. Deadpool je u mě jedničkou jednoznačnou, během roku jsem ho viděl ještě několikrát, přičemž prvotní WOW efekt z kina to nepřekonalo, nadšený jsem byl ale pokaždé. U Doctora, Fantastických zvířat a Rogue One platí, že jsem dostal to, co jsem čekal. Resp. jsem čekal fajn zážitek a efekt, který na mě filmy, co se mi líbily, mají. Přemýšlím o nich i po odchodu z kina a v hlavě si vše zpětně probírám. Navíc pak tyhle speciální kousky vždycky přidávám do osobní sbírky, abych se k nim mohl vrátit. No a přesně tenhle efekt u téhle pětky pokaždé nastal. Obecně jsem během roku kromě téhle pětky viděl poměrně dost filmových novinek, se kterými bych uměl říct, že jsem byl spokojen.

Nejhorší film

Tohle je pro mě hodně složitá kategorie, protože filmy, na které koukám, si opravdu vybírám. Pokud narazím na naprostou blbost, prostě se na do nedívám :) Proto u mě nenajdete příliš špatně hodnocených filmů, jednoduše si je nepustím nebo je nedokoukám a pokud film nevidím celý, nehodnotím ho.

Největší překvapení

1.) Doctor Strange
2.) Den nezávislosti 2
3.) Trabantem do posledního dechu

U Doctora jsem netušil, co čekat, předlohu neznám a o to víc jsem pak v kině byl příjemně překvapený. Perfektní zpracování pro mě zajímavého příběhu. Nepříjemně překvapený jsem byl u pokračování Dne nezávislosti. Místo originálního a zajímavého příběhu divák dostal velké nafouknuté nic. No a do třetice jsem byl překvapený, když jsem v kině viděl Trabantem do posledního dechu. Na základě zkušeností s minulými příběhy z dílny Dana Přibáně jsem čekal v podstatě něco naprosto jiného. Místo vyjuchaného dobrodružství tady člověk nicméně dostane především syrové a reálné drama, kde prostě cítíte, že být na cestě s někým dalším několik měsíců je solidní nápor na psychiku po všech stránkách. Myšlenka, která se vám po mrknutí na film objeví v hlavě, bude nejspíš „hele, ona to až taková legrace není“. Ještě dodám, že jsem byl překvapen příjemně. Film rozhodně stojí za to.

Největší zklamání

1.) Den nezávislosti 2
2.) Bohové Egypta
3.) Legenda o Tarzanovi

Na filmy, co mě nebaví, nekoukám. Vždycky dopředu vím, o čem film zhruba je a mimo naprostých výjimek se tím řídím. Každopádně občas narazím na něco, co mě prostě nebaví nebo zklame. O Dnu nezávislosti jsem už psal, Bohové Egypta bych označil ze efektní blbost, kde hlavní hrdina diváka donutí ho celkem solidně nesnášet a u Tarzana mě mrzí, že si tvůrci s příběhem nedali větší práci. Vizuální stránka se mi líbila moc, efekty dopadly taky dobře, ale to základní, tedy o čem to celé vlastně je, z mého pohledu dopadlo mizerně. Škoda.

Fruiko

Nejlepší film

1.) Deadpool
2.) Zootropolis: Město zvířat
3.) Hledá se Dory
4.) Humr
5.) Správní chlapi

No žádná sláva. Hlavně jsem pořád neviděl Příchozí. Zootropolis si mě získalo už trailerem a tak i když příběh není nic extra, nemá problém a v pohodě se vmáčkne do TOP 5. Podobně na tom je i Dory. Tam je to přeci jen sentiment a hlavně to byl první film, na který jsem vzal dceru do kina, takže další sentimentální body. Deadpool je vítěz i přes horší hodnocení oproti animákům, nějak se mi je nechtělo nacpat na první místo. A Deadpool byl přeci jen taková mírná svěžest v zatuchlém filmorybníčku, minimálně svou reklamní kampaní, takže si to zaslouží. Humr je pak film o kterém se dá přemýšlet i po delší době a taky jsem potřeboval do žebříčku dostat něco jiného, abych nebyl za příliš velkého barbara, co kouká jen na filmy podle komiksů a animáky.

Nejhorší film

1.) Seznamka
2.) Grimsby
3.) Jak básníci čekají na zázrak
4.) Ani ve snu!
5.) Jak se zbavit nevěsty

V podstatě stačí vybrat cokoliv českého a trefíte se do téhle kategorie. Letos kralovala Seznamka u které některé momenty byly hodně ve stylu „A to jako myslí vážně, nebo to je na něco parodie?“ Grimsby jako jediný zástupce zahraniční produkce mi prostě dlouhodobě nesedí humor Sacha Barana Cohena i když jak je vidět, pořád se mu pokouším dávat šanci. Stejně jako českým filmům, na které se stále dokola s masochistickou potřebou dívám.

Největší překvapení

1.) Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
2.) Warcraft: První střet
3.) Správní chlapi

První dva jsem po většinou hrozných reakcích čekal mnohem horší. Možná je to tím, že ani u jednoho nejsem zasažen předlohou (ať už knihou nebo hrou), takže jsem k tomu přistupoval jako normálním filmům a tam mi ti nepřišlo tak hrozný. A Správní chlapi? To je překvapení roku. Nečekal jsem absolutně nic a nakonec jsem se skvěle bavil.

Největší zklamání

1.) Buchty a klobásy
2.) Tajný život mazlíčků
3.) Podfukáři 2

Přehnaná očekávání po silném hypu. Jednoduché a rychlé shrnutí této kategorie.

Shrnutí sezóny

Zase jsem to flákal. Víc jsem koukal na mainstream než na ty kvalitní filmy. Alespoň mi to tak přijde. Ale co se týče toho mainstreamu, tak jelikož kromě Deadpoola systematicky ignoruji komiks filmy, tak sezóna byla docela slabá. Pokračování většinou zklamali a něco nového, co by si naopak za pár let nějaké to pokračování vysloužilo se taky neobjevilo. Takže za mě opravdu nic moc. Ještě, že tu jsou ty animáky. Občas.


A co vy? Napíšete nám do komentářů svoje topky?

Fruiko
Kdysi založil kfilmu.net, ale poté nějak propadl seriálům a založil SerialZone.cz
Poslední komentáře
Celkem 7 příspěvků v diskuzi
Fruiko
hodně dávno
Ale jsou v plánu a to nás šlechtí. :-D
michelleczsp
hodně dávno
Pravda, pravda :D
Pan Citron
hodně dávno
Z roku 2016 jsem zatím viděl 15 filmů, ale tak ono to snad ještě trochu přibude (stále mám mezery...