28. 12. 2011

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2011

I letos, jako každý rok, se s vámi ke konci prosince podělíme o naše nejsilnější filmové zážitky za předchozí sezónu. Seznam těch nejlepších a nejhorších filmů, ale i pár dalších kategorií, je ale letos extrémně různorodý, takže vám dost možná zamotáme hlavu. Co jednoho překvapilo mile, druhého zase zklamalo, ale je to možná lepší než loňská dominance pár filmů, kvůli kterým jste toho možná plno přehlédli.



Nejprve se podívejme na absolutní vítěze:

1. místo: Černá labuť a X-Men: První třída se shodným počtem 21 bodů. Opakuje se plichta z minulého roku, ale s tím nic nenaděláme.


3. místo: Králova řeč. Loňský oscarový vítěz posbíral drobky, tedy 13 bodů.


4. místo: Drive. Miláček festivalů nezůstal pozadu. Získal 12 bodů.


5. místo: Zrození Planety opic. Černý kůň roku si vysloužil 11 bodů a slušné páté místo.

Krom toho ale v osobních topkách padlo talších 19 filmů, což rozhodně není málo! Doporučuju zarolovat ještě trochu níž, abyste se krom zbylých nej. dozvěděli i nejhorší filmy roku podle každého z nás. A nejen to.

Aleee

Nejlepší film
1) Černá labuť
2) Králova řeč
3) Jana Eyrová
4) Opravdová kuráž
5) Půlnoc v Paříži

Jelikož jsme se rozhodli reflektovat filmy s českou premiérou v roce 2011, mému žebříčku vévodí především snímky, které zářily na loňských Oscarech. Na nové filmy se dívám většinou s větším odstupem (výjimku tvoří právě ty, jež mají naději u Akademie), tudíž se mnoho snímků z letošního roku nemá šanci do mé topky dostat. A abych byla upřímná, výběr by se ani tak nerozšířil. Z každého měsíce mě zaujal zhruba jeden film... Teď krátce a konkrétně k vybraným snímkům. Černá labuť mi loni dala přesně to, co chci – neuvěřitelné emoce. Králova řeč je za Černou labutí v těsném závěsu, i u ní jsem cítila silné pohnutí. U Jany Eyrové jsem byla nesmírně ráda, že dopadla dobře. Pustit se do adaptování není lehký úkol, navíc u takové klasiky. Opravdovou kuráž mám v žebříčku trochu natruc všem škarohlídům. Western není můj oblíbený žánr, ale tenhle film se mi přitom dost líbil. No a Půlnoc v Paříži je moje soukromá pocta mému oblíbenému režisérovi Woody Allenovi. Tak magický film dlouho nenatočil.

Nejhorší film
1) Saxána a Lexikon kouzel
2) V peřině
3) Hranaři
4) Gulliverovy cesty
5) Auta 2

Tento žebříček se mi sestavoval těžce, nejenom, že se na nové filmy dívám s odstupem, ale také se snažím vyhýbat opravdu blbým snímkům. Z uvedených filmů jsem viděla dva, u zbytku jsem zhlédla buď kusy a na celý film jsem neměla sílu, nebo mě iritovaly už trailery, ukázky, obrázek mi pak dotvořily názory, recenze jiných. Saxána? Ideální příklad toho, jak dokonale pohřbít původní předlohu. V peřině? Neustále se mi vybavovala ta přiblblá reklama „to roští pryč“. To když zpívala Moravcová... U Hranařů mě více než film pobavily hysterické reakce tvůrců a fanatických fanoušků. Gulliverovy cesty. Adaptátor musí projevit hodně invence, ale té invence bylo v tomto případě tolik, že se z klasiky stala slátanina největšího kalibru. Auta 2 jsem umístila, protože mě Pixar už delší dobu s menšími výkyvy štve. A za Auta si konečně zaslouží dostat přes prsty.

Největší překvapení: Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

Největší zklamání: Auta 2

Od pátého dílu to šlo s Potterem z kopce a já se obávala, kam jsou tvůrci schopní zajít. Naštěstí se u druhého dílu sedmičky pochlapili a Potter se dočkal finále, které sice nebylo skvělé, ale aspoň bylo důstojné.
Čekala jsem to. Ohlasy nebyly dobré a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že Auta se Pixaru nepovedla.

Shrnutí sezóny: Jak už to tak bývá, spoustu tvůrců, herců, režisérů apod., v roce 2011 zemřelo. Možná se jich spoustu i narodilo. Opět proběhly festivaly a opět se rozdávalo spoustu cen. Loučily se mnohé filmové série, Harry Potter je zářným příkladem. Konečně vychází do češtiny přeložená zásadní kniha o filmu, a to Bordwellův Film Art. A co mě nadzvedlo ze židle? Odvolání Vladimíra Opěly, šéfa Národního filmového archivu, těsně před odchodem do důchodu. Jestli si chcete počíst a dostat se do obrazu, nalistujte Respekt, zásadní příspěvek od Ivany Svobodové „Jirka je prostě pruďas.“ Článek je i na webu.

2mig1

Nejlepší film
1) X-Men: První třída
2) Drive
3) Win Win
4) Králova řeč
5) Rango

Matthew Vaughn mě po loňském Kick-Ass dostal i letos a jeho založení mutantské školy jsem si užil vrchovatě. Stejně tak jsem si užil Ryana Goslinga v působivém a stylovém Drive. Win Win byl jeden z nejpříjemnějších nezávisláků letošních Varů i celé filmové sezóny. Králova řeč mě pobavila o dojala zároveň a navrch k tomu přidala parádní herecké výkony. Rango se stal nejoriginálnějším animákem.

Nejhorší film
1) Saxána a Lexikon kouzel
2) Hop
3) Šťastný nový rok
4) Piráti z Karibiku - Na vlnách podivna
5) Twilight sága: Rozbřesk - část 1.

Znásilnění legendy a divákova vkusu aneb senilita někdejšího génia v českém filmu dosáhla vrcholu. Mít místo Santy a sobů na Velikonoce kupu zajíčků, kteří dětem po celém světě roznášejí velikonoční nadílku, je fajn. Když se tím zajíčkem touží stát třicetiletý chlap, je to průšvih i v rámci dětského filmu. Naprosto zbytečné variace/pokračování a jedno snesitelně opodstatnělé (v rámci knižní předlohy) předpeklí.

Největší překvapení: Český film

Největší zklamání: Čeští diváci

Na jednu stranu člověka potěší, že se letos urodila řada filmů, za které se česká kinematografie nemusí stydět. A nejen od zavedených tvůrců jako Hřebejk, Nellis nebo Vejdělek. S dalším povedeným titulem přišel i Robert Sedláček a nadmíru dobře se uvedli debutanti Tomáš Luňák a Zdeněk Jiráský, z nichž první z nich vyrazil rovnou bojovat i o Oscara. Na druhou stranu si člověk posteskne, k čemu to vlastně je. Je sice pravda, že příjemný mainstream v podobě Mužů v naději a Perfect days nahnal do kin téměř milion diváků. Ale taky je pravda, že několika desetitisícová (v případě Saxány i téměř několika statisícová) návštěvnost filmů, vedle kterých i troškoviny budí dojem umění, je pořád alarmujícím znamení, že si český divák nechává s oblibou kálet na hlavu.

Shrnutí sezóny: Letošní rok jsem to kino trochu zanedbával. A upřímně říkám, že moje Top 5 jsou víceméně provizorní, i když si za nimi stojim. Zejména v té negativní polovině mělo šance usadit se spousta jiných titulů. Nutno podotknout, že pak by ta Top 5 byla takřka českého ražení. Celý filmový rok 2011 se výsledném přehledu zdá být nevýrazný, zaujme jen při důkladnějším prozkoumání toho, co nabízel. Ve srovnání s tím, se máme ale na co těšit rok příští. A kdo neví, o čem mluvím, ať si urychleně pustí upoutávky na Promethea, Hobita a Temného rytíře.

Martin

Nejlepší film
1) Černá labuť
2) Na vlásku
3) Půlnoc v Paříži
4) Děcka jsou v pohodě
5) Thor

Nerad sestavuji nějaké žebříčky, protože často musím zařadit i něco, co se mi zase tak moc nelíbilo. Letos mám jiný problém – dva filmy jsem hodnotil na 90% a celých devět na 80%, což může značit velice úrodný rok nebo naopak mé rychle nastupující stárnutí. První místo je jasné – z Černé labutě jsem byl nadšen, i když uznávám, že nadšení může během reprízování značně upadat. Z Na vlásku se stala masová záležitost, o které si lidé hodně šuškají a čeho je moc, to vám může brzy lézt pěkně na nervy. Půlnoc v Paříži jsem vybral pro Allenovskou poetiku v koncentraci, která tu delší dobu nebyla. Zbytek si můžete klidně libovolně zaměnit za filmy jako Moneyball, Všemocný nebo Lovci hlav. Všechny tyto filmy se mi líbily tak nějak stejně, ale nakonec zvítězily ti, kteří mi v paměti uvízly asi nejvíce.

Nejhorší film
1) Bláznivá, zatracená láska
2) Zrození Planety opic
3) Hlavně nezávazně
4) Pařba v Bangkoku
5) Piráti z Karibiku - Na vlnách podivna

Mé nejhorší filmy nejsou vůbec nejhoršími filmy roku. Na blbé filmy se snažím nekoukat, protože noční můry z mládí, které mi uštědřily různí „kameňáci“, jsou stále živé. Vybral jsem ty, které jsem nejhůř hodnotil, a které mě zklamaly. Že se nejedná o úplně špatné filmy svědčí mé hodnocení 50 nebo 60% a také jejich častá divácká hitovost.

Největší překvapení: Všemocný

Největší zklamání: X-Men: První třída

Letos překvapilo hodně filmů, konkrétně Všemocný mě překvapil tím, jak inteligentně pracoval s námětem, z kterého mohla vzniknout stejně dobře totální kravina. Naopak X-Men nebyl o tolik horší film, přesto očekávání, ať už podle trailerů nebo podle tvůrců, byla obrovská. Jamese McAvoye už nevidím jako toho neomylného mladého talenta, naopak jsem konečně prozřel a více zaznamenal Michaela Fassbendera. První třída není natočena nijak vizionářky, je plná laciných triků, nepodobá se ani prvním dvou X-Menům jako spíš nenáviděnému Poslednímu vzdoru plného nesmyslné akce.

Shrnutí sezóny: Letos jsme byli svědky velice nenápadné sezóny, kde vítězily malé nenápadné filmy, a kde našponované stamilionové blockbustery doplatily na svou nezajímavost. Tažení malých filmů jistě bude převládat i nadále, jelikož jejich malé rozpočty studia jen tak nepoloží a mnohdy mohou výdělky překvapit jako třeba Černá labuť. A i když se do kina letos chodilo zase o něco méně, za rok jistě diváci přijdou opět na osvědčené hity. Velké filmy měly letos nejspíš prázdniny, za rok nám to vynahradí nový Batman, Bond a hlavně Hobit.

sigf07

Nejlepší film
1) Melancholia
2) Drive
3) Šéfové na zabití
4) Půlnoc v Paříži
5) Tintinova dobrodružství

Triumf severských tvůrců, jejich řemeslné dokonalosti a působivého vyprávění. A Woodyho Allena, kvůli kterému jsem si koupil desku Colea Portera, abych později zjistil, že „Let's do it“ zní mnohem lépe na filmovém soundtracku.

Nejhorší film
1) Tři mušketýři
2) Sucker Punch
3) Válka Bohů
4) Barbar Conan
5) Transformers 3

Co na to říct. Zjevně nejsem fanda vizuálně působivých, ale obsahově prázdných filmů ani příznivec věčných remaků.

Největší překvapení: Drive

Největší zklamání: Auta 2

Shrnutí sezóny: Rok 2011 pro mě byl rokem Ryana Goslinga. Nejprve mi vyrazil dech coby mlčenlivý drsňák a já si říkal, že tu máme Clinta Eastwooda 21.století. Následně strčil do kapsy Willa Smithe a jeho Hitche a nakonec mě dokázal ohromit v roli idealistického politického poradce, který o své ideály přichází. Je dost herců, kteří se za jeden rok stihnou mihnout hned ve třech filmech. Málokdy se ale jedná o tři de facto hlavní role. A nepamatuji se, kdo naposledy dokázal, že všechny tři počiny skončily obrovským úspěchem."

Bettyna

Nejlepší film
1) X-Men: První třída
2) Na vlásku
3) Zdrojový kód
4) Zrození Planety opic
5) Thor

Záležitostí provedenou bez mrknutí oka se pro mě letos stalo vyplnění první příčky v kategorii nejlepší film. X-men: První třída je absolutně prvotřídním zážitkem. Všechny předchozí díly už patří na filmovém nebi k těm příjemným stálicím, na které lze koukat za větru, deště a krupobití. Ovšem Vaughn zvládl z přehlídky svalnatých těl, super schopností a hrdinských počinů vytřískat ještě víc. Svým hrdinům „vrežíroval“ lidskost, šmrnc, energii a smysl pro humor. Důkazem se stal dvouhodinový film v žánru akční, sci-fi, dobrodružný, thriller (chybí snad už jenom romantický horor s nádechem komedie), který má hloubku, nenudí snad ani vteřinu a kde si Michaela Fassbendera zamiluje snad každý, kdo ho do té doby nemiloval.

Nejhorší film
1) Piráti z Karibiku - Na vlnách podivna
2) Tři mušketýři
3) Princ a Pruďas
4) Ženy sobě
5) Cizinec

Z vyplňování těchto příček mám každoročně potutelnou radost, ale zároveň mi činí největší problémy. Nechce se mi nějakému filmu uškodit tím, že bych na něj zapomněla a ve výsledku se mi tlačí na každém místě alespoň dva až tři filmy a nadávám jako dlaždič, že právě tato kategorie nemá příček alespoň deset. Navzdory všemu se mi letos, ke spokojenosti mé vlastní, podařilo celou záležitost relativně ukočírovat. Co dodat? Piráti z Karibiku letos vyhráli. Dle mého jsou již zbytečným „luxusem“, který si diváci mohou odpustit a nadšenci, které to stále baví točit, by měli zvážit, jestli není lepší dát peníze na charitu. Jestli světlo světa spatří pokračování Tří mušketýrů, tak sama sobě proženu kord srdcem. Princ a pruďas povýšil (nebo „ponížil“) žánr komedie na vulgarismy nabitou ptákovinu bez hlavy a paty, Ženy sobě mě donutily bezmocně bušit hlavou do stolu a stydět se za to, že jsem žena a Cizinec? To už bych radši viděla Johnnyho Deppa prohánět se Benátkami na Černé perle.

Největší překvapení: Rychle a zběsile 5

Největší zklamání: Jana Eyrová

To, že mě letos nejvíc překvapilo právě Rychle a zběsile, je překvapením i pro mě samotnou. Jedná se o typ filmu, který si mohu s přehledem a bez jakýchkoli abstinenčních příznaků odpustit a hravě dělat, že neexistuje. Hříčka osudu tomu asi chtěla, že jsem měla možnost Rychle a zběsile vidět a nelituji. Žádný filmový zázrak se nekoná, jsou daleko lepší filmy, ale po předchozích dílech, které jsou přehlídkou nevkusu a umělých vylepšení celého těla, nechybí „pětce“ správné akční nasazení, děj, který nemusíme hledat mezi horami implantátů, herci, kteří už alespoň přišli na to, jak trochu hrát a světe div se, ani humor nechybí. Palec nahoru.
Letošní zklamání roku mě mrzí snad ze všeho nejvíc. Příště si jakékoli těšení odpustím, protože pak to prostě špatně dopadá. Nemůžu říct, že by filmu něco z těch zásadních věcí, dělajících film filmem, chybělo, to rozhodně ne. Správná atmosféra, děj podle knihy, obsazení hlavních postav více než výborné, ale jakmile už člověk viděl toliko jiných zpracování jedné a té samé předlohy, už je více skeptický. Já měla tu smůlu, že viděla lepší zpracování, nevidět ho, jsem nyní nadšená.

Shrnutí sezóny: Rok 2011 byl stejně jako každý jiný bohatý na výborné, dobré a špatné filmy, každému podle jeho vkusu. Já osobně jsem za něj ráda už díky té výše zmíněné pětici pro mě nejlepších filmů, ale rozhodně jich nebylo jenom pět, zbytek na mě smutně kouká z kousku papíru na poznámky po mé pravici a mezi nimi vévodí Černá labuť následovaná svalovcem Kapitánem Amerikou, prý prvním Avengerem, a trošku komornějším Útěkem ze Sibiře. Ovšem, ačkoli rok je dlouhá doba, tak se mi nepovedlo pár, docela stěžejních, filmů zhlédnout a s nimi tedy, jako s novoročním předsevzetím, vpluji do roku 2012. Různé diety, spořící manévry, hledání lásky a podobná, typická novoroční předsevzetí mě neberou, tudíž jdu do nového roku s něčím splnitelným, no ne? Jen tak mimochodem, na co se to jenom příští rok těšit? Hned zkraje tuším kvalitní podívanou v podobě Nebezpečné metody a srdceryvného dojáku Válečný kůň, brečím už u traileru. Překvapení by nás mohlo čekat od Johna Cartera: Mezi dvěma světy, snad se má věštba vyplní, a když zklame, Havran už určitě ne, tuším nebezpečně dobrou kvalitu. Osobně jsem zvědavá na Hněv Titánů, co vy? Perseovi narostly vlasy, přidá to na kvalitě filmu? Nechme se překvapit. Temný rytíř povstal, bude horkou letní peckou a já tuším, že povstaneme i diváci v kinech za bouřlivého potlesku. Konec roku, pokud přežijeme avizovaný konec světa, je už nyní očekáván od všech milovníků fantasy a Petera Jacksona. Čeká nás Hobit a jeho první část. Směle si dovolím tvrdit, že nám některá kina nabídnou i trilogii Pána prstenů ještě před samotnou premiérou Hobita, takže prosím, směle tvrďte a doufejte se mnou. Pár slov závěrem, nechť je váš rok 2012 úspěšný a plný filmových zážitků, které budou stát za řeč.

vjera

Nejlepší film
1) Černá labuť
2) Drive
3) X-Men: První třída
4) Happy, Happy
5) Norské dřevo

Týden co týden jsem studovala programy kin. Téměř pokaždé přišlo nesmírné zklamání. Výběr byl pro mě letos bolestně slabý, a tudíž se na prvním místě mého žebříčku (ještě jako závan plodného roku 2010) objevuje výborná Černá labuť. Stříbrný snímek Drive se mi do hlavy zavrtal silou své jednoduchosti a nadmíru působivé atmosféry. Bronzovou příčku věnuji výborným mutantům, kteří zahladili mé rozpačité dojmy z Wolverina do ztracena. Happy, Happy z Norska a Norské dřevo z Japonska našimi kiny sice propluli bez většího rozruchu, který se věnuje spíše jejich anglicky mluvícím kolegům, ale přesto jsem z nich měla mnohem větší diváckou radost. Ať už za to mohl neokoukaný herecký ansámbl nebo fakt, že Norské dřevo je natočeno podle mé oblíbené knihy a jako adaptace obstálo velmi dobře.

Nejhorší film
1) Transformers 3
2) Zelený sršeň
3) Sucker Punch
4) Fighter
5) Strom života

Budu-li upřímná, na spoustu letošních kousků jsem se nepodívala, protože jsem v nich cítila propadáky už od prvopočátku. Vybírat nejhorší film je i přesto mnohem lehčí úkol než vybrat ten nejlepší. S přehledem vítězí třetí Transformers, kteří se pouze utápěli v digitálně dokonalém šrotování. Bohužel, dobré efekty se nerovnají dobrému filmu. Zelený sršeň byl ledovou sprchou nudy a zklamání, Sucker Punch stylovým vizuálním řemeslem a filmem o ničem zároveň, Fighter šíleně přeceňovaným průměrem a Strom života docela působivým umělecko-náboženským klipem, který bylo ale utrpení v kině sledovat. Za peníze o to víc.

Největší překvapení: Drive

Největší zklamání: Princ a Pruďas

Shrnutí sezóny: Není většího překvapení, než když jdete na film, o němž nic nevíte, nemáte od něj žádná očekávání a ve výsledku se vám zaryje do hlavy jak hřebík, jeho sledování si užíváte a nejraději byste si koupili lístek hned na první následující projekci. Tak nějak jsem to měla já s Drive. Na druhou stranu, pokud se těšíte na film tak moc, že pomalu odpočítáváte dny do jeho premiéry a jste si téměř jisti, že přes svůj vlastní smích neuslyšíte dialogy, je zklamání nepopsatelné. Princ a Pruďas měl vynikající ukázky, které bez mála vylučovaly zklamání. Bohužel to skončilo sice úchvatným soundtrackem, ale jen čistě průměrnou zábavou.

jakupb

Nejlepší film
1) 127 hodin
2) Králova řeč
3) Černá labuť
4) Zdrojový kód
5) X-Men: První třída

127 hodin – snímek, z kterého si ze všech jmenovaných i po roce pamatuji nejvíc. Nepochybně proto, že se umí divákovi dostat pod kůži. Udělal na mě dojem svou precizní režií, skvělým hereckým výkonem Franca, dynamickou hudbou či neodvratným příběhovým vyústěním. Na dalších místech jsou seřazeni dva horcí kandidáti loňského Oscara a za nimi dva povedené blockbustery. Jak Zdrojový kód, tak i První třída přinesla do žánru popcornové zábavy něco nového.

Nejhorší film
1) Cizinec
2) Kovbojové a vetřelci
3) Hanna
4) Drive Angry
5) Do morku kosti

O prvních čtyřech jmenovaných už nechci psát ani řádek textu navíc. Za volbu pátého se však trochu omlouvám. Je jasné, že Do morku kosti je tak trochu jiná kategorie, ovšem ani nezávislé filmy nemusí pouze nudit.

Největší překvapení: Šéfové na zabití

Největší zklamání: Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

Druhá část Relikvií smrti není vyloženě špatný film. Jenže když má skončit sága, které jste byli věrni 10 let, logicky chcete něco víc - něco velkolepého. Tvůrci však velkolepost berou pouze z hlediska počítačových efektů, a to nestačí. Na straně druhé tu máme perfektní komedii, již bych přál úspěch Pařby ve Vegas.

Shrnutí sezóny: Ač mi to zpočátku nepřišlo, rok 2011 nebyl skoupý na velké akční trháky (třetí Transformers, čtvrtí Piráti z Karibiku nebo páté Rychle a zběsile). A neošidil nás ani na poli kvalitnějších kousků, které šly kvůli Oscarům logicky do kin se začátkem sezóny, takže jsem na ně málem pozapomněl. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že je tento rok filmově slabší a bez výraznějšího překvapení.

Omarovic

Nejlepší film
1) 127 hodin
2) Zrození Planety opic
3) Králova řeč
4) X-Men: První třída
5) Zdrojový kód

Filmy 127 hodin a Králova řeč do topky nejlepších nezařazuji proto, že byly nominovány nebo vyhrály Oscary, ale proto, že si to doopravdy zaslouží, a že vybudovaly svůj úspěch prakticky z ničeho, o čem by si mohl divák udělat předběžný obraz. Úspěch zbylých tří tkví v tom, že jim divák příliš nedůvěřoval nebo od nich mnoho neočekával. Zrození Planety opic překvapilo ze všech filmů 2011 nejvíce, První třída X-Menů zbourala můj původní pohled na prequely a Zdrojový kód ukázal neobyčejnou kvalitu, kterou by člověk od sci-fi thrilleru v žádném případě nečekal.

Nejhorší film
1) Barbar Conan
2) Kazatel
3) Sucker Punch
4) Transformers 3
5) Kung Fu Panda 2

První tři uvedené filmy sklidily takový neúspěch ne proto, že by od nich člověk mnoho očekával. Právě naopak. Sám jsem nepočítal s tím, že se, byť jen malinko, vychýlí z průměru, ale všechny zašly ještě dál. A to očividně ve špatném slova smyslu. Nudnému až depresivnímu utrpení před obrazovkou nenapomohly ani okázalé efekty. Co se týče třetího dílu Transformers, měli jsme možnost spatřit, co pro Baye znamená "držet se při zemi", a ohledně Kung Fu Pandy, jak málo stačí k pošramocení pověsti skvělé podívané z prvního dílu.

Největší překvapení: Zrození Planety opic

Největší zklamání: Super 8

Zrození Planety Opic mělo po celé řadě vyčpělých pokračování světoznámé Planety Opic z roku 1968, neúspěšném remaku Tima Burtona, a navíc v rukou neznámého režiséra Ruperta Wyatta nesmírně těžký úkol. Tento film vzbuzoval mnoho nedůvěry, o co větší pak bylo překvapení, že lepší osvěžení staré klasiky si nešlo přát. Se Super 8 je to přesně naopak. J.J. Abrams před námi úzkostlivě tajil spoustu informací, do světa vypouštěl jen střípky, a svým tajnůstkářstvím zvyšoval a zvyšoval napětí všech příznivců sci-fi. O to horší pak bylo zjištění, že Super 8 se tak, tak drží, a ke konci to zvoře na celé čáře. Abrams sliboval skvělou podívanou, ke které mělo Super 8 hodně daleko.

Shrnutí sezóny: Rok 2011 s sebou přinesl spoustu dobrých i méně úspěšných filmových kousků. Jsem rád, že všechno nejlepší nepřišlo najednou, ale v průběhu celého roku. Letní sezónu bych zhodnotil jako ucházející, vánoční jako velmi vlažnou, a ačkoliv letos vyšla spousta dobrých a zábavných filmů, doufám, že nadcházející rok bude ještě lepší, a že třeba Hobbit nebo Avengers skončí na mém příštím hodnocení na dobrých místech.

Meky

Nejlepší film
1) Zrození Planety opic
2) Harry Potter a Relikvie smrti – část 2
3) Tři dny ke svobodě
4) Černá labuť
5) Bláznivá, zatracená láska

Ne, že by Zrození Planety opic bylo suverénně nejlepším filmem letošního roku, celá pětice je poměrně vyrovnaná, ale nějak seřadit jsem to musel. Zcela určitě ale platí, že všichni jmenovaní jsou nadprůměrnými filmy a pozornost si letos zaslouží. Jen bych chtěl zdůraznit, že nejsem „Potterofil“, ale závěrečná část se opravdu povedla a lehce mi zmírnila zhrzený dojem z celé ságy.

Nejhorší film
1) Strom života
2) Odnikud někam
3) Drive Angry
4) Transformers 3
5) Vřískot 4

Špatných filmů bylo letos požehnaně (ostatně jako vždy). U „populárních“ pokračování se to dalo čekat, Cage se stále hledá a Sofia Coppola si připsala zřejmě nejhorší počin režijní kariéry. Ovšem letos byl u mě bezkonkurenční nepochopený Malickův Strom života.

Největší překvapení: Bláznivá, zatracená láska

Největší zklamání: Strom života

Také jsem překvapen, ale zároveň šťastný, že přívlastku „překvapení roku“ u mě dosáhla Bláznivá, zatracená láska. Dobrých komedií letos (i jindy) vzniká už opravdu málo, ale tato se povedla. Je říznutá romantikou a díky atraktivnímu scénáři a báječným hercům (Ryan Gosling má letos fazónu jako hrom) si toto ocenění zaslouží.
Možná tomu těžko uvěřit, že očekávaný Strom života je u mě označen jako „nejhorší film“ i jako „největší zklamání“ sezony, ale já prostě nemůžu jinak. Od silné trojice Malick – Penn – Pitt jsem čekal hodně, ale dostalo se mi pouze nudné, silně nezáživné filozofování o komplikovanosti světa. Tento film zůstal mnou nepochopen, ale třeba mu ještě někdy dám šanci.

Shrnutí sezóny: Tak jaká že ta letošní sezona vůbec byla? Silný ročník to rozhodně nebyl. Pár velice dobrých kousků se vyskytlo, opředených těmi méně kvalitními a bohužel i početnějšími filmy. Nemůžu být zcela objektivní, protože logicky, všechno jsem neviděl, ale alespoň to málo, co jsem stihl nakoukat, dokáže diváka uspokojit a příjemně překvapit, v opačném případě znechutit a uspat.

xxmartinxx


Nejlepší film
1) X-Men: První třída
2) Melancholia
3) Rango
4) Banksy: Exit Through the Gift Shop
5) Černá labuť

Letošek se vydařil. Na rozdíl od loňska nemá tak jasné vítěze, protože se kvalita trochu víc rozprostřela, aby si ke svému přišel každý. I můj žebříček je plný odlišných filmů různých žánrů a stylů, za což jsem moc rád - tenhle rok přál zkrátka všem, co mají rádi různorodost.

Nejhorší film
1) Hranaři
2) Barbar Conan
3) Sucker Punch
4) Czech-Made-Man
5) Kovbojové a vetřelci

Českým filmům se letos dařilo a máme tu pár milých překvapení. Bohužel žebříček, do kterého se letos tuzemská tvorba otiskne, je opět těn záporný (a to jsem neviděl V peřině a Saxánu). Hranaři a Czech-Made-Man, zřejmě ne náhodou ze stejné produkční stáje, jsou skutečný odpad naší tvorby. Zapomenout na neúspěšné oživování osmdesátek, zmatené pseudofilosofování Zacka Snydera a naprostou vykastrovanost mustrových blockbusterů by ale byla také chyba.

Největší překvapení: Zrození Planety opic

Největší zklamání: Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

Kdo tvrdí, že Planetě opic věřil, lže. I přes moře logických chyb se ale povedlo natočit atmosférický prequel a v podstatě originální film.
Co se zklamání týče, málem jsem dal Strom života, ale nakonec zvítězilo tohle upatlané vymámení jednoho vstupného navíc. A to jsem zatím každému Yatesovu Potterovi dal nadprůměr.

Shrnutí sezóny: Jak už jsem psal, letošek přál hledačům různorodosti. Na první pohled to tak možná nevypadá, ostatně Marvel a DC rozjely manufakturní komiksárny a remaků taky nebylo málo, ale kdo umí hledat, ten našel ještě víc klenotů než jindy. Snad poprvé jsem měl víc kandidátů k dosazení na vrchol než na dno, za což jsem moc rád. Dokonce i tuzemská kinematografie se docela vzchopila, i když samozřejmě jen malými krůčky. Jsem zkrátka plný optimismu a doufám, že příští rok se povede stejně. Vzhledem k tomu, kolik potenciálu příští sezóna skýtá, bych to vyloženě očekával.

PS: Řídili jsme se českou premiérou. Proto mnoho filmů, které nás zaujaly, očekávejte až příští rok...

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!