7. 1. 2015

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2014

I když už pár filmových okének za ostatními, i my vám letos přinášíme žebříček toho nejlepšího, co nám za rok 2014 prosvištělo našimi kinosály.

hlavní obrázek

I když už pár filmových okének za ostatními, i my vám letos přinášíme žebříček toho nejlepšího, co nám za rok 2014 prosvištělo našimi kinosály. Nezapomněli jsme si samozřejmě rýpnout i do těch "děl", která za "díla" rozhodně nepovažujeme, a podělíme se tradičně i o to, co nás překvapilo mile i nemile.


1. Vlk z Wall Street (18 bodů)
Prvenství si s přehledem zajistil americký velikán Martin Scorsese se svým životopisným eposem plným balíků peněz, sexu a drog. Je vidět, na co naše redakce slyší:) Jinak se jedná o jediný film loňského roku, který je zastoupen v osobním žebříčku každého z nás.


2. Zmizelá (10 bodů)
Temnější stránky redakčních hlasů zapracovaly i na druhé příčce žebříčku a hned za zhýralého Leonarda postavily "zmizelou" Rosamund v dalším precizně provedeném filmu od Davida Finchera.


3. - 4. Interstellar (9 bodů)
Shodně na třetím a čtvrtém místě se objevují zástupci žánru sci-fi. Abecedně první je Nolanovo epické hledání nového domova pro lidstvo, které bývá označováno za jeho poctu Vesmírné odysee.


3. - 4. Na hraně zítřka (9 bodů)
Druhým titulem odehrávajícím se v budoucnosti je jeho poněkud akčnější odnož, v níž si Tom Cruise užívá umírání plnými doušky.


5. Grandhotel Budapešť (8 bodů)
Pětici toho nejlepšího uzavírá tradičně okouzlující svět Wese Andersona.

Než přejdeme k osobním TOPkám je ještě vhodné zmínit, že těsně pod vrcholem skončil se čtyřmi body Lego příběh. Po třech bodech si odnesly Strážci galaxie, Na život a na smrt a Ona. A jeden bod ukořistily snímky Hvězdy nám nepřály, Úsvit planety opic a Chlapectví.


2mig1

Nejlepší film:
1)Grandhotel Budapešť
2) Interstellar
3) Výchozí bod
4) Vlk z Wall Street
5) Zmizelá

Dá se říct, že Wes Anderson si mě svou hravostí získává pravidelně, ale do jeho "Puppu" jsem se doslova zamiloval. Filmy Christophera Nolana jsou zas pravidelně plné hutné atmosféry a bývají zhmotněním toho, co se nazývá ultimátní filmový zážitek - jeho vesmírná podívaná na tom není jinak. Žánrově rozmanitý kousek od Mikea Cahilla si nejspíš nejvíc užijí ti, co si předem nic nezjistili o ději a nepodívali se na trailer, který prozrazuje víc, než je příhodno. Já se řadím k těm šťastným, kteří nevěděli nic, byli emocionálně strženi a vyvolané otázky a myšlenky jim hlavou pluly ještě několik dní po projekci. Ano - i já jsem fanda balíků peněz, drog a sexu. V žánrovém řazení se mluví o drama a thrilleru - když jsem pátrání po Amy sledoval já, skvěle jsem se bavil u černohumorné vztahové satiry.

Nejhorší film:
1) Herkules: Zrození legendy
2) Babovřesky 2
3) Dědictví aned Kurva se neříká
4) Zimní příběh
5) Doupě

Znáte takové ty laciné zápletky, ubohé triky a spoustu sexu v pornonapodobeninách slavných titulů a postav? Tak si odečtěte tu spoustu sexu a máte nejnudnější fantazy loňského roku. Mám něco dodávat k Babovřeskům? Vemte kultovní postavu českého porevolučního filmu, obalte ji dějovým vakuem a zbytečnými postavami a pak.. pak už se jenom styďte, že to posíláte do kin. Vemte jakýkoli postavy, obalte je nejlépe dějem, který nikdo nepochopí, a domluvte Willu Smithovi nejpitomější cameo v jeho kariéře a pak.. pak už radši nic. Střílelo se tam, nic víc si z nudného Doupěte nepamatuju.

Největší překvapení:
1) Pojedeme k moři
2) Kdyby byly ryby
3) Vlk z Wall Street

Jirka Mádl prý zachraňuje dětský film. Nikoliv, on zachraňuje český film. Jedná se sice o televizní projekt, ale v závalu vánočních pohádek, které neustále dokola recyklují ty samé příběhy, byl šňupající komoří nadmíru osvěžující zážitek. Ne že bych nevěřil v Martyho schopnosti, ale že někdo v sedmdesáti letech natočí takhle sexy film, to mě vážně dostalo.

Největší zklamání:
1) Zimní příběh
2) Pohádkář
3) EXODUS: Bohové a králové

Trailer sliboval krásnou fantazy romanci, film nabídnul nudný žvást hraničící s demencí. Nezklamal mě film samotný, protože od "spisovatelky" Nesvadbové jsem nic nečekal, zklamal mě Vladimír Michálek, který se tomu zaprodal. To, co se povedlo Aronofskymu u Noema - přetavit notoricky známé biblické téma v efektní podívanou, tam Ridley zklamal na plný čáře.

Zaujalo mě mimo kinodistribuci:
Snowpiercer
Chvění
Volný pád
Jsem tvůj

Všechny jmenované jsem měl tu čest vidět ve Varech. Postapokalyptická akční sci-fi plná úchvatných scén, hledání způsobu, jak říct matce, že její nedávno zemřelý syn byl gay a vám chybí stejně jako jí, maďarská bizarní satira a belgická homosexuální skororomance oceněná na festivalu cenou pro nejlepšího herce.


Fruiko

Nejlepší film:
1) Na hraně zítřka
2) Lego příběh
3) Strážci Galaxie
4) Vlk z Wall Street
5) Na život a na smrt

Dlouho jsem se rozhodoval jestli na první místo nenacpat "Všechno je tu boží". Jsem totiž kovaný AFOL (adult fan of Lego) a jakýkoliv film, kde má hlavní roli Lego je pro mě prostě boží. Nakonec jsem ale podlehl Cruisově kouzlu a dosadil na čelo Na hraně zítřka (hlavně díky tomu, že miluji na Hromnice o den více a tohle je prostě taková akční verze). Ostatní filmy jsou tam spíš z nutnosti. Jsou dobré, ale abych si na ně za pár let vzpomněl asi nehrozí.

Nejhorší film:
1) Díra u Hanušovic
2) Všiváci
3) Sex Tape
4) Pompeje
5) Doupě

Proč já se musím týrat? A vůbec na ty český filmy koukat? Ona i Sex tape spíš byla za trest.


Největší překvapení:
1) Na hraně zítřka
2) Non-stop
3) Krásno

Hrana okupuje první příčku i tady. Je to dáno tím, že jsem vůbec netušil o čem to je a úspěšně se vyhýbal jak spoilerům, tak traileru. Jediné, co jsem před sledováním věděl, že to je něco s Cruisem. Druhý Non-stop překvapil. Vydojený žánr "uneseného" letadla dokázal sem tam překvapit a přinést i něco neokoukaného. A trojka. Už to, že to je český film mluví samo za sebe...


Největší zklamání:
1) Transcendence
2) Sousedi
3) Všechny cesty vedou do hrobu

Dvě komedie v největších zklamáních jsou zapříčiněné klasickým "vypráskáme si všechny dobrý fóry v traileru a pak nám nic nezůstane do filmu".

Shrnutí sezóny:
Po dlouhé době jsem se vrátil k filmům, i když u mě pořád vedou seriály. Je to ostatně poznat i ze samotných žebříčků, kde jsou spíše profláklejší tituly. Jelikož jsem měl co dohánět, tak mě osobně zaujali spíš některé filmy z minulého roku, které ovšem do žebříčků nesměly (jóóóó Frozen :-D). I když jsem tedy z letošních premiér vyškrábnul ty největší blockbustery, tak mě nic nijak extra neuchvátilo, abych řekl pravdu, těch top 5 se vybíralo velmi těžko.


Meky

Nejlepší film:
1) Vlk z Wall Street
2) Zmizelá
3) Ona
4) Na život a na smrt
5) Hvězdy nám nepřály

Mrzí mě, že jsem si nedokázal udělat čas na snímky jako Nolanův Interstellar, McQueenůvo 12 let v řetězech nebo dramata Ranhojič, či Still Alice. Tyto filmy by možná dokázaly zamíchat pořadím nejlepších titulů roku 2014. Nicméně z nemálo filmů, co jsem přes rok stihl vidět u mě zvítězily dva. Scorseseho dravý Vlk z Wall Street a Fincherův chladný thriller Zmizelá. Oba předvedli velkou kvalitu, na kterou jsme u nich zvyklí a nezklamali.

Nejhorší film
1) Dědictví aned Kurva se neříká
2) Babovřesky 2
3) Godzilla
4) -
5) -

Tradičně mezi nejhorší filmy sezony řadím ty tuzemské. Ne, že bych měl na ně spadeno, ale poslední dobou je to opravdu tragédie. Na více špatných filmů jsem naštěstí nenarazil.

Největší překvapení:
1) Chef
2) Fakjů pane učiteli
3) Blended

Mezi největší překvapení uplynulého roku řadím tři komedie, protože těch dobrých se za poslední dobu natočilo jako šafránů. Americká „road–movie“ Chef je něco nového, neotřelého, co tady ještě nebylo. Nejen že pobavila, ale i pocuchala chuťové pohárky diváka lahodným způsobem. Německá komedie Fakjů pane učiteli je typická romantická „teenage“ komedie, ale přesto velice zábavná.

Největší zklamání:
1) Noe
2) Lucy
3) Úsvit planety opic

Od Aronofského jsem teda zvyklý na servírování jiných filmových lahůdek. Příliš megalomanské, bez efektu a přidané hodnoty. Trochu přešlap. Francouzský akční mág Besson mě tentokrát v případě Lucy zklamal. Nápad dobrý, zpracování podprůměrné. Po velice slušném Zrození Planety opic bohužel „Úsvit“ nejde ve stejných šlépějích a už tolik netáhne. Ani jeden z uvedených filmů není špatný, ale ani jeden nedokázal naplnit příliš vysoká divácká očekávání.

Shrnutí sezóny:
V uplynulém roce byla natočena celá řada dobrý titulů, stejně tak vznikaly i ty špatné. Ostatně jako každý rok. Zvučná jména režisérů se činila, byli pilní jako včeličky, ale ne každý se s tím popasoval, jak by se čekalo. Nicméně přesto hodnotím loňskou sezonu kladně, nejen dle uvedeného žebříčku, ale také myšleno v tom smyslu, že mě ještě několik výše uvedených titulů teprve čeká.


Martin

Nejlepší film:
1) Vlk z Wall Street
2) Na hraně zítřka
3) Zmizelá
4) X-Men: Budoucí minulost
5) Úsvit planety opic

Tento rok prošlo kiny mnoho skvělých filmů a možná až příliš (vybrat jenom pět byla celkem fuška). Trošku mě mrzí, že jsem nestihl v kině další Nolanův majstrštyk, ale pánové Scorsese, Liman nebo Fincher mi to bohatě vynahradili. Vlk z Wall Street s takovým tvůrčím týmem nemohl rozhodně zklamat, zato Na hraně zítřka mohlo i přes nevšední trailery dopadnout všelijak. Jedná se ale o neobvyklý tvůrčí počin s nemalou režisérskou invencí. Lahoda.

Nejhorší film:
1) Zloba - Královna černé magie
2) 300: Vzestup říše
3) Noe

Na špatné filmy se snažím nekoukat. U výše zmíněných filmů jsem se nechal napálit…

Největší překvapení:
1) RoboCop
2) 22 Jump Street
3) Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

RoboCop je velmi podceněná záležitost, která se snaží resuscitovat tak trochu mrtvý žánr akčních filmů z 80./90. let. Ne všechny akční filmy musí zářit pastelovými barvami.
Jump Street je parádní blbina, která i podruhé dokázala pobavit. Sin City je asi nejvíc vyhatovaný film roku. Vyhypovaných už jsme měli fůru, takhle předem nenáviděných tolik ne. Rodriguez zaspal zkrátka dobu.

Největší zklamání:
1) Lego příběh
2) Noe
3) Železná srdce

Tohle nechápu – stejná dvojice režisérů jako u Jump Street a u Lega jsme se táák minuli. Příště snad zase najedeme na stejnou vlnu.

Shrnutí sezóny:
Na začátku svého hodnocení jsem chválil, takže ve shrnutí sezóny by to ani nemohlo být jiné. Raději mi proto dovolte zavzpomínat na několik velikánů světového filmu: Robin Williams, Philip Seymour Hoffman a další talentovaní lidé. I to byl filmový rok 2014

Vjera

Nejlepší film:
1) Interstellar
2) Vlk z Wall Street
3) Grandhotel Budapešť
4) Zmizelá
5) Chlapectví

Čtyřikrát jsem se s Nolanem vydala na intergalaktický výlet a pokaždé ve mně zanechal intenzivní dojmy. Takto perfektně odvedená práce od scénáře a hudby až po kameru či herecké výkony je pro mě jasným filmem roku. Téměř po roce nelze zapomenout ani na morálně zvráceného Vlka z Wall Street a fenomenální výkon Leonarda DiCapria. Pestrobarevný Grandhotel Budapešť mi vykouzlil úsměv na tváři, zatímco Fincherova Zmizelá nabídla precizní podívanou na jedno chladné manželství s Rosamund Pike. Pětici uzavírá Chlapectví, které si nehraje na nic jiného než na okénko do dvanácti let života rodiny jednoho chlapce. A možná proto dokáže tolik zapůsobit.

Nejhorší film:
1) Bony a klid 2
2) Jedna za všechny
3) Sex Tape
4) 300: Vzestup říše
5) The Amazing Spider-Man 2

Filmy, které sleduji, si vybírám opravdu pečlivě, a proto je pro mě volba nejhoršího filmu paradoxně nejtěžší. Výše uvedené tituly jsou tak spíše jen kombinací náhodně zhlédnutých (bohužel) kousků a toho, co rozhodně nikdy nechci vidět. Jen pár poznatků – 1. Cameron Diaz by už měla změnit agenta nebo povolání. 2. Málo je někdy více.

Největší překvapení:
1) Captain America: Návrat prvního Avengera
2) Na hraně zítřka
3) Chlapectví

Captain America otočil po své nudné jedničce o 180 stupňů a hned na jaře se předvedl, jak jen nejlépe dokázal, za což mu opravdu tleskám. Překvapil i vůbec ne hloupý letní blockbuster Na hraně zítřka s Tomem Cruisem a Emily Blunt, kterým to zabíjení emzáků šlo opravdu náramně. Chlapectví naopak překvapilo svou jednoduchostí, ve které se skrývá jedinečný kus filmařské práce. Je obdivuhodné, že se něco takového za 12 let natáčení nezhroutilo jako domeček z karet.

Největší zklamání:
1) Drákula: Neznámá legenda
2) 300: Vzestup říše
3) Strážci Galaxie

Nové zpracování příběhu upíra všech upírů Drákuly ve mně vzbuzovalo jisté naděje na povedený filmový krvesaj. Bohužel se ukázalo, že jediným funkčním článkem je výborný Luke Evans v hlavní roli, který celý film zvedá alespoň na úroveň průměrného bijáku. Mnohem hůř je na tom pokračování 300, od kterého jsem zázraky nečekala, ale výsledných 102 minut nudy je až zarážející. Za zklamání ze Strážců Galaxie může pro změnu hype všech fandů Marvelu, jehož filmy sice sleduju ráda, ale tahle barevná intergalaktická týmovka se zelenou Saldanou a mývalem Cooperem prostě není nic pro mě.

Zaujalo mě mimo kinodistribuci:
Co děláme v temnotách

Komediální dokument o soužití partičky upírů na Novém Zélandu a o tom, že jsou vlastně úplně stejní jako my. Musí uklízet, umývat nádobí, chodí na večírky, občas zakousnou nějakého člověka k obědu a nejsou zrovna velcí kamarádi s vlkodlaky. Výborné pojetí tématu se skvělými hláškami.

2mig1
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!