avatar uživatele

TJ

Jméno
Tatyana
Věk
38 let (Kozoroh)
Bydliště
Na severu Čech (ale už jen sporadicky) a většinu času v Praze
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Králova přízeň
Other Boleyn Girl, The
60 %

Je velmi složité objektivně hodnotit tenhle film poté, co jsem se koukla na dvě série Tudorovců. Protože, co se tyče děje, tak víceméně ze zhruba 24 hodin seriálu bylo zredukováno na skoro 2 hodiny filmu, i když děj je pozměněný. Za historicky hodnověrný se podle mě Other Boleyn Girl považovat nedá, tohle ale částečně nahrazuje navozená atmosféra snímku. Každopádně i přes mnohé nedostatky je tenhle film třeba vidět. Protože stojí na výborných hereckých výkonech, v čele kterých je ohromující Kristin Scott Thomas v roli matky Boleynovic holek, která v některých scénách naprosto překrývá obě dvě hlavní protagonistky. Scarlett Johansson je civilně střídmá a nehýří svým sex-appealem, zato Natalie Portman nějaká větší trocha ďabelnosti podle mě chybí. Hraje samozřejmě na jedničku, nepřehrává a hází úžasné pohledy, ale nedá se porovnat s plamennou Natalie Dormer alias Anne Boleyn z Tudorovců. Zato Eric Bana jako Jindřich je hodně zatlačen do pozadí a byl použit téměř výhradně na postelové scény a aby významně chodil po chodbách. Další roli zde hrají nádherné kostýmy. Kolikrát jsem se přistihla, že nesleduji děj, ale detaily šatů. Jinak, je film prostý a ohrává téma Boleynovic sester z možná trochu jiného úhlu, ale samozřejmě je to dost předvídatelné a ničím nás to nemůže překvapit.

20. dubna 2009
plakát filmu
Strážci
Watchmen
80 %

Vynikající, až dechberoucí, brutální, zadumaný a hlavně temný... Skvělá adaptace komiksu a hlavně i převedení myšlenek a hloubky díla na plátno, potažmo i na diváka... Předlohu jsem raději nedočetla a šla si rozuzlení vychutnat do kina, teď se chystám dočíst i komiks, který za to opravdu stojí... Film je samozřejmě v některých věcech osekaný, ale to není na škodu, jinak by prostě musel trvat třikrát tolik... Hudební doprovod je užasný, až na špatně vybrané songy, které bych z filmu vůbec vypustila, jen rušily dění na platně...

19. března 2009
plakát filmu
Wrestler
The Wrestler
100 %

Řekla bych - velmi nenápadný, poklidný snímek o wrestlerovi na sklonku života. Na druhou stranu - emocionálně nabitý a velmi silný příběh ze života. Od Aranofskeho jsem čekala psychárnu, ale výsledek je civilní a o to (v tomhle případě) lepší. Není to sice tzv. "oscarový film" na první pohled, ale nechápu, proč nebyl nominován. Mile překvapil i Mickey Rourke, Oscara si 100% zaslouží a už mu držím palce. Do své role se vžil s takovou silou, že si ho teď ani jinak neumím představit. Stejně tak i skvělá Marisa Tomei. Režie výborná, scénář ještě lepší. Postavu wrestlera nelitujete, ale fandíte mu. Pro mě nejsilnější film za poslední dobu.

23. ledna 2009
plakát filmu
Sedm životů
Seven Pounds
70 %

Dávám 70%, i když Will Smith film povyšuje minimálně o dalších 10%. Ale nemůžu si pomoct, roztahanost děje a uplakanost, vnucující se lítost apod. citové projevy mi vadily. Will Smith je bezesporu výborný herec, Rosario Dawson a Woody Harrelson v malé roli byli také k nepřehlednutí. Zápletka zajímavá, ale bohužel nevygradovaná. Pointa částečně předvídatelná. Přesto je to silný film, který člověka nenechá chladným a i po shlédnutí ho nutí do přemýšlení o životě.

23. ledna 2009
plakát filmu
Podivuhodný případ Benjamina Buttona
The Curious Case of Benjamin Button
80 %

Nepřesvědčivé

Velmi pozoruhodný film, decentní, milý, nikomu neubližující. Stejný je ale i hrdina v podání Brada Pitta. Tohoto herce mám opravdu ráda a považuju ho za jednoho z nejlepších vůbec. Proto za vinu dávám ne jemu, ale scénáři a režisérovi. Proč? Jednoduše řečeno, hrdina je naprosto nevýrazný, Pitt nasazuje pouze jeden obličej a tím je podle mě naprosto nepřesvědčivý. Cate Blanchett mám také velmi ráda, ale tahle role nebyla pro ni. Sám o sobě snímek stojí za shlédnutí, příběh mládnoucího člověka je dobře napsaný, dobře zrežírovaný, ale bohužel bez emocí, diváka nechává chladným (možná až na ten konec) a celkově se nevymyká mainstreamu. Nevím, buď jsem od filmu čekala příliš, nebo se tak schválně tváří, aby se zalíbil co nejširšímu publiku. Nebo možná raději se koukám na jiné filmy.

23. ledna 2009
plakát filmu
Piráti z Karibiku: Na konci světa
Pirates of the Caribbean: At Worlds End
70 %

Piráti

Závěrečný díl Pirátu je příliš překombinovaný, zdlouhavý, přeplněný postavami a kýčovitými scénami a postrádá dynamičnost „dvojky“. Každopádně jako završení trilogie není špatný, ale snaha filmařů rozmotat obrovské klubko dějových linek ke konci se nějak vytratila, škoda, že něco jen tak vyšumělo do ztracená (třeba Calypso). Konečný zvrat však nečekal nikdo, za ten u mě mají bod.

28. srpna 2008
plakát filmu
Kronika rodu Spiderwicků
The Spiderwick Chronicles
80 %

Překvapení

Tenhle film mě opravdu velmi milé překvapil. Rychle linoucí děj, který má hlavu a patu, plný akce a překvapení. Skvělí herci (a hlavně Freddie Highmore ve dvojroli), kouzelné bytosti a vše korunující úžasný příběh, který samozřejmě skrývá nejednu moralitu.

28. srpna 2008
plakát filmu
Liga výjimečných
The League of Extraordinary Gentlemen
50 %

Nikdy jsem netušila, že Benátské kanály jsou natolik obrovské, aby pojaly Nemovu mega ponorku. A tahle to je se vším v tomto filmu. Hrozně moc chyb, stupidnosti a nedomyšlenosti, jen, aby vše vypadalo cool. Liga výjimečných je tutová popkornová zábava, u které nejen že můžete, ale musíte vypnout mozek, aby jste si film užili. Roztahaný a hloupý děj, mdlé dialogy (nějaký ten vtip se občas i objeví), nepříliš výrazní herci (kromě tak Seana Conneryho), ale zato slušné efekty.

7. prosince 2007
plakát filmu
Vybíjená
Dodgeball
70 %

Film je naprosto předvídatelný a docela zamrzí, že je i jaksi černo-bílý, tím myslím, že „popelky“ jsou prostě hodní a „čarodějnice“ jsou zlí. Námět je také stokrát otřepané klišé, ale i přesto film má několik opravdu povedených scén a vtipů (už si jen všimněte jmen hlavních postav). A když k tomu připočteme naprosto dokonale slizkého Bena Stillera a jeho surový humor, tak to najednou film povýší na nadprůměrnou zábavu.

21. května 2007
plakát filmu
Cable Guy
Cable Guy, The
50 %

Neuvěřitelné, ale je to film Bena Stillera! Černá komedie, kde se Jima Carreyho budete bát! A také jedná z Jimovo nejzápornějších roli, kde ho budete na jedné straně litovat, na druhé jeho morbidní uchylnost nesnášet. Je samozřejmě jako vždycky výborný a také je výborný i plachý Matthew Broderick. Film mi ale přijde dost surový a ne každému se bude líbit. Stojí za to se ale na něj kouknout už jen kvůli nezapomenutelné scéně zpívání karaoke.

27. dubna 2007
plakát filmu
Horší už to nebude
Stranger Than Fiction
90 %

Naprosto úžasné, neopakovatelné a originální. Snad nejlepší komedie, kterou jsem kdy viděla a to díky své inteligenci, vtipu, nadsázce a prvku dilematu. Pak se nedá nezmínit o dokonalém obsazení a to i včetně Queen Latifah. A na závěr, já osobně jsem měla po zhlédnutí filmu chuť přečíst knihu, kterou spisovatelka Karen Eiffel (roztomile depresivní Emma Thompson) psala. Škoda, že neexistuje :).

13. dubna 2007
plakát filmu
Final Fantasy VII Advent Children
Final Fantasy VII: Advent Children
80 %

Když už film má být podle počítačové hry (kterou jsem zatím bohužel nehrála), tak má vypadat asi takhle. Advent Children – to je špičková animace, celkem slušný děj a skvělé akční scény. Prostě jízda od začátku až do konce a to víte, že „cool“ hrdinům budete fandit o sto šest.

6. dubna 2007

Někde jsem četla, že Ken Park je výbušný, provokující a odvážný. Poslední dvě charakteristiky by seděly, ale právě výbušnost tomuto filmu chybí. Je to jen sled scén, kapitol ze života mladých, některé jsou nudné, některé až nechutně odporné a ani vás vlastně ničím nepřekvapí, protože jsou dost předvídatelné. Pornografii by tvůrce mohl odpustit, pointu přidat. Na druhou stranu je to možná záměr vytvořit snímek, který svou nudnou podstatou vlastně sám odkazuje na život mládeže, o které pojednává. Anebo by se také dalo zeptat, proč Ken Park vůbec vznikl?

2. dubna 2007
plakát filmu
Zeptej se prachu
Ask the Dust
40 %

U tohoto přenatahovaného filmu čekáte jedině na konec s pointou, který je ale bohužel v nedohlédnu. Tak neuvěřitelně špatný scénář naneštěstí nezachrání ani Salma Hayek jako kousává Mexičanka, ani Colin Farrel v roli melancholicko-nepřístupného spisovatele. Herci jsou výborní a uvěřitelní, jenže spousta natahovaných scén a nesmyslných dialogů (nebo spíš hloupých) jím nedává prostor a celý snímek se utápí v „prachu“ a tragičnosti, která zdaleka není dotažená do konce. Jednoduše chybí tomu hlubší emoce, které by pak v divákovi něco zanechaly.

26. března 2007

Arsene Lupin se tváří jako drama, přitom je to spíš k popukání nad jeho občasnou nesmyslnosti a vážnosti. Kdyby tvůrci z filmu chtěli vyrobit holywoodskou zábavu, museli by trochu ubrat a něco jiného zas přidat. Snímek se ze své počáteční lehkosti a nadnesenosti ztrácí v komplikovanosti, která s sebou přináší nudu a patos, zabředává do nesmyslů a už si říkáte, kde je ksakru ten konec, který přijde stejně nečekaně a rychle, jako nečekaně a rychle z vás povídání o Arsenovi Lupinovi vyprchá. K hercům - Romain Duris neuvěřitelně přehrává (až je to občas k nesnesení), naopak Kristin Scott Thomas stejně jako Eva Green jsou ve svých rolích skvělé, ať už jde o krutou Joséphine, nebo nevinnou Clarisse. Vizuální stránka filmu je na vysoké úrovní, ale ve většině případů na úkor děje. Krátce řečeno, je to zábavný snímek tak do poloviny, druhou půlku je možno odpustit.

25. března 2007
plakát filmu
Ghost Rider
Ghost Rider
50 %

Tak od režiséra „nepovedeného“ Daredevilu se ani nic lepšího čekat nedalo. Na druhou stranu jsem se aspoň zasmála dialogové a dějové nelogičnosti, otřepaným kliše a bavila jsem se počítáním na prstech (které mi zdaleka nestačili), co všechno režisér vykradl a opsal a tak mi celý film přišel jako zábavná show na jedno zhlednutí. A satan (nebo jak mu říkali Mefisto, či co) je jako strašák do zelí.

22. března 2007
plakát filmu
Mariňák
Jarhead
90 %

Miluju filmy Sama Mendese, miluju jeho sarkasmus, se kterým vypráví příběhy a Jarhead je nejlepší (ne)válečný snímek, který jsem kdy viděla, se skvělou cool muzikou a výbornými herci.

28. února 2007
plakát filmu
Já, mé druhé já a Irena
Me, Myself & Irene
70 %

...

Jeden ze zvláštních filmů, které jsem kdy viděla a ještě k tomu s mým oblíbeným hercem – Jimem Carreym. Možná tak trochu připomíná Cable Guye – svou ujetosti a přehršelem černého humoru. Je také pravda, že nic romantického se od bratrů Farrellyových čekat nedá a tato „úchylnost“ je snad jedině pro silnější a sarkastičtější vyznávače tohoto žánru.

24. února 2007
plakát filmu
Jak přicházejí sny
What Dreams May Come
70 %

Jak přicházejí sny je nejdepresivnější film, který jsem zatím viděla. Rozvíjí zvláštní názor na smrt a svou melancholičnosti a tragičnem je nepřekonatelný. Kontrastní je vizuální stránka filmu, kterou se budete kochat od začátku až do konce a kterou si nejvíce užijete jedině snad v kině na velkém plátně. Také se nedá nezmínít o úžasném Robinu Williamsovi, vedle kterého se ztrácí i oscarový Cuba Gooding Jr.

24. února 2007
plakát filmu
Na dotek
Closer
80 %

...

Kvůli konverzační povaze trochu teatrální. Jinak ale naprosto tragicky dokonalý, melancholický a depresivní ve své osamělosti film.

23. února 2007
plakát filmu
Dveře v podlaze
Door In The Floor, The
80 %

...

U tohoto filmu jsem byla v nevýhodě – znala jsem předlohu, takže pro mě se žádná překvapení nekonala, což je na škodu, protože tento snímek za to stoji. Hned ze začátku chci říct, že scénář a režie jsou výborný, samotářskou atmosféru to také nepostrádá a nejlepší z i tak vynikajícího hereckého ansámblu je pro mě Jeff Bridges – přesně takového Teda Colea jsem si představovala při čtení knihy.

21. února 2007
plakát filmu
Tristan a Isolda
Tristan & Isolde
90 %

Téměř dokonalé...

Téměř dokonalý film. Dokonalý proto, že žádná scéna, záběr ani dialog nejsou navíc a zdá se, že ani nic nechybí. Akce, humor, napětí, emoce - všechno v míře a ani o gram navíc. Charaktery jsou naprosto realistické a příběh svou romantikou a tragičnosti je jemný a elegantní. A téměř dokonalý proto, že chybí ta špetka „něčeho“ navíc, tzv. třešnička na dortu, aby se vám snímek zaryl pod kůži. Takhle vyznívá maličko chladně a odcizeně, ale v žádném případě se u něj nebudete nudit.

22. ledna 2007
plakát filmu
V moci ďábla
Exorcism of Emily Rose, The
70 %

Není to klasický horor, ale převyprávěný příběh během soudního procesu. A také jeden z lepších hororu za poslední dobu. Vynikající je duo L. Liney – T. Wilkinson a také J. Carpenter v roli Emily Rose je patřičně děsivá. Slušně zvládnuté trikové efekty a pohlcující napínavá atmosféra. Film, u kterého budete i přemýšlet.

20. ledna 2007
plakát filmu
Moucha
The Fly
70 %

Tak na tento film jsem byla zvědavá už dlouho, ale to, co David Cronenberg tady naservíroval, jsem nečekala. Nejenom děsivé, ale někdy až nechutné a odporné záběry a vynikající Jeff Goldblum. Skvělé napsaný příběh a dotažený až do samé absurdity, občas okořeněný černým humorem. Jen trikové efekty dnes vypadají trochu směšně, ale dá se to přehlédnout. Jinak, na film nedoporučuji se dívat u jídla.

20. ledna 2007
plakát filmu
Hostel
Hostel
30 %

Nejsem milovníkem hororů a Hostel jsem chtěla vidět jedině kvůli jeho mediálnímu ohlasu. Prý dost nechutné, to ano, ale jen snad od poloviny filmu. V první půlce se skoro nic neděje, vypadá to jako laciné porno, anebo nějaký absolventský filmík. Námět je to dobrý a dost děsivý ve své podstatě, ale film je dost natahaný a prostě nezvládnutý. K tomu všemu ještě české exteriéry a Michal David v kontextu vyznívají naprosto směšně. Jediné plus je tak poslední část snímku, kde hrdinovi začínáte opravdu fandit (a také tomu, aby už ten film konečně skončil).

20. ledna 2007