12. 7. 2012

Na přání Nolana se do Imaxu vrací 70 mm

V rámci uvedení svého posledního batmanovského filmu režisér Christopher Nolan požádal majitele kin, aby se všude tam, kde je to jen trochu možné, vrátili do kin Imax 70 mm filmové promítačky a nahradily tak digitální přístroje. V dnešní době se to může zdát neuvěřitelné, ale kinaři mu ve stovce případů (z přibližně 280 Imaxů) vyhověli. A Praha nezůstala pozadu.


[i]„Bylo to a ještě bude poměrně dobrodružné a náročné. Chceme ale maximálně naplňovat vize tvůrců, jako je Christopher Nolan. Chceme také být mezi stovkou kin na světě a jediným u nás, které nabídne divákům Temného rytíře v exklusivní podobě tak, jak ho režisér zamýšlel natočit,” říká k instalaci filmové projekce marketingový manažer kina IMAX Robert Švec.
Pražští kinaři tak na dva a půl dne zavřeli sál kina Imax a nainstalovali více než dvoutunovou promítačku. Ta nyní čeká na to, až se v ní po dlouhé době rozžhaví xenonové lampy a roztočí kotouč s filmovým pásem. Tímto krokem kinaři potěšili nejednoho filmového fanouška, který nostalgicky vzpomínal na dobu, kdy obraz v Imaxu nabízel skutečně bezkonkurenční kvalitu.

Bohužel radost z návratu kvality je spojena najisto výhradně s tímto jedním filmem. Poté se totiž promítačka opět demontuje a odebere do nejisté doby, ve které ovšem analog stále nemá u velkoformátových kin prohráno. Řada filmařů totiž stále bere velkoformátové Imax kamery za lahůdku a věnuje jim ve svých filmech klíčové scény. Stejně jako Nolan u Temného rytíře povstal, kdy celková stopáž snímaná Imax kamerami překračuje rekordní hodinu rozprostřenou mezi dramatické a akční scény. Pak je na kinařích a hlavně divácích, jestli raději věnují čas a peníze maximální kvalitě obrazu nebo si do budoucna vystačí s levnější a méně kvalitní variantou digitální projekce. Ekonomičnost provozu totiž v tomto případě hrála zásadní roli. Snad se jim to v tomto případě vyplatí a rozloučení bude vskutku jedinečné. Necháte si ho ujít?

nicneznam
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!