5. 3. 2021

Psycho, Snídaně u Tiffanyho a další filmové klasiky pod mikroskopem

Oblíbené filmy jsou přezkoumávány kvůli urážejícímu obsahu.

hlavní obrázek

Žijeme v tzv. době cancel culture. Tento týden bylo oznámeno, že se nevydá šest méně známých knih oblíbeného autora dětských titulů kvůli urážejícím a rasistickým úryvkům. Mr. Potato Head se stává non-genderovou postavou. Některé epizody loutkového seriálu The Muppet Show dostaly na začátku varovné upozornění. Filmové klasiky, na kterých jsme vyrůstaly, přestávají být v roce 2021 politicky korektní.

Televizní kanál TCM (Turner Classic Movies), který vlastní WarnerMedia a který vysílá právě ty nejlepší filmy dob minulých od počátku filmového průmyslu, se nyní přidává. Stanice oznámila, že věnuje každý čtvrtek v měsíci březnu nové sérii s názvem Reframed: Classic Films in the Rearview Mirror (Klasické filmy v zadním zrcátku).

„Všechny filmy v této sérii jsou legendární klasiky, ale když se na ně díváme v dnešníí době, vidíme je v jiném kulturním kontextu. Nyní často vidíme problémy, které vidět nebyly během jejich vzniku, ať už jde o rasu, pohlaví nebo problematiku LGBTQ. Našich pět moderátorů se bude střídat v představování každého z těchto filmů, během kterého budou diskutovat o těchto klasikách z 20. století z úhlu pohledu 21. století. Cílem není film cenzurovat, ale nabídnout bohatější historický kontext.“

Již včera se vysílaly první filmy ze série, a to oscarová klasika Jih proti Severu, dále muzikál Sedm nevěst pro sedm bratrů, Hitchcockův Provaz a The Four Feathers. První zmíněný už sklidil vlnu kritiky loni v létě, kdy ho HBO Max vysadil z nabídky kvůli kritice oslavy otroctví a prosazování rasistických stereotypů o Afroameričanech. Film se do knihovny vrátil o pár týdnů později, doplněný o téměř pětiminutové úvodní video, které divákům nabídlo kontext, a hodinovou diskuzi z roku 2019 během panelu na festivalu klasických filmů.

Např. Psycho je v sérii zahrnuto kvůli problematice transsexuality. Hlavní hrdina se převléká do oblečení své mrtvé matky a film to vysvětluje jako duševní poruchu.

Snídaně u Tiffanyho zase zesměšňuje Asiaty. Režisér Blake Edwards do snímku zařadil postavu pana Yunioshiho pro vytvoření laciných vtípků na účet asijských stereotypů.

Na Oscara nominovaný snímek Sedm nevěst pro sedm bratrů je uznávaný jako skvělý muzikál se zábavnou atletickou a působivou taneční choreografií. Problém zde vidí v mužské dominanci, kdy únos manželek těmito bratry je považován za romantické gesto.

Zde jsou všechny filmy, které kvůli výše zmíněným a jim podobným problematickým obsahům a dějovým linkám budou do série zahrnuty:

4. března

Jih proti Severu
Sedm nevěst pro sedm bratrů
Provaz
The Four Feathers

11. března

Nejprve stvořil ženu
Hádej, kdo přijde na večeři
Gunga Din
Sinbad, the Sailor
Jazzový zpěvák

18. března

Pátrači / Stopaři
Snídaně u Tiffanyho
Svět valčíků
Přepadení
Tarzan, syn divočiny

25. března

My Fair Lady
The Children's Hour
Psycho
Dragon Seed

ragelly
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!