9. 2. 2012

Únorové filmové festivaly

Že na světě neexistuje pouze americká kinematografie, se nám snaží pravidelně připomenout pestrá škála přehlídek snímků z nejrůznějších koutů naší planety. V lednu jsme například měli možnost poznat filmy z Íránu či Japonska. Druhá jmenová destinace bude v únoru ještě "doznívat" v Plzni (7. - 21. 2.) a Brně (22. - 24. 2.).


Ve dnech 10. - 12. 2. pak budou v Praze probíhat Dny bulharského filmu, jejichž letošní čtvrtý ročník organizuje Bulharský kulturní institut v Praze. Během 10 projekcí se představí více jak 20 filmů, a to jak hraných, tak také dokumentárních nebo studentských. Představí se nejen tvůrci působící přímo v Bulharsku, ale také tamní začínající filmaři, jež studují na pražské FAMU, v jejíž prostorách bude část projekcí probíhat. Druhým sálem, který divákům sprostředkuje seznámení s bulharskou tvorbou, bude Kino Lucerna. Jedním z hostů festivalu bude herec Ivan Barnev, který představí snímek Tenisky. Českým divákům je tento herec známý díky Menzelově adaptaci románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, kde stvárnil mladší verzi hlavního hrdiny Jana Dítěte. Sérii projekcí zakončí na Oscara nominovaný snímek Ondřeje Trojana Želary, který nasnímal původem bulharský kameraman Asen Sopov.

Další zemí, která v únoru představí svoji filmovou tvorbu, bude Španělsko. Festival La Película bude probíhat 14. - 19. února v pražském Světozoru a 20. - 26. února v brněnském Kině Art. 7. ročník festivalu představí výběr nejlepších španělských filmů z posledních dvou let a letos budou mít diváci možnost zhlédnout také výběr ceněných snímků venezuelské provenience a díla španělského neorealismu, která vznikla mezi léty 1951-61. Celý program bude zahájen hororovým snímkem Vetřelci s Clivem Owenem v hlavní roli, těšit se můžete i na Viridianu Luise Buňuela.

Pokud vám nabídka jmenovaných přehlídek nebude stačit a navrch si budete chtít vyzkoušet, co všechno na filmovém plátně snesete, určitě zavítejte na Festival otrlého diváka v pražském kině Aero. 8. ročník bude probíhat ve dnech 14. - 19. února. Festival svým divákům nabídne "chuťovky" z dob němých filmů - Alonzo, muž bez rukou od režiséra Toda Browninga (Zrůdy), přes kultovního El Santa až k čerstvým žánrovým přírůstkům typu Den otců distribuční společnosti Troma. V rámci festivalu nebude chybět ani tradiční Aero naslepo.

2mig1
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!