avatar uživatele

mike sullivan

Jméno
Jiří Jícha
Věk
33 let — narozeniny slaví za 25 dní (Blíženci)
Bydliště
Kralovice (okres Plzeň-sever)
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
90 %

episode 1

Hvězdné války se vrací zpět na začátek (v ději) a tryskovým tempem pokračují kupředu (v oblasti speciálních efektů). Už bylo konečně načase, abychom zjistili, jaký byl Darth Vader (spíše tedy Anakin) v mládí... Z herců mě nejvíce zaujali Ewan McGregor a můj oblíbenec Liam Neeson, který mi přišel naprosto bezchybný. Vizuální efekty super - velmi působivý je závod kluzáků. Vrcholem filmu je bombastický souboj Obi-Wan Kenobi + Quin-Gon Jinn versus Darth Maul... Tento díl je určen spíše mladšímu publiku, což může hodně fanoušků staré trilogie odradit. To je jediná výtka, kterou k tomuto filmu mám.

4. července 2006
plakát filmu
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
Star Wars: Episode II - Attack Of The Clones
90 %

episode 2

Je to rozhodně dospělejší film než jednička (naštěstí). Je hezky temný (ale na trojku nemá). Ewan McGregor zde hraje ještě o něco lépe než v jedničce. Děj se odehrává deset let po událostech ve Skryté hrozbě, takže se tu v roli Anakina už nesetkáme s Jakem Lloydem, nýbrž s o něco dospělejším Haydenem Christensenem. Ten hraje po většinu filmu celkem dobře, ale v některých pasážích mi přišel jeho výkon docela křečovitý... Vizuální efekty jsou opět o něco lepší. V ději se začíná konečně něco dít - padne zde zmínka o Hvězdě Smrti, Palpatineovi se začínají plnit jeho ďábelské plány, Anakin přijde o ruku a Yoda si zabojuje s hrabětem Dooku. Sága pokračuje...

4. července 2006
plakát filmu
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Star Wars: Episode IV - A New Hope
100 %

episode 4

Na tehdejší kinematografii je to rozhodně nejbombastičtější a nejodvážnější počin, jaký mohl být vykonán. Vizuální efekty obsažené v tomto filmu jsou v některých případech dokonce lepší než u současných filmů. Právě ony efekty mají hlavní podíl na tom, že se film ve své době vzniku (v roce 1977) uchytil. Nejlepší postavou je zde podle mě Han Solo, kterého bravurně ztvárnil Harrison Ford. Hudba je hezká, děj poutavý, kamera kvalitní... George Lucas nás působivou atmosférou vtáhl do děje, který budete hltat díky kvalitním efektům a skvělým hereckým výkonům od začátku do konce.

4. července 2006
plakát filmu
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
100 %

episode 5

Ze staré trilogie je to díl s nejlepšími efekty - např. úvodní bitva na planetě Hoth je prostě a jednoduše bombastická... Kamera je zde kvalitní, hudba také (stejně jako ve všech ostatních dílech). Děj oproti čtyřce potemnil a přitvrdil, což se mi hodně zamlouvá... Luke zjišťuje pravdu o svém otci, Imperátor opět kuje pikle a Han Solo trousí suché hlášky... Star Wars jsou zpět!

4. července 2006
plakát filmu
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
100 %

episode 6

Tenhle díl se mi líbí, neboť v něm má hodně prostoru Jabba Hutt – gangster se vším všudy. Kromě něj mě potěšila i přítomnost Ewoků. Jsou malí, roztomilí, vtipní... Herecké výkony jsou opět kvalitní – s výjimkou Harrisona Forda – jeho výkon je totiž bombastický! Vizuální efekty se povedly, hudba také. Děj je hodně zajímavý, ani na chvíli nenudí, uzavírají se v něm osudy hrdinů, kterým jsme fandili (nebo které jsme zatracovali) v předchozích dílech – hlavní záporáci (v čele s Imperátorem) umírají, Hvězda Smrti vybuchuje a povstalci vítězí. Konečně. Sága se uzavírá...

4. července 2006
plakát filmu
Šestý smysl
The Sixth Sense
90 %

the sixth sense

Velmi povedený a svědomitě udělaný thriller s excelujícím Brucem Willisem... Film má hezkou kameru a kvalitní hudbu, je tu temná atmosféra od začátku do konce. Vyskytují se zde i nějaké ty kvalitní lekací scény, ale závěrečná překvapivá pointa převyšuje všechny ostatní části filmu... Šestý smysl je rozhodně nejlepší film M. N. Shyamalana.

4. července 2006
plakát filmu
Úsvit mrtvých
Dawn Of The Dead
80 %

velmi povedený úsvit

Na to, že se mi horory vůbec nelíbí, se mi tento zalíbil až moc. Byl to geniální nápad, vymyslet, aby se zombíci neplahočili, ale aby se taky pořádně rozběhli. Tím je film dynamičtější a napínavější. Nejvíce pozornosti na sebe strhl Ving Rhames v roli drsného policisty, jehož přítomnost na plátně mě uklidňovala, neboť jsem ho bral jako nejzkušenějšího a nejspolehlivějšího, a tím pádem i nesmrtelného... Práce kamery a dokonalé masky dokázaly navodit ten správný pocit strachu a bezmoci... Tento horor (i když místy velmi vtipný) se prostě vydařil.

4. července 2006
plakát filmu
Válka světů
War of the Worlds
90 %

zlí emzáci

Válka světů předčila má očekávání. Nevím, proč byl Tom Cruise nominovaný na Zlatou malinu. Mně přišel jeho výkon jako velmi nadprůměrný. Zato Dakota Fanning mi občas přišla jako zbytečná, ne-li otravná. To její vřeštění mě občas dovádělo k šílenství. Taky se mi moc nelíbilo příliš rychlé vyřešení konfliktu mezi mimozemšťany a lidmi. Celý film dostává lidstvo na frak, ale pak z ničeho nic emzáci leží na zemi. To mi přijde trochu uspěchané... No a to je asi tak vše, co mohu Válce světů vytknout. Navíc musím dodat, že jsem během sledování filmu všechny tyto nedostatky ochotně přehlédl - místo toho jsem se raději kochal vskutku krásnými vizuálními efekty (trikaři z ILM tímto filmem potvrzují, že jsou mistry ve svém oboru). Díky nim na mě film působil tak realisticky a depresivně, že přemýšlím, jestli se to třeba jednou doopravdy nemůže stát... Steven Spielberg prostě zase natočil další nadprůměrný (téměř dokonalý) film.

22. června 2006
plakát filmu
Já, robot
I, Robot
100 %

sonny

Tento film nás zavádí do nepříliš vzdálené budoucnosti, která je plná robotů. Film zaujme už od prvních minut, a to hlavně díky poměrně realisticky vyvedenému městu. Will Smith zde svoji roli zvládá bravurně (v akčních scénách je stejně dobrý jako v těch "komornějších", a navíc všechny svoje repliky stíhá prokládat proklatě vtipnými hláškami) - touto rolí prostě opět dokazuje, že je nejlepším černošským hercem současnosti... Teď se ale dostáváme ke skutečné hvězdě filmu: k robotu Sonnymu. Ten zde občas hraje lépe než ostatní lidští herci - a navíc u něj místy nevíte, jestli to, co říká, myslí skutečně vážně. A to ho činí zajímavým. U tohoto filmu překvapí skvělé efekty, při nichž se vám místy bude tajit dech (např. přepadovka v tunelu)... Po dlouhých letech je tu opět jeden velmi povedený sci-fi film.

22. června 2006
plakát filmu
Underworld
Underworld
80 %

kate beckinsale

Uznejme, že Underworld nám nepřináší nic nového. Ale přesto mě zaujal. Jako první mě nadchl dobře provedený skok Kate Beckinsale z věže nějakého kostela hned v prvních minutách filmu. Pokračovalo to přestřelkou v metru a navštívením sídla upírů. A nenudilo to! Přiznávám, že si občas film bral nějaké věci z jiných filmů, ale ne tak často a okatě (když pomineme kostýmy hlavních hrdinů). Nad ostatními herci zde výrazně ční Kate Beckinsale, na kterou je prostě radost pohledět... Na to, že je Underworld filmem nízkorozpočtovým, se mi tu líbily triky (a celková vizuální stránka), především přeměna lidí ve vlkodlaky. Ta neměla chybu... Jediné, co bych mohl vytknout, je občasná nepřehlednost děje.

22. června 2006
plakát filmu
Blade II
Blade II
90 %

upíři

Tento film se mi velmi líbil. Tuto oblibu samozřejmě zvýšilo i to, že se natáčel v Čechách a že zde hráli i čeští herci (Roden, Vašut). Wesley Snipes roli trochu cynického upírobijce zvládl opět na výbornou - prostě čekáte, kdy opět pronese nějakou peprnou hlášku... Jsou zde celkem vydařené triky (až na pár scén, kdy je velmi dobře vidět, že byly dělány v počítači). Tenhle film na mě moc zapůsobil. Rozhodně lepší než trojka.

22. června 2006
plakát filmu
Blade: Trinity
Blade: Trinity
70 %

mohlo to být lepší

Upřímně jsem od závěrečného dílu trilogie čekal o něco málo víc. To ale neznamená, že by to byl nějak moc špatný film. Wesley Snipes zde má zase ty své super hlášky a opět zabíjí upíry po desítkách. To hlavní, co mi kazilo zážitek z filmu, byl hlavní záporák. Ten byl tak nudný a místy až nechtěně vtipný, až to byla hanba... Triky se oproti dvojce o něco málo zlepšily, hudba se stala tuctovější. Tvůrci si s filmem měli trochu více pohrát... Blade: Trinity není špatný film, ale za předchozími díly prostě zaostává.

22. června 2006
plakát filmu
Hrdina
Ying Xiong
100 %

zhang yimou

Tento film se podle mě řadí k nejlepším (nejen) čínským filmům. V první řadě mě uchvátila zajímavá instrumentální hudba a hned potom zase originální práce kamery. Akční scény jsou zde vskutku dech beroucí a uvíznou vám na dlouhou dobu v paměti. Velkou zásluhu na tom má výrazná barevná stylizace, která též rozlišuje různé verze jednoho příběhu. Ale nebojte, i když ten jeden příběh uslyšíte napotřetí, nepřestane vás udivovat... Jet Li zde předvádí excelentní výkon (stejně jako všichni ostatní). Zhang Ziyi tímto filmem prokázala, že má na to, aby se z ní díky jejím hereckým kvalitám brzy stala slavná a celosvětově uznávaná herečka.

18. června 2006
plakát filmu
Kameňák 3
Kameňák 3
0 %

čím dál tím lépe, pane režisére

Nechápu, jak mohl dostat Troška povolení, aby natočil třetí díl své ubohé "kameňákovské" série. Fakt nevím, co si o sobě Troška myslí. Už u předchozích dvou dílů jsem se musel hodně přemlouvat, abych je dokoukal (a určitě nejsem sám). A on si s klidným srdcem natočí ještě díl třetí!... Jak říkám, předešlé dva díly jsem jakž takž ještě překousnul, ale tohle bylo na mě moc. Tomu se snad ani nedá říkat film. Celé je to trapné, trochu vtipná mi přišla asi jenom jedna hláška (a to je na film takového žánru prostě málo). Víckrát se na to už nepodívám... Tento film si nezaslouží, abych zde plýtval dalšími slovy.

18. června 2006
plakát filmu
Román pro ženy
Román pro ženy
50 %

nenadchlo

Román pro ženy jsem viděl před dvěma týdny ve škole. Film to byl docela zajímavý... Když ale skončil, tak jsem se zamyslel nad tím, o čem to asi tak bylo, a zjistil jsem, že o ničem. Prostě normální český soudobý film. Nejzajímavější roli zde měl rozhodně Marek Vašut, podle mě ale mohl dostat o trochu více prostoru... Román pro ženy je čistě průměrný film, který ani neurazí, ani nenadchne.

18. června 2006
plakát filmu
Romeo musí zemřít
Romeo Must Die
90 %

jet li

Další zajímavý film s Jetem Li, který jsem viděl. U tohoto filmu se člověk opravdu nenudí, neboť je celý (včetně akčních scén) laděn do vtipnější formy, což se mi hodně líbilo. Jediné, co bych tvůrcům vytkl, že moc nezvládli, byl konec filmu, který mohli udělat trochu víc srozumitelnější - na celkové kvalitě filmu to ale nic neubírá. Jestli se nepletu, tak je to první film, ve kterém Jet Li mluví anglicky. Ten se zde s Aaliyah skvěle doplňuje. Super.

18. června 2006
plakát filmu
Cesta do zatracení
Road To Perdition
100 %

gangsteři vs. mike sullivan

Toto je můj druhý nejoblíbenější film (hned po Schindlerově seznamu). Tímto mistrovským dílem u mě Sam Mendes stoupl v ceně. Road to Perdition má výborné vizuální zpracování (film prostě nezapře, že je natočen podle komiksu), zajímavé dějové zvraty a samozřejmě skvělé herecké obsazení. Tom Hanks zde předvádí jeden z nejlepších výkonů své kariéry, Jude Law a Daniel Craig hrají své záporné postavy na výbornou, Paulu Newmanovi sedla role „hodného“ kmotra jako ulitá... Je zde také krásná práce kamery. Conrad L. Hall si "posmrtného" Oscara rozhodně zasloužil. Výrazný hudební doprovod společně se zajímavými charaktery postav dělají z tohoto filmu nezapomenutelné dílo... Pokud chcete vidět opravdu kvalitní film, Road to Perdition je pro vás tou správnou volbou.

18. června 2006
plakát filmu
Riddick: Kronika temna
The Chronicles Of Riddick
80 %

vin diesel

Černočerná tma se mi líbila, tak jsem se samozřejmě těšil na její pokračování... Kronika temna je sice jejím sequelem, ale ti, co očekávali další hororovou pecku, budou zklamaní. Kronika temna je spíš taková space opera ve stylu Hvězdných válek (ano, tuhle větu jsem si vypůjčil z Premiere :-)). A to se mi na tom líbí. Je totiž osvěžující, když nemá filmová série jen jeden vyhraněný žánr... Vše je zde oproti jedničce větší, rozmáchlejší a megalomanštější. Potěší zde celkem kvalitní triky a zajímavé vykreslení celého „Riddickova světa“. Tento film stojí a padá s Vinem Dieselem, tedy s Riddickem. Riddick je jednou z nejsympatičtějších postav vůbec, takže občas vás prostě přestane zajímat děj a začnete se soustředit na Riddicka – především na jeho trefné hlášky... Tento film mě nadchl a navnadil na další díly, které ale už asi nikdy nevzniknou. Škoda.

18. června 2006
plakát filmu
Rychle a zběsile 2
2 Fast 2 Furious
30 %

zklamání

Tento film mě opravdu zklamal. Byly to dvě promarněné hodiny. V porovnání s jedničkou je nezajímavý, bez nějakého výraznějšího hlavního hrdiny. Paul Walker a Tyrese Gibson se během celého filmu předhání v tom, kdo bude trapnější. Nakonec vítězí Tyrese Gibson (ale jen o vlásek)... Navíc to má trapný děj (v podstatě tu ani žádný není) a úplně ubohé dialogy. Nebudu zbytečně chodit kolem horké kaše: prostě tomu chybí Vin Diesel!

18. června 2006
plakát filmu
Údolí stínů
We Were Soldiers
90 %

bitvy!!!

Film začíná celkem nevinně, ale hned vzápětí vidíme zmasakrování Francouzů Vietcongem. Na začátek to je velmi působivá scéna, která naznačí, jakým směrem se bude ubírat zbylá část filmu. Poté se seznamujeme s Melem Gibsonem, který podává podle mě celkem přesvědčivý výkon... Během filmu zní hudba, která mu dodává to správné napětí. Ale to, co mně opravdu vyrazilo dech, byly akční (válečné) scény. Jsou dost reálné a také „hezké na oko“. To je asi nejsilnější stránkou filmu. Tou slabší zase podle mě byly výstupy manželek vojáků, které do děje nic nového nepřinášely a dovoluji si tvrdit, že ho občas i zpomalovaly... Někteří tvrdí, že je film přecpán patriotismem, ale to podle mě není pravda. Všiml jsem si jen jednoho případu, ale jinak nic... Takže pokud chcete zažít pořádnou akční jízdu, pusťte si tento film.

18. června 2006
plakát filmu
Utopenec na útěku
Wrongfully Accused
100 %

leslie nielsen

Komik Leslie Nielsen se vrací, aby opět zaútočil na naše bránice... A to se mu daří! Děj sice není nic moc, ale eskapády hlavního hrdiny to více než vynahrazují (např. scéna, ve které Leslieho Nielsena pronásleduje vlak, je naprosto dokonalá). Tento film vás donutí smát se od začátku do konce... Když se chce člověk odreagovat, stává se pro něj Utopenec na útěku ideálním řešením.

18. června 2006
plakát filmu
Utržený ze řetězu
Unleashed / Danny the Dog
100 %

unleashed

Jet Li se vrací v jedné ze svých posledních rolí v kariéře. A to ve francouzském filmu, který se tentokrát povedl. Hned na začátku filmu nás čeká zajímavá a vynalézavá akce, vzápětí jsme uvedeni do situace a seznamujeme se s hlavními hrdiny filmu. Jet Li zde ukazuje, že umí i doopravdy hrát (a ne okolo sebe jenom tropit spoušť). Jeho páníček - v podání Boba Hoskinse - je pěkně slizký parchant, obklopený lidmi podobného ražení. Jako jeho protipól tu je Morgan Freeman coby slepý ladič pian. Docela potěší, že zde má hlavní úlohu příběh, a ne akční scény (ty děj pouze doplňují). Bojové scény mají v celém filmu nápaditou choreografii, která na první pohled zaujme. Děj je sice předvídatelný, vy ale přesto budete hltat každou vteřinu filmu... Tleskám.

18. června 2006
plakát filmu
100 %

zhang ziyi

Hned na začátku filmu si určitě každý všimne, že zde Zhang Yimou neužívá tak výraznou barevnou stylizaci jako v jeho předchozím filmu, Hrdinovi. Hlavní roli tu hraje moje oblíbenkyně Zhang Ziyi, která opět potvrzuje, že je velmi nadaná herečka. Je zde sice méně akčních scén než v Hrdinovi, zato ale více těch milostných, které jsou (naštěstí) vyvedeny stejně poutavě jako ty bojové. Na ději se mi líbí, že je během celého filmu spousta zvratů, takže ani na chvíli si člověk nemůže být ničím jistý... Hudba je podobná jako v Hrdinovi, tedy velmi kvalitní. Impozantní je závěrečná bitva ve sněhu, která se celkově liší od těch předchozích (nejen oním sněhem, ale hlavně tím, že je doslova nabitá emocemi), tím pádem je (alespoň pro mě) více zajímavá. Smutný konec ještě více umocňuje divákův zážitek z filmu...

18. června 2006
plakát filmu
Tygr a drak
Wo hu cang long
30 %

nikdy více!

Všemi vychvalovaný Tygr a drak mě ale vůbec nenadchl. Způsobuje to hned několik věcí. V první řadě je to hlavní hrdinka, která mi byla krajně nesympatická. V druhé řadě je to děj, který mi přišel nevypilovaný. Ale to, co mi ten film nejvíc znechutilo, byly bojové scény. Po zhlédnutí filmu jsem došel k názoru, že Ang Lee akční scény točit prostě neumí. Ty jsou zde totiž tak nudné a tak odfláknuté, až je to hanba. Vůbec nevím, proč ho všichni vynáší do nebes. Tygr a drak totiž Hrdinovi nebo Klanu létajících dýk nesahá ani po kolena... Nikdy více se už na to nepodívám!

18. června 2006
plakát filmu
Matrix
The Matrix
100 %

kult

Tento film si označení "kultovní dílo" rozhodně zaslouží. V první řadě za to může do detailu vypilovaný příběh, který se sice může zdát při prvním sledování filmu celkem nepřehledný, časem mu ale člověk přijde na kloub. Musí se prostě chtít. Keanu Reeves svoji roli zvládá více než dobře. Věříte mu ve scénách, kdy hraje překvapeného, i ve scénách, kdy pistolemi redukuje stavy svých nepřátel. Zdatně mu při tom sekundují C.-A. Moss a Laurence Fishburne. Agent Smith je pro Nea vkutku výborným protivníkem (scény s ním patří k vrcholům filmu). Matrix je dobré vidět nejen kvůli legendární hudbě, ale hlavně kvůli revolučnímu řešení akčních scén... Na tento film jen tak nezapomenete.

18. června 2006