16. 6. 2019

Dalších 15 polozapomenutých filmů, které stojí za zhlédnutí

Co jste pravděpodobně přehlédli, ale stojí za zhlédnutí.

hlavní obrázek

Každý rok vzniknou stovky filmů, z nichž jen několik je výrazných a jen na pár si ještě někdy vzpomeneme, pokud jsme si jich vůbec všimli v roce jejich vzniku. Je to určitá nespravedlnost, protože kiny (v česku popřípadě pouze na nosičích) proběhne slušná řádka neprávem opomíjených filmů. Dnes vám představíme několik, které si přehlédnutí určitě nezaslouží.

Match point

Nejznámější filmy Woodyho Allena většinou tvoří romantické komedie. V roce 2005 ale Allen natočil romantické drama, bez jediné špetky humoru. Jakkoliv nejsem fanda romantických filmů, Match Point si uznání zaslouží. A nejen za Scarlett Johansson, ale především za příběh, který perfektně graduje až k nepříjemnému závěru.

Dějiny násilí

David Cronenberg je více známý podivnými a dost pikantními filmy jako je Moucha. Dost se ale přehlíží černohumorná gangsterka Dějiny násilí. Hlavní roli zde ztvárnil Viggo Mortensen, který zde představuje obyčejného muže se šťastnou rodinou. Dokud se ale jednou nezaplete do loupeže, kterou sice vyřídí levou zadní, ale přitáhne pozornost dost nepříjemných lidí. Jak se příběh dál vyvíjí nebudu prozrazovat, protože se ve filmu objeví několik dost zajímavých zvratů, které vedou až k dost vypjatému finále.

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky měli být posledním filmem Davida Soderbergha, který se podívá do kin (nakonec se po několika letech vrátil s Loganovými parťáky) a kdyby to tak dopadlo, nemusel by se režisér filmů jako Traffic nebo Erin Brockovich za svůj poslední film vůbec stydět. Špičkové obsazení v podobě Rooney Mary, Jud Lawa nebo Catherin Zety-Jones září v příběhu o nepovedených lécích, které vedou k jedné tragické události. Než se děj opravdu rozběhne a divák se může jen snažit pochytit všechny dějové zákruty, zakončené hodně povedeným koncem.

Sedm psychopatů

Martin McDonagh nejvíc zazářil (skoro) oscarovými Třemi billboardy za Ebbingem a někteří si ještě pamatují perfektní gangsterku V Bruggách. Nikdo už si ale nevzpomene na šíleně absurdních Sedm psychopatů. Hlavní roli ztvárnil Colin Farrel, který zde hraje vyhořelého scénáristu, který nemůže pohnout s dalším scénářem, dokud se mu nerozhodne pomoct jeho přítel ztvárněný Samem Rockwellem. Film je plný absurdních postav a situací, které rozhodně dokážou strhnout pozornost a překvapit. Každý komu se líbí V Bruggách nebo Tři Billboardy by si tento podivný kousek neměl nechat ujít.

Zběsilý útěk

Paul Walker není jen Rychle a zběsile. Naopak Zběsilý útěk považuju za nejlepší film jeho kariéry. Nejlepší na filmu je akce, která je narozdíl od Rychle a zběsile komorní a perfektně natočená a nasnímaná bez hromady CGI. Celý film oplývá hromadou nápadů, takže nuda nehrozí. A na závěr ještě dostanete příjemný zvrat.

Maniak

Ellijah Wooda zná prakticky každý jako Froda. A není divu. Kromě své nejslavnější hobití role tento herec v moc filmech nezazářil. Výjimku ale tvoří jen pár let starý remake staršího hororového kusu Maniak. Wood tu hraje psychopatického vraha, který vraždí a skalpuje ženy. Pro fanoušky hobití ságy docela překvapení. Rozhodně ale příjemné překvapení, protože Maniak je zatraceně nepříjemný horor.

Pokoj 1408

Filmů podle předlohy Stephena Kinga je jako šafránu. Jen letos se dočkáme Řbitova Zviřátek a druhé části To. Není divu že jich mnoho zapadne (mnohdy právem), ale Pokoj 1408 si to rozhodně nezaslouží. Od předlohy se film liší podobně jako Osvícení, což ale rozhodně není problém. Povídka je krátká a natáhnout jí na sto minut nebylo jen tak. Film ale nemá hluchá místa a v mnoha chvílích je děsivý a napínavý. Ke konci navíc umí i překvapit. Báječná hororová jednohubka.

Memento

Než dostal Christopher Nolan stamilióny na jakýkoliv film co ho napadne, musel ukázat svůj talent. A jak lépe to můžete dokázat, než filmem který je vyprávěn od konce. Hlavní hrdina filmu (Guy Pearce) trpí ztrátou krátkodobé paměti, díky které každých několik minut zapomene na všechny události, které následovali po ráně do hlavy a znásilnění a zabití jeho ženy. Jeho jediným cílem je najít vraha a pomstít se. U detektivky si jde těžko představit situaci, kdy uvidíte popravu vraha a pak se jen vracíte k vyšetřování. To ale neznamená, že film nemůže překvapit. A když se dospěje k začátku (konci) pátrání, věřte že umí pořádně poplést hlavu. Neuvěřitelně originální snímek.

Čas po čase

Povinnost pro fanoušky science fiction. Malcolm McDowell (ve výjimečně kladné roli) začne cestovat časem a…víc o ději neřeknu. Děj ani scénář není zrovna první kategorie, rozhodně ale perfektně zvládá paradoxy cestování časem a dokáže skvěle zabavit. Není to klenot, ale za zhlédnutí rozhodně stojí.

Nepřítel

Máte rádi Davida Lynche a jeho Molholland drive? Pak rozhodně zkuste podobně podivného Nepřítele. Stejně jako některé Lynchovy filmy nechybí snová atmosféra a nutnost po dokoukání googlovat význam filmu. Režisér Denis Villeneuve (který natočil například Zmizení, Příchozí nebo Blade Runner 2049), si před natáčením velkých sci-fi naposledy natočil menší film. Přibral Jacka Gyllenhaala a natočil podivný film, který sice nedosahuje kvalit Mulholland drive, ale za zhlédnutí rozhodně stojí. I když ho rozhodně nedoporučuji lidem s arachnofobií.

U konce světa

Třetí díl corneto trilogie Edgara Wright (předchozí jsou Soumrak mrtvých a Jednotka příliš rychlého nasazení) a její vrchol nebyl přijat stoprocentně kladně, ale pozornost si určitě zaslouží. Simon Pegg a Nick Frost se naposledy spojí, a s partou (ve které je například Martina Freeman) se vydají na tůru po hospodách v jejich rodné vesnici, a jak už je u Wrighta zvykem, ve vesnici není vše zcela v pořádku. Dočkáte se samozřejmě humoru, ale i skvělé akce a stylového závěru. Osobně mám třetí díl nejradši.

Predestination

Dobrých sci-fi není nikdy dost a Predestination je toho krásným příkladem. Tvůrci se do tématu cestování časem pustili naplno a nebojí se používat časové paradoxy. Naopak film na nich stojí a dávají smysl. Hlavní roli ztvárnil Ethan Hawke a stejně jako vždy je jeho výkon perfektní. Nakonec dostanete ještě poslední zvrat, který dokáže překvapit (záleží jak moc se v tématu vyznáte). Výborné, ale bohužel zapadlé sci-fi.

RockNRolla

Mezi prvotními gangsterkami a točením velkých blockbusterů natočil Guy Ritchie ještě dvě gangsterky. První Revolver je považován spíše za jedno velké WTF (osobně ho mám rád, ale chápu že není pro každého), ale RocknRolla je další Ritchieho zásah. Nevyrovná se sice Sbal prachy a vypadni ani Podfu©ku, ale styl si Ritchie stále zachoval. Ať už jde o černý humor, absurdní situace nebo stylovou režii. Původně mělo vzniknout víc dílů, ale RockNRolla se nedočkala velkého úspěchu a Ritchie se vrhnul na Sherlocka Holmese. Velká škoda.

Legendy zločinu

Nečekejte od této gangsterky nic podobného jako Mafiány nebo Scarface. Film jde úplně jiným směrem, a sází spíš na jednoduchou zábavu, ve které ale nechybí silné okamžiky. Film je vyprávěn z pohledu hlavní ženské hrdinky, ale v čele filmu stojí Tom Hardy, který si střihnul dvojroli obou dvou bratrů Crayových. Jeho výkon je výborný, každý z bratrů má úplně jiný charakter ale Hardy je herec, který se umí hádat i sám se sebou. Zábavná jednohubka, od které ale nesmíte čekat nic víc.

Všemocný

Znáte tu teorii že nevyužíváme celý mozek, ale jen jeho část? Není to pravda, ale přesně o tomhle je Všemocný. A svůj potenciál využívá na max, od počátečního nadšení až po nežádoucí účinky a několika lidí, kteří by onu zázračnou látku získali také. Bradley Cooper se dokáže přesvědčivě proměnit ze zkrachovalého spisovatele až k muži, který dokáže cokoliv. Včetně zaujmutí Roberta DeNira, který zde hraje sice menší roli, ale rozhodně mu neschází charisma. Je škoda, že se režisér snímku Neil Burger v budoucnu dostal jen k adaptaci young adult knihy Divergence a remaku Nedotknutelných, kterým naštval už jen z principu mnoho diváků.

Napadají vás další podobné filmy? Nebojte se podělit v komentářích!

Folky
Jsem fanoušek filmů téměř všeho druhu (výjimkou jsou muzikály), ale upřednostňuji sci-fi a cokoliv, co se vymyká běžné produkci.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!