8. 10. 2017

10 říjnových filmů, které byste neměli minout

Říjen se nám pomalu rozjíždí a spolu s ním také přichází hned několik velmi zajímavých filmů. Pojďme si posvítit na ty nejočekávanější.

hlavní obrázek

Říjen, typicky sychravé období, kdy pomalu mizí i ty poslední záchvěvy léta, zbarvují se poslední listy na stromech a pomalu nastává vrcholná fáze podzimu před tím, než to vše (snad) zasype sníh. Pokud zrovna nesvítí sluníčko, chuť jít ven je na bodu mrazu a člověk by nejraději zůstal zalezlý doma, pěkně pod dekou, s hrnkem horkého čaje v jedné ruce a skvělou knihou v té druhé. A nebo u dobrého filmu. A kdo by odolal příjemně vytápěnému kinu s nějakým pekelně kvalitním filmem?

S podzimem totiž přichází dva typické filmové jevy: začíná sezóna oscarových hitů a objevují se silné a pochmurné dramatické thrillery. V říjnu premiérují zástupci obou těchto kategorií, ale bok po boku s nimi se do toho zajímavějšího výběru dostaly i ty filmy, které se klasickým podzimním premiérám docela vyhýbají.

Následující desítka filmů je sestavena z těch nejočekávanějších filmů redaktorů a také i vás, uživatelů kfilmu. Na které filmy se v letošním říjnu těšíte nejvíc?

10) EARTH: DEN NA ZÁZRAČNÉ PLANETĚ

Datum premiéry v ČR: 26. 10. 2017

Dokument z produkce BBC, který volně navazuje na světově úspěšný Earth a cyklus Zázračná planeta, Earth: Den na zázračné planetě slibuje minimálně podobně kvalitní podívanou, jako nabídl jeho předchůdce. Úžasné, oku lahodící záběry se strhujícími osudy sledovaných zvířat slibují, že půjde o strhující zážitek, který si pravděpodobně vychutnáte i pokud jste viděli Zázračnou planetu II, jejíž celovečerní zkrácenou verzí tento dokument vlastně je. Hlavními „hrdiny“ budou panda vychovávající své mládě, rodinka vorvaňů, lenochod toužící po lásce, mládě zebry snažící se překonat divokou řeku… Dokument nabídne náhled do jednoho dne těch nejzajímavějších pozemských živočichů a slibuje kombinaci zajímavé, dojemné a napínavé podívaně. Bohužel se do našich kin dostává jen v omezeném množství, takže pokud film zahlédnete v programu někde poblíž vás, dlouho neváhejte.

9) CHLAPI NEPLÁČOU

Datum premiéry v ČR: 5. 10. 2017

Film, který se s úspěchem představil na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se nyní dostává do distribuce i v České republice (ačkoliv notně limitované). Chlapi nepláčou, hit z Bosny a Hercegoviny, jenž opěvují celosvětoví kritici přináší vypjaté sociální drama a revoluční pohled do mužské mysli. V jednom horském hotelu, daleko od civilizace, se sejde skupina válečných veteránů z Balkánské války v 90. letech. Slovinský psychoterapeut se s nimi snaží o několikadenní terapii, protože známky války na sobě nesou i po tolika dlouhých letech. Vše nasvědčuje tomu (ohlasy kritiků i diváků z MFFKV), že debutující bosenský režisér přináší vypjaté konverzační drama o odpouštění a hledání sebe sama, s vynikajícími hereckými výkony. Že bychom před sebou měli adepta na Oscara za cizojazyčný film?

8) KROTKÁ

Datum premiéry v ČR: 12. 10. 2017

Krotká, tak je popisována hlavní hrdinka filmového příběhu, jenž byl nominován na Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. Rozsáhlá spolupráce Ruska, Francie, Nizozemska, Lotyšska, Německa a Ukrajiny dala za vznik těžko definovatelnému snímku, jenž má být alegorickým obrazem lidské společnosti, který kompletně překračuje hranice států a doby. Jedna žena se zde vydává na cestu do hloubi ruské provincie za zjištěním, kde je její neprávem uvězněný manžel, jemuž poslala balík, který se jí vrátil. Na své cestě se bude potýkat s byrokratickým komandováním, násilím, podrážením nohou, rozmanitými figurkami, jen aby nakonec došla ke zlomovému poznání…

7) matka!

Datum premiéry v ČR: 19. 10. 2017

Následující film představuje hned několik opravdu velkých jmen. matka!, počin od režiséra Darrena Aronofskyho, který stojí za filmy jako jsou Černá labuť, Noe nebo Requiem za sen se může blýsknout ve svém obsazení takovými jmény jako jsou Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer nebo Ed Harris… a také pověsti o jednom z nejkontrover­znějších filmů od přelomu tisíciletí. Proč? Zatímco kritici jsou z filmu převážně nadšeni, američtí diváci udělili filmu hrůznou známku F, čili tu nejhorší možnou, a byli znechuceni – je tedy jasné, že matka! diváky rozdělí na dva tábory: ty, které nadchne a ty, které pohorší. O čem vlastně je? To pořádně nikdo neví. Trailery lákají na psychologický horor, avšak to prý rozhodně čekat nemáte. Hovoří se o tom, že to je jakási alegorie na samotnou Bibli, a že jde o pořádně vypjaté psycho. Konzumní divák matku asi nestráví, ale pokud u filmu rádi přemýšlíte a umíte v něm nacházet skryté významy, matka! je asi naprosto ideální film pro vás – lidé, kteří ji pochopili, jsou totiž nadšeni.

6) Jigsaw

Datum premiéry v ČR: 26. 10. 2017

Návrat ikonické, avšak postupně notně vyčpělé, hororové série Saw a zároveň velká Halloweenská událost, tím vším by Jigsaw chtěl být. A zatím vše nasvědčuje tomu, že tato vize není úplně tak nereálná. Proč? Na scénáři se totiž mimo jiné podílel i scénárista prvních 3 dílů (těch nejlepších) Saw a také všech hororové série Insidious, Leigh Whannell. No a také na něm pracoval samotný James Wan, novodobý hororový král. O režii se pak postarali sourozenci Spierigovi, kteří za sebou mají například 3 roky staré Predestination. Film je navíc jakýmsi polovičním restartem série a slibuje, že bude vyhovovat i těm, kteří si se Saw moc nepotykali. Podaří se filmu rozdmýchat plamen uhasínající série?

5) Geostorm: Globální nebezpečí

Datum premiéry v ČR: 19. 10. 2017

Režijní celovečerní debut Deana Devlina vzbuzuje svými trailery spoustu rozporuplných reakcí – od nadšení po znechucení. Katastrofický film velmi podobný Dnu poté, Geostorm: Globální nebezpečí, je vysněným projektem úspěšného producenta, který produkoval např. Hvězdnou bránu nebo oba Dny nezávislosti. Blízký kamarád revolučního režiséra katastrofických snímků, Rolanda Emmericha, se tak poprvé usazuje na režisérskou stoličku celovečerního filmu – který si zároveň produkuje a také si k němu sepsal svůj scénář. Ve zkratce půjde o to, že se lidstvu fatálně vymkne z kontroly stroj na ovládání počasí… a bude při tom i Gerard Butler. Bude dost zajímavé sledovat, co z toho nakonec vyleze.

4) Hora mezi námi

Datum premiéry v ČR: 5. 10. 2017

Idris Elba a Kate Winslet. Stačí? Film adaptující knihu Charlese Martina, Hora mezi námi, mapuje osud dvou lidí, kteří společně letí soukromým letadlem – jenže pilot dostane mrtvici a oni se záhy ocitnou někde uprostřed zasněžených hor, zcela odříznuti od civilizace. V trailerech slibuje Hora mezi námi poměrně intenzivní survival drama, které si navíc pohrává s myšlenkou, jaké to je, svěřit svůj život do rukou jednoho neznámého člověka. Přestože jsou některé první reakce trochu rozporuplné, celkově to vypadá, že bychom před sebou mohli mít napínavé a především herecky brilantní drama. Půjdete do kina?

3) Blade Runner 2049

Datum premiéry v ČR: 5. 10. 2017

Původní film od Ridleyho Scotta je jedním z těch nejikoničtějších sci-fi 80. let. Letos se dočkáme jeho volného pokračování. A jestliže žijete někde na okraji civilizace a o filmu moc neznáte, zbystřete: režíruje jej Denis Villeneuve, režisér vynikajícího Zmizení nebo loňského kritiky oceňovaného sci-fi Příchozí. Do hlavní role byl obsazen Ryan Gosling a bok po boku s ním tu hraje i samotný Harrison Ford, ve stejné roli, jakou ztvárnil v původním filmu. Zápletka je obalena v notně tajemném hávu, avšak film samotný je velmi chválený a opěvovaný ze všech stran. Blade Runner 2049 však nasvědčuje tomu, že by mohlo jít o sci-fi událost roku, kterou by fanoušci originálu rozhodně neměli minout.

2) Sněhulák

Datum premiéry v ČR: 12. 10. 2017

Jo Nesbø, jméno světoznámého spisovatele, jenž se proslavil především sérií hutných severských detektivek s Harrym Holem – mezi ně patří jeho pravděpodobně nejúspěšnější kniha, kterou je právě Sněhulák. A právě jeho adaptace se nyní chystá do kin, v hlavních rolích s Michaelem Fassbenderem a Rebbecou Ferguson. Pokud jste knihu četli, možná vás trochu rozhodí fakt, že tvůrci začínají Sněhulákem, ačkoliv je tento díl až 7. v sérii – už z traileru je ale patrné, že oproti knize se objeví nějaké změny a navíc fakt, že každý případ je víceméně uzavřený, tomu také bezproblémově nahrává do karet. Film o neznámém vrahovi, jehož oběťmi jsou ženy a typickým znakem sněhulák, jenž je u nich postaven slibuje drsný a notně atmosferický thriller, který by rád konkuroval úspěšným adaptacím jakou byla například Zmizelá. Na vlastní oči se budeme moct přesvědčit už brzy…

1) Thor: Ragnarok

Datum premiéry v ČR: 26. 10. 2017

Letošní druhá Marvelovka a asi ta všeobecně nejočekávanější filmová premiéra října. Třetí díl Thora, jehož filmy dosud patřily mezi ty nejslabší z celého universa. Trojku si tentokrát bere na paškál už třetí režisér, kterým je Taika Waititi, spíš slavící úspěchy ve scénáristickém odvětví (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa). Tentokrát se ale postavil za kameru a zdá se, že se třetí Thor bude od předchozích dvou notně odlišovat – a nejen tím, že v něm bude mít angažmá i Hulk. Film se zdá být mnohem barevnější, výpravnější a také zábavnější, dost připomíná veleúspěšné Strážce Galaxie (a tomuto tahu se vůbec není co divit). A navíc se v něm objeví spousta velmi zajímavých jmen: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, ale i Cate Blanchett, Anthony Hopkins nebo Jeff Goldblum. Zajímavé, že? Co se z toho nakonec vyklube ale budeme vědět až na samotném konci října.


Na jaké filmy se chystáte v říjnu vyrazit? Chybí vám nějaký v našem žebříčku? Vyjádřete se v diskuzi!

Esgalnor
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Celkem 2 příspěvky v diskuzi
ragelly
hodně dávno
Já se chystám s mamkou na Sněhuláka a s mužem na Thora. A když někdy bude čas, zajdu si...
Fruiko
hodně dávno
Jsem chtěl hudrovat, že Blade Runner až 3., ale když jsem viděl odhady tržeb, tak už mlčím.