michal.bke

Jméno
Michal
Věk
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
The Mortuary Collection
The Mortuary Collection
50 %

Hororová antologie, která má krásnou ,,pohádkovou" stylizaci a Clancyho Browna jako vypravěče, kterému zdatně sekunduje Caitlin Custer jako jeho zvědavá posluchačka.

Silou tohohle filmu je stylizace. První asociací pro mě byly pohádky Bratří Grimů. Celá struktura filmu pak silně připomíná knihy Chrise Priestlyeho, jen v tomto případě nejde o obsah určený pro děti. Celý film krásně vypadá, místy opravdu pohádkově a atmosféra pohřebního domu je velice povedená.

Jednotlivé povídky mají dost kolísavou kvalitu, nejlepší mi přišla ta poslední, která nejen převrací hororová klišé na hlavu, ale jako zakončení filmu funguje na jedničku.

I když jsem tenhle film chtěl mít strašně rád, nešlo o úplně nejlepší podívanou. Určité kvality však má a pokud nutně sháníte hororovou antologii, mohla by Mortuary Collection přijít vhod.

5. července 2021
plakát filmu
Armáda mrtvých
Army of the Dead
80 %

Zombie horor říznutý heist filmem, to sliboval Zack Snyder. A co slíbil, to přesně dodal. Tenhle film není nejchytřejší, ale scénář naštěstí pořád dává smysl, i když je místy předvídatelný. Dave Bautista jako hlavní hrdina Scott válí, utáhne jak akční scény tak i ty emocionálně náročné. Zbytek obsazení je také úžasný, zejména bych vyzdvihnul Noru Arnezeder jako drsňačku Lily a Matthiase Schweighöfera jako lehce ulítlého Dietera. Postavy nejsou složité, ale mají dost silnou charakterizaci a určitý vývoj. Dost tedy zamrzí, když začnou umírat často nepříliš ceremoniální smrtí.

Co mě velice potěšilo byli zombíci. Nejenže vypadají cool, ale Snyder k nim přidal i zajímavou mytologii. Mezi tupými nemrtvými najdete i Alfy, kteří jsou dost chytří a kromě ovládání zbraní umí i jezdit na koni! Samozřejmě, když už se do někoho zahryznou, je to dost krvavé. Snyder se v tomhle ohledu nedrží zpátky a filmu to svědčí.

Celkově bych Armádu mrtvých hodnotil na 8/10, ovšem jde opravdu spíš o zábavný béčkový biják se zombíky, krví a dobrou bojovou choreografií. Pokud chcete něco víc, co vám opravdu uvízne v hlavě a co má vypiplaný scénář, tak jděte o dům dál. Tady najdete sympatickou jednohubku, která snad pokládá základy celé série. A že tu ten potenciál je.

21. května 2021
plakát filmu
Mortal Kombat
Mortal Kombat
60 %

Neškodná béčková blbina. Celkem škoda, myslím, že se s danou látkou dalo pracovat lépe. Jistě, nikdy tu nebyly oscarové ambice, ale stejně, scénář mohl být místy lepší, postavy jsou povrchní a když některá umře, nemá to vlastně žádný dopad. Hlavní záporáci jsou de facto bezejmenné maso do mlýnku, vypadají cool, ale to je tak všechno.

Jestli lze něco vyzdvihnout, tak bojovou choreografii. Hned úvodní souboj mezi Scorpionem a Sub-Zerem byl naprosto famózní, krásně krvavý a dobře sestříhaný, žádné divoké střihy ve stylu 96 hodin. I ostatní souboje jsou značně krvavé, ale bohužel žádný už neměl onu nápaditost ani wow efekt prvního. Přesto je tohle jednoznačně nejsilnější stránka filmu.

Bohužel další stinná stránka je herecké obsazení. Herci jsou často prkenní a například Lord Raiden vůbec nepůsobí jako mocný ochránce Země, ale zatrpklý stařec se zářícíma očima. Zdaleka nejlepší výkon podává Josh Lawson jako australský buran Kano, který si rychle získá divákovy sympatie.

Celkově bych Mortal Kombat upřímně doporučil pouze fanouškům videoherní předlohy. Pro ty ostatní půjde při nejlepším o akční blbinu, kterou za dva dny zapomenou.

25. dubna 2021
plakát filmu
Nezměrnost noci
The Vast of Night
80 %

Páni. Od tohohle filmu jsem moc nečekal, ale nakonec mě velice příjemně překvapil. Má skvělou atmosféru, místy opravdu znepokojivou. Chemie mezi hlavní dvojicí je úžasná. Dlouhé, nepřerušované záběry kamerou vypadají úžasně. Příběh je dost jednoduchý, přesto působivě podaný. Jedinou výtku mám k finále, které bylo zároveň víc doslovné než mělo a přesto zůstalo nicneříkající. The vast of night bych rozhodně doporučil fanouškům filmu Blízká setkání třetího druhu od Spielberga.

19. dubna 2021
plakát filmu
Tenet
Tenet
60 %

Technicky bravurní podívaná (vyjma podivné tichosti některých scén), ale to šlo od Nolana čekat. Skvělí herci - Washington, Pettinson, Debicki -, úžasné praktické efekty, skvělá kamera. Všechno tam je. Až na ten příběh.
Těžko říct, zda je děj přehnaně zašmodrchaný, ale v jádru prostý, nebo je tak geniální, že je těžké ho pochopit. Důležité je, že Nolan se zcela vykašlal na své diváky. Cpe do nich jména, názvy, pojmy z fyziky, kterým většina obecenstva nejspíše nerozumí. Přidejte si komplikované ( byť v některých scénách efektní) hrátky s časem a máte velice nepřístupný film.
Dalším problémem jsou postavy samotné. Kromě čtyř, které prostupují celým příběhem, se divák s žádnou nesžije. Ovšem ani hlavní hrdinové a záporák nejsou, kdovíjaké charaktery. Mají tak akorát charismatu od svých herců, aby na nich divákovi záleželo. Samostatně jsou však značně ploché.
Celkově Tenet není špatný film. Jen doplatil na Nolanovo ego.

3. března 2021
plakát filmu
Barva z vesmíru
Color Out of Space
50 %

Zklamání. To nejlépe vystihuje mé pocity. Špatný scénář, špatní a přehrávající (ano, dívám se na tebe Nicu Cagei) herci, unylá režie, vražedně pomalé tempo. Tenhle film se snaží být horor a rodinné drama dohromady. Proč? Dobrá otázka, nemám ale odpověď. Proč musí být rodina hlavní hrdinky tak disfunkční není nikdy zdůvodněno, neslouží to žádnému účelu, jen to přidá pár scén, ze kterých vám bude trapně nebo do pláče. A horor? To už je lepší, ale pořád bída.
Abych jenom nekritizoval. Adaptovat H.P.Lovecrafta je těžké. Byl to dobrý spisovatel, ale jeho povídky prostor pro dvouhodinový film nepokryjí. Barva z kosmu se od předlohy navíc často, a hlavně naprosto zbytečně, odchyluje, aniž by to mělo nějaký důvod. Přesto se ve filmu najdou dobré či zajímavé scény (finále), některé by se i daly označit jako znepokojivé (krájení mrkve). Film bych rozhodně nedoporučil každému. Skalní fanoušci Lovecrafta to mohou zkusit, ale nadšení asi nebudou, snad si tedy alespoň příznivci Nicolase Cage přijdou na své.
Bohužel, i tak je tenhle film asi ta nejlepší adaptace Lovecraftova díla. Což je tragédie kosmických rozměrů.

28. února 2021
plakát filmu
Vyproštění
Extraction
70 %

Strašně rád bych tomuhle filmu udělil vyšší hodnocení, ale prostě to nejde. Akce je nádherná, přehledná a syrová, jenže jí není zas tolik. Což by ani nevadilo, jenže zatímco třeba John Wick dokázal v klidných momentech udivovat i dobrým scénářem, Extraction je chodící klišé a plné scénaristických zkratek.
Jinak se ovšem jedná o solidní akčńák se sympatickým Chrisem Hemsworthem, kterému toho drsného žoldáka s dobrým srdcem budete věřit. Režisér Sam Hargrave ve svém debutu rozhodně neselhal, a pokud příště přijde s dobrým scénářem, mohl by se dostat mezi takové borce jako Chad Stahelski či Gareth Evans.

25. dubna 2020

Totální šílenost. Kombinace westernu, hororu a černé komedie, zvráceného scénáře, působivých hereckých výkonů a podmanivého soundtracku vytvořila tento opravdu jedinečný film. 10 z 10 kanibalů doporučuje!

22. dubna 2020
plakát filmu
Spravedlnost podle Spensera
Spenser Confidential
70 %

Celkem sympatické béčko, které pohání hlavně Mark Wahlberg a Winston Duke v hlavních rolích. Peter Berg je zručný režisér a s daným materiálem udělal nejspíš co mohl. Potěší pár slušných akčních scén a dobrý soundtrack.

17. března 2020
plakát filmu
Joker
Joker
80 %

Phoenix si toho Oscara zasloužil, o tom žádná. Jinak bych z toho ale zas takovej hit nedělal, ale čistě po kinematografické stránce je to pecka.

11. března 2020
plakát filmu
Spider-Man: Daleko od domova
Spider-Man: Far From Home
80 %

Pohodová akční komedie. Tom Holland je v roli Spider-mana naprosto skvělý, Jake Gyllenhall si Mysteria užívá, byť nemá moc co hrát. Celá zápletka je vlastně dost jednoduchá a bez ,,většího významu" pro MCU jako takové. Ale jako závěr současné fáze MCU funguje na jedničku i díky omílanému motivu o odkazu Starka a budoucnosti světa bez Avengers. Jo, a potitulkové scény, hlavně ta druhá, jsou geniální.

1. února 2020
plakát filmu
Annabelle 3
Annabelle Comes Home
50 %

Tak tohle byla tragédie. Není to tak zlé jako první Annabelle, ale na skvělou dvojku se to nechytá. A pokud jde o porovnání s ostatními filmy z tohoto filmového universa, tak i Nun byla lepší. Nápad přitom není špatný. Hlavní hrdinka je tentokrát Judy, dcera manželů Warrenových, a její chůva Mary. Bohužel se k těmto sympatickým slečnám přidá ještě Maryina extrémně protivná a otravná kamarádka Daniela, která je posedlá smrtí a zřejmě je také analfabetka. A tak i přes dost jasná a čitelná varování vejde do místnosti, ve které Warrenovi schovávají Annabelle a další předměty posedlé či jinak ovlivněné duchy a démony. A pak začne strašení. Nebo spíš pokusy o strašení. Problém je, že tahle část začne až po hodině! A ve zbývajících třiceti minutách se už prostě nic zajímavého nestane, je to jen přehlídka pár duchů a CGI vlkodlaka, kteří jsou ale poněkud bezzubí - to je sice možná dáno ratingem, ale to neomlouvá absenci jakéhokoliv napětí či alespoň atmosféry, vzpomeňme třebas na Poltergeista, který je také PG-13 a tohle vše zvládá levou zadní.

Tahle série by opravdu potřebovala schopného producenta, jako je Kevin Feige u Marvelu. Jinak se obávám, že Warrenovi nečeká moc růžová budoucnost.

15. ledna 2020
plakát filmu
Maják
The Lighthouse
90 %

Divácky nevděčný, nepřístupný film, natočený v zastaralém formátu a navíc černobílý. Přesto se Robertu Eggersovi povedlo natočit fascinující podívanou plnou znepokojivých momentů. William Dafoe a Robert Pattinson předvádí herecký koncert jakožto dva muži zcela odřízlí od světa. Stejně jako režisérův předchozí film, Čarodějnice, není ani tenhle snímek pro každého, ale jakmile si k němu najdete cestičku, naprosto vás pohltí.

12. ledna 2020
plakát filmu
Ve vysoké trávě
In the Tall Grass
60 %

In the tall grass je filmová adaptace povídky Stephena Kinga a jeho syna Joe Hilla. Obávám se ale, že si režisér Vincenzo Natali vybral špatnou povídku. Kdyby šlo o část povídkového filmu, se stopáží
30 minut, mohlo by to fungovat. Ale hodina a půl je prostě moc. Sledovat neustále postavy jak běhají, křičí a hledají se v trávě, není zrovna zábavné, natož děsivé. Naštěstí v druhé polovině se divák dočká spousty vizuálně silných, divných až znepokojivých scén, pomáhá i skvělý hudební podkres a záběry na tajemnou černou skálu. Herci se také snaží co můžou, byť jim scénář moc nedává. Konec samotný sice jakž takž funguje, ovšem nějaké vysvětlení či aspoň náznak, co ta tráva vlastně je a co chce, by opravdu pomohlo. Celkově bych Vysokou trávu nicméně zařadil k těm lepším adaptacím Kinga.

1. ledna 2020
plakát filmu
Noční můry z temnot
Scary Stories to Tell in the Dark
70 %

André Øvredal mě před časem velice nadchnul svým hororem An Autopsy of Jane Doe. Bohužel v tomhle filmu se mu onu úžasnou atmosféru plnou strachu nepodařilo vytvořit. Zamrzí to o to víc, že na snímmku se podílel i Guillermo del Toro. Určitě nepomohlo snížení ratingu na PG-13, na druhou stranu, víc krve by to prostě nezachránilo. Režisér měl k ruce i schopné herce, rozpočet byl dostačující i na jedno cgi monstrum, ale celé to selhává ve scénáři. A já vlastně ani moc nevím, co přesně je na něm špatně. Vlastně mi to celé připomíná La Loronu, která trpí tím stejným - technicky i herecky dobrá, scénář neurazí, přesto jde o špatný film. Noční můry sice vyloženě špatný film nejsou, ale do lehkého nadprůměru je dotlačili jen herci a povedená strašidla.

31. prosince 2019

Čtvrtý díl série o hračkách je sice technicky dosud nejlepší a určitě není špatný, ale celou dobu jsem se nemohl zbavit pocitu, že jde o vynucené pokračování. Naštěstí humor tu funguje, nové postavy jsou sympatické a tempo je dost rychlé, takže nuda nehrozí. Jen se obávám pátého dílu, ke kterému si tvůrci nechali otevřená vrátka.

28. prosince 2019
plakát filmu
Tenkrát v Hollywoodu
Once Upon a Time in Hollywood
80 %

Je celkem škoda, že při tak skvělém hereckém obsazení - Dicaprio, Pitt, Robbie, Pacino, Russel,... - si nedal Tarantino víc záležet na scénáři. Protože právě ten spoustu lidí odradí, respektive tak učiní jeho absence. Místo uceleného děje, který jde z bodu A do bodu B, tu sledujeme...nic. Jde o sled scén, které sice mají pojící prvky v postavách, ale to je asi vše. Jenže víte, vy co? Ono to nevadí. Protože Tarantino vás dokáže svým obrazem Hollywoodu zcela ztrhnout. A i když v prostřední části to možná chtělo ještě trochu víc prostříhat, jde o skvělý film. A závěrečných cca 15 minut je stejným dílem napínavých, krvavých i zábavných. Sice nejde o nejlepší Tarantinův počin, ale mezi svými staršími sourozenci se neztratí.


17. prosince 2019
plakát filmu
Krvavá nevěsta
Ready or Not
80 %

Zábavné a pěkně krvavé béčko. Střídmá stopáž 96 minut vylučuje nudu a solidní scénář také dělá své. Ale to hlavní je nakonec Samara Weaving v roli hlavní hrdinky Grace. Ta zjistí, že rodina jejího nastávajícího má jedno či dvě nehezká tajemství a že i obyčejná schovávačka se může dost ošklivě zvrtnout. Weaving je v roli Grace skvělá a budete jí hned fandit. Ani ostatní herci ale nezaostávají a zejména Adam Brody si se svojí postavou hezky vyhrál.Bonusem je i humor, byť značně černý a cynický.

5. prosince 2019
plakát filmu
John Wick 3
John Wick: Chapter 3 - Parabellum
90 %

Baba Yaga je tu potřetí a zase si musí prostřílet, prosekat a probodat cestu z kaše, do které se dostal na konci minulého dílu. A zase se na to náramně dívá. Akční scény jsou přehledné, úžasně nasvícené a Keannu Reeves, Hally Berry, Marc Dacascos a zástupy kaskaderů odvádějí úžasnou práci. Režisér Chad Stahelski už má řemeslo v malíčku, dělá skvěle vypadající scény a jeho hry se světly jsou opravdu lahodné. Jenomže je tu menší ale. Scénář. Opět dochází k rozšiřování mytologie Wickova světa a bohužel to působí spíše rušivě a nelogicky. Zejména linka v Casabalance se celá mohla odvíjet úplně jinak a její zakončení je prostě divné. Stejně tak rozhodnutí jedné postavy na konci, po kterém budete nevěřícně kroutit hlavou a přemýšlet, jestli to byla součást plánu nebo nečekaný twist.
Na druhou stranu je tu fakt, že přijde ještě minimálně jeden díl, takže to berte spíš jako rozestavování figurek k velké partii. Jen zatím není vůbec jasné kdo bude na jaké straně a to včetně Johna, u kterého vlastně místy nevíte, proč dělá co dělá, což je dost problém. Ale hej, stejně tu jsme kvůli akci, ne? A té se vám dostane v míře vrchovaté, menší problémy scénáře snad napraví další díl a s trochou vůle se dají snadno přehlédnout. Protentokrát.

9. listopadu 2019
plakát filmu
Batman: Hush
Batman: Hush
90 %

Překvapivě dobré. Animáky od DC jsou sice určitá záruka kvality, ale tohle nastavenou laťku přeskočilo. Vytknout se dá asi jen tempo, které místy trochu kolísá. A komiksoví neznalci se tu asi budou trochu ztrácet v postavách. Jinak je Batman: Hush jeden z nejlepších animovaných filmů od DC.

20. září 2019
plakát filmu
La Llorona: Prokletá žena
The Curse of La Llorona
50 %

Sympatický casting, neokoukané monstrum. To jsou v podstatě největší klady La Llorony. Režisér Michael Chaves sice nic výrazně nepokazil, scénář je v rámci žánru také standardní. A přesto to celé působí...jaksi prázdně. Vzhledem k tomu, že byl Chavez potvrzen jako režisér třetího Conjuringu, začínám se o tuto sérii docela bát. Po Setře, La Lloroně a třetí Annabell série opravdu potřebuje nového talentovaného režiséra. Chavez je bohužel spíš zručný řemeslník, což opravdu nestačí.

8. září 2019
plakát filmu
Psí vojáci
Dog Soldiers
80 %

Povedený vlkodlačí survival horor, ne nepodobný Predátorovi. Na filmu je sice znát malý rozpočet, ale v případě vlkodlaků je to k dobru, většinu času jsou jen tajemné bytosti na které zbraně neplatí, což atmosféře rozhodně pomáhá. Zamrzí jen občasné problémy se scénářem a slabé dialogy, stejně tak závěrečný twist není až tak překvapující. Ale i tak šlo o příjemně strávenou hodinku a půl.

6. září 2019
plakát filmu
Tales of Halloween
Tales of Halloween
60 %

Hororová antologie odehrávající se o halloweenské noci. Jde o lehce nadprůměrné dílko, některé segmenty jsou fajn, jiné nestojí za moc. Jako zábava na zabití čas neuškodí.

6. září 2019
plakát filmu
Neviňátka
The Innocents
80 %

Povedený psychologický horor, jehož jedinou slabinou je občas příliš pomalé tempo a pár děr ve scénáři. Nahoru film táhne především herectví a kamera. Zejména výkony Deborah Kerr a Martina Stephense jsou opravdu excelentní.

18. srpna 2019
plakát filmu
Dracula
Dracula
80 %

Dracula z '31 rozhodně zestárl. Jestli dobře nebo špatně je asi subjektivní, za mě jde ale o povedený film. Hlavním kladem je rozhodně Bela Lugosi jako hrabě Dracula. Právě on ovlivnil podobu slavného upíra na dekády dopředu a jeho východo-evropský přízvuk se nádherně poslouchá.

Zejména prvních cca 15 minut je skutečně atmosferických. Draculův hrad a malá rumunská vesnička - v kombinaci s černobílým obrazem a všudypřítomným vytím vlků a chuchvalců mlhy jde o děsivý, přesto krásný kraj.

Pak se děj přesune do Londýna. Od této chvíle dojde k velkému odchýlení od předlohy a několik, pro některé, matoucích scén. I přesto si film udrží vysokou kvalitu, jakkoliv byl děj knihy opravdu zjednodušen.

Jediný problém tak mám s koncem, který působí opravdu useknutě a nevhodně.

Celkově jde o příjemný film, jen si pořád připomínejte,že je skoro sto let starý.

6. srpna 2019