avatar uživatele

Filmožrout

Jméno
Michal Švamberg
Věk
34 let — narozeniny slaví za 8 měsíců (Kozoroh)
Bydliště
Česká republika a to stačí
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Maniak
Maniac
50 %

Další zbytečný remake

Frodo Pytlík v roli masového vraha? Možná to někoho překvapí (kdo ale viděl Sin City, tak ten jistě ví, že Elijah už si něco podobného jednou střihnul). Máme tu další zbytečný remake hororu z 80.let. Film Vám nabízí pohled do zvrácené mysli psychopata, který má svůj vlastní svět plný figurín s ženskými skalpy. Průběžně se dozvídáte, že hlavní aktér miluje vlasy, svůj klid a svoji matku, co se živila jako prostitutka. Hlavní antihrdina měl zkrátka ukázkově šťastné dětství.
Největším tahákem filmu již zmíněný herec Elijah Wood (Pán prstenů), kterého kritika za roli maniaka velice vychválila (čemuž opravdu nerozumím). Elijah se za celý film ukáže asi tak na 12 minut. Největší práci musel odvést kameraman, protože při sledování filmu jsem měl pocit, že hraju nějakou pomatenou, temnou střílečku. Víc než půlka filmu je natáčena z pohledu (first person) a vy se tak stáváte lovcem vystrašených dívek, které se brání a utíkají před vámi. Máte možnost vidět to, co právě vidí a zažívá maniak - jako například řezání skalpu z lidské hlavy, stavy úzkosti, halucinace, auto co vás přejede atd... vidíte mu zkrátka pod ruce.
Film Maniak má několik docela povedených a morbidních scén, pár odkazů na originál z roku 1980 a také se snaží vzdát hold thrilleru Mlčení Jehňátek (milovníci filmu jistě poznají - hubená zrzka tancuje na svoji oblíbenou písničku). Přesto je atmosféra nulová, hlavní postava je vám vcelku ukradená – nemůžete jí opovrhovat, nebo litovat. Oběti vraha se objevují a mizejí ze scény, jak na běžícím páse. Příběh směřuje už od začátku k jasnému konci, jelikož přátelství mezi krásnou umělkyní a pošukem, co má raději figuríny, než holky z masa a kostí, nemůže nikdy fungovat.

18. srpna 2013
plakát filmu
V zajetí démonů
The Conjuring
70 %

Krotitelé duchů po 25 letech?

Takže si to pěkně shrneme. Viděli jste Vymítače ďábla? Pokud ano – dějová linka filmu Conjuring Vás nemůže ničím novým ohromit. Pokud ne – popravdě nevěřím tomu, že jste Vymítače nikdy neviděli. A co film 3:15 zemřeš? Nebo Insidious? Či vskutku povedený Sinister? A nemohu zapomenout na film Mama.
Tyhle horory mají hodně společného – Dům, ve kterém se odehrála nějaká řezničina. Naštvaný démon s několika dalšími nedůležitými duchy, dítě s imaginárním kamarádem a také několik lekacích scén doprovázené nervy drásající hudbou. Tohle všechno nabízí i film V zajetí démonů. Nic nového.
Přesto... svižný rozjezd s ošklivou panenkou a úžasně zneklidňující hudební doprovod, který vyplňuje atmosféru po celou dobu příběhu. Dalším plusem je sympatický páreček (krotitelé duchů), v hlavní roli Vera Farmiga, která umí opravdu s plných plic zařvat strachem. Žádné hektolitry krve, žádné uřezané končetiny- tenhle film to nepotřebuje! Jen stará dobrá duchařina.
Tenhle horor rozhodně stojí za shlédnutí, protože nových a hlavně dobrých strašidelných filmů se dnes točí hodně málo.

18. srpna 2013
plakát filmu
Lesní duch
The Evil Dead
50 %

A co jste čekali?

Byl jsem naprosto klidný, po tom co jsem se dozvěděl, že do českých kin míří Lesní duch. V originále Evil dead – pro naše videopůjčovny s tehdejšími VHSkami známý též pod názvy: Smrtelné zlo, či Kniha mrtvých. Vypadá to, že filmaři mají tvůrčí krizi. Já jim stále fandím v tom pokusu ,o znovu oživení hororového žánru,' a taky doufám, že se jim to brzy povede. A když nejsou nápady – tak není nic chytřejšího, než vzít film natočený na začátku 80. let, (ve své době úspěšný, v současnosti kritiky ceněný),
a natočit ho znovu s netalentovanými, ale pro obrazovku možná hezkými herci. Scénář už je dávno napsaný. Stačí ho jen oprášit a lehce pozměnit. V nové verzi akorát přibyla nesympatická sourozenecká dvojíce, ošklivá chata už neskýtá útočiště pro zamilované párečky, ale tentokrát slouží jako odvykačka pro drogově závisle. Ve sklepě visí oběšené kočky a hodně zbytečná úvodní scéna se vám snaží naznačit něco důležitého, co působí stejně nakonec trapně a bezvýznamně. Samozřejmě se ve filmu objevuje hned několik odkazů na původní verzi: stromy se snaží znásilnit jednu z postav, staré hodiny, medailonek, kniha zaříkadel vyrobená z lidské kůže, napsaná krví (zpracování knihy, co vypouští ,zlého džina‘ je velice nudné. Zřejmě problémy s autorskými právy.)

Musím se ale přiznat, že jsem čekal horší průšvih. Film se trochu na začátku vleče a snaží se vám představit osudy pěti hlavních aktérů, což je pochopitelné (divák musí nejprve poznat osud a smutné zážitky určité postavy – jinak by nemohl přeci její proměnu v zombie tolik prožívat), ale tenhle horor to nepotřebuje. Ukazuje nám odporné ,gore‘ scény, jako řezání si do jazyka, zvracení krve na bývalou kamarádku, či odříznutí neposlušné ruky motorovou pilkou. Právě tyto výjevy jsou silnou stránkou filmu. Dějová linka je jednoduchá, postavy jsou hloupé a zabíjejí se skoro sami při útěku. Bylo mi hodně nepříjemné poslouchat tolik sprostých
a dokola se opakujících nadávek. Ještě že jsem viděl film v originálním znění. Slovo ,f.u.k‘ už po stém opakování ztratilo význam.

Jedná se opět o zbytečný remake dobrého a zábavného hororu, ve kterém tenkrát zazářil herec Bruce Campbell (jeho one man show výkon je již kultovní záležitostí) a režisér budoucího Spider-Mana ukázal, že umí strašit lidi za málo peněz.
S hodně silnou propagací mířil do kin Lesní duch 2013 se slovy: Nejděsivější film jaký kdy uvidíte! Ruku na srdce. Je to pravda?

16. srpna 2013
plakát filmu
Funny Games
Funny Games
70 %

Čtyři vajíčka...

Chcete si trochu popřemýšlet? Výborně! Děsivé drama s názvem Funny Games vám to nabízí. Musíte být však trpělivý, jelikož tu pravou podstatu příběhu pochopíte až na konci. Dlouhé scény bez hudebního doprovodu a ještě delší dialogy mezi hlavními postavami. Asi nuda, co? Omyl, tohle není žádný Mainstream. Představte si, že trávíte dovolenou v luxusním venkovském sídle někde u vody. Najednou vám někdo zaklepe na dveře. Je to na první pohled sympatický mladík v bílém tričku a bavlněných rukavičkách té samé barvy. Požádá vás slušně o čtyři vajíčka - má je pro svého známého. Vajíčka mu dáte, ale on je při odchodu rozbije a požádá vás o nové. Svojí nemotorností vám k tomu zničí mobil. Asi se pořádně naštvete, ale než se namanete, máte ve vašem domě dalšího muže v bílých rukavičkách - a golf nebude to jediné oč budou mít ti dva zájem.
Šokující, zvrácené a bez pravidel. Žádné klišé.
Německý režisér Michael Haneke se vám bude snažit položit jednu prostou otázku – „Proč se na tenhle film plný násilí a teroru vlastně díváte?“
Možná, že byl tenhle snímek v 90. letech nebezpečný hlavně pro mladé lidi, co tráví moc času u televize... a byl jakou si sondou našeho nitra. Vy to ale máte v hlavě v pořádku, no ne? Jsme diváci 21. století a filmy se poslední dobou točí jak přes kopírák. Rozšiřte se si svůj filmový obzor...
Jako diváci si můžete hned vybrat mezi originálem z roku 1997 (doporučuji v originálním znění), a nebo se můžete podívat na remake (s možná pro vás známějšími americkými herci).

16. srpna 2013
plakát filmu
Wrestler
The Wrestler
100 %

Návrat na scénu

Tomuhle se říká Comeback! A já říkám: ,,strefa do černého!' Překvapení letošního roku, které málo kdo z nás předvídal. Když jsem poprvé uviděl na internetu jen malý článek a titulní obrázek filmu The Wrestler- přečetl jsem si hrubý obsah a herecké obsazení. Potom sem si všiml, kdo že to vlastně natočil. Darren Aronofsky a jeho slavný počin Rekviem za sen. A potom všem jsem se podíval na Trailer a bylo vše jasné. Tenhle film musím zkrátka vidět! Zapomeňte na slavného Rockyho pod aktovkou Stallone. V tomhle příběhu se šťastný konec nekoná, tenhle souboj nelze vyhrát. Pouze krutá a syrová realita. Příběh, který chytí každého z nás za srdce trochu jinak. Příběh člověka pro kterého vždycky, to co dělal a uměl nejlépe, znamenalo všechno a dával do toho všechno a přitom toho postupně ztrácel víc, než by čekal. Takových lidí je na našem světě na tisíce. Čas nezle zastavit a nikdo z nás zkrátka nemládne. A životní styl jaký ,,Ram‘‘ vedl se na něm podepisuje a všechno to svinstvo se vrací jako bumerang. Steroidy, drogy, extrémní bolest, stres, trápení těla. Jeho zlaté časy už jsou dávno pryč, ale co udělá sportovec, který v normálním světě venku neznamená vůbec nic? Do posledních okamžiků filmů jsem doufal. Když si ,,Ram‘‘ vzal do ruky mikrofon uprostřed ringu- jsem stále očekával, že ohlásí ukončení své kariéry, nebo něco podobného. Popravdě jsem nevěřil, že film vážně končí. Byl jsem rozhozený a přišpendlený do sedačky. Chvíli jsem přemýšlel a pak začal tleskat. Randyho nejde nepochopit a nelze mu nefandit. Divák mu jednoduše prostě fandit začne ať chce, nebo ne! Mickeyho Rourka jsem nikdy dvakrát moc nemusel a nikdy jsem ho nepovažoval za dobrého herce. Ohh! Jak jsem se mýlil. Úžasný výkon, kterým si určitě zajistil pár zajímavých rolí do budoucna. Doufám a těším se na něj v nových dobrých filmech.Výborně vypracované svaly a hodně dobře vychytaný styl jeho image! Zlatý globus je oprávněný a byl i mým kandidátem na Oscara. Marisa Tomei mě na druhou stranu zas až tak výrazně nenadchla, ale svoji roli zvládla jistě dobře. Nerad bych zapomněl na úžasný hudební doprovod Bruce Springsteena, při závěrečných titulkách. Moc pěkná píseň, za kterou si i Bruce odnesl Zlatý globus. Tím bych to ukončil—Režisér Aronofsky opět nezklamal, Rourke mě nadchnul, soundtrack stále dokola poslouchám a určitě se jedná o hodně velké překvapení. Umě se jedná o jeden z nejlepších filmů roku 2008.

20. března 2009
plakát filmu
Stalo se
The Happening
40 %

Naivní, nedotáhnuté dokonce

Stalo se! Přečet jsem mnoho názorů a i pár recenzí. Viděl jsem i Trailer. Spoustě z Vás se ten film nelíbil. Málo kdy mě jiné názory přesvědčí, nebo odradí. Tak jsem se i já na film nakonec podíval. A říkám si: ,,Co se to vlastně stalo?“ Kde je ten mistr atmosféry a jeho šokující závěry? Mistru Shyamalanovi dochází se závratnou rychlostí šťáva. Filmu naprosto schází koncept podle kterého by svůj ulítlý příběh mohl srozumitelně vyprávět. Místo toho přeskakuje sem a tam. Z jedné nesmyslné scény do druhé. Zůstával jsem trpělivý a nedělal jsem žádné ukvapené závěry, protože u jeho filmů by to byla zásadní chyba. Čekám, že každou chvíli se příběh začne dávat dohromady jako rozmíchané puzzle. Ale ono nic! Vystrašení lidé jen stále utíkají před neviditelným zlem. To si vážně Shyamalan myslí, že když postaví pár kamer a větráky na louku, rozfouká stromy a trávu, zakřičí akce a herci začnou panicky utíkat, že tím otiskl svoji genialitu strachu na diváka? Jeho vysoké ego a naivita, ho i tentokrát sráží. Celková myšlenka, to zas až tak špatná není! Rostliny nás začali považovat za smrtelného parazita a nepřítele, který se pořád jen roztahujeme po celé planetě a né a né se zastavit. Fajn! Myslím, že je to hodně děsivé, ale na film to opravdu nestačí. Naopak si myslím, že kdyby se tahle globální katastrofa otiskla spíše na listy knihy, mohl by někdo napsat nový Bestseller! Někdo by jistě proslavil své jméno- na rozdíl od Shyamalana. Prostě a jednoduše slabota- sebevraždy mě opravdu dvakrát nerozruší. Jediné co nabídl, je široká škála provedení jak se zabít. Bezva! Mark Wahlberg nemá tenhle rok moc štěstí na role. Max Payne a teď tohle. Zooey Deschanel jen trapčila. Dialogy naprosto do větru, bez smyslu a šťávy. Co bych vyzvednul, byla hudba Jamese Newtona Howarda. To jediné dokázalo aspoň trochu navodit atmosféru strachu.

20. března 2009
plakát filmu
Venkovský učitel
Venkovský učitel
60 %

Sláma, Liška, Bydžovská

Ani letos mi neuniklo předávání Českých lvů. A film Venkovský učitel byl mým hlavním favoritem. Bohdan Sláma mě odrovnal svým -Štěstím- a tak jsem netrpělivě očekával, co tentokrát natočil. Silný příběh o nevyrovnaném člověku, který hledá pochopení a snaží se najít odvahu a přestat utíkat před sebou samotným. Pavel Liška je v součastné době pro mě největším oblíbencem mezi našimi herci. Svoji role se zhostil opět velmi dobře! Ale tentokrát, ho tak trochu přehrávala Zuzana Bydžovská, která byla vážně skvělá a Českého lva si opět odnesla zaslouženě právě ONA. Herecké výkony byly zkrátka skvělé. Mladý neherec Ladislav Šedivý ukazuje, že herecký talent má. Sláma se zkrátka nezapře- minimum střihů a dlouhatánské záběry kamerou na herce. Docela hodně mě překvapila až zarazila závěrečná scéna ,,porod krávy''. Musím říct, že jsem možná od filmu čekal o malinko více, ale i tak jsem spokojen. S kvalitou filmu -Štěstí- se Venkovský učitel rovnat určitě nemůže.

10. března 2009
plakát filmu
Iron Man
Iron Man
70 %

konečně něco...

Komicsových super hrdinů se na filmovém plátně za tu dobu už vystřídalo mnoho. Od Spider Mana po Batmana a tak dále a tak dále. Člověku jde hlava kolem a já začínám být otráven. Tomuto žánrům se poslední dobou vyhýbám, co to jde. Už mnohokrát jsem byl zklamán! Ale Iron Man... mě velice mile překvapil a můj postoj ke komiksovým filmům vyrovnal aspoň na neutrál. Konečně hrdina, který nemá žádné super mutantské schopnosti. No, vlastně má! Má super chytrý mozek a peníze a to se mi líbí. Na veřejnosti se chová jako ta největší arogantní, nafoukaná hvězda. Narozdíl od Bruce Wayna se nepřetvařuje a skutečně je sám sebou! Robert Downey se své role zhostil velice dobře a překvapil mě. V pár místech mě film nadchl a to pro svoji vyváženost. Člověk by řekl, že producenti se pořád více předhánějí v tom, čí film bude ,,nabušenější‘‘ speciálními efekty, perfektní kamerou a rychlejším střihem. Hned na první pohled je jasné, že Transformers v tomhle vede, ale to je asi tak vše! Naopak, do Iron Mana se tyhle faktory vecpat za každou cenu nepovedly. A je to dobře! Je mi ale jasné, že s více penězi by se o to pokusili a byl by s toho jen další výcuc s prstu. Tenhle film mě chytil svoji pestrostí barev, stylizací akce a zvuku, dialogu a potěšila mě i právě mnou zmíněná zdrženlivost režiséra. Popravdě, co jiného by nám mohl nabídnout v druhém pokračování? Jenom mám obavy, aby to nedopadlo jako s třetím dílem Spider Mana – mnoho vynaložené práce/efektů a malý obdiv diváků, (aspoň tedy u mě!). Jinak Iron Man nemá žádnou větší chybu. Je zábavný, nabitý akcí a rozhodně nenudí a snad i neomrzí. Oblek ‘‘železňáka‘‘ je fantasticky vizuálně propracovaný. Ještě aby ne, když v tom měl prsty genius Stan Winston. Kdo mi tam vůbec nesedl byl Jeff Bridges. Příšerná role! Jinak Gwyneth Paltrow a Terrence Howard- nezklamali ani nenadchli. Řekl bych, že tenhle filmek je překvapením, který nezklame ani dospělého diváka.

29. ledna 2009
plakát filmu
Prosíme přetočte
Be Kind Rewind
50 %

Videokazety jsou věčné

a tuhle komedii jsem se těšil. Trailer mi přišel hodně vtipný a doufal jsem, že to není jen další z těch nudných filmů, jenž všechny nejlepší scény se narvou do traileru a z divákovi radosti nakonec přichází procitnutí a zklamání. Ovšem tahle ,,blbůstka‘‘ má hodně co do sebe a člověka může pobavit více než dost. Hodně bizardní, ale zato originální příběh a to se musí nechat. Dvojce Jack Black a Mos Def, fungují spolu docela dobře a Danny Glover je tam mírně neutrálně a spíše na mě působil jako stará opráskaná hvězda, které už nikdo bohužel lepší roli nenabídl. Ostatně, tak trochu na mě působil i tenhle film. Dětinskost a vynalézavost v jednom, aneb co takhle složit hold některým starším šlágrům, jako jsou filmy- Krotitelé duchů, Robocop, Řidič slečny Daisy a tak dále. Občas jsem se popadal za břicho, ale bylo to jenom při scénách, když chlapci zrovna něco natáčeli. Jinak jsem jen dál zíral přiblbě z křesla a měl jiné myšlenky. Asi jsem čekal trochu víc. Na to, že se režie zhostil Michael Gondry, který natočil Věčný svit neposkvrněné mysli, bych očekával víc. Avšak! Co jiného vytěžit s toho malého originálního nápadu. Musím ale uznat, že mě opravdu Jack Black párkrát odrovnal- třeba jak zpíval písničku "Ghostbusters" mě vážně dostávalo.

27. ledna 2009
plakát filmu
80 %

Překvapení

Tak jednoduše vopráskaná zápletka jako je únos a podívejme se, co je možné z toho vytáhnout. Já jenom žasnu! A Liam Neeson v takovéhle roli? Neskutečné, jak to všechno funguje. Ty doby, kdy přitloustlý Segal mlátí zlé hochy hlava nehlava jsou už dávno pryč. A můžeme být zato jenom rádi. Tohle je totiž absolutně jiné kafe. A myslím si, že film 96 hodin(Taken), by klidně mohl do kapsy strčit i obě Bondovky s Craigem a konkurovat Bourneovské trilogii, protože divák muže být překvapen víc, než by vůbec myslel. Tenhle akční thriller je nasáklý vztekem, chytrostí, napětím a hlavně skvěle zvládnutým scénářem a režií. Opravdu! Člověk si prvních dvacet minut říká: ,,To zas bude další ohraná písnička o zachraňování!‘‘Ale Morel to na vás tak vychrlí, že se nestačíte divit, jak se to všechno svižně rozjede. Paříž je zkrátka poslední dobou ,,baštou‘‘ akčních honiček. A Liam Neeson jako bývalý agent, který musí oprášit svoje schopnosti pro nejdůležitější misi v jeho životě. Liam je zkrátka výtečný! Nevidíte v něm hned od začátku nekompromisního drsňáka ve stylu Arnolda, či Van Dama, jenž se jim svaly derou ven i přes oblek. Naopak, Liam působí jako osamocený a ustaraný muž/otec, kterého byste hádali spíše na pojišťovacího agenta. A když se to všechno začalo rozjíždět- bral mi dech! Proměnil se v monstrum, které nelze zastavit. Jeho metody, jeho chvaty- to nemá chybu. Jak už jsem několikrát zmiňoval- můj kamarád se mi snažil tenhle film vymluvit a stále se mě ptal, co je na tomhle filmu tak výjimečného? Já mu bez zaváhání odpovím: ,,Příběh!‘‘ Zkrátka vyčpělá zápletka v novém a velice povedeném kabátu. A kdo je zvyklý na staré ,,béčkové‘‘ akčňáky, se stále opakujícími se herci, ať si tenhle film ani nepouští!

26. ledna 2009
plakát filmu
Tahle země není pro starý
No Country for Old Men
80 %

Filmožrout píše...

Co bych udělal, kdybych někde našel balík peněz, o kterých bych s jistotou věděl, že nejsou určeny pro mě. Zmocnilo by se mě pokušení? Bratři Coenové mi na to odpověděli po svém a to velice kvalitním snímkem, který mě dokázal vtáhnout do děje. Pocítil jsme strach a úzkost na svém gauči. I když jsem od filmu upřímně očekával o dost víc, nezklamal mě. Čekal jsem pořádně svižnou gangsterskou jízdu v Scorseseho stylu. Nejspíše to bylo tak, protože filmy Coenu zas až tolik neznám a nevím, co od nich skutečně očekávat. Ze začátku mi vše připadalo neuspořádané. V půlce jsem se přestával orientovat a nechápal jsem kam se všechno uchyluje. Než jsem se rozkoukal začaly běžet závěrečné titulky. Až po několika dnech jsem si mohl v hlavě utvořit konečné hodnocení. Tak jako postava šerifa v podání Tommyho Lee Jonese, který se stále sám sebe ptá a sám si i odpovídá... jsem se i já sám sebe neustále ptal: ,,Vážně se mi tenhle film líbil? A proč ho akademici tak vychvalují?‘‘ Nejspíše to bude tím, že všechno je tak nepředvídatelné a vše se stává náhle. Jako ve skutečném životě. Tak jako tenhle film, tak jak je napsaný, zrežírovaný a zahraný. Přitom je příběh tak jednoduchý. Maloměstský balík najde v poušti zmasakrovaný gangstery, sbalí jejich prachy a hned ze začátku je mu jasné, že mu někdo půjde po krku a kam jinam utéct, než do Mexika. Film napětí nepostrádá. Herecké obsazení je kvalitní a co se stane, či nestane dalšího nikdo dopředu nemůže tušit. Bez chyby není žádný film a u tohohle mi přijde, že ho Coenové nedotáhli dokonce. Posledních dvacet minut film ztrácí šťávu a místo toho už se jen žvaní a žvaní o ničem, co by ještě něco mohlo ovlivnit. A s doprovodnou hudbou si taky moc starostí nedělali. Až u závěrečných titulků se něco málo ozve. Opravdu je tohle film roku 2007? No, já osobně si myslím, že zas tak výjimečný mezi ostatními tenhle film není. Podle mě je přeceňovaný. Výkon Javiera Bardema je opravdu nevídaný. Povedlo se mu něco, co diváka zamrazí. Převtělil se do neúprosného zabijáka, který má své metody a který dostane každého. Potichu likviduje své oběti za pomoci své neobvyklé zbraně a rozhodně si nedělá problémy s otvíráním dveří. Na tuhle roli Bardema zkrátka nelze zapomenout. Josh Brolin byl taky skvělý a fandil jsem mu zuby, nehty.

18. ledna 2009
plakát filmu
Krotitelé duchů
Ghostbusters
80 %

Chyť te ho!

Kdo by je neznal? V dnešní době bych už tomu ani nevěřil. Když se řekne ‘‘Krotitelé duchu‘‘ je všem jasné, že jde o super komedii, která je plná fantasticky propracovaných duchů a efektů, speciálních masek, a s legendární soundtrackovou písničkou, která má stejnojmený název. A taky to bylo proražení režiséra Ivana Reitmana. A podle mě je to vůbec to nejlepší, co kdy zatím ve svém životě natočil. A i v dnešní době jde vidět a poznat, že tenhle film musel mít ve své době pořádný úspěch, protože efekty na tu dobu jsou zkrátka úžasné a nadčasové. Tahle komedie má pořádnou šťávu. O hereckém obsazení si myslím, že je zbytečné, abych se o něm zmiňoval- Bill Murray, Dan Akroyd a Sigourney Weaver, co dodat více než skvěle! A nerad bych zapomněl na nenažraného zeleného ducha. Jako dítě jsem tenhle film spíše bral jako takový slabší, strašidelný film a v pár okamžicích musím přiznat, jsem i bál. A o to víc, když na to vzpomínám dnes musím se tomu smát a o to více si film užívám. Nudit se? To prostě nejde

18. ledna 2009
plakát filmu
60 %

Who winner, chicken dinner

Mladí a talentovaní Dannyho parťáci a nebo Rain Mani. Aneb o tom jak k velkým penězům přijít. Ale nečekal jsem, že bych se mohl tak dobře chytnout. Film má dobrý příběh, docela dobré a neokoukané herce a prostředí, kde se příběh většinu času odehrává mi není vůbec nesympatické. Sice mě filmy režiséra Roberta Luketice nic moc neříkají, ale u tohohle snímku sem se bavil dobře. Počítání karet sme už párkrát na filmovém plátně viděli, proto se mi to zdálo trošku málo. Vše se tedy nakonec točilo jen kolem jedné karetní hry. Ale to je očekávatelné už jen z názvu filmu, že? Ale jejich tajné finty a dorozumívání neměly chybu a je fakt, že sem jejich techniku a počty absolutně nestíhal. Povedlo se mi i celkem přesně odhadnout závěr. Kevin Spacey byl dobrý jako vždy a Laurence Fishburne si zahrál pěkně ostrýho šéfa ochranky. Škoda jen, že tam Laurence nebyl častěji. Soundtrack spíše písničkový. Film byl takový jaký jsem ho čekal.

4. ledna 2009
plakát filmu
Mládí v trapu
Old School
50 %

Dust in the Wind

Kdepak jen začít? Jednoduše předvídatelné, vtipné, ale se děj až úmorně vleče. Komedie je to ale slušně potrhlá. Za prvé film má do jisté míry hodně chytlavý námět, s kterým se v budoucnu jistě budu s totožnovat. Tři chlápci v pokročilejším věku se snaží si připomenout, jak si skvěle kdysi žili. Holky, večírky, hudba a opíjet se do němoty. Je mi to jednoduše sympatické. K hlavním figurantům... Luke Wilson předvádí svůj klasicky nezajímavý, průměrný výkon. Vince Vaughn nenadchne, ale ani neurazí. Jediný, kdo mě nezklamal byl můj oblíbený komik Will Ferrell. Co na tom, že Will poslední dobou dostává jen pitomé role. Vždycky ale umí na sebe strhnout pozornost. A v téhle komedii mě opět skvěle pobavil. A to hlavně když si střelí uspávací šipku do krku. Zde se na malou chvíli objeví Seann William Scott. Další perličkou je scéna na pohřbu, kde Ferrell zpívá písničku Dust in the wind. Tím vším humor, ale pomalu utichá a film se už jenom vleče do špatného závěru.

2. ledna 2009
plakát filmu
Goyovy přízraky
Goya's Ghosts
80 %

Právo útrpné

Španělský malíř Goya. V názvu filmu je Goyovo jméno a přesto to není o jeho životě. Tedy nejedná se o životopisný snímek jednoho z výborných Španělských malířů, jak jsem se na začátku domníval. Goya působí jako postava pozorovatele, která se snaží pouze pomáhat, ale do ničeho se nezaplést. A z jeho maleb je vyprávěn pozoruhodný příběh. Miloš Forman je skvělý režisér, kterého si velice vážím. Je to Čech, který dokázal ve filmovém světě mnoho. A natočil spoustu výtečných filmů a 2x dosáhl toho nejcennějšího ocenění. Příběh se odehrává ve Španělsku v 18 století. Obraz Španělského města v těch dobách je uvolňujícím zážitkem. Včetně krásných obrazů, historického nábytku, úžasných kostýmů, starých ulic, či soudní síně. Dalším plusem pro mě bylo poučení a to hlavně, jak zhruba vypadala situace za doby revoluce. Absolutní mi přišlo to, když Napoleonovi vojáci přišli do Španělska a osvobodili vězně držené církví. Odsoudili a uvěznili všechny hlavní představené církve. A obyvatelé to s plna uvítali. Potom nastal obrat. Jakmile se občané dozvěděli, že Britové míří do Španělska, vše se tu rázem vracelo do starých kolejí. Z Napoleonových hrdinů se rázem stali psanci a moc církve byla opět nastolena. Na mě to velice zapůsobilo. Je zřejmé, že takovéto obraty se ve světě děly, dějí a budou dít. Tím nenarážím pouze na Komunistický režim, který jsem z příběhu vyciťoval. Přišlo mi to hodně podobné a je jisté, že to byl i hlavní záměr a možná i samotné prožitky pana Formana. Dále je tu zobrazeno fungování církve v té době a dění kolem toho všeho. Církev v té době byla asi tím nejsilnějším orgánem. Nedalo se proti tomu nic dělat. Vše co udělala, nakázala, nebo koho uvěznila bylo vždy tím správným rozhodnutím. Svatí muži, kteří byly její součástí měli obrovskou moc. Církev je zde zobrazena jako fanatická organizace, která netolerovala jiný názor, náboženství a často bezdůvodně věznila lidi. Tou hlavní myšlenkou (kterou sem já osobně pochopil) bylo ukázat, že člověk, který je mučen nebo má být mučen – řekne a přizná cokoliv aby utekl před bolestí. Právě mučení úplně převrátí Inés a Lorenzovi život. A na závěr k samotným postavám a hercům. Mnich Lorenzo je pro mě tou nejzajímavější postavou. Jeho fanaticky slepá oddanost církvi mě až dojímala. Hodně se mi líbila scéna, kde i on sám nakonec okusil ,,útrpné právo‘‘. Litoval jsem ho až dokonce. Inés mě zase zaskočila svojí oddaností Lorenzovi. I potom všem. Kdo film viděl lehce chápe. Javier Bardem odvedl hodně dobrý a naplno přesvědčivý výkon. Úžasný herec! Natalie Portman ve své dvojroli obstála slušně. Její častý nářek a pláč byl více než přesvědčivý. A představitel Goyi, herec Stellan Skarsgard byl také dobrý (neutrální), ale ze všech hlavních herců mě zaujal asi nejméně. Určitě jsem rád, že jsem Goyovy přízraky viděl. A to hned ze tří důvodů. Za prvé- další Formanův film. Za druhé- jsem se pobavil a poučil. A za třetí- mi Bardem předvedl své herecké umění.

24. listopadu 2008
plakát filmu
Hitman
Hitman
50 %

47 mi přílíš nesedí

A je tu další pokus. Další natočený film podle předlohy úspěšné počítačové hry. Myslím si, že se mohu zařadit aspoň mezi průměrné pařany Hitmana. První otázkou bylo, kdopak ho bude asi hrát. Dnes už to víme. Slyšel jsem o mnoho kandidátech jako třeba (Vin Diesel). Ale nakonec roli získal jiný herec. S tímto výběrem jsem spokojený. Timothy Olyphant má charisma, dobrou formu a umí i hrát. Podobnost tam je. Neumím si představit jiného herce na místo Hitmana. Ale kde je ten opravdový zabiják, kterého znám? Tvůrci filmu určitě chtěli ponechat klasické prvky z hry a přidat si pár vlastních, nových. Natočit film tak, aby nezklamal fanoušky a zaujal nové diváky. Zabiják s vyholenou hlavou a čárovým kodem na zátylku, který se vypořádá s kýmkoliv a kdekoliv. Vždy má připravený plán a únikový východ. Dokáže splynout s jakýmkoliv prostředím (restaurace, večírek,vojenská oblast), zabijí potichu a nenechává za sebou stopy. Někdy se mu to zvrtne a potom vzniká masakr. Takto bych JÁ charakterizoval tuto postavu. Ale režisér na to šel ze široka jinak a jeho práce jde tímto do ,,kopru‘‘. Zmatený a ubohý scénář, který může zaujmout snad jen na začátku prvních deset minut. Arogantní a předvídatelný tah- Olga Kurylenko jako prostitutka, která si agenta 47 omotá kolem prstu. Erotika nesmí chybět ani v tomto filmu. Bez toho by to prostě nešlo. Ubohé a prostoduché. Někteří velcí hoši už s toho dávno vyrostli. A teď k tomu vůbec nejtrapnějšímu... Agent 47 v boji na život a na smrt v čestném boji s dalšími agenty. Tuhle bojovou scénu v metru jsem nepobíral a nechápal jsem. Takovouhle kravinu si vycucat s prstu. Každý vytáhne ty dva dlouhé nože a už se to mydlí. Sek, bum, bum a prásk! Jeden mrtvej, druhej mrtvej. 47 je prostě největší tvrďák. Všechny agenty zabijí s přehledem. Žádný styl a elegance provedení. Co se mě líbilo... bylo zabití cíle na toaletách. Důstojný byl i závěr samotného filmu a bojový vrtulník, který rozstřílel celou věž kostela na cucky, zas tak úplně jako absolutní klišé nepůsobil. Pěkné ukončení filmu plné krve, kulek a kouře. Herec Robert Knepper (Útěk z vězení), mě sice svoji účastí ve filmu potěšil, ale v roli Rusáka mi nesedl. A na závěr! Jako bych slyšel hudbu ,,ala Jason Bourne‘‘. Sprosté vykrádání filmové hudby.Tak jak Hitman přijde ve velkém stylu a předvede to své... na úplném konci se v tichosti vypaří a zmizí z mojí hlavy,

17. listopadu 2008
plakát filmu
Dětská hra
Child's Play
60 %

Hej hou, pojď si hrát

V mém dětství měl tento horror v mém výběru filmů poctivé a pevné místo. Viděl jsem ho nespočetněkrát a bavil mě. Panenka Chucky jako malý, nenápadný a tichý zabiják. Rudé vlasy, baculaté tváře, červené tenisky a džínové kšandy. Těžké si to nezapamatovat. Jako nápad to nebyl špatný- šktič Charles Lee Ray svoji duši převtělí do plastového panáka a dítě které ho dostane jako dárek, prožije velice krušné časy a to nevyjímaje postihne i jeho matku. Tento film nemá příliš mnoho speciálních efektů, ale... ta technická práce na Chuckym je ocenitelná. Hlavně mimika obličeje je propracovaná a na tu dobu, je to hodně slušná práce trikařů. Děj je poněkud jednodušší a stále jde o to samé. Vraždy nejsou nějak obzvláště šokující a hudbě se nepovede navodit atmosféru. Moje shrnutí: je to dobrý horror s opravdu nevšedním zabijákem v kšandách. Děti po té panence touží..., ale jen do chvíle, než maminky zjistí, že do něj zapomněly dát baterky. V tom okamžiku pravdy začne Chucky kousat a nadávat. A hlavně zabíjet.

11. listopadu 2008
plakát filmu
Trosečník
Cast Away
80 %

Tak to cítím já

Novodobý trosečník Robinson v podání Toma Hankse. Pod aktovkou výborného režiséra. Už od začátku bylo zřejmé, že největší podíl úspěchu ponese na svých bedrech právě hlavní aktér Hanks. Jeho výkon musel být přesvědčivý, psychicky i fyzicky náročný, pro diváky nad míru uspokojivý. Pro mě je neskutečné, jak daleko Tom musel zajít- nabrat a potom zase zchodit přes 20 kilo své váhy. A to ještě ani neuplynul rok- neskutečný šok pro organismus. Smekám před ním! Neuvěřitelné ovládání. Celý film je pěkně zpracovaný a plynulý. Mám ho rozdělený do tří částí. První část je o seznámení se s hlavní postavou, druhá o jeho přežití a návratu (nejzajímavější, nejnapínavější), a třetí o ztrátě své lásky a novém začátku. V příběhu figuruje málo postav a rozhodně to neznamená, že by scénář byl nevýrazný. Naopak je ocenitelné, kolik toho hlavní postava na pustém ostrově dokáže nakecat. A tím se dostávám dnes už k proslavenému imaginárnímu příteli ,,panu Wilsonovi‘‘. Velice chytrý tah scénáristy, jak dojmout srdce diváků v tu nejméně očekávanou chvíli. A kvalitní výkon Toma Hankse je rázem na světě. Díky skvělé režii, scénáři, herci, nevzniklo jen další Béčko o nějakém trosečníkovi, který si začne vyrábět malý grandhotel na pláži a vařit si rybí ragů v hliněném, vlastnoručně uplácaném kotlíku. Zde se musí vypořádat s krutou realitou a poradit si i bez zubního lékaře. Surová a bolestivá operace pomocí bruslí. V tomto příběhu má trosečník poněkud ztížené podmínky a o jeho osobnost se mění. A k tomu všemu ještě přidat trochu té romantiky na závěr je třešnička na dortu. A v malé míře nakonec nám ještě Helen Hunt předvede, že i ona umí dobře hrát. Jak se rozeběhne v dešti na ulici za Tomem - na tuhle scénu se vždycky s nedočkavostí těším. Smutně romantický závěr s pěknou hudbou Alana Silvestriho. To mě vždycky dostane!

10. listopadu 2008
plakát filmu
Ray
Ray
100 %

What You Say?

Vzpomínám jak mi můj kamarád stále dokola cpal: ,,Podívej se na Raye, podívej se na Raye, prostě to musíš vidět!‘‘. Stále dokola o tom mluvil. Ale já zůstával klidný a jedním uchem dovnitř a druhým ven. Mám rád filmy o skutečných legendách, o osobnostech, o skutečných lidech a jejich příbězích. A tenhle film mě ohromil, nebo spíš jen Ray Charles? Tento biografický film je lahůdkou pro náročného diváka. Nemohl jsem se zvednout od televize a hltal jsem každou scénu. Ale hlavně jsem s lítostí v srdci obdivoval postiženého muže, který začal hrát na piáno a před sebou neviděl nic jiného, než tmu a nic víc. Tím jak děj filmu plynul, můj obdiv sílil na tolik, že jsem v duchu začal zavrhovat své ostatní vzory daleko do postraní. Skutečný a velice silný příběh. Režisér Hackford, už lepší práci snad ani nemohl odvést. Perfektní a bezchybná atmosféra Jazzových klubů doprovázená jak jinak, než úžasnou hudbou a zpěvem. Velice často jsem se zvedal s křesla a měl chuť tančit. A grimasy Raye Charlese u piána mi vykouzlili úsměv na tváři. Hodně silná scéna pro mě byla nešťastné utonutí malého bratra a reakce matky malého Raye, když se musel naučit využívat své uši jako své oči. Dalším šokujícím poznáním pro mě byl jeho veliký problém s drogami a to jak mu ženy padaly samy do náruče. Tím nechci zapomenout na jeho manželku, která si sním teprve musela vytrpět své. Obdivuji její výdrž a pochopení nad svým kontroverzním a nestálým manželem. A teď k samotnému hlavnímu borci. Jamie Foxx nehraje Raye Charlese on JE! Ray Charles! Tím jenom cituji slova kritiků. Skutečně jeho herecký výkon se jinými slovy vyjádřit nedá. Jeho tvář, mimika obličeje, pověstné grimasy, vrávorající chůze a samozřejmě ještě fantastický zpěv. Výběr toho správného herce bylo klíčovým faktorem. A vybrali dokonale. Jediné, co sem trochu postrádal bylo- jak malý Ray rozvíjel svůj talent na piáno. Ano, ve filmu bylo jak Ray přistoupil k nějakému starému muži a ten ho vzápětí začal učit hrát, ale byla to velmi krátká a nedotažená scéna bez emocí. Ten rozvoj talentu mi tam chyběl. Jinak těch 152 minut jsem si plně vychutnal a klidně bych vydržel i víc! Špička 100%

4. listopadu 2008
plakát filmu
Vetřelci vs. Predátor 2
AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
40 %

Ups!!! What?

Filmová jatka roku? Co vy na to lidičky? A co na to zkušení fanoušci tohoto žánru? Taky jste tak kroutili nevěřícně hlavou, co všechno si dokázali vycucat z prstu! Hodně velká síla- v negativním smyslu. Příběh pokračuje tam kde skončila jednička. Děj, který snad postrádá úplně všechno. Postrádá napětí, smysl, tajemnost, herce. Absolutní ,,béčko‘‘. Nejradši bych toho, kdo napsal scénář ukamenoval a samotné pány režiséry ještě víc. Už jenom z toho důvodu, že nechávájí umírat ve filmu děti. Viděli jste někdo necenzurovanou verzi? Ten kdo to viděl mi dá jistě za pravdu. Doufám! Jediné co oceňuji jsou efekty a kamera. Některé soubojové scény mezi Predátorem a Vetřelci se opravdu vydařily, ale závěrečný dojem s přehledem ubírá jejich předvídatelnost a oko kamery snímá Vetřelce tak, jak už to divák zná řadu dlouhých let- ,,tím mám namysli‘‘: kamera sjíždí po hlavě vetřelce ze z hora dolů až k osliznuté tlamě... a chramst, někdo je zase mrtvej! Kultovní!!!, ale po sté už je to jen zývačka. Trapné, přehnané a nelogické. Jsem zklamaný! A doufám, že už nikdo další z režiséru nebude tyto dva slavné, hollywoodské mimozemšťány zneužívat a pošpiňovat tím jejich klasickou charakteristiku.

2. listopadu 2008
plakát filmu
Gladiátor
Gladiator
100 %

Jmenuji se Gladiátor

Vskutku neuvěřitelný příběh, že? Jediný muž, který se postavil samotnému císaři. Pamatuji se na dobu před několika lety, kdy DVD přehrávač ještě každý ve své domácnosti jen tak neměl. A když už ho měl, byl o krok před ostatními. A vlastnit k tomu film Gladiátor- to byl zkrátka a jednoduše požitek strhujícího zvuku a obrazu. Gladiátor je rozhodně jeden z nejlepších a nejpopulárnějších historických velkofilmů. Jasně! Figuruje zde nespočet historických nesrovnalostí a chyb, ale to klidně odpustím, pač nejsem žádný historický odborník. Příběh, který nás z jedné bitvy v Germánii zavede až do arény Římského Colossea, kde se vlastně rozhoduje o budoucím osudu říše. Fantastický příběh! Velmi procítěné charaktery všech hlavních postav. Neuvěřitelně dokonale propracovaný obraz antického Říma a Colossea. Scéna ve které gladiátoři vstupují poprvé do arény obrovského Colossea - pomocí točivé kamery a vizuálních efektů se Colosseum a masa nedočkavých diváků probouzí k životu. Nepopsatelné! Měl jsem pocit, že jsem se tam ocitl i já sám. Oscar pro Russela je jistě zasloužený, ale Joaquin Phoenix, ho podle mého názoru měl získat taky. Jeho herecký výkon byl strhující a líbil se mi ze všech nejvíc. Dále mi tam seděla postava Proxima (Oliver Reed) a přítel Juba (Djimon Hounsou). Měl jsem možnost shlédnout prodlouženou verzi, která má asi okolo 180 minut, která je obohacená dalšími neuvedenými scénami. Gladiátor má každému divákovi co nabídnout. I tomu nejnáročnějšímu. Mistrovský kousek! No, ale menší výtku bych určitě našel. Ano, závěr mě na několik prvních shlédnutí dojal tak, že jsem uronil i slzu. Dnes mi to už přijde trochu umělé a hlavně moc styl ,,ala Amerika‘‘. Ta závěrečná řeč sestry Commoda- to jestli stojí Řím za lidský život a tak dále a kdo mi ho pomůže nést?... nevím, ale na mě to už moc nezapůsobilo. Zkuste si odmyslet hudbu, ta právě dělá tu neskutečně dojemnou atmosféru a naše prozatím suché oči hned začínají vlhnout. Zde je právě názorná ukázka toho, jak funguje hudba ve filmech. Tím pádem je jasné, že maximálně oceňuji Hanse Zimmera a, Lisu Gerrard za jejich smutnou i akce strhující hudbu. To by bylo snad vše! Nemám co dál dodat...

11. října 2008
plakát filmu
Sametoví vrazi
Sametoví vrazi
80 %

Moc dobré!

Tak tenhle film jsem musel shlédnout nejmíň třikrát, abych si to pěkně v té moji hlavě urovnal. A hle, mám to! Jestli se i nadále budou u nás točit takhle dobré filmy- já osobně si myslím, že rozvoj naší České kinematografie půjde rychle do popředí zájmu! Konečně i u nás mohou vzniknout filmy, které jsou surově bestiální a hlavně napínavé. I v naší zemi se mohou stát, tak nechutné činy. Režisér Jiří Svoboda odvedl skvělou práci a podařilo se mu natočit hodně ,,silné a surové‘‘ kriminální drama. Dalším plusem je dobrý, ale místy až složitý scénář- je faktem, že divák by měl hltat každé vyřčené slovo, jinak se může začít ztrácet, ale je pravdou, že to je u většiny filmů! Herecké obsazení je další skvělou volbou. Hlavní záporný ,,hrdina‘‘, pokud to tak mohu nazvat- Michal Dlouhý svoji roli zahrál naprosto přesvědčivě, až mě to až místy připadalo, že snad i v soukromém životě je opravdový gangster! A Jan Dolanský v roli rádoby nájemného vraha, který si zabíjení přímo užíval odvedl taky velice slušný výkon. Překvapila mě i Lucie Benešova v roli sestry. Ale abych zapomenul na krásnou Alici Bendovou a Richarda Krajča- to by mě mrzelo! Určitě se teď nebudu zabývat případem Orlických vražd a pátrat, kde bych ve filmu nešel nějaké větší odchylky a chyby.Film byl natočen na motivy.. to si musím uvědomit. Film budu vnímat jako kulturní zážitek a né skutečnost, že takovéhle hrozné věci se opravdu stali a právě teď se někde možná dějí...

9. října 2008
plakát filmu
EuroTrip
Eurotrip
70 %

Buongiorno!

Eurotrip je tak šíleně praštěná komedie, že nechápu sám sebe, proč se mi tak líbí! Solidní nával vtipných scén, i samozřejmě těch lechtivějších a hlavně kupa dobrých hlášek. Cestování po krásné Evropě a menší ukázka toho, jak si vlastně Amíci představují situaci na Slovensku, ale vlastně i u nás. Ale přeci jenom musím uznat, že to působí hodně vtipně. Co si asi koupíme za dollar a pár centů? K tomu malinká účast našich domácích herců. No a nejvíc mě dostal ten Taliánský homosexuál, co tak rád obtěžoval ve vlaku, aneb Buongiorno a Mi scusi! To nemá chybu! A pak je tu menší milostná scéna, kterou doprovází samotný David Hasselhof svým ,,líbezným‘‘ klipem v postraní. Ale nejvíc ze všeho mě dostala a potěšila malá rolička Matta Damona- na poprvé sem ho nepoznal! Písnička Scotty doesn’t know mi v uších zní ještě teď. Je to jedna z posledních praštěných teenager komedií, u které se člověk může ještě dobře pobavit. Tvůrci Eurotripu ještě neklesli tak nízko, aby používali (dnešní styl) odporného, ubohého, záchodové humoru, kde se dobré nápady vypařují jak pára nad hrncem.

8. října 2008
plakát filmu
Čarodějky z Eastwicku
The Witches of Eastwick
70 %

Bláznivý Jack

Myslím si, že tahle zvláštně magická, lehká komedie spíše zaujme ženy. Třeba se pletu! Mě vlastně zaujala taky, ale čím vlastně. Nejspíše to bude oddechovou atmosférou filmu, ale hlavně je to zásluhou mého oblíbence a mistra herectví Jacka Nicholsona. Čarodějky z Eastwicku jsem viděl na můj vkus možná až mockrát. Jack je prostě úžasný a v tomhle filmu předvádí strhující (neřekl bych zrovna výkon), ale je spíše velmi zábavný a je určitě hlavním lákadlem pro diváky. Prostě mě pobavil a často jsem se smál jeho grimasům. Slizký a okouzlující jinak to prostě u něj nejde. A nemůžu zapomenout na hlavní ženskou trojící- Cher, Suzan a Michelle, které to tak nepříjemně podle nandají Jackovi. Hudba Johna Williamse odpovídá jeho slavnému jménu. Pár průměrně solidních speciálních efektů na svoji dobu. Příjemná podívaná s vynikajícím hereckým kvartetem.

8. října 2008
plakát filmu
Vratné lahve
Vratné lahve
100 %

Syn a otec!!! prostě umí

Pamatuji se jak jsem sledoval udílení cen Českého Lva. A mým jasný favoritem, byl právě film Vratné lahve. Jsem potěšen, že získal velice slušný počet lvů a cen. Otec a syn Svěrákovi, prostě umí chytnout diváka za srdce a přitom se skvěle můžeme i zasmát. Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová si opět jako manželská dvojíce po hodně dlouhé době spolu stoupají před kameru. A je to fantastické! Jako manželé Tkalounovi procházejí menší krizí už ,,více pokročilého věku‘‘, tedy spíše Pepa si chce stále dokazovat, že ještě nepatří do starého železa. Myslím si, že naší ctění prarodiče se při sledování budou smát sami sobě. A mladší generace včetně mě nevyjímaje taky! Výtečný scénář, příjemná hudba O. Soukupa. Je asi zbytečné vyjmenovávat většinu jmen, našich výborných herců, kteří se ve filmu vyskytují jako např: Macháček, Budař, Vilhelmová. Mě nic nechybělo! A tenhle film se opravdu povedl. Ani k stáru, ani k stáru, ani k stáru, nemám o životě páru...

7. října 2008