avatar uživatele

krystal

Jméno
Věk
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Kráva
Kráva
90 %

Zajímavý a nekonvenční příběh o vztahu člověka zejména ke své rodné identitě. Je zde krásně zobrazeno jak se místo odkud člověk pochází a krajina kde žije, dokáže niterně promítat do celého jeho smyslu života. Nezaměnitelně Český snímek. V díle je dobře zachycený silný charakter našeho původního venkova a také jakási podstata našeho národního původu. Současně docela dramaticky vyobrazené. Tohle píše život sám o sobě. Pro mne nejlepší film od daného režiséra. Místo aby jste se dojímali a rozjímali nad Forrestem Gumpem, měli by jste možná tady uvažovat ze stejného úhlu pohledu víc nad tímto snímkem a identifikovat se trochu více s tímto hlavním hrdinou ,protože Radek Holub si to tu za svůj herecký výkon nejspíš zaslouží. Kdo ví?

26. ledna 2011
plakát filmu
Na samotě u lesa
Na samotě u lesa
100 %

Doporučuji. Zbytečné popisovat.. Tady platí tak nějak, že kdo je schopný a vybavený vidět, uvidí. A k vidění a vnímání je toho v tomhle filmu skutečně mnoho. Ti ostatní ať zajdou na Avatar. Není totiž nad to, vidět skutečnou třetí dimenzi.

26. ledna 2011
plakát filmu
Uprchlíci
Fugitifs, Les
80 %

Opravdu vtipný a dojemný. Fajn herecký výkony od obou hlavních hrdinů. Na svou dobu a zem původu je to vyjímečná komedie. Ráda se k ní občas vracím. Asi ze všeho nejlepší na snímku je jeho autenticita. Taky děj umí opravdu /po/citově strhnout.

26. ledna 2011
plakát filmu
Sex, lži a video
Sex, Lies, and Videotape
90 %

Zajímavý, otevřený film o vztazích vůbec. Opět poměrně odvážný z hlediska morálních standartů. Ovšem díky scénáři, režisérovi a obsazení, naštěstí není vulgární ale jenom ostře psychologický. Film mne před 15 lety zaujal zejména zjištěním, že někteří lidé /režisér, scénárista/ vědí a dovedou vyjádřit o lidských vztazích a některých pocitech víc, než to co by si člověk někdy i v nejodvážnějších myšlenkách těžko připustil.

25. ledna 2011
plakát filmu
Fanny a Alexander
Fanny och Alexander
100 %

Film je zvláštní, vymezuje se něčím /úplně odlišnou stylizací?/ vůči ostatním dílům režiséra. Pro mne je z hlediska celé Bergmanovy tvorby kontroverzní, protože jej nedokážu jednoznačně interpretovat jako celek. Nepřijde mi však celkově jako bilancování režiséra na sklonku života nebo epos. Poklidná a rodinná atmosféra je v něm jen tak jakoby na povrch nebo na oko a nemá s hlavní dějovou linií a klíčovou katarzí díla nic společného. Druhá spodní linie děje je temná a děsivá. Nevím, nepamatuji se že bych z kina někdy odcházela v takové hrůze. Myslím že se režisérovi tady na pozadí všedních /nikoli banálních/ rodinných prožitků a kombinací vztahů, podařilo nejlépe vyjádřit nejtemější stránku lásky ve vztahu k bohu /náboženský fanatismus křesťanství a jakési vysvobození se od křesťanstvím neustále vymáhané oběti, osvobození které zde má alternativu v židovském náboženství?/. Např. skutečnost že ženu ve vražedném zajetí fanatického křesťana do kterého se zamilovala, osvobodí židovský rabín, který ji s nasazením vlastního života osvobodí z jakési démonické askeze kláštera.... přes její děti schované v truhle - beru jako záměrné podobenství a jedno z hlavních poselství filmu. Za tuto kontroverzi spojenou závěrem filmu asociačně jednoznačně odkazujícím na film Rosemary má děťátko /nikoli na nějakou rodinnou idylu - ta je stále i v závěru jen na povrchu filmu/ a za to že mne tohle dílo stále nutí přemýšlet , dávám 100%.

25. ledna 2011
plakát filmu
Návrat idiota
Návrat idiota
80 %

Zdařilý český film s posléze omílající se apokalypsou čtyř kamkoli obsazovaných herců, kteří zde ovšem ještě fungují režisérsky nezprzněni. Povedený scénář i herecké výkony a celkový koncept. Nejvíc mi utkvěla scéna z vlaku s ubíhající krajinou.
Pavel Liška jakožto herec ještě charakterově nepostižený, zde podobně netradičně /a velice osvíceně/ obsazený do své nešaškovské polohy, asi jako Bolek Polívka v zapomenutém světle. Celé je to povedené, ucelené, mající svůj křehký smysl. Dílo se zde v žádném okamžiku netříští do dějově bezvýchodného kolotoče a papundeklové emocionality jako všechny další naše filmy s těmito herci v čele.

25. ledna 2011
plakát filmu
Andrej Rublev
Andrej Rublev
100 %

pro mne

Možná asi nejlepší film co byl kdy natočený. Děj má mnoho významových rovin. Uvedla bych pro sebe tu o vnitřní proměně nadaného umělce ve skutečného mistra, který nakonec dokáže vyjádřit ve svých obrazech /ikonách/ skutečného boha, teprve až poté co projde peklem života , téměř na pokraji psychického zhroucení , šílenství a rezignace nalezne /se objeví?/ rozhřešení, nebo alespoň sám v sobě objeví smysl utrpení a cestu z něj, tedy snad boha /sebe?/ samotného. Pak teprve jeho další obrazy /ikony/ získávají jedinečnou hodnotu. Film je složen do jednotlivých ucelených /nádherných/ dějových příběhů /i podobenství/ podobně jako Vláčilova Markéta Lazarová. Je zde geniální velmi výrazná hluboká a nepopsatelná symbolika vztahu člověka k bohu a k vlastnímu osudu v průběhu prožívání několika životních etap na pozadí společnosti ruského středověku /doby temna?/. Nezapomenutelná hudba.

24. ledna 2011
plakát filmu
Sedím na konári a je mi dobre
Sedím na konári a je mi dobre
90 %

báseň

Báseň o lidech. Zajímavě stylizovaná. Z filmu působí hodně světla, slunce a zlatá barva a krev a linie života. Připomíná mi podstatu básní z Erbenovy Kytice. Kvalitní děj a herecké výkony. Jsem ráda že u nás točíme takové filmy. Pohádka.

24. ledna 2011
plakát filmu
Kočičí princ
Kočičí princ
90 %

V obecné recenzi na tenhle film je napsáno "Poetické zacílení i snaha dotknout se dětského vnímání světa kolem sebe se však minuly účinkem" ???
Tahle filmová pohádka mne tak velmi oslovila když jsem byla malá!, dokonce se mi o ní neutále v noci zdálo s různými proměnami. Ráda se na ni podívám jednou ročně v televizi i nyní.

24. ledna 2011
plakát filmu
Král rybář
Fisher King, The
80 %

Kdyby to nebylo tak dávno co jsem film viděla naposledy, dala bych patrně 90%. Takhle jenom vím, že na mně hodně zapůsobil, přestože je o američanech a patrně i americký :). Zejména herecké výkony a děj /příběh/ v souvislosti s psychologií postav je nějak výjimečný. Také nápad vystavět současný děj na historickém příběhu /mýtu?/ se vydařil velice autenticky a uvěřitelně. Vlastně je tu Terry Giliam, tak není co řešit.

24. ledna 2011
plakát filmu
ROMing
ROMing
80 %

Film je povedený jak scénáristicky, tak celkovou atmosférou a rovinou děje, odkazující opět velmi obratně k jakési etnické mytologii a rodinným souvislostem. I psychologicky zdařilé postavy. Ti dva scénáristé vidí svět i mýma očima. Místy opravdu dojemné. Opět film který řeší takové poslední /nebo první/ věci člověka. Dobře zahrané hlavní postavy. Není tam pozérství ani patos. Dobře že máme taková díla. Tohle je naše kulturní bohatství.

24. ledna 2011

doporučuji

Film je moudře a dojemně vyobrazené poselství režiséra. Snaží se je shrnout působivými obrazy svých životních názorů a vhledů do společnosti do životních rituálů a vztahů v souvislosti s globálními skutečnostmi. Film velice inteligentně naznačuje propojení života jednotlivce s událostmi ovlivňujícími celou planetu. Z koncepce díla je cítit hlubší moudrost a odlišný přístup ke skutečnosti, které jsou příznačné u východních náboženství.

21. ledna 2011
plakát filmu
Lesní jahody
Smultronstället
100 %

co říct

Pokud chcete pochopit uvedeného režiséra, je možná dobré začít tímto filmem. Brilantní sonda do mezilidských vztahů. A zkrátka Bergman se vším všudy. Nic méně.

21. ledna 2011
plakát filmu
Leningrad
Leningrad
90 %

Leningrad

Mám ráda zdařilé filmy o Rusku.. o mentalitě a kultuře uvedeného národa celkově. Leningrad je film, který dokáže v člověku vyvolat velké emoce. Celý velkolepý Lazebník Sibiřský /Nikita Michalkov/ se svou miliardovou výpravou, davovými scénami a detailním vykreslením národních tradic i celkem dobře charakterově promyšlenou a zahranou love story i se stále neodolatelně rozpolceným a tragickým Olegem Menšikovem v hlavní roli, nedokázal to, co režisér tohoto filmu. Tedy tolik vykreslit tragédii a podivný drsný osud i obrovskou sílu jedinců tohoto národa na výrazném osobním příběhu několika lidí v průběhu místních pohnutých dějin. Opět /podobně jako u filmu Unaveni sluncem/ jsou zde jakoby karty rozdány už dopředu a hlavní postavy jsou jenom oběti svých vlastních morálních hodnot a životních představ v zemi právě devastované válkou.

20. ledna 2011
plakát filmu
Himaláj - Karavana
Himalaya - l'enfance d'un chef
100 %

cesta

Jeden z nejkrásnějších filmů. Ne náhodou s podílem Francouzů, kteří většinou mají tak blízko k opravdovému pochopení nebo vykreslení odlišné etniky přírodních národů. Přijde mi, že film patří k základnímu vzdělání, že by měl být snad povinný ve školách nebo tak podobně:). Je to film o lidech, o člověku nedotčeném civilizačními stereotypy. Přitom však o věcech a hodnotách které máme stále všichni společné, které jsou univerzální a současné. Dokonce mám /i díky filmu/ takový dojem že jediná Svatá země , která se může historicky i současně označit tímto názvem, není Jeruzalém či něco podobného v Římě nebo kdekoli jinde, ale právě jedině zde, na nejvýše položených místech světa. A nádherná hudba.

20. ledna 2011
plakát filmu
Unaveni sluncem
Utomlyonnye solntsem
90 %

ano

opět jedno z výjimečných děl, stále tak bolestně aktuální, zde vynikají zejména herecké výkony všech hlavních představitelů a kompozice, herci zde nehrají ale prostě postavami z filmu jsou, film se rovněž vyznačuje zvlášní atmosférou nenávratna v dějinách, pokud chcete skutečně pochopit duši a osud ruského člověka, stačí se podívat

14. ledna 2011
plakát filmu
Legenda o Jiřím a drakovi
George and the Dragon
90 %

pohlazení

krásná pohádka plná různých poselství, zejména že aby jste si skutečně získali princeznu nesmíte v žádném případě draka zabít je velká pravda, líbí se mi i jakým způsobem je zde s humorem vykreslená role církve v té době, mám rovněž slabost pro hlavního hrdinu, takže jsem neobjektivní

14. ledna 2011
plakát filmu
Sedmá pečeť
Sjunde inseglet, Det
100 %

co dodat

pokud se opravdu chcete něco dozvědět o smrti potažmo o životě, tady máte tu nejlepší /nejhlubší/ možnost, jiná nejspíš už nebude,
není to můj nejoblíbenější Bergmanův film, ale je asi nejlepší, otevírá tolik filosofických rovin, že se z toho člověk může klidně i zbláznit

14. ledna 2011
plakát filmu
Snílci
The Dreamers
90 %

proč je u nejlepších filmů nejméně

názorů

Umělecké dílo od mistra nevulgární erotiky, Eva Green ve své životní /přestože asi první/ roli. Atmosféra i zde místy až biblická. Jak až se dá hřešit a přitom zůstat bez poskvrny!, Opět klobouk dolů před režisérem, film působí jako obraz od starých mistrů, přestože nahlíží na sexuální vztahy v téměř současné moderní společnosti, a úhel světla je zaměřen s tak velikou grácií....

14. ledna 2011
plakát filmu
Dým bramborové natě
Dým bramborové natě
100 %

výborné dílo

Rudolf Hrušínský v jednom ze svých nejlepších hereckých výkonů. Pro mne - po Údolí včel snad druhý nejlepší Vláčilův film. Opět velmi hluboký dotek do marnosti lidského osudu. Velmi emotivní, zejména v souvislosti se všemi podobami mateřství.
Mistrovské dílo.

13. ledna 2011
plakát filmu
Království nebeské
Kingdom Of Heaven
80 %

pod povrchem

Tady se mi líbí stavba děje. Přestože komerční film, přestože profláknuté herecké hvězdy, americký režisér. Nějak se to povedlo příběhem. Je v něm ...., nejsem si jistá nakolik je to záměr a na kolik soubor náhod, ale příběh je v mnoha rovinách stále velice oslovující. Dá se vyložit i jako proces iniciace , tedy vlastní cesta k vykoupení a nalezení sebe sama /skrz nalezení skutečné víry/ na základě udržení morální čistoty a sebe obětování apod. Je tam mnoho správně zařazených archetypálních /nemám to slovo ráda ale neznám lepší podobné/ symbolů. Ztráta ženy, rodiny, domova, víry , plavba přes moře , obětování svého ega , smíření se s otcem, vítězství prohráním bitvy , spřátelení se s vlastním nepřítelem, pokora k vlastnímu nepříteli, pokora k moci, nalezení víry , návrat domů v obou rovinách. To je prostě správně podaný pohádkový návod jak se důstojně vypořádat s výzvami v životě.

13. ledna 2011
plakát filmu
Dogville
Dogville
90 %

ano

Výborná stylizace do minimalizace. Zásadní film. Oslovuje fantazii a svědomí v duchu režiséra. Výborný herecký výkony a scénář. Velice strhující , emocionální a netendenční vyústění.

13. ledna 2011
plakát filmu
90 %

nezklamal

Pokud srovnám tenhle film s námětem identickým Faunovým labyrintem /rovněž dílo velice působivé/, pro mne vychází lépe Krajina přílivu. Psychologie postav je lépe vykreslená a děj je více reálný i pohádkový /v Alenčině slova smyslu/. Na první shlédnutí je film poměrně otřesný v podání reality. Zároveň však právě v tom tkví jeho obrovská kvalita /to je např. absolutně stejné jako u Faunova labyrintu/. Právě ve výběru zda budeme film sledovat očima "Alenky" nebo zda uvidíme jen obecnou realitou. Právě tímto mne znovu režisér poměrně důvěrně oslovuje. Říká něco ve smyslu že jediný reálný svět leží pouze v naší mysli a záleží pouze na našich schopnostech, morálce a imaginaci, kde budeme žít. To je stále velké a aktuální poselství.

13. ledna 2011
plakát filmu
Pýcha a předsudek
Pride & Prejudice
90 %

mne film oslovil

Patří snad spolu s Dvojím životem Veroniky, Údolím včel a Tarkovského Andrej Rublevem mezi čtyři filmy, které na mne tak intenzivně zapůsobily. Popis romantický nebo o lásce tenhle film ponižuje. Je to podle mne víc o mnoha podobách lásky o odvaze k lásce a o emocionální inteligenci. Režisér je v tomhle případě geniální. Z příběhu který má v literární předloze téměř patetický děj, udělal mistrovské dílo. Kvalita filmu tkví v detailech. Při prvním pohledu vypadá poměrně povrchní. Pokud se ale podíváte lépe a v původním znění, uvidíte v něm fascinující drama lidské existence a důstojnosti. O vztahu člověka k vlastní rodině a partnerovi. Děj je stále naprosto současný , přestože zasazen v dobových reáliích, vyvolává řadu filosofických otázek v souvislosti s hledáním vlastní identity, hledáním ideálního partnera, hledáním seba sama prostřednictvím druhých atd. A tak jako každé kvalitní umělecké dílo vás dokáže emocionálně rozložit a nabourat vám vaše vlastní ustálené hodnoty, pocity , zkušenosti a představy o vnímání světa - donutí je přehodnotit a poskládat do nového krásnějšího celku.

11. ledna 2011