Esgalnor

Jméno
Miroslav
Věk
21 let — narozeniny slaví za 6 dní (Beran)
Bydliště
Litomyšl
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Rudá volavka
Red Sparrow
80 %

Jasně, když by někdo chtěl, dokázal by na Volavce najít a vyčíst jí spoustu nedostatků, jenomže mě až překvapilo, jak rychle mi těch 140 minut v kině uteklo. Tempo je sice chladně pomalé, ale na plátně se pořád něco děje a navíc si film neustále pohrává s divákem, který po celý film váhá, jestli Dominika to Rusko miluje nebo vlastně zas až tak ne. Až mě překvapilo, jak krvavá a zvrácená Rudá volavka dokáže být, špionážní thriller je tentokrát uchopen realističtěji a tísnivěji. K tomu si připočtěte fakt sexy JLaw, která tu hraje velmi solidně, skvělé dějové zvraty a především ten vynikající závěrečný plot twist, který mi to hodnotí nakopl až na silnou čtyřku. Francis Lawrence si na nic nehraje a servíruje nám slušný špionážní thriller, který sice trochu postrádá atmosféru, ale přesto zvládne upoutat a zabavit. Plusem je rozhodně také fascinující vizuál využívající barevného kontrastu a tísnivá hudba J. N. Howarda. Tohle si zasloužilo větší box office úspěch.

15. března 2018
plakát filmu
The Ritual
The Ritual
60 %

Mix Pádu do tmy se Záhadou Blair Witch říznutý Predátorem. Řemeslně precizní a herecky kvalitně podané, s postavami, kterým se dá bez problémů fandit. The Ritual sází tři vynikající čtvrtiny na atmosféru a nic jiného, diváka šponuje bez ustání a každé zapraskání větvičky je vskutku děsivé. Jenomže postupně se začne ten strach z neznámého a nepředvídatelnost filmu notně vytrácet a závěrečná čtvrtina funguje už jen tak napůl. Ke konci se kupí i klasická hororová nelogická jednání postav a konec se dá odhadnout dopředu. Bubák zajímavě načrtnutý, ale bohužel ne v plném vyobrazení příliš děsivý. Tak jako tak je The Ritual solidní hororovou jednohubkou, která stojí za zhlédnutí. Nejspíš vás nepřekvapí, ale má své momenty, kdy jde o skutečně děsivý horor. Silné tři hvězdy a skvělá investice Netflixu. A btw, nejděsivější možná byla úvodní scéna svou brutální reálností...

7. března 2018
plakát filmu
Circle
Circle
50 %

Zpočátku jsem si myslel, že to bude na odpad, postupně to ale začalo pěkně ubíhat. Není to nic extra, ale je to poměrně zajímavá a rychle odsýpající jednohubka, která se zvládá otírat o spoustu problémů dnešní společnosti (od rasismus, přes xenofobii až po konflikt stáří vs mládí). Škoda jen, že klouže víceméně jen tak po povrchu a nezabředává hlouběji ani do postav ani do těchto problémů, protože jelikož není čas. Dialogové ztvárnění bez jakékoliv akce občas nudí, avšak je tu spousta prostoru pro nečekané zvraty, především finální plot twist byl senzační. Myslím, že jde rozhodně o kvalitní filmový debut, který měl sice o něco větší potenciál, ale stále se dá označit za celkem zdařilý.

7. března 2018
plakát filmu
Monstrum
Cloverfield
40 %

Tuším, že tenhle film musí být ukázkovým příkladem rozdílu mezi kinem a obrazovkou doma - bohužel jsem koukal na Netflixu, takže mé dojmy nejsou příliš pozitivní. Věřím totiž, že zvuk v Dolby Atmosu společně s velkým plátnem musel být úplně jiným zážitkem. Doma jsem si to prostě neužil - nejde ani o přehledné found footage typu REC, ani o atmosférické typu Blair Witch. Rozklepaná kamera je tady extrémně na škodu, protože třetinu filmu člověk nic nevidí. Do toho si přidejte idiotské a nesympatické postavy, zdlouhavý úvod a stupiditu celé podzápletky o záchraně Beth. Víceméně zbyde jen audiovizuální pastva, která v sále musí zážitek neskutečně umocnit, ale jinak to prostě nestačí. Nic moc, found footage tomuto rozhodně uškodilo. Btw, reklama na Nokia docela úsměvně bije do očí.

7. března 2018
plakát filmu
Největší showman
The Greatest Showman
80 %

Máte špatnou náladu...?

Jeden z nejlepších čistě feel-good filmů, které se dají najít. Největší showman je tedy obrovské překvapení, je krásně osobitý, má v sobě srdce a strašnou spoustu rozmanitých emocí, nakonec vás vyhodí se širokým úsměvem na tváři. Do toho senzační obsazení, okouzlující výprava a mistrně vyprodukované písničky (těch se dlouho nezbavím) a máme tu další důkaz toho, že muzikály jsou zas na vzestupu. Škoda jen, že se kromě Jackmana a možná jeho ženy s Efronem nedostaneme blíže k postavám - vousatá dáma, Rebecca Ferguson i Zendaya jsou tu charakterově trestuhodně nevyužity. Film totiž není žádné hluboké dílko, je trochu naivní a jen tak příběhově klouže po povrchu (ani téma diverzity není tolik rozpitváváno), ta radost všech zúčastněných, která z toho prýští vás ale dokáže strhnout a na hledání všech nedostatků po půl hodině zapomenete. Ideální lék na depku! (Historicky to je nepřesné a polovičaté, ale on to nikdy ani neměl být historický film.)

4. března 2018
plakát filmu
Kolonie
Colonia
90 %

Tísnivý napínák

Kolonie je poctivý thriller ze staré školy, který v dnešní době spíše pomalých, mrazivých žánrovek příjemně čeří již trochu zajeté koleje moderního žánru. Režisér Gallenberger diváka rychle uvede do děje a po nezbytném obeznámení s postavami a reáliemi se do toho opře - napětí dávkuje konstantně a nekompromisně. Kolonie má skoro dvě hodiny, ale její tempo je neúprosné. A ačkoliv se zde často využívají různá profláklá klišé, fakt, že se celý příběh odehrává na pozadí reálných událostí, diváka donutí je přehlížet. Do toho skvělé výkony Emmy Watson a Daniela Brühla získávají divácké obliby na stranu svých postav, no a Michael Nyqvist je v roli Schäfera obzvlášť slizký. Skvělé, dravé, intenzivní a i přes občas trochu haprující scénář a místy vrtkavé berličky v ději jsem si film obzvlášť užil. Navíc jde o typický příklad historického snímku, o jehož pozadí jste doteď nevěděli a po jehož zhlédnutí už víte víc než dost. A podle mého krátkého průzkumu se režisér skutečnosti držel velmi přesně, přepálený konec mi vůbec nevadil.

3. března 2018
plakát filmu
Učitelka
Učitelka
70 %

Úsměvné, přitom mrazivě reálné

Trochu jsem se toho bál, přece jen, Hřebejkova forma je kolísavá, ale zde dokazuje, že na to pořád má. Chytré drama se slušným přesahem a především úžasnou Zuzanou Mauréry. Občas to působí trochu natahovaně, klidně by to mohlo mít o 20 minut méně, ale Učitelka stále působí na soudobé domácí scéně jako naprosté zjevení.

3. března 2018
plakát filmu
Přelet nad kukaččím hnízdem
One Flew Over The Cuckoo's Nest
100 %

Výjimečné dílo

Senzační scénář vykopává Přelet do té nejvyšší filmové ligy. Tak uvěřitelné postavy, podtržené vynikajícím herectvím těžko jinde pohledáte. Na mě osobně Nicholsonova postava McMurphyho nepůsobila jako kdovíjaký klaďas a sestra Ratched mi zas nepřišla jako taková mrcha, jak se říká. V některých částech jsem dokázal oběma fandil nebo jsem jejich činy chápal, stejně tak se mi dokázali klidně jedinou scénou silně zprotivit. McMurphy neví, kdy přestat, Ratchedová až nezdravě naléhá na řád a pořádek. Každopádně oba herci získali jedny z nejzaslouženějších Oscarů všech dob. Do toho realistické a civilní prostředí psychiatrické léčebny 50. let, emotivní závěr a výrazný přesah díky němuž film nedostanete dlouho z hlavy... výjimečné dílo.

3. března 2018
plakát filmu
Tři billboardy kousek za Ebbingem
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
100 %

Bezchybné.

Jasně poznáte, že film je dobrý, když se během něj dokážete sžít a vcítit do postavy zoufalé matky, jejíž dcera byla umírající znásilněna, ačkoliv matkou s mrtvou dcerou nejste. Vlastně nejste ani matkou a ani ženou. A stejně máte pro Mildred pochopení a absolutně rozumíte všemu co dělá. McDonagh natočil geniální film, který je takovým reálným obrazem syrově reálného života. Ubral na groteskních až bizarních scénách a servíruje tu místy jen lehce přestřelený příběh odrážející veškeré neduhy maloměstské (a vlastně i globální) společnosti. Občas se zabrousí do humoru, ale v drtivé většině případů jde o hořkosladký humor, po němž zůstává jistá pachuť. Sympatický Ir natočil film s hloubkou. A navíc i se senzačními herci (Frances, Rockwell a Harrelson válí, uznání si zaslouží i Dinklage, Cornish a Weaving), krásně plynulým scénářem a spoustou scén, které se vám vryjí do paměti. Poprvý jsem v kině řval. Loni byla filmem roku hned první kinoprojekce v lednu... že by se to zopakovalo?

3. března 2018
plakát filmu
Annabelle
Annabelle
20 %

"Horor" bez strachu

Moc dobře si pamatuju nadšené hýkání o „nejstrašidelnějším filmu všech dob“ z doby, kdy Annabelle přišla do kin. Známí vyprávěli, jak se u toho strašně báli, a jak měsíc pořádně neusnou. Logicky jsem si svá očekávání nastavil pořádně vysoko, přece jen, Conjuring mám fakt rád, ty duchařiny jsou naprostou špičkou ve svém žánru - i přes rozpačité hodnocení... Annabelle by měla být stejná pecka, ne?! Kor když má tu hnusnou panenku...

Ta hnusná panenka je ale to jediné, co je na filmu skutečně děsivé. Jinak ale strach nečekejte. Annabelle staví na otravných laciných lekačkách, z nichž za něco stojí tři. Jinak jde o neskutečně prázdnou vykrádačku všech možných hororových klišé, v unylém hávu s prkennými a směšnými herci. Atmosféru tu nikdo nestaví, bát se nebudete - lekačky stojí navíc na zvuku, jelikož kdyby vám někdo pustil Rychlou rotu se stejnými zvukovými efekty, taky se leknete, ať se na obrazovce děje co chce.

„Horor (z lat. horror – hrůza, zděšení)[1] je umělecký žánr, jehož cílem je u čtenáře nebo diváka vyvolat pocit strachu a děsu.“
Annabelle nepostupuje ani podle základního žánrového pravidla, jelikož strach a děs v ní skutečně nenajdete. Je to prázdná sleď lekaček, se vskutku debilním scénářem, který je tak nesmyslný, až z toho bolí hlava - někdy od půlky jsem z toho měl fajnovou komedii.
Prvních pár minut je fajn, především kvůli divákovým očekáváním, ovšem jakmile se objeví neuvěřitelně zábavná a směšná scéna se dvěma vrahy, z Annabelle se stane jakási odnož Chucky, z nadějné duchařiny to sklouzne do trapného hororového céčka s imbecilními postavami, stupidním scénářem, katastrofálními herci a zoufale předvídatelnými lekačkami.

17. srpna 2017
plakát filmu
Poltergeist
Poltergeist
0 %

Překombinovaná splácanina

Hororový kýč, odpudivé CGI, postavy jakožto banda idiotů. Pokud se u hororu nudím, je to u mě automaticky špatný film. Pokud se u něj nudím, a ještě si říkám i na horor příliš často, že se ty postavy chovají jako kreténi, je to u mě automaticky ještě horší film. A pokud zjistím, že na tom hororu není vůbec nic povedeného, je to prostě odpad. Herce to dle jejich výkonu taky nebavilo, režie je unylá, snaha nacpat tam všechny hororové prvky jen povzbuzuje dojem překombinovanosti filmu (co všechno tam bylo? mizerná snaha o atmosféru, nefunkční lekačky i nepřehledné found footage).

▐ Plusy: Možná tak moderní vizuál, který ale už dnes nikoho neuchvátí.

▐ Mínusy: Špatné, nebo maximálně jen na půl cesty je na tomto všechno - hlavním mínusem je ale dle mého to, že to nemá žádnou hororovou atmosféru.

▐ Ve zkratce: Překombinovaná, nezáživná a občas i strašně trapná 90minutová zívačka, která dělá ostudu původnímu filmu, a za váš čas rozhodně nestojí.

29. července 2017

Je to ještě superhrdinský film?

Revoluční pojetí komiksových filmů. A opět od Wolverina. Na postavě, která mi nikdy moc nepřirostla k srdci, mi během Logana náhle záleželo snad jako žádné jiné. Logan není klasický superhrdinský akční film - ne, jde totiž o drama, které luxusně pracuje s postavami a občas se v něm objeví perfektně zvládnutá akce (např. hned u té s vlakem jsem měl husinu). Trio Profesor X - Logan - Laura, je skvěle napsané a vztahy mezi nimi jsou stěžněm celého filmu. Logan je reálný, surový, depresivní. Rko tu není jenom kvůli blbnutí nebo na efekt, Rko to je vlastně jen pro dotvoření atmosféry. Krev tu je spíše jen doplněk, díky kterému ještě více věříte postavám to, čím si procházejí.

▐ Plusy: Bezkonkurenční herci - Hugh Jackman je skvělý, avšak malá Dafne Keen je dětský herecký objev desetiletí. Patrick Stewart a Stephen Merchant skvěle sekundují. Celá pasáž v černošské rodině, kdy postavy stihly udělat neskutečný vývoj a získat ještě větší sympatie, byla prostě nezapomenutelná. Navíc, opravdu nemusíte vidět všechny předchozí X-Meny, film si asi užijete i bez těch základních znalostí Wolverina. Výborně zvládnutá akce, skvělá práce s postavami, emocionální horská dráha, extrémně depresivní komiksovka. Hudba tvořena většinově z jednoduchých zvuků podporuje uvěřitelnost všeho, co Logan zažívá.

▐ Mínusy: Opravdu mě nic relevantního nenapadá.

▐ Ve zkratce: Logan se vám dostane pod kůži. I teď, druhý den po dosledování filmu, jen těžko formuluji své dojmy. Film je opravdu spíš temným dramatem ke přemýšlení, než akčním filmem. A vztahy ústředního tria jsou úžasně napsány. Scénář je vážně famózní. Nečekejte nic vtipného, u filmu budete buď napnutí nebo jaksi nostalgicky dojatí nebo budete smutní a brečet. A pravděpodobně se to bude střídat. Z kina dost možná odejdete s lehkou depresí - zároveň ale s naprosto nepopsatelným pocitem a luxusním kinozážitkem.

4. března 2017
plakát filmu
La La Land
La La Land
100 %

Film napěchovaný emocemi

Obrovský filmový zážitek hned na začátku roku. Na La La Landu mě nic příliš nelákalo - nejsem fanda romantických filmů, ještě méně mám v oblibě muzikály a nelíbil se mi ani samotný název. Zlaté Glóby a pochvalné recenze odevšad ale rozhodly za mě - ještě, že tak. Film plný emocí. Jeden moment vám je do tance, v dalším se smějete, a v dalším okamžiku se přistihnete, že slzíte, jen aby pak film vzbudil romantické srdce i v tom nejodtažitějším tvrďákovi a to mu následně zlomil na milion kousků. A tohle všechno stihne La La Land udělat s člověkem hned několikrát dokola. Neskutečná emocionální horská dráha, filmová lahůdka. Písniček tu není tolik, jako v klasických muzikálech, stihne se tu prostřídat ale hned několik hudebních žánrů a objevit opravdu několik skvělých kousků (jak tanečních, tak dost emotivních). Emma Stone je kočka, a ještě k tomu hraje famózně, Ryan Gosling nezaostává - ti dva mezi sebou mají excelentní chemii a podávají výjimečné výkony. Režie je zmáknuta kvalitně, scénář si chytře hraje s klišé tak, že jako klišé vůbec nepůsobí a každý záběr potěší divákovo oko.

▐ Plusy: Herci, režisér, kostýmy, hra se světlem, hudba, kamera... A mohl bych pokračovat.

▐ Mínusy: Nic, skvělé ve všech ohledech.

▐ Ve zkratce: Překrásná óda na lásku, na film, na Los Angeles... Nádhera.

4. března 2017
plakát filmu
Záhrada
Záhrada
50 %

Velmi osobitý snímek

Ta poetičnost tam je a je jí spousta. A to je možná jeden z faktorů, proč jsem tomu filmu nějak nepřišel na chuť. Je tam několik WTF momentů (výměna auta) a over-the-top scén (čůrání). Ačkoliv ve většině těchto částí chápu jejich symbolický význam, nic to nemění na faktu, že mi přijdou vážně zvláštní. Navíc to nijak nevtáhne do děje, tak si to plyne a nehledí to na diváka. Každopádně režie je překvapivě zručná a především herci jsou perfektní, jejich výkony mě nutily film opravdu sledovat. Do toho ještě sympatická hudba. Zpátky na průměr to sráží neskutečně otravný vypravěč s kapitolováním. Nesedlo mi to, ale míň než tři hvězdy si to nezaslouží.

▐ Plusy: Velmi schopní herci, kteří dostávají dost prostoru (hlavně ústřední trio Luknár - Labuda - Šulajová); kvalitní režie Martina Šulíka; velmi příjemná hudba, to vše vyšperkováno několika zajímavými myšlenkami, které se dostanou pod kůži i člověku, kterému se film nelíbil.

▐ Mínusy: Rozhodně nejde o nic relaxačního, což neberu jako zápor, ale jako prostý fakt. Některé metaforické scény jsou ale místy až příliš podivné (rozhovor o závěrečné levitaci) nebo nesmyslné (Benedikt?) nebo "artové," že to filmu spíš škodí. Těžko to člověka vtáhne do děje a pokud člověk neholduje metaforické poezii, moc se v tom nevyžije.

▐ Ve zkratce: Nadprůměr ve vodách slovenského filmu, technicky a herecky bezchybný, přesto bez jiskry. Mně osobně to nesedlo - udělené tři hvězdy jsou tedy spíš subjektivní. Jsem si jistý, že na každého film zapůsobí jinak.

4. března 2017
plakát filmu
Fantastická zvířata a kde je najít
Fantastic Beasts and Where to Find Them
100 %

Rowlingová je stále ve formě

Film stejně fantastický, jako jsou jeho zvířata. Jízda od začátku do konce... Návrat do světa čar a kouzel, který snad nemohl dopadnout lépe.

Rowlingová roztáčí své mozkové závity naplno a vymýšlí komplexní příběh, který nabízí hned několik stejně zajímavých linií, které všechny disponují naprosto odlišnou atmosférou, avšak nakonec do sebe výborně zapadají.

S výbornou Jo jako scénáristkou se do tohoto světa vrací humor, typický pro ni a pro její knihy, jenž filmy postrádaly - a vtipné situace, působí na plátně stejně skvěle, jako v knize. Její příjemný styl humoru musí sednout každému. Avšak Fantastická zvířata nejsou jen fantasy kouzelnou komedií. Skvěle zvládají střídat komediální scény s temnými, které mají takovou atmosféru, za kterou by se nemuselo stydět kdejaké fantasy s hororovým nádechem. Zvířata však staví pouze na velmi hutné atmosféře (stejně jako Yatesovy Potterovky), při níž mrazí, jiné hororové prvky tu nejsou a spíš než strach vyvolávají tyto atmosférické části spoustu napětí. Jediný problém, který jsem ve filmu našel nastává při střihu mezi jednou velmi šokující a překvapující scénou k další, která je zábavná a zpočátku vtipná - bohužel se při ní nedá smát. To je ale vše a Fantastická zvířata nemají větší negativa.

Rowlingová vytahuje další ze svých několika es z rukávu a to je schopnost vytvořit perfektní charaktery a uvěřitelné postavy. Všechny jsou zajímavé, dokonce i ty vedlejší, které stráví na plátně minimum času, zvládají zaujmout - a není to jen herci, nýbrž právě postavami. Od Mloka, jehož historie, která je spojena se samotnými Lestrangovými, tu je načrtnuta tak umně, že v divákovi vyvolává spoustu otázek. Tina je postava velmi netradiční, mnoha lidem nemusí sednout, ale i její charakter je dost zajímavý. Nejlepšími postavami jsou ale kouzelná, flirtující a zábavná Queenie společně s nečarem Jacobem, jenž představuje most mezi divákem a filmem a skrz něj jsou divákovi vysvětleny všechny nové informace. Tahle dvojice okouzluje nejvíc a krade si většinu scén pro sebe. Casting je ale povedený ve všech směrech (i když stále nevím, co si myslet ohledně Johnny Deppa jako Grindelwalda).

Abych to shrnul. Rowlingová odvádí skvělou práci jako scénáristka, kdy zvládá vytvářet zajímavý příběh, který je zároveň i povedeným a jasným úvodem do chystané série, přináší do kouzelnického světa humor, jenž tolik chyběl ve filmovém Harrym, zároveň nervy drásající atmosféru a navrch přináší výborné postavy.
Stejně kvalitní práci odvádí i David Yates jako režisér, který je u kouzelnického světa nejsilnější. Herci jsou vybráni dobře, sedí svým postavám a hrají nadprůměrně. Triková stránka je i ve svých horších momentech zcela standardní, většinou ale velmi nadprůměrná.
Hudba je sice nevyčnívající a bez nějakého zapamatovatelnějšího motivu, přesto však zatraceně kvalitní.

A oceňuji i fakt, že Zvířata zvládnou obstát jako samostatná série, že k nim nepotřebujete znát Harryho - je tu pár poukázání, nic ale stěžejního (moje kamarádka byla nadšená a to ji HP naprosto minul). Rowlingová dokazuje, že je pořád skvělá, Yates, že Tarzan byl jen jeho slabší chvíle. Fantastická zvířata dávají upadající naději žánru fantasy a skvěle navnazují na další díly. A hlad po pokračování, který jsem měl mezi díly Harry Pottera je zpátky. A tentokrát ještě větší.

(Poznámka: Jen mi oproti HP lehce vadilo, že zmizelo barevné rozlišení kouzel. Nevím, zda všichni používali ta samá, ale prostě Expelliarmus červeně, Avada Kedavra zeleně - to to tam nemohlo být aspoň jednou? :( Každopádně můj dojem to nijak neovlivňuje)

18. listopadu 2016
plakát filmu
Captain America: První Avenger
Captain America: The First Avenger
60 %

Pohodová oddychovka

Jako filmový origin jedné z nejikoničtějších komiksových postav to není špatné, to rozhodně ne, jen... tomu něco chybí.

Abych začal klady, tak musím jako první vyzdvihnout herce. Žádný nemá tak mizivý herecký talent, aby mě to uhodilo do očí, ve svých rolích vypadají opravdu věrohodně. Samotná premisa je velmi dobrá, a kdyby se dobře uchopila, film by mohl být výborný.

Skončilo to ale někde na půli cesty. Pravděpodobně největším kamenem úrazu je scénář, který některé části zobrazuje až zbytečně navíc a místy se zcela přestává soustředit na hlavní zápletku a hlavně často nedává smysl (to střílení světly jako ze Star Wars... ehm). Kromě něj to má také poměrně špatné triky, celkově je vizuál spíše nepovedený - má světlé chvilky, stylizace do 40. let vypadá pěkně.

Kromě stylizace musím ještě pochválit hudbu, která je pěkná a dostatečně epická, aby vtáhla do doby, v níž se první Captain odehrává. Celkově to není špatný film, nenáročná oddychovka se superhrdiny. Jen se tomu prostě víc dát nedá, vzhledem k tomu, co na nás Cap vyvalí ve svých pokračováních... První rozhodně neurazí, ale ani moc nenadchne.

8. října 2016

Nekorektní drama na ropné plošině

Ač se trailery snaží Deepwater Horizon prezentovat jako akční katastrofický nervák, není tomu zcela tak. Je to ale špatně?

Záleží, co čekáte. Pokud čekáte to, co je uvedeno výše, nedočkáte se a budete s velkou pravděpodobností zklamáni. Takže co od filmu očekávat?

Deepwater Horizon mi spíš připomíná dramatický dokument, protože události, které se na ropné plošině během havárie staly, mapuje velmi přesně a dokonce i herci si jsou podobní se skutečnými lidmi, které představují. Jasně, dojde na pár přimyšlených věcí, především při pobíhání mezi plameny, které mají za úkol film víc zatraktivnit. Přesto se přibližně dvě třetiny filmu nesou v poukazování na to, KDO vlastně za celou havárii mohl. A rozhodně to film nedělá nijak korektně.

Již po příjezdu na plošinu nám totiž jasně ukazuje, že BP jsou škrtilové, kteří nepřímo zabili 11 lidí, jen kvůli šetření. Zcela nesmyslnému šetření, protože útrata za karotáž cementace by pro ně znamenala asi tolik, kolik pro nás koupě rohlíku. A pravděpodobně by se díky ní dalo vyhnout největší ropné havárii v dějinách (to rohlík nesvede).

Ty dvě třetiny filmu nás mají především seznámit s postavami a pomalu navozovat ten nepříjemný pocit „že je něco špatně“. Rozhodně to dělá dobře, postavy si zapamatujete a ten pocit se opravdu dostaví. Ale kamenem úrazu je tempo. Ač je film krátký, především v této expoziční a kolizní části, se zdá, jako by byla stopáž dvakrát tak dlouhá. Je to možná až příliš velkým počtem zbytečných odboček, kdy je to pak sestříháno tak, že to skáče mezi scénami, které mezi sebou vůbec nesouvisí - a tím tak utnou nějakou část, která vás opravdu zajímá. Naštěstí se přejde do krize v takové chvíli, kdy ještě neusínáte. Dochází ke třetímu testu a film chytne tempo. Značné tempo.

Jakmile dojde k havárii, film je surovým akčním napínákem, na který trailery lákaly. Jakoby filmu někdo vytáhl obří střep z paty a on se mohl konečně rychle rozběhnout. Kromě vytahování střepu se objeví ještě několik ošklivých scén, což ale o to víc navozuje atmosféru opravdového pekla na zemi (moři). Kamera je při havárii rychlá, matoucí a mnohdy se chová, jako při jízdě na opravdu drsné horské dráze . Toto je ale výjimečný příklad a nevadí to, právě naopak, filmu to dodává atmosféru a vy věříte, že ti lidé si prošli skutečným infernem. Dojde na několik patriotických záběrů na americkou vlajku, není jich ale tolik, aby to nějak obtěžovalo a po skončení filmu můžete cítit jen obdiv k těm, co to zakusili na vlastní kůži.

A to rozhodně, protože na konci filmu vidíme skutečné záběry těch lidí, soudní proces s BP, to, co se s přeživšími dělo dál a také vyjádření úcty těm, kteří v plamenech zemřeli.

Ve stručnosti je Deepwater Horizon rozhodně kvalitní a ve své poslední třetině i neskutečně intenzivní katastrofický film. Jeho první třetina je naopak zajímavé drama, které má však až příliš pomalé tempo. Herci hrají kvalitně, obří rozpočet je na filmu vidět a prospívá mu to (přeji mu nějaké ty technické Oscary) a jedinou další vadou, kterou mohu najít, jsou trochu kostrbatě napsané postavy. Jinak je to ale velmi intenzivní zážitek, který navíc velmi věrně mapuje událost, která by se již neměla opakovat.

8. října 2016