avatar uživatele

Paesfrombasel

Jméno
Ondřej Lukáč
Věk
31 let (Vodnář)
Bydliště
Liberec
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Osobní profil

V roce 2009 jsem byl osvícen surrealismem. Nepředstavujte si pod tím nic výjimečného či metafyzického. Pouze jsem se seznámil s tvorbou filmových surrealistických umělců a chytlo mě to. Toť vše.

Profil možná časem rozšířím, zatím bych vám rád představil pouze mé nejoblíbenější herce, režiséry atd.

TOP režiséři
režiséři, pro mě znamenají ve filmu všechno. Pokud film točí můj oblíbený režisér, tak skousnu i nenáviděného herce. Naopak to až na pár vyjímek nefunguje.

Jan Švankmajer
Pro mě životní i filmový guru. Společně s xxmartinxx a knihou 1001 filmů, které byste měli vidět než umřete nejvíce ovlivnil mé filmové vnímání. Jeho filmy mají jedinečnou atmosféru a v kategorii surrealistických i animovaných filmů patří mezi světovou špičku. I když nemiluji všechny jeho filmy, tak si jich všech vážím. Pro mě osobně jsou nejlepší Byt, Tma/Světlo/Tma a Jídlo, ale zatím jsem bohužel viděl jen málo celovečerních...

David Lynch
Svělý surrealista. Jeho Mazací hlavu řadím na samotný vrchol tohoto odvětví filmové tvorby. I u něj však platí, že jsem viděl zoufale málo na to, abych mohl dělat větší soud nad jeho uměním. Co jsem však viděl, to mě uchvátilo.

Stanley Kubrick
Lze ho snad nezařadit? I pro něj platí poslední věta od Lynche. Viděl jsem pouze Osvícení, Eyes wide shut a Spartaka. Osvícení dodnes považuji za nepřekonatelný filmový zážitek (velmi se mi zamlouvá souznění zvuku a obrazu - v tomto ohledu scény s Henrym jezdícím po chodbách hotelu ještě nic nepřekonalo).

Danny Boyle
Můj nejoblíbenější režisér současnosti (první dva pánové prominou, ale jejich současnou tvorbu nepovažuju za tak uchvacujícího, ale nikdy neříkej nikdy...). Z originálního námětu dovede vytvořit dokonalé dílo. 127 hodin i Milonář z chatrče mě nalákaly svým námětem... a ohromily. Spojil klipovitost a umění. To je v mých očích téměř nemožné.

TOP Herci
Rudolf Hrušínský (st.)
U herců si cením především toho, jaký mají herecký rozsah. To že někdo má jen jednu polohu a tu s úspěchem opakuje umím ocenit u jednotlivých filmů, ne však u samotného herce. Nikdy tedy například neocením Vlastu Buriana, i když si ho jako komika vážím, tak herec je u mě průměrný. Naopak Hrušínský má úctihodný rejstřík: Švejk, Kopfrkingl, Hácha, muzikant Vaněk z Cesty do hlubin študákovi duše,... Nikdo u nás a málokdo na světe se s ním může měřit. Vážím si toho, jak herecky experimentoval - pro roli Švejka přibral, v Neviděli jste Bobíka? zase má tak úplně netypický hlas (mimo to, tak Meryll Streep údajně neumí zahrát hloupou postavu, jemu to zde nečinilo problém) ... Pro mě jednoznačná jednička.

Dustin Hoffman
5 let potom, co se prosadil, už měl za sebou roli v romantické komedii, westernu, thrilleru a psychologickém dramatu. Jak říká klasik: Kdo z vás to má? Znovu úžasný rozsah. Pro mě však svůj životní výkon předvedl jako Ted Kramer.

TOP Herečky
Předem musím říct, že herečky moc nemusím. Nejsem sice gay, ale většinou dostávají pro mě nezajímavé role hezkých křoví, feministek, obětí, holek od vedle atd. Čest vyjímkám.

Meryll Streep
Kdo by ji mohl vynechat. Je libo paní Kramerovou (dodnes je mi záhadou, jak mi mohla učinit takovou postavu sympatickou), Sophii či křepčení v Mamma Mia! Pokud bych měl zvolit roli, který mě osobně zasáhla a zdá se mi nedoceněná, tak je to ve filmu Výkřik ve tmě. Jedinou vadou na krásne je to, že vypadá přesně jako naše angličtinářka.

TOP Skladatelé
Jako samozřejmost berte Williamse, Zimmera a další zprofanovaná jména (nebo . Rád bych zmínil ty, v mých očích nedoceněné.

Zdeněk Liška
Švankmajerův dvorní skladatel v době totality. Bez Liškových melodií by jeho filmy nikdy nepůsobily tak, jak působí. Svými znelkami však dokázal ozvláštnit i mnohé seriály (Hříšní lidé, 30 případů majora Zemana).

Basil Poledouris
Jeho soundtrack ke Conanovi je výjimečný. Vcelku průměrný film dělá tím nejlepší, co ve fantasy vzniklo. Jednotlivé písně nosím sebou v mp3 a rád si je pouštím. Nedoporučoval bych to však nikomu v autě. Ne, že bych to zkoušel... Bohužel nikdy nesložil hudbu k "cenovému" filmu, takže nemá ani nominaci na Oscara. Já a další fanoušci však na něj nezapomeneme.

TOP Filmy
Mazací hlava
Říká se, ze jde o nepochopitelný film. Dobře. Chlap má holku, zbouchne ji, tak si ji musí vzít. Narodí se jim postižené díte, co pořád řve. Manželka mu uteče. Milenka mu uteče. On spáchá sebevraždu. Co je na tom nepochopitelného? Lynch zde dovádí surrealismus k dokonalosti. Každá scéná má svou sílu, každý záběr působí (mým favoritem je scéna, kdy si Henryho manželka mne oči). Už samotná "hudba" vzbuzuje deprese. Genialně sklouben surrealismus a horror. Na správném horroru nás totiž děsí to, co nevidíme, ale tušíme, že to přijde. U surrealistického horroru nás děsí, že nevíme kdy, kde ani co přijde.

Byt
Dokonalý surrealismus. Každá scéna má svou sílu. Švankmajer si podává ruku s Kafkou a nejlépe převedl na plátno atmosféru z jeho knížek, čemuž napomáhá i "ksicht" Ivana Krause. Surrealistické scény jsou brilantní (zrcadlo, vajíčko). + nejlepší cameo v dějinách československé kinematografie (Juraj Herz pro mě dodnes zůstává "ten, se sekerou").

Osvícení
Předlohu jsem nečetl a tedy neumím říct, jestli by mě obsazení a další prvky zklamaly, zážitek to však byl úctihodný. Úvodní záběry, scéna s autíčkem, "Here´s Johnyyyy!!!", atmosféra prázdného obřího hotelu... Nádhera. Nicholson možná vypadá šíleně od začátku, taky to pro mě šíleně dobře funguje. Simpsonovské parodie pak dodávají ten správný glanc.

Škola ro(c)ku
To jste nečekali, co! Pro mě naprosto srdeční záležitost. (Neoznačil bych to však za guilty pleasure, tím je pro mě Babička) Film jsem už viděl tolikrát a vždy objevím něco nového. Všimli jste si, jak Summer na konci tančí? Jak jí Jack dá herdu do zad, když kontroluje absence? Skvělá hudba triská všude kolem (škoda, že ve filmu nikdy neuslyšíme konečnou verzi Jackova hitu o nájemném). Black tančí, háže sebou po podlaze, dělá ksichty a nominaci na Zlatý globus si zcela zasloužil.

Millionář z chatrče
Když jsem četl obsah, říkal jsem si: to musím vidět. Zážitek byl naprosto výborný. Skvělý příběh, kamera, hudba - všechno. Málokdy se stane, že se na film těšíte a on vám dá to, co jste chtěli. Millionář mi dal mnohem víc.

Moje Zlaté maliny, aneb kdo mi přijde přeceněný
Režiséři:
Tim Burton
Anakin Skywalker surrealismu. Začínal jako obdivovatel Bunuela, Švankmajera a dalších. Natočil mnoho filmů, kterých si cením (Střihoruký Edward), které považuji za zajímavé (Mars útočí). Batmany jsem třeba nikdy nedocenil. Ale postupem času se z něj stal kolovrátek, co točí to samé. Naposledy se pokusil postavit se svému vzoru z mládí a natočil Alenku. Kde Švankmajer vystačil s fantazií, násilím a strachem. Burton vykouzlil kýč, přeplácanost a 3D. Srovnejte Králíky v obou verzích a uvidíte.

Herci:
Pavel Liška
Je hezké, že má univerzální polohu blázna/idiota/podivína. Ale už by mohl přijít i s něčím lepším. Ve své poloze mi nejvíc seděl v Šílených (i když za to spíš může Švankmajer a všichni okolo než Liška sám).

Herečky:
Jiřina Bohdalová
Jim Carrey nebo Robin Williams českého filmu, když chce, tak umí zahrát výjimečně (Fanny, Ucho - ačkoli zde mi to spíš přijde jako zásluha scénáře a režiséra než její, ona hraje prakticky svůj standart), ale většinou má jednu polohu (diblík/rozšafná babka - záleží na věku, grimasy ani poloha hlasu se nemění), kterou nesnáším a ihned přepínám.

Koho bych rád divácky poznal:
Režiséři:
Orson Welles
Legenda. Viděl jsem ho pouze jako herce ve filmu Třetí muž. Nepovím vám, jak hrál, protože jeho charisma mě tak uchvátilo, že jsem to ani nesledoval. Později přibral a začal hrát hřmotnější role (Hlava 22). Rád bych viděl Občana Kanea a další jeho filmy + bych ho rád více poznal i jako herce, snad se poštěstí (jde zejména o čas, kterého ho mám bohužel vzhledem k maturitě málo).

Herci:
Laurence Olivier
Další legenda. Zatím jeho viděl pouze ve Slídilovi, Spartakovi a Souboji Titánů. Snad tohoto oficiálně nejlepšího herce všech dob poznám víc, zejména v jeho slavných shakespeerovských inscenacích.

Další:
Mechanický pomeranč, manga, Alfred Hitchcock,Luis Buñuel, Hugo Haas, severská kinematografie, Terry Gilliam, ruská kinematografie, Zmenšující se muž + mnoho dalších

Seriály:
Simpsonovi - moje osobní nedotknutelná jednička

Griffinovi - že to je jak Sparta a Slavie, tak ať. Já fandím oběma. Griffinovi sice nepobaví vždy, ale ta jejich absurdita ano.

MASH - ať už v jakékoli podobě a obsazení vždy pobaví (že míchá cynismus, humor a smutek - sakra lidi myšlete a představte si danou dobu a situaci. Proč myslíte, že ve Švejkovi nikdo neumírá? Protože by to dopadlo stejně)

Přátelé - domácí šálek pohody

HIMYM - mizerní herci, scénaristi to však ví, a proto seriál postrádá emoce, zato je plný bláznivin, srandiček a podobně

Městečko Twin Peaks - tak sakra Henry, to si utekl tomu děcku jenom proto, aby se z tebe stal podpantoflák?

Hospoda - česká "sitcomová" klasika

Ženatý se závazky - cynismus až do morku kostí

Alfred Hitchcock uvádí - delikátní jednohubky