avatar uživatele

Pecca007

Jméno
Věk
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Harry Brown
Harry Brown
30 %

Harry Brown

Od tohoto filmu jsem čekal to, že mě mile překvapí. Vždyť Velká Británie je známá svou brutalitou i reálně, takže jsem očekával, že režisér Daniel Barber ví, jak tuto látku chytnout a tudíž dobře vystihne atmosféru filmu. Čekal jsem nějakou nekompromisní akční jízdu, kde bude zkušený veterán "umravňovat" mladé sígry. To byl můj první obraz filmu. Navíc, Michael Caine jako vysloužilý a naštvaný voják zněl také velmi lákavě a já už se těšil na to, co z tohoto filmu vyleze. Popravdě, tento film mě zklamal. Připomínal mi film "Přání smrti". Skoro stejná zápletka. "Přaní smrti" mě nudilo, ale to jsem čekal, protože tento film je už přes třicet let starý, ovšem "Harry Brown" je z roku 2009 tudíž jsem myslel, že jak režisér Barber, tak i scénárista Gary Young dají tomuto námětu zcela jiný (nový a osvěžující) nádech a přizpůsobí ho moderní době, ale to se bohužel nestalo. Film se sice snaží diváka nějak emocionálně zasáhnout a musím přiznat, že herci hrající mladé výtržníky jsou přesvědčivý, ale jakmile se děj od nich odkloní, stává se nudným. Michael Caine je dobrý herec, ale jeho postava je špatně napsaná. Hlavní postava se většinu filmu jen rozhoupává a nemůže se odhodlat k činu, což zbytečně prodlužující a pro diváka jen otravné. Když se konečně odhodlá, tak z toho nevznikne žádná řežba, u které spíše máte pocit, že si jí zasloužite, než že jí jen normálně očekáváte, což Vás zklame ještě více. Závěrečný dějový zvrat opět nefunguje tak, jak by rozhodně tvůrci chtěli. Je totiž zcela předvídatelný. Ani herci to bohužel nezachraňují. Michael Caine se sice viditelně snaží a nechybí mu charisma, ale s blbě napsanou postavou ani ten nejlepší mnohdy nic nesvede. Emily Mortimer má zase postavu detektivky napsanou dost obstojně, ale kvůli její křehké a milé tvářičce jsem jí nevěřil ani vteřinu jejího výkonu, bohužel. Bylo příjemné vidět Davida Bradleyho v něčem jiném, než v Harrym Potterovi. Překvapivě tady zahrál lepší výkon, než jako školník Filch v kterémkoli díle ságy o mladém kouzelníkovi. O dalších hercích už nemám co podotknout. Zahrát hajzlíka není nějak obtížné a navíc, tito herci nedostávali moc prostoru, protože jich zkrátka bylo hodně. Jedním dechem: "Nápadité, ale nudné. To "ale" je zde hodně důležité. Film nezachraňuje ani námět, ani Caine a ani nic jiného." Dávám 30 %, víc ani nemůžu dát. Navíc, nevidím jediný důvod proč bych měl.

7. ledna 2011
plakát filmu
Jezdci Apokalypsy
Horsemen, The
60 %

The Horsemen

Potřeboval jsem nějakou detektivku a jelikož "Jezdci Apokalypsy" vypadaly (na první pohled) dobře, staly se mou volbou. Režisér Jonas Akerlund toho moc natočeného nemá, ale já spoléhal na to, že mladistvý přístup k dané látce filmu nemůže uškodit, ba spíše naopak. Navíc, byl jsem zvědavý jak se předvede Dennis Quaid jako detektiv. Jenže, když se za film postaví lidé, kteří sice už mají nějaké filmy zasebou, ale že by byly kvalitní se říct nedá, tak z toho nevznikne až taková bomba, jak se ze začátku zdá. Film se mírně snaží kopírovat detektivky typu "Sedm" už jen tím, že se vraždy otírají o bibly, takže že bychom viděli nějaký z těch originálních námětů se přímo říci nedá. Jenže, nelze tento fakt brát jakožto zápor, když vlastně právě námět má největší podíl na tom, že je film pro diváky atraktivní a zábavný. Režisér Akerlund si s brutalitou nedělá starosti a ukazuje nám vše, co jen smí a tím jen podtrhuje mrazivou atmosféru tohoto filmu. Jinak je to však normální béčková detektivka, která ale umí překvapit. Je sice dost předvídatelná a závěrečný zvrat mnohé příliš neoslní, protože je to většině jasné už od začátku, ale některé scény Vám dokážou přímo rozvařit krev a herecké výkony jsou také lepší, než se na první pohled zdá. Scénárista Dave Callaham však rozhodně napsal lepší scénář, než tomu bylo u filmu "Doom". Jde vidět, že téma má promyšlené a celou tu biblickou situaci okolo filmu vysvětluje docela srozumitelně. Vraždy podle biblických údajů byly vždycky působívé, i tento film je doto důkazem. Film, který by jinak měl vyhlídky pro podprůměrnost všechny překvapil právě svým scénářem. Překvapil také pár hereckými výkony. Nemyslím zrovna Dennise Quaida, který svým výkonem podal spíše standart blížící se průměru, ale mám na mysli herečku Ziyi Zhang, která umí překvapit a také překvapí. Její herecký výkon je natolik chladnokrevný a důvěryhodný, až se mi sama údivem otvírala pusa. Patrick Fugit i Liam James se také snažili na diváka zapůsobit a to tak, až to bilo do očí a ačkoli k tomu měli pár šancí, a snažili se jich využít, nebyli natolik dobří, aby mě dokázali ohromit. Jedním dechem: "Béčková detektivka, která ovšem není jen jedna z dalších. Má co nabídnout a v paměti Vám nachvíli určitě uvízne už jen kvůli hereckému výkonu Ziyi Zhang, pořád je to však jen jednohubka. Ovšem, je to jednohubka, která mi nečekaně chutnala!" Dávám 60 %.

6. ledna 2011
plakát filmu
Americká krása
American Beauty
70 %

American Beauty

Přes Vánoce jsem měl možnost shlédnout několik filmů. V poslední době mě mé filmové zážitky moc neuspokojovaly. Vsázel jsem tedy na fakt, že jestliže "Road To Perdition" od režiséra Sama Mendese mě uchvátila, tak jeho Oskarem oceněná "Americká krása" musí automaticky také. V tom byla možná tedy ta chyba. Fakt, že jsem si myslel, že tenhle filmu musí být bomba. Jenže Sam Mendes je dobrý a znalý režisér a tak jsem si myslel, že mu mohu s klidem věřit, ale tenhle film mě nepřekvapil zase natolik, jak jsem si myslel, že překvapí. Ano, snaha je u toho vidět, to bezpochyby. Námět je přece tak okoukaný, ale v tomto případě čistě originální. Jen si vemte kolik už bylo natočeno dramat o "normálních amerických rodinách" a pochopíte mě. "Americká krása" je však jedinečná. Možná za to můžou spíše herecké výkony, možná za to může spíše kvalitní scénář od Alana Balla, který divákovi nabízí zajímavé charaktery postav a tím z tohoto filmu nedělá jen pouhou nudu. Tenhle film zkrátka je zajímavý. Spojuje několik problemu a ukazuje jeden (pro tvůrce nejlepší) možný způsob řešení a vyvrcholení, které zkrátka musí hnout s každým divákem. To se mi právě na filmu nezdá. Tento snímek působí dojmem, že je všechno na sílu. Scény jsou čistě dramatické, herecké výkony jsou (místy až příliš) dramatické, prostě je to všechno takové umělé. Je to zajímavé, ale umělé. Tím pádem je to pro mě spíše jen obyčejné, v některých ohledech však pořád nadprůměrné drama. Film totiž nabízí několik scén, které se lehce stanou pro filmového fanouška nezapomenutelné. Například Mena Suvari celá v růžích, scéna v garáži mezi Spaceyim a Cooperem plná napětí a pár dalších perliček by se určitě ještě našlo. Hlavně scény mezi Spaceyim a Suvari dělají film tak zajímavý a nadprůměrný. Vyhrál si zde jak režisér Mendes, tak i kameraman Conrad L. Hall a to by měl správný filmový nadšenec ocenit. Herecké výkony filmu jen pomáhají k dokonalosti. Netroufnu si tvrdit, že Oskar pro Spaceyho je v tomto případě zasloužený, ale ta nominace už určitě ano. Jako otec a manžel procházející všemi možnými problemy a krizemi byl naprosto vynikající a předvedl zde jeden ze svých nejlepších výkonů celé své kariéry. Annette Bening jako slabší, ženská verze Spaceyho postavy byla také velmi dobrá a hlavně naprosto důvěryhodná. Mena Suvari byla jen nádherná, ale nic jiného v tomto filmu také ani být nemusela. Poslední, kdo na mě svým výkonem zapůsobil byl Chris Cooper. Postavu, kterou hrál bych si po shlédnutí tohoto filmu ani nedokázal představit jinak. Do puntíku přesně jí vystihl a image na to taky rozhodně má, takže tenhle herecký výkon byl bezchyby a zasloužil by alespoň nominaci za vedlejší herecký výkon! Jedním dechem: "Svým způsobem jedinečné, pro mě však jen další v řadě. Film má něco do sebe a má co nabídnout. Mě to však nepříjde natolik nevídané, abych tento snímek musel vynášet do nebe. Ovšem, nadprůměr to rozhodně je už jen kvůli Spaceyho a Coopera!" Dávám 70 %.

4. ledna 2011
plakát filmu
Chaplin
Chaplin
80 %

Chaplin

Autobiografické filmy jsou mojí filmovou slabinou. Velmi rád vyhledávám takovýto typy filmu a většinou jsem k tomuto žánru méně kritický, protože na něm zkrátka nemohu najít nic, co by mi nějak výrazněji vadilo. "Chaplin" mě zaujal hned, jakmile jsem se o něm dozvěděl. Charlie Chaplin byl zajímavá postava se zajímavým životem, takže je pochopitelné, že se o něm natočil film už v roce 1992. Největší lákadlo a to, na čem film nejvíc závisí - herecká stránka, byla velmi pestrá. Byl jsem velmi zvědavý jak Robert Downey Jr. zvládné svou úlohu, protože zahrát Charlieho Chaplina rozhodně není nic snadného. Když se k tomu přidají jména jako Anthony Hopkins, Kevin Kline, Dan Aykroyd, Milla Jovovich nebo Diane Lane, byl jsem zcela spokojený. Od režiséra Richarda Attenborougha jsem sice dosud nic neviděl, ale věděl jsem, že má s autobiografickými filmy zkušenost, takže film měl mojí naprostou důvěru. Snímek má obvyklé nedostatky, jaké mají všechny filmy tohoto žánru. Nepřehlednost ve postavách nebo nedostatek prostoru pro vedlejší postavy (zde například pro rozhodně zajímavou postavu Hoovera). Pozitiva zde jsou rozhodně masky. Downey Jr. je v jednotlivých věkových obdobích doslova k nerozpoznání. Co se týče scénáře, tak nemám výčitky. Je jasné, že úplně všechny zajímavosti z Chaplinova života se do filmu nevejdou, ale scénáristický tým včele s Williamem Goldmanem zvládl vměstnat to nejpodstatnější do přiměřené délky. Závěr filmu je výborně vymyšlený a všeříkající. Ve filmu závisí především na herecké stránce. Robert Downey Jr. si alespoň tu nominaci stoprocentně zaslouží. Chaplinovy pohyby okopíroval úplně přesně a dokázal tak svůj herecký talent. Film je plný kvalitních hereckých výkony. Geraldine Chaplin zahrála bláznivou Charlieho matku levou zadní a třeba Kevin Kline jako Douglas Fairbanks také předvede velmi kvalitní výkon. Kevin Dunn jako J. Edgar Hoover je velmi zajímavá postava už sama od sebe a Dunn ho zahrál přesně tak, jak jsem si ho představoval. Herci jako Anthony Hopkins, Milla Jovovich, Marisa Tomei nebo Dan Aykroyd sice pobaví, potěší, ale jejich výkony nesahají nikam výše, než do průměru. Jedním dechem: "Kvalitní film o zajímavé postavě ve filmovém světě podepřený mnoha dobrými hereckými výkony. Downey Jr. u mě stoupl o stupínek výše!" Film nenudí a ve výsledku mu není ani co moc vytknout. Dávám zasloužených 80 %. Toto se mi líbilo!

19. prosince 2010
plakát filmu
Scott Pilgrim proti zbytku světa
Scott Pilgrim vs. the World
60 %

Scott Pilgrim vs. the World

Tenhle film měl u mě, dá se říct, takovou malou protekci. Už do první chvíle, kdy jsem uviděl trailer tohohle filmu jsem věděl, že tenhle snímek nebude jako ostatní. Bude jiný, nový a tím pádem pro mne velmi zajímavý. Jestli je to, že bude jiný dobře nebo špatně, na tom mi ani tak nezáleželo a chtěl jsem se nechat překvapit. Edgar Wright je velmi zajímavý režisér a scénárista. Jeho filmy se liší od ostatních, umí pobavit, ale v zásadě jsou nudné. Proto jsem doufal, že "Scott Pilgrim proti zbytku světa" bude první film, který se z této skupiny filmů vymaní. A tenhle film k tomu šanci měl. Vlastně to ze začátku vypadalo velmi slibně. Vizuální stránka Vám natolik otevřela pusu a vykulila oči, že jste v prvních chvílích ani neviděli nedostatky, které film měl. V tomhle ohledu je film docela šibalský. Spoléhá na to, že vizuální stránka odvede všechnu práci a film bude chválený, což by měl být. Ovšem, jen za tu vizualitu, ne celkově. Celkově je film totiž horší, než by se mohlo zdát. Film je místy (až je to k neuvěření) nudný. Má nudné dialogy, některé pasáže Cerova myšlenkového monologu zde také nemusely až tak úplně být a film je navíc až zbytečně moc natahovaný. Tohle jsou negativa, která by (alespoň u mne) jistě poslala jakýkoli snímek do podprůměrných vod, ale u tohohle filmu se to takhle brát nedá. Pořád je na něm co objevovat a vizuální stránka (neboli její nápaditost) diváky nepřestává překvapovat po celý film. Souboje jsou choreograficky kvalitní hezky vypadají. Navíc, každý je jiný, což je také jisté pozitivum. Tohle je zkrátka něco opravdu nového, takže už jen z tohoto důvodu se filmu musí dostat alespoň malého uznání, ale na nějaké vyzdvihování do filmového nebe to tedy rozhodně není. Herecká stránka je složena z profesionálních herců, kteří nejsou moc vidět. Ten typ herců, které neznáte, ale určitě jste s nimi už nějaký film viděli. Největšími hvězdami jsou tu Michael Cera, Chris Evans a Anna Kendrick, což je tak trochu směšně smutné, ale na kvalitě filmu se herecká stránka nějak výrazně nepodepsala. Herci zkrátka hrají to, co hrát mají a proto se díky tomu film ani nějak nezkvalitní a ani nějak nezhorší. Michael Cera podává průměr a opět hraje tu stejnou postavu, jakou hraje v každém filmu. Zakříklého, zamilovaného strašpytla. Díky tomu už mi taky začíná pořádně lézt na nervy. Mary Elizabeth Winstead to tady sekne a hraje asi nejlépe ze všech herců. Musím pochválit Annu Kendrick, Kierana Culkina a Chrise Evanse, kteří uměli dobře podat repliky se scénáře a tím pádem dobře pobavili. Jinak mě však nikdo ani pořádně nezaujal. Jedním dechem: "Na jednu stranu je tenhle film jisté zklamání, na tu druhou jsem však dostal přesně to, co jsem očekával. Vizuální stránka perfektní, ten zbytek už však ne!" Možná se i na tenhle film kouknu podruhé, ale za hodně dlouho! Dávám 60 %.

18. prosince 2010
plakát filmu
Vlkodlak
The Wolfman
40 %

The Wolfman

Tohle mohlo být zrádné a to jsem věděl už od první chvíle, proto jsem tenhle film docela dlouho odkládal. Jenže nic se nedá odkládat věčně a nedávno jsem byl zrovna v takovém chuťovém rozpoložení, že jsem chtěl dát tomuto snímku šanci. Nakonec, filmů o vlkodlacích jsem viděl málo a i navzdory tomu, že režisér Joe Johnston mě zatím neodzbrojil žádným svým filmem, který jsem dosud viděl, byl jsem více zvědavý na herecké výkony Hopkinse a Weavinga. Film byl přesně takový, jaký jsem očekával, že bude. Je to jen moderní zpracování klasického, nijak nezměněného příběhu, a to je špatně! Pánové v Hollywoodu si asi mysleli, že když natočí remake filmu z roku 1941 pojednávajícím o mystické, strach nahánějící nestvůře, který obléknou do moderního kabátu s pěknou řádkou počítačových (a jiných) triků, vynese to všem pěkný balík peněz. Jenže kvalita se tímto nezlepší. Ano, vizuálně je to velmi vyšperkované a to i v detailech, ale počítačových triků je tady až přemnoženo. Jdou lehce poznat a většina scén připomínají spíše jasnou počítačovou animaci, než-li hraný film. Režisér Johnston se ani moc nesnažil zakrýt tyto animace, to jde poznat. Je to akční, to se filmu musí nechat a určitě bude tenhle remake pro diváka záživnější, než originál, ale jak se znám, tak ani originál bych nepovažoval za nějak zvlášť dobrý film, takže proč bych měl takhle uvažovat o remaku? Děj je jednoduchý, klišoidní a velmi předvídatelný. Je to taková oddychovka avšak až na ten kaz, že hrozí velká pravděpodobnost, že tahle oddychovka může začít diváka rychle nudit. Stejně tak Vás nepřekvapí ani konec filmu a při závěrečných titulcích Vám dojde, že bez tohohle filmu byste se klidně obešli. Ani herci zde totiž nejsou bůhvíjak dobří. Benicio Del Toro sice hraje hlavní postavu dobře, ale třičtvrtiny jeho úspěchu za něj dělá jeho nalíčení a počítačové úpravy. Čekal jsem tedy, že alespoň Anthony Hopkins zde bude mít nějakou více dramatičtější roli, abych si užil alespoň jeho, ale to se také nestalo. Z jeho hereckého výkonu se ve mě akorát nanejvýš vznesla myšlenka, proč se vlastně babrá taková veteránská legenda v takovýchto filmech. Ani Hugo Weaving to nějak nezachránil. Jeho postava mu totiž nedávala tolik hereckého prostoru, kolik by zrovna potřeboval. A Emily Blunt? Ta ani nestojí za řeč. Hereckých výkonů jako byl ten její už jsem viděl na tisíc. Jedním dechem: "Tenhle film je jako Paris Hilton. Pěkný, ale blbý! A nezachraňují to (kupodivu) ani Hopkins, ani Weaving!" Dávám slabších 40 %.

16. prosince 2010
plakát filmu
Dostaň ho tam
Get Him to the Greek
70 %

Get Him To the Greek

"Kopačky" byly podle mne velmi povedená komedie. Jedna z těch lepších, které se za poslední roky vyklubaly. Volné pokračování mi tedy nemohlo ujít, i když jsem čekal jistý pokles kvality. Jenže Russell Brand se mi jako Aldus Snow vryl do paměti rychle, Jonah Hill je sympaťák a velké množství cameo roliček slavných pěveckých i jiných hvězd jsou zkrátka pozitiva, které se nedají moc dlouho odkládat. Natočit film hlavně o postavě Russella Branda byl asi ten nejrozumější a nejvýdělečnější nápad, který tvůrci mohli dostat. Aldus Snow je lehce zapamatovatelný a vtipně kontroverzní. Navíc nemá "Dostaň ho tam!" (až na některé odkazy) nic společného s předchozím filmem, kde Aldus Snow působil, takže diváci si mohou užít zábavu tak či tak. Největší problem filmu je asi ten, že tahle komedie se snaží být vtipná až moc na sílu. Z toho pak vznikají fórky, které jsou předhozeny divákovi tak rozpačitě a z ničeho nic, že potom scéna nevyzní tak, jak by správně měla. Není to tak dobré jako "Kopačky", ale to jsem taky čekal. Tenhle nedostatek není však ve filmu tak častý, aby mi to začalo nějak výrazně vadit. Také jsem měl pocit, že film je delší, než by měl být. Úvodní scéna je dobře vymyšlená a opravdu vtipná. Takový zábavný prolog, abysme lépe porozuměli ději. Některé scény jsou opravdu památné a je to tak zběsilá komedie s šílenými nápady, že se až místy budete divit, co všechno scénáristé vymyslí. Vtipné jsou taky některé cameo role, kdy se na scéně na chvíli objeví Tom Felton nebo Lars Ulrich. Není to špatná komedie a dá se na ní koukat i vícekrát, ale že bych se u toho za břicho popadal, to říci nemůžu. Je to zkrátka fajn oddychovka a je na vícero použití, ale to je tak vše. Herecké výkony jsou dobré. Jonah Hill je sice místy na facku a celkově je to jen další moula, ale má něco v sobě. Russell Brand byl a je blázen. Tenhle charakter mu jde nejlépe a je dobře, že se ho drží, protože jen tak je úspěšný. Aldus Snow nezklamal a je pořád stejný. Jestli jste viděli předchozí film s ním, tak víte, co máte očekávat. Sean 'P. Diddy' Combs mě překvapil. Myslel jsem, že bude hrát jen další cameo roli a nakonec měl roli o hodně větší. Hrát šéfa nahrávací společnosti vlastně ani nemusel hrát a když zvládl vtipně podat i některé repliky a nic nezkazil, nemám na něj žádné námitky. Colm Meaney má za sebou už mnohem lepší role a tady podal spíše takový průměrný, nezajímavý výkon. Jedním dechem: "Příjemné a kvalitní, ale nikoli to nejlepší komediální osvěžení za posledních pár let. Russell Brand a Jonah Hill jsou bezva dvojka, a Nicholas Stoller a Jason Segel mají zase dobré humorové cítění!" Slabější nadprůměr. Dávám 70 %.

15. prosince 2010
plakát filmu
Upír v Brooklynu
Vampire in Brooklyn
30 %

Vampire In Brooklyn

Už podle spíše negativních ohlasů jsem věděl, že spojení Wes Craven / Eddie Murphy nebude tak úplně vynášet plody. Chtěl jsem se však na tento film podívat ať už jen z té čisté fanouškovské zvědavosti. Vždyť Craven mi už jednou dokázal, že umí horror vkusně smísit s komedií, a to ve filmu "Lidé pod schody". Ovšem, v tomto případě hrál hlavní roli upír a to se mohlo šeredně vymknout jak Cravenovi, tak i Murphymu přestože jsou každý mistři ve svém oboru. To se také stalo. "Upír v Brooklynu" totiž neví, jakou cestou se má vydat, jaký žánr má upřednostnit. V "Lidé pod schody" se Craven rozhodl pro horror s prvky černého humoru, ale v tomto případě se jednotlivé žánry přímo střídaly. Jednou to byl čistě horror a Craven se mohl vyřádit, a o deset minut později zase řádil Murphy se svým komediálním talentem. Proto může mít divák ve filmu zmatek. Vůbec tady nejde rozpoznat, jak máme film brát. O to horší je to, že být to čistý horror, tak tento film velmi rychle sklouzne do béčkových vod. Jako film o upírech totiž "Upír v Brooklynu" ani pořádně nefunguje. Skutečnost, že zde Murphy semtam udělá nějakou blbinku vlastně filmu jen zachraňuje zadek. Jde však poznat, že tohle je film od Cravena. Je to dostatečně krvavé, brutální a nebere si to servítky. Zápletka ovšem také moc nezaujme. Zvlášť, když je od začátku jasné, jak film dopadne, protože ač je sice Craven známý tím, že ve svých filmech umí překvapit, tady by se jiný konec ani nehodil. To však nic nemění na tom, že celkově je film dost velká nuda. Jediné, co mi zpříjemnilo celý film byl Kadeem Hardison, který jako rozpadající se upírův sluha Julius dost dobře hláškoval a bavil. Netvrdím, že podává nejlepší herecký výkon, ale pravda je, že jeho postava se scénáristům nejvíce povedla. Eddie Murphyho bylo velmi zajímavé sledovat. Jako záporák totiž nebyl špatný a dokázal být zábavný tak či tak. Dá se říct, že právě on je to jediné dobré na filmu, ale o tom se dá samozřejmě hodně spekulovat. Angela Bassett měla už o hodně lepší role. Tady byla taková nijaká, nahraditelná. Zcela průměrný herecký výkon. Jedním dechem: "Zajímavá filmová zkušenost, ale zároveň velké zklamání. Kdyby děj nebyl o upírech, myslím, že by kombinace Craven / Murphy vůbec nemusela dopadnout špatně! V tomto případě však špatně dopadla!" Uvažoval jsem mezi 40 a 30 %. Došel jsem ale k názoru, že 40 % si film přece jenom nezaslouží, takže 30 %.

14. prosince 2010
plakát filmu
Zevlovat a prudit
Observe and Report
20 %

Observe And Report

Seth Rogen se mi ve filmech "Komici" a "Zack a Miri točí porno" předvedl v docela dobrém světle a jelikož filmů, které se mu povedly bylo více, než těch, co se mu nepovedly, přišlo mi logické, že "Zevlovat a prudit" bude dobrá komedie a i když mi bylo jasné, že tento film bude spíše taková "one man show", spoléhal jsem na to, že Rogen to zvládne, protože on je podle mého budoucnost komediálního žánru. Fakt, že "Zevlovat a prudit" bude až tak otřesný film jsem ale rozhodně nečekal. Až se mi nechce věřit, že za scénářem stojí legendární Judd Apatow, protože tenhle film je kompletně nuda. Hlavní postava je ten typ stupidního neandrtálce, který by Vám měl během filmu postupně přirůst k srdci nebo alespoň minimálně by na Vás měl sympaticky působit, ale výkon Rogena tady působí přesně naopak. Hlavní postava je zde takový idiot, až mi to místy i lezlo na nervy. Jeho neschopnost má být vtipná, ale působí spíše otravně. Zkrátka vše jakoby působila přesně naopak, než tvůrci chtěli. Je pravda, že Rogen měl semtam dobré seky a párkrát jsem se i pousmál, ale celkově film pořád stál za nic. Ani námět si mě nezískal. Pátrání po exhibicionistovi a přetahování se mezitím s policejním detektivem mi nepřišlo zkrátka tak poutavé, jak to na první poslech zní. Ještě když některé scény vypadají tak, že si během nich stihnete i klepat na čelo, jak tohle má někoho pobavit nebo zkoumáte nad tím, proč se zrovna tahle scéna ve filmu vůbec objevila. Zakončení tomu taky moc nepřidalo, protože hlavní postava byla pořád stejný ocas jako tomu bylo na začátku. Herecká stránka taky nic moc nepodnikala. Nejhorší herecký výkon Setha Rogena (a to jsem si myslel, že jeho výkon ve filmu "Travička zelená" už je extrém). Jediné, co ho často vytahovalo z bryndy byly jeho grimasy, mimika či jeho přehnaná hloupost (ale to jen ve scénách, kde to bylo na místě, jinak byl na facku). Nejvíce tady podle mého zazářila Anna Faris. Tomu, co předváděla se alespoň dalo říkat hraní. Navíc, její postelová scéna s Rogenem je to nejvtipnější, co film dokáže nabídnout. Ray Liotta by neměl plýtvat svůj herecký talent na takovéto filmy. Taky působí hrozně blbě, když hraje takové ty na sílu tvrdé policisty v komediích, když právě takoví tvrdí detektivové je jediné, co mu jde v thrillerech a krimi filmech opravdu dobře. Michael Peña tady podal čistý průměr a celou dobu byl velmi nevýrazný. Jedním dechem: "Jedna z nejhorších komedií, co jsem kdy viděl! Nudná, nesmyslná a hloupá!" Tohle je těžký podprůměr. Za Rogena 10 % a za Faris 10 % a to je tak všechno! Dávám 20 %.

13. prosince 2010
plakát filmu
Šepot
Whisper
40 %

Whisper

Od tohoto filmu jsem opravdu nic nečekal. Nemyslel jsem si, že bude kvalitní a ani nějak inteligentní, a proto jsem nebyl o tolik zklamaný. Nečekal jsem však ani to, že bude horší, než jsem si myslel. Co to mělo být? Horror? Parta zlodějů unese dítě s nadpřirozenými silami. Ačkoli tento příběh v dnešní době nezní tak moc šíleně, jak by se na první pohled zdálo a lidi ho mohou brát s úplným klidem, nic nezmění to, že tenhle snímek je zároveň i stupidní. Béčkový a seriálový herci, nezkušený režisér a průměrný scénář. Jak tohle asi mohlo dopadnout? Chci říct, že tohle je "direct do DVD" typ filmu a jde na něm poznat proč. Režisér Stewart Hendler tohle nezvládl. I když stopáž zkrátil na devadesát minut, aby film diváky nestihl nudit a v druhé polovině celkem solidně rozjel děj, moc mu to k úspěchu nepomohlo. Námět je už docela okoukaný a jinačí kabát tomu moc nepomůže. První polovina jenom a pouze nudí. Nic moc se v ní taky neděje a navíc, herci nejsou na natolik kvalitní úrovni, aby divákům zvládli alespoň to počáteční období nudy trochu zpříjemnit. Ovšem, druhá polovina, kdy David ukáže svou pravou tvář, alespoň za něco stojí, ale když není zrovna Blake Woodruff (alias David) na scéně a nedělá jiným postavám problemy, film neskutečně nudí. Scénárista Christopher Borrelli si totiž alespoň pohrál s jednotlivými úmrtími, takže je se na co dívat. Avšak to, že ve filmu fungují "shock" momenty už ani neberu za pozitivum, protože to zkrátka alespoň každý průměrný horror musí zvládat. Pořád je film ne ani tak absurdních jako spíše směšných situací, kdy jediné, na co se zmůžete je jen nevěřícně kroutit hlavou. Závěrečná scéna je toho příkladem. Herci, jak už jsem psal, se moc nepředvedli. Nejlepší z nich byl Blake Woodruff, který přehrával kompletně všechny dospělé herce a svou roli hrál až nebezpečně dobře. Měl na to image a věděl, jak to hrát, takže alespoň to lze po herecké stránce na filmu ocenit. Josh Holloway se moc nepředvedl. Čekal jsem od něj více, protože v seriálu "Ztracení" předváděl jeden z nejlepších hereckých výkonů v historii seriálu, takže jsem od něho čekal větší vžití se do role. Stejně si však myslím, že ani to by tomuto filmu moc nepomohlo. Holloway byl zkrátka takový ten klaďas, který si špatně vybral. Tohle jsem viděl už asi v tisíci filmech. Ani Sarah Wayne Callies, ani Michael Rooker a ani Joel Edgerton potom už nebyli o nic lepší. Jedním dechem: "Podprůměrný nudný horror, nepovedená kopie filmu "Satan přichází" nebo film s nezajímavými hereckými výkony. To všechno tenhle film je! Jediné co není, je dobrý!" Dávám 40 %. P.S. Bez hereckého výkonu Blakea Woodruffa by to bylo tvrdých a nemilosrdných 30 %!

12. prosince 2010
plakát filmu
Mlha
The Mist
70 %

The Mist

Tenhle film mi byl minulý rok doporučen mým učitelem jako dobrý příklad toho, co umí lidská psychika a jak ovlivní lidské jednání. Viděl jsem tehdy asi pěti minutovou ukázku a vidina toho, že skupinka lidí je zavřená v obchoďáku a bojí se vkročit do mlhy mi přišla trochu absurdní, takže jsem tento film poslal k ledu. Před několika týdny jsem na něj ale opět narazil a zjistil o něm více informací, byl jsem překvapen. Tvůrce předlohy je sám velký Stephen King a režisér a scénárista byl Frank Darabont. Tvůrce "Vykoupení z věznice Shawshank" nebo "Zelené míle". Takže jsem se rozhodl do filmu jít. Pořád jsem měl ale tento snímek zafixovaný spíše jako béčkový horror, než jako něco mnohem hlubšího. Ono to sice vypadá na první pohled jako béčkový horror, protože to má všechny aspekty, ale když filmu dáte šanci ukáže Vám, že je opravdu něco více. Příšery, které ve filmu ohrožovaly okolí se omezily na nezbytné minimum a Darabont se zaměřil hlavně na postavy a jejich psychologii, a že je to vidět! Film krásně (ale hlavně věrohodně) popisuje, co se může stát, když vystrašíte skupinu lidí, natlačíte je do supermarketu a necháte je v něm několik dní. Darabont to měl velmi těžké, protože vyprávět příběh, který se odehrává v uzavřeném prostoru tak, aby nebyl nudný. Také je potřeba uznat mu respekt za to, že si vůbec ještě jednou zkusil zfilmovat Kinga, protože ten se velmi špatně filmuje a jsou tu i případy filmů podle Kingových povídek, které byly vyloženě špatné ("Jízda na střele", "Creepshow"), ale když Darabont zvládl Zelenou míli, tak jsem se nebál, že by "Mlha" byl podprůměrný snímek. Navíc to, jak si Darabont upravil konec je úchvatné a dává to filmu mnohem lepší vyznění. No a jestliže Darabont filmovou látku nepokazil a vzal celý film svědomitě, herci už to neměli tak těžké. Thomas Jane v hlavní roli Darabontova filmu podle Kingovy předlohy? To mi trochu nesedělo, protože co se mě týče, mám Janea zafixovaného jako herce v béčkových (nebo áčkových, ale nepovedených) filmech. Tady byl však Jane sympaťák a navíc hrál čistého klaďase, což zvládne i on, takže z toho nakonec žádný průser nebyl. Nejlepší výkon zde podala Marcia Gay Harden, která jako pološílená křesťanka alias posel boží, byla naprosto důvěryhodná a když už jsem měl během filmu potřebu jí střelit do hlavy, věděl jsem, že svou roli hraje opravdu skvěle. Film má spoustu vedlejších postav a problém je v tom, že i když nám Darabont ukáže charakter každé postavy, herci přesto nemají prostor zahrát něco pořádného, takže už nemám co hodnotit. Nikdo další mě nezaujal natolik, že bych to tady musel napsat. Jedním dechem: "Darabont překvapil. Film sice celou svou stopáž smrdí po béčkovém horroru, ale vy dobře víte, že je to něco více. Darabontův talent, perfektní tragikomické zakončení a herecký výkon Hardenové udělali z tohoto filmu nadprůměr!" Dávám 70 %.

8. prosince 2010
plakát filmu
Princ z Persie: Písky času
Prince of Persia: The Sands of Time
70 %

Prince of Persia: The Sands of Time

Jelikož herní předlohu neznám do podrobna a hrál jsem v mém životě snad jen dva levely této hry, neznal jsem až tak dobře herní mytologii (jestli tedy nějaká je). To mi však nezabránilo se na film podívat. "Princ z Persie" byl pro mě jeden z dalších blockbusterů, na které do kina raději nechodím, protože to mnohdy mohou být jen vyhozené peníze. V teple domova si však podobně laděné filmy velmi rád vychutnám. Teď, když jsem film dokoukal mohu říct, že by nebylo na škodu na tento film jít tenkrát do kina, protože režisér Mike Newell se předvedl. Přestože tento Newell už má za sebou velkofilm "Harry Potter a ohnivý pohár", až tímto jeho nejnovějším filmem mě přesvědčil, že velké projekty zvládne levou zadní. Je to akční, vtipné a celkově zábavné. No a protože scénář sebou nese všechny pozitiva i negativa takovýchto popcorňáků, Newellova účast na filmu je to jediné, co mohlo tento snímek nějakým způsobem odlišit od ostatních. To se taky stalo. Film i přesto, že je jednoduchý a předvídatelný, tak nepůsobí blbě. Fakt, že si dal Newell záležet na maličkostech nebo to, že souboje mají výbornou choreografii se na filmu hodně odráží a dělají ho jiným, lepším. Scény, kdy se použije dýka času jsou fantasticky natočené. Škoda, že jich ve filmu nebylo více. Film Vám dokáže zpříjemnit odpoledne a není to jen film na jedno podívání (tedy alespoň pro mne). Samozřejmě tu film nechci jen vynášet do výšin. Je to pouze zábavný film. Kult se z toho nestane. Já jen chci říct, že je to jeden z těch povedenějších velkofilmů, které rok 2010 nabídl. Herci jsou sympatičtí a nelezou na nervy, jak se někdy u filmů tohoto typu stává. Jake Gyllenhaal mi sice do hlavní role nepřišel jako nejvhodnější, ale přetrpět se dal. Ben Kingsley je jako záporák většinou lepší, než jako klaďas, protože do záporných rolí se rychleji dostane. Role Nizama mu sedla a on si u mě spravil reputaci po pár nezdarech. Alfred Molina překvapil a dokázal, že umí i pobavit. Roli šejka Amara zvládl na jedničku a k tomu stihl i párkrát zahláškovat. Gemma Arterton byla krásná, nic jiného však nabídnout nedokázala. Toby Kebbell, Richard Coyle a Ronald Pickup se také nenechali zahanbit a přestože měli ve filmu menší role, dávali o sobě dost silně vědět. Jedním dechem: "Asi nejlepší blockbuster tohoto roku. Ovšem i se všemi jeho zápory, takže i přesto, že mě osobně film bavil, nedovolím si ho chválit do výšin." Dávám silných 70 %.

8. prosince 2010
plakát filmu
Kriminál
Lock Up
50 %

Lock Up

Sylvester Stallone je už dnes jakousi zárukou správného (schválně nepíšu dobrého) akčního filmu. "Kriminál" lákal pouze jeho účastí v hlavní roli. Filmy z vězeňského prostředí už dávno nejsou originální a nebyly ani v roce 1989. Ovšem, to neznamenalo, že tento film nemohl mít taky své kvality, zvláště když hlavního záporáka hrál Donald Sutherland. Avšak filmy z vězení většinou už originální nejsou, protože nejde vymyslet žádná jiná pořádná zápletka, než že klaďas se dostane "náhodou" do vězení a parta pravých zločinců a zlých bachařů mu jeho pobyt značně znepříjemňují. Tohle se odjakživa opakovalo, opakuje a opakovat bude, a rozdíl je pouze v tom, jak scénáristé a režisér onen příběh podá. "Kriminál" je z konce osumdesátých let, takže režisér John Flynn nemohl dělat nějaké kouzla a nezbývalo mu nic jiného, než se držet scénáristů. Ti však také nevymysleli nic nápaditého, takže se z tohohle filmu stal pouze čistý průměr, který zachraňovali Stallone a Sutherland. Děj je totiž předvídatelný (což jsem taky upřímně čekal), ale hlavně je nudný. Neměl pro mě tu potřebnou šťávu. Všechno mi na tomhle filmu přišlo zcela obyčejné. Ani jednotlivé charaktery postav mě nedokázali nějak více zaujmout. Závěr se sice snaží být jakýmsi vyvrcholením a je pravda, že jsem nečekal, že hlavní postavu napadne zrovna taková cesta, jak se dostat k pravdě, ale to ještě zdaleka nic nezachraňuje. Pro mě je prostě tenhle film prostý průměr, který úplně stačí vidět jednou a dost. Herci kvalitu filmu trochu nadzvedávají, ale ne všichni. Sylvester Stallone hraje úplně regulérního klaďdase, což sice hraje pokaždé, ale v tomhle filmu mi nějak nesedl. Chyběla mu potřebná jiskra, kterou měl například v Rockym, Rambovi nebo v Demolition Manovi. Donald Sutherland však celou situaci zachraňuje. Zahrál skvělého záporáka, který by uspěl i v dnešní době. I když film má spoustu dalších postav, za řeč mi nestojí ani jedna. Jedním dechem: "K tomuto snímku se nedá říct nic víc, než že je to jasný průměr a nikdy to nic více nebude. I když film nabízí hvězdu typu Stallonea, tak existují i mnohem lepší filmy z vězeňského prostředí!" Dávám filmu 50 %.

4. prosince 2010
plakát filmu
Casino Royale
Casino Royale
90 %

Casino Royale

Když už jsem byl toho skoro půl roku v té bondovské náladě, rozhodl jsem se zkouknout i bondovky s Craigem a podíval jsem se na ně znova i přesto, že už jsem je viděl (a ne jednou). "Casino Royale" byla hodně kontroverzní bondovka. První bondovka s blonďatým Bondem a úplně první mise Bonda jako agenta 007. Já, ačkoli jsem věrný fanoušek této ságy, jsem nikdy tolik neprožíval skutečnost, že Daniel Craig má blonďaté vlasy, protože mi to přišlo nepodstatné. "Casino Royale" se však potýkalo i s rozdílnými názory diváků a já ani popravdě nevím proč. Tahle bondovka je jiná, než ty ostatní, ale je příjemně jiná. Ukazuje nám Bonda jako jistého začátečníka, který ještě pořád chybuje. Není do dokonalý agent, ale je to přesto pořád agent, který si ví za každé situace rady. Navíc nám tato bondovka dokazuje i to, že Bond je dobrý psycholog, vyzná se v lidech a je dost inteligentní, což docela překvapí ty, kteří si mysleli, že bondovky jsou pouze o střílení, a potěší to fanoušky. Jde poznat, že film režíroval Martin Campbell. "Casino Royale" má stejné grády jako mělo "Zlaté oko". Akční scény jsou libové. Dělají z tohoto filmu pravý akčňák. I scénáristicky je film mimořádně povedený. Scénáristé Purvis a Wade za sebou mají už nějaké ty bondovky s Brosnanem, ale nečekal jsem, že by mohli vytvořit až takhle dobrý scénář. Film je plný skvělých hlášek, které se k Bondovi přesně hodí, takže se máte za ty dvě a půl hodiny čas i několikrát pousmát či přímo zasmát. I některé zvraty diváka dokážou překvapit a jestli "Casino Royale" něco není, tak rozhodně předvídatelné. Teď k hercům. Mě osobně nikdy nepřišel Daniel Craig jako špatný Bond. Je rozhodně lepší, než třeba takový Timothy Dalton a v jistých ohledech i lepší, než Roger Moore. Je to zkrátka jiný Bond, ale nesmíme se divit, protože každý herec hraje Bonda jinak a Craig ho hraje odlišně, ale přesto kvalitně. Má jiné přednosti, které ostatní herci neměli. Líbí se mi jak suše podává vtipy, líbí se mi i jeho tvrdý, zabíjácký pohled a mnoho dalších věcí. Záporák je však to jediné, co film kazí. Obsazení Madse Mikkelsena byla jasná castingová chyba. Jako Le Chiffre se mi zdál nevýrazný a to je hlavní nedostatek. Pro jeho nevýraznost jsem mu nevěřil nic, co se snažil hrát. Eva Green jako bondgirl, to už je však jiné kafe. Patří mezi top bondgirls, které kdy tato sága nabídla a jen tak z toho žebříčku nespadne. Má charisma, krásu a je Bondovi rovnoceným soupeřem, což ještě doposud žádná bondgirl nebyla! O kvalitách Judi Dench jako M už se není potřeba opakovat, protože se nic nezměnilo. Příjemné překvapení byl i Jeffrey Wright jako Felix Leiter. Jedním dechem: "Nadprůměrná a kvalitní bondovka. Scénáristicky, režisérsky i herecky!" Škoda jen té jedné castingové chyby, která tomuto filmu sebrala nadějně vypadající plné hodnocení. Dávám 90 %.

4. prosince 2010
plakát filmu
Robin Hood
Robin Hood
60 %

Robin Hood

Samozřejmě ani mě nemohl dlouho utíkat nejnovější "Robin Hood". Zvlášť s předpoklady, že ho točil uznávaný Ridley Scott. Ovšem, první názory na film byly spíše negativní, což mě popravdě hodně zaskočilo. On si taky každý remake vlastně zahrává s tím, že ho budou diváci srovnávat s předchozími výtvory a skutečnost, že má kolem sebe více lidí a kvalitnější jména nic nezachraňuje aní nemění. Historicky je film samozřejmě hodně mimo což mě u tak zkušeného scénáristy jakým je Brian Helgeland mírně překvapilo. Scott to ovšem nebral moc na lehkou váhu a já jsem se mu ani nedivil, protože Scott byl vždycky spíše více na tu akci, než na detaily. Ovšem, tohle filmu ani nějak moc výrazně neuškodilo. Přece jenom je to film spíše do kina a tak se od něj čeká, že bude vynikat v jiných věcech. A to vyniká. Akční stránka tu má ze všech dosavadních filmů o téhle postavě nejvíce prostoru a je kvalitně natočená. Scott si pohrál jak s bitvami mečem, tak i střílením z luků a divák by to jistě měl ocenit. Co se týče příběhu, tak jsem byl zaskočen a abych řekl pravdu, tak z větší části nemile. Věnovat se tomu, jak Robin Hood přišel ke svému osudu je sice dobrý nápad, ale špatný nápad byl se tomu věnovat celou svou délku. Chtěl jsem sice Robina Hooda a klidně s novým příběhem jenže tohle nebyl úplně ten pravý Robin Hood jakého jsem chtěl. Radši ani moc nerozepisuju skutečnost, že mi Helgeland tak trochu zkazil vizi o Robinu Hoodovi tím, že z něj ze začátku dělal spíše zbabělce, který chce jen uprchnout. Tím pádem se pro mě film stal klasickou "jednohubkou" a to i navzdory všem těm nesporným plusům, které nabízí. Herci film samozřejmě posouvají ještě o kousek výše. Russell Crowe je klasický klaďas a takové role mu jdou ze všech nejlépe. Je sympatický a jako už "čistý" Robin Hood by se v případném druhém díle předvedl lépe, než tomu bylo v tomto, dá se říct, epilogovi. Ačkoli jsem Cate Blanchett nikdy neměl moc rád, tady mi svou postavou vyloženě sedla. Mark Strong se jako záporák předvedl dobře už v několika jiných filmech a tady už jenom potvrdil to, že záporáci mu jdou ze všeho nejlépe. William Hurt, Max von Sydow nebo Danny Huston mohli dostat ve filmu více prostoru, protože jsem si jejich kvalitních výkonů vůbec neužil. Jedním dechem: "Robin Hood není tak špatný, jak se o něm povídá. Rozhodně ale dokáže v některých ohledech zklamat! Herecká stránka včele s Crowem však celý film podstatně zpříjemňuje." Dávám 60 %.

1. prosince 2010
plakát filmu
Tenká červená linie
Thin Red Line, The
50 %

The Thin Red Line

Válečné filmy se ke mě moc nedostávají, ale když už se mi nějakým způsobem naskytne příležitost tento žánr pustit, neváhám. Snímek "Tenká červená linie" vypadal jako ten typ filmu, jehož shlédnutí je doslova povinnost. Nedivím se. Nominace na Oskara a ta velká škála hvězd, kteří v tomto filmu hrají (ať už třeba jen malé cameo role), to jsou pádné důvody. Jediné, co mě trochu znepokojovalo byla délka. Dlouhé stopáže mi vadí u každého žánru a z vlastních zkušeností vím, že válečné filmy umí být nudné už po dvou hodinách, takže jsem si těch 170 minut popravdě ani neuměl představit. Nebyl jsem od pravdy daleko. Film působí opravdu utahaně a vsadím se, že nejenom na mě takhle působil. Některé scény, například hned ta úvodní, tam vůbec nemusely být. Režisér a scénárista Terrence Malick si sice zaslouží uznání za to, že díky tomu, jak se na každou situaci koukal co nejvíce do podrobna, se divák mohl lépe vcítit do jednotlivých postav. Také je obdivuhodný fakt, že každá postava dostane svůj prostor na to, aby se mohl vykreslit její charakter, což je také velké plus. Bohužel, co z toho diváci mají, když to po devadesátí minutách přestane být natolik zajímavé. Malick umí zaujmout, ale neumí tak dobře udržet divákovu pozornost. Hraje si s každým záběrem, což na Vás v první polovině filmu působí velmi umělecky, ale v druhé polovině filmu to už působí spíše jen otravně. Snímek mě zaujal spíše z té umělecké stránky, než-li z té příběhové. Kamera je zde neskutečné kvalitní. Když Vám k tomu ještě Malick svou režií srozumitelně ukáže a emocionálně popíše i tu nejmenší přestřelku ve filmu, vážite si toho. Jak jsem již ale napsal: "Nuda je nuda." a tento fakt bohužel ztlumuje všechny "hlasité" pozitivy. Herecká stránka se na první pohled určitě zdá jako pozitivum, ale na ten druhý už to tak jasný plus není. Film sice nabízí hromadu hvězd, ale je jich tolik, až to filmu škodí. První věc je ta, že máte docela velký problem si zapamatovat, kdo hraje jakou postavu, tudíž máte problem si vybavit jestli hrál dobře či ne. Některé velké jména zase třeba snadno přehlédnete (jako já přehlédl například Jareda Leta nebo Thomase Janea a musel jsem si celý film přetáčet po scénách, abych si je vůbec uži) a v poslední řadě, někteří herci (John Travolta, George Clooney) tady hrají tak malé role, až si říkáte jestli to není zbytečné. Jestli mohu upozornit na dobré herecké výkony, tak být Váma se zaměřím na Penna, Nolteho, Chaplin, Kotease nebo Harrelsona. Do podrobna už chodit nebudu, protože bych se stejně u většiny herců jen opakoval. Jedním dechem: "Válečný film, který kdyby byl třeba jen o hodinu kratší, byl by perfektní! Se stopáží: 170 minut, je však pouze dobrý." Dávám 50 %.

30. listopadu 2010
plakát filmu
Čarodějův učeň
The Sorcerer's Apprentice
60 %

The Sorcerer's Apprentice

Režisér Jon Turteltaub na mě udělal posledně dojem a když jsem zjistil, že mám k dispozici jeho poslední dílo, neváhal jsem. O tomto filmu jsem už samozřejmě slyšel. Ony totiž všechny filmy, které produkuje Jerry Bruckheimer mají veliké propagační kampaně a reklamy. Tohle je typický příklad letního popkorňáku. Má to všechno, co má takový blockbuster mít. Nechybí speciální efekty, sympatická ústřední dvojice a v neposlední řadě i romantika. Tohle, podle některých, může být už sice otravné, nudné a od pohledu sterilní, ale dle mého není zase výsledek až tak špatný. Jasně, najdete zde hromadu klišé, ale když Vás film dokáže chytnout, bude Vám to upřímně úplně fuk. Tenhle film má co nabídnout. I když bude výsledek více efektivnější na velkém plátně multikina, než u Vás doma na plazmové televizi, pořád je to film, který zabaví. Scénáristicky tady nelze co vytknout. Ono se prakticky také žádných nelogičností a chyb ani nejde dopustit, když už námět šachuje s magií a kouzlením. Je to vtipné, stručné a jednoduché na pochopení. Zkrátka takový dražší oddychový snímek. Jednoduchost se však zároveň stala i negativem filmu a klišé lze přehlédnout, ale nejde zcela opomenout. Zvláštně v případě, že je ho ve filmu až moc. "Čarodějův učeň" je hloupý film, takže chápu, že tento film některým divákům vůbec nesedne, ale hloupé jsou v podstatě všechny letní popcorňáky a když si tohle řeknete, dokážete si film pouze užívat a ne v něm jen hledat chyby. Při dalších projekcích už je to ovšem o dost těžší. Jon Turteltaub u tohoto filmu ovšem ukázal, že si umí poradit i s velkým množstvím triků a dokázal, že mu dobrodružný žánr sedí nejlépe. Herecky má film také dobrý základ. Už jsem myslel, že tohle bude další z mnoha špatných voleb Nicolase Cage, ale opak je pravdou. Byl v této roli sympatický a zahrál jí s přehledem. Jay Baruchel měl působit jako herecky vtipná vsuvka filmu, což taky působil. Místy to ovšem trochu nedával. Alfred Molina jako záporák, to byla vždycky dobrá volba. Ve filmu "Spider Man 2" mi však seděl více. Monica Bellucci se v celém filmu objevila na zhruba jen deset minut a promluvila sotva dvacet slov, takže mi smysl její účasti ve filmu asi jaksi unikl. Jedním dechem: "Jeden z těch povedenějších, ačkoli stejně hloupých blockbusterů! Může za to hlavně Cage." Dávám 60 %.

23. listopadu 2010
plakát filmu
80 %

Unthinkable

Velké překvapení! Překvapil doslova a do písmene všichni! Režisér, scénárista a u herců to platí dvojnásob. "Odpočítávání" z dálky vypadalo jako další z amerických terotistických filmů, kde se zdůrazňuje špatnost terorismu (nechci tvrdit, že terorismus špatný není, ale po několikáté už to hraje na nervy, protože to není nic nového), vlastenectví a patriotismus. Právě tímhle se mi americké filmy za tu dobu dost znechutily a tak jsem se do filmu moc nehrnul. Taky nebylo proč, od režiséra Gregora Jordana jsem viděl zatím pouze snímek "Ukradni, co můžeš" a ačkoli byl tento film kvalitní, podruhé už ho vidět nemusím. Scénárista Peter Woodward měl na kontě zatím jen nějaké romantické drama, takže nebyl důvod, proč bych se měl na film vrhnout. Jenže film není vůbec takový, jak se mi na první pohled zdál. Film si u mě získal nejvíce bodů za to, že je po celou dobu spravedlivě objektivní. Na celou situaci se díváme zcela objektivně (a když říkám "zcela objektivně", myslím to tak). Špatní jsou na obou dvou stranách, ale kdo méně a kdo více záleží pouze na tom, jak se odvíjí příběh. Není to jen film, který vynáší USA do výšin. V tomto filmu se řeší otázka lidských práv, ve velkém se řeší etická stránka věci a zkoumají se hranice lidstva. To vše je ohrazeno pár nechutnými mučícími scénami, aby to vše nepřišlo divákovi jen nudné. Všechny záměry, které tvůrci měli jim vyšly. Překvapili, kvalitně natočili a na konci ohromili. Jediné, co mi na filmu pořádně vadilo bylo, že film po celou dobu působil jakoby se nemohl rozhodnout jestli se má vydat tou maintreamovou nebo tou syrově undergroundovou cestou. Navíc, film nepřekvapí tak moc (nebo spíš tak často), jak by chtěl. Některé věci jsou předvídatelné, některé naopak zase ne. Tím největším plusem jsou tu však herci. Samuel L. Jackson v pro něho dnes netypické roli, jejiž charakter mi trochu připomínal Julese z "Pulp Fiction" předvedl, že ho hraní v komediích a ve filmech podle komiksů vůbec nevyřadili ze cviku, a že pořád umí hrát i skutečně vážné role. Dokonce bych řekl, že si tuhle roli nějakým zvráceným způsobem i užíval. Michael Sheen se mi touto rolí konečně vryl už nesmazatelně do paměti. Ve filmu dokonale předvádí dvě tváře a která je ta pravá, to ukáže až konec filmu. Carrie-Anne Moss už se sice asi nikdy nezbaví "Matrix" škatulky, ale pořád může diváky přesvědčovat, že umí dobře zahrát i jiné role. Tady sice byla její postava místy až na facku, ale to je jen důkaz toho, že Moss svou roli zahrála na jedničku. Jedním dechem: "Zajímavý thriller o terorismu, který vytváří zcela nový pohled na toto téma a nebojí se být objektivní! Překvapí Vás tudíž jak samotný film, tak i herecké výkony Jacksona a Sheena!" Film má dost much, ale protože jsou malé, tak dávám 80 %.

23. listopadu 2010
plakát filmu
Dnes neumírej
Die Another Day
70 %

Die Another Day

Poslední bondovka s Brosnanem a úplně první bondovka, kterou jsem měl tu možnost vidět. Určitě se mi žádný z chlapců nediví, že jsem si po shlédnutí tohoto filmu postavu Jamese Bonda doslova ihned oblíbil. Tahle bondovka dělá jakoby neměla čím ohromit, protože úplně všechno vsází na speciální efekty a počítačové triky. Což je v tomto filmy někdy dobře a jindy je to pouze na škodu. Počítačové triky totiž z Bonda nedělají jen nejlepšího britského agenta, ale rovnou nepřekonatelného superhrdinu, který si dokonce umí korigovat rychlost vlastního tepu. Tímhle to scénárista Neal Purvis pokazil, jak jen mohl. Dobře se na to totiž divá, ale dokážete to zkousnout jenom v tom případě, že byste ještě nikdy žádného jiného Bonda neviděli. Pro některé zarputilé fanoušky této série by mohl být tento díl dokonce něco jako zneuctění této série. Netvrdím, že k tomuto typu fanoušků patřím, ale naprosto je chápu. Před několika lety jsem tento film také viděl v lepším světle, než ho vidím dnes. Problem je v tom, že bondovka se odehrává v přítomnosti a tudíž mi vynálezy jako neviditelné auto nebo operace, při které Vám změní DNA přišli až příliš. Kdyby se film odehrával v budoucnosti, tak bych sice remcal taky, ale méně. K dobru jde tomuto filmu skutečnost, že režisér Lee Tamahori se přesto všechno snaží tento film držet v reálné uvěřitelnosti. Akční scény jsou vyšperkované do nejmenších detailů, takže se na ně velmi pěkně kouká, což je velké plus. Castingově se film také vyvedl. Pierce Brosnan je sice jako James Bond pořád velmi charismatický, ale v tomto díle jde docela vidět, že už ho to nebaví. Myslím, že kdyby v této roli pokračoval, tak se mi i časem zprotiví. Volba bondgirl mi taky přišla velmi zajímavá. Halle Berry sice není žádná výborná herečka a má zasebou pár průserů, ale přece jenom v této sérii patří mezi ty lepší bondgirl. Toby Stephens byl jako záporák charismatický a role mu sedla. Jen se divím, že nemá více hereckých nabídek. Judi Dench je jako M pořád stejná a pořád stejně dobrá. Pořád hraje nejlepší M, jakého kdy bondovky nabídly. Příjemné překvapení je zde i Michael Madsen, který ve své malé roličce stihne odkázat, jak si jistě Tarantinovci všimnou, na film "Gauneři". Jedním dechem: "I Bond má své hranice. Tento díl je ovšem místo toho, aby je posunul, rovnou přeskočil a to se na filmu dost negativně odrazilo. Ještě, že se film opírá o kvalitní akční scény a vcelku dobrou herecké armádu!" Zvažoval jsem mezi 60 a 70 %, ale jelikož je "Dnes Neumírej" moje srdcová záležitost, nebudu si hrát na velkého, přísného kritika a udělím mu 70 %.

23. listopadu 2010
plakát filmu
Fenomén
Phenomenon
60 %

Phenomenon

Johna Travoltu jsem už dlouhou dobu v žádném filmu neviděl a tak se šlo napravovat. "Fenomén" byl zrovna ten typ filmu, na který se začnete těšit už po přečtení stručného obsahu. Tento příběh je opravdu nápaditý a na to, jak je občas vyhrocován do extrémů, je i dobře uvěřitelný. Jon Turteltaub je ten typ režiséra, kterého nikdo nezná, ale přitom jeho filmy znají všichni. Mimo to je to dobrý režisér, který si vždy poradí a jak se u tohoto filmu ukázalo, nedělá mu problem kvalitně zkombinovat mystično i romantiku. Ano taky zastávám názor, že tento film se dělí na dvě poloviny. Na tu lepší a na tu horší. Ta první polovina Vás zaujme. Příběh sledujete s nadšením. Udivujete se, co všechno hlavní postava dokáže a udivujete se nad tím, jak je to možné. Zkrátka Vás má film přesně tam, kde Vás chce mít. Obdivuhodné je, že tenhle film se nikdy nepřehoupne do sci-fi žánru i když celou svou stopáž pochoduje na této tenké čáře. Pořád je to jen a pouze drama o obyčejném člověku s neobyčejným darem. Navíc, plus je zde i fakt, že "dar" hlavní postavy tady scénárista Gerald DiPego vykreslil se všemi svými pozitivy i negativy podobně jako Ronald Bass třeba vykreslil autismus Dustina Hoffmana v Rain Manovi. Když si přitom vezmete, že DiPego to měl těžší, jelikož film si celou dobu pohrával s tématem mimozemské existence, tak tedy klobouk dolů. Od chvíle, kdy se však nové schopnosti hlavního hrdiny vysvětlí, to jde s filmem dolů. Divák je trochu zklamaný, protože celou dobu byl film zahalen záhadou, kterou nešlo normálně vysvětlit a najednou si scénárista DiPego příjde a zcela normálně a uvěřitelně jí vysvětlí. Potom už se film zajímá jen o romantickou stránku a tím pádem se film protáhne více, než je divák schopný unést. Proto film u většiny diváků zažil po slibném výstupu na vrchol oblíbenosti, strmý pád do světa průměru. Ještě John Travolta to jistí. Jako George Malley sice nepředvádí svůj nejlepší herecký výkon, ale už jsem ho viděl i hrát hůře a i v horších filmech. Tady je alespoň sympatický a věčně usměvavý. Forest Whitaker je taky jisté plus. Jeho postava mě bavila a s Travoltou tvořil až moc dobrou dvojku. Robert Duvall také potěšil. Sice zahrál průměrný výkon, ale nepůsobil ve filmu jako rušivý element a časem jste si jeho postavu dokázali oblíbit. Kyra Sedgwick tady měla za úkol být právě ta spojka mezi mystičnem a romantikou a to se jí povedlo. Ovšem, její postava (společně se závěrem filmu) bylo to jediné, co se DiPegovi nepodařilo dobře napsat. Ze začátku se mi zprotivila a na konci byla zase až moc přecitlivělá. Ten kontrast její povahy tady mě až moc bil do oči. Jedním dechem: "Průměrný film, který kdyby se později nevydal jen romantickou cestou, tak by dneska klidně mohl být i kultovní. Nápaditý námět na to má!" Dávám 60 %.

21. listopadu 2010
plakát filmu
40 %

Flawless

Dá se říci, že tento film jsem si pustil tak trochu z nouze. Nic lepšího jsem po ruce neměl a tak jsem se odhodlal. Jediné pozitivum tohoto filmu pro mne byla účast Michaela Cainea, na kterého jsem byl dost zvědavý. Režiséra Michaela Radforda jsem neznal a později jsem zjistil, že jsem od něj doposud nic neviděl. "Brilantní plán" mi už z dálky přišel jako béčková napodobenina Dannyho parťáků a vůbec všech podobně založených snímků o velkých loupežích. Tomuto filmu však šlo spíše o tu dramatickou složku děje, než o tu akční. To pro některé diváky může být zajímavé, protože se na x krát viděnou situaci mohou podívat ze zcela jiného úhlu, jenže pro jiné diváky to taky může být docela nudné, tak jako to bylo nudné pro mě. Film sice nabízí dobrou zápletku. Diamanty, plán, loupež. To všechno platí na diváky i v dnešní době, ale když se tam pořád jen mluví a mluví, a málo jedná, tak to docela mrzí. Film čerpá jen z charismatu Michaela Caina a Lamberta Wilsona. Nic jiného mu k dobru opravdu nejde. Musím sice uznat, že závěr, kdy všechno výjde na povrch a vše se vyjasní je působivý, ale těch zbilých, promarněných devadesát minut života mi to nenahradí. Také neříkám, že je scénář špatný. Ne, je dobrý, ale nudný. Scénárista Edward Anderson sice nenapsal žádné kultovní náměty, ale jelikož je film plný dialogů a každý scénáristický tah musí mít nějaké odůvodnění či smysl, určitě se při psaní docela zapotil. Škoda, že tohle ocení jen jedna skupina diváků (do které bohužel nepatřím). Ani herecky není film bůhvíjak vytříbený. Jedinými pozitivy jsou Caine a Wilson. Cainea se ve filmu zkrátka zamilujete a to i přesto, že víte, že jeho úmysly budou horší, než se na první pohled zdá. Tuhle roli si užíval a díky tomu mi tenhle film trochu zpříjemnil. Wilson zase hraje tvrdého detektiva a tahle image mu také padne jako ušitá. Demi Moore nějak moc v lásce nemám, ale tady hraje lépe, než v ostatních mnou dosud viděných filmech, takže budiž. To je asi tak všechno, co bych mohl o hercích napsat. Jedním dechem: "Průměrný a většinou nudný film se stereotypní zápletkou, ale zajímavým závěrem. Caine rulez! Pořád tu však převládají hlavně zápory!" Dávám 40 %. Tohle mě vážně nějak nechytlo.

18. listopadu 2010
plakát filmu
Machři
Grown Ups
70 %

Grown Ups

Po shlédnutí Duganovi komedie "Když si Chuck bral Larryho" jsem byl příjemně překvapen a protože jsem měl po ruce jeho nejnovější kousek "Machři" neváhal jsem a podíval se na něho. Abych pravdu přiznal, vlastně jsem jen čekal na to, jestli se mi Duganova tvorba zalíbí. Kdyby ne, na tenhle film bych tolik nespěchal. Tenhle film má ale více plusů, než všechny předchozí Duganovy snímky a největších z nich je velice dobře vypadající herecké obsazení. Tolik kvalitních komiků, dobře vypadajících hereček a Steve Buscemi k tomu všemu. Ani tahle komedie se neobejde bez vmíšení nějakého morálního ponaučení, ale naštěstí to v tomto filmech diváka tolik "neoslňuje" a spíše je to jen schované v pozadí, takže je tu prostor i pro čistou srandu. Chápu, proč se někomu "Machři" líbí a někomu zase ne. Každý divák má rád jiný styl humoru, ale s klidem Vám mohu zaručit, že i když Vám film třeba nepadne do oka, úplný propadák to také není. Při nejhorším byste mohli film nazvat jen jako "průměrným zabijákem nudy", protože tohle tenhle film opravdu (při nejhorším) je. Většina humorných scének má opilecký nebo sexuální podtext, ale i kdyby Vám vadilo pouze to, určitě se úplně nudit nebudete, protože velkou práci odvedli i scénáristé Sandler a Wolf. Dialogy jsou vtipné, některé méně a některé více, ale přeci jen jsou. Jmenovat nejoblíbenější scény bych nedoporučoval, protože se většinou ve skupince neshodnete, ale s určitostí si zde nějaké najdete. Film má i přijatelnou stopáž, takže fórky Vám nepříjdou otravné a film utíká docela rychle. Po herecké stránce mi tady taky nic nevadilo. Adam Sandler byl sice takový normální klaďas a přišlo mi, že se vůbec nijak komediálně neprojevuje, ale byl sympatický a dokázali jste mu fandit. Kevin James byl skoro to samé. Jeho postava byla taky docela nevýrazná, ale v tomto filmu to vůbec nevadí, protože se herci klidně mohou schovat do stínů svých kolegů a nikdo jim to nemůže vyčítat. Chris Rock mě zde ovšem trošičku zklamal. Nejenže nebyl nějakým způsobem výrazný, ale navíc působil nepoužitelně a zbytečně a to mě u komika takového kalibru docela mrzí. David Spade a Rob Schneider ztvárnili asi nejzábavnější postavy ve filmu. Někteří je budou nesnášet a někteří zase milovat. Jsou osobití, vtipní a nemají zábrany. Je pravda, že Steve Buscemi, herec, který má zde ze všech ostatních největší váhu, sice hraje toho největšího hlupáka, ale jestliže to někoho dokáže pobavit (což dokáže), tak proč ne? To je asi všechno. O herečkách se rozepisovat nebudu. Není, co bych napsal. Snad jen to, že na některé se velmi hezky kouká. Jedním dechem: "Asi jeden z nejlepších komediálních zážitků tohoto roku! Film sice umí v některých ohledech zklamat, ale tak stejně umí i příjemně překvapit! Spader a Schneider rulez!" Dávám 70 %.

16. listopadu 2010
plakát filmu
Houbičky
Shrooms
30 %

Shrooms

Využil jsem volného večera a pustil si zase jednou horror. I přesto, že "Houbičky" zněli jednoduše, vypadali jednoduše (a nakonec i byly jednoduché), tak nevím proč, ale měl jsem tento horror za něco jako černého koně. Takový ten typ horroru, který se tváří úplně jasně a jednoduše, ale nakonec skoro ani nedýcháte a kulíte oční bulvy směrem ven. Navíc to byl film irské produkce a já byl nesmírně zvědavý, jestli umí irové točit kvalitní horrory, tak jako například asijaté či španělé. Režisér Paddy Breathnach má zasebou kromě pár irských projektů jen režii snímku "Dohola", který jsem před delší dobou viděl a docela na mě zapůsobil. Jenže taková změna žánru může způsobit docela velké škody, a to se taky stalo. On film má něco do sebe. Jen Breathnach zkrátka nevěděl, jak na to. Film nepůsobí ani jako "slash horror", protože vraždy nejsou efektivní a ani nedokáží diváka pořádně vystrašit. Celý film jen polemizujete jestli to, co se děje v lese je fantazie hlavní postavy nebo skutečnost a na tom by nebylo nic špatného kdyby Vás ta polemizace tolik nenudila. Po chvíli totiž ti zkušenější horroroví fanoušci stejně příjdou na to, jak to vlastně všechno ve skutečnosti je a celý zbytek filmu jen čekají, než jim to scénárista Pearse Elliott potvrdí. Dějový zvrat v závěru tedy v tomto případě nelze nazvat zvratem, jestliže nepřekvapí každého, a mě tedy vůbec nepřekvapil. Spíše mi jen dokázal fakt, že scénárista Elliott má velmi malou fantazii a jede v zajetých kolejích podle klišé. Ještě štěstí, že má film jen necelou hodinu a půl. I tak mě však ke konci nudil a já ho jen tak lehce přetáčel. Herci jsou většinou neznámí, což je sice na jednu stranu dobře, ale na druhou špatně, protože jejich výkony za moc nestojí. Pár pěkných hereček a pár stylových kluků a to je vše. Abych nebyl úplně zlý, tak Max Kasch v sobě má nějaké to charisma a kousek talentu, ale to by nesměl hrát v takový béčkových věcech, aby to nějak mohl rozvinout. Jedním dechem: "Špatné ve všech ohledech, blbé ve všech ohledech!" Dávám 30 %. P.S. Dal bych dokonce s klidem i 20 %, ale 10 % přidávám za scénu s mluvící krávou, která působí vtipně jak v originále, tak i v českém dabingu.

16. listopadu 2010
plakát filmu
Nine
Nine
40 %

Nine

V oblasti muzikálů moje schopnosti až žalostně pokulhavají. Viděl jsem jich ve svém životě jen pár a to si teď ani nevzpomenu o čem vůbec některá z nich byl. Proto jsem se to rozhodl napravit a pustit si "Nine". Od režiséra Roba Marshalla jsem sice dosud nic neviděl, ale podle ohlasů na film "Chicago" jsem mu věřil, protože zřejmě věděl, jak se má správný muzikál dobře natočit. Navíc, kdo by se nechtěl dívat na skupinku sexy hereček, který zpívají a tančí. Po pravdě jsem se na samotný film docela těšil. Těšil jsem se více na taneční choreografii a písně, než na samotné herečky. Jenže jsem s jedním nepočítal. Nepočítal jsem s tím, že by tenhle film mohl být taky nudný, což on kupodivu byl. Myslel jsem, že to muzikály (když se dobře natočí) mají se získáním diváků docela lehké, protože písně by měly vydávat hromadu emocí a taneční čísla by měli zase vyvolávat v divácích všechny ty pozitivní a hyperaktivní pocity. Jenže zde jsem se přesvědčil o tom, že když je film zkrátka nudný, nezachrání ho ani krásné herečky, ani (některé) kvalitní písničky a ani promakané choreografie. Když film totiž nudí, divák těžko vnímá emoce a těžko nějaký taneček duševně rozdovádí. Příběh o tvůrčí krizi a osobních problémech slavného italského režiséra zkrátka nenapsali pánové Anthony Minghella a Michael Tolkin dost zajímavě film už na tohle bude navždy doplácet. Až na pár písniček je film celý nudný. Rob Marshall si sice dává záležet na vizuální stránce filmu a jde na filmu opravdu poznat, že ví, jak má správný muzikál vypadat, ale je mu to celkem dost k ničemu. Jediná cena útěchy je, že se chlapské osazenstvo může podívat na Penélope Cruz, Fergie nebo na Kate Hudson. Daniel Day-Lewis se hlavní role zhostil sice dobře, ale jen charisma mu u tohohle filmu rozhodně nestačí. Marion Cotillard také nehrála špatně a její píseň a taneční číslo patří k tomu nejlepšímu z filmu, ale stejně mi přišla ve filmu taková nevýrazná. To Penélope Cruz už byla mnohem výraznější, ale během filmu se mi dost zprotivila, takže se mi prosím nedivte, že dosud nevím, proč byla tahle herečka obdarována nominací na Oskara. Nicole Kidman a Kate Hudson byly spíše asi takové ty volavky pro diváky, protože se obě dvě ve filmu moc neukázali. Každá dohromady asi deset minut a pak honem pryč. Judi Dench byla v tomto filmu po Day-Lewisovi moje další oblíbená herečka. Byla sympatická, milá a zastávala pozici takové te nejmoudřejší a nejzkušenější, a tahle role ji zkrátka dobře sedla. Jedním dechem: "Kdyby byl příběh zajímavější možná by to byl i dobrý muzikál, takhle to je jen nudný blaf s pár světlými momenty! Day-Lewis a Dench rulez!" Dávám 40 %.

13. listopadu 2010
plakát filmu
Spletenec
Splice
30 %

Splice

Už jak jsem uviděl před dávnou dobou trailer na tento film, tak mě "Splice" ihned zaujal. Moje myšlenky se ubíraly směrem, že "Splice" by mohl být nový "Vetřelec". Ano, až takhle hodně jsem fantazíroval. Jenže já měl k tomu důvod! Zajímavý příběh (jehož alternativy už jsme sice mohli v několika filmech vidět, ale přesto se dosud nestal okoukaným), herecká stránka včele s Adrienem Brodym také trochu navnadila, ale jméno režiséra byl ten hlavní důvod, proč jsem měl o tomto filmu takovou ideu. Vincenzo Natali mě dokázal dostat na svou stranu ihned po skončení filmu "Kostka". Tenhle snímek byl vrchol jeho kariéry a u "Splice" mi připadalo, že tohle by mohl být ten typ filmu, který dokáže zopakovat úspěch jeho debutu. Jenže (a to je dost důrazné "jenže") hned na začátku filmu mi došlo, že vlastně ani nevím, co mám od filmu očekávat. Měl by to být spíše horror? Nebo půjde Natali trochu více do hloubky a nakonec se z toho vyklube sc-fi? Odpověď jsem hodlal najít během filmu, ale jak film běžel došlo mi, že ani sám Natali neví, kterou cestou se má vidat. Nejhorší však na tom bylo to, že se rozhodl nejít žádnou cestou! Proto je z filmu po celou jeho stopáž jen takové "něco". Místy mi to občas připomínalo dokonce i rodinný film a to si nedělám legraci! Nakonec z tohoto filmu vznikl jen nějaký patos a jediné, co ho drželo dál od kategorie "brak" byl jeho "look". Mutant vypadal opravdu dobře a jeho postupné proměny se také velmi povedly. Ovšem, Natali to dokázal zpackat ještě více! Za těch 100 minut, které film trvá a po kterých vlastně nic nedělal, se najednou v závěru filmu rozhodl, že se tedy vydá s tímto snímkem do sféry horroru a to neměl dělat! Nakonec z toho vyplynuly jen velmi úchylné scény, u kterých si i ten nejodolnější divák řekne: "Tak tohle už je moc!" Herecky film také není moc pestrý. Brody to sice celé tak trochu drží nad vodou, ale pořád se film docela dost topí! Zvlášť, když se postupem času stane Sarah Polley dost nesympatickou a otravnou. Tohle je vše, co mohu na herecké stránce zhodnotit. Tohle je totiž celé o dvou hercích a jednom mutantovi a je to přesně tak šílené, směšné a zároveň k pláči, jak to zní. Jedním dechem: "Asi největší zklamání roku! A to jsem si myslel, že "Jonah Hex" byl vrchol!" Dávám znechucených 30 %!

12. listopadu 2010