avatar uživatele

fafo

Jméno
Věk
66 let (Blíženci)
Bydliště
v krajine, pre ktorú je ČR najbližšia
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Big Lebowski
The Big Lebowski
100 %

Film o životnom štýle, ležernosti, staromladenectve a podobne. Jasné, toto je film pre mužské pokolenie, alebo pre tých ktorí chlapov chápu. Priatelia, nemali sme aspoň občas si takto ležérne požiť? Jasné, nie je to veľký film, ale on sa na to ani nechce hráť. Amícke komedie nemusím, toto je výnimka. Možno preto, pretože odpovedá môjmu naturelu. Nie staromládenectvu, ale sne o bezstarostnej jazde životom.

15. dubna 2008
plakát filmu
Trosečník
Cast Away
100 %

Tak tu som sa zamotal celkom úmyselne. Chcel som vyjadtiť názor k Trosečníkovi s Oliverom Reedom. Ten však v ponuke nie je. Aj keď to bol dobrovoľný trosečník, je to vynikajúci anglický film tušim zo začiatku 80 rokov. ( alebo konca 70 ? ) K tomu trosečníkovi č. 2 s Hanksom až niekedy inokedy. Aj by som navrhol ten film na doplnenie, ale je to tam zapratané.

14. dubna 2008
plakát filmu
Poslední samuraj
The Last Samurai
90 %

Pre Kensaku Watanabe je film ako ušitý. Neviem, ale Cruise mi tam akosi nepatrí. Je to o tvrdých chlapoch, on je taká zženštela figurka. Minimálne chyba mu ten správny tvrdy kukuč. Film je výborný, dobre urobený, dej musí zaujať. Ma niečo v sebe veľké, čo bežným filmom chýba, napríklad autentičnosť, ten pre diváka potrebný subjektívny pocit vieryhodnosti. Takých snímkov s touto tématikou nie je nikdy dosť.

13. dubna 2008
plakát filmu
Kamarád do deště
Kamarád do deště
80 %

Dobrá vecička. Vtedy, aj keď na konci červeného impéria ukázal viac reality ako iní, ( možno aj odvahy ) a je to výpoveď, že mládež je v každom režime, alebo období sama sebe svoja. A to je fajn. Asi dnešnej mládeži sa môže snímka zdať trochu naivná, ale v tamtej dobe to tak bolo.Pre nás to bola vtedy kultovka.

13. dubna 2008
plakát filmu
Nepřítel před branami
Enemy at the Gates
80 %

Výborný film. Je hodnotný minimálne z dvoch rovín. Dnešnej generácii ukazuje celkom dôverihodne obludnosť vojny, mentalitu Rusov a na druhej strane ta téma je dnes vychytená - odstreľovači. Ktomu ešte súboj, veľmi originálna myšlienka a výborne to zapadá do deja.Len neviem, Rusi boli zobrazený celkom vierihodne, ale Nemci iba schénaticky, cez pohľad ich odstreľovača. Divákovi sa natíska otázka akejsi sympatie s nemeckým majorom.

13. dubna 2008
plakát filmu
Kat
Punisher, The
20 %

Absudná krvavá zápletka, keď si nejaká sliepka niečo zmyslí, žiadná myšlieka, len pomsta, pomsta... Film nemá žiadnú reálnu výpovednú hodnotu, iba násilie, bezprávie, anarchiu. Akčné scény su neraálne, hlavný hrdina mal byť a nielen on viac krát mŕtvy.Travolta senilnie, inak by to asi nezobral.Jasné, prachy. Okrem neho, biedné herecké výkony. Veľmi povrchný dej, pripada mi to ako keby režisér film točil bez línie, za pochodu, na náhodu. Aj fikcia, komix sa dá urobiť lepšie. Ak takto by mala pokračovať svetová kinematografia tak ľudstvo zbohom. Nesúhlasím s prístupnosťou od 15 rokov. Učme mládeň sadizmu. Pre všetkých ktorí tento film zbožňujú, nech im je odpustené, lebo nevedia čo činia.

12. dubna 2008
plakát filmu
Marketa Lazarová
Marketa Lazarová
100 %

Veľmi sugestívny veľkofilm. Také atribúty ako metafóra, symbolika to sa dnes už nevidí často.Film je náročný na diváka, ktorý musí intenzívne rozmýšľať, ale odvďačí sa veľmi pekným lyrizmom. No nie je to jednoduchá snímka ale o to krajšia, pretože necelé tri hodiny spolupracuje z divákom, ktorého nenechá oddychovať. Neviem, či v Česku bolo natočené niečo hodnotnejšie. Pán Vláčil tu prekonal provincionalizmus, je svetový. Pardón, on bol vždy svetový.

12. dubna 2008
plakát filmu
Slunce, seno a pár facek
Slunce, seno a pár facek
100 %

Z trilógie film považujem za najlepší. Pánovi Troškovi sa podarilo autenticky vystihnuť dedinské pomery v Čechách. Nikoho neuráža, ale necháva priestor na zamyslenie a sebareflexiu. Nie je nič lepšieho, ak sa človek v nejakej tej postave vidí. Nie, nie je to svetový film, je to film potrebný, autentický, ktorý používa ľudový humor. ako nástroj zabavy, ale aj výchovy. Ak Menzel ma humor skôr intelektuálny, tak pán Troška ho robí pre národ ako taký. A to je najväčšie posolstvo, prínos a hodnota celej trilógie, teda aj tohto filmu. V nateriáli k filmu by ste mali doplniť mená nehercov, hráli výborne, zaslužia si to. Ako Slovák konštatujem, že film vystihuje mentalitu venkova aj u nás, celá moja rodina pozná dialógy trilógie doslova naspamäť. A bavíme sa na nich ako malé deti. Kultovný film.

11. dubna 2008
plakát filmu
Le Mans
Le Mans
100 %

Kultovný film.Bezkonkurenčná autenticita. Bol točený v čase, kedy prototypy boli na vrchole slávy a F1 nebola popularnejšia. Myslím si, že táto kamera v auto filme nebola prekonaná. Steve McQueen čo k nemu dodať. Super herec, ktorý predčasne umrel, dokázal tie moštra výkonnejšie ak F1 riadiť. Poznám ešte jedného herca, ktorý by to dokázal. P. Newman.Je len škoda, že sa v kinách, tobôž v televízii film neuvádza. Mladá generácia ho nepozná. Zrejme podľa odozvy, ani vy páni redaktori.

11. dubna 2008
plakát filmu
100 %

Hovorí sa, že prvý je najlepší. U tohto filmu to platí jednoznačne. Keď som film videli prvý krát koncom 70 rokov, bola úplne iná atmosféra v kinách ako dnes. Kina boli natrieskané, mali atmosféru, dnes nič s toho.Teraz krvákov je neuremom, vtedy to bola rarita. Pritom, až na záverečnú scénu, nejde o typicky krvilačný film.Má výborné obsadenie, dej s patričnou gradáciou, zaujímavú pointu. A ta hudba. Je to kráľ hororov s morskou tématikou. Režisér? To už patrí k filmu, vynikajúci.

11. dubna 2008
plakát filmu
Umučení Krista
Passion of the Christ, The
60 %

Gibsona nemusím. Ak ma film výpovednú hodnotu najmä pre kresťanov ( patrím tam ) tak ako ma vplývať na mládež ( kedysi bol slogan: mládež tys držiteľkou rána ... ) keď sú to bohapusté jatky. Je tam násilia možno viac ako v treťotriednom krváku. Jasné, výpovedná hodnota filmu sa ma držať reality, ale ten uletený australčan nerieši kresťanstvo, lež kasu. No dobre, od 18 rokov, ale čo ty mladší, ( asi toto moje tvrdenie je mimo, dnes pozerá každý hocičo ) pán režiserik ako moralista alkoholicus, antisemita, mal film prispôsobiť mládeži, pretože oná je budunosťou ( mala by byť ) kresťanstva. Tento film bude asi navždy kontroverzný. Nepopieram mu sugestívnosť.

10. dubna 2008
plakát filmu
Snowboarďáci
Snowboarďáci
100 %

Nepatrím už dlhšie medzi mládež, ale. Tento filmík je super. Môže sa na ňom baviť celá rodina. Chalaniska to perfektne roztočili. No a rodičia, keď nemôžu, tak čumia.

10. dubna 2008
plakát filmu
Formule!
Driven
40 %

Film bol dopredu veľmi propagovaný, tak asi pre mňa ako magora do F1 to bolo veľké sklamanie. Ak Staloneho mám zafixovaného ako Ramba, alebo boxéra, tak mi v kokpite proste nesedel. Asi Le Mans ( aj keď o prototypoch ) bol prvý a jedinečný. Autentičnosť takých filmov musí byť prvoradá. Divák musi nasávať to prostredie. Toto sa vo filme nekoná.

10. dubna 2008
plakát filmu
Říkejte mi pane Tibbsi
They Call Me MISTER Tibbs!
80 %

Film je veľmi dobre profesionálne urobený, beží pravidelne na MGM. Mám rád zakončenia, ktoré nekončia happyendom, lež reálne. Quincy Jones urobil výborný doprovod.

10. dubna 2008
plakát filmu
Tenkrát v Americe
Once Upon a Time in America
100 %

Velmi dlhý film ( určite dlhší ako uvádzate ) A hlavne veľmi dobrý film. Vždy som si myslel, že Leone to vie iba so spagety westernami. Mýlil som sa. Toto je epos o priateľstve, ľudských hodnotách, zrade a tiež, ( asi hlavne )gangstoch. Hm. Hudba. Super. Toto treba vidieť v kľude viac krát, a vždy si najdeme to svoje. Že to nebolo nominované na oskara je asi zrejme. Po fotrovi, pardón kmotrovi asi by akadémia iných čo glorifukujú postavy mimo zákona nemohla akceptovať. Ale prienik z banditizmu k top politike to sa tiahne ľudstvom tak dlho ako existuje.

10. dubna 2008
plakát filmu
Maratónec
Marathon Man
100 %

Môže John Schlesinger s Conradom L. Hallom natočiť zlý film? Asi nie. Maratónca zaraďujem k špičke thrillerov v celej svetovej kinematografii. Je celý v duchu 70 rokoch 20. storočia. Výborná pointa, kamera, hudba, bez krvákov zbytočných lacných efektov.Hluché miesta? Nie. Dnes sa hádam takýto film ani nedá natočiť. Okrem Hoffmana malého veľkého muža, jasne dominuje pán Herec Laurence Olivier. ( ktorí mladí vôbec vedia o kom hovorim? ) O Royovi Scheiderovi ani nehovoriac.

10. dubna 2008
plakát filmu
Sedm statečných
The Magnificent Seven
100 %

Zišlo sa tam kopu nastupujúcich superhvied, ak sa nemýlim jediný ešte žije Eli Wallach,( diabol filmového plátna ) po Brinnerovi druhý najstarší. Neviem, či kopia samurajov je lepšia, hádam pre nás menej exotická. Dejovo prakticky identické filmy. Hudba Elmera Bernsteina je fantastická. Ak počujem hociktorú sekvenciu nemám pochýb z ktorého filmu je. ten film nemá hluché miesta, je dobre zladený, lež originál je originál.

9. dubna 2008
plakát filmu
Sedím na konári a je mi dobre
Sedím na konári a je mi dobre
100 %

Určije jeden z najlepších Jakubiskových filmov. Suhlasím s kolegom, ten záver tam je nasilne zaradený. ( prilrpený ) Asi sa zhodneme, že režisér rád toči filmy s odkazom pre generácie, ktoré majú tiež aj charakter " filmov robených pre radosť " Až sa do zoznamov dostane snímka Nevera po Slovensky, bude jeho filmotéka kompletnejšia. Pán režisér Jakubisko si to určite zaslúži.

9. dubna 2008
plakát filmu
Florenc 13,30
Florenc 13,30
80 %

Bola asi fuška dať dokopy taku plejádu hercov. Aj keď film vznikol " hodně dávno " ( nebolo to tak dávno, pametám si, vtedy som dorazil na matičku Zem ) nenesie veľké bremeno svojej doby. Sú tam vtipné dvojzmyselné dialógy, istá odvaha scénaristu a režiséra vynikajúceho pána Macha je zrejma. Urobil z vody coca colu. Veľa borcov by vtedy a možno aj dnes asi nedokázalo zrobiť film, kde celý dej sa prakticky odohráva v autobuse.
Film je pozeraťeľný a občas sa mihne v ČT.

8. dubna 2008
plakát filmu
Kmotr
The Godfather
100 %

Je zaujímave ako sa Mario Puzovi,tiež aj režisérovi podarilo urobiť z gangstra, vraha ,despotu kladného hrdinu. ( platí to aj dnes, viď terajšiu mafiu a politikov -rokmi sa zabúda čo bolo v mladosti ) Baviť sa o Marlovi a Alovi je zbytočné. Asi platí, kde sa objavia ( aj osobitne ) urobia film.
Film je harmónia deja, balada o moci, bez hluchých miest. O hudbe ani nehovoriac. No a Sofia Coppola, dobrý štart oskarovej hviezdy, Či nie ?

8. dubna 2008
plakát filmu
Dveře v podlaze
Door In The Floor, The
100 %

Bridges je taka podšívka. Tu sa prejavuje ako živel, ( hádam okrem Biga L.) ho v iných filmoch takéhoto mezažijeme. Ja osobne si tento film vysoko cením, ak k tomu prirátame Kim.B. tak to je paráda. A téma? Super, len neviem či od 12 rokov? No mladí, šustať asi treba nie, prepáčte za výlev, myslím to podľa zaradenia filmu.

8. dubna 2008
plakát filmu
Tanec s vlky
Dances With Wolves
100 %

Tak tento film pozerám raz do roka ( teda už 16x ) O západe sa natočilo xy westernov. Sladiačiky, krváky, súboje, lasky k zelonoočkám a podobne. ( až na výnimky, napr. Krajina strelcov, W.E. a pod. ) Costner natočil, bol producent kopu filmov ( Vodný svet a pod. kde dĺžkou a témou unavoval ) V tomto prípade, myslím si, že ukázar realitu Západu v 19 storočí. Bez prestreliek, nafukaného pátosu. Život tam bol ťažký, ale nie nafuknutý senzáciami. Pre zobrazenie podstaty si Kevin zaslúžil tie ceny a bohužiaľ, doposiaľ už nič lepšieho nenatočil. Skôr kopiroval minutáž filmov, ale bez svedectva pre ľudstvo.

7. dubna 2008
plakát filmu
Pláž
Beach, The
100 %

Richard prezentuje dnešnú generáciu mladých. Krásne scenérie, ( ako to je po tsunami) Dej je dynamický, plný zvratov. Kto by dnes neušiel od reality do raja? Komunita zrejme mala až také silné pravidla, že dokázala obetovať bližných?? Stráca sa mi tu ľudskosť, sebaobeta, alebo toto sa už nenesie?

7. dubna 2008
plakát filmu
Pláž
Beach, The
80 %

Richard prezentuje dnešnú generáciu mladých. Krásne scenérie, ( ako to je po tsunami) Dej je dynamický, plný zvratov. Kto by dnes neušiel od reality do raja? Komunita zrejme mala až také silné pravidla, že dokázala obetovať bližných?? Stráca sa mi tu ľudskosť, sebaobeta, alebo toto sa už nenesie?

7. dubna 2008
plakát filmu
Dívka na koštěti
Dívka na koštěti
100 %

Moja vnučka mi dala minule zaludnú otátku. Dedo prečo lietaju na metle keď majú auto? A ja, pretzože je to rozprávka. A ona, ale sú tam auta. Hovorím jej, pretože čerti auta nepužívajú. povedala mi: dedo ty si sprostý. Ale vážne, táto vec sa bude dať pozerať večne.

7. dubna 2008