avatar uživatele

jakupb

Jméno
Jakub
Věk
30 let — narozeniny slaví za 8 měsíců (Kozoroh)
Bydliště
Praha 8
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Pán a paní Smithovi
Mr. & Mrs. Smith
80 %

Tuhle akční komedii mám v oblibě. Ze zajímavého příběhu se vytěžilo maximum. I když nebyl nijak zvlášť složitý, stačil na to, aby mě plně připevnil k obrazovce. Námět zaručuje dobrou zábavu, jelikož dva tajní agenti, kteří jsou zároveň manželé… navíc obsazení Brada a Angeliny bylo bravurní. Nevím, jestli spolu chodili už před natáčením, ale na plátně to mezi nimi skvěle jiskřilo. Oba podali nadstandardní výkon, avšak Angelina se mi přece jenom zamlouvala více, v takovéhle roli je totiž nesmírně sexy. I akční náplň vypadala výborně. Ty přestřelky byly sice méně reálné, ale bohatě postačily. Závěrem: Film bych dal do rukou divákům, kteří se chtějí úplně odreagovat u nenáročné oddechovky. Dvě hodiny opravdu utekly jako voda. A navíc to obohacovaly trefné hlášky, nebo Bradovy úšklebky. Už jsem film viděl asi 3x a nikdy mě nepřestal bavit… Spojením celkem zkušeného režiséra, kvalitních herců a velkého rozpočtu vytvořili jeden z nejuvolněnějších kousků poslední doby. Bravo, i přes dramatické scény, si neustále udrželi nadhled, který se cení.

8. května 2008
plakát filmu
Asterix a Olympijské hry
Astérix aux jeux olympiques
60 %

A je tu další přírůstek od galské vesnice, nutno podotknout že nejslabší ze série. I tak, kritici to nehorázně zdrbly, podle mě to však katastrofa není. Hlavní problém by měl být vyměnění herce, který hrál Asterixe. To je jistě značně citelná ztráta, ale i ten nový Asretix nebyl nejhorší. I nový Obelixův dabér mě nesložil na kolena. V tom to není. Největší problém je styl humoru. Jasně, něco se povede, ale většina vtípků je hrozně dětinská a až moc bláznivá. Zastávka v boxech sice ještě byla perfektní, ale pokusy o vraždu Caesara se časem staly hodně trapnými. Možná proto, že jsem čekal pohromu, tak můžu říct, že jsem byl potěšen. Díval jsem se na to rád a klidně si to ještě pustím znovu. Nejvíce mě tady totiž zaujaly všemožné nápady. Ať to je luxusní olympiáda, obsazení známých sportovců nebo trefné hlášky. Ten film člověka prostě pobaví. No jsem zvědavý, jestli bude i 4. díl Asterixe a Obelixe. Pokud jo, tak by bylo dobře, kdyby se to ubíralo serióznějším směrem, jako 1. díl. Tak asi tak. Souhrnem: Pro menší diváky to bude určitě atraktivnější, ale lecjaký dospělák tím taky nepohrdne. Ode mne za 65%.

7. května 2008
plakát filmu
Arthur a Minimojové
Arthur And The Invisibles
60 %

Tento film mě příjemě překvapil. Byl velmi zajímavý, jak svým dějem tak i prostředím propojených světů. Líbilo se mi herecké obsazení a nadabování postav, zvlášť Lucie Voondráčková byla skvělá. Prostě takový poloanimák pro celou rodinu. Nejvíce asi nadchne prostředím různých rozmanitých světů a také svým humorem. Dávám 65%.

7. května 2008
plakát filmu
Matrix
The Matrix
100 %

Už po prvním zhlédnutí mi bylo jasné, že nálepka „kult“ se filmu nevyhne. Přece jenom jsem se potřeboval ujistit, jestli se v mém pohledu nic nezměnilo, takže jsem dnes Matrix opět s chutí zapnul a nezbývá mi nežli konstatovat, že se nezměnilo zhola nic. Zase mě naplno dostal výjimečný nápad a celková pointa. I přes omílaný námět o vyvoleném a ráji, nemůže být řeč o kýči. Opravdu něco takového tu ještě nebylo. Přes zaběhnutý postup akčních filmů, je akce až na druhé koleji, tudíž se filozofování může nádherně rozprostírat a tvořit takové myšlenky až nám půjde hlava kolem, což se mě zaujalo ze všeho nejvíce. Katastrofický scénář lidstva spolu se stroji nebyl ve své podstatě nijak převratný, jenže když se prolínají různé dimenze tak krásným způsobem, hned každého rýpala umlčí. Vůbec znázornění systému pomocí těch zelených čísílek, jeho úkol a fakt, že žiju vlastně v iluzi reality je famózní. Podle všeho jsou otcem této předlohy bratři Wachowští, dnes již hodně povědomí jinými povedenými díly. Jak jinak, moje prvotní zkušenosti s nimi pocházejí právě z Matrixu, čímž si mě oddaně získali. Jste borci!! Zatím na 1* dvakrát podtrženou. Ovšem hledisko akce jsem ještě nezmínil. Jestli jsem doposavad v sedmém nebi, výsledný efekt se vším všudy se rovná… ani nevím jak to zformulovat, no prostě bomba. Hlavní kvantum tvoří úchvatné bojové umění působící nadmíru uspokojivým dojmem a ten nový „bullet time“ je třešnička na dortu, který posouvá akci ještě od další krok v před, proto se řadí mezi tu nejlepší v žánru. V roce 1999 nic tak přenádherného snad ani nejde spatřit. Trikaři se vyblbli, jen co je pravda. Jo, zelené plátno dostalo zabrat :-). Teď k další důležité složce, hereckému obsazení. Z těch 5-ti zvažovaných je Keanu Reeves rozhodně nejlepší volbou, představa skákajícího Willa Smithe mi nedělá dobře, natož Leonarda DiCapria. Keanu se takhle dostal do toho nejširšího povědomí, takže jen slepý by ho nepoznal. I Laurence Fishburne dokázal úžasné věci, na něj jsem po Reevesovi vzpomínal nejčastěji. Těch lepších postav je zkrátka nespočet. O nich by se dal napsat názor sám o sobě... Buď jak buď, Matrix je neopakovatelný zážitek, na něj se nedívá, ani se neprožívá, Matrix se žije.

7. května 2008
plakát filmu
Mrazík
Morozko
80 %

Tento film je klasika. Podle mě se bude vysílat ještě dalších 20 let. Líbí sem mi na něm zábavný děj, herecké obsazení, dabing Baby Jagy a hudební doprovod. Jinak i zpracování Ivánka coby medvěda je na ten rok vydání, taky dost dobré. Je to prostě nesmrtelná pohádka. Nevím proč jí sice dávají každé Vánoce, ale už jsem si na ní tak zvykl, že si Vánoce bez tohoto fillmu nedovedu představit. Né, že bych se na ní pokaždé díval, ale když najdu v programu, že jí zase dávají, tak se pousměju a když mám dlouhou chvíli, tak se na ní schutí mrknu. Český národ tuto pohádku přijmul za vlastní a to je podle mě dobře, škoda jen, že si Rusové neváží svého výtvoru, kdyby totiž byli trochu mazanější dokázali by stímto filmem velké věci. Dávám 84%.

7. května 2008
plakát filmu
Ratatouille
Ratatouille
90 %

Výbornej animáč. Zaujmul mě svým povedeným dějem a grafickým zpracováním. Byl to jeden z nejlepších animáčů co sem viděl. Myslím že toho Oscara co dostal, si velmi zaslouží. Prostě výborná zábava pro celou rodinu. Rozhodně doporučuji všem.

7. května 2008
plakát filmu
12 opic
12 Monkeys
80 %

Slušný sci-fi film. Zajímavý děj (sice sem ho trochu nepochopil, ale to nevdí, třeba mi to někdo dovysvětlí), výborné herecké obsazení, skvělý dabing, ponurá leč zajímavá atmosféra, dobrá akce, co dodat. Chvílemi mě to trochu nudilo, ale i tak to bylo velmi slušné.

7. května 2008
plakát filmu
Dannyho parťáci 3
Ocean's Thirteen
80 %

Film byl skvělý. Tradičně zaujmul svým dějem, plánem akce, špičkovým hereckým obsazením a hudebním doprovodem. Možná se to hodně podobá předchozím dílům, to mi ale nevadí. Podle mě je to výborný film, který bych doporučil každému.

7. května 2008

Tento film se mi velmi líbil. Byl velice vtipný a hlavní prim filmu tvořil výborný a zajímavý děj. Líbilo se mi také herecké obsazení. Vytknul bych tomu akorát místy hloupé vtipy. Jinak je to vcelku velmi originální komedie, která se vyrovná třeba filmu "Kurs sebeovládání" v které také hraje Adam Sandler. Také my trochu vadil ten konec, né že by byl špatný, ale filmové nebe je plné těchto happyendů, mohli to udělat trochu jinak, sice nevím jak, ale i tak to mohlo být ještě leší. I přes všechny světlé momenty či úskalí dávám zasloužených 80%.

5. května 2008

Tento film mě vůbec neoslovil. Nechápu proč to tady tak chválíte. Stupidní děj (90% děje je onič), místama trapné vtipy. Na filmu ušly akorát tak dvě scény a to je na komedii setsakramentsky málo. Nakopak některé scény byly docela nechutné, třeba drcení ruky, fuj... Tyhle filmy přesně nemusim. Dva drsný týpci a stupidní, rádoby hustej humor, prostě děs.. Akorát ztráta času. Vím, že je už druhý díl, ale opravdu nevím jestli se na něj podívám. No asi jo, chci vidět jak herci hluboko klesnou, no třeba se stane zázrak a bude to lepší, to se ještě uvidí...

5. května 2008
plakát filmu
Shrek
Shrek
100 %

Tento film je prostě dokonalý. Skvělé vtípky, ztvárnění postav, výborně zparodované věci, dobrý děj a parádní grafika. Také se mi velmi líbilo nadabování postav. Nejlepší byl asi oslík, je to strašně otravný, ale zábavný tvor. Prostě nemá chybu a jeho originální dabing od E. Murfiho se k němu skvěle hodí, nicméně ten náš je mnohem lepší a taky dotváří více vtipů, protože např. v originále u Perníčka je, "klidně si mě sežer" a naši to přeložili, "vyliž mi polevu" a těhlech případů je tam opravdu dost, proto mi to připadá ještě lepší než normálně. Je to prostě jeden z nejlepších animáku, který jsem kdy viděl. Nejvíce si mě získal svým neotřelým přístupem, co dodat, prostě film na který se nezapomíná. Moc se těším na další pokračování, ale jsem zvědavý jak to zvládne, protože si film nasadil laťku velmi vysoko.

5. května 2008
plakát filmu
Trója
Troy
80 %

Tento film byl vcelku dobrý. Vystihl bych námět, ztvárnění postav a známý, ikdyž dobrý děj. Nadruhou stranu jsem se chvílema nudil. Rozhodně lepší než Alexander Veliký. Proti tomu je to nejlepší historický film všěch dob. Některé bojové scény byly fakt parádní, ale na můj vkus jich tam bylo málo. Jinak Brad Pitt vcelku ušel, rozhodně nijak nezazářil, ale nepůsobil špatným dojmem. Já mám historické filmy rád, proto jse se na to díval, ale kdybych si měl vybrat, tak bych se raději díval na Gladiátora. Gladiátor je totiž mnohem lepší.

5. května 2008
plakát filmu
Scooby-Doo
Scooby-Doo
80 %

Tenhle film naprosto zbožňuju. Viděl jsem ho asi 10x, a nikdy mě nepřestane bavit, z filmového hlediska je to sice hrozně primitivní a skoro o ničem, ale mě si to získalo hlavně humorem, který není vůbec trapný, jak to u podobných filmů bývá. Je to taková moje srdeční záležitost. Když totiž máte špatnou náladu, tak si tento fim určitě pusťe a hned vám bude líp. Scooby a Shagy totiž nenechají jedno oko suché, budete se smát, až se budete za břicho popadat :-). Samozřejmě i ostatní postavy jsou více než důstojně zpracovány a jako kdyby z oka vypadly seriálovým hrdinům. Rovněž mě dost překvapil Rowan Atkinson, který ukázal, že to neni jenom Mr. Been, ale že umí uhrát i jiné role. Pak také ztvárnění Scoobyho Doo bylo užasné, působilo zajímavým dojmem a do skutečného světa se skvěle hodilo. Dávám 84% a doufám, že bude ještě jeden díl...

5. května 2008
plakát filmu
Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery
Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed
60 %

Tento film byl dobrý, ale podle mě byla jednička mnohem lepší. Líbil se mi děj a byl jsem rád, že zůstalo stejné herecké obsazení. Bylo to vcelku vtipné, taková lepší oddechovka. Taky bych ještě vystihl ztvárnění příšer, které bylo sice kvalitnější, ale už neměly takovou atmosféru jako ty v jedničce. Nemám co dodat, dávám 65% a znovu doufám, že se rozhodnou natočit alespoň ještě jeden díl a také doufám, že bude dosahovat lepších kvalit než tento film.

5. května 2008
plakát filmu
50 %

No to byl teda propadák. Hned začátek byl neuvěřitelně nudnej a také dost zdlouhavej. Na tu bídu ještě první polovina ušla, ale to co předvedli v tý druhý půlce, no to bylo něco pro mě... Já bych na to šel radikálně, celou druhou půlku bych smazal a natočil znova, protože to se fakt nedalo. Celej děj druhý půlky byl strašně divnej a nevim proč tam dali, že byl Alexand homouš. Jo teď k obsazení. Colin Farrel byl jednim slovem hroznej. Vůbec se na tu roli nehodil a působil zvláštním dojmem hošíka s trémou. Raději měl zůstat u akčních záležitostí a nehrnout se do tohoto díla, které sice mělo veliké ambice, ale to je asi tak všechno. Celkové hodnocení: 1. půlce dávám 75% a 2. půlce 20% proto dávám celkových 45%.

5. května 2008

Podle mě povedený film. Velmi se mi líbil děj a námět, dobré bylo také obsazení postav, jsem rád, že se tam vyskytovali neznámí herci. Film byl místy i vtipný a dost ulítlý. Byly tam použity výborné triky a to se mi vážně líbilo. Sice vůbec nechápu jak udělali ty kung-fu kombíčka, ale rozhodně to působilo parádně, ikdyž nerealisticky. Pak také ten námět byl velmi originální. Je mi jasné proč se to podobá "Kung-fu mele", z toho důvodu, že to točil stejný režisér, jen tak dál. Parádní oddechovka. Dávám 65% a jsem zvědav co S. Chow natočí příště.

5. května 2008
plakát filmu
Beowulf
Beowulf
70 %

Tento film je velmi povedený. Je velmi atmosferický, vyniká svým dějem a obsazením postav, tj. Angelina Jolie byla skvělá a konečně odhalila svůj mohutný hrudník. Velmi se mi líbily bitky a akční scény. Ta grafika je vcelku povedená, ale podle mě by to bylo lepší normálně natočené. Také nechápu co máte proti nějakým emocím, podle mě i tyto graficky upravené postavy zvládaly emoce na jedničku. Prostě solidní přepracování této dánské báje, no rozhodně je to lepší než první verze, která byla naprosto strašná.

5. května 2008
plakát filmu
Lovci pokladů
National Treasure
80 %

Tento film se mi velmi líbil, takovéhle filmy totiž přeseně zbožňuju. Mám rád záhady, hádanky a tajemno. A tento film vše splnil do puntíku. Děj byl skvěle naplánováný, vše svižně ubíhalo a všechny hádanky byly opravdu velmi zajímavě vymyšleny. Také vizuální stránka tohohle filmu byla úžasná. Zpracování něktrých tajemných chodeb mělo perfektní atmosféru a herci byly také skvělí. N. Cage to zahrál perfektně a po skvělém "Con Airu" to je jeho další povedený film, vím, že hrál ve spoustu pěkných filmů, ale já viděl zatím jenom tyhle dva. Moc se těším na druhý díl a doufám, že bude mít stejnou úroveň.

30. dubna 2008
plakát filmu
Eragon
Eragon
50 %

Film mě niak zvlášt nenadchl. Byla to taková okopčenina Pána Prstenů. Herecké obsazení docela ušlo, ale žádné extra výkony nepředvedli. Abych je nekritizoval, líbila se mi docela akce a stvárnění draka. Také nesmí zapomenout říct jedno slovo, které dokonale vystihne film a to je nuda. Většina filmu byla dost nezábavná a ta závěrečná bitva také nebyla nic moc. Stačilo jen slyšet ten název a podívat se na trailer a hned jsem si myslel, že to bude Pán prstenů pro malé (Eragon je něco jako Aragorn). Takovéhle filmy nemusím, a proto dávám 55%.

30. dubna 2008
plakát filmu
Pán prstenů: Návrat krále
The Lord of the Rings: The Return of the King
100 %

No to bylo něco. Jedním slovem fenomenální, tohle se jen tak nepřekoná... Po výborné jedničce a ještě lepší dvojce se tu objevil nejlepší díl z celé série. Největší plus byl, že dali tvůrci prostor válce hned od začátku a tak diváka přikovali k sedadlu a nenechali ho vydechnout. Skoro dvou hodinovou válku jsem ještě nezažil a na konci mě mrzelo, že jsem už nemohl vidět, jak nějakého skřeta připraví o jeho zavšivenou hlavu. Všechny díly trvají skoro stejnou dobu, ale při sledování tohoto filmu mi čas nejrychleji utíkal a vůbec jsem se nenudil, dokonce ani ve chvíli, kdy tam byly nějaké scény s Frodem, které podle mě obyčejně byly velmi zdlouhavé a připravovaly film o jednolitost. Jinak mě velmi uchvátily všechny nové příšery v čele s Odulou a také olifanty, kteří dostali mnohem větší prostor než ve dvojce. Pak se mi také líbily kulisy, zvlášť Minas Tirit a Minas Morgul. Teď k hudbě, která byla jako vždycky skvělá, konečně také dostala další uznání v podobě dalšího Oscara (nechápu jak to, že opomněli Dvě věže a nedali jim taky sošku). Pak také kamera byla parádní, některé záběry jsou naprosto nezapomenutelná, třeba 6. tisíc rohanských jezdců, kteří jedou planinou, kterou nasvicují sluneční paprsky, vstříc mordorské armádě, tento záběr neměl chybu, kamera skvěle vystihla atmosféru a dokonce se mi z toho objevila husí kůži. Těchto záběrů je tam hned několik, jen škoda, že kamera také nedostala Oscara. Je to prostě úžasně završení této úžasné trilogie. Je mi trochu smutno, když pomyslím, že už žádný Pán prstenů nebude, naštěstí by měl být film "Hobit" na který se budu nevýslovně těšit. Jednoznačně jeden z nejlepších filmů všech dob, nedá se to vyjádřit slovy, to se prostě musí vidět.

30. dubna 2008
plakát filmu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
100 %

Pán prstenů je fenomén mého dospívání a v mnoha ohledech ovlivnil můj postoj k filmům obecně. I když nejsem takový nadšenec jako můj nejlepší kamarád, jehož smrtelně dlouhý názor je nade mnou, LOTR pro mě hodně znamená. Vždyť jeho plakát mi dodnes visí na zdi. Stal se modlou a jako jeden z mála si může být jistý, že hodnocení 100% u něj nikdy nesnížím. A je to logické, čím více mě film nadchne, tím více si o něm zjistím informací, a čím více toho vím, tím větší mám respekt před autory… Řeknu vám, práce, kterou Peter Jackson odvedl, budí respekt a zaslouží si všeobecné uznání! Film natočil pouze na Novém Zélandě, s domáckou dosud neznámou firmou přes počítače, s na dnešní poměry malinkým rozpočtem… a přesto z toho dokázal vytěžit fantastický výsledek. Nejen že přivedl na svět nejlepší fantasy všech dob, ale jeden z nejlepších filmů vůbec! Úspěch je to o to cennější, že dokázal zfilmovat podle některých nezfilmovatelný román mistra Tolkiena. A vězte, že kdybych byl znalcem knihy, okamžitě bych se pustil do srovnávání, jenže abych se po pravdě přiznal, nikdy jsem jí nedočetl. Nudila mě. Má to však nespornou výhodu, nemusím čelit možné skutečnosti, že by mě film případně naštval… Proto pro mě nadále zůstává dobrodružství společenstva bezchybnou legendou o hrdinství, dobru a odhodlání, které získalo tu nejlepší filmovou podobu, jakou mohlo. A jsme znovu u toho, jakmile se dostanu na koně a je mi poskytnut sebemenší prostor, do nekonečna bych vychvaloval :) -> Bezchybné kostýmy a kulisy, nepředstavitelná piplačka jaké s tím musela být. -> Počítačové efekty, oslnivé a v dnešní době stále dech beroucí… přivedly na svět ne jednu fantastickou obludu, Lurzem počínaje a Balrogem konče. -> Fenomenální atmosféra dotvořená Oscarovou hudbou pana Shorea. -> Choreografie soubojů potažmo akční scény vůbec… vrcholem je souboj Gandalfa s již zmíněným Balrogem nebo střet Boromira s ohromnou přesilou. Pusťte mě ke slovu a jsem vám schopný vyjmenovat nespočet takových bodů obsahující samá superlativa. Ne, nemyslím, že je to nezbytné. Krása Pána prstenů není v tom, že vám vyjmenuju veškeré výhody, ale v tom, že si je najdete sami a budete je schopni vidět ve stejném světle. Velkolepost, takové synonymum se k dílu Petera hodí nejvíce. A Společenstvem to nekončí, tím to totiž teprve začíná…

30. dubna 2008
plakát filmu
Pán prstenů: Dvě věže
The Lord of the Rings: The Two Towers
100 %

No to bylo teda něco. První díl byl skoro dokonalý, ale tento film všechno překonal. Hned začátek byl skvělý... jsem velmi rád, že Gandalf přežil, i když mi přišlo trochu divné, že si vesele hopsal na Balrogovi a přitom nezačal hořet, asi jsou čarodějové nehořlaví... Také se mi velmi líbilo, že dostal Glum více prostoru, nakonec se ukázalo, že byl pro Froda a Sama velmi potřebný a jeho postava vnesla svěží vánek do zatuchlých bažin a jeho hlas a fráze byly nepřekonatelné (milášek, syrové rybyšky). Dalším skvělým obohacením byli pro mě milovaní Enti, jsou naprosto skvělí a parádně zpracovaní. Také nazgůlové, vrrci, trolové a podobné příšerky byly úchvatné. Jinak asi největším rozdílem oproti jedničce byla trocha zábavy a méně zdlouhavých míst. Hlavně v prodloužené verzi jsou některé záběry výborné, nechápu, proč je vystřihli. No a naprosto vše předčila úchvatná závěrečná bitva v Helmově žlebu, kterou doplňovala bitva v Železném pasu. Někdy jsem ani nevěděl co je úchvatnější a na co se víc těšit, když tam zrovna dávali nějakou scénu s Frodem. Což mi připomína, že v tomto díle ubrali prostor Frodovi a dali tam více válek, což mi vůbec nevadilo, ba naopak, bylo to mnohem zábavnější. U tohohle filmu jsem si také vychutnával parádně atmosferickou hudbu, asi nejlepší byla ta, která zněla v Rohanu a při pochodu Entů. Je to prostě nepřekonatelný film a jsem opravdu zvědavý, co předvede třetí díl. Doufám, že to bude stejně tak úžasné jako tyto díly a také doufám, že tam dají ještě větší prostor bitvám. Nebaví mě totiž rozmluvy Froda o tom, že to nezvládne a Sam ho pak chlácholí, že to bude v pohodě a že se zase vrátí do Kraje. No uvidíme, jak to nakonec skončí.

30. dubna 2008
plakát filmu
Simpsonovi ve filmu
The Simpsons Movie
70 %

Premiéru Simpsonových jsem toužebně očekával jako nic jiného. Považuji se za velkého fanouška, který má tuhle rodinku ba celý Springfield v malíku, taky jsem u seriálu proseděl dlouhé hodiny, dny, ne li týdny. A od dob uvedení celovečeráku jsem ho viděl už asi 6x a tak jsem se rozhodl sepsat můj definitivní ortel. V prvé řadě musí padnout pár vět o vzhledu. Jak si totiž určitě někdo všiml, animátoři už starou dobrou animaci pořádně vylepšili, nutno podotknout, že podle mě to není moc ku prospěchu. Přílišná hloubka obrazu na mě nepůsobí dvakrát dobrým dojmem, bohužel takto už vypadají všechny nové díly… Nic naplat, s tím se dá jakžtakž smířit po pár minutách, to bylo jen tak na okraj. Mnohem podstatnější je hledisko děje. Pro normální díl s délkou 20 minut nebylo třeba vymýšlet lecjaké složitosti a tak mě zajímalo, jak si tím poradí. Kompletní příběh není špatný, leč mohl být lepší. Až příliš si pomáhali osvědčenými zvraty ze seriálu a tak pro oddané fanoušky to určitě nebylo takové terno jako pro ostatní. Mnohem lépe na tom jsou >úseky< děje, takzvaně části, které se liší od ostatních a přitom nejsou ani malinko uzavřeny. Třeba dějství na Aljašce je vhodný příklad, působilo neokoukaně a bylo takovým svěžím vánkem oproti už zmíněnému přílišnému kopírování. Tak či onak s dějem jsem v rámci možností spokojen. Teď k druhé nejhlavnější složce, k vtipu. Simpsonovský styl humoru mi maximálně sedí, vždyť si také s kamarádem Omarovicem, zpříjemňujeme skoro každou nudnou chvíli jejich vyprávěním a popisováním scének. Tady si opět dali záležet, ale s lítostí znovu musím zmínit i stinné stránky. Homer, jeden z hlavních strůjců vtipu, byl až přílišný (jinak to nazvat nejde) debil. Repliky neměl vyloženě špatné, ale jeho postavu moc zbabrali na to, abych ho měl rád, tak jak ho znám normálně. On a ten jeho pašík… Opravdu kapitola sama pro sebe, i když element vepře byl vážně povedený. Kam se na něj hrabe pan Týny (opičák klauna Krustyho). To vydařenější byla Marge potažmo zbylé osazenstvo hlavních ženských aktérů (Líza a Maggie, která konečně promluvila další slova od svého „tati“ z nějaké té 4. série). A taky to vylepšilo tradiční parodování všeho možného i nemožného. No a na probrání mi zbývá ještě jedna věc, narážky na seriál. Po pravdě bych jich čekal mnohem víc. Když pominu sanitku u rokle (4x18), moc toho nebylo. 18 sérií by si zasloužilo víc… Závěrem: Když to vezmu kolem a kolem, film mě nedostal, tak jak bych čekal, jen uspíšil domněnky o tom, že se za každou cenu potřebují zviditelnit, jelikož pomalu, ale jistě, ztrácí na kvalitách, ono se není čemu divit, ty roky v hlavním vysílacím čase jsou obdivuhodné, ale přece jenom proklatě dlouhé. Já osobně budu rád za každý nový díl a jsem si jist na 100%, že se nedají lacino a minimálně vznikne ještě jeden film. No a teď hodnocení. Moje úplně první bylo 90%, avšak to mi nyní přijde nadmíru přehnané. Slušným kompromisem by mělo skýtat 70%, nechci dávat zbytečně málo, protože s každým zhlédnutím jde nadšení dolů, což je jasné. Nezbývá než doufat, ať si příště povedou ještě o kus lépe.

29. dubna 2008
plakát filmu
Gladiátor
Gladiator
100 %

Tento film byl prostě dokonalý. Splnil veškerá má očekávání. Vyniká hlavně svým dějem, který se trochu podobá "Spartakovi" (alespoň v začátcích, než příjde Španěl do Kolosea), ale i tak je velmi nepředvídatelný a také skvěle vykresluje atmosféru Říma. Pak se mi také samozřejmě líbily akční scény, které působily velmi důvěryhodným dojmem. Zvláťě ztvárnění Kolosea bylo fantastické, také veškeré kostýmy a zbraně neměli chybu. A když přišli na řadu samotné boje v Koloseu, to pak teprve bylo něco, všichni gladiátoři byli skvělí a bojovali úchvatně. Podle mě je to asi nejlepší historický film, který jsem kdy viděl. Jo málem bych zapomněl. R. Crow tady zahrál životní roli a byl naprosto skvostný, Oscara si rozhodně zasloužil.

29. dubna 2008
plakát filmu
Velkej biják
Epic Movie
60 %

Solidní oddychovka. Skvěle jsem se u ní pobavil. Vcelku povedeně zkřížili všemožné scény z filmů a ty pak následně trefně zparodovali. Jakož to parodie, není tento film u vás nijak oblíbený, já mam ale parodie rád. Je to příjemné zpestření filmového skvěta jako vykrádání ostatních filmů bych to určitě neoznačil. Je to skvěle odpočinkové, vůbec u toho nemusíte přemýšlet a jenom žasnete jaké blázniviny dokáží tvůrci vymyslet. Hlavním faktorem zábavy je také skutečnost, že si tvůrci na nic nehrají, jen ládují další a další zábavu, takže kdyby u tohoto filmu byla složka chyby, no to by bylo počteníčko...

29. dubna 2008