avatar uživatele

iffca

Jméno
iffca
Věk
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
7 dní v Havaně
7 días en La Habana
80 %

Vynikající

Skvělá kombinace námětů, něco mě pobavilo, nad něčím jsem se zamyslela, ani chvíli jsem se nenudila, velmi spokojená jsem s hudbou i s herci, zajímavé je občasné prolínání postav v různých povídkách.

24. srpna 2012
plakát filmu
Cosmopolis
Cosmopolis
60 %

Brutha Fez

Asi jsem ten film úplně nepochopila, moc mě nezaujal, zejména první polovina. V té druhé se už aspoň něco dělo. Zaujaly mě některé krátké herecké výkony, např. Paul Giamatti, Kevin Durand a pak ten cukrář s dortem. A líbí se mi písnička Mecca (Brutha Fez :-) )

17. srpna 2012
plakát filmu
Temný přístav
Dark Harbor
80 %

Pro mně výborné psychologické drama s překvapujícím rozuzlením. A řekla bych dva filmy v jednom. Poprvé jsem se dívala plná napětí, jak to dopadne, protože málokdy odhadnu pointu předem. A podruhé jsem film sledovala s novým rozměrem, nacházela nové souvislosti a kochala se hereckým uměním zejména Alana Rickmana, ale i Polly Walker a Norman Reedus se mi moc líbili.

1. ledna 2011
plakát filmu
Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
80 %

Série o Harry Potterovi se dá natočit (přinejmenším) dvěma způsoby: buď pro ty, co knížky četli, takže tam není potřeba některé věci zbytečně vysvětlovat. Anebo pro ty, kdo knížky nečetli, takže se v každém díle bude muset hodně vysvětlovat nebo ještě více z knížky vystříhavat a oklestit souvislosti. Myslím, že je správné, že při prvním natočení bylo použito prvního postupu. Za pár let ať si klidně někdo natočí film "na motivy" Pottera tak, aby v něm všechno pochopili i ti, co knížku nečetli. Já jsem prostě spokojená. Na celé sérii se mi líbí, že s tím, jak vyrůstá hlavní hrdina, tak tomu odpovídá příběh, jeho složitost, tajemnost, vážnost, temnost. Jak v knížce, tak i způsobem zpracování ve filmech. Takže první díl… krásná pohádka o malém kouzelníkovi, kterému se nakonec podaří s pomocí ostatních přemoci zlo. Charaktery postav zatím nejsou moc komplikované, s výběrem herců jsem spokojená. Myslím, že to celkem odpovídá náladě knihy. Vynikající hudba vše jen podtrhuje. A mám moc ráda scénu s šachovou partií.

19. prosince 2010
plakát filmu
Harry Potter a Tajemná komnata
Harry Potter and the Chamber of Secrets
80 %

O krok vážnější, spíš než Harrymu jde o život jiným studentům, ale stále je to takové pohádkové. S výběrem herců v podstatě nemám v celé sérii výhrad, děti myslím odpovídají knížce skvěle, pak se mi líbí třeba Hagrid, McGonagallová, Brumbál…. a obzvláště Alan Rickman jako Snape. Zlatohlav je úžasný, Fawkes a Doby roztomilí.

19. prosince 2010
plakát filmu
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
80 %

Tenhle díl mě zaujal příběhem, líbí se mi i zpracování. Zachranný autobus se vskutku povedl. Profesorka Trellawneyová v podání Emmy Thompsonové je úžasná. Nový Brumbál mi padl do noty a s trojicí Sirius Black, Lupin a Pettigrew jsem velice spokojená. Milá je drobná inovace v hudbě, moc se mi líbí závěrečné titulky, ty stopy stojí za to sledovat – nejen kroky, ale i poskakování, stopy kočky i sovy, přeměna ve vlkodlaka a jiné vtipné nápady.

19. prosince 2010
plakát filmu
Harry Potter a Ohnivý pohár
Harry Potter and the Goblet of Fire
80 %

Svižný, živý, pestrý díl. A také o poznání temnější. Přátelství mezi Ronem a Harrym projde zkouškou, která ho nakonec upevní. Tady se to – aspoň pro mě – trochu láme, už to rozhodně přestala být pohádka. Poprvé jsem si na konci neoddechla, uf, to je dobře, že je po všem, jako u předchozích dílů, ale spíš povzdechla – tak teď to teprve začne. Koho musím pochválit, to je Brendan Gleeson jako Moody, je vynikající. A také Miranda Richardson jako Rita Holoubková.

19. prosince 2010
plakát filmu
Harry Potter a Fénixův řád
Harry Potter and the Order of the Phoenix
80 %

Tento díl není podle mne zas až tak dějově nabitý. Voldemort se připravuje, Brumbálova armáda se připravuje a na konci je bitva. Líbí se mi scéna, kdy bojují dospělí kouzelníci, to už je prostě jiná liga. Ale rozhodně to není nudný film. Profesorka Umbridgeová je skvostně slizká a odporná. Fred a George jsou správná dvojka. Baví mě čím dál tím víc. Evanna Lynch hraje Střelenku výborně. Takhle nějak jsem si ji představovala. Jediné, co bych vytkla, je trochu upozaděný a nevýrazný Ron. Naštěstí jen v tomto díle. V pozdějších si už režisér Yates naštěstí uvědomil, jaký v něm (v Ronovi i v Rupertovi) je potenciál, (vždyť ho prokázal v minulých dílech) a využil toho.

19. prosince 2010
plakát filmu
Harry Potter a Princ dvojí krve
Harry Potter and the Half-Blood Prince
80 %

Líbí se mi, že je tento díl pojatý trochu jinak, je tu i akce, napětí, ale je to občas odlehčeno, třeba scéna s Ronem po snědení bonbónů s nápojem lásky, ta je skvostná, nebo s Harrym po vypití Felix felicis (dabované se mi to líbí snad ještě víc). Takové odlehčení před velkým sedmým (dvou)dílem jsem uvítala. Malfoye je mi chvílemi až líto, Tom Felton je taky stále lepší. Scéna ve věži má sílu a poslední záběr s Fénixem je dojemný. Jediné, co mi nesedí, je bitva s Belatrix a Šedohřbetem o vánocích u Weasleyů a požár Doupěte. Ta scéna se mi zdá zbytečná, asi jsem ji nepochopila. A ještě mi nesedí Ginny. Nevím proč. Scéna s tkaničkou se mi zdá trapná, konec konců i v komnatě nejvyšší potřeby. A s dabingem ještě horší. Jo a rozhodně mi chybí Brumbálovy brýle. A nejpůsobivější scéna z celého filmu? To je ta VYSTŘIŽENÁ: za zpěvu dětského sboru (slova té písně jsou opravdu výstižná) si všichni uvědomují, že se chystá něco velkého, na svůj úkol se připravuje Draco Malfoy, ale hlavně Severus Snape, v jeho pohledu je skryto celé jeho tajemství, (teda aspoň já to tam vidím, když už vím…) a snad proto je ta scéna vystřižená. Ale k filmu rozhodně patří. Dospělí herci jsou jako vždy vynikající, dospívající se myslím díl od dílu lepší, moc se mi líbí v malé, ale výrazné roličce Frank Dillane (Tom Raddle). A nemohu nevyzvednout Alana Rickmana, jeho Snape je prostě ten nejlepší, jaký může být. A hudbu musím opět ocenit.

19. prosince 2010
plakát filmu
Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
80 %

Možná tu není tolik akčních scén, rozhodně však ten díl navozuje ponurou atmosféru, přesně jak je to v knížce a jak by to mělo být před blížícím se finále. I zde byl prostor na občasné odlehčení, ale je to jen tak zdravě okořeněno. Rozehrávají se ještě víc charaktery a emoce hlavních postav, tedy zejména mladých – Harryho, Rona, Herminy, ale třeba i Draca Malfoye. Ti kladní občas nezvládnou všechno perfektně, ale na druhou stranu i v Dracovi se perou jeho dvě stránky osobnosti. Voldemort v podání Ralpha Fiennese je úžasně odporný. Ta animovaná část – pohádka o třech bratřích - je nádherná. Byla to překvapující vsuvka a výborně udělaná. Weasleyovic stan nepřestávám obdivovat, to by se občas hodilo :-) A Hermionina kabelka – někdy mám pocit, že ji mám taky, zvláště když v té své nemohu něco najít :-) P.S. Vysvětlit v první části sedmého dílu, kde se vzal MEČ V JEZEŘE? To je přece nemyslitelné. To je přece součástí jednoho z největších tajemství celé série, které se má odhalit až v samotném závěru.

19. prosince 2010
plakát filmu
22 výstřelů
L'immortel
80 %

Pro mě úžasný. Líbila se mi kamera, pak dynamický střih, výborná hudba proložená operními áriemi, které umocňovaly prožitek, ten tlukot srdce – výborný detail. Jean Reno – hraje výborně, jak v akčních scénách, tak občas jen významným pohledem či přesným gestem. Trochu moc krve a násilí, ale to se musí v takovém filmu z takového prostředí očekávat. Odlehčených okamžiků opravdu pomálu, ale třeba rentgenový snímek plic mě pobavil.

12. září 2010
plakát filmu
Cry-Baby
Cry-Baby
60 %

Zpočátku jsem ten film považovala za ubohý a trapný, ale pak jsem se na něj začala dívat tak trochu jako na parodii. Možná to parodie nebyla, ale najednou film dostal jiný rozměr, přestala jsem očekávat něco duchaplného, občas jsem se i pobavila, takže nakonec to celkem ušlo.

12. září 2010
plakát filmu
(K)lamač srdcí
L'arnacoeur
80 %

Tak takhle komedie mě velice mile překvapila, opravdu příjemný a svižný film se spoustou úsměvných situací a zápletek. Romain Duris jako Alex byl okouzlující a i postavy Juliette, Melanie a Marca se mi moc líbily.

4. září 2010
plakát filmu
Božské děti
Bacheha-Ye aseman
90 %

Tak tenhle dojemný film se mi moc líbil. Děti v hlavních rolích jsou roztomilé a je tu hezky vyzdvižen dětský pohled na svět. Z našeho pohledu malichernosti jsou pro tyhle děti závažné problémy, ale ony je vyřeší úžasným způsobem. Byla jsem prostě nadšená.

24. června 2010
plakát filmu
Pokání
Atonement
90 %

Fascinovaná – kamerou. Prostě dokonalá, detaily, kompozice, celky, barvy, světlo, nájezdy, odrazy… Fascinovaná hudbou, ta je prostě úžasná. Zajímavé jsou jednak časové skoky a taky střídání reality s fikcí. Část příběhu se odehrává za války, vidíme ji ale z jiné strany – ze strany zraněných vojáků a ošetřujících sester. A vyzní to působivě a drasticky, stejně jako jinde realisticky ztvárněná bitva. Spousta dojemných chvil, např. scéna s matkou, scéna s umírajícím francouzským vojákem… Herecké obsazení se mi taky moc líbilo, zvláště představitelky Briony. Celkově prostě bravo!!

11. dubna 2010
plakát filmu
Kawasakiho růže
Kawasakiho růže
90 %

Když se takové podezření nebo obvinění (opodstatněné či neopodstatněné) objeví ve skutečnosti, je z toho mediální boom, omílá se to všude, každý k tomu má co říct, proste humbuk. Něco podobného jsem čekala i ve filmu. Ale film mě velice mile překvapil, byl úplně jiný, v podstatě tichý, komorní příběh, vidíme jen, jak se minulost a to, co člověk udělal nebo neudělal, odráží v současném životě hlavních hrdinů. A jak se s tím každý z nich vyrovnává. A nic tu není černobílé. Každý nějakou tu skvrnku na sobě může najít. Opravdu se mi to moc líbilo, včetně hereckých výkonů – vynikající.

11. dubna 2010
plakát filmu
70 %

Myslela jsem si, že to bude jen romantická patetická slátanina, ale kupodivu se mi film líbil víc, než jsem čekala. Trochu romantiky, trochu dojemné, bylo tam několik rovin příběhů. Ten konec mě překvapil, jen ve mně zanechal trochu rozpačitý dojem. Herci dobrý, od Brosnana počínaje a malou Ruby Jerins jako Caroline konče. Takže u mě docela dobrý.

4. dubna 2010
plakát filmu
Alenka v říši divů
Alice in Wonderland
80 %

Ano, námět přímo stvořený pro Burtona. Možná že mají pravdu ti, co říkají, že se Burton zaměřil spíš na to, aby film vypadal dobře ve 3D formátu a trochu upozadil sám sebe, ale stejně musím říct, že se mi to líbilo. Nebyla jsem na 3D verzi, tak možná právě proto na mě z filmu Burton dýchal. A umocněno to bylo rozhodně i původním zněním, neumím si ten film představit bez hlasu Deppa a Rickmana :-) ale i Šklíba a ostatní byli úžasní. Pro mě výborný film.

4. dubna 2010
plakát filmu
Little Ashes
Little Ashes
80 %

Opravdu velmi zajímavý a poetický film o mládí Dalího a Lorcy, založený možná více možná méně na skutečnosti. Dvacátá léta, univerzitní kolej plná mladých nadějných studentů a umělců. Federica zaujme Salvador od samého začátku. Salvador je výstřední a nesmělý. To ho trochu odsuzuje k samotářství, ale přesto se snaží seznámit s ostatními studenty, zejména s Federicem, který ho také zaujme. Do kolektivu zapadne jen trochu, ale s Federicem se sblíží a oba, zejména Salvador, se zmítají ve svých pocitech náklonnosti a viny. Jejich cesty se po několika letech rozcházejí. Ve třicátých letech se sice setkávají, ale jejich životy už se míjejí. Pro mne pozoruhodné dílko, Javier Beltrán i Robert Pattinson se mi tu velice líbili.

13. března 2010
plakát filmu
Sherlock Holmes
Sherlock Holmes
80 %

Vůbec mi nevadilo, že to není ten Holmes a Watson, které znám z knih a které miluju. Ty hlavní rysy tam stejně byly. Bylo to napínavé, tajemné, mělo to dobré hlášky, vtip. Já jsem byla prostě spokojená i se zpracováním i s výkony herců.

13. března 2010
plakát filmu
Imaginárium dr. Parnasse
The Imaginarium of Doctor Parnassus
80 %

Tak na tenhle film jsem si ráda počkala a musím říct, že mě opravdu nadchnul a jsem ráda, že se dočkal dokončení. Gilliamův svět fantazie nezklamal, bylo to přesně takové, jak jsem předpokládala. Vlastně ještě lepší – umocněné vynikajícími výkony herců. Vychutnávala jsem si Heatha Ledgera, opravdu byl film od filmu lepší a lepší. Myslím, že bylo štěstí, že Terry Gilliam měl s Ledgerem natočené téměř všechny scény "před zrcadlem". Takhle to vůbec nevypadalo násilně, když se za zrcadlem objevil Tony s jinou tváří. Tony vlastně tak trochu chtěl změnit tvář, jak z filmu postupně vyplynulo. Takže pro mě vynikající dílko.

6. února 2010
plakát filmu
How to Be
How to Be
80 %

Opravdu to na mě zapůsobilo. Nahlédneme do části obyčejného života jednoho tak trochu zvláštního, citlivého, zmateného mladíka, který hledá cestu životem, cestu k rodině a přátelům, cestu sám k sobě. Ale film se mi obyčejný vůbec nezdál. Působilo to na mě dojmem opravdovosti a přesvědčivosti. Musím říct, že Robert Pattinson se mi velmi líbil, umí zde dokonale zahrát a rozehrát emoce.

6. února 2010
plakát filmu
80 %

Jsem spokojená. Dobře vytvořená atmosféra třicátých let. Líbila se mi neposedná kamera, dodávala filmu na autentičnosti a podporovala napětí. Hudba vynikající. Je to drama, má to napětí, ale třeba Dillingerova návštěva na chicagské policii mě pobavila :-) A ústřední dvojice – ocenila bych to jako vskutku dobrý výkon. I když musím říct, že jsem od nich obou už viděla i jiné vynikající výkony, takže bych řekla, že vlastně pouze nezklamali.

25. září 2009
plakát filmu
Let Fénixe
Flight Of The Phoenix
80 %

Mě se to líbilo. Sešla se partička výborných týpků, takže o vyhrocené situace není nouze. Líbila se mi hudba, třeba i ta v titulkách. Zajímavý je střih. A zaujala mě nenápadná zmínka o tom, jak byl řešen záchod :-) Napínavé, chvílemi odlehčené, a má to sem tam i dobré hlášky.

25. září 2009
plakát filmu
Trója
Troy
80 %

Vděčný námět, výborně zpracovaný, dramatické scény, romantické i dojemné momenty. Za nejdramatičtější okamžik paradoxně považuji rozhovor Priama s Achilleem. Celá ta scéna je pro mě silný moment filmu. Hudba nádherná, přesně sedí, podbarvuje, zvýrazňuje. A píseň Remember me je opravdu působivá. Výprava je dokonalá. I herecky zvládnuté skvěle.

25. září 2009