avatar uživatele

Boogeyman

Jméno
Zbyněk Kubín
Věk
Bydliště
Sedlčany, Plzeň
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Spider-Man
Spider-Man
60 %

Ve výsledku tuctová a nezajímavá komiksová plácanina, která si směle může podat ruku s F4. Postavy jsou toporné, šablonovité a působí úctyhodně asi jako družina kolem Medvídka Pú. Akce je nudná, infantilní a nepovedené triky vylézají z každého švu! Tady ani krása Kirsten Dunst nepomůže a film se tím pádem řadí k nepřekvapivým zklamáním, jakých je nová komiksová vlna plná!...Druhý díl dokázal nemožné a je skvělý!

22. ledna 2008
plakát filmu
Spider-Man 2
Spider-Man 2
90 %

Po přihlouplé jedničce je to jednoznačně úžasné překvapení a obrat ve kvalitě o 180 stupňů. Tam kde jednička nebyla schopná udělat krok správným směrem, tam dvojka přímo cválá! Postavy žijí a nutí nás jim fandit. Tobey působí konečně jako někdo, kdo se může skrývat pod maskou Spidermana a přitom to není plochý klďas, Kistern je krásnější než kdy jindy a Dr. Octopus stejně jako mladý Osbourne jsou perfektní nejednoznační záporáci, ne jen megalomani bez mozku a srdce! Takhle měla vypadat filmová adaptace Spidermana, tak je to správně!

22. ledna 2008
plakát filmu
Hellboy
Hellboy
70 %

Ron Perlman je tak zvláštní zjev, že ja na něj radost pohledět, když je navíc celej červenej, nadlidsky předimenzovanej a má ocas a rohy, je to přímo pastva pro oči! K tomu mu autor dává do pusy množství cynických hlášek podbarvených jistou zabedněností, což z postavy Hellboye dělá přímo ikonu (připomíná Marva ze Sin City, kterého stejně geniálně ztvárnil Mickey Rourke….kéž by vznikl film, kde by se tihle dva sešli a do party přizvali ještě Loba, který zatím na svého představitele čeká)! Film je zaplněný spoustou skvělých postav které spolu mohou soutěžit v bizarnosti, Rodenův Rasputin je pouze jeden z mnoha a nutno podotknout, že méně výrazný než jsem se těšil! Vizuálně je film krásný, tvůrci si pečlivě pohrávají s barvami. Největším záporem snímku je ale příběh! A jde skutečně o velký zádrhel, protože tak stupidní děj se často nevidí. Nejde o nějaká kliš, nebo předvídatelnost, jde o nedomyšlenost. Zásadní věci se dějí jakoby nic, postavy jednají bez impulsu, dělají správné věci aniž by mohly tušit, že to jsou to správné věci a jejich jednání má naprosto nepochopitelné a nelogické důsledky. Příběh z toho udělal slátaninu, která mě ke konci přestávala bavit.

22. ledna 2008
plakát filmu
Silent Hill
Silent Hill
80 %

Jak mě může něco vizuálně tak dokonalého nechávat tak chladným? Popelem zaváté městečko vypadá přímo geniálně! Od začátku je radost na to koukat, ale radost buhužel přetrvává, i když už by mi měl úsměv zmizet. Prostředí je skutečně hnusné a „příšery“ nechutné, hlavní hrdinky křičí o sto šest a krev a střeva jsou všudypřítomná, jenže já nemám strach, ani žádný náznak mrazení. Prostě se zájmem sleduji co se děje na plátně jako kdybych koukal na nějaký western! A to je velká škoda, někde se stala chyba, protože jak se nerad bojím, tak v Silent Hillu jsem se bát chtěl!

21. ledna 2008
plakát filmu
Divočáci
Wild Hogs
80 %

Ideální film na odpočinkový nedělní večer! Vlídná komedie, která do člověka nehustí jeden vtip za druhým, ale pouze příjemně beze spěchu plyne od jedné zábavné situace k druhé. Hlavní hrdinové jsou skvělá partička různorodých kamarádů, kteří se skvěle doplňují a my jim fandíme. Jejich herecké složení je snad ještě pestřejší než postavy, které hrají. Jenže vyloženě charakterní herec štěků, vyhaslá hvězda, odepsaný komik a trapák společně vytvořili dokonalou partičku druhomízních loserů, které bych velmi rád viděl v nějakém pokračování.

21. ledna 2008
plakát filmu
Fontána
Fountain, The
90 %

Váhám jak moc to bylo vlastně dobrý! Rozhodně to nemá sílu Requiem, ale přesto je to film co se zaryje pod kůži! Vygradovaný závěr je sice famózní a s nádhernou hudbou, přesto působí splácaně! Nevím, asi by to chtělo vidět ještě jednou!...Kadopádně Jackman si to teď u mě vylepšil a Rachel Weisz jen potvrdila, že je jednou z největších krásek současnosti, ale i prvotřídní herečka!

21. ledna 2008
plakát filmu
Opilí láskou
Punch-Drunk Love
80 %

Věřím, že Adam Sandler jednoho dne stane na podiu se zlatým plešounem v ruce a pronese děkovnou řeč. Je to skvělý herec, který je přímo stvořený pro smutné drama a roli prostého dobráka, který sbírá kupony z obalů díky kterým mlůže létat po celém světě. Andersson velmi pomalým tempem vypráví příběh dvou milenců, kteří nezapadají do našeho zbrklého světa. Rozvážné posouvání děje umocňuje neobvyklost obou milenců a jejich uvažování. Film je skvělý na první shlédnutí, ale už mě neláká pustit si ho znovu, myslím že bych se nudil!!

21. ledna 2008
plakát filmu
Tábor tygrů
Tigerland
70 %

Joel Schumacher natočil opět nízkorozpočtový film, ve kterém dokazuje, že umí. Přesto nejde o žádné veledílo a po skončení se vám vykouří z hlavy. Největší klad celého filmu je to, že zde Schumecher objevil Colina Farrela pro Telefonní budku!

21. ledna 2008
plakát filmu
Velké vítězství
League of Their Own, A
80 %

Vysloužilý Tom Hanks chlastá a trénuje bandu ženských v baseballu. Samozřejmě to bere jako degradaci a cítí v zádech posměch kolegů z mužské ligy. Přesto ho dámy přesvědčí že za to stojí a nakonec společně dosáhnouu velkého vítězství. Příjemný sportovní film se skvělým Hanksem a dámy také předvádí výborné výkony. V titulcích zaujme a celý film pro našince opepří kamera Miroslava Ondříčka.

21. ledna 2008
plakát filmu
Smrt jí sluší
Death Becomes Her
80 %

Zemeckis je experimentátor co se týče triků a jejich možností a díky tomu nám naserviroval tuhle vyloženou lahůdku, která ještě v současnosti ohromuje právě trikovou úrovní (stejně jako BTTF, Falešná hra s Králíkem Rogerem, Forrest Gump). Příběh samotný je pak naposto jednoduchý, snad až přizpůsobený trikařům, aby mohli ukázat svá kouzla. Vznikla tak megahvězdně obsazená bizarní taškařice se záhrobním nádechem jak od Burtona, která stále dokola baví!

21. ledna 2008
plakát filmu
Dlouhý polibek na dobrou noc
The Long Kiss Goodnight
50 %

Slušný akčňák o agentce se ztracenou pamětí (Bourne byl tehdy ještě daleko), který si drží po celou dobu svižné tempo a nápaditou akci, ale na obyčejný průměr ho sráží velmi špatně obsazená nesnesitelná Davisová! Harlin na manželství s „herečkou“ doplatil snad ještě víc než Ritchie nebo Besson!

21. ledna 2008
plakát filmu
Shrek 2
Shrek 2
90 %

Druhý díl je mnohem více našlapaný vtipy a narážkami, ale zatímco v jedničce byl každý vtip bezmála geniální, tady jich už mnoho zavání trapností. Přesto jde ale o důstojného nástupce a skutečně perfektní zábavu.

17. ledna 2008
plakát filmu
80 %

Matka (Stifflerova) žánru obhroublé teenagerovské komedie. A Matka dosud nepřekonaná (neviděl jsem Superbad). Ačkoli jde o vyloženě komerční a popkulturně založené dílo naprosto zkreslující realitu, z kterého intelektuálům spadne baret, já se skvěle bavil! Výborné vtipy, hlášky, postavy, perfektní muzika, spousta nádherných holek a geniální Eugen Levy!...Samozřejmě to ale není nic převratného a chvilkama to je až trapné, převážně vtipy ve kterých figuruje nějaká tělní tekutina. Přesto ve srovnání s jinými komediemi podobného ražení jsou Prcičky bezkonkurenční.

17. ledna 2008
plakát filmu
Poslední samuraj
The Last Samurai
50 %

Nezáživný film s naprosto nevhodně obsazeným Cruisem plný patosu a heroických scén. Děj je neuvěřitelně předvídatelný a plochý. Když bych nebral zřetel na výborné vizuální a technické zpracování a výraznou chytlavou hudbu, tenhle film by neměl naprosto čím zaujmout.

17. ledna 2008
plakát filmu
Mstitelé
The Avengers
40 %

Dámy a pánové, cenu za nejpromerněnější námět získávají….Mstitelé!...Mohlo to být něco úžasného. Tajní agenti v retro současné Anglii proti šílenému megalomanovi toužícímu ovládnout svět. Obě strany vybavené spoustou nadpřirozených vynálezů a zařízení (látka jako stvořená pro Tima Burtona, co říkáte?). Jenže to nefunguje. Stala se z toho přeplácaná taškařice, která ač vizuálně vypadá skvěle, postrádá atmosféru, kterou by takový film měl mít a na kterou jsem se těšil. Velká škoda. Umě Thurman v latexu to ale zatraceně sekne.

17. ledna 2008
plakát filmu
Terminátor 3: Vzpoura strojů
Terminator 3: Rise of the Machines
80 %

Mostow zvolil velmi dobrou cestu. Nesnažil se Cameronovi vyrovnat, ani ho pokořit, natočil prostě svého Terminátora. Vzhledem k tomu, jakou nasadil Cameron s T2 laťku to asi ani jinak nešlo. Místo atmosféry beznaděje a blížící se apocalypsy sází spíše na odlehčenou stránku věci a Arnold tak vypouští hlášky jako ještě nikdy, přestřelky a honičky jsou nápaditě hravé a vlastně všechno se nese v lehce komediálním duchu. Film tím sice ztrácí na své působivosti a geniální atmosféře a propadá se o stupínek níž na pouhá akční jatka, ale alespoň si na nic nehraje. Arnie je pořád ve skvělé formě, ačkoli tentokrát má proti sobě o poznání méně démonického protivníka, než byl geniální Patrik Bergin ve dvojce. Akce je perfektní a našlapaná.

17. ledna 2008
plakát filmu
Obvyklí podezřelí
Usual Suspects, The
100 %

Co dodat ke geniálnímu dílu? Brian Singer natočil nejlepší kriminálku všech dob, která o prsa poráží i Sedm. Do puntíku promyšlený scénář dává vyniknout mnoha postavám, které jsou bez výjimky zahrány perfektně a většina zúčastněných zde předvedla životní výkon.

17. ledna 2008
plakát filmu
Pravidla moštárny
Cider House Rules, The
70 %

Přesný příklad filmu, který se mi velmi líbil, ale jakmile skončil, přestal jsem na něj myslet a neláká mě vidět ho znovu. Lasse Hallstrom mi vždycky přišel jako skvělý vypravěč, tady však nefungeje vztah k postavám a jejich osudům a celý příběh tak přes značnou zajímavost vyzní do ztracena. Celý film se nese v posmutnělém hávu, skutečný útok na srdce a mrazení se však nekoná – což by podle zdejších komentářů mělo.

17. ledna 2008
plakát filmu
Akumulátor 1
Akumulátor 1
80 %

Jednoznačně nejhorší film Jana Svěráka, oproti všem ostaním dokonalým dílům je tohle pouze vysoce nadprůměrné a na české poměry naprosto originální. Příběh je velmi zajímavou antiglobalizační alegorii, jejíž oblibu u režiséra naznačili již Ropáci. I zpracování je na české poměry nezvykle výpravné a akce nepůsobí hloupě, jak to tak v našich končinách bývá. Největší vadou je tedy scénář, který se ke konci zamotává sám do sebe a především silně netrefené obsazení hlavní mužské a ženské role!

17. ledna 2008
plakát filmu
70 %

Zcela klasické schéma komedií, kdy je někdo zvyklý na něco vržen někam jinam, kde je všechno úplně odlišné. Bylo to tu již mockrát a ještě mockrát bude. Jsou dva druhy, buď je necivilizovaný křovák hozen přímo do centra nějakého velkoměsta, nebo naopak nějaký kravaťák doprostřed divočiny. Teď už záleží jenom na scénáristovi, jak se s tím námětem popere a jakou vymyslí zápletku, proč je ten daný hrdina vržen právě na to dané místo a jaké vtipné situace z toho vytěží. Zda se uchýlí k nechutné trapnosti jako je Borat seroucí uprostřed ulice plné lidí, nebo jestli na nás vytasí skvělé jemné vtípky jako „Tomu říkáš nůž? …Tohle je nůž!“ Dobrodruzi z velkoměsta měli štěstí. Jsou plní lehkých vtípků, svižné akce, krásné hudby a především skvělých typů herců, kteří z jejich postav dělají živé bytosti, i když trošku nemehloidní! Několik scén je geniálních – debata o baseballu, souboj určení správné chuťě zmrzliny po daném jídle a naprostá většina je úsměvná. Díky slušnému úspěchu u diváků jsme se dočkali i druhého dílu, sice pod taktovkou jiného režiséra, ale se stejným hereckým týmem a srovnatelnou zábavou.

15. ledna 2008
plakát filmu
Průvodce k rozpoznání tvých svatých
Guide to Recognizing Your Saints, A
90 %

Výborné drama z prostředí newyorských ulic, které v sobě kombinuje Příběh z Bronxu, Spáče a Špinavé ulice. Dito Montiel si sám zrežíroval svůj scénář, který napsal podle své knihy, která je jeho autobiografií. Hlavní postava se jmenuje Dito a během filmu napíše knihu o svých osudech. Jde tedy o takovou autobiografii na druhou….Jelikož jde o příběh, který je režisérův životní, zná ho dokonale, ví přersně jak by měl vypadat, nelze s jistotou říci, zda jde o talentovaného režiséra, to nám s jistotou ukáže až jeho další film, který se připravuje – Fighting. Každopádně Průvodci k určování tvých svatých není co z režisérské stránky vytknout. Vlastně mu nelze vytknout téměř nic. Herecky jde o úžasný koncert všech zúčastněných, především pak mého neoblíbence (asi bych měl systém v mnoha ohledech přeorganizovat) Shiy La Beoufa v roli mladého Dita a mého velkého oblíbence Chazze Palminteriho jako jeho otce. Robert Downey jr. který je iniciátor a producent celého filmu je jako dospělý Dito také výtečný, ale má málo prostoru. Většina děje totiž sleduje Ditovo nelehké dospívání v ulicích Queens, kde válka mladistvých gangů přerůstá z obyčejných lehkých rvaček do ozbrojených střetů. To postupně přinutí Dita odstěhovat se do Kalifornie, čímž vznikne veliká trhlina ve vztahu s jeho otcem…..film šlape jako hodinky, všechno je tokové jak má. Mnoho momentů je velmi vyhrocených a nekteré jsou díky použité hudbě až nezapomenutelné. Hudební složka je totiž skvělá, použité dobové písničky dodávají dokonalému vizuálnímu zpracování New Yorku osmdesátých let na atmosféře.

15. ledna 2008

Upřímně řečeno, nová „sandlerovka“ mě nadchla. Nebo spíše než nadchla tak mě mile překvapila. Mám křupanské komedie Adama Sandlera celkem rád. Ne že bych je přímo vyhledával, ale rozhodně jsem se u nich nikdy nenudil. Klik začíná přesně jako klasická sandlerovka, je to vtipné, hrubozrné ale s mírou a vyvíjí se to jasně podle klišovitého schématu. Jenže najednou tam, kde by měla nastat krátká a vtipně dojemná krize (viz Božský Bruce a jeho neschopnost vládnout světu + rozpad vztahu, Na Hromnice o den více – bezmoc a opakované pokusy o sebevraždu atd), tady nastane krize dlouhá a opravdu vážná! Po komedii již není ani stopy a před námi to rozjíždí regulérní drama, z kterého fakt mrazí. A film má v tu chvíli opravdu sílu. Rychlý skok z komedie na drama je pro diváka, který se ještě před chvilkou vesele smál skutečný šok. Sandler je dobrý herec a pro roli zničeného člověka je díky svému smutnému obličeji přímo ideální. O to víc zamrzí zbytečné nehodící se a neustále se opakující vtípky s šukajícími psy a malým penisem! Nehodí se do první půlky, v té druhé jsou vyloženě degradující! Nebýt toho a obávaného, ale tušeného konce (SPOILER – čekal jsem kdy se Sandler někde probudí aby zjistil, že se mu to jen zdálo a zároveň jsem doufal, že se to nestane, no škoda, s originalitou se to asi nesmí přehánět) byl by to fakt parádní kus!

15. ledna 2008
plakát filmu
Špinavé ulice
Mean Streets
80 %

Je zajímavé, jak spolu s rostoucí popularitou režiséra roste i moc jeho ústředních postav! Skoro jako kdyby si ve svém "debutu" nevěřil na nějaké velké bosse a proto vypráví příběh o pouličních podvodníčcích a mafiánských přizdisráčích, kteří za úspěch považují okrást mladé kluky o dvacet dolarů, které jdou vzápětí utratit do kina. Samozřejmě to tak není, Scorsese prostě natočil film o lidech a z prostředí, které velmi dobře zná a kde vyrůstal. A natočil ho prý velmi realisticky (lidé, o kterých film vypráví byli údajně nadšeni) a syrově. Od začátku je jasné, že tempo filmu bude pomalejší než je u Scorseseho filmů obvyklé, obrazomalebnost ustoupila před onou realitou a syrovostí a především nízkým rozpočtem. Příběh skoro není, vesměs poklidně (až na několik rvaček a jinak vyhrocených situací) sledujeme postavu Harveyho Keitela, který se snaží skloubit vlastní mafiánskou kariéru a zachraňování průserářského kamaráda Johnnyho (De Niro). Především De Niro, ač nemá moc prostoru svou postavu hraje geniálně a skutečně působí jako přerostlé děcko, kterému by jste sice naplácali na prdel, ale jinak je vám ho vlastně líto! Osobně mi ale nejsympatičtější byla ale postava Michaela, dobrosrdečného lichváře, který má ale jen jedny nervy a tak dlouho čeká na zaplacení dluhu až se ucho utrhne! Všechno to vyústí ve strhujícím závěru! Scorsese nazklamal, přesto se Špinavé ulice v mých očích řadí k tomu horšímu, co jsem od něj viděl! 8/10

13. ledna 2008
plakát filmu
Distrikt!
Nyócker
60 %

Zajímavá a netradiční animace proložená kvalitní hudbou (a to jsem odpůrce Hip Hopu) a několika skvělými momenty! Ale jinak je to hlavně samolibá maďarská slátanina, která neskrývá ambice prosadit se ve světě, což je asi její největší slabina! Hloupoučký (ale skutečně blbý) příběh, který se snaží být zajímavý pro všechny působí jak z večerníčku, zbytečně a nuceně vulgární a perverzní (vzhledem k "dospělosti děje"), plno trapných postaviček a rádoby satira na dnešní poměry! Ale jak říkám, několik skvělých momentů z toho dělá docela koukatelný film!

13. ledna 2008
plakát filmu
Jeho fotr, to je lotr!
Meet The Fockers
70 %

Jednička je sice lepší, ale u tohodle jsem se taky hodně nasmál! Stillera mám hodně rád a když ho ještě k tomu doplňuje bezchybný a prostě vždy a v jakékoli roli dokonalý De Niro, výborný a taktéž téměř neomylný Hoffman a úžasná Streisandová (kterou jinak upřímně nesnáším) ke spokojenosti mi to bohatě stačí!

11. ledna 2008