avatar uživatele

jabko

Jméno
Věk
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Bublina
Bubble
50 %

Od Soderbergha je určitě chvályhodné, že dokáže jak točit filmy vyloženě popcornové, tak se i občas vrhnout do vod nezávislých a nebojí se přitom riskovat. Obsazení "neherců" dodává filmu na potřebné autenticitě. Samotná zápletka je možná až příliš jednoduchá, nicméně tím, že režisér potlačil samotný "detektivní" motiv (vraha koneckonců známe od začátku, aniž bychom ho při činu viděli) a soustředil se pouze na vztahy ústředních osob, mu určitě nelze upřít pokus o originalitu. Jen tomu ještě něco chybí. Možná nějaké překvapení na závěr. Něco oživujícího tak, aby poslední třetina filmu jen neříkala to, co už vlastně víme, a neskončila tak nějak uprostřed ničeho. Od "Hollywood, hollywood" určitě pokrok, ale pořád se nemůžu zbavit pocitu, co těmito filmy vlastně Soderbergh chtěl sdělit.

14. srpna 2006

Ne nadarmo se říká, že humor je kořením života. Je-li pak autorem humoru Oscar Wilde, přivedený na filmová plátna britskými filmaři, s hereckým obsazením, které snad ani špatně hrát neumí, je o zábavu postaráno. Výsledkem je inteligentní, vtipný a zábavný snímek. Určitě jedna z nejlepší adaptací divadelních her vůbec.

24. července 2006
plakát filmu
Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy
Rivieres Pourpres 2: Les Anges de l’Apocalypse
40 %

Evidentní důkaz toho, proč by se neměla natáčet pokračování úspěšných filmů. Dvojka tak možná udržela tajemnou atmosféru jedničky, nicméně ve všem ostatním o dost pokulhává. Děj je snad až příliš překombinovaný, v závěru nás celkem nic převratného nečeká. Slabá, dost nereálná akce. Škoda. Velká škoda.

17. března 2006
plakát filmu
Dobrou noc a hodně štěstí
Good Night, And Good Luck
90 %

Vypadá to, že se nám z Goerge Clooneyho začíná vyloupávat mimořádná režisérská hvězda. Vyjímečná tím, že se bez ostychu vybírá pro USA nepopulární témata. Dobrou noc a hodně štěstí je snímek pro filmové gurmány. Pro ty, kteří mají rádi politické filmy a snímky z dřívějších let. Film nejen že pojednává o Americe 50.let, on i jako snímek z této doby opravdu působí, samozřejmě s nádechem dnešní techniky. Černobílý formát byla rozhodně trefa do černého. Mrzí mě, že neproměnil Oscarové nominace. Letos byla Oscarová úroda opravdu mimořádná, především v kategorii herec v hlavní roli. David Straithan je totiž ve své roli neuvěřitelně charismatický a předvádí na plátně hodně velký kumšt.

11. března 2006
plakát filmu
Zkrocená hora
Brokeback Mountain
100 %

Skvělé!Jedinečné! Prostě perfektní.

Co ještě říct ke Zkrocené hoře. Snad nejdiskutovanější snímek několika posledních měsíců si zaslouží jenom chválu. Jak snadno se dá naprosto neafektovaně, bez zbytečných slov a klišé vyjádřit na plátně opravdový cit. Moc se toho nahlas neřekne, přesto všichni ví, o co se jedná. Tohle je zatraceně velký umělecký počin a Akademici jistě prominou, ale o tomhle snímku se bude jednou povídat, že si toho Oskara zasloužil. Stejně jako se dnes mluví třeba o Občanu Kaneovi. Zkrocená hora je prostě nutnost pro všechny, kdo mají rádi silné příběhy a nezávislé filmy.

11. března 2006

Tohle ne...co nám to děláte...

Tenhle film je prostě jeden velký omyl! Neznám sice původní seriál, na který film v mnoha pasážích odkazuje, nicméně ani jako samotný film to za moc nestojí. Rozhodně nejhorší romantická komedie roku! Absolutní ztráta času!

11. března 2006
plakát filmu
Elektra
Elektra
30 %

Takhle by to nešlo...

Tak nějak nevím, čím tenhle film vlastně má být. Pohádkou o mýtech? Akční podívanou? Thrillerem o polidštění osobnosti? Už Daredevil za moc nestál, Elektra je na tom ještě hůře. Kromě Jennifer Garner tenhle film prostě nemá co nabídnout. Primitivní příběh, nezajímavé postavy, předvídatelný děj.

27. února 2006
plakát filmu
Walk The Line
Walk The Line
80 %

Tento film je dost často srovnáván s Rayem, ať už kvůli stejnému žánru, podobným dějovým zvratům či výbornému hereckému výkonu v hlavní roli. Walk The Line možná není tak technicky dokonalý jako Ray, ale má určitě větší náboj a celkově působí víc dostupně a přívětivě. Neporně i díky svému energickému soundtracku. O hereckých výkonech už bylo napsáno mnoho, mohu jen souhlasit a urputně přikyvovat. Jedinou, ale opravdu malou, vadou na kráse je jen pár lehce kýčovitých scén v závěru filmu, nicméně na celkovém dojmu se naštěstí příliš nepodepisují.

27. února 2006
plakát filmu
Ray
Ray
80 %

Máte-li rádi životopisné filmy natočené přesnou rukou s vkusem a dobrým odhadem na emotivní scény, k tomu s geniálním soundtrackem musíte Raye prostě vidět. Takhle nějak totiž vypadá kvalita se vším všudy. O parádním výkonu Jamieho Foxxe se asi není třeba příliš zmiňovat. Je dobrý, hodně dobrý, lepší než bych čekala v podstatě od kohokoli. Jediné, co mě na filmu trochu iritovalo, byly snad až příliš barevné scény z dětství a nekonečná trpělivost Rayovi ženy. Myslím, že až takhle flegmatická k chování manžela celou dobu prostě nebyla. Škoda, že nedostala více prostoru.
I tak, ale díky za filmový zážitek.

20. února 2006
plakát filmu
Zákon přitažlivosti
Laws of Attraction
40 %

Strašné!

Průměrná romantická komedie plná 1000krát ohraných klišé bez originality, bez nápadu, s mizerným scénářem a nijakou nevěrohodnou zápletkou. Možná si beru filmy z právnického prostředí trochu osobně, nicméně pokud už postrádají jakýkoli smysl pro realitu, předpokládám, že mě alespoň budou bavit. V tomto případě se tak nestalo. Je pro mě jen záhadou, proč se v takovém projektu angažovali takoví herci, jakými jsou Julianne Moore a Pierce Brosnan.

17. února 2006
plakát filmu
Mariňák
Jarhead
80 %

Naučili je střílet, prošli tvrdým vojenským výcvikem, udělali z nich tvrdé, tím i výjimečné muže a poslali do války. Do války, v které si ani jednou nevystřelili... Mariňák je stejně podivný film jako byla Mendesova Americká krása. Je spíše alegorií na válku než samotným válečným filmem. Kritika demagogie americké armády je podána s vkusem a přesnou dávkou ironie, těžící ze vzniklého paradoxu. Jste-li milovníky ironie a kritiky americké zahraniční politiky, přijdete si na své. Obzvláště šťavnatá je scéna, kdy se vojáci vrací zpět do své vlasti, vítáni nadšenými davy považující je za národní hrdiny. Ta bezmezná americká hrdost. Film je určen a bude nejspíš i velmi oblíben především u mužské části publika, a to i díky svému pěkně jadrnému slovníku. Slabším povahám se nedopuručuje.

14. února 2006
plakát filmu
Identita
Identity
50 %

Řešení rozpolcené osobnosti? vražda

Uznávám docela schopný konec, docela slušné napětím po celou dobu filmu a velmi dobrý casting. To co se mi však již příliš nelíbí, je rozvržení celé myšlenky a akce. Na začátku se sice dozvídáme cosi o nějakém vězni, nicméně až do posledních 15 minut je tenhle úvod k ničemu. Což je docela škoda, protože tomuhle stačilo předejít několika "flashbacky", přesně tak, jak je činěno v oněch posledních 15 minutách, které jsou mimochodem na filmu asi to jediné opravdu zajímavé (kromě Johna Cusacka ovšem). Tvůrce si sice závěrem zajímavě hraje s problémem rozpolcené osobnosti, nicméně zbytek je tak trochu variace na průměrné americké horory. Nezlobte se na mě, ale od filmu čekám trochu více.

1. února 2006
plakát filmu
Nesvatbovi
Wedding Crashers
60 %

Škoda jen, že se tvůrci nechali v závěru unést a naservírovali pěkně přeslazenou romantickou scénu. Jinak je film opravdu vtipný, svěží a zábavný. Vaughn a Owen jsou dvojka k pohledání, šlape jim to spolu jak hodinky. Jen doufám, že se jimi nenechá nikdo inspirovat, i když... každý jednou dojede...

1. února 2006

Tim Burton je mistr animátor, o čemž svědčí i jeho hrané filmy po vizuální strance vždycky geniální. Mrtvá nevěsta je pěkně morbidní příběh, spojující svět živých a mrtvých. Nicméně též příběh, který je zábavný a napínavý a který je radost sledovat. Ačkoli má poměrně ošizenou stopáž-jen 78 minut- a neznaje tento fakt, čekala jsem ještě jiný konec. Avšak jedná se o počin nádherný a nezapomenutelný. Udivilo mě, jak moc si dal Burton záležet např. i na podobě dabujících herců se svými figurkami. Animovaný Victor má nejenom Deppův hlas, ale i gesta a pohyby.

30. ledna 2006
plakát filmu
Válka světů
War of the Worlds
60 %

Zázrak se nekoná...

Nemůžu si pomoci, ale všeobecné nadšení bohužel nemohu sdílet. Podle očekávání se jedná o film vizuálně koukatelný, nicméně co se jeho děje týče, nebylo by od věci trochu více vystvětlování. Kromě první a poslední věty se v podstatě nedozvíme nic. Což je pro film takových rozměrů a s takovým očekáváním tragicky málo. Takhle to působí trochu jako závod se smrtí, šílený marný běh před nelítostnými stroji, kteří se rozhodly pro nic za nic zpustošit naši krásnou Zemi. Očividně chybí jakkákoli snaha vyčerpat potenciál předlohy a dát snímku trochu hlubší tón, o čemž svědčí především useknutý konec. Škoda, že se Spielberg spokojil jen s vizuální kvalitou.

30. ledna 2006
plakát filmu
Věčný svit neposkvrněné mysli
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
100 %

Dívejte se a žasněte!

Filmy podle scénáře Charlieho Kaufmana patří vždycky k nadprůměrným. Věčný svit neposkvrněné mysli je bez nadsázky jeho nejlepším počinem. Krásný příběh o tom, že osudu se prostě nelze vyhnout ani vymazáním vzpomínek ze své paměti. Kvalitní nejen svým námětem, ale i herecky: Netradiční a úžasný Jim Carrey, správně trhlá Kate Winslet (nominovaná za tuto roli na Oscara), trochu psychopatický Elijah Wood, zasněná Kirsten Dunst a čím dál lepší Mark Ruffalo. Trochu netradiční romantický příběh, ale o to víc si ho budete pamatovat.

30. ledna 2006
plakát filmu
Hotel Rwanda
Hotel Rwanda
90 %

Smutné, ale bohužel pravdivé

Politické thrilery patří vždycky k oblíbeným filmovým námětům, obzvláště pokud vycházejí ze skutečných událostí. To, co se dělo v Rwandě na počátku 90. let, je neomluvitelné. A je též dobře, že se na problém diktátorství a genocidy a jejich následky v dnešní době upozorňuje. Film zůstává v mnoha faktických věcech věren skutečným událostem. Otírá se i o v dnes velmi diskutovanou roli OSN a její faktickou sílu a respekt ve světě. Film šokuje tím, s jakou otevřeností ukazuje brutalitu a rasovou a národnostní nenávist. Doporučuji všem, kdo chtějí ukázat hodnotu lidského života, alespoň jako historický exkurs.

30. ledna 2006
plakát filmu
Důkaz
Proof
90 %

Ať žije matematika!

Už dlouho jsem neviděla film s takhle inteligentními dialogy. Sice některým z nich normální smrtelník prostě nemá šanci rozumět, na druhou stran pro ústřední zápletku to není ani potřeba. Skvělá fungující ústřední trojice - Paltrow-Hopkins-Gyllenhall, kvalitní námět, neotřelá zápletka, všechno tohle dělá z filmu nadprůměrnou podívanou bez tradičních klišé a laciných scén.Obzvláště bych chtěla upozornit na herecký výkon Gwyneth Paltrow, lepší jsem ji opravdu nikdy nikde neviděla. Chcete-li konečně vidět inteligentní film, zajděte si na Důkaz.

26. ledna 2006
plakát filmu
Mechanický pomeranč
A Clockwork Orange
80 %

Pokud mohu za sebe soudit, jedná se o nejlepší Kubrickův film. I když můj názor je trochu zkreslený přečtenou knižní předlohou a v tomto ohledu musím říct, že kniha ve srovnání s filmem u mě prostě vede. Nejen tím, že je co do děje komplikovanější, brutálnější, v českém překladu a jeho speciálním slovníku opravdu ojedinělá. Nicméně film jí nezůstal příliš dlužen. Kubrick sice pojal zpracování po svém, tak jak mu to šlo nejlépe, ale výsledek je více než uspokojivý. Film se zapsal mezi kultovní snímky a právem. Pavlov by z něho měl určitě radost.

26. ledna 2006
plakát filmu
Formule!
Driven
40 %

Další typická zápletka sportovního filmu. Chlapík má problémy, nemá na to vyhrát, pak přijde někdo nebo něco, co mu dá impuls se okolnostem vzepřít, a bum...vyhraje...kéž by tak fungoval život. Stallonemu se zřejmě stýskalo po velké roli, tak napsal scénář k filmu nejspíše tak trochu dle svých zkušeností a rovnou si zahrál jednu z hlavních rolí. Tenhle film možná potěší nadšence závodů Formule 1, jinak se jde o šedivý průměr.

26. ledna 2006
plakát filmu
Přes noc třicítkou
13 Going On 30
60 %

milé a překvapivě koukatelné

Je příjemné vidět zase jednou romantickou komedii s trochou čerstvého vzduchu. Neokoukaní herci, námět sice nijak originální, ale za to dobře zpracovaný. Jennifer Garner potvrdila, že má skvělý komediální talent, kterého je do budoucna určitě škoda nevyužít. Standardně kvalitní Mark Ruffalo nám začíná dorůstat do velkých rolí. K odpočinku mohu jen vřele doporučit...

25. ledna 2006
plakát filmu
Kruh 2
Ring 2
40 %

Žádná sláva

Opět se tu potvrdilo známé pravidlo, že pokračování úspěšných filmů se má točit jen s velkou obezřetností. To, co vytvořil štáb filmu Kruh 2, nedosahuje ani z poloviny kvality svého předchůdce. Uměle nastavované, jeden konec, druhý konec...všechno dohromady tvoří podivnou a rádoby lekavé scény spíš parodickou podívanou.

24. ledna 2006
plakát filmu
Experiment
Experiment, Das
70 %

Dej člověku do rukou moc a uvidíš..

Je až zarážející, čeho je člověk schopen, pokud je vystaven extrémním podmínkám. Zimbardův experiment s vysokoškolskými studenty dokázal, že nikdo z nás není beránkem...co se stane, když dostaneme do rukou moc ovládat lidi a jejich vůli. Tenhle film je dobrý především díky svému námětu. Trochu zarážející je, že se jím inspirovali právě Němci. Moritz Bleibtreu je jako vždy výborný... Jen mi onen romantický motiv ve filmu přišel zbytečný a ve svém zařazení násilný. Jinak film určitě stojí za shlédnutí, už jen z výchovných důvodů.

18. ledna 2006
plakát filmu
8. míle
8 Mile
70 %

Překvapivě dobré...

Myslím, že Eminem překvapil nejspíš všechny. Čekala jsem něco jako sebepropagaci, takovou reklamu ve formě celovečeráku. O to příjemnější bylo překvapení. Film nadupaný skvělou hudbou a zatraceně nebezpečným prostředím Detroitu, kde se na rovnostářstí moc nehraje. O hereckých výkonech tenhle film není. Eminem není herec, to víme všichni... naštěstí mu scénář nepřipsal žádného excentrika, takže si mohl vystačit docela s málem. Tenhle film je o atmosféře, o boji za uznání, o postavení "bílého" mezi "černými", o tom překonat sám sebe...V základní myšlence sice nic nového nepřináší, ale narozdíl od filmů s podobných dějovým sledem se může pochlubit netradičním zpracováním. Velkou devizou je tu hudba. Důkazem budiž nejen soška Oscara za ústřední song, "Lose Yourself" ale i sál kina, kde všichni diváci do jednoho pokyvovali společně hlavami do rytmu ...

22. prosince 2005
plakát filmu
Noční hlídka
Nochnoy dozor
90 %

Dobro x Zlo, ale co je vlastně čím?

Tak to vypadá, že se ve světové kinematografii objevila další výborná trilogie, překvapením pro nás všechny je nejspíše její ruský původ. Příběh je i ve filmu dost zamotaný, ovšem nic proti její předloze. Po přečtění knihy mě dost překvapilo, že scénárista změnil dost zásadním způsobem děj i roli postav v příběhu. Jsem zvědavá, zda a jakým elegantním způsobem naváže zpět na linii knižní předlohy. Námět rozhodně originální i tím, že se jedná o příběhy ze současné Moskvy a hlavními postavami nejsou žádní nepřemožitelní reci, jak to bývá v jejich amerických protějšcích, dokonce i jejich zlí protivníci mají respektované právo na život. Je to film syrový a drsný, ale přesně takový ho rádi uvidíte.

22. prosince 2005