avatar uživatele

John McClane

Jméno
Marco
Věk
35 let — narozeniny slaví za 121 dní (Lev)
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory

Život je tady a teď

Je to dlouho, co mě naposledy film takto zasáhl. Určitě je to způsobeno tím, že v tomto období sám procházím změnou. Mnoho myšlenek, které mi tento film předal, jsem nedávno přijal po osobním studiu a úvaze, a nacházet je v tomto filmu mě velice potěšilo.
Začátek se v mnoha ohledech nese v duchu klasického amerického filmu. Kluk, který jde za svou vidinou slávou a uznání. Ale to se brzy změní.
Moc se mi líbí myšlenka „žij tady a teď“. Vychutnej si život, minutu po minutě. Jako každý člověk i já se často trápím budoucností, tím co bude. Co ze mě bude? Jaký je můj úkol? Jindy naopak doléhá tíha minulosti. A přítomnost - tedy to jediné, na čem opravdu záleží, - mi mezitím uniká. Film je postaven hodně na tomto úhlu pohledu: život se odehrává teď, a musíme jej žít uvědoměle. Každý okamžik je výjimečný, když si to uvědomíme, když dáváme pozor s díváme se kolem sebe. Vždyť kolem nás se odehrává život! A to, co děláme, nám má ze všeho nejvíc přinášet radost, lásku a pocit užitečnosti. Uznání lidí a peníze nemají být hlavní motivace. Štěstí není něco, co se dostaví až poté, co jsme dostali to, co jsme si přáli. Štěstí je volba.
Konečně film, ve kterém je tohle vše krásně a vkusně vysvětleno. Tak krásně, že jsem si jej musel druhý den pustit znovu. Možná že i tím, že je film natočen podle skutečných událostí, tak působí přirozeně a uvěřitelně.
Vyzdvihnout musím i hudbu. Nejde o nic světoborného: klasický orchestr s taiko bubny a klasické harmonické postupy i instrumentace. Ale funguje skvěle a úžasně dokresluje náladu i energii všech pasáží.
Všem, kteří cítí, že jsou v životě na rozcestí (a nejen jim) mohu vřele doporučit.

14. října 2013
plakát filmu
Milionář z chatrče
Slumdog Millionaire
80 %

Pro mne osobně milé překvapení

Tento film byl pro mne velikým překvapením. Rozhodně jsem nečekal, že si až tak moc získá mou přízeň. Obecně nemám totiž moc rád romantické slaďáky. Ale musím uznat, že tohle už za to stojí. Velice mě ohromilo, až šokovalo, mnohými již zmíněné indické prostředí. Život v takových podmínkách je pro nás nepředstavitelný, stejně jako skutečnost, že na světě v takovémto prostředí žije většina lidí planety! Měli bychom si to uvědomit častěji a začít s tím něco dělat, a to může každý z nás. Rozdělit lépe bohatství planety znamená také slevit ze svých nároků, brát jen to, co je třeba, odepřít si něco, aby ten druhý – ať už je kdekoliv – mohl být také šťasten, aby na něj také zbylo (v "moderním" světě jsou tyto naše požadavky neskutečně vysoké a energeticky náročné). Tím se ale u nás v tzv. civilizovaném světě řídí bohužel jen málokdo. Tenhle film může mnohé inspirovat. Na druhou stranu, po jeho úspěchu se bojím, aby se i z chudoby, bídy a neštěstí jiných nestal časem nový druh atrakce, která vážnou problematiku jen zlehčuje a vytvoří další nečestný způsob, jak dostat z lidí peníze. Takže ukazování života Jamala a jeho bratra v tomto indickém prostředí beru jako zvláštní plus, který bych ale ode dneška nerad našel u každého druhého filmu. Jinak samotný příběh si mě opravdu podmanil a, i když se místy – obzvlášť na konci – nese trochu v americkém duchu, nemám proti němu nic. Naopak. Myšlenka soutěže a odpovědi na otázky díky zážitkům ze života se mě osobně moc líbila. Po chvilce jsem si uvědomil, že mě ani tak nezajímala ta soutěž, jako samotný životní příběh soutěžícího. A jestli se tvůrcům toto podařilo, tak to už něco musí znamenat. Dále se mi moc líbila hudba tohoto filmu. Ten něžný motiv na konci mě dostane snad pokaždé, co ho zaslechnu! Jediné, co mi přišlo nereálné, nebyl ani tak ten závěr, jako spíš to, že si mohl Jamal v klidu a nerušeně sedět na nádraží poté, co se stal nejslavnějším mužem Indie. Žádní novináři, reportéři nebo paparazziové. Jedině toto mi snad doopravdy přišlo nemožné. Asi se ze mě stává měkkýš s přecitlivělou romantickou duší, ale tenhle film se mně opravdu moc líbil. Nebojím se dát vysoké ohodnocení.

1. června 2009
plakát filmu
12
12 razgnevannyh muzhchin
100 %

Film pro fajnšmekry

Řeknu to hned na začátku. Mně se tento film líbil. A to moc. A jelikož se považuji za diváka s dobrým vkusem schopen ocenit jakýkoliv žánr, nechápu, jak je možné, že se zde objeví tací, co dávají filmu průměrné ba až vysoce podprůměrné hodnocení. Co jste to za diváky! Teď asi namítáte, kdo jste tak učinil. Obhajujete se argumenty typu "je to moc dlouhé, nudné; odehrává se to vlastně stále na jednom a témže místě; postavy vedou divné dialogy...". Ale tohle jsou právě silné stránky tohoto snímku! To jak postupně každý z porotců mění svůj ukvapený názor, když se trochu nahlas zamyslí a přebere ty na první pohled pádné důkazy. Osobní příběhy každého z nich. Jejich pohnutky. Moc se mi zamlouvalo, že zde hrály neznámé tváře. Lépe jsem se soustředil na samotný příběh (mimochodem byla by z toho dobrá divadelní hra…). No tak dobře, fajn, je to film s komorní náladou, no a co? Nechápu, proč spousta lidí takové filmy předem odsuzuje. Bylo to vidět i u nás v kině. Jen jeden promítací den a nás diváku bylo dohromady pouze šest! Ostuda! Opravdu se na tento film někdy podívejte. Nenechte se odradit. Možná z něj nebudete tak nadšení jako já, ale hnusit se vám to nebude. Je to holt film s hloubkou, tudíž ne všem sedí…

11. listopadu 2008
plakát filmu
Vyvolený
Unbreakable
70 %

Byl jste někdy nemocný?

Vím, že tohle není zas tak zvláštní film a chápu, že se nemusí všem líbit. Já ho ale mám rád. Jestli se chystáte tento názor přečíst, musím vás předem varovat, že to bude spíše takový soupis toho, co se mi na tomto filmu líbí. A jelikož je toho dost, promítne se to na délce textu. Takže mé pocity z filmu. Když se dívám na film, i na ten sebepitomější, mám rád, když je to realistické. Musí to být uvěřitelné. Tady jde o fantastický příběh, ale je to udělané tak, že vám to nebude připomínat takový ten styl a la „superhero“: takže první plus. Mám rád, když má film gradaci, když se příběh vyvíjí, když nestagnuje. Zde je to splněno: druhé plus. Když má film zajímavou pointu, je to rozhodně klad. A u tohoto filmu mě ta pointa (aspoň poprvé) dostala: čili třetí plus. Herci jsou jedním z nosných pilířů všech filmů. Tady u tohoto se kvalita herců odráží nejen na jejich obsazení (B. Willis, S. L. Jackson, R. W. Penn, S. T. Clark.), ale také – a především – na jejich výkonech. Žádní troškaři: čtvrté plus. Jako (pseudo)hudebník vnímám zvláštním způsobem hudbu. Hudba tohoto filmu je podle mne vynikající a soundtrack patří k mým nejoblíbenějším. Motivy a melodie mi zní v hlavě celé hodiny: páté plus. Celková atmosféra, kterou mají na svědomí také barvy, jas snímku a způsob, kterým kamera snímá, se na mne přenesla a naladila patřičným způsobem: šesté plus. Film si mě musí získat. Když na něj zapomenu už během závěrečných titulků, je to zlé znamení. Na tenhle film jsem myslel ještě hodně dlouho po skončení: sedmé plus. Celkově se mi prostě příběh a jeho provedení líbí. Přes všechnu tu chválu přece jen nedám tomuto filmu 100%, jak byste mohli čekat. Film je to určitě pěkný, ale nevím… Něco podstatného mi tu schází a já nevím co přesně… Každopádně (jestli ještě pořád čtete) vám tenhle film doporučuji. Ztráta času to myslím není. Tohle je můj pohled na Vyvoleného. Můžete souhlasit a nemusíte. Posuďte sami. [Dodatek - B. Willise na DVD dabuje Alexej Pyško! Další plus? Jo, rozhodně!]

23. května 2008
plakát filmu
Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
Jay and Silent Bob Strike Back
30 %

This movie is mainly CRAP!

Ničím zvláštní „komedie“ (v uvozovkách). Jako u všech filmů tohoto druhu je slabý příběh obalen spoustou blbostí, kravin a hlavně sprostot. První sekvence filmu je vynikající, to jo. Smál jsem se, bavila mě. Od 15. minuty to však pomalu ale jistě jde skopce. Přehršel pitomostí a idiotských dialogů vás po chvíli omrzí a ke konci si už budete jenom přát, aby už bylo po všem. Ze scén, které by měly působit vtipně, vám bude spíše na blití nebo přinejmenším trapně. Tenhle film se nedá koukat najednou, aspoň já jsem to nedokázal. Je to minimálně nadvakrát nebo natřikrát s jednodenními přestávkami. JESTLI to chcete dokoukat. Celý film drží jakžtakž při životě pár vtipných okamžiků, které pojí dlouhé, trapné a absolutně hloupé sekvence. Nemohu říct, že je to úplně k zahození, ale já bych radši viděl komedii, která staví i na něčem jiném než jenom na slovu „Fuck“. Takže sorry Jay a Bobe, ale tenhle váš film stojí celkem za prd! Lepších komedii je mnoho. Horších opravdu málo. Proto dávám, kolik dávám.

3. května 2008
plakát filmu
Mladý Frankenstein
Young Frankenstein
90 %

Frankenstein & Igor

Fakt škoda, že je v České republice tento film tak málo znám. V Itálii je to kultovní záležitost, dokonce nám to pustili na základce! Nevím teda proč, nebo jakou to mělo souvislost s probranou látkou, ale od té doby mám mezi své oblíbené filmy o jeden titul víc. Někteří mohou namítat, že je to hovadina – a z určitého úhlu pohledu jim musím dát za pravdu, – ale je to hovadina, která pobaví! Parodie jak má být. Vždy se u toho zasměju – a že jsem to už párkrát viděl… Všechny postavy mají něco do sebe, hlavně sluha Igor (čti Aigor) s hrbem pokaždé na jiné straně zad! Konec je už trochu utahanější, přiznávám (proto 90% a ne plný počet), ale to je asi tak jediné, co se mi u filmu nezamlouvá. Už je to trochu starší film, i když ne tak starý jak by se mohlo zdát (ta černobílá je zavádějící), ale přesto – nebo právě proto – stojí za vidění. A vzhledem k tomu, že se to líbilo i mé matce, která klade na filmy opravdu vysoké požadavky, myslím, že to asi za to zhlédnutí stojí. [Dodatek na dabing – Tento film má opravdu dobrý dabing, jak český tak italský. Originál je lepší, s tím se nic nenadělá, ale u tohoto filmu se dabéři opravdu nemají za co stydět.]

24. dubna 2008
plakát filmu
Kdo najde přítele, najde poklad
Chi trova un amico, trova un tesoro
90 %

Hledání pokladu... trochu jinak!

Tohle je jeden z mých oblíbených filmů s Budem a Terencem. Znám ho už od dětství a viděl jsem ho už nejméně dvacetkrát. Přesto se mi pořád líbí, a i když ho znám prakticky nazpaměť, tak si ho jednou za čas musím znovu pustit. Když se teď kouknete na závěr názoru, bude vám asi připadat těch 90% jako příliš vysoké hodnocení. Já si ale nemůžu pomoct. U mne tenhle film vítězí a ta procenta si plně zaslouží. Pokaždé, co tento film zhlédnu, mě okouzlí nádherná tropická příroda, moře a slunce… Kam se hrabou Piráti z Karibiku! Navíc, jako ve všech filmech této ztřeštěné dvojice, je tu spousta zábavných scén a dialogů. Rvačky jsou pochopitelně nedílnou součástí tohoto filmu, bez nich by to ani nebylo ono! Za zmínku stojí i hudba, která svou veselou náladou šikovně dokresluje takovou tu bezstarostnou atmosféru. Děj není možná tak náročný, ani plný zvratů a kráčí normálním pěším tempem. To ale nemusí být mínus, že? Takže abych to shrnul… Máte-li zájem o nenáročnou komedii s prvky dobrodružného filmu a trochou akce a nebude-li vám vadit, že je film jednoduchý a místy až dementní, tak si ho rozhodně pusťte! [Dodatek: Zkuste marmeládu Puffin!]

5. dubna 2008
plakát filmu
Donnie Darko
Donnie Darko
80 %

This is really weird...

Tak jsem se dost namyšleně domníval, že tenhle film pochopím napoprvé. Věděl jsem, že většina lidí z toho má smíšené pocity a místy i guláš. Řekl jsem si: „Co na tom může být těžkého, že?“ Omyl. Taky jsem asi tak třetinu nepobral. Bude to chtít nejméně ještě jedno zhlédnutí… Musím si ještě vyjasnit pár věcí, hlavně konec. Mám dvě vysvětlení, ale nevím, které je to správné (nakonec možná ani jedno, he…). Každopádně film není špatný. Od začátku do konce přemýšlíte – už jen tohle dělá z tohoto filmu něco nadprůměrného – a i když vám není vše úplně jasné, tak vás to pohltí a vy se najednou ocitnete uprostřed děje, jakoby jste byli vy sami součástí příběhu. Nejsem velký příznivce takových těch hororo – fantasy filmů, ale tohle je něco výjimečného. No a ty pubertální hlášky mezi sourozence jsou taky docela vtipné (trochu mi to připomíná u nás doma, když se hádáme!). Kdybyste nějakým zázračným způsobem přišli k tomuto filmu (v Česku ho totiž distributoři nevydali), tak si ho rozhodně pusťte, popř. nenechte ujít. Já nevím, čím to je, ale asi tenhle film má fakt něco do sebe, když ho nejen hodnotím, ale píšu k němu i názor… Ještě jedno doporučení, než skončím. Když už se rozhodnete na tenhle film podívat, pořiďte si radši rovnou director’s cut, tedy režisérovu prodlouženou verzi. To vás dostane!

17. března 2008
plakát filmu
Matrix
The Matrix
60 %

What is the matrix?

Nerad píšu názor na filmy, ke kterým už spousta uživatelů nějakým způsobem napsala, co si sám myslím. Pro jednou to ale udělám. Řeknu vám, když jsem tento film viděl poprvé, byl jsem z toho fakt magor. Prostě jsem zíral na nehybnou obrazovku ještě půl hodiny po skončení filmu. Každého, koho jsem pak potkával na ulici v tmavém saku s tmavými brýlemi, jsem podezíral, že je agent. Vše okolo sebe jsem vnímal jako počítačovou iluzi. Matrix existuje! No, naštěstí jsem se z tohoto chorobného stavu dostal a udělal jsem si ucelenější, zdravější názor. Akční film je to bezesporu dobrý. Ty kung-fu bitky jsou doslova pastvou pro oči. Celý film - vlastně celá trilogie - však dost oblbuje diváka. Neo si tu nehraje na ledajakého vyvoleného ale rovnou na samotného Ježíše, který vztane z mrtvých a spasí svět. Kromě toho jsou tu důležitější věci v životě, nad kterými se zamyslet, než jestli je ten stejk, co mám na talíři, skutečný nebo ne.
Život se má žít správně a spravedlivě, ať už je to vše reálné či jen počítačový program. V dalších dílech úroveň klesá ještě víc a připletou se tu další "obecné pravdy" jako ona proslulá příčina-následek (tvrzení, které mimochodem ne vždy platí. Einsteinova teorie relativity uvádí, že za jistých okolností může následek nastat dříve než ta příčina, která ho vyvolala...). Vzhledem k tomu, že je ale tento film převratem ve světové kinematrografii z mnoha úhlů pohledu, nehodlám ho svým hodnocením srazit na kolena, jako jsem udělal s filmem Kill Bill, nebo třetím Pirátům. Koneckonců dobře jsem se bavil a možná si to ještě někdy prohlídnu.

11. února 2008
plakát filmu
Rain Man
Rain Man
100 %

Vynikající

Naprosto mě to dostalo. Dlouho jsem se na tento film chystal a když jsem ho teď konečně viděl, musím říct, že nevím, jak jsem mohl takovou dobu otálet. Už chápu, proč se z tohoto filmu stala klasika. Moc se mi tenhle příběh líbil. Líbil se mi zde i Tom Cruise, kterého v oblibě moc nemám. A Dustin Hoffman mě znovu mile překvapil. Ten chlap fakt zahraje cokoliv! Autista v jeho podání je přesvědčivý, opravdu mu tu roli věříte (i když možná skutečný autista není tak výřečný...). Ti z vás, kdo ještě tento film neviděli, měli by to napravit. Já vím, taky mám většinou rád akčňáky, tupé komedie a podobné blbosti, ale tohle, myslím si, musí vidět každý. U některých scén jsem se i dobře bavil. Ne, že bych se řechtal a nemohoucně padal k zemi s chvějící se bránicí, to ne. Takové chvíle tu nenajdete. To ale proto, že jich není potřeba. Sem tam se však usmějete (třeba když Raymond pronese, že nepůjde ven, když prší, nebo při scéně v kasínu). Hudba Hanse Zimmera - ano, i tady se podepsal on - je sice nenápadná a nevtíravá, zato vám v hlavě nějaký čas zůstane (alespoň mně se to stalo). Podtrženo, sečteno: nelze to popsat, musí se to vidět. Vřele doporučuji. Opravdu.

10. prosince 2007
plakát filmu
Pianista
The Pianist
100 %

Židovský klavírista a válka

Tento film jsem viděl poprvé krátce po premiéře. Před nějakým časem jsem si ho znovu pustil a přiznám se, že pokaždé mě donutí se zamyslet. Ještě víc to člověka zasáhne, když si uvědomí, že příběh je autentický. Co mi film hlavně řekl? Asi nejvíc to, že skutečná povaha a osobnost člověka se projeví jen v kritických situacích života. Německý důstojník Hosenfeld patřil sice k nacistům, ale byl to především dobrý muž a když potkal žida Szpilmana tak mu pomohl, místo aby ho třeba střelil.
Film krásně poukazuje na to, že nejde o to kam patříme, ale jak se v daný okamžik rozhodneme. Je to důležitá skutečnost, na kterou mnozí často zapomínají a podle toho pak povrchně soudí ostatní (barva pleti, národnost,...). Film mám taky moc rád kvůli tomu, že tu zazní překrásné skladby Fryderyka Chopina, které mám jako hudebník taky velice v oblibě. Není to sice typ filmu, na který by se někdo chtěl dívat znovu a znovu (on je to dost krutý film), čas od času bychom si ale měli připomenout, čeho všeho je lidstvo schopno a zamyslet se nad tím, aby k takovým věcem v budoucnu znovu nedocházelo. A k tomu tenhle film dobře poslouží.

1. října 2007
plakát filmu
Cesta domů
Fly Away Home
90 %

Krásný, zábavný, dojemný,...

Myslím, že tenhle film ve vás něco nechá. Určitě vás pobaví, nadchne, možná i dojme. Osobně se mi tenhle film opravdu moc líbí. Nic není přehnané, vše je pravdivé.
Kvalitní hudba, spojená s nádhenými záběry, dělají z tohoto filmu něco víc než jen dobrý snímek. Film obsahuje jak vtipné momenty tak vážnější chvíle. Je možné, že se bude líbit spíše mladším divákům, rozhodně to ale není nějaká dětská šou. Zařadil bych to do kategorie rodinných filmů, mezi nejlepší. Máte-li čas a chcete zkusit něco nového, doporučuji právě tohle.

15. září 2007
plakát filmu
Hvězdná brána : Děti bohů
Stargate SG-1: Children of the Gods
100 %

SG-1 je tady!

Mám tenhle seriál rád a tímhle filmem to všechno začalo.
Skvělý Richard Dean Anderson stihne už v tomto snímku
získat své příznivce. Je to tak dobře namontovaný film, že od něj neodtrhnete oči ani na minutu a když je po všem, tak máte chuť se hned vrhnout na další díly. Vynikající start vynikající série. Opravdu moc hezký.

26. srpna 2007
plakát filmu
70 %

Dobrá hororová sci-fi historka

Když jsem viděl tento film poprvé, byl jsem z toho fakt
nadšený. Ani nevím proč vlastně. Teď s odstupem času
musím přiznat, že jsem si trochu opravil názor. Je to
takový nadprůměrný béčkový film, na který se rádi
podíváte znovu. Asi nejvíc vás nadchne prostředí.
Soustava se třemi slunci a třemi planetami (jedna má navíc pěkné prstence). Hlášek tady taky není málo, akce
nechybí... Nevím, posuďte sami, rozhodně je spousta
horších filmů.

14. srpna 2007
plakát filmu
Kill Bill
Kill Bill
0 %

Nevěřím vlastním očím!

Film o pomstě. Nic jiného to není. Aby to divákům jen tak
nepřišlo, je to zabalené všelijakými větami a rozhovory,
které nemají vskutku žádnou větší hloubku. Tenhle film
vlastně vzkazuje: "Někdo byl k tobě ošklivý? Tak ho sejmi!" Tenhle film není drsný, není krutý - je zvrhlý.
Zabíjení je vlastně normálka, každodenní záležitost. Lidi,
vážně si myslíte, že takhle se řeší problémy?! Na světě se válčí, protože tu jsou lidi jako Uma, místo odpuštění ti
vrazí kudlu do břicha. Vím, že tohle není zdaleka jediný film, ve kterém se zabijí, je to ale jediný z nich, ze kterého mám blbý pocit. Nehodlám podporovat film s tak
přízemní morálkou žádnými procenty!

10. srpna 2007
plakát filmu
Batman začíná
Batman Begins
90 %

I am Batman

V tomto filmu je všeho dostatek a ve správném množství (snad jen světla je trochu méně, ale netopýři vycházejí až po setmění, že?). Někomu vadí, že se tu příliš mluví. Inu, když se rozhodneš, že z tebe bude Batman, musíš odpovědět na těch pár otázek, co se ti vynoří v hlavě. Osobně si myslím, že tehle film je opravdu povedený. Je pravda, že v první polovině filmu se slovo "Batman" ani jednou nevysloví, ale proč to lidem tak vadí? Vždyť tohle je film "Batman začíná": jak si to asi představujete? Milionář Wayne jde spát v pyžamu a druhé ráno se probudí v Batmanovském kostýmu a řekne si "Mmm... Tak jo. Začnu bojovat proti zločincům...", takhle? To asi ne. Navíc se mi na filmu tato první část právě nejvíc líbí: trénink na horách, zamrzlé jezero, atd. To je moc pěkné podle mne. Pochválit musím i skladatele hudby k tomuto filmu. Když jsem tento film dokoukal poprvé, pobrukoval jsem si hlavní motivy jako bych byl v transu. Skutečně krásné spojování akordů, a pěkné melodie (hlavně sekvence tréninku na zamrzlém jezeře je podbarvená velice sugestivní hudbou). Poutavý příběh, skvělí herci a hlavně vynikající hudba: taková kombinace není u všech filmů. Nemám, co bych ještě dodal. I přes některé drobné nedostatky, doporučuji.

9. srpna 2007
plakát filmu
BORAT: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
90 %

Neuvěřitelně pravdivý

Filmaři se vydali napříč celou Amerikou a natočili nejen
skvělou komedii, ale i krutý, drsný, realistický dokument,
který nejen pobaví, ale i trochu pozmění váš názor na
Ameriku. Když navíc vezmete v potaz, že reakce lidí jsou
spontánní, tak vám z některých scén bude přecházet zrak (např. ta ve které skupina fanatických "katolíků"
dělá z Ježíše něco, co na povel splní všechna přání...)
Rozhodně doporučuji, není to všední komedie.

7. srpna 2007
plakát filmu
Piráti z Karibiku: Na konci světa
Pirates of the Caribbean: At Worlds End
10 %

Co to je?!

Takové hloupé ukončení série jsem ještě neviděl (snad jen u Matrixu). V tomhle filmu se producenti snažili všechno dovyprávět a vyšel z toho velký zmatek, který
mi zanechal nepříjemnou pachuť v ústech.
Nevím jak je možné, že spousta lidem se to líbí, ale já tenhle film podruhé vidět nemusím.
Těch 10% je jenom za Jacka Sparrowa a jeho scéna
v říši Davyho Jonese.

7. srpna 2007
plakát filmu
100 %

Asi nejsem normální, ale...

Tenhle film prostě miluju! Námět i provedení nemají naprosto žádnou chybu. Dokonalý je pochopitelně i dabing Alexeje Pyška, který k B.Willisovi sedí jak ulitý.
Bohužel na DVD tento film vyšel s jiným dabingem, kde Willise mluví Pavel Soukup (ten se tu teda nehodí).
Každý přece ví, že Willise dokáže dabovat jedině Pyško!
Co se týče filmu samotného, nemám nic, co bych mu vytknul. Svou přezdívku jsem si odtud vlastně vypůjčil! Ani nevím, která scéna se mi líbí nejvíc. Jestli ta, ve které McClane hodí trhavinu do výtahové šachty, nebo ta, ve které hodí mrtvého teroristu z okna, nebo jak přes vysílačku setře policejního důstojníka, nebo nějaká úplně jiná scéna. Fakt zůstává, že tenhle film se nesmazatelně zařadil do sbírky mých nejoblíbenějších. Atmosféra naprosté samoty v boji proti padouchům přímo prosakuje skrz obrazovku (hlavně při prvním zhlédnutí). Celou dobu zíráte na McClanea a jen čekáte, co ještě vymyslí za řešení, nebo jakou další hlášku pronese. Navíc, myslím si, tohle není klasickej hrdina: umí krvácet, a jak! Mohl bych dál pokračovat v dlouhém vychvalování tohoto filmu, nikdo by to ale nečetl a kromě toho je to zcela zbytečné. Prostě a jasně se na tenhle trhák podívejte. Upozornění: Nevhodné pro mláděž do 15 let (asi by to na tuto věkovou skupinu zapůsobilo negativně...)
[Dodatek - Konečný názor na dabing: dabing se Soukupem na DVD má horší provedení vedlejších postav - celý film dabuje 6-7 lidí a ještě k tomu z pr***e... - ale místy je překlad hlášek lepší než dabing s Pyškem. Dabing s Pyškem má dobře nadabované všechny postavy, hlas je bližší originálnímu Willisovi, ale překlad je občas moc "slušňáckej". EDITOVÁNO 13.4.2008]

4. srpna 2007