avatar uživatele

Meky

Jméno
Jakub
Věk
38 let (Ryby)
Bydliště
okres Opava
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Po svatbě
Efter brylluppet
90 %

*****

Jak jsem řekl, tak konám. Pokračování ve filmografii dánské režisérky mě opět nezklamalo. Ba naopak. Pokračuje v zaobírání se mezilidskými vztahy a vybrušuje své dramatické vlohy k dokonalosti! Opět dokáže zaujmout výborným příběhem, který se zpočátku vyvíjí naprosto jasně... ovšem Susanne se nebála a díky několika nečekaným zvratům poslala příběh úplně jiným směrem! V tomto filmu si už tak moc nehrála s detaily a smysluplnými záběry (i přesto byla kamera opět famózní), ale vynahradila si to jinak, hraje si s divákovými city. Protože je příběh lidský a neuvěřitelně upřímný, tak osloví většinu divácké populace a tu skupinku, která se nedokáže kontrolovat a bude filmem pohlcena, i emočně vybije! Konec k tomu vyložené vybízí a v žádném případě není plytký a vykalkulovaný. Kromě toho snímek nabízí i širokou škálu charakterních postav a jejich hereckých představitelů. Hudba z repertoáru Johana Söderqvista, který se Susanne často spolupracuje, opět nezklamala! Závěr? Další výborné skandinávské drama s talentovanými dánskými herci a režisérkou Susanne Bier, která mě utvrzuje v tom, že tématiku mezilidských vztahů ovládá dokonale a mezi režisérkami je jedna z nejlepších, co může filmografie nabídnout!

7. června 2010
plakát filmu
Svatý rok
L'année sainte
60 %

***

Prachem zašlá francouzsko-italská komedie, prezentující přesně ten styl humoru, kterým jsou obě země proslulé. Snímek je starý přes čtyři desetiletí a technicky vzato má spoustu nedostatků, ale už kvůli tomu jsem doufal, že scénář to vše zachrání a bude špičkový. Ale to jsem se přepočítal. Je až příliš jednoduchý a přímočarý, bez nějakých překvapujících zvratů a momentů. Dvojice bavičů Jean Gabin (pro kterého to bylo poslední učinkování na plátně) a Jean-Claude Brialy ale svoji úlohu zvládli a některé jejich hlášky byly výborné! Dokonce i s dabingem jsem si je užil, což se o ostatních postavách říct nedá! Závěr? Já takové komedie zas tak moc nežeru, ale v některých chvílích jsem se opravdu bavil a hlavně nenudil, takže to nebylo nejhorší.

6. června 2010
plakát filmu
Spálené vzpomínky
Things We Lost in the Fire
80 %

****

Nefalšované drama z dílny dánské režisérky Susanne Bier, s níž se setkávám poprvé, ale s jistotou můžu říci, že na mě udělala dojem a její další počiny se předemnou nevydrží schovávat příliš dlouho. Téma mezilidských vztahů je sázka na jistotu, ovšem v tomto případě nelze mluvit o plytkém znázornění životní tragédie a následných obligátních důsledcích! Úspěch tkví ve způsobu jemného a citlivého natočení, díky kterému Vás příběh dokáže chytnout! Své udělaly také detailní momentky kamery, u kterých máte pocit, že se zastavil čas a dokážete se vcítit do tíhy okamžiku. Říká se, za vším hledej ženu a tak musím vyseknout poklonu Paní režisérce, bez které by to byla jen prázdná podívaná! Malinkou výtku bych měl pouze k tempu filmu, které mohlo být trochu rychlejší a mohlo se i přitvrdit. Dalším skvělým tahem byl výběr herců. Benicio Del Toro se s rolí ztotožnil naprosto dokonale a předvedl fantastický výkon! Role životních ztroskotanců či drogově závislých týpků mu opravdu sedí, protože na to má ksicht. Halle Berry mu skvěle sekunduje a také předvedla jeden ze svých lepších výkonů. Hudba dobře dolaďovala atmosféru, takže také nelze nic vytknout. Závěr? Výborné drama, u kterého by jste jen horko těžko hledali nějakou výraznější slabinu!

5. června 2010
plakát filmu
Pach krve 3
Wrong Turn 3: Left for Dead
30 %

**

Jelikož jsem kdysi dávno viděl lehce nadprůměrnou jedničku a před dvěma lety dementní dvojku, tak jsem "neodolal" a musel se podívat i na toto už třetí pokračování Pach krve a doufejme, že už poslední, protože to snad ani není možné, do jakých sraček směřují jakákoli pokračování současných filmů!! Tvůrci si vymysleli, že na zmutované kanibaly vypustí smečku "tvrďáckých" trestanců, kteří budou běsnit ještě více, než mutanti, ale víte, co může divák čekat? Frašku, odehrávající se v lese, kde trestanci jen zoufale pobíhají sem a tam, snaží se tvářit brutálně, ale strach by z nich nemělo ani pětileté dítě! Celý děj je bezvýznamný a úplně dementní. Krvežíznivý mutant je všehovšudy jen jeden (když nepočítám to jeho podsvinče) a místo toho, aby namakaní trestanci, kteří se ničeho a nikoho nezaleknou, proti němu bojovali, tak jen utíkají a nedělají vůbec, ale opravdu vůbec nic! Proboha kdo to vymyslel? Tento žánrově "horor" naprosto postrádá atmosféru, napětí a místo toho, aby jste se báli, tak se budete spíše smát trapným a absurdním scénám! Závěr? Bezdebat "céčkový horor", který nemá snahu s tím cokoli udělat, protože je tak trapně a laicky natočený, že mě to bolí až u srdce. Proč to vzniká? Kam to spěje? Lidé, kteří podobné filmy natáčejí nemají žádnou soudnost a měli by se jim urazit všechny "pazoury"! Ale na jeho obranu řeknu, že už jsem viděl i horší ;-)

1. června 2010
plakát filmu
Na pokraji slávy
Almost Famous
60 %

***

S Cameronem Crowem jsem se setkal díky Vanilkovému nebi a oslovil mě. Pokračování v jeho filmotéce padlo na tento film, ale nevím, zda-li to byl šťastný výběr. Jsem spíše zklamaný. Nelze mu upřít solidní autentičnost, se kterou zachycuje tehdejší kočovný život rockových skupin. Ale od scénáře, který urval Oscara jsem čekal daleko víc. Příběh talentovaného a průbojného novináře je obdivuhodný, ale po slušném začátku se vývoj zasekává a sledujeme jen poflakování se a nic nedělání hlavních protagonistů, na což s prominutým divák sere. Ale sázka na herecky neokoukané tváře se vyplatila. Závěr? Neoslovilo mě to tak, jak bych čekal, ale možná je to kvůli tomu, že mě RnR zase tolik nebere, i když třeba Piráti na vlnách mě oslovit dokázali, takže těžko říct, kde je chyba. Každopádně na mě příliš rozvláčnělé a hluché.

31. května 2010
plakát filmu
Kick-Ass
Kick-Ass
80 %

****

Tak tohle už nikdo Matthew Vaughnovi neodpáře! Režisér se špetkou zkušeností dokázal to, o co se pokoušejí zkušení matadoři roky! To on konečně dokázal namíchat novou transfuzi a aplikovat ji přímo do srdce filmografie tak, že Vás extáze nemine! Trochu jsem měl z Kick-Ass strach, protože z něj šlo cítit, že sice přijde s něčím novým, ale zároveň by se mohl snadno překombinovat a sklouznout zpátky do sraček! A obavy se potvrdily, protože film balancuje na hranici trapnosti a šílenosti, ale vždy dokáže udělat krok zpět. Samotná úvaha o tom, stát se superhrdinou je nesmyslná a rejža to dobře ví a za nic se neschovává. Reálně ukazuje, že i když nemáte žádné fyzické "superskilly", tak když chcete, věříte, máte to v hlavě a jdete za tím, tak je všechno možné. Beru, že je to jemně přitažené za vlasy, ale ono to jinak ani nešlo. Rád bych se rozepsal o postavách, které hrají prim, ale nebudu to dlouze obkecávat a řeknu to takhle. "Kick Ass" je lůzer jako hrom, celkem i nesympatický, ale takový ve filmu musí být, aby pak z ošklivého káčátka vyrostla labuť. Navíc je to hlavní postava. "Red Mist" je snad ještě trapnější a zbytečnější postava, než Kick Ass. Ale ještě že to zachraňuje duo "Daddy" a "Hit Girl"! Tuto dvojici si divák snadno oblíbí, zvlášť "Hit Girl", která je naprosto jedinečná! Paráda! Herecky tyto postavy sice pokulhávají, ale napsané jsou výborně. Trošku mi vadilo, jak toho rejža využil a zbytečně cucá z diváka emoce, ale ihned to přebije dalšími skvělými scénami (přestřelka kryptonitem, závěrečná akce) a nezapomíná ani na humor (hlavně nakonci, kdy šéf ochranky perlil a já "chcal smíchy":D). Ale nesmím zapomenout na tu nejdůležitější složku, která celou tuto podívanou znásobuje a neúnavně divákovi dodává "cool" pocit - soundtrack! Je sice žánrově "písničkový", ale taky moderní a dynamický, stejně jako jízda odehrávající se na plátně! Z tohoto pohledu maximální spokojenost! Také mám radost z toho, že snímek nespoléhá pouze na akční řež, ale snaží se i něco říct a navodit myšlenku! Závěr? Kick-Ass je každopádně film hodně rozporuplný! Trapné a laciné momenty se střídají s těmi vehementně silnými, ale ty vždy přebijí ty slabší a proto je výsledný dojem kladný! P.S. Hit Girl určitě nejvýraznější postavou. Od dob Leona nová Mathilda (Natalie Portman).

30. května 2010
plakát filmu
Smrt on-line
Untraceable
50 %

***

Nic moc. Chtěl jsem něco na temný pozdní večer, u čeho se budu bát a co mě zamrazí. Jestli si chcete také za tímto účelem vybrat tento thriller, tak na to zapomeňte. Není to vyloženě propadák, ale terno taky ne. Námět slušný, zpracování horší! Připadalo mi to jen jako nějaká náhražka filmu Saw, která chce pouze zapůsobit a vyděsit vizuálně. Stupňování napětí nefunguje, atmosféra se někde courá a potenciální finále je ubohé. Závěr? Pro lidi, kteří od toho předem nic neočekávají, by se zklamání dostavit nemělo. Nemastný neslaný průměrný thriller, kterým zabijete 90 minut volného času, ale to je tak všechno...

30. května 2010
plakát filmu
Ďáblova dílna
Die Fälscher
70 %

****

Dobře natočený snímek z prostředí druhé světové války, ale trošku z jiného pohledu. Válka se dala vyhrát také jinak, než prolitím krve a nekonečnými boji. Skutečný příběh o skupince Židů, kteří sice unikli smrti, číhající v koncentračních táborech, ale svým způsobem se upsali ďáblu = nacistům, pro které se stali důležitým článkem ve vývoji války. Prostředí a autentičnost se drží na výborné úrovni a i když to vypadá, že nacisti hýčkají Židy jako v bavlnce, tak opak je pravdou. Vždy, když je potřeba srazit je zpátky na zem, tak to udělají a to mnohdy brutálním způsobem. Trošku mi ve snímku chybělo takové to psychologické rozpoložení Židů, kteří měli prakticky svět ve svých rukou a mohli se rozhodnout. Určitě mohlo být více konfliktů a nakonci vzpoura a třeba i drastické zakončení... ale to byly jen moje domněnky, protože fakta jsem opravdu neznal. Takhle mi přišla Ďáblova dílna trošku ochuzená. Líbily se mi herecké výkony všech zúčastněných, v čele s výborným Karlem Markovicsem. Závěr? Po všech těch válečných vřavách, trošku jiný pohled na válku a její krutou tvář. Více dramatičtější spád by snímku jenom prospěl, ale i tak to není špatná podívaná...

20. května 2010
plakát filmu
Bio ráj
Nuovo cinema Paradiso
80 %

****

Výjimečný příběh = výjimečný film! Přesně to Bio ráj bez okolků je. Možná Vám to během sledování nepřijde, ale po skončení zcela určitě. Protože až potom si přeberete a utřídíte myšlenky a zjistíte, jak krásný to byl film. Ten hřejivý pocit ze sledování něčeho smysluplného je k nezaplacení. Snímek bych rozdělil na tři části. Roztomilý začátek, poněkud slabší a unuděnou střední část a sentimentální konec, čerpající z nostalgie. Já bych hlavně vyzdvihl úvodní část, kdy sledujeme malého chlapce Salvatore a jeho "náhradního otce" Alfréda (mimo jiné oba jejich představitelé předvedli výborné herectví), jak k sobě hledají cestu a pomalu v sobě pěstují své osobnosti. To vše za nepříznivého prostředí poválečné bídy, kdy je jejich jediným úkrytem a zároveň útočištěm, promítací kabinka kinosálu. Stará, nevzhledná, špinavá, ale přesto, mající své kouzlo a píšící neobvyklý příběh přátelství! Především tahle část mi zůstane v paměti asi nejdéle. Závěrečná část je už pak podle očekávání dojemná, s krásnou tečkou (dárkem) na konci. Nutno vyzdvihnout hudbu Ennia Morricone, jež byla decentní, ale mistrovská! Závěr? Velmi dobře natočený film, při jehož skončení budete mít pocit, že jste celou životní pouť hlavních hrdinů absolvovali s nimi a nostalgie Vás nemine, stejně jako je. A to je známka kvality!

16. května 2010

****

Nemůžu si pomoct, ale já se bavil. A to dost. Hloupých amerických komedií je hromada, ale jestliže mám s nimi porovnat Repli-Kate, tak je to určitě nadprůměr. Neobvyklý námět o replice toho či onoho člověka není nikdy na škodu a už toto téma samo o sobě dává vzniknout spoustě vtipným konfrontacím. Snímek tak příjemně ubíhá a díky vhodnému dávkování humoru jsem se ani nestihl nudit. Celý snímek se točí kolem Ali Landry (Kate), která je nehorázně sympatická a pravděpodobně "udělá" většinu mužského publika a ženského možná taky. Takovému typu komedií prostě musí vévodit nějaký sexsymbol, ať je na co koukat a tady je navíc velmi vkusně vložený. Kromě ní se zde představily známe žánrové tváře, jako třeba Eugene Levy či James Roday. Závěr? Příjemná komedie, která díky svému námětu zaujme, pobaví a do jisté míry i ponaučí.

15. května 2010
plakát filmu
60 %

***

Typická bezpáteřní komedie, která vaří z vody a v podstatě kromě peprné dávky humoru, nemá co nabídnout. Ale to taky nemusí a nikdo to od ní ani nechce. Jakési ponaučení by se tady dalo najít, ale je jen na oko a vyskytuje se v každém druhém filmu, mající podobný styl. Rob Schneider
je prostě exot a zvládá všechno. V komediálním žánru patří k těm nejžádanějším a nejoblíbenějším hercům, takže z téhle stránky si nelze stěžovat. Začátek filmu mě zaujal mnohem více, než pak průběh a zakončení, protože se z toho postupem času stal cirkus! Ano, toto jedno jediné slovo přesně vystihuje celý film. Závěr? Je to strašná sračka, co si budeme povídat. Ale tyto "Schneiderovy tipovky" si už našly jistý okruh uctívačů, takže i tato bláznivá komedie určitě zaujme a pobaví jak jeho příznivce, tak i ostatní. 50/60%

14. května 2010
plakát filmu
REC 2
[Rec] 2
60 %

***

První díl mě totálně odrovnal, to bezdebat. Pokračování mi proto nemohlo uniknout. Ne, že bych byl předem skeptický, ale už jsem "dvojce" příliš nevěřil. [Rec] 2 staví na stejných základech, jako jeho předchůdce, ale už to prostě tak nefunguje. Atmosféra strachu a nepřekonatelné napětí v [Rec] gradovalo a snadno dokázaly diváka pohltit. Tady už divák ví, co čekat, počítá s tím a proto se moment překvapení hledá jen horko těžko. Příběh sice plynule navazuje a ubírá se zajímavým směrem exorcismu, ale už to prostě není ono! Ruční kamera má pořád své kouzlo a extrémní reálnost je na denním pořádku, což je hlavní atribut, kterým se může série [Rec] pyšnit. Závěr? Ono to je v podstatě jako "jednička", ale už tady bohužel nefunguje to počáteční nadšení. Ten, kdo ji neviděl, bude určitě spokojený, ten kdo navazuje "dvojkou" už méně.

8. května 2010
plakát filmu
2 Bobule
2Bobule
60 %

***

Po nebývale úspěšné jedničce, která byla příjemná a svěží, logicky muselo přijít pokračování... A už dopředu se počítalo s tím, že 2Bobule nepřekonají laťku nasazenou prvním dílem. Příběh mladého vinaře a ostatních svérázných postav se už ani nemá kam vyvíjet, takže veškerá další pokračování jsou zbytečná. Také se dalo čekat, že do dvojky vstoupí další vlna známých českých herců, ale bohužel někteří jsou otravní a nejsou ku prospěchu věci. Herecky se mi tady líbila Tereza Voříšková, která dostala trošku více prostoru a nekazila, jako třeba Lukáš Langmajer. Závěr? Z mého pohledu jsem trošku překvapen, protože po úspěšné jedničce se čekal celkem výraznější propad dvojky, ale nestalo se tak. Atmosféra jako v prvním díle se tady nedá nasát tak hluboce, protože se 2Bobule převtělily na klasickou, českou, žánrovou plácanou, ale nezatracoval bych je. Jestli potřebujete zabít čas na zhruba 90 minut, tak tato jednohubka by to měla zvládnout.

5. května 2010
plakát filmu
Podivní
The Crazies
50 %

***

Už podle námětu jsem si říkal, že to zas bude "báchorka". Filmy s tématikou "zombie" chrlí současná produkce jako na běžícím pásu. Vždyť co může být jednoduššího, než naházet na scénu pár zohavených zombíků, pár přeživších lidí a řežte se přátelé! Sice to funguje a o zábavu je postaráno, ale pořád dokola omílat ten stejný systém je zbytečné a ze všech stran okoukané. Některé scény nejsou vyloženě špatné a stojí za pozornost, ale zbylá většina jich je tupých a ohraných tak, že není o co stát. Také lze ocenit i lekací momenty, ze kterým film dost těží a udržuje diváka v pozoru. Obsazení není špatné, ale žádný z herců nedokáže oslovit výrazněji. Závěr? Nic od toho nečekejte. Je to klasické "béčko" se všemi klady i zápory, které tato třída nabízí...

4. května 2010
plakát filmu
Poklad na Sierra Madre
Treasure of the Sierra Madre, The
70 %

****

Zatím můj nejstarší snímek, co jsem měl tu čest vidět. Určitě jsem měl z něj obavy, ale zaujal mě scénář a tak jsem to risknul a podíval se na tento už šedesátiletý snímek. Je natočený v černobílém provedení (jak jinak) a stylem "westernovek", u nichž platí, že čím starší, tím lepší. Takže určitě nebyla špatná volba, se na tento prachem usazený snímek podívat. Je pravda, že jsem se trošku nudil, což jsem i očekával, ale vynahradily to občasné, znamenité momenty a krásné záběry. Trošku jsem zklamaný z atmosféry, která byla spíše pohodová, což podtrhuje i rozuzlení celého příběhu zlatokopů a jejich bláznivý smích. Ale to nemění nic na tom, že mohla být daleko dusnější atmosféra, zcestné nebo dokonce i paranormální chování zlatokopů, prahnoucích po bohatství a zisku, rozklad jejich psychiky atd., prostě něco, co tento snímek pozvedne nad ostatní. Určité pomatení tady bylo, ale v daleko menším měřítku, než bych čekal. Herecké osazenstvo zahrálo výborně, hlavně trojice Bogard, Huston a Holt. Závěr? Poklad na Sierra Madre má spoustu silných stránek, ale do výkladní skříně světové kinematografie nepatři. K tomu mu chybí něco, co by udělalo tento snímek výjimečným...

2. května 2010
plakát filmu
My děti ze stanice Zoo
Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
70 %

****

Další z řady sugestivních filmů, motajících se kolem drog, nesoucí pořád jedno a to samé poselství - drogy jsou špatné, neberte je! Všechny tyto filmy bývají extrémně reálné a odhalují to, co by si jiné filmy nedovolily. My děti ze stanice Zoo neútočí pouze na drogy, ale nakousává i témata s nimi úzce spjatá, jako je prostituce, homosexualita, alkoholismus atd... Příběh zachycuje život ve "špinavém" městě Berlín, začátkem 90-tých let. Tam někde začíná svoji neblahou zkušenost také mladá dívka, která se už v brzkém věku dostane na tenký led drog a pomalými krůčky sledujeme přeměnu slušné a vyrovnané dívky na znetvořenou lidskou trosku. Chtíč se přeměňuje na závislost a fatální následky na sebe nenechají dlouho čekat. Snímek se nebojí ukázat syrové, ovšem nechutné záběry, při kterých se doslova zvedá žaludek. Právě tím si snaží podmanit diváka a říct mu: Od toho ruce pryč, člověče!! Celý svět narkomanů je zde zobrazen v celé své "kráse" a je izolován od normálního světa, protože jinak by se to ani natočit nedalo. Herci ne-herci hodně přidávají na autentičnosti, což vytváří opravdu pohlcující atmosféru, ale i přesto mohla být stopáž přece jen o něco kratší. Závěr? Šokující svědectví o Berlíně před 30-ti lety, kdy toto město zaplavilo tisíce narkomanů!

1. května 2010
plakát filmu
Vražda na večeři
Murder by Death
50 %

***

Po někoho možná promyšlená podívaná s brilantními zvraty nakonci, ale pro mě jen (když to řeknu ošklivě) stupidní detektivka. Neila Simona nijak nežeru, takže mi jeho příběhy ani nic neříkají. Když si člověk přečte info o čem to vlastně bude, tak to vypadá zajímavě, ale samotný film je daleko horší. Zpracování těch starších detektivek mě nikdy neoslovilo. Všichni pořád něco řeší, řeší, ale nic nevyřeší, jen kolem toho blbě kecají a pak nakonci každý přijde se svojí teorií (ale stejně je to všechno úplně jinak) a myslí si jak nejsou dobří... to mě má udivit? Promiňte, ale tohle nežeru! Stopáž je sotva 90-ti minutová, ale to stačí k tomu, aby se vplížila nuda, únava a v horším případě i spánek. Samozřejmě má snímek i své dobré stránky, jako třeba dobré herecké výkony všech zúčastněných nebo několik vtipných momentů, ale to mi nestačí. Závěr? Tento snímek se neměl jmenovat Vražda k večeři, ale Nuda k večeři!

28. dubna 2010
plakát filmu
Oněgin
Oněgin
60 %

***

Podle námětu se může zdát, že je to romance jako zvon... ano, mohla by být. Ale není! Dalo se z toho vytřískat daleko daleko více, ale místo toho mi děj připadal, jako chození kolem horké kaše. Nic moc se neděje, jen pozorujeme snobský život tehdejší šlechty, který je mimo jiné celkem nudný a nezáživný. Sem tam se sice něco semele, ale vesměs mi to připadalo jako duševní boj (což určitě byl) obou hlavních aktérů. Ale chtělo to vnější obraz jejich lásky - emoce, city, bolest, zklamání. Vyjímaje konce mi to tam chybělo, takže to beru jako výtku. Obsazení obou hlavní rolí je dobré, Ralph Fiennes ujde a Liv Tyler se na ty oduševnělé krásky skvěle hodí. Závěr? Oněgin mě příliš nezaujal, protože nedokázal silněji zapůsobit a strhnout. Jako by mezi divákem a filmem byla nějaká imaginární bariéra, přes kterou nedokázaly vzplanout emoce a celé to pak působilo nemastně neslaně.

28. dubna 2010
plakát filmu
Welcome to Dongmakgol
Welcome to Dongmakgol
90 %

*****

Korejská produkce čas od času vypustí opravdu výjimečný snímek a toto je právě tento případ! Příběh je jedním slovem geniální. Střet tří různorodých povah a kultur v malebné vesničce, neposkvrněné negativním myšlením je naprosto odzbrojující! Stejně jako vesničané, kteří sice působí primitivně, ale díky své dobrosrdečné povaze a nekonfliktní životní filozofií, si je zcela oblíbíte. Pestrá škála postav zaručuje komické, absurdní či vypjaté situace, takže je rozhodně na co koukat. Atmosféra je podmanivá, tempo sice loudavé, ale vzhledem k průběhu filmu si to může dovolit. Asi ve druhé třetině filmu jsem měl obavy, jakým směrem se bude příběh dále ubírat, protože studnice nápadů se zdála býti vyčerpaná a pomalu jsem se začínal nudit. V tom okamžiku přichází zvrat, konec idylky a nastává finální válečná podívaná, kterou byste jen těžko tipovali, že muže přijít... ale přišla a zakončila příběh velmi stylově! Vizuální stránka filmu je dalším příjemným překvapením. Na krásných, detailních a někdy i zpomalených záběrech kamery, za účasti úchvatné přírodní scenérie, si divák doslova smlsne. Nelze vyzdvihnout nějakou hereckou individualitu, všichni táhnou za jeden provaz a hrají uvěřitelně. Hudba taktéž povedená. Závěr? Špičkově zpracovaný film o neobvyklém zrodu přátelství, čestnosti a touze být lepším člověkem. Kromě toho má snímek ještě druhou tvář - válečnou a za tu by se nemusel stydět ani kdejaký válečný velkofilm. Klobouček dámy a pánové, Korejci zas jednou příjemně překvapili!!

26. dubna 2010
plakát filmu
80 %

****

Mezilidské vztahy jsou vděčným tématem mnoha režisérů. Miluj mě, prosím je rovněž o lásce a citech, ale tentokrát zde máme milostný čtyřúhelník. Po nenápadném začátku se začne děj všemožně prolínat, až se může zdát složitý a překombinovaný. Ale není tomu tak, protože se vše během filmu divák dozví a to hlavně díky "flashbackům", které servírují události jako na talíři a nelze se ztratit. Určitě se musí ocenit práce scénáristy i režiséra, díky nimž se na to dalo koukat a bylo to i zajímavé. Joshe Hartnetta jsem už dlouho neviděl v akci, ale tato role svědčí o tom, že se jeho herectví ubírá správným směrem. Sympatický výkon ale nepředvedl jenom on, ale i ostatní, včetně Diane Kruger. Závěr? Romantické drama, u kterého nevíte, jakým směrem se bude ubírat, protože děj se alespoň zpočátku tváři složitě a nepřehledně. Sázka na jistotu se vyplatila! 70/80%

26. dubna 2010
plakát filmu
8 MM
8 MM
70 %

****

Režisér Joel Schumacher umí točit thrillery a tento je jeden z těch lepších. Je snadno zapamatovatelný, protože téma sadistické pornografie je samo o sobě kontroverzní. Tykat si budou s tímto snímkem jen silnější povahy, protože celkový projev je dost brutální a atmosféra je tak deprimující, že když na Vás sáhne, tak dokáže přivodit i husí kůži. Takto si představuji žánr thriller - záhadný a mrazivý. Joel zvládl zpracování na jedničku. Nicolas Cage z plátna téměř nesleze a máte ho pořád na očích. V jeho podání nic zvláštního, prostě klasická herecká poloha, kterou jsme už mohli vidět ve spoustu filmech. Tempo má 8mm solidní, ale jako každý snímek si jej neudrží po celou dobu a několikrát klopýtne, ale nevadí. Rozhodně jsem se nenudil. Závěr? Hodně ponurý thriller, který Vás zavede do pekelného podsvětí pornografie a ještě mnohem dál...

15. dubna 2010
plakát filmu
90 %

*****

Režisér Martin Brest toho moc netočí, ale i přesto si stihl připsat dva špičkové zářezy na pažbě (vyjímaje bláznivého Policajta z Beverly Hills) Vůni ženy a po dnešku už mohu říct, že i Meet Joe Black. Dlouho mě tento film nelákal, už jen kvůli tomu blbému názvu, ale chyba lávky. Toto drama má výjimečně originální příběh a to mu stačí k tomu, aby zaujal. Stopáž filmu se zastaví po bezmála třech hodinách, což je celkem zarážející, ale k mému překvapení musím říct, že snímek plynul příjemně a nenudil jsem se. Tempo jede poměrně spolehlivě, průběh děje si udržuje pozornost a umí i pobavit. Zápletka si drží náboj až do posledních minut, protože je děj opravdu nepředvídatelný, což je jenom dobře. Je pravda, že se snímek neobešel bez občasných klišé scén, hlavně na konci, kdy je všechno přesně nalajnované a připraveno, za úžasného potlesku a bouřlivého ohňostroje stáhnou oponu, ale zase až tak moc mi to nevadilo. Film vyloženě nemá slabinu, všechny složky jsou vyvážené a jako celek funguje. Hudba Thomase Newmana je velmi příjemná, nedrží se nenápadně v pozadí, ale pořádně o sobě dává vědět. Herecké obsazení výborné. Anthony Hopkins hraje naprosto suverénně a dokazuje svoji velikost. Každičkým záběrem předvádí jinou hereckou polohu a vůbec mu to nedělá problém. Brad Pitt má takovou trochu legrační roli a stará se především o humor, ale nelze mu upřít snahu. Hrát určitě umí, i když pořád ty samé šarmantní chlapíky. A to není všechno. Ostatní vedlejší role se vůbec nenechaly zahanbit a hrají neméně dobře, jako jejich kolegové, včetně krásné Claire Forlani. Závěr? Co dodat? Až na pár chybiček nemá tento film slabinu. Opírá se o vzácně originální scénář, kvalitní herecké obsazení a i když doba trvání se poněkud protáhla, tak to nejde poznat a to se cenní! 80/90%

14. dubna 2010
plakát filmu
My Fair Lady
My Fair Lady
70 %

****

Trochu jsem se spálil, když jsem si pustil tento film a až poté jsem zjistil, že je to muzikál. Nejsem zrovna ten typ, který by je vyznával, ale když už jsem si to pustil, tak jsem se chtěl i dodívat. A řeknu Vám, byla to pořádná "šichta" dokoukat to dokonce. Tím nechci říct, že by mě to nebavilo, ale stopáž je hodně natažená a bezmála tři hodiny je obrovská porce, co si budeme povídat. Docela dost mě to nudilo, ale nebyla to ta sžíravá nuda, ale taková ta celkem příjemná. Příběh je zajímavý a určitě zaujme diváka tak, aby se díval až dokonce. Nejsilnější stránkou muzikálu jsou určitě herci a jejich charakterní role, v čele s opět úžasnou Audrey Hepburn (Elize). V takové roli prostořeké a nevycválané mladé dívky jsem ji ještě neviděl a i když si se svou rolí poradila výborně a užívala si to, tak mám pocit, že jí přece jen více sedí role křehkých a nesmělých dívenek. Druhá polovina filmu, kdy se stala noblesní dámou jí už ale sedla lépe. Prostě už jsem ji viděl v lepších rolích. Většinou platí, že když hraje Audrey, tak nikdo jiný na plátně nemá šanci, ale tady jí směle konkurují mužští kolegové Rex Harrison a Stanley Holloway. Na to, že je to muzikál, mě hudba příliš nezaujala, ale na druhou stranu se mi líbily texty písní, které byly smyslné. Tvůrci se také vyřádili z honosných kostýmech a garderóbách žen. Závěr? Pro milovníky muzikálů povinnost, pro ty ostatní celkem příjemně, ač trochu zdlouhavě, strávený čas.

11. dubna 2010
plakát filmu
Fish Tank
Fish Tank
60 %

***

Nevím, co chtěl režisér tímto snímkem říct, protože ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak mi přijde Fish Tank tak nějak zbytečný. Ale jedno se musí nechat... už na první pohled jde poznat, že film nepochází z hollywoodské produkce. Je svým způsobem jiný, originální. Evropská dramata se vesměs zaměřují na mezilidské vztahy, většinou v sociálně slabších lokacích... Pak se zdá, že jsou tyto filmy syrové a extrémně přirozené a divák má pocit, jako by to ani nebyl film, ale sám život. Ano, je to tak. Fish Tank je přesně tento případ. Herecké výkony nejsou zase tak bravurní, jak se píše a že by na nich celý film stál, to se také říct nedá. Závěr? Ve své podstatě je Fish Tank nudný film a nemá co nabídnout. Ale pojednává o sociálních poměrech a už jen díky tomuto žádanému tématu můžou tvůrci předem pošilhávat po nějaké té ceně.

9. dubna 2010
plakát filmu
Zakletý v čase
The Time Traveler's Wife
70 %

****

Trochu kostrbatý anglický název pro film. Naštěstí u nás vychází pod názvem Zakletý v čase, což je mnohem lepší a výstižnější. Průběh filmu může být hlavně tedy na začátku poněkud matoucí, ale všechno se časem srovná a nakonec sledujeme dojemný příběh doslova zakletý v čase. Nemám potřebu snímek nijak vyvyšovat, protože taková pecka to nebyla, ale je na úrovni, dobře zpracovaný a především s výborně vybranými herci. Eric Bana je podle ženského publika zosobněním dokonalého chlapa. A mi nezbývá, než jim dát za pravdu, protože v této roli navíc působí zranitelně, ale o to víc z něj číší mužství! Po jeho boku Rachel McAdams, sympatická a talentovaná herečka, která se poslední dobou prosazuje stále víc a víc . Vskutku perfektní dvojice! A kromě nich se v dětských rolích představily další naděje... Závěr? Dojemné drama zakleté v čase, jdoucí pohodovým tempem, s velmi sympatickým hereckým obsazením.

8. dubna 2010