avatar uživatele

Meky

Jméno
Jakub
Věk
38 let (Ryby)
Bydliště
okres Opava
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Vlk z Wall Street
The Wolf of Wall Street
90 %

*****

Hecnul jsem se a po delší době opět napsal komentář. Proč? Protože když se chválí, tak se píše samo. A Vlk z Wall Street si to rozhodně zaslouží. Opět se musím sklonit před spolupráci Scorseseho a DiCapria. Oba jsou výjimeční a oba mají nezměrný talent. To není samozřejmě nic nového, ale zde se ukazují naplno, v celé své kráse a divák si toho užívá asi tak, jako Leo ve filmu sex, drogy a žvanění. Přepálena stopáž 180 min. ač hrozivá, tak u Scorseseho vůbec nemusíte mít obavy z nudy. Každá minutka má co nabídnout a nic není zbytečné. Co však oceňuji na Vlkovi z WS nejvíce je dravost, až skutečně nic nenechává dlužen svému názvu. Scénář je sice hodně bohatý, ale mluví se opravdu až moc (ostatně co bychom chtěli po burzovních makléřích, že?), což mi trošku vadilo, ale rozhodně ne v podání Lea Di Capria. Neskrývám, že je to můj oblíbenec, ale prostě jestli si za tu v podstatně "one man show" neodnese zlatého plešounka, tak ať táhne celá akademie do pr.... Jordan Belfort není bez Lea nic, stejně jako Leo bez Jordana. Závěr? Precizně natočené, nečekaně až neuvěřitelně zábavné, "oscarovsky" zahrané (+Matthew McConaughey = famózní úvod). Vlk z Wall Street má prostě štýýýl. Bravo pánové, tohle se vám opravdu povedlo! 85%

10. ledna 2014
plakát filmu
Saxana a Lexikon kouzel
Saxana a Lexikon kouzel
0 %

Odpad!

Čistě z nostalgie jsem si nenechal ujít pokračování dnes už legendární komedie Dívka na koštěti a i přes hrubě podprůměrná hodnocení jsem to risknul. Dopadlo to tak, že ač byla očekávání nulová, toto pokračování ztělesňuje naprosté fiasko. Je to na plné čáře totální slátanina, hustící do diváka abnormální dávku stupidních dialogů a nepochopitelných scén, dělající z herců šašky a zkoušející prorazit humorem, jež je ovšem tragický! Grafika pohádkového světa je naprosto tristní, vyvolávající dojem hraní počítačové hry. Nefunguje zhola nic, Václavu Vorlíčkovi jsem sice nevěřil, ale touto stupiditou pouze potvrdil to, že "formu" měl ve svých raných počátcích a dnes jeho "veledíla" s přehledem spadají do největších "s*aček" české kinematografie. Závěr? Kdo nemusí, nechť toto přehlédne a nekazí si zbytečně den!

1. července 2012
plakát filmu
Lovci hlav
Hodejegerne
80 %

****

Filmy ze Skandinávie? Jooo ty já můžu. Na ně vsázím často a alespoň u mě si filmy z Norska, Švédska či sousedících Dánů drží velice solidní nadprůměry. Lovci hlav jsou předem neodhadnutelní, stejně jako samotný název. Já spíše čekal něco na způsob filmu Loupež po Italsku a podobně, kdy je náplní filmu plánovaní, plánování a zase plánování a na konci velké finále. Ovšem tento film se začne po pár desítkách minut ubírat úplně jiným směrem, až do takové míry, že sledujeme svižný thriller, s množstvím vyšperkovaných akčních sekvencí a dějem, který se v průběhu několikrát překvapivě přelije do jiné sklenice. Sice jsem několik minut před koncem již odhadl vykonstruovanou pointu, nicméně nezkazilo mi to dojem a skutečně se povedla. Film se syrový a poměrně brutální (nebojí se ukázat nechutnosti) a snadno diváka pohltí. Herci hrají famózně, tedy kromě z mého pohledu lehce pokulhávajícího Pana Lanistera (Hra o trůny). Závěr? Další velmi kvalitní kousek z Norska!

1. července 2012
plakát filmu
Muži v naději
Muži v naději
70 %

****

Jirka Vejdělek si pokračováním úspěšné komedie Ženy v pokušení udržel solidní standard a potvrzuje, že jeho filmy budou vždy divácky velmi úspěšné a oblíbené. Muži v naději se mi z počátku nezdáli, bědoval jsem, co to zase bude za trapárnu, ale postupem času se z něj vyklubala celkem zábavná jednohubka, odpovídající stylu tohoto režiséra a naplňující divácká očekávání. Takže o zklamání nemůže být řeč. Závěr? Muži v naději pokračují tam, kde skončily Ženy v pokušení, vzhledem k námětu vsadili více na vizuál, odvážnější scény a vzhledem k námětu je to v pořádku. Průběh filmu místy kolísá a typická česká hloupost zde má své zastoupení, ale v celkovém součtu jsem se bavil a uspokojil.

12. února 2012
plakát filmu
50 %

***

Spielbergův jakýkoli nový počin si nenechám uniknout, navíc film po delší odmlce nominovaný na Oscara, to je více než jasná volba ke shlédnutí. O to víc mě mrzí zklamání, které ze mě číší po shlédnutí. Záporné přijetí kritiků a plivání drtivé většiny diváckého publika ovšem má něco do sebe a i já musím konstatovat, že Válečný kůň se slavnému režisérovi nepovedl a vůbec mi k němu nepasuje. Spielberg je perfekcionista a jeho filmy zpravidla bývají "promakané do mrtě". Toto válečné drama je ovšem nalajnované podle zaběhnuté předlohy, kterých jsou tucty a už jen kvůli tomu se nemůže dočkat valného úspěchu. Navíc velká dávka jalových a zbytečných dialogů nikam film neposouvá. Znásobeno přepálenou stopáží 146 minut z toho vychází pro diváka nudná, v mnoha případech nezajímavá podívaná. Konec filmu tlačí na sentimentální strunu, cíleně a s částečným úspěchem, ale již "zhrzený" dojem to nijak nevylepšuje. John Williams také nijak neexceluje. Závěr? Počínaje slabým scénářem, konče nevýraznými herci, se Válečný kůň nemá o co opřít a řadí se mezi průměrné až lehce podprůměrné drama, které na Oscarech absolutně nemá co dělat (vyjímaje technických kategorií) a patří mezi ty slabší filmy Spielberga a těch tento matador opravdu moc ve svém repertoáru nemá! P.S. Hodnocená procenta jsou především za již tradičně propracované prostředí válečné vřavy.

5. února 2012
plakát filmu
50 %

***

Nebudu vám nic nalhávat, uhrančivé hodnocení na konkurenčním webu (csfd) disponujícími plnými 93% červených čísel mi shodilo čelist a v domnění, že uvidím zas konečně něco výjimečného jsem si Warriora nemohl nechat ujít. Tohle jsou skoro jediná kladná slova na tento film. Po shlédnutí můžu jen napsat - WTF?! Dokonce se vedly předzvěsti, že Warrior hravě strčí do kapsy i kultovního Rockyho... abych to uvedl na pravou míru prostřednictvím mého skromného názoru, tak tento film nesahá Rockymu ani po kotníky! Je to pouze drzá vykrádačka Italského hřebce, ve které nefunguje skoro nic. Příběh je až lhostejně klišoidní, kdy dva bratři (mimochodem vlastnostmi podobající se tomu špatnému/zlému a dobrému/slušnému) prožívají těžké chvíle života, otec vyléčený alkoholik neskonale hledající cestu k vzájemné úctě a fungující rodině a pak.... už vlastně nic! Vše se má urovnat prostřednictvím nejlepšího turnaje bojových sportů, který se kdy konal a jehož účastníky jsou i již zmiňovaní oba bratři. Příběh plyne velice rychle, nikde se pořádně nic nevysvětluje, základy obou hlavních postav jsou vybudovány na tenkých stéblech trávy a divák se nenaděje a už jsou oba chlapci ve finále turnaje (jak překvapivé) a srdceryvný souboj může začít... Nevím jak vy, ale semnou to ani nehnulo a to se většinou poddám vypjatějším situacím! Jednoznačně je to špatně vystavěné, strašně naivní a mimo jiné jak už jsem zmiňoval, nechutně to vykrádá Rockyho. Herecké výkony stojí za starou Bellu a faktem je, že Nick Nolte a krásná Jennifer Morrison (na kterou se alespoň pěkně kouká) to fakt neutáhnou. Navíc z proslovů komentátorů zápasů se mi chtělo brečet a klepal jsem si na čelo! Závěr? Vysoká hodnocení absolutně nechápu, protože Warrior je pouze průměrné sportovní drama, tápající ve všech činnostech!

10. prosince 2011
plakát filmu
Pach krve 4: Krvavý počátek
Wrong Turn 4: Bloody Beginnings
30 %

**

V podstatě ani není co nového napsat k tomuto pokračování. Sice jiné prostředí, ale pořád stejně blbí a uječení mladí lidé, jež honí zdeformovaní lidé = výsledkem je zase laciná vyvražďovačka, bez atmosféry, možná s více nechutnostmi a s dementním koncem. Závěr? Nevím, jestli má tato série nějaké fanoušky, jestli ano, tak by opět mohli být spokojení, protože Wrong Turn 4 nabízí svoje obvyklé "kvality". Pro ty ostatní je to podřadný horor, jakých vychází poslední dobou mraky.

9. listopadu 2011
plakát filmu
Lidice
Lidice
70 %

****

Podle propagace Lidic se jednalo o pompézní velkofilm, plný emocí a dramatických situací. No... tak horké to zase nebylo. Lidice jsou sice pěkně zpracované a na naše poměry nadstandardní rozpočet je v mnoha scénách znát, ale jak se říká, dalo by se to udělat jinak a lépe. Ale na druhou stranu nemůžeme být přehnaně nároční. Na české poměry je to slušný film, s dobrým hereckým obsazením, ale neumím se zbavit pocitu, že z takového tématu se dalo vyždímat mnohem víc. Chtělo to trochu přitlačit na pilu, rozbouřit emoce a vtáhnout do Lidic i diváka. Závěr? Vypálení Lidic je milníkem naší historie a je nutno přistupovat k tomu s respektem. Ale jak jsem řekl, na naše poměry je to dobře natočený film a podívat se na něj je povinností, už kvůli událostem a faktům, které tomu předcházely.

3. listopadu 2011
plakát filmu
Transformers 3
Transformers: Dark of the Moon
40 %

**

Pouze z povinnosti jsem se podíval na další pokračování "vyšňořených" robotů, jež svádí nekonečný souboj o naši nicotnou planetu Zemi. Nebudu chodit kolem horké kaše, očekávání byla "low", samotný film ničím nepřekvapil, spíš naopak v mnoha ohledech ještě zklamal. První transformery mám rád, v době, kdy vstupovali do kin, to bylo něco nového. Ale po shlédnutí obou pokračování nevím nevím, jestli vůbec někdy budu mít sílu a chuť se k nim vracet, protože obě pokračování a hlavně toto poslední (snad už poslední, prosím!) jsou velkým zklamáním. Počínaje strašně chabým scénářem, který přepálenou, dvou a půl hodinovou stopáž absolutně neutáhne, nudným tempem, opět nevhodnými vsuvkami a také akcí. A to zamrzí nejvíc, poněvadž akce byla pilířem transformerů, ale to už neplatí. Je jí tam příliš hodně, má statickou tendenci, diváka nepřekvapí, ani nevytrhne. Efekty Bayovy vždy šly, ale k úspěchu zdaleka nestačí. Ač bych to nikdy neřekl, tak citelnou ztrátou je i Megan Fox. Její nástupkyně Rosie Huntington-Whiteley je sice kost, stejně jako byla Megan a má tak šťavnaté rty, že i Angi by jí záviděla, ale po celou dobu je jen přefintěná a skutečně pouze vzbuzuje dojem modelky, která se čirou náhodou ocitla na place a neví co by. Hudbu Steva Jablonskyho už jsem zažil v mnohem lepší formě, než pustit pár profláklých hitů a nashledanou. Závěr? Pomalu ztrácím víru v Michaela Baye! Jeho filmy mám rád a uznávám je, ale od té doby co šéfuje transformerům, klesl hodně hluboko! P.S. Těch pár procent dávám především za dva malé, roztomilé robůtky, se kterými byla celkem sranda :)

2. listopadu 2011
plakát filmu
Megažralok versus crocosaurus (V)
Mega Shark vs Crocosaurus
0 %

Odpad!

S kolegou jsme se hecli a podívali jsme se na tohle "dílo", protože světe div se, viděli jsme i první díl "Mega Shark vs. Giant Octopus" a nedalo nám to, aby jsme nedokoukali i pokračování... A co nového? Nic, je to stále naprosto neuvěřitelná podívaná. S tím rozdílem, že už zde nevystupuje Lorenzo "Mamlas", ale jiná plejáda prvotřídních herců bez hranic. Ovšem více než o lidské bytosti, tady jde především o obří nestvůry, které opět svádějí souboj na život a na smrt. Obě monstra jsou opět udělány na špičkové úrovni, kvalit filmových efektů by jen stěží odolal sám Cameron, některé záběry se v žádném případě neopakují a vůbec, víte co je na tomto "filmu" nejlepší? Scénář, respektive dialogy postav, které jsou samo o sobě mistrovsky napsány, ale teprve až náš dabing je povyšuje do jiných sfér. Závěr? Zkrátka a dobře, tohle jsou filmy, které si vás v žádném případě nedovolují urazit a určitě stojí za to je vidět. Už kvůli rozšíření filmových možnosti a zkušeností.

1. listopadu 2011
plakát filmu
Třinácté patro
The Thirteenth Floor, The
80 %

****

Na Třinácté patro jsem narazil náhodou, ale vždy raději sáhnu po dimenzovaném ději různých časoprostorů, jelikož vím, že se rozhodně nudit nebudu. Dalo by se říct, že tento film je chudším příbuzným Matrixu (hlavně díky mnohem více stlačenému rozpočtu) a přesto divák nepotřebuje oceňovat speciální efekty, nýbrž si bohatě vystačí s vrstveným dějem, který jej ovšem nechce pobláznit ani zamotat. Je vcelku jednoznačný, ale pointa se zde podařila zakrýt výborně. Samozřejmě u toho typu sci-fi filmů se nabízí řada logických bot, které lze ale snadno zahodit za hlavu. Tedy alespoň v mém případě. Herci se zdatně vezou na vlně příběhu a jsou věrohodní. Závěr? Rozhodně poutavé sci-fi, které diváka překvapí hlavně svým efektivním zpracováním. Hodnocení je na nadstandardních 70%, ale díky skvělému zpracování L.A. koncem čtyřicátých let 19. století a dobře vykonstruované pointě zvedám na...

9. října 2011
plakát filmu
Jízda
Jízda
60 %

***

Od Jana Svěráka jsme zvyklí na leccos, jeden z jeho raných filmů Jízda je road movie, ale zdaleka ne obyčejná. Řekl bych dost ujetá a fádní. I přes tuto skutečnost a na první pohled patrný amatérismus, je snímek dost zvláštní a celkem se mi líbil. Možná svou jednoduchostí, skromností a "skutečnými" záběry. Nebo ústřední trojicí postav, dvěma svéráznými chlapci, mířící odnikud nikam, s cílem užít si krásy našich luhů a hájů z kapoty svého kabrioletu nebo duševně rozpolcené Ani Geislerové, která působí stejně mimo jako ostatní. Závěr? Svěrákova Jízda sice uhání zběsilým tempem volnoběhu, ale příchuť bezstarostné idylky mu nelze upřít.

26. srpna 2011
plakát filmu
Super 8
Super 8
30 %

**

O Super 8 se vlekly nekonečné diskuze, zda-li to je dobrý film, či nikoli. Konečně si mohu vytvořit vlastní názor a pouze nepřihlížet. A začnu takhle... WTF?! Pod touto slátaninou že se podepsal mnou tolik opěvovaní Abrams a Spielberg? Pánové jděte do háje... Tohle vypustit do světa je hřích! Nabušené trailery, plné tajemna a očekávání se ve filmu přetaví v naprosto hloupou historku o těžce ujetém individiuu, které neví co by... Do toho ještě parta otravných děcek, kteří se snaží natočit film a při tom mezi dvěma vzniká něco víc... ach Bože tohle je takové klišé... ba co víc, kde kdo to dokáže spojit a film pak funguje. Tady se nedaří ani to, což z tohoto pohledu nemůže skončit jinak, než fiaskem. Po jakž takž ukňouraném začátku se spád "rozjede" tak, že vypukne doslova třetí světová válka... naprosto nepochopitelné, kvůli jednomu monstru, které vlastně ani neví co chce a proč to dělá. A raději ani nechci pomyslet na konec, kdy stačí pár přívětivých slov, sentimentálních chvilek a bye bye. Jak si někdo vůbec troufá myslet, že mu to projde?? Digitální efekty na blití. JEDINÉ světlo v temném tunelu blafů a bludů vidím v mladé herečce Elle Fanning, která zahrála docela slušně. Závěr? Super 8 je drzou a neomluvitelnou zkouškou toho, co divák v dnešní době ještě snese. Recenzi, kterou jsem bral jako hluboce podhodnocenou a zbytečně tvrdou tímto prohlašuji za pravdivou a dvakrát podtrhávám. Film se u nás začne teprve promítat, ale tímto apeluji na slušné diváky, aby se vyvarovali chyb a zbytečně neutráceli!

17. srpna 2011
plakát filmu
Hanna
Hanna
60 %

***

Hodně rozpačitý film. Zvučné herecké obsazení je silným lákadlem, ale řekl bych jen na "papíře". Ve skutečnosti jak Cate Blanchett, tak Eric Bana předvádějí sotva průměrné "herectví" a oba je naprosto s přehledem zastiňuje mladá, ale nesmírně talentovaná Saoirse Ronan (Hanna), která prosím pěkně "to charisma" má a již v tak mladém věku. Je neobyčejná a není to rolí Hanny. Námět je dobrý, začátek umí diváka navnadit, ale postupem času snímek ztrácí dech a neví kudy kam. Je to škoda, našlápnuto měl pěkně. Zajímavých sekvencí se zde vyskytuje hodně, rovněž stylizované a detailní záběry jsou "šmakovní", ale to nestačí. Závěr? Z Hanny se dalo vytřískat mnohem, ale mnohem víc, škoda. Po zdařilém začátku děj stagnuje, neví kam směřuje a proč a výsledkem je pak neuspokojivý pocit. Tedy alespoň u mě. P.S. Hanna mi připomíná film Lola běží o život... pořád se někam utíká a utíká a utíká :D

16. srpna 2011
plakát filmu
Uvnitř
À l'intérieur
60 %

***

Někde jsem četl, že "frantíci začali fušovat do hororových žánrů a že jim to sakra jde. Tento film nechť je důkazem..." Nehodlám to vyvracet (i když vzpomenout si na dobrý francouzský horor by mi dal setsakramensky zabrat). Uvnitř je sice dost specifický, prolínající silnější okamžiky s těmi slabšími, ale nemá ani na to, aby se honosil nadprůměrem. Začátek směřuje dobrým směrem, ale čím víc se divák ponořuje do snímku a tráví s ním déle času, tím více zjišťuje, že jde vlastně pouze o obyčejný "krvák" (a to doslova!) s řadou nechutných momentů a vlastně kromě těch není o co stát. Tvůrci se drželi pouze jednoho pravidla - čím více krve, tím lépe! Je to celkem ironie, kdy žena zaklepe na dveře a o pár desítek minut je zmasakrováno vše, co vstoupí do domu a žena, která vše činí, si poradí skoro jen s nůžkami. Závěr? I brutální horory se dají udělat se ctí, což ale není tento případ. Masky jsou famózní, ale "příběh" se utápí v krvi nevinných obětí až příliš a právě díky tomu tento horor/thriller zabředl do průměrnosti.

6. srpna 2011

**

Tuto "nakládačku" jsem si vybral jako oddechovku. Nic jiného to taky není a ani nechce být. I přes tento fakt je to ale zklamání. Nejedná se o nic jiného, než přehlídku tří vnadných, spoře oděných děv, které jsou centrem vesmíru a kolem kterých se točí svět. Jako, rozhodně je na co koukat... zpomalených "hot" záběrů je tady nespočet, kamery snímají dokonalá "kůzlátka" řinoucí se ven z hlubokých výstřihů ze všech pozic a věřte, že vás to nenechá klidnými (a to nejenom mužskou část). Holky si to fakt dávají pěkně, ale to je tak vše. Jakákoli snaha zasadit tyto tři postavy do děje se ovšem totálně nedaří. Příběh sestavený z flashbacků je parodicky zkonstruovaný, stupidní, stejně jako pošahané vedlejší postavy. Když jsem řekl, že záběry na sexy děvy se vydařily, tak záběry čehokoli jiného jsou naprosto tragické, nedotažené a postrádající logiku. O herectví jakékoli postavy nemůže být vůbec řeč, ale o to tady nejde, protože znova opakuji, při pohledu na dokonalá těla hlavních postav o tom nepřemýšlíte ani v poslední řadě. Závěr? Dávat tomu nějaké šance nemá smysl, protože jako film to selhává ve všech bodech. Jasně, snímek stojí na sexy trojce, ale přece nebudu jen kvůli tomuto faktu film nadhodnocovat. To se můžu rovnou podívat na lesbické porno...

10. července 2011
plakát filmu
Insidious
Insidious
70 %

****

Další z příjemných překvapení tohoto roku. Poslední dobou vznikají hlavně horory říznuté thrillerem. Mix těchto velmi příbuzných žánru ale mnohokrát skončí špatně. Insidious je (konečně) čistý horor, se všemi prvky, které tento žánr dělá tak oblíbeným a žádaným. Atmosféra a napětí se drží na solidní úrovni. Typický námět postupně sklouzává nečekaným směrem a z efektních "lekaček" se ke konci posouváme do jiné dimenze - světa nářků a zloby. V pořádku, děj graduje a z mála se stává hodně, ale na mě je už konec trochu překombinovaný a lehce se utápí vlastní tíhou. Snímek není nijak výjimečný, to z něj dělá až zpracování Jamesem Wanem. Prvky, které se jiní režiséři učí, on už má vštěpené a jeho přínos do tohoto žánru je velice pozitivní. Rovněž výběr Patricka Wilsona a Rose Byrne - dvou "mladých" a nadějných herců je dobrým tahem. Závěr? Konečně čistokrevný horor se všemi prvky, kterými se má tento žánr vyznačovat. 70/80%

5. července 2011
plakát filmu
Plivu na váš hrob
I Spit on Your Grave
70 %

****

Steven Monroe točí jedno "béčko" (někdy i "céčko") za druhým. Polohu, která mu sedí nejlépe si už našel, ale průlom do světa filmu zřejmě nikdy neudělá. Ovšem s jeho nejnovějším počinem osloví řadu svých diváků a potěší je (ty ostatní znechutí). ISoYG je sice také "béčko", ale velice solidní! Námět je řadová thrillerová/hororová klasika, ale Monroe z něj dokázal vytřískat maximum. Obsazením mladé a pohledné Sarah Butler, která šla až za hranice svých možností je dalším výborným tahem a to i na úkor jejích nevelkých hereckých zkušeností. Dále se skvěle pracuje s kamerou, atmosféra a napětí mnohokrát gradují a převážné použití tmavých a chladných barev dodává thrilleru ten správný punc. Na rovinu říkám, že jsem si ani nedokázal představit, jak daleko jsou ochotni tvůrci zajít s mírou brutality, kterou se tento snímek velmi výrazně prezentuje. V první půli sledujeme ponížení, výsměch, křik, brutální zacházení a znásilnění hlavní postavy, v druhé pak odplatu! Odplatu tak šokující, až jsem si vzpomněl na starou známou sérii Saw. Mrzela mě chabá soudržnost příběhu, kdy se některé scény úplně vynechaly nebo některé nebyly dotažené a s otazníkem. Závěr? Napínavý thriller, laškující na hranici "béčkovosti" (možná má na víc), ale daleko za hranici brutality a nechutných záběrů (což je pro něj nakonec výhodou). Ovšem fajnšmekři si dozajista pochutnají na vydatné svačince...

3. července 2011
plakát filmu
Zdrojový kód
Source Code
70 %

****

Po shlédnutí panuje menší zklamání. Bohužel, očekávání bylo díky vychvalujícím recenzím a názorům poměrně vysoké a mnohokrát to nemusí dopadnout podle představ. Vůbec to není špatný film, je zdánlivě promyšlený (ve své podstatě ovšem jednoduchý), poutavý a občas i zábavný. Technicky zdařile provedený, moc se netlačí na pilu, tempo má střízlivý krok až do cíle a dokonce mi ani moc nevadily logické boty, které se daly v průběhu děje očekávat. Tak v čem je problém? Těžce se to popisuje, ale prostě jsem čekal víc, propracovanější děj a silnější zážitek i emoce, přestože se potenciál celkem využil. Obsazení je "hvězdné" a všichni si drží svůj standart. Trochu mě mrzí téměř nulová gradace ve finále, i když jakousi snahu nelze upřít. SPOILER! Největší negativum vidím v jakési nadstavbové části v závěru. Úplně ideální by bylo ukončit film "stisknutím tlačítka" a nedat tak šanci happyendu. Výsledný dojem by byl mnohem více ocenitelnější a doslova s úsměvem na tváři i v srdci, než jak vidno u pokusu o nelogický a nedotažený happyend. KONEC SPOILERU! Závěr? Nadstandardní sci-fi, jež dokáže upoutat divákovu pozornost na plných 90 minut, ale k maximální spokojenosti to chce ještě přidat a vyvarovat se některých chyb.

20. června 2011
plakát filmu
Initial D
Tau man ji D
70 %

****

Asiaté se zřejmě inspirovali známou sérii F&F a nechali tak vzniknout vlastnímu filmu z prostředí automobilových závodů. Ale vštěpili tomu svůj osobitý styl a výsledkem je pak Initial D. Film s prostým příběhem, jednoduchými pravidly, obyčejnými hrdiny a do jisté míry i s obyčejnými vozy. A světe div se? Ono to funguje! Abych pravdu řekl, tato verze se mi líbí více, než "hollywoodská" F&F. To mě opravdu těší, že lze vytvořit film čistě o "závodění", bez nabušených a nablízkaných kár, vrtících se sexy zadečků a silných řečí. Ta skromnost a jednoduchost, kterým se tento snímek vyznačuje velmi oceňuji, protože i takto film neztrácí. Navíc poutavost, hlavně tedy závodů, je velice slušná, díky akci, jež je dobře nasnímaná, trať v horách je atraktivní a hudba nezůstává pozadu. Když se nezávodí, tak se tlačí dopředu jakási romance hlavní postavy, ale když už se buduje, tak by bylo příhodné dovést vztah do šťastného konce a ne utnout to tak nějak nemastně neslaně. To je jediná výtka. Závěr? Když odejmete všechno vizuálně krásné z F&F (auta, herci, sex-appeal, grafika) nezůstane vám nic? Omyl, zůstane Initial D, bez pozlátka, ale se skromností a jednoduchostí sobě vlastní.

18. června 2011
plakát filmu
Krvavá neděle
Bloody Sunday
70 %

****

Tak jsem si zase trochu doplnil díry v historii, protože vědět jen: "jo tam v Irsku se kdysi něco stalo a byli zabiti nějací civilisté" nestačí. A Paul Greengrass to podat teda umí, o tom žádná. Já tam nebyl a nevím jak to skutečně bylo, ale jeho verze je tak působivá, až z toho mrazí. No, z celého filmu mrazí sice pouze několik stovek sekund, ale nikdo tomuto filmu neodpáře maximální autentičnost. To je suverénně nejsilnější zbraní Krvavé neděle. Je natočena v roce 2002, ale zpracování, v jakém je film podáván vás přenese do irského města Derry, do roku 1972, aby jste se mohli také účastnit demonstrace za lidská práva. A nebo je libo ocitnout se na druhé straně barikády a stát se zasahující vojenskou složkou? Ano, příběh se píše jakýmsi polodokumentem a odkrývá skutečné (já tomu věřím) počínání obou táborů, včetně všech nechápajících úmyslů, rozhodnutí a chyb, kterých se dopustili. Závěrečná bilance a následky jsou pak k pousmání, jak se vše zinscenovalo a opět ututlalo. Závěr? Celý snímek bych rozdělil na tři části: Nudná předfinální část, šokující masakr a pak už je křik, pláč a skřípění zubů. Film je jakýmsi poukázáním na viníky incidentu, na jejich následky. Ale z hlediska skutečných události to není vůbec na škodu shlédnout a být v obraze.

28. května 2011
plakát filmu
70 %

****

Po delší době jsem byl v kině a vybral jsem si celkem slušně. Už páté pokračování F&F je opět v podání Justina Lina, ale rozhodně zdařilejším, než jeho dva předchozí díly. Ono příběhem lze už jen těžko někoho oblbnout, takže přišla na řadu akce, mnohem více dravější a natažená téměř do každé minutky filmu. Je přibrzděna odlehčenými chvilkami a dávkovaná ve vhodném tempu, takže hluchá místa jsou vymýcena a zábava nastolena po celou dobu. Kdo by taky nepohrdl scénou, např. kdy Dominic s Brianem tahají 10-ti tunový trezor a zdevastují s ním polovinu Ria? Oživení přinesla změna prostředí, kdy brazilské Rio dodává dojem nevyzpytatelné džungle a nasátí specifické atmosféry zaručuje ten správný říz. Trefou do černého je rovněž výběr "záporáka" Dwayne Johnsona "The Rock", který je těžkým soustem nejen pro Vin Diesela. Celková myšlenka znovuobnovení rozprášeného týmu se zdá být účinná a divák jistě rád uvítá všechny staré známe opět spolu. Závěr? "Pětka" se vyvedla, adrenalínová akce má zápach nejen vysokooktanového benzínu, ale i střelného prachu a to v hojné míře. Zřejmě nejlepší, rozhodně nejakčnější díl z "nekonečné?" série. Silnějších...

15. května 2011
plakát filmu
Občanský průkaz
Občanský průkaz
80 %

****

Občanský průkaz už dlouho dopředu nenápadně naznačoval, že od dua Jarchovský - Trojan, můžeme očekávat biják, který znovu rozvíří zašlý průmysl české filmografie. A jak se čekalo, tak se také stalo. Snímek je precizně dobovou záležitostí a má mnohá podobenství s kultovními Pelíšky, či Musíme si pomáhat. Není sice tak vtipný, jako Pelíšky (i když humorných momentů se tam najde celá řádka), ale silná atmosféra tehdejší doby a tvrdý režim, skvěle vykreslují sociální poměry. Vše se točí kolem kvarteta kamarádu "na život a na smrt", mladých kluků, jejichž ideály a sny dávají pocit volnosti a svádějí k zamyšlení a srovnání s dnešní hektickou dobou, kdy je všechno snažší. Zpočátku jsem měl špatný dojem z herectví chlapců, ale postupem času se vše urovnalo. Obsazení je decentní, hlavně z pohledu známých tváří, což je jenom dobře. Závěr? Občanský průkaz je jednou velkou nostalgií, hlavně pro ročníky dříve narozené, ovšem bravurně zpracovaný a troufnu si říct, že za pár let (možná desítek let) se může stát kultovním, protože kvality na to rozhodně má!

8. dubna 2011
plakát filmu
Pád do ticha
Touching The Void
30 %

**

Nebudu si nic nalhávat, čekal jsem od toho hodně. Všechna hodnocení napovídala, že by mohlo jít o ojedinělou podívanou, která vás pohltí a vyplivne až na konci. Ale všechno je jinak. Látka je uchopena za špatný konec, režisér vybral formu natočení dokumentární a to alespoň podle mě, je šlápnutí vedle! Já beru v potaz to, že dokument slouží k jakési obhajobě Simona Yatese a proto je Pád do ticha rekonstrukcí událostí roku 1985, ale proč se tady potom mluví o působivém filmu, o přátelství "na život a na smrt", o strhující záchraně lidské života, když snímek postrádá mrazivý náboj a atmosféra na vás prostě nemá šanci dýchnout? Skrz výpovědi hlavních aktérů si film prostě nejde užít. Kvůli tomu je mezi divákem a děním na plátně jakási bariéra, která zabraňuje jakémukoli prostupu emocí! Navíc, herci ani zdaleka nejsou přesvědčiví a tak je nesmírně těžké (podle mě dokonce nemožné) se vžít do rolí obou horolezců. Závěr? Tak kladné ohlasy k tomuto snímku si dokážu vysvětlit jedině tím, že se na horolezecké (ne)štěstí pohlíží s úctou a respektem. Ale jakožto film, který má nějak fungovat Pád do ticha naprosto propadl a vůbec není tím, na co si hraje!

3. dubna 2011

**

To jsou mi moresy, dělat remake po dvou letech, když je originál ještě v živé paměti většiny diváků, kteří jej viděli, protože na takový "umělecký horor" se nezapomíná! Tento argument bohatě postačí k tomu, abych Let Me In zavrhl. Je to další z příkladů, kdy "Evropa" vytvořila výborný film a "Amíci" jej museli mermomocí remakovat. A překvapivě, remake nemá kvality, kterými by mohl sahat originálu alespoň po kotníky! Hlavní příčiny jsou dvě: 1) Let Me In je trestuhodně stejný jako originál, ve všem, celá dějová linie je jako přes kopírák, včetně dialogů, což je nejhorší. Pak vám to připadá, jako by jste se dívali na úplně to stejné, jen v horší provedení, což se nikomu nemůže líbit. 2) Herecké obsazení - Je pravda, že dětská dvojice není vyloženě špatná, navíc v roli dívky se představila Chloe Moretz - ano, Hit Girl z úspěšného Kick Ass a v budoucnu jistě nadějná herečka, ale srovnat to s obsazením originálu nelze. A to i přesto, že tam byli neznámí švédští herci. Hráli mnohem více přirozeněji a Lina Leandersson (představitelka Eli) měla na upírku kukuč. Ani atmosféra není pořádně vyztužená, prostředí není tak dokonale ponuré a má rušivá místa. Závěr? Ten film sám o sobě není špatný, ale jen za předpokladu, že jste předtím neviděli mnohem lépe zpracovaný originál (Ať vejde ten pravý)!

3. února 2011