avatar uživatele

Tom Rap

Jméno
Věk
33 let — narozeniny slaví za 128 dní (Panna)
Bydliště
Brno
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Kasandřin sen
Cassandra's Dream
70 %

Woody v Londýně boduje

Už Allenův první "evropský" film Match Point mě doslova uchvátil, tak jsem si nemohl nechat ujít ani Kasandřin sen. Škoda, že jej čeští distributoři nedali do kin, protože tento film už není o filosofujícím neurotikovi s brýlemi (tyto filmy mimochodem taky rád sleduji), ale myslím, že prostředím i mladými hereckými hvězdami by mohl zaujmout i širší obecenstvo. Mě tedy zaujal: Příběh o dvou ctižádostivých bratrech, v jejichž reakcích na různé situace můžete najít sami sebe. Oproti Match Pointu je to ale hadr... :)

5. srpna 2008
plakát filmu
Králova přízeň
Other Boleyn Girl, The
60 %

nic originálního

K filmu mě přilákala ústřední dvojice hereček. Nejenom kvůli tomu, jak vypadají, ale taky co dokáží předvést před kamerou. Zatímco Natalie Portman nezklamala a roli emancipované (ano, i ve středověku se takové objeví) šlechtičny zvládla na výbornou, u mé oblíbené Scarlett jsem našel pouze udivený výraz, kterým reagovala na všechno, co se kolem ní dělo. Jinak celkem dobře zpracovaný historický román. Je fakt, že postava Jindřicha 8. je v dějinách opravdu originální a příběh se mi líbil, tento film však zapadne mezi ostatní svého druhu.

19. června 2008
plakát filmu
Juno
Juno
80 %

"I´m 16 and I´m pregnant"

Tehle film na mě positivně zapůsobil především díky třem faktorům: Zaprvé dialogy, které diváka nádherně vtáhnou do děje. Potom Ellen Page, kterou jsem sice viděl hrát poprvé, ale tahle role jí sedla. A nakonec hudba - tedy spíš takové amatérské písničky, které zaplňují prázdná místa.
Zápletka okolo potratu a adoptivní dvojici sice trošku odfláknutá, ale i mistr tesař se někdy utne. A "hamburgofon", ten je fakt cool :)

6. března 2008
plakát filmu
Tahle země není pro starý
No Country for Old Men
80 %

real

Film samozřejmě obsahoval vše, co takový temný krimithriller obsahovat má. Kvůli čemu ale před bratry Coenovými smekám klobouk, je realita u brutálních scén. Tady rozhodně neuvidíte scény, kdy po 10 sekundách škrcení je oběť "totálně tuhá" nebo že by se řidič po ošklivé havárii jen tak otřepal a vyběhl z auta čilý jako rybička. Takovéhle momenty diváka ještě více vtáhnou do děje a také poodhalí psychologickou úchylku hlavního hrdiny. Stojí to za to.

31. ledna 2008
plakát filmu
Hledá se Nemo
Finding Nemo
70 %

co na tom lidi vidí?

Ano, je to plné hlášek a animačně krásně vybarvené. Viděl jsem hodně kreslených filmů, ale takovouhle pohádku se vším všudy nemůžu zařadit ani do první desítky. Kam se hrabe na Asterixovy narážky nebo vtipy ze Simpsnů...

27. prosince 2007
plakát filmu
100 %

super

Největší předností je samozřejmě scénář. Celý příběh se vám ukazuje s neustálou změnou místa a času a nejvíc se mi na tom líbí, že všechno do sebe nehorázně zapadá. I ostatní atributy scénáře jako myšlenka okolo potratu nebo bowlingové koule stály za povšimnutí. Hra přeházeného děje, kterou rozehrál Tarantino v Pulp Fiction, je tady dotažena do dokonalosti. Nemůžu ohodnotit jinak než plným počtem.

27. prosince 2007
plakát filmu
Desatero
Ten, The
30 %

ehm...

Čekal jsem, že tenhle film bude lehce provokativní chytrou komedií, u které se budu smíchem válet po zemi jako u Dogma. Chyběl tomu ale Jay a Silent Bob, nějaký lehčí příběh (i v těch povídkách), rozhodně hlášky a taky ten chytrý vtip, kterého jsem se dočkal maximálně u povídek ve věznici a o Ježíšovi, jinak jsem se většinu času nudil. A navíc - pokud se pokoušejí o sexistické narážky, tak ať to udělají buď pro kluky zajímavou formou jako u Prciček nebo ne tak sprostě, ať z toho holky něco mají... Amen

26. prosince 2007
plakát filmu
Život je krásný
La vita è bella
100 %

O válce i vtipně

Film jsem zkouknul jedním mrknutím. Myslím, že neobsahoval nějakou velkou chybu (i když Paulovi připadal konec příliš nereálný), ale především hýřil vtipem, hádankami, myšlenkami... Herecký výkon Roberta Benigniho byl úžasný.
Konec a také celý film se mi líbil především kvůli jeho neameričnosti (asi proto, že byl italský :) a nedokážu pochopit, jak ten rok mohl dostat oskara za scénář Zamilovaný Shakespeare. Věřte mi, že na 100% hodnotím pouze každý 20. film. Tento ale musí patřit mezi ně.

26. prosince 2007
plakát filmu
Diktátor
The Great Dictator
80 %

chachá

Za druhé světové to byl opravdu provokativní kousek, to se musí uznat. A myslím si, že každý si z tohoto filmu odnese něco: Jak politolog hladový po myšlence, tak i teenager, který se chce pořádně zasmát... Když jsem vplouval do ochozů naší školní auly, chystal jsem se na nějaké ironicky vtipné drama. Co jsem si ale z této podívané odnesl? Rozhodně zážitek z pohledu na projev Hitlera alias Hynkela, při kterém jsem se doslova svalil pod sedačky a ještě pěkných pár minut jsem to musel rozdýchávat. Takhle pořádně jsem se už dlouho nezasmál.

26. prosince 2007
plakát filmu
Srdce je zrádná děvka
Heart Is Deceitful Above All Things, The
60 %

vcelku drsný

Řeknu vám, dívat se na tenhle film o Štědrovečerním ránu není zrovna dobrý nápad. Nechte si to na nějakou "všední" sobotu večer. Zdejší slovník se totiž dá přirovnat k Pulp Fiction a to asi o 2 oktávy výš. Jinak to bylo mnohem víc psychologický, než jsem čekal. Ale nic extra...

26. prosince 2007
plakát filmu
Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích
50 %

Na Hřebejka slabý

Před shlédnutím filmu jsem se těšil na skvěle napsaný scénář, propracovanou psychologii postav a také někdy nějaký ten vtípek. Scénář nebyl špatný, dal se tam najít trošku hlubší smysl, ale co mě zklamalo, to byly výkony herců, které byly kromě Schmitzera a Abrháma průměrné až katastrofické. Aby toho nebylo málo, tak filmu musím vytknout ještě něco: nikdy mně to nevadilo nebo jsem to nezaregistroval, ale hlasitost a rozpoložení zvuku, to se nedalo poslouchat. Věřím, že v kině bych to nepoznal, ale hudba a různé zvuky byly strašně nahlas a dialogům pomalu nebylo rozumět, jak byly potichu... Po shlédnutí "Krásky" zažívám spíše zklamání než spokojenost

31. srpna 2007
plakát filmu
Čokoláda
Chocolat
90 %

1. července 2007
plakát filmu
Pomáda
Grease
100 %

Rock and roll forever

Na začátek musím říct, že muzikály moc nemusím. Třeba Moulin Rouge mě dvakrát nezaujalo... Tohle ale bylo úplně o něčem jiném. Písničky se mi moc líbily a některé scény, které je doplňovaly, se klidně můžou považovat za klipy, např. Greased Lightning. Všechno bylo trošku jednodušší než v moderních filmech, ale život amerických studentů tam byl vykreslen a především zahrán skvěle. Navíc jsem nemusel těžko hledat svou oblíbenou psychologii postav, kde John Travolta jako Danny Zuko nemůže klesnout v očích svých kamarádů a přiznat se, že miluje Sandy, ale to spíš jen na okraj. I když jsem už pointu celého filmu znal z dětství, tak jsem od něj nedokázal odtrhnout oči...

19. června 2007
plakát filmu
Paříži, miluji Tě
Paris, je t'aime
70 %

I love you Paris

Na první pohled se může zdát, že nadpis mého názoru je shodný s názvem nějakého neslušného filmu, kde hraje jedna nejmenovaná dedička hotelového impéria a říkáte si, proč tam píšu takové nesmysly... Jestliže se tak stalo, tak jste asi stejní neznalci francouzštiny jako já. Ostatní však vědí, že tato čtyři slova znamenají to stejné jako Paris je t'aime... Teď už radši k filmu: Nápad natočit 18 vzájemně nenavazujících povídek byl rozhodně výzvou. Některé se mi líbily (se Stevem Buscemim, Elijahem Woodem, mimové), některé moc ne - určitě se na mém hodnocení projeví fakt, že jsem film shlédl ve francouzštině s anglickými titulky. Celkově si myslím, že tento film spadá do žánru, který zahřeje dívčí srdce, takže ho doporučuji spíše holkám... Nebylo to špatné.

28. dubna 2007
plakát filmu
Cesta do zatracení
Road To Perdition
80 %

čekal jsem něco lepšího

Sam Mendes si mě získal Americkou krásou a myslel jsem si, že když se dá dohromady s Tomem Hanksem, tak to musí být prostě pecka... Ale s takovým Kmotrem se tahle gansterka vůbec nedá srovnávat. Děj byl občas předvídatelný a vadilo mi, že po vraždách na veřejnosti se neobjevil žádný problém s policií. Co mě ale na celém filmu zaujalo, byl celý konec, který se jim povedl, a také kamera - kameraman totiž hodně využíval zrcadel a různé techniky a právem si oscara zasloužil. Celkově hodnotím tento film jako silný nadprůměr, ale i tak jsem čekal víc.

24. dubna 2007
plakát filmu
Leon
Leon
100 %

propracované

Na Leona jsem se podíval kvůli faktu, že je zařazen mezi filmy podobné Pulp Fiction. Navíc jsem chtěl vidět herecké začátky Natalie Portman... a rozhodně nemám čeho litovat.
Velmi jsem ocenil, jak režisér ukazoval celý Leonův život v reálu. Všechny předešlé filmy mně totiž předhazovali, jaká je to pohodička, být gansterem (viz Mr. a Mrs. Smith). Když jsem ale viděl Jeana Renoa, jak si sám musí prát, žehlit, nakupovat a ještě být ve střehu proti nepřátelům, musel jsem přehodnotit svůj názor na takovýto styl života.
Herecké výkony byly téměř bezchybné, a když k tomu připočítám dojemný (neamerický) konec, musím dát plný počet.

17. dubna 2007
plakát filmu
Monty Python a Svatý Grál
Monty Python and the Holy Grail
80 %

vskutku originální

Když se díváte na Monty Pythony, tak sice nezačnete vybuchovat smíchem, ale zjistíte, že hlášky a chování hrdinů jsou přímo geniální. Pokud přidávají do scénáře prvky ze současnosti (podobně jako v asterixovi), tak by měli zůstat pouze u dialogů, protože policie, pátrající po králi Artušovi a jeho bandě, mi přijde už hodně ujetá. I kvůli tomu se mi líbil víc jejich další film, Život Briana.

17. dubna 2007
plakát filmu
Schindlerův seznam
Schindler's List
90 %

dokonalé? ani ne

Na tento film jsem se už hodně dlouho těšil. Hodnocení redaktorů i názory mi slibovaly velkolepou podívanou. Po shlédnutí se ale cítim trochu rozpačitě. Schindlerův seznam bezpochyby obsahuje vše, co pořádný film potřebuje: skvělé výkony herců, nádhernou hudbu atd. Dokonce i v tom čenobílém pojetí jsem našel své opodstatnění. Ale několik chyb prostě tvůrcům neodpustím: několik scén bylo zbytečně zdlouhavých - zvlášť potom ty, kde se vyvolávala jména židů (chvíli jsem si myslel, že budu muset slyšet celý ten Schindlerův seznam 1100 lidí) a konec, kdy se Schindler loučil, na mne působil až příliš americky. Spielbergovým dílem ale neopovrhuji a oscara za tento film mu přeji.

25. března 2007
plakát filmu
Moje superbejvalka
My Super Ex-Girlfriend
10 %

hrozný

Ani nevím, proč jsem na tenhle film šel. Asi nic jinýho nedávali... fóry i zápletka byly úplně o ničem a samotná G-girl - škoda mluvit. Těch deset procent dávám jenom kvůli Anně Faris.

27. února 2007
plakát filmu
Dobrý Will Hunting
Good Will Hunting
90 %

působivý

Nikdy jsem Matta Damona moc nemusel, ale tímhle filmem si mě získal - za scénář si oscara určitě zasloužil a Will Hunting v jeho podání byl opravdu Dobrý. Na psychologické filmy ze všedního života se dívám hrozně rád, protože v nich někdy člověk pozná sám sebe...

24. února 2007
plakát filmu
Bláznivý příběh Robina Hooda
Robin Hood: Men in Tights
90 %

Tak tohle je asi ta nejpovedenější parodie, kterou jsem kdy viděl. Film naráží na různé středověké tradice tak ulítle, že jsem se chvílemi válel po zemi. Nejlíp to zakončil konečný fór se zámečníkem...

20. února 2007
plakát filmu
Spider-Man
Spider-Man
60 %

nic moc

Mně se teda Spiderman moc nelíbil. Celý mně to přišlo jako nějaká romantická pohádka o lásce a zloduchovi. Už od začátku bylo jasný, že Peter vyhraje... Zpracování se jim ale docela povedlo, takže 60.

11. února 2007
plakát filmu
Chicago
Chicago
80 %

Někdo tenhle film zbožnuje, druhý zase shazuje. Já bych se zařadil asi někde mezi ně. Myslím si, že Cathrine Zeta-Jones na oskara rozhodně neměla a navíc mně každá druhá písnička přišla zdlouhavá (muzikály zrovna nemusim), ale celkově ve mně Chicago zanechalo dobrý pocit. Bylo tam totiž krásně vysvětlený, jak umí celebrity hýbat společností, i když jsou třeba i ve vězení a to se mně na tom líbilo.
All in all - takovej lepší průměr

11. února 2007
plakát filmu
My Best Friend´s Birthday
My Best Friend´s Birthday
60 %

Co byste od amatérů víc chtěli?

Na tenhle film jsem se podíval, protože Quentina Tarantina prostě žeru. Nic světobornýho jsem od toho neočekával, ale aspoň jsem se zasmál. Hlavně scéna, kde si Quentin šlehne nějakou drogu a potom se tam začne svíjet, je docela dobře zahraná. Jinak ta kamera byla hodně amatérská...

11. února 2007
plakát filmu
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Limonádový Joe aneb Koňská opera
100 %

Joea jsem viděl poprvé v 11 letech a moc se mi to nelíbilo. Postupem času ale člověk zjistí, že tahle parodie je jedinečná... Hodně filmu přidal i výkon Miloše Kopeckého, kterého považuji za nejlepšího českého herce vůbec. Fakt povedené bylo ztvárnění ´klasické´ blodýnky Winnifred. Když k tomu přidám ty nesmrtelné hlášky a písničky, tak je to u mě jasná stovečka

10. února 2007