avatar uživatele

Jakira

Jméno
Jana
Věk
34 let (Ryby)
Bydliště
Kousek od Českých Budějovic
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Osobní profil

CO MÁM RÁDA...
Všechno, co se týká kultury - miluju filmy, divadlo a hlavně hudbu - bez té si nedokážu představit svůj život.
Mám ráda společnost přátel, ale ani občasná samota mi nevadí...

Co se týče filmů, zajímám se o ně už několik let a za tu dobu jsem zhédla jak ty nejlépe vybroušené drahokamy, tak i spoustu těch z úplného filmového dna. Jak říkám, nestačí sledovat jen ty nejlepší filmy, protože kdybychom se nedívali na ty špatné, nepoznali bychom mezi všemi ty dobré. Není žánr, který bych vyslověně odmítala a ani takový, na který bych se vysloveně upínala. Jsem ochotná se kouknout na cokoliv. Značně však preferuji historické filmy tzn. ještě jsem nenašla žádný, který by se mi nelíbil. Kostýmy, většinou bezchybná hudba a hrdinové - to je to, proč mě tyto filmy zatím nikdy nezklamaly. Pokud se ještě ke všemu kloubí s trochou fantasy je to přesně můj šálek čaje (který mimochodem vrcholně nesnáším a nikdy ho nepiju). Nelze se tedy divit, že mému žebříčku dominuje Pán Prstenů a v těsném závěsu za ním následuje několik historických skvostů.


OBLÍBENÉ FILMY:[/b]
Pán Prstenů1,2,3, Stmívání, Piráti z Karibiku 1,2,3, Equilibrium, Dokonalý trik, Království nebeské, Král Artuš, Hvězdný Prach, Letopisy Narnie 1,2, Za nepřátelskou liniíGladiátor, Harry Potter (všechny díly), Zamilovaný Shakespeare, Láska nebeská, Království prstenu, 50x a stále poprvé, Trója

NEJOBLÍBENĚJŠÍ HERCI:
Sean Bean, Liam Neeson, Johnny Depp, Ben Barnes, Christian Bale, Orlando Bloom, Robert Pattinson, Ralph Fiennes, Joseph Fiennes, Owen Wilson, Clive Owen, Viggo Mortensen, Jeremy Irons, Jackie Chan, Brendan Fraser

NEOBLÍBENÍ HERCI:
Willem Dafoe, John Malkovich, Ben Afleck, Jude Law, Nicolas Cage, Val Kilmer, a trochu na pomezí je Hugh Jackman, kterého jsem dlouho nemohla vystát, ale poslední dobou mi až tak nevadí...

NEJOBLÍBENĚJŠÍ HEREČKY:
Cate Blanchett, Keira Knightley, Angelina Jolie, Eva Green, Rachel Weisz, Julia Roberts, Miranda Otto, Kirsten Dunst, Diane Kruger,

NEOBLÍBENÉ HEREČKY:
Cameron Diaz, Scarlett Johansson, Halle Berry, Hillary Swank - nemám je ráda a nevyhledávám je, žádná jiná mě zatím nenapadá, ale popřemýšlím a doplním

LIDI, KTERÉ NEMŮŽU VYSTÁT (nejen z filmového prostředí)
Paris Hilton, Sámer Issa, Agáta Hanychová, Lindsey Lohan, Ewa Farna, Tokio Hotel, Rammstein, Iveta Bartošová a Pomeje no a nakonec Zac Efron, Vannessa Hudgens a všichni ti další otrapové z HSM

NEJOBLÍBENĚJŠÍ SOUNDTRACKY:
Pán prstenů 1,2,3
Král Artuš
Piráti z Karibiku 1,2,3
Letopisy Narnie 1,2
Equilibrium
Pokání
Beowulf
Gladiátor
Troja
Království nebeské
Princ Egyptský
Stmívání

NEJOBLÍBENĚJŠÍ SKLADATELÉ FILMOVÉ HUDBY:
Hans Zimmer - spolu s Howardem Shorem jsou jednoznačně nejlepší skaldatelé, ostatní jsou až daleko za nimi. Jeho Gladiátor, Král Atruš, Piráti z Karibiku nebo Princ Egyptský patří mezi mé nejoblíbenější soundtracky.

Howard Shore - jeho hudba k Pánu Prstenů byla důvodem, proč jsem se začala zajímat o soundtracky. Díky němu jsem tak nalezla můj neoblíbenější hudební žánr. Soundtrack z Pána Prstenl považuji dodnes za dodnes nepřekonanou laťku.

Harry Gregson-Williams - tak tohohle pána obdivuju hlavně za Království nebeské a Letopisy Narnie. Historické filmy mu jdou na výbornou. Dokáže skvěle navodit atmosféru.

Klaus Badelt - tento žák Hanse Zimmera má skvěle našlápnuto na vlastní kariéru. Zimmer si skvěle vychoval svého nástupce, protože podobný styl se jim upřít nedá. Když si pustíte 3 soundtracky Pirátů z Karibiku za sebou určitě nebude náhoda, že vám přijdou jako od jednoho skladatele. I když je slyšet, že je od sebe dělí ještě velká zkušenost. Klaus má ale toho ještě spoustu před sebou.

Alan Silvestri - tenhle skladatel má mezi svými díly mnoho mých oblíbených filmů, u kterých třeba samostatný soundtrack neposlouchám, ale jeho hudbu v nich miluju. Krásně dotváří příběh a je neskutečně originální a plný nápadů. A taky - už kvůli jeho kultovnímu Theme z Mission impossible by byl hřích ho neuvést. V poslední době mě zaujal jeho Beowulf. Škoda jen, že film nakonec za nic nestál.

James Horner - stejný případ jako u Alana. Spoustu mých oblíbených filmů je doplněna jeho melodiemi. Nejvíce mi učaroval ve Statečném srdci a Tróje. Nesmím zapomenout ani na Titanic a spoustu dalších nádherných filmů.

Carter Burwell - tohle jméno jsem poprvé slyšela až v souvislosti s filmem Stmívání, ale musím říct, že se mi jeho hudba opravdu zalíbila. Má svůj styl, který se liší od ostatních a tím je zajímavý

NEJOBLÍBENĚJŠÍ FILMOVÉ PÍSNĚ:
A hero comes home (Beowulf)
Free like a wind (Nejlepší z gladiátorů)
Hallelujah (Shrek)
Remember (Trója)
Still (Za plotem)
Into the west (Pán Prstenů 3)
Supermassive black hole, Bella´s lullaby, Leave out all the rest a Never think (Stmívání)
The Call (Letopisy Narnie 2)
I don´t want to miss a thing (Armageddon)

MOMENTÁLNĚ NEJOBLÍBENĚJŠÍ SERIÁLY:
Dr. House - stějně jako všechny ostatní mi tenhle zahořklý chlápek učaroval.
HIMYM - dlouho jsem tomuto seriálu vzdorovala, ale nakonec jsem podlehla tlaku ze strany kamarádů, kteří ho nevýslovně chválili...a byla jsem příjemně překvapená, uvidíme jak se to vyvine:)
Přátelé - klasika, kterou jen tak nikdo nepřekoná, i když HIMYM se o to velmi úspěšně snaží...
Simpsonovi - poslední série sice kvalitou dost upadají, ale stále je to taková klasika, na kterou se můžu dívat kdykoliv
Big Bang Theory - Sheldon a Leonard forever!!!:)

NEJSILNĚJŠÍ FILMOVÉ SCÉNY[/i]
Dlouho jsem váhala, jestli sem tuto katagorii mám dát. A to hlavně z toho důvodu, že v téměř každém filmu, který má určitou hodnotu, naleznu minimálně jednu scénu, díky které se mi celý snímek vryje natrvalo do paměti. Tak tedy, tady je několik prvních:

Pán prstenů: Návrat krále - Aragon povzbuzuje armádu k poslední bitvě

Equilibrium - Sean Bean čte v opuštěném kostele citát z knihy: "A já, jsa nuzák mám jen své sny. Rozprostřel jsem své sny pod tvé nohy. Našlapuj měkce, neboť šlapeš po mých snech".

Gladiátor - Lucilla nad mrtvým Maximem: "Jsi doma"

Temný rytíř - Bruce říká Alfredovi, že Rachel na něj chtěl počkat. Alfréd vezme zpět dopis, ve kterém je pravý opak.

Mlčení jehňátek - Clarice se vytrhne stážcům a běží ke kleci Hannibala, který jí podává složku s informacemi - jejich prsty se letmě dotknou.

A TEĎ TROCHU ODJINUD:

CO POSLOUCHÁM:
Písničkové věci moc neposlouchám jelikož mým jasným favoritem jsou instrumentální soundtracky. I přesto mám ale svůj playlist s téměř tisícovkou svých Best of písniček...hlavně z toho důvodu, že se mi málokdy stane, že by se mi líbilo celé album od nějakého interpreta....většinou jsou to tak maximálně 2 písničky a dost.
Kromě toho si ale ráda poslechnu i vážnou hudbu od Bacha, přes Mozarta, Beethovena až ke Dvořákovi. Mými nejoblíbenějšími jsou však Debussy a Chopin, jelikož miluju klavír, takže jejich klavírní sonáty mám nejraději.
Pokud se přece jen dostanu k písním tak si určitě ráda poslechnu: ze skupin The Rasmus, UDG; ze zpěváků Petra Koláře. Ze zpěvaček žádnou oblíbenou nemám.
Jinak strašně ráda poslouchám a navštěvuji muzikály.

NEOBLÍBENĚJŠÍ JÍDLO:
Jakékoliv maso, zapečené brambory nebo těstoviny, pizza, všechno možné ovoce a zelenina, kromě brokolice, fuj

NEJOBLÍBENĚJŠÍ PITÍ:
Z těch nealkoholických je to frappé a jakýkoliv džus, co se týče alkoholu tak asi pivo, v lepší společnosti pak bílé víno se spritem. Poslední dobou taky ujíždím na koktejlech - Mojito, Sex on the beach nebo Pina Colada je jasná volba:-)

CO RÁDA ČTU:
Řeka Bohů od Wilbura Smithe, Paní Láryfáry, všichni Pottrové, tragédie od Shakespeara a momentálně vypínám mozek u Twilight ságy

NEOBLÍBENĚJŠÍ ČASOPISY:
Premiere - myslím, že je to nejlepší cenově přijatelný časopis o filmech (momentálně je tento časopis již minulostí, což mě popravdě dost vzalo:()

History revue - no dějiny, to je prostě moje, ale je fakt zajímavý i pro ty, kteří dějepis nemusí