avatar uživatele

depony

Jméno
Luďa D.
Věk
42 let (Kozoroh)
Bydliště
Brno, Husovice
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Zevláci vs. Zombíci
Cockneys vs Zombies
80 %

Další britská, ale jiná ...

... zombie vyvražďovačka.
Britové to se zombiekama umí. Mají s nimi dost často problém, ale ví, jak na ně. A když jsou na jedné straně neúnavní požírači čerstvého lidského masa a na straně druhé parta naprosto nesourodých, ale neuvěřitelně vulgárních puberťáků a gerontů, kteří si chtějí zachránit krky a ubránit své milované město, pak právě typický ostrovní humor tomu dodá tu pravou šťávu.
Není to asi lepší než Soumrak mrtvých, je to jiné, své. Ale nudit by se u toho znalec a příznivec ostrovtipu a drsných narážek neměl.
Podstatné je, že se tady odvíjí nějaký příběh, je zde vysvětleno (konečně - a celkem vtipně), jak se k nám zombieci tentokrát dostali. Ale své favority si určitě najdete.
PS: Konečně děda, jak má být!

9. prosince 2012
plakát filmu
Skyfall
Skyfall
100 %

Thank you, Mr. Mendes!

Skyfall? Tak určitě! Skyfall byl pro mne nečekanou filmovou lahůdkou, při které jsem se v sedadle multiplexu tetelil blahem a skvěle se bavil a místy nedýchal, abych pochytil všechny detaily a indicie, které vedly k pochopení celého příběhu Bonda. Záporák, ze kterého vám běhal mráz po zádech, Bond, který si musí projít katarzí svého vývoje, aby z věku, kdy je označen za "služby neschopen", se vrátil zpět v celé své ... staronové kráse. A eskalování vztahu s M. jen dokazuje, že tenhle hrdina se konečně vyvíjí, že není pořád tím stejným, kterého si pamatujeme. A moje slabost pro Q. tímto dílem vzrostla o 100%. Děkuji za zážitek a těším se na shledanou v podobném duchu, pane Bonde!

14. listopadu 2012
plakát filmu
Saxana a Lexikon kouzel
Saxana a Lexikon kouzel
10 %

Kouzla, jak je nechceme znát!

Filmový divák musel být v předchozích několika letech velmi zlobivý, když mu tatíček Vorlíček nadělil takovýto paskvil, kde většina postav by měla zůstat němá, hluchá, slepá a nejlépe mrtvá. A nebo se snad něco takového chce po divákovi? Upoutávky byly pouze decentní otřesy před hrozící apokalypsou. Slibuji, že už budu hodný. Ale nemučte nás, pane Vorlíčku a jiní experti, něčím tak stupidním. Když už ani pohádky neumíme dělat, tak to ta česká kinematografie dopadla zoufale bídně.

28. ledna 2012
plakát filmu
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
50 %

Vyvrcholení zklamáním

Jsem fanoušek, jsem potterofil ... a jsem nyní především zklamán. To zklamání jen tak něco nepředčí. Dojem zkazilo především to, že znám velmi dobře předlohu, že jsem byl nucen dívat se na verzi v 3D s dabingem a hlavně jsem nabyl dojmu, že David Yates nepochopil literární předlohu a vymyslel si vlastní příběh, jen začátek a konec ponechal (i když ten konec mi drásá nervy ještě teď). Namísto vysvětlujících pasáží jsme měli možnost vidět láskyplné a "okusovací" scénky, mnohdy nevtipné momenty. Díky tomu divák, který nezná literární předlohu nejspíš vůbec nepochopí, co se stalo, proč se tak stalo a že to bylo nevyhnutelné. Ačkoliv se v první části vlastně moc nestalo, byla mnohem lepší (odpovídala více knize) než část druhá, ze které šlo dostat opravdu hodně. A nejvíc v sále pobavil konec (ten byl "vtipnej" maximálně). Obrovská škoda a obrovská lítost ... vidím to tak na 50%

28. ledna 2012
plakát filmu
Na vlásku
Tangled
80 %

Pohádek není nikdy dost.

Chameleon a Maximus si zaslouží Oskara. To mi nikdo nevymluví. Jinak animovaný zážitek pro chvíle odpočinku. Nenáročné, vtipné, půvabně roztomilé a zvukomalebné. Od animáků lze očekávat mnohé, ale vážně musí vždycky přijít s něčím novým? Já si myslím, že nemusí. Pohádky od toho nejsou a je jedno, jestli je dělá Pixar nebo DreamWork nebo Disney ...

28. ledna 2012
plakát filmu
Kletba Měsíčního údolí
The Secret of Moonacre
40 %

Některé kletby bych zrušil!

Kletba Měsíčního údolí je zároveň i kletbou pro milovníka fantasy. Zoufale utahané dialogy, nesmyslné pasáže, kdy máte sami chuť Marušku zabít a nechcete to nechal na amatérech z lesa. Herecké obsazení bylo příjemné, ale ani oni nemohli utáhnout na svých bedrech nudný scénář, kterému chybí správné napětí. Několik vtipných momentů přesto nedokázalo zlepšit celkový dojem ze snímku.

28. ledna 2012
plakát filmu
Venkovský učitel
Venkovský učitel
30 %

Jak to (ne)chodí na venkově!

V průběhu filmu jsem měl dojem, že mi nefungují reproduktory, protože se nic nedělo, nikdo nic neříkal, probíhaly pouze výměny nicneříkajících pohledů ... chyběly smysluplné dialogy, emoce byly emočně vygradované do něčeho, co ve mě vzbuzovalo místo lítosti chuť někoho zabít a Pavel Liška mě stejně jako v jiných představeních a filmových rolích nepřesvědčil o tom, že umí hrát ... natož, že umí hrát dobře. Film svým příběhem banálně kategorizuje a především odkazuje na stereotypy, které jsou odsuzovány a které v žádném ohledu nejsou nápomocny s prevencí vnímání homosexuální menšiny heterosexuální většinou.

28. ledna 2012
plakát filmu
Mumie: Hrob Dračího císaře
The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
40 %

Když mumii dochází dech!

Jestli jste stejně jako já čekali něco na způsob předchozích Mumií, budete prostě stejně jako já neuvěřitelně zklamaní. Herecké obměny udělaly, kromě špatného příběhu, své. Maria Bello má své kouzlo, ale na Rachel prostě zdaleka nemá. A ani ostřílený Fraser a moje oblíbená Michelle Yeoh nepomohli zvednout "prestiž" tohoto guláše akčních sekvencí s "mnoha" vtipnými momenty.

28. ledna 2012
plakát filmu
Zaslaná pošta
Going Postal
90 %

Více Pratchetta! Prosím!

Oceňuji, že se někdo věnuje Pratchettovi a jeho Zeměploše se skutečným zájmem a pochopením. Herci jsou skvělí a to, že Golem vypadá amatérsky mi ale vůbec nevadí :) Je to zážitek a ačkoliv je zde například Vetinari namísto černovousého muže rusovousý ... je skvěle netečný a bez špetky emocí. Líbí se mi ...

28. ledna 2012
plakát filmu
Souboj Titánů
Clash of the Titans
20 %

Souboj Souboje Titánů se "Soub

celý název: Souboj Souboje Titánů se "Soubojem Titánů"

Filmové ukázky navnadily diváka, respektive mě, natolik, že jsem se těšil na všechnu tu akci, která dospěje ke svému zdárnému cíli, jak jsme byli zvyklí. To, že původní předloha byla už tak dost upravená a odchylovala se v různostech od báje, bylo postupem času překlenuto pro epickou souslednost. Jak říkal Jára Cimrman: Přeskoč! Přelez! A můžeš i podlézt, ale pak se zase narovnej! Obávám se, že Leterrier a jeho scénáristé to podlezli, prolezli a zůstali tak. V konečném důsledku zahubili i tu nejzákladnější premisu tohoto příběhu. A za to bych jim trhal končetiny prst po prstu. I když uznávám, že Gemma Arterton byla hot, hot, hot!

14. dubna 2010
plakát filmu
Stmívání
Twilight
80 %

Po krvi se mohu utlouct

Twilight! Zní to tak nějak nevinně, v tom anglickém znění. Překlad už trochu zavání něčím tajemným, protože při stmívání se mohou objevovat i bubáci:)
Tenhle film byl sladký natolik, že by se jím dalo osladit i Mrtvé moře. Je to romantická pohádka pro puberťáky o nevýrazné slečince, která je na škole nová, a o velmi výrazném a tajemném klukovi, který má (dle mého) charisma na rozdávání. Hází na ni pohledy, při kterých se občas i mně podlamují nohy. Že se pozměnila základní vlastnost upíří podstaty, by při prvním shlédnutí nevadilo. Necháte se unášet tajemným sympaťákem, který skrývá tajemství, jenž nemělo být nikdy odhaleno. A přesto jste ochotni odhalit svou šíji a čekat, až se zakousne.
Místy vtipné (především pozvání Belly na rodinný upíří sedánek), občas hloupé, že byste Bellu nejraději okamžitě zabili, abychom ušetřili děj dalšího nelogického činu. A jinak je to romantika, ze které odcházíte s pocitem, že prožít takový románek se vám sice nikdy nepodaří, ale rozhodně by to stálo za to. Asi jsem ještě puberťák.

14. března 2009
plakát filmu
Legenda o Jiřím a drakovi
George and the Dragon
70 %

Jak vytrhnout drakovi oštěp z křídl

Dobrá ... drak byl [na dobu vzniku snímku] mizerně odfláknutý, ale špinavé exteriéry - a mnohdy byly velmi špinavé, a vtipné dialogy [a pak, že ve středověku nebyla sranda] s několika známými herci - to vše bylo nakonec silnější a přesvědčilo mne o tom, že i když jde o německou koprodukci s Brity, tak vliv britského cítění je silnější ... jen je škoda, že třeba Val Kilmer neměl víc prostoru :)) každopádně na odpočinkový promítací večer je to OK :)

29. března 2008
plakát filmu
Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
100 %

Démonický Depp zasahuje!

Dávám 95 procent ... Proč? Dělá mi problém vidět krev a zabíjení ... nakonec jsem si zvykl. I když i na Burtona je té krve nějak nezvykle moc. Nechal se snad inspirovat Tarantinem? :) Depp zpíval překvapivě dobře, Helena B. Carter byla naprosto skvělá, má krásnej hlas a navíc byla vtipná, přitom zároveň tragická. Přesto oceňuji režii, herecké výkony a výpravu. Je pravda, že od té doby se bojím mnohem víc o svůj krk při holení, ale to je, aspoň doufám, jen dočasná deformace:)

18. února 2008
plakát filmu
Čarodějův učeň
Čarodějův učeň
100 %

Strašidelná pohádka

Hluboká záležitost o lásce, hledání sebe sama a o magii pekelné, kterou jedině oddaná a obětavá láska může přemoci. Něco ze života, něco s nadějí, něco z krutosti. A celkově z toho máte hororovou pohádku, která dá dětem mnohem víc než několik tuctů Teletubbies a dospělým trochu té nostalgie, která potěší na srdci.

18. února 2008
plakát filmu
Skóruj!
Balls of Fury
50 %

Nic inteligentního

přesto se máte možnost zasmát u prvoplánových i místy originálních vtípků a situací. Nesympatický, vypasený a rozprostovlasatělý hlavní hrdina, tajná mise k odhalení gangu, krásná dívka v nesnázích a umění, které není zrovna bojové, ale i tak se u něj můžete hodně zramovat.
Můj oblíbený Christopher Walken zde představuje hlavní zápornou roli, která je v podstatě parodií na všechny možné kombinace toho zlého a zkaženého ... :) Možná ho je pro tuto roli škoda, každopádně je zde aspoň tím světlým bodem a místem ... a tak jsem se díky jeho postavě mohl zasmát.
Škoda jen nedopilované pasáže s konkubínami ... :) myslím, že tyhle postavy mohly mít víc prostoru :)
Závěrem ... nenáročná filmová parodie, která se snaží zesměšnit cokoliv a ne vždy jí to klapne ... například "Souboj s Drakem"!

20. prosince 2007
plakát filmu
Billy Elliot
Billy Elliot
100 %

Emoce, jak je milujeme

Film, který mne lákal už dlouho. Téma, několik anotací a recenzí, které psaly o tom, jak je tento snímek působivý, hluboký, ze života. Chtěl jsem vidět na vlastní oči Billyho Elliota. A tak se taky stalo.
Počáteční chaos nového prostředí byl velmi rychle vystřídán vplutím do života jedné hornické rodiny v Británii za vlády "železné lady". Tvrdost otce a staršího syna by nejspíš byla vyrovnávána matkou, kdyby nezemřela. A tak je Billy vychováván tvrdou rukou "boxerského" trénování. A to až do doby, než se setká s učitelkou baletu, která v Billym najde jeho dar pro procítěný tanec. Dochází k několika náhodám a nehodám, při kterých není zcela jasné, jestli se podaří Billyho talent prosadit na Královské baletní škole.
Konec dobrý, všechno dobré, ale tento konec je krásný v tom "časovém skoku", aby se ukázalo, že je dobře, když si jde člověk za svým snem a cílem.

30. listopadu 2007
plakát filmu
Ratatouille
Ratatouille
100 %

Grandrestaurant pana krysy

Všichni o tom pěli chválu. Proto jsem si nechal prostor pro uklidnění vod a rozhodl se, že se na to podívám v klidu. Moc klidný jsem ale nebyl. Začátek vypadal jako "parodie" na Parfém: Příběh vraha, ale pak už šlo jenom o akci, vtip, gurmánské zákoutí, lásku, intriky a hlavně o vaření. Jako kuchařský antitalent jsem neustále povzbuzován citátem: Každý může vařit! :) Beru si to k srdci. Krásná animace, sympatický hlavní hlodavec-hrdina, hromada ideálů, naštěstí málo poučování a tak mne tato animovaná filmová záležitost pohladila po duši. Plný počet!

29. listopadu 2007
plakát filmu
Mimzy
Last Mimzy, The
70 %

Sci-fi pro děti?

Poslední Mimzy, poslední plyšový králíček z budoucnosti? Hrála si s ním i Alenka, co prošla na druhou stranu zrcadla. Ale co přesně to je? Co chce? Není to jen nástroj mimozemšťanů, kteří se snaží infiltrovat do lidské společnosti?
Na můj vkus byly některé scénky příliš věděcké, přesto si v celkovém dojmu zachoval v mé mysli spíše kladný ohlas. Zase něco jiného ... ale je to skutečně zase tak jiné a nové?

7. listopadu 2007
plakát filmu
100 %

Mému oku lahodí ...

jen to hvězdné jahodí :) Už z traileru jsem vypozoroval někdy na jaře letošního roku, že by bylo nač se těšit. Neměl jsem moc potuchy o tom, kdo je Neil Gaiman a nač přesně se mám těšit, ale ta výprava, ty postavy, herecké obsazení ... mi dávalo naději. A včera jsem měl možnost to vidět v celé své kráse - Hromotvrz, Zeď, kapitána Shakespeara, ošklivé čarodějnice, krásnou spadlou hvězdu a britské vtípky, které tak příjemně a nenásilně prochází celým příběhem a všemi postavami. Byla radost se na to dívat. ať chcete nebo nechcete :)

9. října 2007
plakát filmu
Robinsonovi
Meet the Robinsons
50 %

Vzhůru ke světlým zítřkům

Další animák k mání. Přesto přišel s něčím novým ... s cestováním do budoucnosti a minulosti. Téma, které už kdysi nakousla slavná trilogie Zpátky do budoucnosti ... že by se neměl nikdo setkat se svým já v jiném čase. Přesto se zde divákům podbízí tragikomické situace hlavního hrdiny Lewise, sirotka, který se svými neúspěchy s geniálními vynálezy sklízí spíš ostudu. Jde tu především o přesvědčování, že i když teď není dobře, tak zítra už může být líp, když máte důvod se těšit.
Nic zvláštního, ale přeci jen dojemného v tom bylo. A je. A taky trochu lidského. Ale obávám se, že víc tenhle snímek nestihl přenechat. I když ... hlavně pozor na létající buřinky :)

1. října 2007
plakát filmu
90 %

Tenhle dort si jen tak neupečete

Smekám před hereckým výkonem Sigourney ... její postava stižená autismem byla skvěle zahraná, stejně tak i Carrie-Anne a její sobeckost včetně její nymfomanie a Alan, který hodně přemýšlí, protože hodně zkusil. Tahle trojka není švédská, ale ocenění si zaslouží. Krásný, jemný příběh plný výčitek, sebeusměrňování, ústupků, hledání viny a odpuštění. Možná se mohl víc zaměřit na právě vinu a odpuštění, přesto je to záležitost, kterou by měl náročnější filmový divák vidět. Už kvůli hereckému obsazení, které "zahřeje" na duši.

11. září 2007
plakát filmu
Mortal Kombat 2
Mortal Kombat: Annihilation
20 %

Zabili Mortal Kombat! Parchanti!

Nejvýraznější postavou jedničky byl jednoznačně Lambert, který hrál sympatickou kladnou postavu, a celý ten příběh měl jakousi pointu. A pak se podíváte na MK 2 a vidíte, že zůstalo jen velmi málo z hereckého osazenstva a příběh sám je naprosto vybrakovaný, prázdný, plytký a zoufalý, plný trapností, hloupých dialogů, nesmyslů a nenaplněných ideí. Ukázka toho, že ne všechno, co má jeden díl, by mělo mít dílů víc. Škoda!

1. srpna 2007
plakát filmu
Mortal Kombat
Mortal Kombat
80 %

Mortal Kombat rulezz

Velmi příjemná bojová fantasy, ve které najdeme taky nějakou tu hloupou frázi, ale je tu víc vtipných momentů, kladných hrdinů, kterým můžeme fandit, můžeme se s nimi ztotožnit a je tu taky Christopher Lambert jako Lord Rayden a jeho role velmi pomohla tomuto snímku ve vyniknutí. Což není ani u Lamberta vzhledem k jeho dalším filmovým počinům [mnohdy extrémně špatným] očekávatelné. Záporné postavy jsou skrz na skrz prohnilé, tudíž není důvod, proč se nevžít do věčného dualistického souboje dobra se zlem?
Bohužel pokračování celý příběh potopilo kamsi ke dnu ... ale tento, první díl byl velmi dobrý, invenční a akční.

1. srpna 2007

Aktivní blbec je lepší ...

než třídní nepřítel. Otázkou je, zda-li je ten aktivní vždycky za blbce. JPRN byla pro mé posmutnělé vnímání skvělým lékem, abych se zasmál, dostatečně často ohrnoval nos nad brutálními scénami, kde padají kusy střechy na hlavy reportérům, kdy zahradní nůžky končí v hrudních koších pokojných prodavaček květin. Kdy se pozornému divákovi, stejně jako hlavnímu hrdinovi vyvíjí v hlavě jasná teorie, jak vrah své oběti vybírá a nakonec zjistíte, že ... je potřeba se na to podívat, abyste nepřišli o tu spoustu legrace, akce a hereckých hvězd typu Nighy, Freeman, Dalton, Coogan, Pegg či "nenápadná" Cate Blanchett.

23. července 2007
plakát filmu
80 %

Chci se seznámit

Bože, já vím, že je to slaďák, sladký tak, že i kapkou byste mohli osladit celé Mrtvé moře. Ale naprosto úžasně sladký a dojemný a plný emocí a rozbrečel mě. Jsem citlivější povahy, takže brečím skoro u všeho [uznávám, že to není příliš adekvátní důvod], ale celkové završení celého příběhu mělo grády. Brada Pitta můžu jen někdy, Anthonyho Hopkinse skoro pořád a v tomhle snímku oba dva byli muži na svých místech. A ať se vám to líbí nebo ne, dojalo mě to a líbilo se mi to! A basta! :)

8. července 2007