adams89

Jméno
Miroslav Adamec
Věk
35 let — narozeniny slaví za 11 měsíců (Beran)
Bydliště
Plzeň / Havlíčkův Brod
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Už hned samotný název diváku napoví, že nepůjde o kdovíjakou podívanou. Navíc ještě když film režíruje Paul W. S. Anderson, který zrovna nepatří mezi mé idoly. Přiznejme si, že zápletka je tuctová, nutno ale dodat, že samotný úvod špatný není. Na koho jsem se tu hodně těšil, byl Kurt Russel. Ale moje veškerá očekávání vyšla naprázdno. Tedy ne že by působil nějakým tragickým dojmem, ale vadilo mi, že za celý film promluvil pouhopouhých několik vět. Pane bože, vždyť i takový Arnie z prvního dílu Terminátora byl proti němu ukecaný, a to je vážně co říct! V jednom momentě, kdy ze sebe naráz vypustil asi tři věty jsem si jen říkal " Ten se nám nějak rozpovídal!". Po slibně rozjetém úvodu přichází bohužel dlouhá usínací pasáž na odpadní planetě. Je to škoda, protože akorát kazí dojem dobrému konci, kdy seržant Todd zlikviduje celý nepřátelský výsadek. Mezi světlé momenty bych řadil ještě scénu, kdy se Todd rozpláče a tím dokazuje, že i takový stroj na zabíjení, jako je on, může mít city. Díry ve scénáři se však zalepit nepodařilo a výsledně mi z toho vychází nic víc než průměrná vesmírná sci-fi.

6. května 2007
plakát filmu
Země nikoho
Ničija zemlja
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Velice zajímavý evropský film, žánrově spadající někam mezi válečné drama a tragikomedii. Filmů z prostředí nedávné války na Balkáně je zoufale málo, což je docela škoda, protože toho lidé o ní moc neví. V tomto případě je pojata jak humorně, tak i po té špatné stránce. Jisté podobnosti v příběhu tu vidím s taktéž evropským filmem Kukačka. Dva vojáci, každý z jiné válčící strany, spolu musí vydržet na jednom místě. Jasně, jeden druhého by mohl klidně zabít, ale poslední zbytky lidskosti a svědomí jim to nedovolí. O to více se potom hádají, až to i diváka rozesměje. Ono hádka mezi Bosňanem a Srbem na téma, která strana si vlastně začala válku, něco skutečně má do sebe. Novým směrem se film upírá v momentě, kdy se na scéně objevuje další voják, přítel jednoho z nich. Je v dosti svízelné situaci, protože když se probere z bezvědomí zjistí, že leží na nášlapné mině. A když se k tomu postupně nachomýtnou i evropské mírové jednotky a novináři, lépe řečeno otravná novinářka, dobrá zápletka je na světě. Ze samotného závěru je dost patrná myšlenka, zdělující, že válka je ten největší nesmysl, jaký jsme kdy mohli vymyslet. Země nikoho není špatná, několik dobrých momentů se tam určitě našlo, pro příznivce válečných filmů jen doporučuji.

21. dubna 2007
plakát filmu
Pravá blondýnka
Legally Blonde
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Sebevědomá blondýnka Elle Woodsová s barbinovskou vizáží, pěstěnými nehty a dokonalým make-upem, která chce získat zpět svého milovaného přítele a neváhá i kvůli tomu jít na právnickou univerzitu, kde se z ní stane výtečná právnička. Tak vypadá zápletka svěží komedie s ještě svěžejší Reese Witherspoonovou v hlavní roli. Další stupidní komedie pro dívčí publikum, řeknete si. Zdání ale trochu klame. Já jsem se zpočátku dobře bavil, a to zejména díky skvělé Reese. Ta tu doslova září optimismem, energií a dětskou naivností, a tím jistě dostane nejdenoho diváka. Film bohužel postupně ztrácí své tempo a příval vtipů radikálně slábne. Konec také úplně nebyl podle mých představ. Jako by Elle v přehnaném finále všem pochybovačům ukázala, že i blondýnky můžou prorazit a že vtipy, které se o nich vyprávějí, nemají zase tak úplnou pravdu. Nebylo to tedy celkově nic moc extra, taková oddychovka na kterou se ještě rád někdy podívám, tak bych to na závěr zhodnotil.

19. dubna 2007
plakát filmu
Pravá blondýnka 2
Legally Blonde 2: Red, White & Blonde
30 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Po dvou letech se nám opět vrací Elle Woodsová se svým nezbytným módním doplňkem a nejlepším přítelem, čivavou Bruiserem. Pokračování však bohužel trpí snad všemi nedostatky druhých filmů - špatný scénář, žádné nové nápady a vtipy, nad kterými spíše povytáhnete obočí než abyste se jim smáli. Reese Witherspoonové se comeback v žádném případě nevydařil a je jen obdivuhodné, že si za takový film dokázala říct závratných patnáct milionů dolarů. Vůbec nevím, komu bych tak tuhle nepovedenou komedii doporučil. Napadá mě snad jen taková ta skupinka mladých naivních holčiček, co se chystá změnit svět, pro ty by to mohla být určitá inspirace. V jedničce alespoň o něco šlo, ale tady? Elle si usmyslí, že na své svatbě musí mít i biologickou matku svého psa, a proto se vypraví ji hledat, aby nakonec v závěru bojovala proti pokusům na zvířatech. Jenže v dnešní době je jaksi bláhové, aby něco takového změnil jeden člověk. Vůbec bych se nedivil, kdyby se natočila i trojka, kde by naše hrdinka bojovala třeba proti globálnímu oteplování. Jistě by to byla stejná pitomost jako tohle.

19. dubna 2007

Hodnocení: 4 z 5 (****)

"Poutníče, zvěstuj Lakedamonským, že my tu mrtvi ležíme, jako to zákony kázaly nám". Tak zní známý citát o této slavné události ze starověkých dějin. Dost jsem ho tu očekával a jsem rád, že se před závěrečnými titulky objevil. Jinak bitva mezi hrstkou Sparťanů a obrovskou armádou Peršanů mě fascinuje již od malička, a proto jsem měl z blížícího se filmu nesmírnou radost. A radost o to větší, když se režie ujal Zack Snyder, který má u mně velký plus za Úsvit mrtvých. Po shlédnutí trailerů jsem věděl, že tohle bude něco nevšedního. Ale aby byl film skutečně nevšední, nesměl by mě nudit začátek. Vyložená nuda to sice nebyla, ale očekával jsem více, když o tom všichni tak básnili. Pak ovšem přijeli perští poslové do Sparty a už to začlo! Gerard Butler, coby král Leonidas, zvolal to své "This is Sparta" a začala podívaná, na kterou dlouho nezapomenu. Následující tolik očekávaná bitva se povedla a kdo říká že ne, tak je zarytý pacifista, kterému válečné filmy nic neříkají. Snyder se zase jednou vyblbnul a my mu můžeme jen děkovat. Klobouk dolů, že dokázal natočit takový film za pouhých (na hollywoodské poměry) šedesát milionů dolarů! Vizuální stránka tu je kapitolou sama o sobě a je jen radost se dívat na useknuté končetiny létající vzduchem a další parádičky. Herecké výkony zase tak kdovíjaké nejsou, jak tu někdo píše. Kromě Butlera tu také takový prostor nikdo nedostal, ale on hrál spartského krále hodně přesvědčivě. Vychvalovat bych klidně mohl i hudbu a kameru, ale proč to tu všechno rozepisovat? Prostě se všechno povedlo a hotovo. Oceňuji, že se na samém konci zmínila ještě bitva u Platají. Našel jsem tu i několik historických nepřesností, avšak tohle je film podle komiksu a to by si měl každý uvědomit. Půlroční nekonečné čekání skončilo a já si můžu konečně s radostí říct "viděl jsem Třístovku".

15. dubna 2007
plakát filmu
100 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Mel Gibson udělal jedině dobře, když vedle hraní začal filmy i režírovat. Statečné srdce se stalo totiž jedním z nejpovedenějších filmů vůbec. Jenom tak potvrdil, že historické filmy nebo vůbec filmy založené na skutečné události patří k těm nejkvalitnějším. Pro mně, milovníka tohoto žánru, je Statečné srdce něco jako modla. Filmu snad ani není co vytýkat a tak nezbývá nic jiného než jenom chválit. Nesporné kvality spočívají v první řadě ve vynikajícím příběhu vyprávějícím o lásce a odplatě, o zradě a o boji za svobodu. Divákovy emoce tu hrají významnou roli, zejména pak smutný konec jistě donutí nejednoho člověka uronit těch pár slz. Ve druhé řadě musím také vyzdvihnout Gibsonův herecký výkon. Postavu Williama Wallace zvládl bravurně a myslím si, že Statečné srdce je jeho zatím nejvydařilejší film dosavadní kariéry, ať už po herecké či režijní stránce. Samou chválu si samozřejmě zaslouží i výborný hudební doprovod, ve stylu skotských písní, které o to více dolaďují už tak výtečnou atmosféru. Hodnotím maximálně. Nejsem jistě jediný, komu se tento snímek nesmazatelně zapsal do paměti, vzpomínat se na něj bude ještě hodně dlouhou dobu...

12. dubna 2007
plakát filmu
Goyovy přízraky
Goya's Ghosts
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Není divu, že si Miloš Forman za minulého režimu takový film jako jsou Goyovy přízraky prostě dovolit nemohl. Inkvizice připomínající praktiky naši Státní bezpečnosti nebo Napoleonova okupace Španělska coby osmašedesátý rok u nás, to by asi přes cenzuru neprošlo. Kdo ale čekal líčení života slavného malíře, bude určitě zklamán. Divák se tu seznamuje spíše s osudy inkvizitora Lorenza a dívky Ines, a právě postava Goyi ustupuje kamsi do pozadí. Ale jako vždy Forman objevil opravdu znamenité herce. Musím hlavně vyzdvihnout výkon Natalie Portmanové. Ukázala tu, že má velký potenciál a má ještě toho hodně před sebou. První polovina filmu je výtečná! Najde se tu několik dost silných momentů a také i pár nečekaných scén, kdy se mi skutečně tajil dech. Mrzí mě, že druhou polovinu už budu spíše kritizovat než chválit. Že by mě nějak nudila, to určitě ne, ale z těch náhod a trapných klišé, které se ke konci stále a stále hromadily, jsem radost opravdu neměl! Určitě také nejsem sám, koho lehce zklamal konec - z očekávaného setkání titulní matky a dcery nebylo nic. Ve slabých chvílích ale film dokázala podržet skvělá Natalia a velice dobrá hudba, takže ve finále nepůsobí špatně. Hodně se mi líbilo, že se Forman nebál zapojit větší množství komparzistů, záběr kamery na blížící se anglické vojsko mluví za vše. Co říci závěrem? Nejlepší Formanův film to jistě není, nicméně milovníci dramat a historických filmů zklamáni nebudou.

2. dubna 2007
plakát filmu
Obsluhoval jsem anglického krále
Obsluhoval jsem anglického krále
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Původní literární předlohu Anglického krále od Bohumila Hrabala já bohužel neznám. Říkám bohužel, protože i když film se mi líbil, předloha je prý jistě tradičně lepší. Upřímně, ze začátku mě ale moc nelákal. Můj zájem a sympatie si získal až po získání Ceny kritiků na festivalu v Berlíně a také jeho dosti vysoká návštěvnost v našich kinech. Menzelovi se výborně podařilo nastínit a vtipně podat dobu první (skoro až pohádkově) a druhé republiky. Opravdu krásná doba, říkáte si. Válečná a poválečná doba se mi už jevila trochu slabší, ale to jen do té doby než se na scéně neobjevoval Oldřich Kaiser, jako stárnoucí hlavní hrdina. Hodně mě překvapila celkem velká nahota i sexualita, ale což, je jen dobře, že tato choulostivá témata už nejsou taková tabu jako před lety. Od takového režiséra, jako je Jiří Menzel se určitě nečekal špatný film. Musím říct, že mě se velice líbil a o nějakém zklamání nemůžu tvrdit vůbec nic.

30. března 2007
plakát filmu
Apocalypto
Apocalypto
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Když si něco Mel Gibson vezme do hlavy, tak to potom stojí za to. Ať už v dobrém nebo špatném smyslu. Jeho předchozí film Umučení Krista jsem jako spousta dalších diváků přijal spíše nagativně. A právě Apocalypto mělo zase tak trochu napravit jeho reputaci. Mně nezklamalo, co jsem od něj očekával, toho jsem se také dočkal. Na za¨čátku nám Mel líčí život mírumilovných pralesních indiánů, až je to někdy i zábavné. Jenže potom přichází vystřízlivění v podobě agresivních a svými bohy sfanatizovaných Mayů. Tady jsem postrádal nějaký ten lepší záběr kamery na masivnost a velkolepost jejich staveb. Samotný obřad vyřezávání srdce zaživa, za jásotu tisíců divochů, mi zase tak drastický nepřipadal, jak se o něm mluvilo. Ale kamené město a život v něm vyobrazil Mel mistrně, opravdu je na co se dívat! První část filmu je tedy dobrá, ale ta druhá je však vynikající! Pronásledování hlavního hrdiny tlupou mayských válečníků nehostinou džunglí a jeho následná pomsta v mnohém připomíná první díl Ramba. Vůbec tu nechybí napětí, navíc umocněné dobře laděnou hudbou. V závěru jsem si jen říkal, jestli by tak rychle došel ke své ztracené rodině, ale čert to vem! Apocalypto se zkrátka povedlo a Gibson zase jednou potvrdil, že natočit kvalitní film mu není zcela neznámé.

21. března 2007
plakát filmu
EuroTrip
Eurotrip
20 %

Hodnocení: 1 z 5 (*)

Jak to tak okolo sebe vidím, tak tento film rozdělil diváky do dvou skupin. Zatímco ta první se z něj může pomalu zbláznit a mluví o jakési "super komedii", ta druhá ho jednoznačně odsuzuje a jen nechápavě kroutí hlavou, že se to vůbec může někomu líbit. Jen proto jsem se vlastně na Eurotrip podíval, abych věděl ke komu se můžu přidat. Nutno dodat, že jsem se po jeho shlédnutí okamžitě zařadil do té druhé skupiny. Jestli jsem se něčemu pousmál (zdůrazňuji to pousmál, protože za břicho jsem se zrovna nepopadal), tak to byla snad jen ta scéna s buzerantem ve vlaku, a také Cooper, který občas něco solidního řekl. I když třeba hláška typu "tady jsem špatně zaparkoval" napoprvé nezní špatně, ale když ji už slyšíte počtvrté, je vám to už celé protivné. Ostatní scény jsou už ale jedna velká katastrofa! Všechny vtipy jsou hloupé a na vrcholu trapnosti. A také ta parodie na Hitlera a papeže! Já ze sebe v žádném případě nechci dělat nějakého moralistu, ale tohle mi přišlo spíše smutné než k zasmání. Že je Eurotrip skvělá teenagerská komedie? Pro někoho možná ano, pro mně to bylo naprosto zahozených devadesát minut nudy. Nikdy už ho vidět netoužím, znám rozhodně lepší komedie na odreagování.

18. března 2007
plakát filmu
Psycho
Psycho
100 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Smekám před Alfredem Hitchcockem, který dokázal natočit film takového formátu, jako je tento. Film, co budí hrůzu ještě padesát let po jeho natočení. Kam se hrabou ty dnešní "horory", které můžou nabídnout snad jen potoky krve, uřvané teenagery a navrch nějakého toho šílence, co je vraždí. Jestli těchto pitomostí máte už po krk, podívejte se na Psycho. Slavná scéna ve sprše už sice nepůsobí tak strašně, jako asi tenkrát, nicméně ta atmosféra, která ke konci filmu panuje je nepřekonatelná. Navíc je dokonale umocňována deprimující hudbou Bernarda Herrmanna. Nikdy nezapomenu na tu nečekanou pointu, při které mi běhal mráz po zádech. Film je po právu označován za jeden z největších klenotů světové kinematografie a já hodnotím, jak jinak než stovkou.

12. března 2007
plakát filmu
Casino Royale
Casino Royale
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Když jsem poprvé zaslechl informaci, že agenta 007 bude hrát Daniel Craig, ihned jsem se připojil k té skupině nespokojených rejpalů. Chtěl jsem tam totiž vidět spíše Erica Banu než jeho. Ale teď k filmu. Budu upřímný, Craig si mě získal už v úvodní černobílé sekvenci, kdy si vyřizuje účty se dvěma padouchy. Oproti úvodu Dnes neumírej docela dost vítaní změna. Nevím jak ostatním, ale mně přišlo dost absurdní, když v něm Brosnan v pohodě likvidoval desítky soudruhů ze Severní Koreji. Stejně jako Craig si mě získala i titulní píseň You Know My Name, oproti minulému dílu také určitý posun směrem dopředu. Následující půlka filmu se odvíjí v dosti svižném tempu a já téměř nemám výhrady. Jenom ta scéna s obřím prototypem dopravního letadla mě docela nudila. To, že z Bonda tentokrát udělali neotesaného a arogantního floutka (i když drsného floutka), který je teprve na začátku své kariéry a který se ještě má co učit, byla skutečně trefa do černého! Druhá polovina filmu už podstatně zvolňuje tempo a my se podíváme na pokerový turnaj - kdo si myslel, že to bude nuda, tak bude hodně na omylu! Naopak, třeba mně se ten turnaj líbil ještě více než akční začátek! Nesmím zapomenout zmínit i skvělé obsazení záporáka Le Chiffrea nebo nové bondgirl, v podání Evy Greenové. Ze všech natočených bondovek je v této asi také nejvíce romantiky, a o to více se mi líbila. Daniel Craig nasadil v Casino Royal laťku hodně vysoko a já se už teď nemůžu dočkat, co na nás ukáže v dalším dílu!

11. března 2007
plakát filmu
Doom
Doom
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Ještě teď si vzpomínám, kolik jsem před rokem proseděl hodin u Dooma, hororové počítačové hry, u které se i někteří dospělí báli. O to více jsem se pak těšil na filmové zpracování. Pro ty, kdo hru neznají bude asi několik věcí neznámých a nepochopených. The Rockovi a Karlu Urbanovi sedly role mariňáků na míru. To se už ale bohužel nedá říct o ostatních členech záchraného komanda, kde jsem u nich nějaké to charisma hledal marně. To potom diváku ani až tak líto nepřijde, když je ta vesmírná havěť likviduje jednoho po druhém. Velké negativum vidím i v dost slabých dialozích, tři povedené hlášky jsou na tenhle žánr zoufale málo. Jako spousta dalších diváků jsem také očekával rozhodně větší horor - tmavé prostředí po celý film je sice fajn, ale zažil jsem pouze několik lekaček a to přece nestačí. Naštěstí však všechny nedostatky do jisté míry kompenzuje konec. Ano, mám na mysli přepnutí kamery do pohledu očí Karla Urbana a jeho asi minutové sólo, kdy za doprovodu tvrdé muziky likviduje jednoho mutanta po druhém. To vážně nemá chybu! Já při tom jen zíral na obrazovku a nostalgicky vzpomínal na hru, kterou to hodně připomínalo. Na slušné hodnocení to ale bohužel nestačí a já dávám 60%. Zase taková katastrofa to není, ale když bych si měl vybrat mezi filmem a hrou, tak beru hru všemi deseti.

11. března 2007
plakát filmu
Vetřelec: Vzkříšení
Alien: Resurrection
50 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Čtvrtý a zatím i poslední díl jedné z nejslavnějších filmových sérií se bohužel nešťastně minul tónem vypravování dílů předešlých. Otázkou je, zda se měl vůbec natáčet. Já myslím že ano, i když... Nápad s naklonováním Ripleové a její následné příbuznosti s vetřelci jsem už tak nějak překousl a sama Sigourney Weaver pořád vypadala dobře, tak proč ne. Bohužel, pokus o důstojné zakončení Vetřelců se patrně nedostal do těch správných rukou! Režisér Jean-Pierre Jeunet mi od svých předchůdců Scotta, Camerona a Finchera totiž připadá jako amatér. Mrazící atmosféra minulých dílů už nadobro zmizela a akční scény mi spíše připomínaly o pár let novější pitomost Jason X, a to je tedy trochu silný kafe! K průměrnému hodnocení jsem se rozhodl (a to jsem ještě přimhouřil obě oči) jen díky několika světlým okamžikům, sympatickému výkonu Rona Perlmana a také tomu, že tohle nevydařené pokračování s těmi skvělými minulými díly přece jenom nějaké ty podobnosti má a proto ho pohřbívat nehodlám. Časem se třeba ještě dočkáme dalšího dílu, ale to už doufám natočí někdo schopnější.

7. března 2007
plakát filmu
50 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Ještě si pamatuju ty přesvědčující upoutávky, když šla Kráčející skála do našich kin. Názory kritiků už tak ale přesvědčivé nebyly, tak jsem byl zvědavý, jaký dojem udělá na mně. Drsnému názvu filmu odpovídá bohužel pouze jen vymakané tělo The Rocka a jestli někdo čeká film nabitý akcí, tak bude nejspíš zklamán (jako já). Jedině snad stojí za zmínku scéna, kdy Chris Vaughn rozmlátí městské kasino, ta se mi moc líbila. Zdá se mi, že nebyl dostatečně využit Rockův potenciál. Rádoby akční film se potom mění na rádoby komedii a ničím výrazným už nepřekvapí. Hlavně je škoda, že scénáristé se zmohli na jedinou slušnou hlášku, což je na tento žánr zoufale málo. Abych ale jen nekritizoval, čekal jsem to celé mnohem horší a myslím, že naposledy jsem to určitě neviděl. Padesátka bude této oddychovce slušet pěkně.

3. března 2007
plakát filmu
Jak ztratit kluka v 10 dnech
How To Lose a Guy in 10 Days
40 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Kvalita filmů s nálepkou Romantická komedie většinou kolísá, jsou to spíše jen takové oddechovky. Na tuhle jsem se moc těšil, protože mě dost zaujala zápletka a taky fakt, že celosvětově v kinech vydělala slušné peníze. Je fajn, že byl do mužské role také obsazen už někdo jiný než třeba Ben Stiller, který má podobných filmů spoustu a už je prostě okoukaný. Ta sázka o deseti dnech byl docela zajímavý nápad a já si sliboval parádní podívanou. Ale k mému velkému překvapení k ničemu takovému nedošlo a já se díval pouze na nudnou a ne zrovna moc vtipnou komedii. Můj dojem nespravil ani nemastný a už tolikrát viděný konec. Musím ale přiznat, že po jeho zhlédnutí jsem opravdu pár měsíců o novinářské práci do budoucna přemýšlel... Co říci závěrem? S holkou bych na tenhle film asi do kina šel, jí by se líbil a já bych už nějak tu hodinu a půl snad přetrpěl.

24. února 2007
plakát filmu
Štvanec
Hunted, The
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Film je tak nějak rozdělený na dvě části. Ta první má skvělý start, kdy se náš hrdina účastní bojů v Srbsku za války v 90. letech a zlikviduje při nich srbského důstojníka, odpovědného za nelidské masakry nevinných civilistů. Z válečného běsnění se poté přesunujeme v čase o několik let dopředu, do lesů v Oregonu, kde válkou pomatený Aaron vraždí myslivce. Po příjezdu policie to pomalu začíná vypadat na první díl Ramba, ale to bohužel krátce, když ho poté brzy dopadnou. Zdůrazňuji bohužel, protože pak se děj přesouvá do rušné civilizace a to už tak dobrá podívaná není. Pouhá průměrná napodobenina Uprchlíka, nic víc nečekejte. Kdyby tvůrci zůstali v divočině, líbil by se mi Štvanec určitě více, takhle to jen vidím lehce nad průměrem. Jinak pochvalu si jistě zaslouží Tommy Lee Jones, který si po Uprchlíkovi a Šerifech do třetice vyzkoušel roli neúnavného pronásledovatele, i když tento snímek se od těch předešlých v mnohém liší.

22. února 2007
plakát filmu
Šerifové
U.S. Marshals
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Volné pokračování úspěšného Uprchlíka už nebylo tak dobré, ale přesto nijak neurazí. Určité výhrady by se ale našly. Tak zejména, výrazně ubylo napětí. Dále pak Wesley Snipes už není tak kvalitní postava, jakou vytvořil už před ním Harrison Ford, ale snahu mu určitě nelze odepřít. Hodně nepřesvědčivý byl pro mně ale agent Royce, v podání Roberta Downeyho, který se mezi ostatními vyšetřovateli ztrácel a jako profesionál mi příliš nepřipadal. O několik těch procent výš to potom ve výsledném hodnocení vytahuje opět skvělý Tommy Lee Jones, který opět ukázal, že role rázného pronásledovatele mu sedne na míru. Tak tedy, díky němu dávám solidních 60%, jako druhý díl to špatný film nebyl.

18. února 2007
plakát filmu
Uprchlík
Fugitive, The
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Ze všech těch filmů, kde dotírající policie pronásleduje uprchlého (nejlépe nevinného) trestance, je podle mně Uprchlík jeden z těch nejlepších. Zásluhu na tom bezesporu má dvojice Harrison Ford a Tommy Lee Jones, v rolích oběti a pronásledovatele. A právě Harrison Ford tu zahrál hodně slušný výkon, což z tohoto snímku dělá ten jeho nejvydařilejší, co se týče devadesátých let. Oscarovou sošku si myslím měl odnést on, narozdíl od jeho protějšku. Hodně důležitý je fakt, že film má to správné napětí, které diváka připoutá k židli a pustí ho až při závěrečných titulkách. Výborná napínavá pasáž je například ta odehrávající se u přehrady, každý jistě ví, co mám na mysli. Je jen velká škoda, že tak výtečný film nedokázal více vytěžit ze sedmi oscarových nominací, které obdržel. Určitě by si to býval zasloužil...

17. února 2007
plakát filmu
Na západní frontě klid
All Quiet on the Western Front
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Filmy natočené podle knižních zpracování jsou obvykle pro jejich čtenáře zklamáním. Je jen málo snímků, které se tomuto pravidlu vymykají. A právě jeden z nich je tato televizní verze slavného románu Na západné frontě klid, od německého spisovatele Ericha Marii Remarquea. Měl jsem z něj totiž možná ještě lepší dojem než z knihy a to je tedy co říct! Příběh je velmi dobře vyprávěn, tím mám hlavně na mysli přechody mezi realitou a vzpomínkami hlavního hrdiny Paula na střední školu a vojenský výcvik. Co se týče válečné atmosféry v zákopech, tak se jí jen tak nějaký film nevyrovná - vylíčení války je kruté, zároveň však ale i pravdivé, a navíc je doprovázeno vynikající depresivní hudbou. Až se chce místy i diváku brečet, jak špatně dopadla generace mladých kluků, poslaných ze školních lavic rovnou do krvavých jatek na frontu. Můžeme tak být jedině rádi, že už žijeme v jiné době a že tu zlou válku můžeme jen sledovat například v tomto výborném válečném snímku.

8. února 2007
plakát filmu
Spartakus
Spartacus
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Novou verzi Spartaka jsem zatracoval ještě než jsem ho viděl, protože o televizních historických filmech si myslím své (vyjímkou je snad jen tv verze Kleopatry). Musím ale uznat, že mě film celkem příjemně překvapil! Nebylo by asi moudré srovnávat ho s dnes již legendárním velkofilmem s Kirkem Douglasem z roku 1960, protože tomu samozřejmě nemůže konkurovat. V té nové verzi má však větší prostor vztah Spartaka a jeho manželky, což vůbec není na škodu. Bitvy jsou natočeny v rámci možností, škoda toho nízkého rozpočtu, protože zejména počet komparzistů se mi zdál dost nízký. Goran Visnjic se hlavní role zhostil více než zdatně a přesvědčil mě. Už jsem si pomalu říkal, jaké vysoké hodnocení filmu dám, ale to jsem ještě netušil jaký bude konec. Zklamáním pro mě totiž bylo to, že Spartacus neskončil ukřižováním (jako v té staré verzi), ale že padl v závěrečné bitvě s Římany. Tím si myslím, že režisér přišel o mnohem dojemnější konec než jaký byl. Nicméně film se mi jinak dost líbil, byl to celkem slušný pokus napodobit slavný originál.

31. ledna 2007
plakát filmu
Pouta války
Taegukgi hwinallimyeo/ Tae Guk Gi: The Brotherhood of W
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

"Korejská válka nikdy nebyla zfilmována tak velkolepě", tak zní hlavní heslo tohoto jihokorejského válečného filmu. No, abych řekl pravdu, ono moc filmů o válce v Korey není, takže konkurenci příliš Pouta války nemají. Ono co se týče válečných filmů vůbec, tak ty se spíše odehrávají za druhé světové války nebo ve Vietnamu, který korejskou válku tak trochu zastiňuje. Kvalita filmu je už však dobrá, ne-li vynikající! Měl jsem možnost ho shlédnout v původním znění v korejštině a řeknu vám, než si na ni Evropan jako třeba já zvykne, nějakých pár minut to trvá... ale o to více je pak díky ní zážitek z filmu intenzivnější! A zážitek z filmu jsem skutečně měl velký! Mírumilovný začátek se rychle mění ve válečná krvavá jatka, podaná až na samé hranici únosnosti (z podmínek v polní nemocnici obklíčené jihokorejské jednotky se mi opravdu dělalo chvílemi nevolno). Snímek výborně chronologicky zachycuje celý rok korejského konfliktu z pohledu dvou bratrů a můžeme tu dobře vidět i hrůzná zacházení s nevinnými lidmi, ať už ze strany Severu či ze strany Jihu. Musím ještě zmínit, že veškeré akční scény jsou na velmi dobré úrovni - třeba na noční protiútok jihokorejců na začátku se vážně dobře dívá. Jediné malé negativum vidím v příběhu obou bratrů ke konci filmu, který mě začínal pomalu nudit. Jinak je ale tento film skvělá volba pro milovníky válečných filmů a nejenom pro ně.

29. ledna 2007
plakát filmu
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

To byla ale jízda, takhle si já představuju pořádný akční film! Vynikající děj a herecký tandem Nicolase Cage a Johna Travolty zaručují tu správnou podívanou. Příběh mě opravdu dostal, výměna obličejů obou hlavních hrdinů byl fakt dobrý nápad. Spousta diváků však může namítnout, že je příběh tak trochu nereálný - já s nimi sice souhlasím, ale musím uznat, že mi to ve filmu až tak nevadilo a překousnul jsem to. Cage a Travolta si tu každý zdatně střihli jak roli klaďáka, tak i záporáka. Jako velkému fanoušku Nicolase Cage se mi on spíše líbil jako ten hodný. Naopak Travolta byl jako záporák nepřekonatelný a svou roli si vyloženě užíval. Reřie se ujal John Woo, mistr akčních filmů, a to je jedině dobře. V akčních scénách je to hodně také znát (hodně povedený je zejména Cageův útěk ze supermoderního vězení). V této kategorii filmů řadím Tváří tvář ke špičce a můžu jen a jen doporučit!

26. ledna 2007
plakát filmu
Ďáblova oběť
Devil's Prey
0 %

Hodnocení: Fraška! (-)

Od žánru nízkorozpočtových hororů raději nečekám vůbec nic. V televizi se na ně v noci o víkendu dívám jen tehdy, když opravdu nemám co dělat a nechce se mi ještě spát. Tento (rádoby) horor jistě není žádnou vyjímkou. Špatný scénář, špatní herci, špatná kamera a podprůměrná hudba, tak by se dala stručně shrnout Ďáblova obět. Nevím, proč je film řazen do kategorie hororů, když tam v podstatě nic hrůzu nahánějícího není. Ba naopak, něco mi přišlo dost k smíchu, jako třeba scénka, když umíral svatý otec, coby hlavní záporák. U těchto filmů ještě bývá před závěrečnými titulkami nějaká ta "třešnička na dortu" v podobě nějakého překvapení ve scénáři. Zde se na konci objevil, v té době již mrtvý, hlavní záporák. Já nad tím jen mávl rukou a konečně jsem si mohl říct "skvělý, mám to za sebou", a mohl už jsem jít spát.

21. ledna 2007
plakát filmu
Vetřelci
Aliens
100 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Uplynulo sedm let od úspěšné jedničky a na světě bylo vytoužené pokračování, tentokrát pod taktovkou Jamese Camerona. Vezmu to zkrátka, druhý díl Vetřelce je naprosto po všech stránkách vynikajícím počinem a v mém žebříčku oblíbených filmů zaujímá přední místa. Co zejména nelze Vetřelcům upřít, tak to je napětí a atmosféra! O prvním dílu jsem napsal, že jeho mrazivou atmosféru překoná málokterý jiný film, ale troufám si tvrdit, že právě tomuto dílu se to podařilo. Divák prostě u toho sedí, jak přibitý a jenom zírá (nebo aspoň když jsem se já díval poprvé)! Dalším obrovským pozitivem je herecké obsazení - vojenské komando je plné skvělých a charizmatických postav (jako třeba desátník Hicks a vojíni Hudson a Vasquezová) a právě takový Hudson, v podání začínajícího Billa Paxtona je vážně nezapomenutelný (a zejména pak s českým dabingem) a ty jeho vtipné hlášky! A pak je tu samozřejmě stará známá Sigurney Weaver, která si dokonce vysloužila nominaci na Oscara. Přijdou si na své i milovníci akce, protože oproti jedničce ji přibylo opravdu víc než dost. Co závěrem? Vetřelci jsou vážně bomba a jinak než stovkou hodnotit ani nemůžu!

11. ledna 2007