adams89

Jméno
Miroslav Adamec
Věk
34 let — narozeniny slaví pozítří (Beran)
Bydliště
Plzeň / Havlíčkův Brod
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Že ještě stále nepatří do starého železa nám Sylverter Stallone dokázal už minulý rok, kdy nás mile překvapil povedeným zakončením Rockyho. Po posledním rozporuplném válčení v Afghanistánu si i Rambo říkal o důstojnější zakončení. A vskutku, čtyřka důstojným zakončením opravdu je. Český podtitul Do pekla a zpět vystihuje naprosto vše, co se na plátně stane, protože vyobrazená situace v Barmě se tady jinak než peklem ani nazvat snad nedá. Svojí brutalitou nad předešlými díly i ostatními akčními filmy nový Rambo hodně vyčnívá a ne každému se bude tímhle zamlouvat. Milovníci přímočarých akcí si ale přijdou na své, když se uprostřed filmu Rambo spolu se skupinou žoldáků vydá na záchranou misi s cílem osvobodit zajaté misionáře. Jejich cestu samozřejmě lemují desítky mrtvých barmských vojáků, což vzhledem k jejich nesmyslnému vraždění vesničanů na začátku jen přivítáte. Krvavé finále mě překvapilo svoji velikostí, ale na druhou stranu mi vůbec nepřišlo naivní, jako to na konci trojky. Na hudbě už tentokrát nepracoval Jerry Goldsmith, to ale v žádném případě nevadilo, protože na soundtrack Briana Tylera ještě dlouho nezapomenu. Jediné, co mi v novém Rambovi tak trochu chybí, jsou nějaké ty emoce, které v posledním Rockym nechyběly. S výsledkem jsem však vcelku spokojený a už teď jsem zvědavý na následující Stalloneovy role.

14. března 2008
plakát filmu
Tajnosti
Tajnosti
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Český film Tajnosti se navenek tváří více než nenápadně, ale na těch názorech, že se jedná o tuzemský film roku, něco patrně bude. Citlivě vyprávěný příběh jedné čtyřicátnice se odehrává během jednoho všedního dne, kde zdánlivé maličkosti postupem času poodhalují skutečné problémy dnešní střední generace. Na Karla Rodena či Martu Issovou, coby vedlejší role, můžete rovnou zapomenout. Film totiž staví jen a pouze na Ivě Bittové. U nás po hříchu málo obsazované herečce, která už v Želarech zaujala svým vystoupením. Hlavní roli si v Tajnostech vyloženě užívá a je velkým důvodem, proč se na ně podívat. Ženské publikum, a zvlášť to feministicky naladěné, si film užije jistě o něco lépe než to mužské, a už ze samotné režie je patrná přítomnost ženy. Jestli jste zklamaní nad současným stavem českého filmu, Tajnosti jsou dost možná tou nejlepší možnou volbou.

13. března 2008
plakát filmu
Katyň
Katyn
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Polská národní tragédie a jedna z nejtemnějších kapitol druhé světové války, to je masakr v katyňském lese z roku 1940, kdy Rudá armáda popravila na 12000 polských zajatých důstojníků. V komunistickém Polsku film vzniknout logicky nemohl a až teprve teď, téměř sedmdesát let po dramatické události, nám režisér Andrzej Wajda ukazuje, jak to tehdy skutečně bylo. Takový obrovský potenciál, jaký měla mít Katyň, nedosáhne kdejaký film, proto jsem si nic jiného než jeho úspěch nepřipouštěl. Ale jak je vidět, i tak kvalitní námět se dá snadno pokazit! Tři čtvrtiny filmu se Wajda zbytečně vyhýbá danému tématu a aby raději řešil události prvního roku války, poukazuje na nudné rusko-polské vztahy a do příběhu přimíchává zbytečně moc postav. Alespoň že se mu povedlo po celý film navodit nepříjemně chmurnou atmosféru, jenž vrcholí posledními závěrečnými minutami, které bych slabým povahám ani moc nedoporučoval. Z filmu mám rozporuplné pocity a myslím si, že nominace na Oscara za cizojazyčný film je nezasloužená. Katyň pro některé Poláky možná je zadostiučiněním, mně tedy ovšem zklamala.

3. března 2008
plakát filmu
Vetřelci vs. Predátor 2
AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Dopadl souboj dvou nejznámějších mimozemských monster lépe než posledně? Mistrně zpracované trailery lecos dopředu naznačovaly, ale jak to tak teď nakonec pozoruji, mnoho nás, kterým se to líbilo, není. Dvojka je však podle mého názoru po všech stránkách lepším filmem než podprůměrná jednička a mně jako fanouška sci-fi žánru velice překvapila. Každý kritizuje jednoduchý děj, avšak ten mi naopak sedl ze všeho nejvíce. Skoro mi připadá, že si tvůrci přečetli stejnojmenný román bratří Perryových, protože v jádru jsou si oba příběhy hodně podobné. Už v prvních minutách jsem se přistihl, že jsem doslova nalepený na plátně a s napětím sleduji rychlý slet událostí v úvodu. Ztroskotání predátoří lodi poblíž amerického městečka, rychlé množení facehuggerů, první mrtví lidé a konečně přílet titulního predátora dokáží udržet divákovu pozornost. A právě tady bych se pozastavil. Scéna, kdy vesmírný lovec na dálku virtuálně sleduje vetřelčí vzpouru na predátoří lodi a následně se plný vzteku vydává na Zemi, s cílem pozabíjet tu aliení verbež, patří za celou délku filmu k tomu nejlepšímu. Dějové linie našich hlavních postav asi nikoho zajímat nebudou, kdo v takovém filmu ovšem čekal opak? Slibované peklo v nočních ulicích brutální bylo a boj všech proti všem mě vůbec nenudil, i když vystřílených zásobníků mohlo být určitě více a že se dorazivší národní garda proti vetřelcům udržela půl minuty muselo zklamat nejednoho diváka!! Režisérské duo bratří Strauseových zúročilo své dlouholeté zkušenosti s digitálními triky a z poměrně nízkého rozpočtu vytvořilo efektní podívanou. Z jejich hodně očekávaného prealiena jsem se ale na zadek neposadil a klidně bych si film bez něj představit dokázal. Škoda, že závěr se schozením atomové pumy na město trochu dost uspěchali, jinak nápad to byl zajímavý a v dané situaci snad i reálný. Starším kultovním dílům konkurence jistě nenarostla, zato režisér Paul W. S. Anderson může jen a jen tiše závidět. A jestli si přeju třetí díl? Už teď se nemůžu dočkat...

20. února 2008
plakát filmu
Tahle země není pro starý
No Country for Old Men
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Mnoho povyku pro nic, tak nějak bych stručně charakterizoval oscarovými nominacemi ověnčené drama bratří Coenových. Mluvilo se o velké konkurenci pro Scottova Amerického gangstera, proto jsem očekával něco, co mi vyrazí dech. Sluncem vyprahlý texaský kraj vypadá díky dlouhým poetickým záběrům kamery úchvatně. I ústřední herecká trojka je dobrým důvodem, proč se filmem zaobývat. Ať už je to dlouholetou prací unavený šerif Tommy-Lee Jones, nešťastný nálezce kufru plného peněz Josh Brolin, či nezastavitelný zabiják Javier Bardem. Právě on a násilné scény plné jeho nepochopitelného zabíjení dělají z filmu dosti syrovou záležitost. Stačí když se kdykoliv objeví na scéně a ihned se s hrůzou nabízí otázka, jaký nebožák to tentokrát odnese. A nevím, jak dál mám s pozitivy pokračovat, protože žádná jsem už nenašel. Zápletka sice určitý potenciál má, gradace příběhu a závěrečná pointa mě už však nikterak neohromily a já se místy nudil. Možná až příliš nadhodnocené dílo, říkám si. Tahle země není pro starý není špatným filmem a časem na něj třeba i změním názor. Po prvním zhlédnutí bych mu však Oscara za nejlepší snímek dopředu netipoval ani náhodou.

2. února 2008
plakát filmu
Muzikál ze střední
High School Musical
30 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Nenechte se zmást, o jakémsi pochybném středoškolském muzikálu se tu sice vypráví, své příznivce si to však může najít maximálně mezi diváky ze školy základní, a to ještě nemám na mysli mužské pohlaví. Film si u mně udělal vroubek hned zpočátku, kdy jsem u něj, jako u jednoho z mála, dokázal po deseti minutách usnout. Napodruhé jsem ho už sice dokoukal celý, ale řeknu vám, bylo to nekonečných devadesát minut. Příběh, dá-li se tu ta věc tak nazvat, je tak nezáživný a plný všemožných klišé, že dospělí u něj musí hodně trpět. A nebojte, nebudu se tu rozplývat nad krásou a sladkostí Zaca Efrona neboli Troye, přece jen nejsem dvanáctiletá puberťačka. Ukňápaná barbína je v těchto filmech téměř pravidlem a ta, co je tady, je vážně utrpení. Hudebních čísel je tu víc než dost a až na závěrečný duet hlavních postav jsou příšerná. Když vezmu na vědomí, že film je vážně určený pro ty mladší, vychází mi toto hodnocení.

14. ledna 2008
plakát filmu
Americký gangster
American Gangster
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Nevím proč, ale většině mafiánským filmům se pravidelně vyhýbám. Amerického gangstera jsem ovšem vidět musel, když ho natočil můj oblíbenec Ridley Scott. Značka Made in Scott je ve filmovém průmyslu už téměř třicet let zárukou kvalitní, někdy až nevšední podívané. Nejinak je tomu i u jeho zbrusu nové gangsterky, kde zachycuje vzestup a pád Franka Lucase, šéfa newyorského drogového podsvětí. Na Scottův výlet do sedmdesátých let se dívá jedna radost a i samotnému diváku musí připadat jako by se tam na chvíli opravdu ocitnul. Drogový král Denzel Washington a neúplatný policajt Russell Crowe nám opět dokazují, že ne nadarmo jsou držiteli oscarových sošek. Souběžné sledování jejich odlišných stylů života vyplňuje podstatná část filmu a jen překvapí, že na plátně se spolu sejdou až v závěrečném dějství. Akční film rozhodně nečekejte, ale když už na střílení dojde, k realičnosti to daleko nemá. Teď se díky Americkému gangsteru možná začnu zabývat i těmi staršími mafiánskými kousky, protože tenhle žánr se mi začíná líbit. Jsem moc zvědavý, jak moc film promluví do předávání Oscarů, protože minimálně za režii si ocenění určitě zaslouží.

13. ledna 2008
plakát filmu
Já, legenda
I Am Legend
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Když jsem se asi před rokem dozvěděl, že má vzniknout postapokalyptická scifi, o posledním člověku na Zemi, bojujícím proti nakaženým lidem, ihned se spolu s dalšími zařadila k mým nejočekávanějším filmům roku 2007. Na úvod však nutno podotknout, že s vysokým rozpočtem 150 milionů dolarů jsem asi očekával bombastičtější podívanou. Ne že by mě film zklamal, ale když si vzpomenu na nedávné Transformers, kde byl rozpočet stejný, nějak mi to nesedí. Úvodní seznámení s vylidněným New Yorkem, kde tráva obrůstá chodníky a místo aut se tu jen prohání divá zvěř, mi ale skoro vyrazily dech. Všechno to vypadalo tak nebezpečně reálně, až z toho šel strach. Will Smith měl před sebou velmi náročnou roli, když měl hrát člověka, kterého samota pomalu, ale jistě mění v prázdnou bytost. Někdy bylo až dojemné, když zoufale promlouval na plastové figuríny ve videopůjčovně. Na jeho přesvědčivém hereckém výkonu ostatně celý film staví. Další podstatnou roli tu hrají nakažení lidé, tedy ti, které smrtonosný virus okamžitě nezabil, ale změnil v strašlivá monstra, vylézající v noci z úkrytů a kterých se také po právu náš hrdina tak bojí. Dopředu jsem se obával, jak je digitálně zpracují, ale teď musím jen zatleskat! Občasné dějové flashbecky zajímavě doplňují příběh a škoda jen, že jich nebylo více. Mnohými kritizovanému závěru já nemám co vytknout, dle mého názoru perfektně vystihuje samotný název filmu. Ale je pravda, že před ním ještě nějakých dvacet minut děje být klidně mohlo... Závěr roku nám přinesl pozoruhodnou scifi, která za to zhlédnutí určitě stojí. Po skvělých kasovních tržbách se dokonce začalo mluvit o natočení pokračování, což je pro mně velmi potěšující zpráva.

13. ledna 2008
plakát filmu
Sahara
Sahara
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Počáteční scéna z americké občanské války, kde nám byla představena válečná obrněná loď v akci, vypadala slibně a já byl zvědavý na slibovanou dobrodružnou honbu za její nalezení. Jaké bylo ale moje zklamání z toho, co ve zbytku filmu následovalo! Místo výpravy plné nástrah, ve stylu Indiany Jonese, jako by jsme sledovali přírodopisný film na téma Afrika. A když už to zavánělo nějakým dějem, jednalo se jen o řešení problému, na jakou nemoc umírají vesničané. Matthew McConaughey a jeho dva parťáci sice na akční hrdiny nevypadají, chvílemi ale aspoň dokázali rozesmát. Avšak nevýrazná Penelopé Cruz tu plní pouze roli opálené krásky, s kterou nakonec stejně skončí náš hrdina, a je tady vyloženě do počtu. Nereálné akční scény potom film ještě více sráží do podprůměrnosti - naši hledači pokladů postupně prochází přes armádu nepřátel bez jediného škrábnutí. Takový vojenský vrtulník jim nedělá žádné potíže, vystřelí na něj sto padesát let starým dělem a je po problémech. Jediným důvodem, proč se na tuhle parodii podívat, je snad jen dosti povedená vizuální stránka.

7. ledna 2008
plakát filmu
Transformers
Transformers
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Nový letní trhák Michaela Baye mě od počátku nechával chladným. Válka o naši planetu mezi mimozemskými roboty, které se dokáží měnit v lidské stroje... takový příběh mě nezajímal. To jsem ale ještě netušil, jak velká to bude zábava. Od začátku až do závěrečných titulků jistě každého udiví, kolik množství vojenské techniky měl Bay při natáčení k dispozici. V tomhle směru mu dnes může šlapat na paty jen málo jeho kolegů v branži. Ten největší důvod, proč se na film podívat, ovšem spočívá jak jinak než v dosud nejkvalitněji zpracovaných digitálních tricích. Ty bych extra nerozebíral, stačí jen říct, že je to učiněná pastva pro oči! Hned při první transformaci helikoptéry v robotického Blackouta a jím následné zničení vojenské základny v Kataru jsem zíral jako tele, a to bylo po většinu filmu. Získal si mě i mnou dopředu zatracovaný Shia LaBeouf, který se ukázal jako velký příslib do chystaného Indiany Jonese. Bez krásné hrdinky to nejde a v každém záběru přitažlivá Megan Fox tuhle roli také zvládla. Dokonalým filmem Transformers ovšem není. Akční finále v Los Angeles je sice efektní, leč hodně přehnané. Že si při boji Autobotů s Decepticony říkáte, který je vlastně který, by se chápat ještě dalo. Už ale neberu, že z LeBoufa a Duhamela nám Bay udělal superhrdiny a z konce filmu rádobydojemné představení na způsob Armageddonu či Pearl Harboru (tam mi ale slzy přišly přirozené). Splnit hlavní účel, a to bavit diváka, se mu ale vydařilo na jedničku a já mám výsledně z Transformers dobré pocity. Se zapadajícím sluncem na konci začalo hrát moje oblíbené What I Ve Done od Linkin Park a já si jen říkal, že léto 2007 mi roboti budou připomínat ještě hodně dlouho.

6. ledna 2008
plakát filmu
Rocky Balboa
Rocky Balboa
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Když se před několika lety poprvé objevily informace, že se Stallone chystá natočit šestého Rockyho, všichni se tomu smáli, včetně mně. Copak ještě v šedesáti může ztvárnit boxera? A bude na to vůbec někdo zvědavý, když pětku tak odflákl? Tohle byly nejčastější reakce a myslím, že málokdo čekal, že film uspěje. Jenže, uběhl nějaký čas a já si při prvním dívání na trailer najednou říkám, on ten Sly na stará kolena ještě zaboduje! A také že ano! Stallone se rozumně držel při zemi a Rockyho tentokrát pojal komorně. Příběh vysloužilého boxera, truchlícího nad zemřelou ženou, a který by ještě tak rád boxoval, avšak na to je už starý. Stačí ale jedna počítačová simulace v televizi, kde Rocky v nejlepších letech poráží současného mistra, a exhibiční zápas mezi těmi dvěma je na dohled. Trochu rychlý návrat do ringu, řeknete si. Nakonec ale proč ne, bojovníci se přece nevzdávají, jak ve filmu zazní, a Rocky bojovník byl vždy. Dramaticky laděné vyprávění přetne až tradiční trénink a Rockyho poslední boxerský zápas. Ten je přitažlivý zejména vizuálně, střídáním barevných záběrů s černobílými a efekty krve. A i když v něm Rocky nevítězí, pro nás pro všechny vítězem je, protože na tenhle filmový comeback se bude pamatovat ještě hodně dlouho.

26. prosince 2007
plakát filmu
Hanussen
Hanussen
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Na závěr své úspěšné trilogie se István Szabó vrátil opět tam, kde s Mefistem zaznamenal největší úspěch - do Německa mezi světovými válkami. Poutavý příběh o jedinci, kterého příroda obdařila jasnovideckými schopnostmi a nadáním ovládat druhé, a jeho tragickém konci způsobeném nacisty, u mně rázem překonal dějové linie z předešlého Mefista i Plukovníka Redla. Příznivci nedávného Dokonalého triku či Iluzionisty by rozhodně neměli nechat Hanussena bez povšimnutí, protože jeho pokusy před berlínským publikem je určitě nenechají chladné. Čeští diváci mezi herci jistě poznají Jiřího Adamíru v roli výmarského ministra a i samotný děj na chvíli odbočí do Československa. Hlavní postavu opět excelentně zahrál Klaus Maria Brandrauer. Jeho i režiséra Szabóa nyní vnímám jako opravdové záruky filmové kvality, a to tato trilogie bezesporu je.

14. prosince 2007
plakát filmu
Rocky
Rocky
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Když by se mě někdo zeptal na jakýkoliv kultovní film, mezi prvními by mě určitě napadl Rocky. Příběh napůl odepsaného outsidera, co dostane životní šanci a zvítězí sám nad sebou, si získal fanoušky po celém světě jako málokdo před ním. I sám Stallone má s touto postavou lecos společného, vždyť než film natočil, také byl neznámá nula. Z nuly se ale přes noc stala herecká modla osmdesátých a devadesátých let a z filmu jeden z nejuspěšnějších snímků toho roku. Zpočátku děj staví hodně na romantice - Rockyho postupné sbližování s nesmělou Adrian má i po těch letech pořád své kouzlo. Je to ale nic vedle tréninku na životní zápas a samotného boxerského klání. Když Rocky za doprovodu dnes již legendární skladby Billa Contiho vybíhává schody philadelphského muzea nebo usilovně trénuje v tělocvičně, vždy si říkám: "Chtěl bych být jako on!". Stallone z Italského hřebce učinil nesmrtelnou postavu a já jsem mu za to nevýslovně vděčný!

14. prosince 2007
plakát filmu
Rocky II
Rocky II
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Z prvního dílu Rockyho se nečekaně stal megahit a tak celkem logicky následovalo pokračování, kde se už režie chopil sám Stallone. Kvalit jedničky dvojka jistě nedosahuje, přesto z celé série patří k těm lepším filmům. Že bych se ale po celou dobu bavil, to rozhodně ne. První hodina je vlastně dost o ničem a nebýt pasáží s Apollem Creedem, vyzívajícího Rockyho na odvetný zápas, asi bych se hodně nudil. Jisté zdramatizování děje přinesly zdravotní komplikace Adrian, Rockyho výčitky svědomí a nechuť zápasit. Pak ovšem nastal jeden z nejlepších momentů celé této boxerské série! Ano, mám na mysli scénu, kdy se Adrian probouzí z kómatu a šeptá Rockymu, ať zápasí a vyhraje. Vzápětí začíná skvělá tréninková část opět zakončená během přes schody městského muzea, navíc umocněna fenomenální hudbou Billa Contiho. Samotný zápas o titul se opět povedl a je srovnatelný s tím prvním. Díky té poslední půlhodině tedy dvojka ostudu neudělala a stalo se z ní plnohodnotné pokračování.

14. prosince 2007
plakát filmu
Rocky III
Rocky III
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Třetí díl už je bohužel podle očekávání od těch předešlých trochu jinde. Stejně jako jsem kritizoval první hodinu filmu u dvojky, tady je to opět stejné, ne-li horší. Všechno se to nese v takovém podivném estrádním rytmu. Rockyho práce v reklamách či přehnaný exhibiční zápas s Velkou tlamou toho jsou důkazem. Mou pozornost si trojka logicky získala až Rockyho prvním prohraným zápasem s Clubberem Langem (ve skvělém podání Mr. T) a následnou smrtí přítele a trenéra Mikeyho. Trénink pod vedením Apolla Creeda ani odvetný zápas na konci už ale nic nového nepřináší, když to už vidíme prakticky potřetí. Lepší průměr z filmu ovšem dělá hudební stránka, protože píseň Eye of the Tiger patří podle mně k těm nejlepším ve filmové branži a také to bude jeden z hlavních důvodů, proč si tenhle díl ještě někdy znovu pustím.

14. prosince 2007
plakát filmu
Rocky IV
Rocky IV
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Čtyřka jako by se vzepřela všem pravidlům, že filmová pokračování už nejsou tak dobrá, a dokázala se vyrovnat, ne-li rovnou překonat, slavný o devět starší originál. Stallone tentokrát zasadil příběh do probíhající Studené války a jako protivníka do ringu postavil ruskou horu svalů Ivana Draga (Dolph Lundgren mu za tu roli může líbat obě nohy). Žádný díl Rockyho nebyl doposud ani tak smutný a plný emocí. Smrt nejlepšího přítele Apolla v exhibičním zápase s Rusem, následná Rockyho noční jízda autem plná vzpomínek na mrtvého kamaráda, jeho životní předzápasový trénink na Sibiři a nakonec odvetný zápas v Moskvě, kdy svého rivala neporáží silou a svaly, nýbrž srdcem a odhodláním po pomstě. Onen zmíněný zápas Rockyho s Dragem je bezkonkurenčně tím nejpovedenějším, jaký jsme během všech šesti dílů mohli spatřit. To samé můžu s klidem říci i o soundtracku, kde sice už chybí tréninkové fanfáry Billa Contiho, píseň No Easy Way Out nebo nové songy při trénování na Sibiři, ale vše plně vynahrazují. Rocky 4 je jeden obrovský filmový zážitek a jen málo filmů ho u mně překonává.

14. prosince 2007
plakát filmu
Rocky V
Rocky V
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

O pátém dílu Rockyho je všeobecně známo, že se nepovedl a že je z celé série tím nejhorším. Po jeho zhlédnutí s tím bohužel musím jen souhlasit. Zatímco skvělou čtyřku jsem si vychutnal takřka jedním dechem, pětku jsem jedním dechem skoro celou prospal. Co říci ke scénáři... Že se po letech boxování u člověka zjistí poškození mozku, je asi normální. Ale musel se mrzák dělat zrovna z Rockyho? Z boxera, u kterého jsme byli zvyklí jenh na vítězství? Tuhle věc jsem po celý film zkrátka nemohl překousnout a hodně se od toho také odvíjí moje nízké hodnocení. Při absenci Mikeyho a Apolla film trpí i nedostatkem charismatických postav. Nový bouchač Tommy Gunn se ukázal jako vůbec nejpitomější postava, jakou jsme od jedničky viděli a Adrian s Pauliem mi tu už taktéž vadili. Nečekaně ale tak překvapil alespoň Rockyho malý syn a ta jeho pěstní scéna před školou. Místo boxerského finále v ringu jsme se tentokrát dočkali pouze obyčejné bitky před hospodou a k tomu snad ani nemám co říct. Rocky 5 měl za předešlými díly udělat hrdou tečku, místo toho jim ale nadělal pořádnou ostudu.

14. prosince 2007
plakát filmu
Plukovník Redl
Oberst Redl
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Ve druhém díle své volné historické trilogie se z prostředí nacistického Německa tentokrát Szabó vrátil o několik let zpět přímo do Rakouska-Uherska, sledovat vzestup a pád tehdejšího šéfa tajných služeb Alfreda Redla. Film je unikátem už tím, že jako jeden z mála se zabývá touto tématikou a divák tak má možnost dozvědět se něco bližšího o nástupci trůnu Františku Ferdinandovi či rasových diskriminací uprostřed rakouské armády. Samozřejmě ne vše je založeno na historických faktech a Szabó také vše bere s určitým nadhledem. Do hlavní role byl obsazen opět Brandauer a i když postava, kterou hrál už neměla takový potenciál jako v Mefistu, zvládl ji opět se vší bravurou. Po Redlově pro diváka zajímavém vzestupu přišel ale na můj vkus trochu ukvapený a rychlý jeho pád. Film skončil a já byl z jeho závěru trochu zklamaný. I přesto je Plukovník Redl velice kvalitním historickým filmem, který jsem určitě neviděl naposledy.

7. prosince 2007
plakát filmu
Poslední výsadek
Last Drop, The
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Do dněška jsem si myslel, že mezi válečné filmy, odehrávající se za druhé světové války, se nenajde téměř jediný, který by se nepovedl. A Poslední výsadek mi toto tvrzení plně vyvrátil. Vizuální a hudební stránku včetně "smysluplných" dialogů by snad překonala leckterá o pár let starší počítačová hra. Z nevýrazných herců zaujme jen Michael Madsen, který se ale zase objeví v několika záběrech, a kdo naopak tentokrát hodně zklamal, tak je záporák Karel Roden. Děj se točí kolem honby o nacistický poklad a postrádá jakékoliv napětí, povedenou akci či emoce, tedy základní vlastnosti válečných filmů. Ve finále tak snímek působí jako nízkorozpočtové béčko, natočené spíše jako nechtěná parodie. Jestli měl být film poctou pro padlé vojáky operace Market Garden, pak je to dost smutné. Myslím, že příběhově podobní Kellyho hrdinové, s Clintem Eastwoodem v hlavní roli, by byla rozhodně lepší volba.

1. prosince 2007
plakát filmu
Mefisto
Mephisto
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Moje první filmová zkušenost s ikonou maďarské kinematografie Istvánem Szabóem začala jeho kritiky nejoceňovanějším dílem Mefistem, první částí jeho volné historické trilogie. Představuje nám v něm úspěšného divadelního herce Henrika Hofgena, jenž se v začínajícím nacistickém Německu pozvolna mění v bezmocnou loutku totalitního režimu. Film je doslova prošpikován divadelními scénami a také impulzivním chováním hlavní postavy. A Szabó našel herce, který si s touto náročnou rolí poradil se vší parádou. Je jím samozřejmě kdo jiný než rakouský herec Klaus Maria Brandauer, jeden z pilířů Szabóovy úspěšné trilogie. Jestli někdo chce vidět opravdu mimořádný herecký výkon, ať Brandauera sleduje především v Mefistu. Film je v první řadě ukázkovým příkladem střetu kultury a totalitní ideologií a předem prohraným bojem jedince proti ní. Škoda jen, že nejsem tolik divadelně orientovaný, určitě bych potom film ocenil lépe.

1. prosince 2007
plakát filmu
D-Tox
D-Tox
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Vyjma nově natočeného Rockyho Balboy je filmografie Sylvestera Stallonea posledních let dost žalostná, propadák vedle propadáku a žádný alespoň trochu dobrý film. Proto mě D-Tox docela i hodně překvapilo, a to o to víc, když jsem na něj dopředu četl ty našťastné názory diváků. I když prvních 20 minut to vypadalo na tuctovou seriálovou kriminálku, po přesunu na zapadlou protialkoholní léčebnu dostal film hnedka jiné obrátky. Podařilo se v ní navodit celkem slušnou mrazivou atmosféru, přesně tu, jakou jsme mohli vidět třeba ve věznici z Vetřelce 3. Výborná depresivní hudba navíc vše dobře umocnila a bylo zaděláno na pořádné překvapení. Avšak mimo Roberta Patricka v netradiční roli drsného poldy všem postavám chybělo to nejdůležitější, a to charisma. Závěrečná pointa také filmu zbytečně podkopává nohy a lépe než průměrně vlastně nakonec ani hodnotit nemůžu.

26. listopadu 2007
plakát filmu
Ro(c)k podvraťáků
Rock podvraťáků
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Ze Snowboarďáků se stala úspěšná zimní komedie, z Rafťáků zase letní. Dokázal režisér Janák novými Podvraťáky navázat na předešlé úspěchy? Spousta diváků mi jistě dá za pravdu, když odpovím, že ne. Už na začátku, kdy se nám postupně všichni představují, jsem vycítil, že tohle už zkrázka není ono. Oproti vtipy sršícím Rafťáků je tu tentokrát míst k zasmání jako šafránu a ani děj mě nikterak neoslnil. Nechápu, co jako mělo znamenat obsazení postav typu Chřestýš, starosta města (ty jeho momenty s vodkou byly vskutku absurdní) či Petr Janda v roli muzikantského bosse. I Jirku Mádla jako neodolatelného playboye nemusel myslet Janák vážně. Do gangsterky, na kterou si Podvraťáci marně hrají, to má také daleko. Nad vodou tak drží film jen snad Kotek a záporák Václav Postránecký. Pokus o natočení další "cool" podívané už napotřetí nevyšel a rozchod trojky Janák, Mádl, Kotek tak přichází v pravou chvíli.

16. listopadu 2007
plakát filmu
Gympl
Gympl
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Jako student gymnázia jsem si nový český film Gympl zkrátka už kvůli tomu názvu nemohl odpustit. Tomáš Vorel ale nenatočil jen komedii, jak by mnozí očekávali, on přidal i vážný tón a když bych to hodně přehnal, na jeho konci je nad čím přemýšlet. Vedle vcelku vydařilých dialogů a vtipných hlášek se asi nejvíce vyvedlo obsazení postav. Od našich hlavních hrdinů, v čele se solidně debutujícím Vorlem mladším a již tradičně dobrým Mádlem, přes jejich rodiče a samozřejmě také učitelský sbor. Příběh se točí především kolem party sprejerů a jejich adrenalinovaných nočních "vycházek". Tahle tématika mi je spolu s hip hopovou muzikou naprosto cizí, proto jsem se místy i docela nudil. Ale to je asi tak jediná věc, jakou bych Gymplu vytknul. Film navíc velice zdařile vykresluje současný život mladé generace a její střety se světem dospělých. To bych ani potom nevěřil, že tohle celé má na svědomí již padesátiletý režisér...

3. listopadu 2007
plakát filmu
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Zapomeňte všichni na Rockyho, Ramba a další jim podobné borce. Sylvester Stallone se totiž také představil v jedné vážné roli. V kritiky oceňovaném, přesto mnohými diváky neprávem opomíjeném hvězdně obsazeném dramatu, ztvárnil postavu obyčejného maloměstského šerifa, který se postaví svým zkorumpovaným nadřízeným. Stallone nejen že kvůli své roli musel přibrat na váze, on tu zahrál i svůj životní herecký výkon. Už na první pohled snímek působí jako stará dobrá gangsterka, jako vystřižená ze 70.let, kdy tento žánr prožíval zlaté časy. Dobře napsaný scénář podtrhuje několik nečekaných zvratů a aby toho nebylo málo, závěrečná čtvrthodina patří k těm vůbec nejlepším filmovým momentům. Další zvučná jména typu Robert De Niro, Harvey Keitel nebo Ray Liotta rozhodně nezklamala. Jako paradox mi ale přijde, že většina Stallonových příznivců film nakonec odsoudila, to mně si jím sebe naopak získal.

31. října 2007
plakát filmu
Moloch
Molokh
30 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Moje první zkušenost s věhlasným ruským režisérem nedopadla úplně nejlépe. Zřejmě mi nějak nedošlo, co nám vlastně Alexander Sokurov chtěl tímto filmem dokázat. Období Adolfa Hitlera je mi více než blízké, avšak tohle byl o něm ten bezkonkurenčně nejnudnější film, co jsem měl tu možnost shlédnout. Nálepka "film o ničem" tu naprosto vše vystihuje. Už ta úvodová část nahé promenádující se Evy Braunové dokáže unaveného diváka spolehlivě uspat. Nejinak je tomu s následující hodinou a půl, plnou nicneříkajících dialogů a scének. Občas jsem měl neblahý pocit, že se dívám na parodii. Hitlerův dočasný únik z reality a několikadenní odpočinek na jeho alpském sídle nemůže zaujmout v tomhle podání asi nikoho. A to ani nemluvím o těch špatných rozmazaných záběrech kamery (nebo to byl snad účel?), nízký rozpočet tu je skutečně cítit na každém kroku.

28. října 2007