adams89

Jméno
Miroslav Adamec
Věk
35 let — narozeniny slaví za 11 měsíců (Beran)
Bydliště
Plzeň / Havlíčkův Brod
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Valkýra
Valkyrie
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Kdyby se věci udály, jak měly, operace Valkýra by tehdy možná zkrátila válku o několik měsíců. Už televizní snímek Atentát na Hitlera z roku 1990 nebyl vůbec špatný. Nebýt vyššího rozpočtu a zvučných hereckých jmen, Valkýra by byla skoro totéž. Jak už je ale známo, jména dělají hodně. O úspěchu filmu už bylo prakticky dopředu rozhodnuto, když se podíváte na zdejší herecké osazenstvo. Tom Cruise spolehlivě ztvárňuje von Stauffenberga a jen doufám, že tím se opět dostane na vrchol, na jakém ještě před časem byl. Z ostatních mě zaujal hlavně Bill Nighy a dále Terence Stamp či Kenneth Branagh. Pravda, akčních scén tu je poskromnu, napětí, vzrušené konverzace mezi atentátníky a pochmurná atmosféra spolu s depresivní hudbou to však s přehledem vynahrazují. Co se týče historických podrobností a faktů, milovníci dané problematiky si Valkýru pro její propracovanost oblíbí, to je zrovna třeba můj příklad. Asi každý člověk už příběh spiklenců zná a ví, jak tehdy hořce dopadl, i tak to ovšem jsou nervy až do posledních minut. Není nic, co bych Valkýře vytknul, snad jen malá podobnost Hitlerových pohlavárů s těmi původními, jako tomu bylo v Pádu Třetí říše. Samotný závěr se nese v polodokumentárním stylu a je úžasně sestříhán. Přesně takhle dobře má vypadat správný válečný film.

16. července 2009
plakát filmu
Gran Torino
Gran Torino
100 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Clint Eastwood je učiněný génius, jiný titul mě pro něj prostě nenapadá. Z představitele drsných chlapíků 60. a 70. let se zrodil uznávaný režisér, který bezpečně ví, jak u diváků zabodovat. Názory pějící ódy na Gran Torino jsem registroval, nečekal jsem ale, že až tak dokáže zastínit skvělou Výměnu! Ústřední postava je kapitolou samou. Walt Kowalski je veterán z války v Koreji, dnes zestárlý mrzout, co nesnáší celou společnost a marně vzpomíná na staré časy, všechny žluté i černé by nejraději postřílel a jeho rodina mu je absolutně cizí. Zkrátka chlápek, kterého když potkáte na ulici, tak raději přecházíte na druhý chodník. Jenže z klidného dožití stáří sejde, jakmile se do jeho sousedství přistěhuje početná asijská rodina a na ulici začínají mít hlavní slovo gangsteři. Spřátelení s mladým vietnamským chlapcem od sousedů vyústí až se střety s gangem, proto je Walt nucen oprášit pušku z války a bojovat... Inu dívat se na Gran Torino je téměř jako hrát GTAčko, to se mnou musí kde kdo souhlasit. Eastwood se se svým chraplákem do role starého morouse vžil dokonale a jestliže je to jeho poslední herecké vystoupení, tak se rozloučil fakt se vší parádou. Celý film hláškuje jako o život, že jsem si ani pořádně vydechnout nemohl. Po neočekávaném vynikajícím konci jsem při závěrečné písni neměl daleko k slzám. To jen potvrzuje fakt, že po Temném rytíři je Gran Torino zatím nejlepším natočeným filmem.

14. července 2009
plakát filmu
Odpor
Defiance
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Osobně vítám každý válečný film hollywoodské produkce. To se samozřejmě týkalo i Odporu, i když záchrana Židů před Němci mi už dnes přijde jako hodně provařené téma. Edwardu Zwickovi se ale jeho nový snímek povedl (i když na tržbách v kinech to opět znát nebylo) a ocenit by ho mohli nejen fanoušci tohoto žánru. V roli novodobého Robina Hooda nepříliš přesvědčivě vystupuje Daniel Craig. Tváře Jamese Bonda se zkrátka jen tak lehce nezbaví, navíc když ho tu ještě zastiňuje jeho filmový bratr ve vynikajícím podání Lieva Schreibera (že by snad životní role?). V Odporu je překvapivě málo akčních scén, ty jsou však zato skvěle natočeny, takže výslednému dojmu to neubírá. Trpký život v lesním táboře se prolíná se scénami partyzánského boje Rusů, já se určitě nenudil. Žádný Schindlerův seznam to není, spolu s novou Valkýrou je ale Odpor dalším z řady dobrých filmů z prostředí 2. světové války.

11. června 2009
plakát filmu
Výměna
The Changeling
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Je mi skoro do pláče, když vidím, jak Oscarová akademie v hlavních filmových kategoriích opomenula Clintovu Výměnu! Ať se na mně nikdo nezlobí, ale umělecká hodnota Milionáře z chatrče je třeba ve srovnání určitě níže. Čím je Eastwood starší, tím věhlasnější se z něj stává filmař, o tom není pochyb. Drama o nešťastné matce, pátrající po svém uneseném synovi, a odhalení jednoho z nejhorších amerických zločinů na malých dětech mě připoutalo k židli jako málokterý film z poslední doby. K nejsilnějším momentům tu jistě patří scenérie z psychiatrické léčebny a pak zejména vyprávění malého chlapce o drastických událostech na opuštěné farmě. Angelina Jolie si za svůj výkon v hlavní roli plným právem vysloužila aspoň tu oscarovou nominaci. I při slušné délce filmu divák prakticky nemá šanci poznat pocit nudy, to hlavně díky tomu dokonalému příběhu plném nečekaných zvratů. Je až neuvěřitelné, že se něco takového doopravdy stalo. Úžasně vykreslena je i atmosféra Ameriky na přelomu 20. a 30. let, včetně korupce či špinavých praktik policie. Eastwood prostě zase natočil film, který je hoden jeho jménu. Názorům zlých jazyků, že Výměna si až příliš nápadně říkala o Oscara, se musím jen smát.

11. června 2009
plakát filmu
Austrálie
Australia
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Austrálii jsem naplno propadl až v momentě, kdy jsem na ni jednou v kině spatřil povedenou upoutávku. Pro tyhle romantické velkofilmy jsem míval vždycky slabost, takže rázem nastala dychtivá očekávání. Velká sláva, že tématu, jako vystřiženého z románu, se chopil zdatný režisér. Baz Luhrmann takovým člověkem po snímcích Romeo a Julie či Moulin Rouge bezesporu je a Austrálií si dobrou úroveň svých filmů jen udržuje. Tento je v mnohém podobný s o 15 let starším Navždy a daleko…vášnivá láska dvou lidí z opačných společenských postavení, únik z Evropy do daleké a divoké země a konečně i všechny ty dobrodružství a nástrahy, kterými naši hrdinové musí projít. Nicole Kidman je na svůj věk stále sexy a s hrubým honákem v podání Hugha Jackmana tvoří sympatický pár. Nahánění obrovského stáda dobytku napříč vyprahlým kontinentem je stejně působivé a vzrušující jako japonský nálet bombardérů na město Darwin. Diváci také jistě ocení úžasnou vizuální stránku, kdy jsou veškeré exteriéry opravdu nádherně vykresleny. Hudba, napětí a emoce jsou zvládnuté na jedničku, ostatně v takovém filmu je to základ. Od Austrálie jsem toho očekával hodně a rozhodně nezklamala. Snad bych jen v závěru nechal někoho z hlavních aktérů zemřít a nevolil bych happyend, mnohem raději bych býval totiž z kina odcházel se slzami v očích. Úvodní titulky byly také docela kýčovité…to jsou ale jen drobné výhrady jinak skvělého filmu. Velká škoda nízkých tržeb po celém světě…

15. května 2009
plakát filmu
Labyrint lží
Body of Lies
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Diváci namlsaní velkým úspěchem předchozího Amerického gangstera čekali od Scotta asi stejně tak dobrou podívanou, když u části z nich vidím poněkud vlažnější reakce. Mně osobně se jeho představa o válce amerických tajných služeb s islámskými teroristy dost zamlouvá. Pravda, daný scénář jako by zpočátku byl jedním spletitým labyrintem, člověk se jím ale nakonec prokouše. Film je vynikající sondou do jinak složitého dění na dnešním Dálném východě, oblastí, ke které už válčení bohužel neodmyslitelně patří. V hlavních rolích předvádí opět skvělou práci Russell Crowe a Leonardo DiCaprio, hlavně u druhého jmenovaného můžeme s klidem říct, že svým výkonem drží film hodně vysoko. Scottův nesporný filmařský um poznáte i ve skvěle natočených a sestříhaných akčních scénách, na jejichž reálné pojetí se dívá fakt dobře. Na ty nejlepší režisérovy kousky Labyrint lží sice nemá, jako krátká zastávka před očekávaným Robinem Hoodem ale poslouží dokonale.

7. května 2009
plakát filmu
Cesta do středu Země
Journey to the Center of the Earth
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Tak vůbec by mě nenapadlo, že se mi tahle dobrodružná taškařice s Brandonem Fraserem bude ve finále více líbit než jeho mnohem ambicióznější Mumie 3. Knižní předloha Julese Vernea je pro mně už od malička takřka srdeční záležitostí, tak možná proto jsem byl dopředu raději skeptický. Nevím proč, ale od filmu jsem čekal asi tolik jako od stejnojmené televizní slátaniny z roku 2001 s Treatem Williamsem v hlavní roli. Z očekávaného průšvihu se ale nakonec vyklubala příjemně strávená hodina a půl, plná zábavy a dobrodružství. Fraser je docela dobrým komikem, což předvádí i zde, a dobře se doplňuje s oběma svými parťáky, průvodkyní Hannah a rozmazleným synovcem Seanem. Samotná cesta pod povrch a zpět je bláznivá, až se to někdy chvílemi zdá směšné. Kdo ale na druhé straně v takovém filmu očekával jakýkoliv smysl pro realičnost? Po trikové stránce je to docela zajímavý snímek, který tu my bohužel neoceníme tolik, jako jinde na západě. Vidět ho v normálním 3D kině, moje hodnocení by šlo ještě o něco výše. Jsem zvědavý na chystané pokračování...

19. dubna 2009
plakát filmu
Máj
Máj
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Ač se za romanticky založeného člověka považuju, Máchova poezie mě nikdy netáhla. Po velkém úspěchu Erbenovy Kytice jsem ale na zfilmování Máje zvědavý už byl. Špatnou kritikou jsem se díky kvalitnímu traileru zvyklat nenechal, ale z čeho jsem měl největší obavy, to byla hudba kapely Support Lesbiens. Nakonec to ale byla ona tím důvodem, proč filmu dávám alespoň takové hodnocení, jaké dávám. Že kameraman a příležitostní režisér Brabec vytvořil z původní předlohy totální kýč, to už zaznělo mnohokrát, ale já to touto cestou ještě jednou rád zopakuju. Po většinu filmu totiž nesledujeme nic jiného než nadrženou Jarmilu, kterak si to dokola rozdává s mlynářem nebo s jeho synem Vilémem, a to jistě kdekoho unaví. Ze všech herců vyčnívá snad jenom dvojice Tříska-Javorský. Zejména Třískovo vyprávění v průběhu filmu chvílemi přebíjí ostatní nedostatky. Ale vizuální stránka? Tak ta není ani z poloviny tak dobrá, jako u Kytice. Ale abych jenom nekritizoval, na Brabcovu obranu je třeba dodat, že zfilmování převážně lyrického díla není asi nic jednoduchého. Ve finále tedy celkem zbytečný snímek, na který se rychle zapomene. Jako film na romantický večer raději Máj přehlídněte.

25. března 2009
plakát filmu
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Pravda, zápletku typu „Unesli mu dceru, a to neměli dělat!“ jsme už ve filmech viděli mnohokrát, 96 hodin ale patří v tomhle směru ke špičce. Na nestárnoucího Liama Neesona, přímočaře likvidující albánskou pakáž, se totiž kouká sakra dobře. Díky pohledné realistické akci, která se v podobných příbězích hledá marně, si filmu o to více považuju. Z herců hrajících v současnosti v akčních filmech může Neesonovi takovou roli každý jen a jen závidět, když z tak poměrně fádního tématu vytěžil úplné maximum. Vůbec mi nevadila absence zábavy a siláckých hlášek, když je téma obchodu se ženami dnes tak aktuální, ale takové mučení Albánce elektrickým proudem si divák náramně užije. Z nečekaně vysokých tržeb po celém světě mám upřímnou radost. Přiznejme si, kdo by byl očekával, že levný francouzský akčňák dokáže dohromady v USA vydělat více než takový čtvrtý díl Ramba.

23. března 2009
plakát filmu
Kurýr 3
Transporter 3
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Natočit do třetice Kurýra jsem si i přes ne úplně povedenou dvojku celkem přál, rozhodně ale ne takovým nešťastným způsobem. Jason Statham by měl potenciál stát se prototypem akčního hrdiny v době, kdy už na to je starší generace krátká. To by ovšem svůj talent nemohl zahazovat v takových filmových škvárech. Koketováním s Uwe Bollem, akčním propadákem War a nakonec i třetím dílem Kurýra totiž šlápl hodně vedle... Trojka spolehlivě kráčí v sestupné tendenci hodnocení prvních dvou dílů a spíš než cool podívaná to je už jen samá nuda. Průser číslo jedna bych spatřoval v choreografii akčních scén, ty jsou totiž tak tragicky sestříhané, že si výsledek nezadá ani s posledními Seagalovými filmy či jinými parodiemi. Ani ty automobilové honičky už nemají čím překvapit, oproti minule tedy směšné představení. Děj je prakticky o ničem a korunu mu nasazuje trapná milostná zápletka. Se Stathamem také není moc zábavy, roli odehrál jako by už dopředu tušil, jak celý film dopadne. Už dlouho jsem se u akčňáku tak často nedíval na hodinky a toužebně očekával jeho konec.

29. ledna 2009
plakát filmu
Postal
Postal
20 %

Hodnocení: 1 z 5 (*)

Tak tohle je, prosím pěkně, první film, u kterého jsem Uwemu Bollovi věřil, že ho zase neodflákne. Kontroverzní počítačová hra Postal je totiž nehorázný kýč, na druhou stranu však kurevsky zábavná. Kdo ji hrál, musí se mnou jen souhlasit. Škoda, Bollovi se podařilo udržet jen ten kýč a výsledek tak bohužel opět dobře zapadá do té jeho vypečené sbírky odpadových filmů. Občas jsem si během té frašky pokládal otázku, co to asi tak má společného s původní předlohou, a věřte, moc toho vážně není. Nesmyslný děj se ještě dá odpustit, vždyť ve hře člověk také plnit úkoly někdy až na hranicích absurdity. Odpustit se ale nedá zejména ta absence zábavy, nebo zkrátka něčeho, co by alespoň na chvíli udrželo divákovu pozornost. Hlášky jsem za celou délku filmu napočítal asi jenom tři, což je dost ubohé. Jediným světlým momentem byly snad natáčecí lokace a finální přestřelka, to je ale hodně málo. Postal je tedy zkrátka dalším typickým Bollovým filmem - námět s velkým jménem, plná huba keců a nakonec jen rozpaky a divákova zlost. Čím nás překvapí příště? Že by Far Cry? Už teď vím, že ten film bude stát za zlámanou grešli…

27. ledna 2009
plakát filmu
Den, kdy se zastavila Země
The Day the Earth Stood Still
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Od tohoto snímku jsem neočekával nic jiného než výborné zakončení roku, stejně jako v případě loňska u I Am Legend. Daný vědecko-fantastický děj mi totiž opět přesně kápnul do not, a tak pro mě byla povinnost, zajímat se blíže o film. Zázrak se ovšem nekonal. Kdo se domníval, že Scott Derrickson ze slibného námětu něco pořádného vytluče, se asi trochu spálil. Výsledek je totiž v mnoha ohledech i srovnatelný se Dnem nezávislosti, na dnešní poměry tedy žádný šlágr. Neříkám, že bych snad litoval peněz za lístek v kině, ale pár věcí mi na filmu dost vadí. Především je to fakt, že se mimozemšťan Klaatu rozhodl zachránit Zemi před zničením jenom na základě toho, že ho dokázala přesvědčit jediná žena s dítětem. Dále jsem zde hodně postrádal jakékoliv informace o té údajné mimozemské rase, které prý nesaháme ani po kotníky. Z toho happyendu v závěru jsem také nebyl extra odvázaný. Film mě ve finále nějak neurazil, třeba ze začátku si drží solidní tempo a po vizuální stránce vůbec není nač si stěžovat, ta očekávání byla ale velká. Po lehkém zklamání se tak otevírá cesta ke zhlédnutí původní filmové verze z roku 1951.

24. ledna 2009
plakát filmu
Max Payne
Max Payne
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Další zfilmování slavné počítačové hry je na světě a opět překvapivě přináší spousty rozpaků. Pomalu začínám na tenhle pochybný žánr rezignovat, protože se ještě snad žádné herní zadaptování nedokázalo přehoupnout byť jen přes průměrné hodnocení. A to jsem přitom jisté naděje do filmu dával, když jsem v hereckém obsazení poprvé spatřil jméno Marka Wahlberga. Ten si s postavou Maxe ještě poradit dokázal, což se ovšem nedá říci o zbytku jeho hereckých kolegů. Co tady třeba dělal nevýrazný Amaury Nolasco v opravdu přihlouplé roli Lupina, to jsem do teď nepochopil. A co se týče Olgy Kurylenko, tak si myslím, že někdy zkrátka nestačí mít proklatě dobrou sexy image, aby se člověk tak vehementně cpal do filmů. Akce ve filmu je také dost nevyrovnaná. Poslední ucházející třetině podkopávají nohy ty bezbřehé první dvě, kdy se na scéně skutečně skoro nic neděje. Vizuální stránka už ale tolik neurazí, kombinace nočního New Yorku s padajícím sněhem vypadá docela fajn. To ale bohužel na lepší hodnocení nestačí. Max Payne si asi zasloužil lepšího režiséra, než kterým je John Moore.

16. ledna 2009
plakát filmu
Quantum of Solace
Quantum of Solace
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Casino Royal mě dokázalo tolik nadmíru uspokojit, že jeho pokračování patřilo k těm největším vrcholům roku 2008. Směr, kterým se nyní nová série bondovek ubírá, je pro mě velkým pozitivem, neboť jak už bylo mnohokrát zmíněno, výsledný dojem je určitě lepší než poslední dva filmy s Brosnanem. Titulní duet Jacka Whitea s Aliciou Keys jsem si zamiloval už po druhém poslechu a i když You Know My Name z Casina mám raději, v kině jsem si na něj stejně s chutí pošlapával do rytmu. A pak to začalo! Ten kolotoč svižné akce, automobilových honiček, krásných žen a Bondova šarmu. Daniel Craig mě opět nezklamal a já mu do dalších dílů jen a jen fandím. Po svých posledních filmech mi spravila chuť i Olga Kurylenko, která byla coby nová bondgirl vážně skvělá. Příběh, přímo navazující na minulé Casino Royal, mě zaujal stejně jako zápletka kolem dobře zahraného záporáka Dominica Greena. Marcu Foersterovi se Quantum of Solace podařilo zdatně ukočírovat a jediné, co mi trochu vadí je, že film mohl být klidně o pár minut delší. Když bych měl mluvit o nějakém zklamání nad 22. bondovkou, tak jsou to jen ty poněkud vlažnější reakce některých diváků…

16. ledna 2009

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Co si budeme povídat, první díl Muzikálu ze střední byla pěkná blamáž, a co se týče dvojky, tak tu jsem nebyl schopný ani dokoukat do konce. A světe div se, na třetí díl jsem vyrazil do kina! Nutno ale dodat, že nebýt přítelkyně, těžko bych se k něčemu na první pohled tak nereálnému vyhecoval! Při úvodním hudebním čísle, spojeném s basketbalovým zápasem, jsem ještě trpěl, ale poté už jsem se k mému velkému úžasu u filmu až do závěrečných titulků jen bavil. Vysoký rozpočet a distribuce do kin se společně s vyzrálostí samotných herců nejvíce podepsaly na dobré finální podobě, a tak při srovnání s prvními dvěma díly Maturitní ročník jasně vítězí. Ústřední postavy kolem školního muzikálu už tentokrát vůbec nenudily, sem tam jsem se zasmál i nějakým těm hláškám a dokonce ani ta romantika nechyběla. Hudební a taneční choreografie podle mého názoru na úrovni, už ne ta trapná čísla z dřívějška. Tohle je zkrátka úplně něco jiného než jsem čekal, jsem opravdu mile překvapen. Jen si teď pokládám kýženou otázku, zda je to vážně tak dobrý film, jak popisuji, nebo jestli se neprojevuje názor mého kamaráda, že s tou nejúžasnější holkou po boku připadá člověku všechno krásné…

6. ledna 2009
plakát filmu
Temný rytíř
The Dark Knight
100 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Nebudu tu chodit kolem horké kaše, Temný rytíř je bez jakýchkoliv námitek nejlepším filmem několika posledních let a zasluhuje si jen samá absolutoria. Režisér Nolan jím stanovil laťku do takové výšky, že v dohledné době nevěřím ve vznik minimálně tak dobrého komiksového filmu. Leda že by se Nolan ještě sám překonal ve třetím Batmanovi, v jehož vznik pevně doufám, ale i to možná půjde těžko, protože tenhle film už je opravdu něco extra. Těžko říct, co více ocenit, jestli jeho bravurní režii či výkony samotných herců. Jisté ale je jedno, taková dokonalá kombinace obou se vidí zřídka kdy. Atmosféra během celého filmu je potom jednou velkou kapitolou. Od úvodní bankovní loupeže, až po kolosální poslední minuty, zakončené výborným Gordonovým proslovem na adresu Batmana, snad nenajdete hluché místo, což je při délce 150 minut obrovským plusem. Heath Ledger se s filmovým světem rozloučil jak nejlépe mohl a posmrtná nominace by ho snad neměla minout. Jokera zahrál tak přesvědčivě, že z té role jde až strach. Christian Bale se vedle Ledgera také neztrácel a jenom mě utvrdil v tom, že lepšího představitele Batmana jsme si těžko mohli přát. Trojku komiksových hrdinů tady uzavírá Aaron Eckhart, coby nový státní návladní. U něj jsem se velmi zmýlil, když jsem ho před Temným rytířem měl za průměrného herce. Tady vyloženě zářil, myslím si ale, že další takový výkon už těžko někdy zopakuje. Jsem zvědavý, kolik oscarových nominací a ocenění samých film posbírá, protože i hudba, kamera a střih si to právem zaslouží. Kdo by to před deseti lety ještě čekal, že bude někdy Batman nejpopulárnějším komiksovým hrdinou?

29. prosince 2008
plakát filmu
Apokalypsa
Apocalypse Now
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Je nepsané pravidlo, že na poli válečných filmů z Vietnamu tvoří Apokalypsa s Lovcem jelenů a Četou takovou silnou filmovou trojku. Ale po pravdě řečeno, mi zase takové terno Apokalypsa nepřipadá, abych si ji mohl dovolit s těmi dvěma dalšími filmy srovnávat. Svým způsobem to geniální dílo je, avšak díky podivné poslední půlhodině, odehrávající se v Kurtzově táboře, vyšší hodnocení prostě dát nemůžu. K mému nemilému zjištění byl v Apokalypse největší slabinou právě obtloustlý Marlon Brando a to jeho nezáživné filosofování nad vojákovým životem. A to jsem byl na něj v průběhu filmu zvědavý snad ještě více než sám kapitán Willard, plující proti proudu Mekongu s cílem zabít ho, jehož si ve své nejlepší roli zdatně zahrál Martin Sheen. Branda zastínil i Robert Duvall, jako hlavní hrdina té nejšílenější scény ve filmu, surfování na vlnách při napalmovém bombardování pobřeží. Zázrak tenhle film není, jak se o něm všude píše, rozhodně mě ale neurazil. Na závěr bych určitě ještě ocenil tradičně skvělou hudbu a vynikající práci s výbuchy.

23. prosince 2008
plakát filmu
Soudný den
Doomsday
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Filmy s postapokalyptickou tématikou mi jsou hodně blízké, proto se i Soudný den dostal do mého hledáčku těch očekávaných. Příběh zcela podle mých not, ale jaké se pak dostavilo nemilé vystřízlivění u toho traileru! Po shlédnutí jeho druhé poloviny jsem nic víc než podprůměrnou tuctovku od filmu nečekal... Soudný den ale nakonec ve všech směrech předčil má očekávání a stal se jedním z nejmilejších překvapení letošního roku! První půlhodina, při pohledu na zpustošené Skotsko, jistě kdekoho zamrazí a přinutí k tomu zamyšlení. Zbytek filmu už je ale jen nahuštěná adrenalinová jízda, plná perfektně sestřihané akce, charismatické hlavní hrdinky v podání Rhony Mitry (ta rajda se mi vážně začíná líbit) a hlavně toho nebrzdícího tempa vyprávění, které utnou až závěrečné titulky, doprovázené jak jinak než pořádným rockovým nářezem. Zábavy si užijete až až, to platí zejména v závěrečné automobilové honičce, u které si nostalgicky zavzpomínáte na takové klasiky, jako byl třeba Šílený Max. Soudný den je sice kované béčko, pravda ale je, že tak náramně jsem se u filmu už dlouho nebavil.

18. prosince 2008
plakát filmu
Ponorka
Boot, Das
100 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Že život na ponorkách během 2. světové války nebyl žádný med, dokázal v roce 1981 svým velkolepým válečným eposem přesvědčit Wolfgang Petersen. Tehdy jako začínající režisér, ještě působící v Německu, dokázal natočit dílo takových kvalit, že by jste jen stěží hledali lepší film, odehrávající se v těsných prostorách ponorky. A troufám si tvrdit, že díky své nevšední naturalistické atmosféře jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Herci si během natáčení očividně sáhli na dno svých sil, všudypřítomný prach prolínaný potem v každém záběru jsou toho důkazem. Jürgen Prochnow pro mně svým nasazením na dlouhou dobu zůstane tím nejcharismatičtějším lodním kapitánem, kterého jsem kdy ve filmu viděl a nejinak je tomu i se zbytkem jeho posádky. Impozantní hudbu Klause Doldingera, dokonale vykreslující těžké podmínky námořníků v souboji s mořem, jsem si také okamžitě oblíbil. Vražedně dlouhá stopáž 216 minut může být u režisérské verze pro někoho velkým problémem, pro mně, milovníka žánru, to ale byl jeden z nejlépe strávených časů v poslední době. Velká škoda jen, že tak vynikající film, jakým beze sporu Ponorka je, je neprávem ve stínu těch z americké produkce.

13. prosince 2008
plakát filmu
Mumie: Hrob Dračího císaře
The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
50 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Pravda, vysoký finanční rozpočet a nové herecké akvizice Jet Li a Michelle Yeoh docela dopředu diváky dokázali navnadit, z celé trilogie je to ale ve výsledku stejně nejhorší díl. V hereckém osazenstvu bych ale žádný problém neviděl. Brendan Fraser být frajerem nezapomněl, Maria Bello v roli Evelin nahradila odstoupivší Rachel Weisz celkem zdatně (i když není tak sexy) a konečně i tomu Lukovi Fordovi by jste uvěřili, že zdědil geny dobrodruha po svém tatínkovi. Snímek ovšem za dvěma předešlými díly pokulhává podstatně nižší dávkou napětí a zábavy, tedy v atributech, které jsou nedílnou součástí každého dobrodružného filmu. Hlavně akce není tak zábavná, jak by jsme u Mumie čekali, a je naopak příliš překombinovaná a nezajímavá. To platí především o finální bitvě, která je vlastně jeden velký guláš, i když ty investované peníze tam zase na druhou stranu vidět byly. Co říci závěrem? Těch málo vydařených pasáží ve filmu spolkly ty nepovedené a i když trojka vyložená blamáž nebyla, doufám, že už se dalších pokračování nedočkáme.

28. října 2008
plakát filmu
World Trade Center
World Trade Center
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Zklamán tím, jakých negativních kritik se tomuhle filmu dostalo, musím jít tentokrát v hodnocení hodně proti proudu. Sám sebe se marně ptám na otázku, co ti diváci vlastně chtějí o událostech z 11. září v New Yorku vidět lepšího, když už ne tohle? Dle mého názoru natočil Oliver Stone, režisér známý svými kontroverzními náměty, opět jeden ze svých kvalitních počinů, za který se stydět rozhodně nemusí. Dojemný příběh o dvou zavalených policistech v troskách WTC je s jejich emotivními vzpomínkami na rodiny vyprávěn se vší citlivostí a ohledem na pozůstalé obětí. I když to je po dějové stránce celkem chudý film, nenudil jsem se ani minutu. Snad jen ta krátká zjevení boha byla trochu zbytečná. Překvapivě vůbec nebyl špatný ani Nicolas Cage, což by leckdo u něj v poslední době nečekal. Na vysoké úrovni je také hudba s kamerou a samozřejmě dnes už nepostradatelné počítačové triky. World Trade Center je filmem, který si vznik zasloužil, a já se jeho dalšímu zhlédnutí nikdy nebudu nijak bránit.

21. října 2008
plakát filmu
Star Wars: Klonové války
Star Wars: The Clone Wars
50 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Dramatické události mezi epizodami Klony útočí a Pomstou Sithů si ve světě Star Wars jistě zasluhují bližší pozornost. Nejsem si ale vůbec jistý, zda cesta, jakou si tentokrát George Lucas zvolil, je tím nejlepším možným řešením. Problém je totiž v tom, že s trochou nadsázky se jedná o trochu více rozvleklý večerníček pro malé děti a s oběma výbornými filmy už má společné vyloženě pramálo. Animace sice měsíce před premiérou na obrázkách vypadaly celkem obstojně, ve finále je to ale totální kýč. Třeba takové souboje se světelnými meči, v předešlých filmech nejoblíbenější momenty, jsou právě tady největším propadákem, a tak je tomu vůbec s celou akcí ve filmu. Postavám schází charisma, na jaké jsme byli zvyklí, a dialogy taky nestojí za nic. Všechno je zkrátka strašně dětinské, až to ty dospělejší diváky bolí. Film skončil a já si na něj po několika hodinách už ani nevzpomněl. Je potřeba si přiznat, že tenhle fenomén už zřejmě nemá čím překvapit, a to by si Lucas měl sakra uvědomit. Jako pilotní film k seriálu jsou Klonové války dostačující, obávám se ale, že kinům se měly obloukem vyhnout.

27. září 2008
plakát filmu
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Jako památka letcům z 1. světové války ten film není přesvědčivý, to si prostě nemůžu pomoct.
Uvést na začátek známé a v současnosti už provařené motto "film podle skutečné události" je sice hezké, ale při očividné přimyšlenosti některých pasáží potom mizí výsledný efekt někam do ztracena. Místy slabé dialogy a nezajímavá zápletka výslednému dojmu také moc nepřidají, nemluvě o prokouknutí závěrečné pointy někdy v polovině filmu. Nutná nebyla ani ta milostná vložka našeho kovboje s mladou Francouzskou, jako by válčení bez něžného pohlaví asi nemohlo existovat! Z herců vyčnívají pouze Jean Reno a Martin Henderson ve vedlejších rolích. Naopak James Franco jako herec stále natolik nevyspěl, aby v takovém filmu dokázal utáhnout hlavní roli. Snímek tak zachraňují precizně zvládnuté letecké bitvy - zejména na útok proti německým bombardérům nebo vzducholodi v závěru je radost pohledět. Přesto jsou Rytíři nebes filmem, na který fanoušci válečných filmů dokáží hodně rychle zapomenout a přednost raději dají starším klasikám.

14. září 2008
plakát filmu
Tohle je Sparta!
Meet the Spartans
0 %

Hodnocení: Fraška (-)

Jestli existuje ve světě filmu něco, co mi spolehlivě dokáže zkazit dobrou náladu, tak jsou to hollywoodské parodie Jasona Friedberga a Aarona Seltzera, nejhorších komerčních režisérů současnosti, kterým se svou nemohoucností nevyrovná ani Uwe Boll. Je smutné, že ač oba dva trpí těžko vyléčitelným syndromem neschopnosti, filmy si točí jak na běžícím páse. Zřejmě ještě nestačili pochopit, že k rozesmání diváka jenom nestačí sehnat podobné herce ze známých filmových hitů, naflákat je do povědomých, avšak lacině vypadajících kostýmů a kulis, a tvářit se ještě u toho absurdního humoru bůhví jak důležitě. Jejich Děsnej doják, Velkej biják a teď i nově Tohle je Sparta! sice mají tu výhodu kraťoučké stopáže 80 minut, ale k čemu to, když ta úmorná podívaná spíše připadá člověku jako dlouhé nekončící hodiny nudy. Od tohoto filmu nečekejte nic víc než sprosté parazitování na slavném Snyderově originálu, korunované bezmeznou drzostí tvůrců samých. Když se během hodiny a půl dlouhé komedie nedokážete ani jednou něčemu zasmát, někde se asi stala chyba.

13. září 2008
plakát filmu
Hitman
Hitman
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Fanouškem počítačové hry s tajemným agentem 47 v hlavní roli jsem se nikdy nestal a přesto o ní lecos vím. Třeba to, že Timothy Olyphant se může chtít tvářit sebevíce drsněji, a stejně mu toho bezcitného zabijáka věřit nebudete. Zápletku s něžným pohlavím by jste taky v herní předloze čekali asi jako tu poslední věc, a přesto se nám náš hrdina ve filmu div nezamiluje. Když ovšem na tyhle dva nedostatky zapomenete a představíte si, že třeba hra vůbec neexistuje, Hitmana možná shledáte jako slušný průměrný akční thriller s pár dobrými momenty a s docela sympatickým hlavním protagonistou. Ale ať už jsem se na film díval jakýmkoliv pohledem, vůbec mi tam neseděl Dougray Scott v roli agenta interpolu. Skalní fandové si jistě budou u zfilmovaného Hitmana asi trhat vlasy zlostí, ale na druhou stranu, ať si položí otázku, jak by asi film dopadl, kdyby se byl býval ujal režie "expert" Uwe Boll?

9. září 2008