adams89

Jméno
Miroslav Adamec
Věk
34 let — narozeniny slaví za 3 dny (Beran)
Bydliště
Plzeň / Havlíčkův Brod
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Dobytí Planety opic
Conquest of the Planet of the Apes
30 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Poprvé v této filmové sérii hodnotím podprůměrně. Nutno ale dodat, že tento díl si jiné hodnocení nezaslouží ani náhodou! Po skončení předešlého dílu bylo každému diváku jasné, že zřejmě bude pokračování, otázkou jen bylo, jak si s ním scénaristé poradí. Musím uznat, že scénář jisté trhliny má (a že jich na konci filmu tedy je hodně), ale i tak patří k tomu jedinému, co se mi na tomto filmu líbilo. Zajímavé mi třeba přišlo zobrazení Spojených států v budoucnosti jako tvrdý policejní stát. Hlavní postavě, opičáku Caesarovi, sice divák v první polovině filmu fandí, ale to jen do té doby než vyprovokuje povstání všech opic a nesmyslně zvítězí nad nenáviděnými lidskými vězniteli. A právě to povstání je to nejhorší na celém dílu! Tlupy hulákajících goril a šimpanzů s přehledem dobyjí celé město a nezastaví je v tom ani palba sešikovaných vojáků a policistů! Dívat se na tento snímek je vlastně jen ztráta času, takže o nějakém doporučování nemůžu ani mluvit.

31. srpna 2006
plakát filmu
Bitva o Planetu opic
Battle for the Planet of the Apes
20 %

Hodnocení: 1 z 5 (*)

Tak naštěstí už poslední díl sci-fi série o opicích, která se zhoršovala díl po dílu a tento pátý je právě ze všech nejhorší. V mém měřítku je to dokonce jeden z nejhorších filmů historie. Absolutně nic nemá společného s vynikající Planetou opic z roku 1968, které nesahá ani po kotníky a akorát ji dělá slušnou ostudu! Je sice hezké, že po zničující jaderné válce spolu žijí v relativním pokoji zbytky lidí a opic. Také zase nebyl špatný nápad vložit do děje zmutované vojáky ze zamořeného města. Ale třeba nechápu, proč zde opice mluví! Že by se to všechny během pár let, oproti minulému dílu, naučily? Příběh sice tedy možná zajímavý je, ale k čemu to, když film působí ve finále jako fraška! Též zde postrádám nějaké postavy, které by alespoň trochu oživili nudný průběh filmu. Dále mám připomínku k názvu filmu - figuruje v něm jakási bitva a každý už potom nějakou tu akci očekává. Jaké je ale potom pro všechny zklamání, když ta zmíněná bitva trvá pouhých 5 minut a ještě k tomu se na ni tak špatně dívá! Právě tu bitvu pokládám (společně s příšerným obrazem) za největší mínus celého filmu. Pátý díl je zkrátka katastrofa a je docela možné, že už se na něj raději nikdy nepodívám! 20% dávám za ubohou snahu autorů, vrátit se do starých kolejí prvních dílů, ale i za místy povedenou hudební stránku.

31. srpna 2006
plakát filmu
Věc
The thing
100 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Carpenterova klasika z osmdesátých let po právu patří k základním pilířům hororového a sci-fi žánru. Spolu s tituly Psycho a Přichází Satan patří Věc k mým nejoblíbenějším hororovým snímkům. Mrazivé atmosféře a beznadějnému boji s agresivním mimozemšťanem v antarktické polární stanici se dokázali vyrovnat snad jen Ridley Scott a James Cameron se svými Vetřelci. Z přesvědčivě hrající herecké sestavy nejvíce zaujme tehdy ještě neznámý Kurt Russell, tedy jestli ho v tom plnovousu vůbec poznáte. Neuvěřitelně povedený soundtrack Ennia Morriconea považuju spolu s tím, který složil k Tenkrát na Západě, k nejlepším vůbec. Vizuální triková stránka je na dnešní dobu trochu zastaralá, napínavý děj ale vše plně vynahrazuje. V poslední době se mluví o chystaném Carpenterově prequelu, odehrávajícím se na švédské polární stanici, známé z původního příběhu - a takový film bych bral všemi deseti!

31. srpna 2006
plakát filmu
Univerzální voják: Zpět v akci
Universal Soldier: The Return
30 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Jedno z nejhorších filmových pokračování posledních let, které raději vůbec nemělo spatřit světlo světa. Zcela pošramotilo pověst povedenému originálu Rolanda Emmericha z roku 1992 a dopředu odsoudilo slibně rozjetou kariéru Jeana-Claude Van Damma. Film propadl jak u kritiky, tak v kinech a stačí se jen podívat, jaké potom Van Damme začal natáčet žalostné odpady. Je neuvěřitelné, jak nelogicky scénáristi navázali na první díl a jakou pro dvojku vymysleli trapnou zápletku. Van Damme svoji postavu zahrál tragicky a na akčního hrdinu ještě ke všemu vypadal nesmírně pitomě. Ještě štěstí, že v dalších dvou ještě horších dílech, s podtituly Bratři ve zbrani a Nedokončený obchod, už hráli úplně jiní herci.

31. srpna 2006
plakát filmu
Romper Stomper
Romper Stomper
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Tímhle australským kontroverzním snímkem o boji skinheadů s Vietnamci na sebe Russell Crowe poprvé výrazně upozornil. Když na začátku jednomu žlutému nebožákovi mrazivým hlasem říká, "Tohle není vaše země", a následně ho se svojí sebrankou zmlátí, zjistíte, že do této role vybrali správného člověka. V první polovině filmu sledujeme život a agresivní útoky nácků na asijské přistěhovalce a potom zase naopak, to když se spojení Asiaté jdou mstít. Nikdy nezapomenu na tu scénu, ve které snad v padesáti lidech útočí na skupinku plešek. Druhá půlka filmu už víceméně nudí, když nám režisér předkládá milostná trojúhelník a rozbití přátelství obou hlavních postav. Problematiku neonacismu Romper Stomper skoro vůbec neřeší, to takový Kult hákového kříže je jiné kafe, přesto ještě lehce nadprůměrně hodnotím.

31. srpna 2006
plakát filmu
Johnny English
Johnny English
70 %

Slušná porce zábavy

Tak tohle je komedie, u které jsem se smál téměř při každé scéně. Moc jsem nevěřil, že by herec jako Rowan Atkinson mohl zahrát postavu tajného agenta, i když v trochu nadneseném slova smyslu. Přece jenom, známe ho spíše z legendárního Mr. Beana, kde hraje pouze naprostého blbce. Ale on to dokázal, zahrál svou roli na výbornou a tím mě dost příjemně překvapil. Film úspěšně paroduje Jamese Bonda a já musím uznat že na Johnyho Englishe se i dívá mnohem lépe než na právě některé bondovky.

31. srpna 2006
plakát filmu
Úsvit mrtvých
Dawn Of The Dead
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Asi málokterému režiséru se podaří debutovat hned takovým hitem, jako to dokázal Zack Snyder se svým Úsvitem mrtvých. Navíc v mnoha ohledech překonávající slavný hororový originál z roku 1968, což se také málokdy povede. Všechny překvapil nejen svým režijním talentem a nadhledem, ale i zápalem pro věc, jakým film natočil. Hororové okamžiky střídá s těmi akčními (a že jich tu je požehnaně) a samozřejmě nezapomněl ani na kvalitní humor, kterého si divák užije až až. Spolu se solidně hrajícími a přesvědčivými herci, mnohdy opravdu povedenými maskami a profesionální a vynalézavou kamerou natočil film, který po právu dokazuje, že je špičkou žánru zombie hororů. Dvě hodiny adrenalinové jízdy, která nikoho nenechá ani na chvíli vydechnout. Přesně takový film tu už nějaký ten rok chyběl a já můžu jen nadšeně tleskat! Už teď se nemůžu dočkat, co dalšího na nás tenhle nadějný nový režisér přichystá...

31. srpna 2006
plakát filmu
Protiúder
Collateral Damage
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Arnold Schwarzenegger měl hereckou kariéru pověsit na hřebík a natočit posledního Terminátora klidně už o dva roky dříve a ne si stále dokola kazit svoji pověst takovými hovadinami, jako je Protiúder. Tohle beznadějné dokazování, že stále patří do první ligy akčních drsňáků, mu bylo jen a jen na škodu... Zabití manželky a dítěte není sž tak špatným námětem pro akční film (v rámci možností) a leckdo by čekal další Komando. To by tu ale Arnie nesměl hrátobyčejného hasiče, bez pořádného vztahu ke zbraním. Na takové role se možná hodí jiní, on ale rozhodně ne! Protiúder je podprůměrný film bez jakéhokoliv nápadu a z větší části neuvěřitelně nudný. Abych ale jenom nekřivdil, několik těch světlých okamžiků se tu našlo. Za ně a za Arnolda dávám ještě 40%, ale i tak by si klidně hodnocení zasloužil nižší.

31. srpna 2006
plakát filmu
S nasazením života
In the Line of Fire
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Napínavý thriller s mnohokrát již viděným (ale zde skvěle fungujícím) námětem dvou protihráčů na opačných stranách zákona. Zde v podání vysloužilého bodyguarda Clinta Eastwooda a oplzlého záporáka Johna Malkoviche, čili herců, kteří mají charisma na rozdávání a snad nikdy nikoho nezklamou. Oběma ty jejich role věříte od samého začátku a navíc napínavá atmosféra vás nedonutí ani na chvíli oddechnout. Navíc Eastwood dokázal, že i se šedivými vlasy to je stále drsňák. Když tenhle film pokaždé vysílají v televizi, okamžitě vím, na co se mám dívat.

31. srpna 2006
plakát filmu
Dannyho parťáci
Ocean's Eleven
90 %

Filmy, kde se jedná o nějakou loupež miluju!!! Skvělej tým profíků v čele s Georgem Clooneyem a Bradem Pittem a k tomu pořádná várka dobrho humoru. Provedení loupeže byla naprostá bomba, hodně jsem jim fandil (jako asi každý divák) a byl jsem moc rád že se jim loupež podařila. Moc pěknej film.

31. srpna 2006
plakát filmu
Pro pár dolarů navíc
Per qualche dollaro in più
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Ze slavné "dolarové trilogie" Sergia Leona se právě Pro pár dolarů navíc stalo tou mou nejsrdečnější záležitostí, a to asi hlavně díky tomu, že jsem jej spatřil jako první. Zaprášený tulák Monco a zásadový plukovník Mortimer, v Eastwoodově a Van Cleefově podání, se pro mně svým suchým humorem a nezapomenutelnými hláškami stali jednou z nejklasičtějších filmových dvojic. Tak třeba jejich seznamovací noční scéna mě pokaždé dostane smíchy do kolen. Neméně dobře zahranou postavou je i hlavní záporák, na nějž je vypsaná odměna a rázem se stává cílem hledání našich hrdinů. Ennio Morricone zase jako vždy složil tu správnou hudbu pro westernový snímek, však se pískací melodie stala už hodně známou. Spolu s Tenkrát na Západě a Velkým, zlým a ošklivým řadím tenhle film k těm nejpovedenějším westernům, co byly kdy natočeny.

31. srpna 2006