adams89

Jméno
Miroslav Adamec
Věk
35 let — narozeniny slaví za 11 měsíců (Beran)
Bydliště
Plzeň / Havlíčkův Brod
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Muži, kteří nenávidí ženy
Män som hatar kvinnor
90 %

Hodnocení: 5 z 5 (*****)

Nesmírně mrazivá detektivka, která patří kvalitou i podobou někam mezi snímky Sedm a 8 MM. Tedy ne zrovna film pro každého. Hustou atmosféru a protemnělý děj doprovází dokonale gradované napětí a i při svých dvou a půl hodinách film prakticky nemá slabá místa. Postupné řešení záhady zmizelé dívky a odhalení činů rodiny Vangerů bylo nesmírně poutavé. Působivé byly i ty obyčejné fotografie, se kterými pracovali oba hlavní hrdinové. Duo Michael Nyqvist a Noomi Rapace bylo navíc obrovsky charismatické. Pro mě jednoduše skvostný film, vedle něhož je o dva roky novější remake Davida Finchera jen pouhým stínem.

6. února 2012
plakát filmu
Muži, kteří nenávidí ženy
The Girl with the Dragon Tattoo
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Pro Finchera je to látka jako dělaná. Jeho rukopis je znatelný po celou dobu filmu. Jen to však nezaručuje, že by měl překonat originální evropskou verzi. Snadná odhadnutelnost děje, menší dávka napětí, méně syrovější atmosféra. Upřímně, čekal jsem to spíše naopak. Chybělo mi zde i jen nepatrné naznačení Lisbethiny minulosti, jako tomu bylo u originální verze. Mezi pozitiva bych naopak zařadil Craiga s Plummerem a naprosto dokonalou hudbu se střihem. Celkově mám trochu smíšené pocity. Severští filmaři ale nasadili laťku hodně vysoko.

6. února 2012

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Je to spíš taková pohádka pro naivní mladé fotbalisty, jejichž snem je stát se profesionálním hráčem. Mužská obdoba Blafuj jako Beckham. Že by ale měl špičkový evropský klub tolik trpělivosti s umouněncem támhle odněkud z Tramtárie, to vážně pochybuju. Fotbalové tréninky a samotné zápasy jsou ale natočené solidně. Místy mě film docela i bavil. Potěší i účast nějakých těch světových jmen, včetně našeho Baroše a Šmicera. Nic víc než oddychovka to ale není. Lepší zážitek z fotbalového prostředí najdede třeba v Prokletém klubu režiséra Toma Hoopera.

6. února 2012
plakát filmu
O život
O život
20 %

Hodnocení: 1 z 5 (*)

Těžko říct, jaké divácké skupině měla být určena tato takzvaná komedie. Všechno je takové chaotické a trapné, až to bolí. Pořádně jsem se nezasmál snad ani jednou, takže je asi něco špatně. Jak někdo mohl začít natáčet s tak špatným scénářem, to mi hlava nebere. Celou blamáž podtrhuje koktající a absolutně nesympatická Dorota Nvotová.

5. února 2012
plakát filmu
Pán Domu
Man of the House
30 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Tommy Lee Jones v komedii o partě roztleskávaček coby korunních svědkyní, to nemohlo dobře dopadnout. Navíc s režisérem, který nikdy nic kloudného ještě nenatočil. Je to záhada, proč se tak kvalitní herec propůjčí něčemu tak mizernému. Za celý film dva, možná tři úsměvné momenty, nic víc. Tedy ale ne že bych Jonesovi natáčení nezáviděl. Děvčata vypadají v sukýnkách vesele a hravě...

31. ledna 2012
plakát filmu
Pařba ve Vegas
The Hangover
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Probudit se po rozlučce se svobodou v hotelovém pokoji po boku slepice a s živým tygrem ve vedlejší místnosti, a nic si nepamatovat, to je vážně něco. Bavil jsem se neskutečně. Phillips vytvořil slušnou značku, která se dost možná stane kultovní záležitostí. Skvělá kombinace drzosti, sprostoty a vtipnosti. Pařba ve Vegas je jízda se vším všudy. Konečně pořádná komedie pro chlapy.

31. ledna 2012
plakát filmu
Pařba v Bangkoku
The Hangover Part II
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Pokračování na sebe dlouho čekat nenechalo a není se čemu divit, když jednička v kinech vydělala takový ranec peněz. Přesunem do Asie tvůrci neprohloupili, exotika a ústřední herecké trio se k sobě docela hodí. Philova hláška na začátku, "Už je to tu zase", exkluzivní. Už to ale celkově nemá ten správný říz a moment překvapení jako tomu bylo před dvěma lety. Nicméně zábava je to pořád solidní a na další pokračování se už teď upřímně těším.

31. ledna 2012
plakát filmu
Děti moje
The Descendants
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Trochu přeceňovaný film, řekl bych. Nebýt zde tradičně vynikajícího Clooneyho, tak by o něj nikdo nejpíš ani nezakopl. To on dělá z Descandensts něco navíc. On a jeho starší dcera v podání Shailene Woodley. A nezmiňuju ji jenom proto, že vypadá dobře v plavkách, líbilo se mi i jak svoji postavu zahrála. První polovina byla určitě koukatelnější než druhá. Konec se mi zdál dost natahovaný. Havajské prostředí ale nádherné, hned bych se tam jel podívat. Děti moje jsou průměrným dramatem o rodinné krizi, kterých se natočila spousta.

31. ledna 2012
plakát filmu
Válka světů
War of the Worlds
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Po technické stránce opravdu špičkový film. Příchod mimozemšťanů na scénu byl místy dechberoucí. Těch nelogičností bych ale u Spielberga tolik nečekal, ještě bych je ale byl schopný odpustit. Co ale neodpustím, je ten konec. Co to proboha mělo znamenat? Ta totální destrukce světa si happyend nezasloužila (ještě že alespoň ta miliarda mrtvých). Cruise sympatický, Dakota Fanning příliš uřvaná, Robbins zbytečný. Ambiciózní film, který plave ve vodách průměru, to je přesně Válka světů.

27. ledna 2012
plakát filmu
Ocelová pěst
Real Steel
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Ocelová pěst je vlastně takovou pohádkou pro malé kluky jednadvacátého století. Zábavný mix čtvrtého Rockyho a Do útoku, u kterého jsem se nenudil ani chvíli. Délka 127 minut? Vůbec mi to tak nepřipadalo. Pro Jackmana role jak vyšitá, komediální talent on rozhodně v sobě má. Boxerské finále robotů jsem si vážně užíval. Já těm dnešním capartům tohle závidim. Vzniknout takový film před 15 lety, tak se na něj v tu dobu dívám od rána do večera. Opravdu milé překvapení. Jen toho hip hopu tam mohlo být méně, ale čert to vem.

25. ledna 2012
plakát filmu
Jeden musí z kola ven
Tinker Tailor Soldier Spy
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Atmosféra Studené války, doby věčného strachu a podezírání, na mě přímo dýchala. Přesto mě toto hvězdně obsazené špionážní drama zdaleka neoslovilo tolik, jak jsem očekával. Stylizace do 70. let téměř dokonalá, dvouhodinová pavučina dialogů mě však neskonale nudila. Hodně náročný film. Dlouho jsem si tolik u filmu nenamáhal mozkové závity. Co se týče Garyho Oldmana, zde vytvořil jednu ze svých nejpozoruhodnějších rolí. Myslím si, že taková věc je asi potřeba vidět víckrát. U mě prozatím průměrná záležitost.

24. ledna 2012
plakát filmu
Moneyball
Moneyball
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Příběh o podceňovaném týmu, který to dotáhl daleko, se mi zamlouvá. Jisté podobnosti vidím s anglickým Prokletým klubem, tedy až na ty hrátky se statistikami. Je zajímavé sledovat sportovní dění z pozice sportovního manažera a skautů. Brad Pitt to zahrál dobře a i díky němu to je místy zábavný film. Určitě jedna z jeho nejlepších rolí. Škoda jen posledních patnácti minut. Přišlo mi, že filmu docházel dech a trochu se to celé zbytečně natahovalo. Rozhodně jsem však Moneyball neviděl naposledy.

21. ledna 2012
plakát filmu
30 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Bezkonkurenčně nejhorší Spielbergův film. Dvě a půl hodiny plné patosu a klišé, až jsem se chvílemi smál. Superkůň Joey přes noc zorá kamenité pole, při zteči proti německým kulometům nemá ani škrábanec, nepojde ani několikaletým taháním vojenské techniky. Ba co víc, nedělá mu ani problémy proběhnout skrz ostnatý drát. Prostě komedie. Hudba je přehnaně pompézní, až je to místy legrační. Výplach mozku graduje na konci, kdy jsem si už vážně připadal jako v románu od Danielle Steel. Spielberg se asi zbláznil, jinak si to nedokážu vysvětlit.

21. ledna 2012
plakát filmu
Cesta
The Road
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Filmy s postapokalyptickou tématikou jsem už viděl asi všechny, ale žádný z nich mi nepřišel tolik syrový jako právě Cesta. Ta deprerivní atmosféra se mi doslova zaryla pod kůži a jen tak ji nic nepřekoná. Zničený svět bez fungujícího řádu, hlad, zima a špína, kanibalismus, zoufalství a beznaděj... Člověka to nutí k zamyšlení, čeho se jednou můžeme dočkat. Viggo Mortensen byl skvělý, strach a zmar jsem mu věřil z každého záběru. McPhee v roli malého kluka určitě překvapil a na škodu nebyly ani camea Theron, Duvalla a Pearce. Pochopení závěru filmu diváky rozdělilo na dva tábory. Ve mně vyvolal pocit naděje.

19. ledna 2012
plakát filmu
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Konspirační epizodka z druhé světové války o plánu unesení Winstona Churchilla do Německa. Přiznám se, že jsem náckům i fandil. Ale to jen díky sympatické postavě plukovníka Steinera v podání Michaela Cainea. Byl by to průměrný válečný film, jakých byla natočena celá řada, ale početná enkláva kvalitních herců dělá svoje. Navíc Donald Pleasence coby Heinrich Himmler mě rozhodně pobavil.

19. ledna 2012
plakát filmu
Green Lantern
Green Lantern
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Tak tohle byl jednoznačně jeden z trapasů roku. Slušné digitální triky, tradičně sympatický Ryan Reynolds, ale to je bohužel vše. Tak dementnímu scénáři přiklepnout 200 milionů dolarů, tomu říkám odvaha. A ty peníze jsem mimochodem ve filmu vůbec neviděl. Mou pozornost si udržely jen scény z vesmíru, kterých bylo bohužel málo. Zbytek byl neskutečný paskvil. Po nadupaných trailerech na mě samotný film působí spíše jako nepovedený žert.

19. ledna 2012
plakát filmu
V lepší společnosti
All Good Things
30 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Tak zoufale nudný thriller jsem tedy dlouho neviděl. Od úplného propadáku film dělí snad jen solidní Kirsten Dunst, té je tady vážně škoda. Gosling ani Langella žádnými přínosy překvapivě nejsou. Pointa mě na konci také asi nějak minula. A pro snímek "podle skutečné události" je navíc scénář až příliš plný fantazie a konspirací. V lepší společnosti je jednoduše ztráta času.

16. ledna 2012
plakát filmu
Vzpoura na Bounty
Mutiny on the Bounty
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Příběh o nejslavnější námořní vzpouře jsem si zamiloval už v dětství. Nabízí se srovnání této velkolepě natočené verze s o dvacet let mladším filmem s Hopkinsem a Gibsonem. Velkofilm z roku 1962 je opravdu bohatý na kvalitní výpravu, hudbu a silné herecké tváře. Marlon Brando a Trevor Howard vytvořili opravdu věrohodné protipóly a že se během natáčení nesnášeli, to je ve filmu skoro patrné. Ovšem co se týče historických faktů, Vzpoura na Bounty není nic víc než dobrodružná pohádka. O celou událost jsem se zabýval a jako historik prostě být spokojený nemůžu. Závěr je navíc typickou ukázkou hollywoodské idealizace z 60. let. I s pár výhradami je to však bravurně natočený dobrodružný film.

16. ledna 2012
plakát filmu
Bounty
Bounty, The
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

V duelu se Vzpourou na Bounty je pro mě verze z roku 1984 nepatrným vítězem. Hopkins a Gibson to mají ve srovnání s kolegy Howardem a Brandem nesmírně těžké, nicméně Hopkins se do role poručíka Blighe vžil opravdu dobře. Výprava se sice nedá srovnávat se starším velkofilmem, ovšem téměř dokonalá podobnost s historickými fakty a především Vangelisova hudba dělají z filmu něco navíc. Právě skvělá hudba dodávají Bounty jakousi mysterióznost a exotičnost pro nás Evropany tehdy málo prozkoumaného Tichého oceánu. I díky hudbě je depresivní závěr tak výborným momentem. Bounty je pro mě jeden ze symbolů dobrodružného žánru a zárověň neprávem podceňovaný film.

16. ledna 2012
plakát filmu
Vanishing Point
Vanishing Point / Point limite zéro
80 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

70. léta v Americe - nablýskané káry, opálené kočky v bikinách, rock’n’roll. 70. léta v Československu - spartakiády, fronty na banány, prvomájové průvody. Ano, přišli jsme opravdu o hodně. Právě Vanishing Point je skvělou sondou této doby. Prakticky hodinu a půl dlouhá honička automobilového závodníka Kowalskiho v Dodge Challengeru 1970 napříč nevadskou pouští. Bezstatostnost, vzpoura vůči autoritám, cesta za svobodou. Těžko hledat lepší film s rychlými koly v hlavní roli.

12. ledna 2012
plakát filmu
Salt
Salt
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Ideální film na vypnutí a odreagování. Nedostatky ve scénáři a v (ne)uvěřitelnosti akčních scén sice přehlédnout nelze, ale podívaná je to vskutku svižná. Angelina je dobrá, s kvérem jí to sluší, a líbil se mi i Liev Schreiber. Málokterý film mi utekl tak rychle jako Salt. Škoda těch posledních 15 minut, které už začínaly hraničit se žánrem sci-fi. Tak dobře vycvičenou agentku bych chtěl tedy vážně vidět.

12. ledna 2012
plakát filmu
Den zrady
Ides of March, The
70 %

Hodnocení: 4 z 5 (****)

Slušné politické drama mapující pozadí prezidentských voleb. Solidní tečka Ryana Goslinga za skvělým rokem 2011. Obdivuhodné, jak vylétl nahoru. Budu se těšit na každý jeho nový film. Clooney vypadá rovněž dobře. Tomu prostě sedne každá "kravaťácká" role. Nemluvě o tom, že z něj dozrává také kvalitní režisér. Přesně nějak takhle si představuju špinavé zákulisí politických bojů.

11. ledna 2012
plakát filmu
Lidice
Lidice
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Nerad to přiznávám, ale Lidice trochu kýčovité opravdu jsou. A je to škoda, protože emotivnější příběh budete v našich dějinách hledat jen těžko. Čekal jsem rozhodně více od scénáře Zdeňka Mahlera, kterého jinak uznávám. Pro mě je to film bez emocí, s několika historickými nepřesnostmi, na naše poměry však ještě pořád slušný snímek. Nabízí se srovnání s Herzovým Habrmannovým mlýnem, který je o třídu lepším filmem než tolik dopředu opěvované Lidice.

11. ledna 2012
plakát filmu
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Nablýskané béčko a zároveň jeden z nejzbytečnějších filmů za poslední roky. Takový je přesně Faster. Přitom ze začátku to bylo celkem nadějné. Ale bohužel jen ze začátku. Rockovi jsem nevěřil nic, na to mě až příliš nudil. Billyho Boba Thorntona jsem ještě vyčpělejšího snad neviděl. Závěrečná pointa je výsměch. Úplný průšvih to není, ale už se na to nikdy nepodívám.

11. ledna 2012
plakát filmu
Psí vojáci
Dog Soldiers
40 %

Hodnocení: 2 z 5 (**)

Na papíře tenhle film vypadal dobře, ale po jeho skončení jsem byl docela zklamaný. Škoda, že Neil Marshall právě Psími vojáky začínal. Natočit to později, když už je filmově vyzrálejší, dopadlo by to jistě lépe. Atmosféra byla slušná jen na začátku. Řev vlkodlaků se mi zamlouval, jejich masky a neprůstřelná kůže už však nikoliv. Herci nevýrazní, stopáž mohla být určitě kratší. Následující filmy z dílny Neila Marshalla jsou naštěstí o třídu lepší.

30. prosince 2011