Gabra

Jméno
Gabriela Sedláčková
Věk
Bydliště
„Kde domov můj?“ Toť song, který dlouhá léta zazníval v mých uších. Mezi mé domovy patřily různé významné vísky a obce. Pokud nebyly významné nějakou historickou památnou událostí, pak nabyly významu, když jsem se do nich přistěhovala. :o) Např: Kožušany – Tážaly; Velká Bystřice; Hlubočky; Jaroměř; Olomouc; Šumperk; Nový Malín… A pak jsem se ocitla ve stověžaté matičce Praze a jako správná holka z Moravy jsem si o Pražácích myslela svoje. Jenže stačilo pár procházek pražskými ulicemi a náhle jsem si připadala jako Mirek Dušín při svých dobrodružstvích. A o tohle přijít? Song „Kde domov můj?“ už nezpívám. Žiji v bohémské čtvrti Žižkov, poblíž bydliště významného Čecha Járy Cimrmana, s nímž se potkávám v sámošce v neděli ráno, když oba kupujeme čerstvé rohlíky (nebo Jára si je peče sám?). Tož jináč su ale holka z Hané a do rodných Tážal se dycky budu vracet ráda.
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Snowboarďáci
Snowboarďáci
50 %

Ne můj šálek kafe

Nikdy jsem příliš neholdovala teenagerovským komediím a už když slyším tento, poslední dobou stále rozšířenější podtitul, klidím se co nejdál. Na podobné komedie prostě nikdy nemám náladu, a tak vy, co se rádi smějete trapasům druhým, na mě nedejte.
Příliš se vžívám do hlavních hrdinů, proto mi je vždycky trapně za ne. A pak trávím necelou dvouhodinku v kině spíš stresem než relaxací.
V tomto případě se čeští tvůrci rozhodli přijít s něčím novým, americkým, co u nás rozbouří nové vlny oceánu. A tak se i stalo. Přihlouplá komedie s novými mladými vycházejícími hvězdami se dočkala neuvěřitelného ohlasu. Už jen kvůli tomu a kvůli Bártovi jsem se nechala přemluvit k jejímu zhlédnutí.
Příjemně mě překvapil Jirka Mádl, a to nejen ve filmu, ale i jako mediální osobnost. Myslím, že má budoucnost. A Vojta Kotek? Těžko soudit, jsou to ještě nevyzrálí chlapci, ale proč ne...
Slečny v dívčích rolích mi taky moc nedaly, sympatická mi nebyla ani jedna. A ostatní role? Žádný zázrak, žádná hrůza. Naštěstí snímek neoplýval příšernými nechutnými trapasy po vzoru amerických komedií, ale tak nějak se držel při zemi. Některé vtípky se povedly, jiné méně.
Není to můj žánr, proto dávám 50%, ale musím říct, že pokus se v rámci možností povedl a jak sleduji své okolí, je oblíbený i u starších generací, což bych nečekala.

25. září 2006
plakát filmu
Rafťáci
Rafťáci
40 %

Skvělá hudba

Snad proto, že jsem viděla Rafťáky v trochu mizernější kvalitě, snad proto, že mi jsou lyže bližší, snad proto, že podobných komedií mám už plné zuby, jsem toho názoru, že volné pokračování Snowboarďáků je ještě o něco horší.
Film mi připadal o něco víc prosycený sexem a touze po něm, a nevím proč, k dvojici Mádl / Kotek mi to prostě nesedí. Navíc mi vadila Filipova matka, která hrála jinou roli, než v díle prvním. A pokud někdo bude namítat, že je to přeci volné pokračování, neměli tedy nechávat ostatní herce stejné. V prvních minutách filmu mě to pěkně mátlo. Přestože se tu zableskly komediální hvězdy typu Čtvrtníček, filmu to na vtipu nestačilo přidat. A tak jsem až na pár scén (když babička krmí Honzíka rybím tukem či kdy Honzík vymění cedulky na záchodcích) opět trpěla za hlavní hrdiny a scény, při kterých slečna byla zbita mlátičkou na seno a podobně, mi narozdíl od ostatních moc vtipné nepřišly. Snowboarďákům jsem dala myslím 50%, tady musím něco ubrat.
Abych nebyla příliš kritická, hudba byla skvělá.

25. září 2006
plakát filmu
Anděl Páně
Anděl Páně
70 %

Dobrá volba

Pohádka jak pro děti, tak pro dospělé... Děti si budou všímat spíš té vcelku povedené atmosféry, vztahu mezi krásnou Dorotkou a pyšným princem... Prostředí, efektů, kostýmů atd...
Zatímco my dospělí si možná všimneme spíš toho, že Trojan je v roli anděla úchvatný, že Sv. Veronika je Veronika Ž, Anna je Anna G. a Sv, Gabriel je ve skutečnosti porota v Superstar. Že by náhoda, když i v nebi učí zpívat andělíčky? Bartoška a jeho inteligentní a všemohoucí Bůh je jedinečný a lépe vybrat nemohli. Klára Isoová jako Marie byla také dobrou volbou... Tmavé dlouhé vlasy a její výrazné oči dělají své. A káravý pohled na Petronela jí jde jako po másle... Film jsem viděla třikrát, a myslím, že vždy jsem si všimla nějakého nového vtípku. Pohádka mě rozesmála a potěšila a tak to má být... Snad jen: přijde mi to jako dílo vyloženě televizní, do kina na to jít se může zdát snad i zbytečné... Dávám 75%, protože klasiky typu Popelka, Ať žijí duchové atd. se stále překonat nepodařilo, musím ale říct, že jsem byla spíš příjemně překvapená. Konečně zase jedna česká povedená!

22. září 2006
plakát filmu
Příběhy obyčejného šílenství
Příběhy obyčejného šílenství
80 %

Nechceme Trojana v Bosně!

No tak čím bych asi měla začít??? Herecké obsazení: téměř dokonalé. Nové tváře mě rozhodně mile překvapili, ať už míním Janičku či rodiče hlavního hrdiny... Byli výborní. A Trojan také. Ačkoliv se v poslední době objevuje opravdu v každém filmu, což pokládám spíše za minus (pak se to lidem může všcehno pěkně zamotat), tahle role mu byla šitá na míru. Většina názorů, které jsem na film slyšela, byla spíše záporná. Prý je to snímek příliš zamotaný a opět šílený. A jak říká Verča, i recenze se tomuto názoru přikláněly. Mě se ale nezdá, právě naopak... Možná mají hlavní hrdinové pár pitomých a bláznivých nápadů, ale vy snad ne? Já se s nimi tedy docela sžila. Každý máme pár slabých stránek. Někdo si zapne pomalou hudbu a relaxuje, někdo si potřebuje v centru Prahy zaštěkat.... :)
Ale zase mě naštval konec. Lhala bych, kdybych tvrdila, že mi nepřišel vůbec vtipný, ale přesto! Celému filmu jsem tak nějak věřila, proč by se to nemohlo stát? Ale tohle? A chudáci hlavní hrdinové... To jim pan Zelenka moc štěstí nepřál... Kvůli tomu jen 85%, jinak bych dala víc. Je ale pravda, že naše české filmy jsou jaksi známé svými prazvláštními konci, kdyby krabice dojela kam měla, byl by to závěr spíš jak od paní D. Steelové... :)

22. září 2006
plakát filmu
Tanec s vášní
Center Stage
80 %

Center Stage

Skoro se divím, že se tento taneční snímek nezapsal víc do historie, tedy do podvědomí diváků...
Ne tedy, že by mladí a krásní herci předvedli nějaké velkolepé výkony, film je ale tanečně velmi profesionálně udělán a jevištní choreografie, které jsou zde předvedeny, patří k jedněm z nejpropracovanějších...
Asi proto, že jsem kopyto a v balerínkách zvládnu chodit jen po pražských ulicích, nikoliv na scéně, s obdivem dokáži filmy tanečního charakteru sledovat stále dokola a Center Stage je jedním z nich...

8. září 2006
plakát filmu
28 dní
28 days
80 %

Řekla bych, že jde o jeden z lepších filmů, ve kterých si Sandra zahrála hlavní roli...
Je milý a hezký, propletený vtipem, ač samotné téma vůbec vtipné není... I dávka dojemnosti, kdy hlavní hrdinka pomalu přihází "na chuť" všem ostatním závislým v léčebně, snímku dodává charakter "vpíjící se do divákova podvědomí..."
Pár scén se opravdu povedlo a když všechno sečtu a podtrhnu, dávám 80, protože vlastně celkově není téměř co vytknout...

8. září 2006
plakát filmu
Honey
Honey
70 %

Kráska v hlavní roli

Film jsem viděla několikrát a hodnotím ho jako klasický taneční film o chudé talentované holce, která se snaží dosáhnout svého cíle... Tvůrci tento snímek obohatili o krásnou představitelku hlavní hrdinky Jessicu Albu, které role opravdu sedí... Pokud fandíte podobným rytmům, určitě si film nenechte ujít. Je nápaditý a choreografie rozhodně není špatná... Možná, že si u finální dojemné scény i trochu popláčete...
Film ukazuje chudinské černošské čtvrti, problémy mladých s drogami a typickou hollywoodskou lehkost dosažení svého cíle... Což je na můj vkus až moc, ale přesto... 65%!

8. září 2006
plakát filmu
A co když je to pravda?
Just Like Heaven
70 %

Blondýnka

Než Reese došlo, že stát ve stole a strkat ruku do něčí hlavy není normální, chvíli to trvalo... :)
Příjemná romantická komedie, u které se rozhodně při nejedné scéně zasmějete... Samozřejmě přehnané až běda, o to je to ale pohádkovější...
A skvělá postava duchařského odborníka z knihovny příběhu dodává šmrnc... (Shrnuto: Uvidíte pravou blondýnku, krásnou zahradu, nemožné a taky úžasnou nadsázkou vložené krotitelé duchů...).

2. září 2006
plakát filmu
Moje tlustá řecká svatba
My Big Fat Greek Wedding
70 %

Od filmu jsem příliš nečekala, ale dá se říct, že mě příjemně překvapil... Nejen, že herecké obsazení bylo zajímavé, navíc jsme se dočkali i mnoha vtipných hlášek či dialogů, které nepostrádaly "nestupidní" humor... Navíc se mi líbí, že konečně přišla na filmový trh romantická komedie, kde v hlavních rolích nevystupují jen krásné štíhlé slečny se smyslnými rty, ale i zajímaví herci, jejichž krásu hledáte až zároveň s hlavními hrdiny v průběhu filmu... :o)

6. srpna 2006
plakát filmu
Ostrov Dr. Moreau
The Island of Dr. Moreau
20 %

Nevím co říct...

Film jsem už párkrát viděla, poprvé, když jsem byla ještě dítě. Už tenkrát jsem rozpoznala, že dílo jaksi postrádá kvalitu... Davám mu asi tak 15%, a to za ten čas, který tvůrci filmu obětovali... Bylo to zbytečné, protože mi to celé přišlo jako jedna velká krvavá absurdní parodie. Tak nějak. Film nemám ráda a když náhodou zhlédnu v TV programu jeho název, rychle prchám...
A souhlasím s 2migem1, s první verzí se tohle nedá srovnávat...

1. srpna 2006
plakát filmu
Důkaz
Proof
90 %

Inteligentní!

Inteligentní zápletka se skvělými herci, kteří mě čím dál více překvapují k lepšímu obrazu... Krásné dialogy, skvělá Gwyneth, skvělý Jake, skvělá Hope a sympatický Anthony, ti všichni čtyři mě vtáhli do děje tak moc, že jsem snad začala rozumět matematice... (Kolik že je vlastně 2 x 2? :o)
Otevřený závěr byl tím správným zakončením... Scénář byl skvělý, protože uznejte: že jste taky pořád váhali (až do vyřešení), kdo že byl vlastně autorem řešení?!?... :o)

1. srpna 2006
plakát filmu
Dívka s perlou
Girl With A Pearl Earring
90 %

Girl with a pearl earring

Mám ráda Colina Firtha a mám ráda Scarlett Johansson. Z této jednoduché rovnice vychází, že mám ráda i tento film... Dva hlavní hrdinové v sobě mají obrovské kouzlo, což bylo pro nepříliš dějově bohatý snímek třeba. Pouto, které hlavní hrdiny mělo svazovat, herci výborně zahráli. Každý záběr nám ukazuje, že si tvůrci opravdu pohráli s obrazem tehdejší doby a vykreslili ji překrásně. Takže: kdo nepotřebuje akci, kdo má rád zajímavou hru kamery a barev a kdo navíc třeba holduje umění, nenechte si milý příběh o vzniku krásného obrazu ujít.

12. června 2006
plakát filmu
Král Artuš
King Arthur
60 %

Další Artušův příběh

Film Král Artuš jsem odsoudila dávno předtím, než jsem měla možnost ho vidět. Stačily mi ukázky, které mi jako by kazily všechny představy o tajemnu té artušovské doby a merlinovské éry. Proč by Guinevera měla někde skákat namodralá s lukem? A proč Merlin nečaruje?
A tak jsem několik prvních minut u nevýrazné bitevní scény zívala a přemýšlela, zda se na film vůbec dodívat. Nakonec jsem usoudila, že jsem tvůrcům křivdila. Proč bychom taky nemohli dostat naservírovanou trochu reálnější podobu legendy? Akční scény mě příliš, pravda, nebavily ani nezaujaly, i když u té poslední jsem byla napjatá. Ale herecké výkony bych neodsuzovala. Rytíři byli vážně sympatičtí a vtipní (mockrát jsem se opravdu zasmála), Keira byla sice divoká, ale šlo jí to. Přesto se mi opět nelíbil konec, kdy probíhala svatba dvou milenců a bylo voláno Artušovo jméno, hlavní hrdina mi tak přišel jaksi sobecký a celé to bylo takové povrchní. Postavy měly být jistě probrány víc do hloubky, film tímto nedostatkem ztratil spoustu sympatií. Výtvarná stránka filmu je také jaksi nedokončená, prostě mi celkově přišlo, že to ze všech stran mohlo být propracovanější. Avšak i tak mě Artušův příběh (tedy další z jeho verzí) vcelku mile překvapil a doporučuji ho vidět už jen kvůli vážně milým dialogům artušových skvělých rytířů.

12. června 2006
plakát filmu
70 %

Na vážkách

Ani příliš nevím, jestli se mi film líbil / nelíbil. Jestli si ho vlastně vůbec pamatuji / nepamatuji. Byla to romantika? / akční??? Myslím, že tvůrci mohli víc zapracovat na detailech. Na dialozích, na romantice i vlastně na těch akcích. Ale nakonec to bylo docela fajn. Trochu zbrklé a zmatené, ale pěkné a milé. Nicole i Ben nepředvedli nic světoborného, ale co měli v tomto příběhu předvádět? Myslím, že od filmu se všeobecně očekávalo víc. I já jsem myslela, že Nevěsta přes internet bude dalším Nicoliným skvostem. Na druhou stranu to ale bylo něco nového, zajímavého a rozhodně více než průměr... takže tak... 70%...

12. června 2006
plakát filmu
Zloději paměti
Forgotten, The
30 %

The Forgotten

Viděla jsem trailer, který mě zaujal a půjčila si film... Tenhle scénář bohužel často dopadá špatně, trailer Vám ukáže něco, co ve filmu vlastně nakonec je něčím jiným... Ani Julianne Moore ani nikdo jiný nezachránili tento absurdní příběh (absurdní je zejména konec, ovšem to tvoří absurdní celý film), který mi chvílemi připomínal nepovedenou parodii. Ani náhlé "lekací" únosy některých postav do oblak mě nepřesvědčily, spíše naopak, a tak musím tuto sci-fi směsici všeho označit za nepovedenou a vlastně i skoro ztrátu času...

11. června 2006
plakát filmu
Tajemná řeka
Mystic River
90 %

Mystic River, 2003

Když se dozvím, že vzniká film, ještě k tomu drama, kde se setká někdo, jako Sean Penn, Tim Robbins a Kevin Bacon, těžko odolávám... Detektivky mám ráda a nespravedlnost ne, proto mě strhující závěr (nespravedlivý) natolik uchvátil, že se mi vryl do paměti na zatraceně dlouhou dobu. Skvělé herecké výkony ve velmi silném příběhu doporučuji zhlédnout každému fandovi podobných žánrů a i když je necelých 140 minut docela dost času a chvílemi Vám to může připadat až nezdravě dlouhé, stojí to za to... A víte, že hudbu dělal také Clint Eastwood? Povedla se mu...

11. června 2006
plakát filmu
50 %

Jersey Girl

No já nevím, už je toho asi trochu moc... Malá Gertie je jistě roztomilá a když finálně se všemi ostatními představiteli hlavních rolí zpívá svou "důležitou píseň" na školním představení, je to dojemné, skoro k pláči... Klasický, romantickými komediemi mnohokrát odzkoušený, Ben Affleck a dobrá, naopak zase ve vyjímečné roli, Liv Tyler zajistí klasickou rodinnou romantickou komedii a jako vždy to tu zachraňují děti, protože nebýt jich, v žádném případě by to nemohlo být tak roztomile sentimentální... Tento snímek je ale jen dalším v řadě a vlastně nijak nevyčnívajícím... (Snad jen vedlejšími rolemi - Matt Damon, Will Smith atd.)

11. června 2006
plakát filmu
Wilbur se chce zabít
Wilbur Wants to Kill Himself
80 %

Omylem...

Film jsem zhlédla omylem ve filmovém klubu při usínání... Navodil mi dobrou náladu, protože i přes všechny trpkosti, které Lone Scherfigová zobrazila, byl snímek velmi příjemný a milý... Získal si mě svým hereckým obsazením, protože hlavní role byly odvedené skvěle a opravdu sympaticky. Zajímavý námět, který je neméně originálně zpracován zaručil to, že děj příběhu, odehrávajícího se mezi trojúhelníkem Sives-Hendersonová-Rawlins, určitě nikdy nezapomenu a pokud bych měla udělat žebříček oblíbenosti u filmů z "klubu", Wilbur bude někde na začátku... Jak říká Gventa, příjemné režisérčino navázání na Italštinu pro začátečníky...

31. května 2006
plakát filmu
Kouč Carter
Coach Carter
80 %

Samueli L. Jacksonovi ta role padla jako ulitá... Zajímavý příběh podle skutečné události podobný již trošku starším filmům, kdy učitel či trenér se zvláštními výchovnými metodami změnil bandu "pěkných puberťáků"..., tedy alespoň jejich morálku, i když s tím vším paralelně nastala, jak jinak než spousta problémů...

28. května 2006
plakát filmu
Nebezpečné myšlenky
Dangerous Minds
90 %

Dangerous...

Černošské čtvrti a v nich spousta výrostků s noži v kapsách. A jedna mladá krásná učitelka, co by jim chtěla ukázat cestu z toho všeho "svinstva" ven. Jak říká Verča, filmů na toto téma bylo spracováno mnoho... Pro mě byly ale Nebezpečné myšlenky něčím vyjímečné. Zaujalo mě jak obsazení, tak režie i scénář. Film podle skutečné události, který (jako jeden z mnoha) ukazuje, že jeden člověk zvládne se správným přístupem mnoho... Vtip, trocha artu, napětí, stylová hudba a sympatičtí aktéři, kteří vás donutí se do filmu opravdu vžít...

28. května 2006
plakát filmu
Hon na Šakala
Assignment, The
70 %

Thriller, u nějž mi jaksi unikla propagace, a to i přes výborné obsazení a slušnou zápletku... Filmu rozhodně nechybí akce a napětí, takže žádná nuda Vás nečeká... Líbil se mi tréning důstojníka Ramireze, který měl zaručit zničení teroristy zvaného Šakal. Scény jsou vcelku dobře propracované a i když je téma opět trochu otřepané (dvojník významného zločince), film se mi líbil a v TV jsem si ho nenechala ujít ani po několikáté...

28. května 2006

:o)

Film se asi přílišného ohlasu nedočkal, snad proto, že byl propagován jako horor, což mi přijde skoro směšné. Ne, že by chybělo ve filmu napětí, ale že bych se bála? Musím pochválit Billyho Zanea, kterému špatné role jdou perfektně... A zvlášť tady, kde hraje špatného, ale opravdu vtipného "hororového panáka" skoro exceluje... Není to žádný horor typu Japonců, takže se na něj můžete dívat i sami v noci doma. Nic to neudělá, maximálně se zasmějete. A ty stvůry? No klasika, prostě jakési plesnivé zoombie. Moc tohle nedokážu soudit, protože si nejsem jistá, co tvůrci chtěli vytvořit. Pokud se snažili diváka vyděsit, vůbec se jim to nepovedlo... Ovšem pokud to měl být vtipný (skoro parodický) snímek plný nestvůr, kterému nechybí ani urvaná ruka, pak skoro tleskám. Dávám 60%, ale to jen díky Billymu, který mě touto rolí přesvědčil o talentu. (Až jsem mu chvilkama skoro fandila... :o))

28. května 2006
plakát filmu
Rok ďábla
Rok ďábla
90 %

Jak pro koho

Diváci se u tohoto snímku většinou dělí na dva tábory. Jeden si ho zamiluje, druhý zavrhne. Nedivím se. Tento Zelenkův pokus lze snad nazvat i kontroverzním, v každém případě velmi originálním. Kdo na něj šel do kina s domněním, že zkoukne další skvělý český film, byl asi zklamán. Tady musíte pochopit trochu zvláštnější humor a taky to, že vlastně vůbec nejde o film, ale spíš o vtipný dokument, kterým si z nás všichni ti skvělí čeští umělci a písničkáři dělají legraci. Protože miluju Plíhala a Nohavicu a Čechomory a všechny ostatní a protože se mi velmi líbila "andělská pointa", film jsem viděla několikrát, už jen kvůli hudbě... A jistě ne naposledy. Dávám 90%, protože se na tenhle počin dívám jako na "vážnou legraci"... :o)

28. května 2006
plakát filmu
Šifra mistra Leonarda
The Da Vinci Code
90 %

Tady nástává opět ten problém, jako u většiny knižních zfilmovaných bestsellerů. Prostě musíte nejdřív vidět film a pak číst knížku, jinak znáte včechna tajemství předem... (A přijdete tak o mnohé). Já jsem knížku četla, naštěstí však ne do konce, jinak bych přišla o všechna ta překvapení, kdo je zlý a kdo hodný... Nelíbí se mi, ale jak jeden tábor film úplně odsoudil. Vždyť Tom Hanks, Jean Reno, Audrey Tautou a mnoho dalších herců předvedli výborně odvedené role a podle mého jim vcelku není co vytknout. Velmi mě zaujal Paul Battany, kterého jsem si všimla už v dřívějších rolích, tímto snímkem ho ale řadím mezi hollywoodskou elitu. Mysteriózní biblické téma v poslední době zaujímá mnoho diváků a tady je to všechno skvěle vykreslené. Slyšela jsem spoustu názorů, že většina překvapivých scén byla trapná, protože to všichni věděli už dopředu. Možná jsem hloupá, ale až na Audreyino odhalení (kým vlastně opravdu je) mi předem nedošlo nic, a tak jsem v kině prožila chvíle napětí, překvapení, hlavně úžasu nad uměním herců a tvůrců filmu. Jedinou maličkostí, kterou bych vytkla, bylo přílišné protahování. Protože, když už jsem si poněkolikáté myslela, že začnou konečné titulky, a film stále pokračoval, skoro mě to štvalo. Stejně dávám 90% a řadím snímek mezi výborné na hvězdném filmovém nebi.

28. května 2006
plakát filmu
40 %

Béčko...

Béčková romantická komedie, která svým obsazením slibuje to, co nesplní. Rosanna Arquette, Angie Harmon, Charlie Sheen a Denise Richards se v tomto snímku příliš nepředvedli. Při čajovém odpoledním dýchánku s kamarádkami se film může však zdát dobrý. Mě ale děj nijak nechytl (snad i pro ty "nijaké" herecké výkony) a po pár dnech se mi vypařil z hlavy. Proto má jednu výhodu - vždy se na něj můžete dívat znovu...

28. května 2006