Gabra

Jméno
Gabriela Sedláčková
Věk
Bydliště
„Kde domov můj?“ Toť song, který dlouhá léta zazníval v mých uších. Mezi mé domovy patřily různé významné vísky a obce. Pokud nebyly významné nějakou historickou památnou událostí, pak nabyly významu, když jsem se do nich přistěhovala. :o) Např: Kožušany – Tážaly; Velká Bystřice; Hlubočky; Jaroměř; Olomouc; Šumperk; Nový Malín… A pak jsem se ocitla ve stověžaté matičce Praze a jako správná holka z Moravy jsem si o Pražácích myslela svoje. Jenže stačilo pár procházek pražskými ulicemi a náhle jsem si připadala jako Mirek Dušín při svých dobrodružstvích. A o tohle přijít? Song „Kde domov můj?“ už nezpívám. Žiji v bohémské čtvrti Žižkov, poblíž bydliště významného Čecha Járy Cimrmana, s nímž se potkávám v sámošce v neděli ráno, když oba kupujeme čerstvé rohlíky (nebo Jára si je peče sám?). Tož jináč su ale holka z Hané a do rodných Tážal se dycky budu vracet ráda.
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Indiana Jones a království křišťálové lebky
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
40 %

Uf

Pomluvte mě, kamenujte mě, upalte mě... Přesto ze mě nikdy nedostanete, že Indy počtvrté mě potěšil. První tři díly jsem viděla snad tisíckrát, jako malá holka jsem Indyho zbožňovala, jako větší holka jsem se na něj dívala spíš z nostalgie, ale přesto - ráda. A tak jsem se nebránila zajít do kina na velmi očekávaný, celých devatenáct let, další díl. První polovina mi přišla vcelku vtipná, i když sem tam stupidní, avšak přisuzovala jsem to tomu, že už nejsem ta malá holka a prostě už nejsem tolik naivní. Přesto - je to Indiana, to je druhý Superman, zvládne vše, a tak to berme jako pohádku - opakovala jsem si po celou dobu a snažila se odpustit Spielbergovi neuvěřitelnou nadsázku, až parodii. Ale promiňte, snad jsem byla ve špatném rozložení, snad to není můj žánr, ten výbuch v ledničce a ty trojité vodopády... co je moc, to je moc. To už je druhá Bláznivá střela. O bitkách a útěcích před kulkou nemluvím, Indy je prostě lepší než Neo, to už je zvykem. A pořád bych byla bývala všechno překousla a dala třeba i celých 70 %, protože přece jen historické objekty jsou krásné a efekty jakbysmet. To by se však nemohlo několik křišťálových koster spojit v mimozemšťana, který spálí Stalinovu oblíbenkyni a nemohl by se pod tím hezkým obeliskem objevit létající talíř. Možná je to akorát akční, akorát nervy drásající a akorát "Indy", ale pro mne bohužel ne... A obávám se, že jak byl Indiana mým dětským hrdinou, v dospělosti se ho díky čtvrtému dílu vzdám. Ale jaký člověk, takový názor. Tentokrát pluji proti proudu. :o(

30. května 2008
plakát filmu
50 %

Lindsay v dětské roli

Jak řekla v předešlém názoru Oluška - je to konina. Ano, je. Ale beru to jako film pro děti. Ostatně kdo jiný by se díval na film o oživlé panence Barbie (pardon, tady se jmenuje Eve). I když - já jsem se dívala... :o) Nejsem si jistá, zda by se film s podobným mohl řadit mezi filmy áčkové... Už když to začínalo a já slyšela TV Nova uvádí - Živá panenka, zděsila jsem se. Pokračovala jsem však v práci, film byl spíš kulisou. Ale nakonec mě donutil práci odložit a dívat se. Přeci jen - taky jsem si hrála a panenkami Barbie (můj táta měl velkoobchod hraček). A nespočetkrát jsem si představovala, jak moje panenky obživnou. A tak si docela dobře dokážu představit, že kdybych film viděla někdy před patnácti a více lety, mohl se mi náramně líbit. Co se týče nějakého podrobnějšího hodnocení filmu, raději bych se do něj moc nepouštěla. Je to klasika - rodinný film, na kterém nějaký velký um hledat nelze. A herci? Vlastně docela fajn. Lindsay Lohan mi v téhle své dětské době ještě nevadila (nerozdíl od nynějška) a Tyra Banks je černošská Barbiena jako vyšitá. Ve snímku najdeme romantiku, dojemnosti dosti (snaha o verš) a jak už to u dětské tématiky bývá, taky rozhádané kamarádské vztahy, které se nakonec samozřejmě udobří... Proti koninám pro děti nic nemám, jen nedoporučuji filmovým fajnšmekrům je sledovat stejným okem jako filmy pro dospělé. A že koniny pro dospělé jsem viděla větší... Dávám 45 %.

21. ledna 2008
plakát filmu
Playgirls
Playgirls
10 %

Hm...

Hm... tak tohle jsem nikdy nedokoukala. Přes svátky, když film na Páralův námět běžel v televizi, jsem se snažila, opravdu, ale usnula jsem. Radši.

Dávám 10 %, ne za film, spíš za to, že některé Páralovy knížky můžu, tak mi ho je trochu líto... :o)

No a i když při pohledu na ostatní názory je mi jasné, že Playgirls asi nikdo z vás ve filmotéce nechce, informuji o tom, že v Levných knihách prodávají originálku za 39,-. Asi všichni moc dobře víme proč.. Tak třeba se to bude hodit sběratelům nebo tak něco.

2. ledna 2008
plakát filmu
Lepší už to nebude
As Good As It Gets
90 %

Inteligentní romantika

Tak pokud má tohle být romantická komedie, pak je nesrovnatelná s ostatními. Protože ty herecké kvality, které nám jsou předvedeny, nás natolik zaujmou, že si ani neuvědomíme, že jde o romantický žánr - většinou ne tak inteligentně zpracovaný. Lepší už to nebude mám stále radši s přibývajícícm věkem. Proto doporučuji zhlédnout několikrát (s originál dabingem, ovšem). Je to ten typ filmu, který je napodruhé lepší než na první pohled. No a navíc je na co se koukat... Jedna z inteligentních a příjemných hereček už od pohledu - Helen, jeden mrzutý chlap s pořádnou aurou - Jack a můj oblíbený Greg...

31. prosince 2007
plakát filmu
Láska přes internet
You've Got Mail
70 %

Ale jó...

Oblíbený film mojí maminky. Pro mne jedna z milých romantických komedií - prostě Tom a Meg to spolu umí... Divím se, že nejsou milenci i mimo plátno. Ale když jsem to teď ve vánočním čase zhlédla už po sto padesáté, příště budu radši přepínat. :) Prostě milá nepřekvapivá oddechovka, která však není vhodná na neustálé omílání ( i když jak pro koho, mamce by to asi nevadilo ;o)

31. prosince 2007
plakát filmu
Gejša
Memoirs of a Geisha
90 %

Po dlouhé době

K filmu jsem se bohužel dostala až po dlouhé době, co jsem si ho zařadila do filmotéky. Už když byl v kinech, moc jsem to chtěla vidět, protože jsem věděla, že to bude jeden z mála asijských filmů, který se mi bude líbit. Nemám vážně nic proti Asijatům, naopak. Musím uznat, že jejich snímky jsou zejména po vizuální a technické stránce dokonalé. Ale, jak už v názorech přede mnou zdůraznil Mig, mám problémy s rozeznáváním jejich tváří a příliš jsem nikdy nepropadla kouzlu jejich kultury (nereálnosti), takže mi to většinou zkazí filmový dojem. Kino jsem nestihla, tak jsem si Gejšu pořídila na DVD, až včera přišla na řadu. Je to moc hezký snímek a snad i předčil má očekávání. Choreografie, kostýmy... To bylo vážně úžasné, i když, jak je pro Japonsko zvykem, kýčovité. Jen škoda, že tam těch tanečních představení a vůbec typických vizí těchto gejšiných "úkolů" nebylo víc. Navíc musím říct, že vybrali opravdu krásné Japonky (Číňanky) pro hlavní role. Když ne krásné, tak zajímavé, okouzlující, charismatické... A hlavně ty, které uměly hrát. A ten konec, už už jsem myslela, že.... a pak tohle... (přeci nebudu prozrazovat). Byla to milá japonská pohádka a já, nevím proč, vždycky jsem měla ráda ve filmu témata prostitutek, kurtizán a gejš... Asi je to poutavé, takový malý tajemný svět, v němž kouzlo ženy hraje velkou roli (no, u prostitutek to je trochu jinak :)! Prostě to bylo fajn, neříkám, že nejlepší, ale líbivé... 85 %!

15. dubna 2007
plakát filmu
Zítra nehrajeme!
Prairie Home Companion, A
70 %

Woody a John

Ten zdlouhavý a líný styl vyprávění příběhu není šálkem čaje většiny diváků, a tak si docela dobře dokážu u tohoto filmu představit třeba mou sestru nebo babičku, které by se nějspíš znuděně zvedaly už po pár minutách. Je to jen pro pár diváků, možná o to je to milejší... Ty dialogy, prostřihy! Má to svoje kouzlo, jen musíte být trpěliví a hledat ho. Ono si totiž hraje na schovávanou. Mě třeba bavilo víc snímek sledovat až podruhé. Soustředila jsem se na jednotlivé rozhovory, na ty suché vtípky do toho vsazené. Pěvecká stránka mi zas tak moc nesedla, ale kupodivu ani nevadila a "boží" písničky jsem zvládla bez újmy na zdraví. Naopak - mnoho představitelů mě hlasově překvapilo - s Meryl včele. Nejúžasnější ovšem byla dvojka Woody Harrelson a John C. Reilly - ty jejich vtípky zbožňuji a doufám, že mě nikdo nepředběhne v jejich připsání do hlášek! :) Co se týče ostatních rolí, určitě nezklamali. Kevin Kline byl skvělý a jeho postava stejně tak. Tommyho L. Jonese jsem v té tmě moc neviděla, a to mě na tom bavilo nejvíc. Tolik opravdových nadaných hvězd pospolu a přitom to tak vlastně vcelku vůbec nevypadalo. Jako by si na nic nehráli a vrátili se na divadlení pódia - ano, bylo to trochu divadelního rázu. Virginiu Madsen jsem si příliš nezamilovala a ani tady tomu tak nebylo, něco mi na té ženské nesedí... Ale její postava byla skoro "lynchovská" a konečná návštěva v restauraci - vážně nápadité... A ještě k Lindsay Lohan - té holce to šlo a Lola je bohužel její zatím snad nejlepší role. Nemyslím si, že by neuměla hrát, jen se prostě špatně zařadila. Málem jsem zapomněla na Mayu Rudolph, která se mi moc líbila a mrzí mě, že jsem si jí všimla až v této nezapomenutelné roli. Její rozhovor s Kevinem Klinem po "telefonu" neměl chybu! Bylo to beze spádu a trochu nudné, ale když jsem si o tom zjistila víc a neopomněla DVD bonusy, brala jsem to spíš jako vzpomínku než film. Vzpomínku na něco, co mělo svůj řád a své kouzlo a mnoho lidí si toho všimlo, až to odešlo. Tak už to bývá. U rozhlasových show nebo třeba u lidí. Až umřu, chtěla bych taky takovou vzpomínku... S Meryl a Woodym včele! :)

15. dubna 2007
plakát filmu
Holka na roztrhání
Sweet Home Alabama
70 %

Reese návrhářkou

I když se někdy vytahuju názorem, že koukám na filmy kvalitní, není to tak úplně pravda. Ty mé milované romantické komedie to kompenzují... :) Já prostě nesnáším romantiku (v reálném životě) a vůbec všechny kýče a tak. Možná proto se mi to ve filmu líbí. Opravdu se tomu totiž vyhýbám jak čert kříži. Takže: další romantická komedie, na kterou se ráda kouknu. Snad že jinak mám ráda samou psychologii a thrilery, ty romantické blbosti mi to v hlavě trochu srovnávají. Ovšem ne všechny, musí to mít aspoň trochu úroveň, a tohle ji myslím, v rámci mezí, mělo. Až teda na příšernou tchýni, co dostala na svatbě od Reese "čenichovku" a na trochu přehnaný děj a strašně přehnaný závěr! Vyzdvihla bych humor a taky sympaťáka Joshe Lucase. Prostě typická popcronová romantika, co vám odlehčí hlavu, tedy... když k tomu máte vztah. Pánům (a ženám tomuto žánru neholdujícím) bych doporučila spíš mnoho jiných romantických komedií, které byly chytřejší a kvalitnější. Mně to ale, na víkendový večer v posteli, zcela stačilo.

15. dubna 2007
plakát filmu
Zběsilost v srdci
Wild at Heart
70 %

Juj!

Tohle budu muset zvládnout ještě jednou. Zatím dávám 70, protože Lynche jsem si zamilovala už před lety, ale upřímně... tohle byla zatím nejhorší "lynchovina", co jsem viděla, i když je hrdinou mnou obdovovaný Cage. Hercům ale rozhdoně křivdit nebudu, těm bych dala Oscara všem, ale to už tak u Lynchových filmů bývá, vyžaduje po svých představitelích neuvěřitelné výkony a jedna role je šílenější než druhá. Až se mi z toho kolikrát točí hlava. A tady bylo těch bláznů na můj vkus až moc. Neviděla jsem to do začátku a na konci už jsem byla jaksi omámená těmi typickými Davidovými záběry (na oheň a cestu atd...), že už jsem moc nevnímala. Takže až se zas naladím někdy na Lynchovu vlnu a až mi to bude trochu víc pálit, ten názor doplním a možná i pozměním...

15. dubna 2007
plakát filmu
Krásná pokojská
Maid in Manhattan
70 %

Ralph se zamiloval...

Další popelkovská romantika... Nevím, kdy jsem ji viděla poprve, ale pamatuju, že se mi líbila a snad bych tenkrát dala i 90 procent. Od té doby jsem film viděla ještě asi třikrát a je pokaždé horší... Proto si ho, prosím vás, víckrát raději nepouštějte. Z 90 % jsem klesla asi tak na 50 %, ale protože se většinou snažím být objektivní a nezaujatá a film hodnotit tak, jak napoprvé, nechávám to na 70 %. Takový milý průměr, myslím. A co se mi na tom filmu, po několika zhlédnutích, líbilo míň a míň...? Asi nepřekvapím - Jennifer Lopez. Přišla mi totiž míň a míň důvěryhodná a víc a víc trapná... A přitom - mně ta ženská vlastně ani nevadí a fakt se mi většinou líbí. No ale Ralph Fiennes - ten mi sem prostě neseděl. Zamilovala jsem si ho v Schindlerovi a já ho prostě i tady, jako kongresmena zamilovaného k zbláznění, viděla v tom Spielberkově trháku. Nemůžu za to, ten chlap mi vlezl pod kůži ve zlé podobě. A navíc, ti záporní hrdinové mu jdou líp než tihle nereální romantici!

15. dubna 2007
plakát filmu
60 %

Disclosure

Viděla jsem to před pár dny a už si vlastěn na mnoho nemůžu vzpomenout... To je ale blbé znamení, pane Levinsone.
Tohle nebylo až tak špatné. Podobných scénářů byla napsaná spousta, ale když do toho vstoupí M.D., prostě z toho něco vzejít musí. Jenže Demi Moore? Co se na ní režisérům pořád tak líbí, že jí obsazují (společně s Sheron Stone) do takovýchto rolí? Neříkám, že není hezká, ale dle mého to kouzlo jaksi postrádá. A navíc, herecky zdatná se mi taky zas tak nezdá. Bavil mě ten soud, bavil mě konec, kdy hlavní hrdina zjistil, kdo mu psal anonymní dopisy, to bylo hezké a filmu to nakonec dodalo šmrnc. Ale některé scény bych trochu poposunula jinam. Třeba sekretářka, která je vlastně hodná, ale musela u soudu (je přeci pod přísahou), říct, že jí šéf plácá po zadku? No, tu bych uškrtila, ne jak on, ještě se jí omluví! No dobře, mohlo to být fakt nepříjemné, ale co ta siuace sexuální scény mezi Demi a Michaelem? Jeho rázné "Ne!" zas tak rázné nebylo, mohl chlapec bojovat trochu víc... Bylo to až moc nadsazené a až moc béčkové, ale dalo se na to koukat a téma "prohozených rolí" u tématu znásilnění se mi líbí... (Tedy ne, že bych někoho chtěla znásilňovat!)

15. dubna 2007
plakát filmu
Dědictví aneb Kurvahošigutntag
Dědictví aneb Kurvahošigutntag
90 %

Pulp Fiction

Tak, jak často se po světě cituje třeba kultovní Pulp Fiction, tak často, ne-li více, se u nás citují hlášky nebo předvádí scénky z tohoto nezapomenutelného jednoho velkého vtipu Věry Chytilové. Herci jsou bezkonkurenční a těžko by je někdo nahradil, ty postavy se zapsaly do historie jedna vedle druhé... Bohuš, Vlastička, Irenka, teta, anděl, Doktor a jeho žena, co má ...., i když jsme ji nikdy neviděli a mnoho dalších. Hlášky budou opakovány ještě mnohé generace a to značí, že Dědictví je dalším povedeným režisérčiným tahem. Vadí mi ta scéna s andělem, nevím proč, ve většině filmu se naskýtá alespoň jedna pasáž, kterou bych nejradši přeskočila a tady je to tahle... Ale žádná víc! 90 % dávám už jen za to, že jsem film viděla snad stokrát a věřím, že minimálně jednou tolikrát ještě uvidím... Přesto se vždy znovu a znovu zasměji... :)

2. dubna 2007
plakát filmu
Edův příští krok
Ed's Next Move
70 %

Ed's Next Move

Podobných nezávislých romantických komedií už byla natočená spousta... Ale víte co? Rozhodně lepší, než většina komerčních blbostí. Herecké výkony dobré, příběh milý a hlavně (jak tomu většinou nebývá) vcelku reálný... Mohlo to být trochu víc... barvité... Ale motiv je vynikající. Nechte slušný obličej doma! Přesně tak to chodí. Skoro každá z nás chce hodného chlapíka, ale když je slušňák, je to špatně a točíme se za "grázly"... Je to fajn snímek, který nijak extra nepobaví, zas ale příliš nenudí... A jistě stojí za zamyšlení... Mezi těmi NYC nezavýslými léty však nevyniká tak, jak by mohl!

18. března 2007
plakát filmu
Proměna Placida Lakea
Rebel Placid Lake, The
90 %

Rebel Placid

Tak tohle bylo největším TV překvapením v poslední době! Jen tak omylem zhlédnutá komedie, která dokáže potěšit, je lepší, než očekávaně dobrá komedie. O tomhle jsem vůbec neslyšela. Režisér McNamara? Kdo je to? Nějaký Ben Lee? Kdo je to? Sice jsem film neviděla od začátku, ale do děje jsem se dostala vcelku rychle. Je to o nelehkém životě "odlišujících se" lidí. Je to o rebelství, je to o divné lásce, je to o humoru jim vlastním, je to o bláznech... Ovšem Rose Byrne jako Gemma mě nadchla. Kam se hrabou její menší role ve velkofilmech na tohle! A máma Miranda Richardson jako přerostlá bohémka, která by ráda za syna hippies čtoucí poezii a hulící trávu? Stejně úžasná. 86 minut úsměvů a uvědomování si různorodé společnosti (kariéristé v pojišťovně byli opravdu výstižní) bylo 86 krásných minut a dodnes tak trochu přemýšlím, jetsli bych neměla zkusit vzlétnout... :)

18. března 2007
plakát filmu
Kameňák 3
Kameňák 3
0 %

Ach jo...

Vlastně je škoda, že ty Kameňáky Troška nenatočil pozpátku... Kdyby byla nejdřív trojka, pak dvojka a nakonec jednička, myslím, že ten poslední díl by natolik příjemně překvapil, že by se ta naše hodnocení (mluvím hlavně o redaktorech, všichni uživatelé se s námi neshodují :) posunula o pěkný kus nahoru... Ono to je totiž horší a horší! Nejen, že už neví, koho by tam nacpal, navíc asi neví, kde by hledal! Vidím Trošku, jak chodí se zápisníčkem a zapisuje si vtipy... Jenže pane Troška, to jste si radši měl ty vtipy vymyslet, aby jste neopakoval tisíckrát opakované. Ty hospodské scény tady jsou už mnohem víc než trapné! A babka Kropáčková nebo jak se jmenuje? Můžu Vám říct, že potkat tu chudinu herečku, zeptala bych se jí, kolik za tohle dostala. Doufám, že zajistila i svoje pravnoučata... Často přemýšlím nad tím, kolik by mi musel režisér nabídnout, abych se do podobného projektu pustila... Nevím, přiznám se, že bych se možná nějakou slušnou částkou ukecat nechala... :) Ovšem pak bych si obarvila vlasy a zašla bych za doktory z plastické chirurgie s.r.o... Ale pozor: nepodceňuji všechny herce! Například takový Laufer, Paulová a vlastně i Vydra - byli dobří... Jenže stálo jim to za to?

18. března 2007
plakát filmu
10 %

Suzanne Somers

Tak tohle je zářný příklad komedie, jak já říkám, odpadní! Na podobné filmy se dívám jen pro to, abych mé nadšení pro film trochu vykompenzovala (kdybych sledovala jen ty dobré, byla bych pro svou posedlost sevřená kazajkou). A musím je sledovat sama, protože mi je za tvůrce velmi trapně a když je poblíž mne někdo jiný, stydím se za ně a červenám se... Vlastně je mi jich líto, i když... můžou si za to snad sami, ne? Asi třikrát jsem se usmála (Možná i zasmála), nevím už čemu, každopádně mě na závěr potěšila Suzanne Somers vystupující z limuzíny. Nečekala jsem, že se tam vážně objeví. I když: bylo to dobře nebo špatně? Proč se do tohohle má oblíbená máma z Krok za krokem pouštěla? A vůbec: o ostatních ani nemluvě. Chrise Kleine jsem neměla ráda nikdy a nejen, že je mi velmi nesympatický, navíc jsou všechny jeho role přiblble stejné! Heather Graham? Neříkám, že jde o vynikající herečku, ale sakra, ta holka už něco předvedla a možná by byla bývala předvedla i víc, kdyby se neukazovala v podobných ptákovinách! A Sally Field, která zářila např. ve Forrestovi? Ta sice byla v roli dobrá, ale stejně: za tohle bych jí zaškrtila. Copak oni nečtou předem scénář či co? No, stejně za tu Suzanne Somersovou dávám 10 %.

18. března 2007
plakát filmu
Jarní příběh
Conte de printemps
60 %

Conte de printemps

Myslím, že jsem u toho trošku pospávala, takže mi uniklo pár scén. Ale hlavní zápletka ne a ani konec, i když si ho jaksi (po pár dnech) nemůžu vybavit... Byl to hezký snímek, určitě se mi líbil a některými zápletkami jsem byla přímo nadšena... Jenže proč si pamatuju jen úryvky? To může znamenat jediné. Chybělo tomu to podstatné, a to poutavost a vtáhnutí do děje. Navíc, hlavní mužský hrdina, Hugues Quester, mě opravdu nepřesvědčil. Měl to být svůdný džentleman nebo tak něco. Ale jeho podivná chůze, nehezká postava a zvláštní šklebení mi akorát kazilo dojem. Hlavní dvě hrdinky však, právě naopak, příjemně překvapily... Výborně se do role dokázaly vžít. Ovšem té filosofie tam bylo snad až trochu moc. Filosofie mě baví a zajímá, ale tomuhle jsem prostě chvílemi nerozumněla. Snad se v tom scénarista a režisér patlali, až se přepatlali... Avšak, když vezmu v úvahu, že k tomuto snímku stačili úplně bohatě 4 mladé neznámí herci, jeden byt a jedna chata, mám chuť to vychválit... A tak si jista nejsem svým hodnocením a možná že ho po druhím zhlédnutí (jestli na něj budu mít někdy náladu) změním, ale k té sedmdesátce to vytáhnu... I když ne - 60 %... To za to, že mi nedošel smysl toho všeho!

18. března 2007
plakát filmu
Mlčení
Tystnaden
80 %

Tystnaden

Film o jednom děsivě působícím hotelu, ve kterém se za pár dní odehraje sesterská hra plná lásky a nanávisti. Film, který většinu času mlčí, avšak i z nejtiššího ticha (zajímavostí je nevkládaná hudba) na vás křičí svou tíživou atmosférou. Je to drama, ale chvílemi dokáže působit skoro hororově. Zrůdnost v každé z filmových postav naznačuje, že zrůdami jsme vlastně všichni - jen každý jiným způsobem. Vcelku nudný snímek, ve kterém Bergman opravdu šetřil dialogy, a který je však svou němotou a vleklými scénami vlastně poutavý. Nechutné myšlenky ("sperma páchne, po oplodnění jsem smrděla jako zkažená ryba") zní tolik reálně, až se vám z toho může zamotat hlava, v horším případě udělat zle. Pocitově a herecky dokonale odvedené filmové dílo, u něhož málokdo vydrží je tvořeno pro náročného diváka a, jak jinak, náročným režisérem. Však tři úhlavní postavy (Lindblomová, Thulinová a Lindstrom) ze sebe vydávají herecké nenapodobitelné výkony ve scéně za scénou. Ať už erotickou, tichou nebo "ječící". Mlčením završuje Bergman svou psychologickou trilogii, je to však jediné dílo, které jsem prozatím z této série měla možnost spatřit. Snad proto jsem byla vcelku šokována. A vy budete taky! Po otevřeném závěru jsem zůstala sedět jako opařená a přemýšlela jsem, čím si spravím náladu. (Rozhodně nedoporučuji v depresích! :) Mimochodem, skvělá Bachova hudba. Ne, že by jí tam bylo mnoho, ale sedí dokonale. Z celku jsem byla trochu zklamaná a trochu příjemně překvapená, ale vlastně jsem od Bergmana něco podobného očekávala. Lepší je na film jít s tím, že víte, do čeho jdete. Zaručeně ale bude převeliké většioně diváků stačit vidět tento černobílý snímek jen jednou. Dávám 80 %, a to především za bravurní herecké výkony a tíživý, přesto velmi dobrý scénář.

14. března 2007
plakát filmu
40 %

Šíleně šílené

Vím, že bych neměla vkládat názor, dokud nespatřím celý film, ale tentokrát udělám vyjímku. Alespoň mě to donutí zhlédnout i druhou polovinu a názor doplnit. Tak jsem v noci po příchadu z práce zapínala TV jako kulisu pro usínání a co nevidím, Šílený Max. Ále, skoro debut Gibsona, říkám si, na to se podívám. Prvních asi 15 minut jsem zůstala zaražená a skoro nedýchala, nemohla jsem rozdýchat to, že jde o takovou "hovadinu"... Nesympatičtí herci, skoro amatérské provedení a spíš vtipná než děsivá atmosféra. S každou novou scénou jsem se víc smála a kdybych tohle měla hodnotit jako parodii, pak mé procentuální hodnocení jistě stoupne. Ale je pravda, že jakmile na scénu vstoupil sympatický Mel, počalo mě to bavit. Až zhlédnu zbytek filmu, nemyslím si, že se můj názor o půlku vyhoupne, ale jsem si jistá, že to trochu stoupne. Tohle je ten typ filmu, který postupem času přidává na intenzitě. Ale stejně... Proč se všichni chovají tak nelogicky a divně? A proč jsou motorkáři spíš jako loupěžníci z dědy Mrazíka (alespoň pohybově)? Nebude to šálek mé kávy... Ale jsem ráda, že díky Maxovi vplul na scénu Mel Gibson s šíleně modrýma očima a, jak se v posledních letech zjišťuje, s šílenou filmovou fantasií. Tak šílený Mele, máš štěstí, že jsi nezůstal u podobných béček... I když kultovních... (Proč je kultovní tohle, to asi nepochopím.) Jo, málem bych zapomněla ohodnotit tu příšernou hudbu, která mě rozčilovala a nakonec donutila TV vypnout, protože u toho bych neusnula nikdy. A když ano, pak bych chtěla vidět ty noční můry!

14. března 2007
plakát filmu
Hlava rodiny
Father of the Bride
70 %

Remake Nevěstina otce

Vcelku milá komedie, která se za sebe pro tentokrát vůbec stydět nemusí. I když je v tom Steve Martin, vtipy nejsou vůbec přiblblé. Tedy někdy ano, ale tak nějak mile. Martin to táhne a umocněn skvělou Diane Keaton dali dohromady moc příjemný pár. Je to jedna z lepších rodinných oddychovek, která i přes časté TV opakování neomrzí. Ale přesto: pokud neznáte Nevěstina otce, Hlavu rodinu si skoro zamilujete. Pokud jste však dříve viděli film Minelliho s Liz Taylorovou a Spencerem Tracym v hlavních rolích, který Hlava rodiny "remakuje", budete nuceni srovnávat nesrovnatelné a hodnocení sakra klesne dolů. Já viděla dříve Hlavu rodiny a jen díky tomu zůstávám na sedmdesátce... :)

14. března 2007
plakát filmu
Jako dým
Holy Smoke
60 %

Holy smoke

Já si nemůžu pomoct, ale i když tento film nehodnotím nijak špatně, nemohla jsem mu nedat šedesát. No, možná 65%. Ačkoliv se mi líbil, i když herecké výkony byly bezchybné a konec reálný a hezký, něco mi na tom vadilo, ale co? Já vlastně ani nevím, zda něco přebývalo, nebo naopak chybělo! :) Kate Winslet to celé táhne a filmová hrdinka jí dokonale padla. Trochu mi ale vadily ty její dialogy s Harveym. Byly příliš nereálné. Snad mi tam chybělo chycení! Ano, opravdu jsem napsala chycení, Ten film Vás ani na záčátku, ani v polovině, ale ani na konci nevtáhne do děje. Jako bych byla pouhý divák. Samozřejmě, vždycky jsme pouhými diváky, ale v tomto případě nám to režisérka dává najevo. Je to příběh, který vám dovolí ho zhlédnout a pak vás opustí, jako by to někdo vyprávěl. Zatímco u těch filmů, které to "chycení" nepostrádají, se sžijete s hlavními hrdiny. Fandíte jim, nenávidíte je, chcete být s nimi! Jako když čtete knihu. Holy smoke nedával vůbec prostor fantazii, jen si odehrál pár not na své osnově a jak dozněl poslení tón, dozněla i vaše účast. Tak básnicky jsem to říct v plánu neměla, ale myslím, že to vyjadřuje můj názor jak jsem chtěla. No, nominaci na Lva se skoro divím, kdybych měla vytáhnout velké plus, pavděpodobně by to byla hudba.

13. března 2007
plakát filmu
Vysíláme zprávy
Broadcast News
80 %

James L. Brooks

Sympatický vousatý pán James L. Brooks není režisérem, který by se mohl chlubit dlouhosáhlou režijní filmografií, ale za to je panem režisérem, jehož snímky, a to do jednoho, byly obsazeny těmi nejúžasnějšími herci, oceněny těmi nejrůznějšími cenami a sledovány nejrozličnějšími diváky. Prostě a jednoduše: na co sáhl, to se mu povedlo. Snad nejlepší a nejznámější filmy Brookse jsou: oscarová Cena za něžnost a "nicholsonův" trhák Lepší už to nebude. A tyto pozoruhodná díla doplňuje i drama/komedie Vysíláme zprávy. Brooks rád řeší vztahy a milostné problémy a rád vštěpuje svým postavám velmi podivné charaktery. Jeden bláznivější než druhý. To se dá říct i o třech hlavních hredinech "Zpráv". Holly Hunter předvedla emancipovanou inteligentní ženskou a předvedla ji sakra dobře. Důkazem je nejedno ocenění kritiků. Ani William Hurt a Albert Brooks neušli pozornosti. Jak by mohli - vždyť byli skvělí. Asi od poloviny filmu se zápletka milostného trojúhelníku rozjede naplno a jak čas běží, drama stupňuje. Nakonec vlastně nevíte, kterému muži tu "žádanou ženskou" přát. Následovný dodatek (závěr filmu) o 7 let později... A Vy jen napjatě sedíte a čekáte, co z toho vyleze. Kdo s kým? Kdo kde pracuje? Probůh, čí je to dítě? Ale víc už neprozradím. Mini výstup Nicholsona také rozhodně nebyl na škodu, přesto nechápu, proč mu byly uděleny jakési ceny. Za to, že prošel před kamerou a jednou se usmál z filmové obrazovky? Mimochodem: bláznivka Joan Cusacková do toho skvěle zapadla.

12. března 2007
plakát filmu
Milujte svého zabijáka
Confessions Of A Dangerous Mind
90 %

Rockwell!

Příběh Chucka Barrise jsem pořádně dlouho míjela velkým obloukem a ne náhodou. Neslyšela jsem na něj žádnou chválu a dokonce mi jedna z mých sester pravila: "Větší blbost jsem neviděla, musela jsem to po půl hodině vypnout!" Jenže to byla právě ta blbost. Po půl hodině může dostat teprve film ten správný spád. A tak, když se včerejší noc staly mými společníky opěvované celebrity, cítila jsem se jako doma (já vlastně byla doma). Tedy ne kvůli celebritám. Kvůli filmu, který mi sedl. Sam Rockwell mě překvapil jak nejlépe mohl a showman Chuck je jistě to nejlepší, co kdy předvedl. I Drew byla skvělá. I George... Vlastně všichni. Je pravda, že to snad bylo přeplácané... Jako když si přesolíte těstoviny, ať na ně naplácáte cokoliv, tu sůl už neodstraníte a výsledek bude poněkud jiný. Divný. Ale může být dobrý. A mně se "zabiják" dobrý zdál. Retro styl a skvělé herecké výkony a specifická režie Clooneyho... Dobrý humor, výborná hudba, pestrý Kaufmanův scénář... Co dodat? dávám 90%. Málokdy mě hlavní hrdina překvapí tolik, jako včera Sam!

11. března 2007
plakát filmu
Kameňák 2
Kameňák 2
10 %

Plyšový lev

Tak jsem poprvé viděla dvojku této české filmové odstrašující trojice celou. A nelituji. Protože nějhorší herecké výkony v historii filmu by přece každý filmový fanoušek vidět měl, ne? Nemluvím ale o všech hercích, na to pozor. Naopak si myslím, že někteří byli vlastně dobří. Třeba takovou Lauferovu tchýni bych vážně doma nechtěla. Buď je tak šílená nebo to tak dobře zahrála! :) Zvláštní mi přišlo, že ačkoliv některé vtipy byly opravdu vtipné, nezasmála jsem se ani jednou. A scénář? Znásilňující babička, které se neubrání mladé policisté? Ježiši, horší už to být nemůže. A proč do toho cpát Maxu a Vondráčkovou? Ten Troška po tom Plyšovém lvovi asi fakt toužil!

11. března 2007
plakát filmu
Vzhůru nohama
Head Over Heels
50 %

Neštvěte mě!

Já vůbec nevím, jak tohle ohodnotit. Sympatičtí hlavní hrdinové a i docela pěkná romantická komedie, kdyby ji nepodtrhli těmi svými šílenými vtípky, které trapnější být nemohou. Á, už zase záchod a smrad, přitroublé modelky (zvlášť ta, co pořád vráží do nábytku je skvělá), někdy velmi slabý scénář a špatně oblečená hlavní hrdinka. (Vím, to bylo schválně)... Když ono by stačilo pár tahů a vytáhli by to o tolik výš. A to mě vždycky akorát tak naštve! No, ukecali mě, 50%.

11. března 2007