AdiegoA

Jméno
Mirek
Věk
37 let (Lev)
Bydliště
Zapadlá vesnička v krásné šumavské přírodě. Pokud znáte alespoň město karafiátu Klatovy, tak vězte, že bydlím nedaleko.
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
50 %

Po všech stránkách průměrná kriminálka, ale celkem jsem se bavil. Nebylo to natočený vůbec špatně a Samuel Jackson si hlavní roli patřičně užíval. Duo záporáků bylo také nad míru fajn, zvlášť Christian Bale. Jinak jsem teda musel ocenit střelecký kvality Shafta, protože co druhá rána, to zásah :-)

23. ledna 2008
plakát filmu
Juno
Juno
90 %

Další komedie na téma nechtěné těhotenství? To je tak jediné srovnání s Appatowovou Zbouchnutou můžu učinit. Juno je chytrá kombinace drama a komedie v příjemném nezávisláckém duchu. Tohle téma míjící mainstreamové panely mě hodně potěšilo. A navíc Ellen Page v hlavní roli je neuvěřitelně skvělá ...

22. ledna 2008
plakát filmu
Tenkrát na Západě
Once Upon a Time in the West
100 %

Nedávno jsem si osvěžil Tenkrát v Americe. Dnes jsem viděl další Once upon a time. Příští stanice dolarová trilogie. Sergio Leone musel být génius. Jakmile se totiž podívám na Hodný, zlý a ošklivý je to pro mě jasně nejlepší western. Jakmile vidím Tenkrát na Západě, je to pro nejlepší western ... Leone měl úžasné obrazové cítění a dík jeho příjemně pomalému tempu vyprávění ještě vynikalo. Už jen samotný příjezd Harmoniky je vizuální extází. Režisér navíc dokáže vystupňovat atmosféru až do infarktových okamžiků. Tomu navíc hodně napomáhá snad nejkrásnější hudební podklad, co jsem kdy slyšel. Pár tónů, a co to dokáže s člověkem udělat.Ani nevím kterého z herců bych měl vyzvedávat. Ti tady předvedli tak kompaktní výkon, že si zalouží pochvalu jako skvěle fungující celek a ne jedinec.Při finálním souboji mi i vstávaly chlupy na rukou... Je to prostě úchvatné dílo a jeden z žánrových vrcholů.

21. ledna 2008

Na televizní poměry opravdu celkem slušivá vizuální stránka. Ale to je spolu s Ericem Stoltzem a Lou Diamondem Phillipsem (mám ho prostě celkem rád) tak všechno. Vykonstruovaný příběh, zdaleka se nezakládající na faktech, mě doslova štval a každý díl to mělo příběhově obrovský výkonostní sešup. Konec byl už vysloveně debilní. A za roztomilým kukučem Catherine Bell se skrývá jen další panenka bez talentu.

20. ledna 2008
plakát filmu
Eorin shinbu
Eorin shinbu
80 %

Ještě se mi nestalo, abych byl z jihokorejské komedie, popřípadě romantiky zklamán. Ani tentokrát to tak není. Tenhle snímek je z 90 % takovou lehčí rozvernou komedií a já se sice nesmál až bych ze židle padal, ale rozhodně mi úsměv z tváře nezmizel za ty necelé dvě hodiny asi ani jednou. Příběh je příjemně originální a hlavní protagonisté hodně sympatičtí. A i když to není tak citově nabušené, jako jiné korejské filmy, závěr pohladí po duši a já si zas jednou připadal jako v pohádce.

19. ledna 2008
plakát filmu
Horečka sobotní noci
Saturday Night Fever
60 %

Ačkoli jsem měl asi tak pětkrát pocit, že je hlavní hrdina na zabití, tenhle příběh jako ze života, sem tam v trochu jiných interpretacích, sedí na 70 % mých kámošů a o to snad šlo ne, natočit sealistický snímek s lehčím nadhledem. Navíc Travolta solidně hraje a opravdu výborně tancoval! O hudební stránce snad netřeba mluvit, to se musí slyšet, paráda. Má to solidní nášlap k 70 %, tak možná příště.

13. ledna 2008
plakát filmu
90 %

Úžasný subjektivní filmový zážitek. Snad ještě nikdy nesvištěli kulky tak blízko samotného diváka. V akčních scénách je Ridley jako buldog. Neuhne před ničím a tam kde by jiný režisér řekl střih, on jde ještě dál. Vizuálně je to výborné a "písečné" kamerové filtry dělají svoje. Navíc je ve filmu přehršel nezapomenutelných, emocionálně silných scén. A ta herecká sestava, to je lahůdka. Především Bana, Sizemore a Fichtner mají hodně výrazné postavy. A hláška Orlanda Blooma: "Já jsem jim to přišel nandat, pane.", mluví za všechno.

12. ledna 2008
plakát filmu
Batman
Batman
90 %

První a zároveň nejlepší Batman. Burton ponořil Gottham do tak ponuré atmosféry, že vyrovnat se dokázal pouze on sám druhým dílem. Příběh je celkem přímočarý (ke konci se do toho začnou plést flashbacky do minulosti). Keaton je jako Batman celkem přesvědčivý, jako Waynovi to sem tam skřípalo, ale rozhodně patří k těm lepším "batmanům". Jack Nicholson předvedl výtečného záporáka, kterého během let v netopýří sérii nikdo nepřekonal a nejspíš nepřekoná. Výborný zážitek.

12. ledna 2008
plakát filmu
Talentovaný pan Ripley
Talented Mr. Ripley, The
80 %

Mrazivý thriller se skvělou zápletkou a dopodrobna vykreslenými charaktery. Především druhá půlka, kdy se Ripleymu vše hroutí jako domeček z karet mě dokonale strhla. Lví podíl na tom má přesvědčivý (a výborný) Matt Damon. Dokonce i Jud Law, kterého jinak nemusím zahrál víc než dobře. Zato nepříliš krásná Gwyneth Paltrow byla protivná za rámec únosnosti (řadím ji na první místo v kategorii nejnenáviděnějších hereček).

11. ledna 2008
plakát filmu
3:10 Vlak do Yumy
3:10 to Yuma
80 %

Na westernech jsem vyrůstal a vůbec první videokazeta, kterou jsem strkal do videa byl Vinnetou. Škoda že se k reinkarnaci dostal právě Mangold. Atmosféru divokého západu totiž silně přikrášluje a inovuje a přestřelky těžce nezvládá (no za tu poslední čtvrthodinu bych mu rozbil hubu). Na druhou stranu práce s postavami mu jde a chemie mezi hlavními hrdiny je znatelná (nemyslím přitažlivost :-). Russell Crow hraje dle mého názoru na oscara a jeho desperát je opravdu výživný. Bale je daleko přímočařejším hercem, ale po půlce filmu se rozjíždí na plný plyn. Čáru přes rozpočet všem však dělá ďábelský Ben Foster (ve 30 dní dlouhá noc to samý, to mě podrž). Těch 80 % je proto, že jsem ještě neviděl Jasseho Jamese a solidní western jsem dlouho neviděl. Ale klikaře Mangolda dlouho nechci vidět.

11. ledna 2008
plakát filmu
Klikař Charlie
Good Luck Chuck
70 %

Já nevim jak je to možný, ale líbilo se mi to. Na romantickou komedii to má celkem slušnou zápletku a hlavní dvojka je příjemná. Jessica Alba je roztomilejší než kdy jindy a když na to přijde tak zatraceně sexy. Dane Cook je sympaťák dosahující polovičního charisma Ryana Reynoldse. A tučňákům jsem nemohl odolat už v 50x a stále poprvé (tak nějak se mi to zdálo až moc vypůjčený). Guilty pleasure jak vyšitý.

11. ledna 2008
plakát filmu
Pýcha a předsudek
Pride & Prejudice
80 %

Od Jane Austenové jsem nikdy nic nečetl a filmové verze romantické autorky mě taky příliš nezajímaly. To bude dost možná platit dál, ale kouzelník Joe Wright mě ráznou ranou přímo do svalu srdečního naučil neznevažovat sílu těchto děl. Ačkoliv se zjevně teprve rozkoukával a jeho vizuální cítění naplno nerozpuklo (Pokání je vizuální orgasmus), věděl Wright naprosto přesně co chce. Spletitý příběh v několika úsecích působí dost těžkopádně, ale příběhová linie pana Darcyho a Lizzie je zkrátka úžasná. To že Wright donutil princeznovsky krásnou Keiru (zato sexy ona nikdy nebude) hrát, je třešnička na dostu. Emocionální rozjezd Wrighta k nebeským výšinám.

10. ledna 2008
plakát filmu
Dějiny násilí
History of Violence, A
80 %

Právě tímto filmem jsem začal Cronenberga vnímat. A vyplácí se. Vydolovat totiž ze sotva průměrného béčkového námětu "áčkovej" produkt nedokáže každý (umím si představit, že u běžného rutinéra by to skončilo jako akční výplach). Viggo Mortensen praštil s jednorozměrnými rolemi a roste do oscarových ambic, Maria Bello byla vážně sexy a ve scéně na schodech bych si s Viggem nejradši vyměnil místo. A slizkých mafiánů na plátně snad nikdy nebylo tolik.

10. ledna 2008
plakát filmu
Tahle země není pro starý
No Country for Old Men
70 %

Zdá se mi, jako by se bratři Coenové za ta léta vyčerpali. Atmosféru sice opět vykreslili perfektně a herci pod jejich taktovkou předvádějí maximum. Nicméně šokujícího násilí jsem se dávno přejedl a laxní tempo příběhu občas není nejvhodnější. Coenové až příliš často odvádí pozornost doslova tupými scénami, které nejen že se nehodí, ale film shazují. Největší problém jsem měl s poslední čtvrtinou filmu, která odpráskla důsledně budovaný charakter snímku. Brolin a Bardem jsou bezkonkurenční a já jim těch 70 % dám, ale je to s odřenými zády.

10. ledna 2008
plakát filmu
Intimní detaily
Up Close & Personal
50 %

Všehovšudy průměrná romance, která má několik tak pitomých dialogů, že to ani Redford a Pfeifferová nedokáží zachránit. Chtěl jsem dát 60 %, ale protože mi segra hned na začátku prozradila konec, nemůžu (i tak to bylo průhledný jak křišťál). A že by banda vězňů, která neměla ženskou už léta, neznásilnila reportérku jen kvůli tomu, že jedou naživo ??

6. ledna 2008
plakát filmu
Sahara
Sahara
70 %

Mě se tahle crazy akční jízda líbila. Nese se to v duchu Indiho Jonese, mixovanýho Bondem, Ethanem Huntem, a Johnny Englishem. Není to možná tak plnohodnotné, ale kdo taky mluví o tom to brát k smrti vážně. Vizuální stránka, hudba a střih v akčních scénách mi nepřipadaly vůbec špatné a Matthew McConaughey byl v hlavní roli jako ryba ve vodě. Zahn byl tak trochu navrch a Penelope Cruz (ač tu tak prý působit neměla) je jako "Dirk Pitt-girl" překousnutelná. Nevím proč se to tak masově nelíbí (tady máme skoro 70 %, ale jinak to má kolem 50tek). Příjemné guilty pleasure.

6. ledna 2008
plakát filmu
80 %

Přestože jsem Gibsonův film viděl už asi po páté, stále jsem se skvěle bavil a dojímal u konečného SVOBODÁÁÁ (teda ten Pavel Trávníček, to je děs a hrůza ...). Nepřehlednost bitev Gibson nahrazuje krvavostí a pro mě osobitou kamerou. Sophie Marceau je doslova a dopísmene nádherná a já nemám co dodat. Výborný historický velkofilm!

5. ledna 2008
plakát filmu
Amorův úlet
Pleasure of Your Company, The / Wedding Daze
40 %

Tohle je přesně ten případ nevyužitého potenciálu. Podle jmen a režiséra se sice nedala očekávat komedie roku, ale nemusela z toho být zývačka roku. Viděl jsem to před 2 dny a nepamatuji si, že bych se zasmál. Jason Biggs je solidně dobrý (ten chlap v sobě potenciál má, ale už se od něj něčeho solidnějšího asi nedočkáme), Isla Fisher (nymfa z Nesvatbových) je hodně roztomilá a obě jejich rodiny značně pošahaný (a není to bohužel vtipný).

5. ledna 2008
plakát filmu
80 %

Jeden z nejlepších Weirových filmů co jsem viděl. Přesto mám stále pocit určité averze. Weir totiž některé postavy dovedl přesně tam, kam jsem nechtěl. Navíc se mi zdálo silně nevyrovnané tempo filmu a přílišné soustředění druhé půlky především na dvě postavy. Ale já se s tím nějak srovnám, protože kladů, které nakonec převažují je daleko větší procento. Ať už je to skvělá poezie, dobrý Hawke a R.S. Leonard, skvělý Williams nebo nádherná vizuální stránka.

4. ledna 2008
plakát filmu
Vertigo
Vertigo
90 %

Úžasná přednáška filmových kvalit geniálního Hitchkocka. Doslova podmanivá atmosféra podbarvená až nepříjemně štiplavou hudbou (přesto to má znamenat klad). Kim Novak a především skvělý Stewart předvádí výborné výkony a ve finále jejich postavy vygradují do neuvěřitelných emočních výšek. O čem jiném bych mohl prohlásit, že je to nadčasové ?!

4. ledna 2008
plakát filmu
Pelíšky
Pelíšky
80 %

Nějak z toho mám jiné pocity než kdysi. Tak, kde jsem se smával s ostatními, vidím daleko temnější stranu. První půlka jede v úžasném komediálním tempu, o to větší škoda, že táhne dolů tu lepší druhou část, kdy se fóry už jen ledabyle povalují. Nicméně kontrast mezi hereckými polohami Donutila a Kodeta, nebo třeba Stašové a Vašáriové funguje daleko lépe, než kde jinde. Až na mladší filmovou generaci jsou to samé skvělé výkony.

2. ledna 2008
plakát filmu
Plán hry
Game Plan, The
70 %

Těšil jsem se, dočkal jsem se a nejsem zklamaný. Přestože se Rock pustil do vod, ze kterých se dá jen těžko ždímat originální námět, obstál slušně. Navíc dokázal, že jeho herecký repertoár je širší, než by do něj kdo řekl (nebude sice nikdy akční žánr a charakterní herectví kombinovat na takové úrovni jako třeba Will Smith, ale co je cool je až na půdu). V těchto typech komedií bývá často ošemetné obsazení dětského hrdiny (ne tisíckrát, ale milionkrát z toho vyleze rozmazlenej a uvřeštěnej zmetek). Ovšem Medison Pettis je roztomilá naštěstí tak akorát. Nechybí ani trademark téměř všech fotbalových komedií, obr-namakanej černoch, kterej je citlivější než teta Běta z Dolní Polní. Navíc přerod z alibistické celebrity do role milujícího otce zvládá Rock místy skvěle, místy fajn. Kamera i hudba jsou esměs příjemné a neobjevné ani neurážející. Největším záporem je monstrózní délka, která se nejen nehodí, ale doslova zabíjí. Tohle celé se dalo zvládnout za 90 minut! P.S. Christine Lakin alias Al Lambertová, která je v titulcích postavená docela vysoke se ve filmu mihne asi tak pět sekund a v závěrečných titulkách asi tak 15 sekund tancuje vedle Rocka v prostřizích. Tomu říkám kariéra. ... a ještě jedno P.S.ko Kdopak pozná drsnou protivnici Stathama z Kurýra dvojky ? :-) ... jo a ještě, už vážně poslední, P.S.ko Vin Diesel prohrává jako Ochránce na celé čáře.

2. ledna 2008
plakát filmu
Looney Tunes: Zpět v akci
Looney Tunes: Back in Action
30 %

No tak tohle je něco. 10 % za Brendana Frasera, 10 % za to, že si Bill Goldberg nesthnul triko a 10 % za Willy Coyota, kterej byl z bandy animáků vždycky ten nejlepší. Jinak bych celou tuhle absurdní frašku nejradši vymazal z povrchu zemského.

1. ledna 2008
plakát filmu
60 %

Bratři Farrellyové přišli s opravdu krásnou myšlenkou, ovšem její realizace je někdy dost těžkopádná a vratká. Přesto, když seženete Matta "Bourna" Damona a především skvělého Kinneara do hlavních rolí a bezmála božskou Meryl Streepovou s příjemnou Cher (její parodie na sebe samou byla opravdu fajn), aby jim kryly záda, rozhodně to dost lidí přiláká. Být to o třídu vtipnější, nebo o dvě víc drama, byl bych spokojenější.

31. prosince 2007
plakát filmu
Velké naděje
Great Expectations
80 %

Je pravda, že Cuarona jsem v tom příliš nepoznával, ale nakonec se mi jeho režijní zpracování s přehršelem působivých scén s odlehčenou poetičností korejských záběrů líbil. Nakonec jen to, že se do sladkobolných vod pustil s vidinou něčeho nekonvečního se musí ocenit. Ethan Hawke je přesně ten typ, kterýmu dokonale věřím zamilovanýho troubu až po uši, i upgradovanou verzi lehce opancéřovaného světáka. Gwyneth Paltrow jako "bezcitná hráčka", na to že ji nemám rád, ušla. A De Niro, ach, Robert byl skvělý jako vždycky, jinak ho ani neznám!

31. prosince 2007