avatar uživatele

pekos

Jméno
Peter Košnár
Věk
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Den nezávislosti: Nový útok
Independence Day: Resurgence
70 %

Nie je scifi ako scifi

Sci-fi je žáner, na ktorý nedám dopustiť, najmä vtedy, ak za ním stoja osvedčení tvorcovia tohto žánru. Bohužiaľ, tentoraz sa nenaplnili moje očakávania, film skĺzol do jednej veľkej akcie, ktorá sa nezastavila takmer počas celého filmu, no záverom, pri odchode z kina človek žasol, že sa vlastne nič nové nedozvedel. Mimozemšťania ničím neprekvapili a prvý príbeh Indenpendence Day z r. 1996 bol v porovnaní s ID 2 vrcholom filmárskeho umenia. Remeselne je nový ID 2, ako vždy u majstra Emmericha, na vysokej úrovni, no to ešte nerobí film filmom, zvlášť nie u scifi žánru. Pre milovníkov ID 1 je to však povinná jazda, keď nie v 3D kine, tak aspoň doma z DVD či BD.

31. října 2016
plakát filmu
Barney Thomson
Barney Thomson
90 %

Black is Black

Filmy, v ktorých hrá Robert Carlyle sú vždy skvelé, práve pre herecké výkony tohto herca. V komédii B.T. dokázal, že poloha komického herca mu sedí rovnako dobre, ako úloha v dráme alebo v sci-fi. Scenár tohto filmu je poriadne pritiahnutý za vlasy, no spracovaním a režisérskym vedením postáv si zaslúži takmer absolutórium. Napriek tomu, že pri prvom vzhliadnutí filmu odhalíte zápletku, pri druhom sledovaní sa budete venovať hercom a ich mimike a budete si vychutnávať jednotlivé scény aj s dialógmi. Film pre dospelých.

17. října 2016
plakát filmu
Bohové Egypta
Gods of Egypt
80 %

Fantázia

Nie je mnoho filmov, ktoré dokážu preniesť dospelého človeka do sveta rozprávok. Tvorcom filmu Bohovia Egypta sa podarilo vytvoriť atmosféru počiatku vekov, kedy bohovia žili s ľuďmi a vytvoriť fiktívny príbeh o láske, cti a spravodlivosti. Táto rozprávka pre dospelých nie je filmom, na ktorý budú stáť zástupy v kinách, no film mal spád, herci boli sympatickí, neprehrávali a očakávaný záver, kedy musí dobro zvíťaziť nad zlom sa dostavil.
Príjemný film pre tých, ktorí sa nechajú radi unášať fantáziou a neskutočným svetom.

21. července 2016
plakát filmu
Titanic
Titanic
80 %

Romantika

Opakovanie neškodí, vidieť po mnohých rokoch tento film nebolo vôbec na škodu. Pozerať sa na utrpenie mnohých síce nie je romantické, no príbeh dvoch mladých ľudí v tomto filme bol viac ako romantický. Film natočený s maximalistickým prístupom autora a štábu je zaujímavou sondou do pocitov tých, ktorí katastrofu neprežili.

29. března 2016
plakát filmu
"Věc"
The Thing
80 %

COLD

Po mrazivom a skvelom The Thing z r. 1982 vznikol Prequel, ktorý sa pokúsil naznačiť, ako vznikli problémy amerických polárnych bádateľov. Scenár The Thing 2011 vznikol nezávisle od predlohy pôvodného filmu, no problémy s Vecou, tentoraz nórskych polárnikov, sú úplne rovnaké. Vizuál filmu nebol vôbec zlý, príbeh mal spád a keďže očakávať od monštra z vesmíru sa nedalo nič iné, vyvražďovačka polárnikov je v príbehu samozrejmosťou. Ku cti filmárov slúži fakt, že poslednou scénou ukončili príbeh tam, kde začínal pôvodný film z r. 1982. Mrazivo dobrý film na opakované použitie.

21. března 2016
plakát filmu
80 %

Action

Skvelý akčný sci-fi film s jasnou zápletkou. Napriek určitej predvídateľnosti konca príbehu je tento film a jeho 91 minút skvelou zábavou, opakovane pozerateľnou, najlepšie z BluRay disku.

18. března 2016
plakát filmu
Konečná
The Last Stand
90 %

Simple And Good

Film pre každého fanúšika Arnolda, takto je možné jednoducho charakterizovať tento snímok. Nemôžem sa ubrániť pocitu, že tento scenár písal niekto, kto myslel od začiatku, že policajta pred dôchodkom bude hrať práve Arnold. Ak si odmyslíte logické chyby a prijmete, že hlavnou úlohou tvorcov je zabaviť filmového diváka, je tento film skvelý pre oddych a je pozerateľný i viackrát. Rozhodne si ho nesmiete však zameniť s akčným filmom alebo thrillerom. Ale to asi každý po skončení filmu pochopí.

14. března 2016
plakát filmu
Pátá vlna
The 5th Wave
50 %

Odvar

Hollywood chŕli postapokalyptické filmy jeden po druhom. V tomto príbehu nám ľudstvu už odzvonilo, pretože "tých druhých" nevieme rozoznať od ľudí, a tak nám hrozí vyhubenie. Škoda, filmy s mimozemšťanmi vedia byť zábavné, ale tento film, ktorý vsadil na malého a trochu staršieho diváka, mnoho akcie nepriniesol. Niekoľko digitálnych scén je síce pôsobivých, no sú krátke, odohrajú sa na začiatku filmu, a potom je to už len "prechádzka tmavým lesom".
Pozitívom filmu je však dobrý herecký výkon dospievajúcej Chloe Grace Moretz, ktorá sa pre divákov do veku 10 rokov môže stať veľkým hrdinom. Filmu by možno prospelo, ak by ho natočil Quentin Tarantino.

16. ledna 2016
plakát filmu
Výchozí bod
I Origins
100 %

SKVELÉ

Každý dobrý film je pohladením duše. Tento príbeh, jednoduchý ale priamočiary, so skvelými scénami a bez veľkých nákladov, zanechá v divákovi nezmazateľnú stopu, ktorá v ňom rezonuje ešte dlho po skončení filmu. Zaujímavý a citlivý príbeh, zakončený tým najlepším spôsobom, aký mohol autor zvoliť. Skvelé a jedinečné.

16. ledna 2016
plakát filmu
Nesmrtelný
Self/less
90 %

A pleasant surprise

Filmy s tematikou klonovania ľudí alebo prenosu vedomia z jedného tela do druhého je možné zaradiť medzi sci-fi filmy. Film Nesmrteľny je klasický akčný sci-fi príbeh, no myšlienka prenosu vedomia z človeka na nového jedinca v tomto filme pôsobí veľmi presvedčivo, ako bežná realita. Obdobne, ako v Avatarovi, sa Vás tvorcovia snažia presvedčiť, že tento spôsob prežívania je reálny. Príbeh filmu je zaujímavý, akčný, má spád bez hluchých miest. Záver je melodramatický, romantický, no v tomto filme to nie je na škodu. Keď k tomu pripočítam slušný herecký výkon Ryana Reynoldsa, je to film na opakované použitie.

15. prosince 2015
plakát filmu
21 gramů
21 Grams
70 %

Confusion

Je mnoho filmov, ktoré sa snažia byť originálne za každú cenu, nie vždy to však vo finále znamená originalitu. V tomto príbehu troch postáv a ich okolia v samom začiatku netušíte, čo autor mieni príbehom naznačiť, pretože scény z prítomnosti sa striedajú so scénami z budúcnosti i minulosti. Keď pochopíte, o čo tu vlastne ide, môžete si tento film vychutnať, predovšetkým skvelé herecké výkony jednotlivých postáv, ktoré stvárňuje špička Hollywoodu. Napriek rozpačitému úvodu a nepochopiteľne poprehadzovaným scénam, sa jedná o skvelú drámu, ktorá vo Vás zanechá v závere nielen zvláštny smútok, ale aj pocit, že v Hollywoode vznikajú dobré filmy, pre dospelých divákov.

22. listopadu 2015
plakát filmu
Gattaca
Gattaca
60 %

Genetický mutant

V období, keď sa film dostal do kín, stvárnenie myšlienky nadradenosti geneticky dokonalých detí, s nadpriemernými výkonmi, na úkor ostatných, narodených prirodzenou cestou, sa táto myšlienka javila ako veľmi zaujímavá a neobyčajná. V dnešnej dobe sa genetika skloňuje vo všetkých oblastiach nášho života, počnúc potravinami a končiac klonovaním zvierat alebo i človeka, a tak pri hodnotení filmu si divák zákonite všíma jednotlivé detaily - výkony hercov, oblečenie, rekvizity, automobily. Takto prídete na to, že celý film sa nesie v duchu 60-tych rokov 20.storočia napriek tomu, že sa odohráva v budúcnosti. Príbehu to neuškodilo, no musíte sa zmieriť s tým, že film je bez akčných scén, postavený na myšlienke, náznakoch, alegóriách a predstavách. Toto zákonite nemusí byť na škodu filmu, no jediné, čo film v divákovi zanechá, je zvláštny, nedefinovateľný pocit. Ale asi o to išlo tvorcom filmu.

13. listopadu 2015
plakát filmu
Hybná síla
Momentum
50 %

Naive Action

Film Momentum je scenáristicky zvládnutý, no celkový výsledok nie je rozhodne dobrý. Akcia strieda akciu a tento smrtiaci uragán sa zastaví až na konci filmu. Ak chcete prežívať napätie a uveriť v akčné scény tohto filmu, musíte odpustiť tvorcom naivitu a všadeprítomnú nevieryhodnosť mnohých scén. Napriek tomu tento film kategórie B zaujme, no po skončení si poviete, že stačilo raz.

28. října 2015
plakát filmu
70 %

Na hlavu postavené

Po druhom vzhliadnutí filmu Paralelné svety som sa utvrdil v tom, že scenáristovi nešlo len o fantasy príbeh, jeho snahou bola aj prezentácia sociálneho názoru, podľa ktorého jestvujú dva svety v našom jednom svete. A práve paradox opačne postaveného sveta všetko vysvetľuje. Sociálne nerovnosti sú akoby "na hlavu postavené" a prinášajú rad nedorozumení a nepochopení. Film so skvelým vizuálom, so scenárom zodpovedajúcim prezentovanej myšlienke, doplnený slušnými hereckými výkonmi hlavných postáv filmu. Kedykoľvek opakovane pozerateľné.

23. října 2015
plakát filmu
Projekt minulost
Project Almanac
60 %

Effect of Butterfly

Fanúšikom sci-fi netreba zvlášť predstavovať film Osudový dotyk z r. 2004, ktorý príjemne prekvapil svojim poňatím presunu v čase. Project Almanac je jednoduchý príbeh niekoľkých tínedžerov, ktorým sa podarí cestovať v čase. Samotný príbeh je určite zaujímavý, natočený za minimálne náklady a s dobre načasovanou záverečnou pointou. Ak sa vyrovnáte s (ne)logikou cestovania v čase, čas strávený sledovaním tohto filmu nebudete ľutovať. Na druhej strane však neočakávajte bombastický film, ale iba príjemný akčný film s deťmi v hlavnej úlohe.

20. října 2015
plakát filmu
Osudový dotek
The Butterfly Effect
100 %

Motýlí efekt

Cestovanie alebo presuny v čase sú ošemetnou (ne)logickou kategóriou z oblasti fyziky, no ak sa s tým niekto dobre vysporiadal, tak je to scenár tohto filmu. Zmena budúcnosti na základe zmeny minulosti je rozhodne to, čo sa dá od takýchto zásahov čakať. Tu jednoznačne platí, že mávnutie krídel motýľa v jednej časti zeme spôsobí hurikán v inej časti zeme. Samozrejme, cestovanie v čase je treba brať len ako pomocný nástroj na prípravu skvelého sci-fi filmu, ktorým sa tento snímok bezpochyby stal. Opakované pozeranie tohto snímku prináša človeku radosť z toho, že sa točia aj výborné filmy.

20. října 2015
plakát filmu
Město duchů
Ghost Town
80 %

SLOWLY

Filmy, ktorých dej je založený na konverzácii hlavných hrdinov, a zvlášť komédie, sú určite pre náročnejšieho diváka. Tvorcovia tohto snímku nesklamali a príbeh o zubárovi, ktorý vidí duchov, je vtipný a vôbec nenudí. Práve naopak, vďaka mnohým vtipným scénam film ubehne veľmi rýchlo. Napriek tomu, že Vás smiech pri tomto filme nezloží zo sedačky, pre večerné príjemné posedenie je viac ako vhodný.

5. října 2015
plakát filmu
70 %

MAD APOCALYPSE

Tvorcovia tohto filmu boli veľmi odvážni a rozhodli sa natočiť "remake" filmu z r. 1979, vtedy v hl.úlohe s Mel Gibsonom. Ten by sa rozhodne dokázal aj v dnešnej dobe fyzicky vysporiadať s náročnými scénami, no tvorcovia zrejme nechceli, aby boli oba filmy porovnávané, práve kvôli postave Mel Gibsona.
Tento príbeh je veľmi odlišný od príbehu z r. 1979 a na rozdiel od neho je plný akcie, ktorá je takmer nepretržitá. Všetky scény sú natočené precízne a vlastne im nie je čo vytknúť. Snáď len fakt, že príbeh je až príliš jednoduchý a v priebehu filmu si nedokážete vytvoriť vzťah k jednotlivým postavám. Rozhodne však patrí tento film k tým lepším apokalyptickým víziám.

2. října 2015
plakát filmu
San Andreas
San Andreas
60 %

Terrible Earthquake

Katastrofické filmy sa nezaobídu bez riešenia rodinných vzťahov, ktoré dominujú aj v tomto snímku. Určite je správne, ak sa vzťahy rodičov vďaka katastrofe napravia, najmä ak už stoja pred rozvodom. Tento film je o najväčšom zemetrasení v histórii ľudstva, no filmu dominujú vzťahy hlavných hrdinov a tie zatienili aj hrôzu zemetrasenia. Film obsahuje zaujímavo natočené scény zemetrasenia, kvôli ktorým sa oplatí film vidieť. Rozhodne je to dobrý film pre obyvateľov L.A. a San Franciska a okolia, pretože keď príde k takémuto zemetraseniu, takto z blízka, a v tak dobrom uhle, ho už neuvidia.

27. září 2015
plakát filmu
Hunger Games: Síla vzdoru - 1. část
The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
40 %

Šok

Skôr než som si pozrel 3. pokračovanie Hunger Games, prečítal som si na viacerých portáloch hodnotenia tohto filmu a nestačil som sa diviť, ako fanúšikovia sci-fi zniesli tento film pod čiernu zem. Neveril som im a ako verný fanúšik sci-fi & fantasy som si Hry pustil a čakal, čo sa bude diať. Nič. Už prvé scény naznačili, že čosi nie je v poriadku. Slaboduché konverzácie prerušovali prapodivné scény o natáčaní proklámacií alebo vystúpenia prezidentky kraja s primitívnymi preslovmi. Keďže herecké výkony, predovšetkým hlavnej hrdinky, boli viac ako podpriemerné, uvedomil som si, že Hollywood dokáže natočiť aj odvar sci-fi zo super kategórie A. Teraz budem s hrôzou čakať, aké podivnosti zakončia túto sériu vzájomnej nenávisti, lepšie povedané, nekonečnej naivnosti a tuposti scenára. A to som si o sebe myslel, že som fanúšik sci-fi, ktorého neprekvapí žiadny film tohto žánru.

23. září 2015
plakát filmu
Labyrint: Zkoušky ohněm
Maze Runner: The Scorch Trials
90 %

Waiting for the end

Filmy, natočené v 3D, umožňujú prežiť celý príbeh a akčné scény intenzívnejšie a určite vplývajú na celkové hodnotenie filmu. Druhé pokračovanie Labyrintu prinieslo zauzlenie príbehu a neodhalilo skutočné zámery Z.L.S.N., organizácie, ktorá sa javí ako nepriateľská a zločinecká. Film je plný akcie a napätia a vďaka menej známym hercom, ktorí tu podávajú skvelé herecké výkony, odpustíte tvorcom aj scény, ktoré sú na prvý pohľad nepochopiteľné. Pokračovanie Labyrintu je skvelým trhákom, a kto nepozná knihu, bude určite očakávať záverečné finále s rozuzlením. Pre fanúšikov sci-fi povinná jazda.

17. září 2015
plakát filmu
Noc v muzeu
Night at the Museum
80 %

For Kids

Samotný nápad, nechať oživiť exponáty v múzeu, je rozhodne vtipný a zaujímavý. V konečnom dôsledku však nemôže vzniknúť z takéhoto námetu fantasy film alebo akčná dráma. Preto sa musíme uspokojiť s komédiou pre deti, ktorá je však miestami vtipná a možno aj poučná. Škoda len, že naše deti nepoznajú všetky historické reálie USA. Noc v múzeu je film aj na opakované použitie, ak máte doma malé deti.

9. září 2015
plakát filmu
Noc v muzeu 2
Night at the Museum 2: Escape from the Smithsonian
70 %

Pokračovanie pre deti

Pokračovanie bláznivého nápadu o oživlých exponátoch v múzeu nie je rozhodne zle natočený film. Jeho príbeh je obdobný, ako sme mali možnosť vidieť v 1. časti, a preto si deti opäť prídu na svoje. Ak ste videli 1. časť a nemali ste výhrady k jej spracovaniu, rozhodne si nenechajte ujsť aj pokračovanie. Zábava vhodná pre deti od 3 do 10 rokov.

9. září 2015
plakát filmu
Legie
Legion
80 %

Without logic

Film bez logiky. Stručný záver o tomto filme po jeho vzhliadnutí. Napriek tomu, že tento fantasy film nečerpá zo žiadnych zdrojov, biblických, eposov alebo z iných predpovedí, predložili autori zaujímavý nízkorozpočtový príbeh so scénami, ktoré sú plné akcie, zvratov a očakávaného finále. Rozhodne to nie je žiadny prepadák, je to skvelé fantasy so všetkým, čo sa od tohto typu filmu očakáva. A stádový efekt hodnotiacich neberte v úvahu. Skutoční milovníci žánru sci-fi a fantasy si tento príbeh užijú opakovane i viackrát.

7. září 2015
plakát filmu
Predestination
Predestination
80 %

Who Am I

Pohyb v čase je z pohľadu dnešných znalostí fyziky nemožný, no to nebráni spisovateľom a filmovým scenáristom, aby poviedky alebo scenáre s touto tematikou písali. Papier znesie všetko, zložitejšie je dostať to na filmové plátno tak, aby záverečné finále, t.j. film, stál za návštevu kina alebo kúpu nosiča. Pokúsili sa o to aj tvorcovia Predestination a kupodivu, nelogické zauzlenie pohybu hlavných hrdinov v čase sa zdá prirodzené a samozrejmé. Skvelé výkony hercov a výborná atmosféra časov minulých, sú hlavnými atribútmi tohto filmu. Pre sci-fi fanúšikov opakovateľne pozerateľné.

4. září 2015