Aleee

Jméno
Alena Veličková
Věk
34 let
Bydliště
Twitter
Facebook
Instagram
Poznámka
Názory
plakát filmu
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
80 %

To můžu

Stoletý stařík mě zaujal už v kině coby trailer a doprovod jiného filmu. A i když jako celek nebyl tak vybroušený jako ona krátká ukázka, zafungoval a pobavil. Byla jsem zvyklá, že ze severu k nám většinou přicházejí mrazivá dramata, proto byla takto netradiční komedie příjemným osvěžením. Mělo to vtip a spád, správně černý humor, ironii... Něco, co se nevidí každý den, a to chválím.

7. června 2014
plakát filmu
Ranhojič
The Physician
70 %

Ranhojič

Bohužel, trailer v kině vypadal mnohem lépe než samotný film, ale to už tak někdy bývá. Skoro všechno napětí, akce a atraktivní dobrodružství se vytratilo kdesi mezi těmi dvěma a půl hodinami stopáže. Neříkám, že dobrodružství mladého Angličana s touhou léčit nebylo zajímavé nebo nemělo alespoň zajímavé prvky, ale jako celek mě to nenadchlo a neuspokojilo tak, jak jsem si představovala.

12. května 2014
plakát filmu
Captain America: Návrat prvního Avengera
Captain America: The Winter Soldier
70 %

Kapitán

Horší než jednička, kterou jsem viděla poměrně nedávno. První polovině chyběl pořádný rozjezd, v té druhé zase akce přebývalo, navíc nám byla servírována často bez logiky věci. A vadil mi taky natahovaný konec, já si asi třikrát řekla, že to je finální scéna, která je celkem fajn, ale oni měli pořád potřebu něco řešit. Ku škodě věci. A ještě něco. Často jsem měla pocit, že se ani nedívám na komiksovou adaptaci. Oproti jedničce mi scházelo příjemné a oživující retro, ale chápu, že děj se musel někam posunout. Jinak je to vcelku standardní filmový komiks, nadupaný akcí a souboji, které na velkém plátně celkem vyniknou, se sympatickými postavami... Mám sice dost výtek, ale že bych byla zklamaná, to ne...

27. dubna 2014
plakát filmu
Nymfomanka, část II.
Nymphomaniac: Part Two
60 %

Nymfomanka 2

Vzápětí po prvním díle jsem zhlédla i druhou část Nymfomanky. Musím bohužel říct, že s první částí prohrává. Ani jednička nebyl film podle mého gusta, ale dvojka nudí, musela jsem ji několikrát přerušovat, historky už mě nebavily jako předtím. Palec nahoru za odvahu všem hercům, taky za klasickou hudbu, která se tu dobře vyjímá, možná i Trierovi za podnětné věci nutící přemýšlet. Ale jako celek to na mě nezapůsobilo.

24. dubna 2014
plakát filmu
70 %

Nymfomanka

O Nymfomance se hodně mluvilo, každý čekal bůhví co a pak většinou přicházelo zklamání. Já nečekala nic, na Nymfomanku jsem se podívala s vědomím, že pravděpodobně nebude taková, jakou si představuji. Hned v úvodu musím říct, že násilné rozdělení na dvě části není funkční, i když chápu, že čtyřhodinový film tohoto ražení by v kině dal málokdo. Některé scény vedou k zamyšlení, některé ve vás probouzejí erotické fantazie, některé jsou krásně černohumorné, režisér si s vámi mnohdy hraje a hravý je často i jeho vizuální styl. Toto všechno ale sráží utnutý konec. Nuže, uvidím, co dvojka, na kterou se v nejbližší době chystám.

23. dubna 2014
plakát filmu
Walter Mitty a jeho tajný život
The Secret Life of Walter Mitty
70 %

Walter

O existenci Waltera Mittyho mě kdysi zpravil trailer v kině. Počáteční nadšení skutečné zhlédnutí filmu mírně kazí. Je to příjemný film na všední večer, ale nějak jsem nedokázala přistoupit na jeho hru, kdy se sny, fantastické prvky, realita, komedie, drama a další prolínaly. Nějak mi to nesedlo. Je to líbivé, ale nakonec mě nejvíce upoutala hudba a některé záběry nádherné severské přírody. A to je na film asi málo.

22. dubna 2014
plakát filmu
Kapitán Phillips
Captain Phillips
80 %

Kapitán

Kapitán Phillips je výborný film, precizně zrežírovaný, chytlavý, nenudíte se u něj, napětí je dávkováno s přesností, o dějové zvraty není nouze, i když je to v podstatě docela standardní příběh. Tom Hanks je správný sympaťák, kterému fandíte. Civilní, lidský, prostě chlap s velkým CH. Zajímavé je to o to více, že snímek vychází ze skutečných událostí.

21. dubna 2014
plakát filmu
Trabantem napříč Afrikou
Trabantem napříč Afrikou
80 %

Trabantos

Projet Afriku (ne s trabantem) bylo kdysi mým snem, proto pro mě film měl specifické kouzlo a byl pro mě i přínosný. Provázejí nás jím vcelku sympatičtí hrdinové a my se dozvíme mnoho zajímavého nejen o černém kontinentu, ale hlavně o mezilidských vztazích. Bylo to inspirující, silné dobrodružství plné nevšedních zážitků, kteréžto pocity autoři dokázali převést i na diváka.

21. dubna 2014
plakát filmu
Ona
Her
70 %

Her and Him

Spike Jonze je filmař, kterého nemám až tak prozkoumaného, ale jeho nejnovější počin Ona mě zaujal, a proto jsem mu dala šanci. Hlavní hrdina je však bohužel hodně divný a tento pocit na mě přenesl, a působil tak na mě nakonec i celý film. Oceňuji vynikající scénář a nápady, protože to až neuvěřitelně odkazuje k dnešnímu světu. Je to přesvědčivé, inovativní, správně melancholické, ale také až nepříjemně hipsterské. A já si film bohužel nedokázala užít. Nelituji zhlédnutí, ale myslím, že raději zůstanu u klasičtějších romancí a hlavně u skutečných lidí ve skutečném světě. A budu doufat, že takových podivností se v nejbližší době nedožijeme.

17. dubna 2014
plakát filmu
Nejvyšší nabídka
La migliore offerta
80 %

Offerta

První půlhodina nic moc, až jsem se bála, že jsem se s Nejvyšší nabídkou sekla. Pak se to začalo vcelku slibně rozjíždět, najednou jsme tu měli netradiční romantický příběh, ale rouška tajemna zůstávala. Ta se poodkryla na samém konci a musím se přiznat, že takový zvrat už jsem ani nečekala, takže mě překvapil. Geoffrey Rush je sympaťák a postava stárnoucího milovníka umění mu sedla. Moje hodnocení se zvedalo spolu s postupujícím dějem filmu, to se mi nestalo už nějakou chvíli, takže další plusové body pro Nejvyšší nabídku...

15. dubna 2014
plakát filmu
Hlavní podezřelý: Poslední případ
Prime Suspect: Final Act, The
90 %

Helen

Série si po celou dobu držela výbornou úroveň (až na jednu malou výjimku) a poslední díl ji zakončil více než skvěle. Spolu s prvním dílem je to to nejlepší, co nám Hlavní podezřelý mohl dát. Opět se jedná o prvotřídní filmařskou práci, nechybí napínavý příběh plný zvratů a především báječná Helen Mirren, jejíž Jane se potýká s koncem kariéry, samotou, alkoholismem. Bylo to smutné, vzrušující, dechberoucí. S Jane jsme ušli kus napínavé cesty a rozloučili jsme se s ní se ctí.

10. dubna 2014
plakát filmu
Hlavní podezřelý: Chybné úsudky
Prime Suspect 5: Errors of Judgment
80 %

Helen Mirren

Tleskám, Hlavní podezřelý je totiž zpátky ve starých dobrých kolejích. Napínavý příběh se spoustou zvratů, který nemá šanci nudit ani při tak velké stopáži, poctivá britská detektivní práce, báječná Helen Mirren, s jejíž hrdinkou nejde nesoucítit a prostě si ji musíte oblíbit... A opět to, co mám ráda, odbočky k soukromému životu Tennisonové, který se prolíná s tím pracovním, nedůvěra v její osobu ze strany kolegů... Tak snad mě poslední dva díly nezklamou, protože toto je kvalitní série, která si drží vysoký standard.

8. dubna 2014

Helen

Předposlední Hlavní podezřelý mě bavil o trochu méně než díl předtím. Pořád je to ale poctivá britská detektivka, Helen Mirren je báječná jako vždy, navíc tu máme přesahy a kritické narážky na systém. Možná mi chybělo větší propojení soukromého života Tennisonové s tím pracovním, které mě v některých dřívějších dílech tak zajímalo.

8. dubna 2014
plakát filmu
Captain America: První Avenger
Captain America: The First Avenger
70 %

Kapitán

Na Kapitána Ameriku jsem se podívala proto, že do kin míří druhý díl, který sklízí celkem nadšené ovace. Snímek takřka předčil má očekávání, protože byl vtipnější a celkově lepší, než jsem čekala. Zasazení do období 2. světové války z něj dělá trochu netradiční kousek. Nápady tu jsou, celkově je to klasický Avenger, který mě přesvědčil, že vyrazit do kina na dvojku asi nebude úplně špatný nápad.

31. března 2014
plakát filmu
Hlavní podezřelý: Vůně temnot
Prime Suspect 4: Scent of Darkness
70 %

Gardénie

Hlavního podezřelého, v němž se Tennisonová pokoušela Marlowa dostat, jsem viděla hodně dávno a příliš si na jeho podobu nepamatuji, proto mi teď ani moc nevadilo, že je obsazen jiným hercem. Naopak si myslím, že se po nepovedeném předchozím díle filmy opět dostávají tam, kam patří, čili že se jejich kvalita zvedá. A vítám i to, že máme možnost znovu nahlížet do soukromí superintendantky. To prolínání pracovního a soukromého mě baví. Jinak klasická, v dobrém slova smyslu, britská detektivka.

28. března 2014
plakát filmu
Hlavní podezřelý: Kruh přátel
Prime Suspect 4: Inner Circles
60 %

Helen

Na Hlavního podezřelého se dívám postupně, teď jsem se dostala ke Kruhu přátel a musím bohužel konstatovat, že je to nejslabší díl série. U prvního dílu jsem skákala nadšením, které s dalšími díly postupně sláblo, no a u tohoto jen doufám, že kvalita půjde zase nahoru. Helen Mirren je skvělá jako vždy, ale příběh nebyl takový, aby mě zaujal a vtáhl do děje.

26. března 2014
plakát filmu
Já, padouch 2
Despicable Me 2
60 %

Padouch

Ani jednička nebyla animákem podle mého gusta, ale rozhodla jsem se dvojku nevynechat, protože oscarová nominace tu přece jen byla. Nenáročný film pro nenáročné diváky mě ani tentokrát příliš nezaujal. Mimoni jsou fajn, ale snímek je o nich pomalu více než o padouchovi, který už ani není padouchem, humorný byl film je jen místy, chyběly jeho drsnější polohy jako v prvním díle. A nemyslím, že by ve všech ohledech úplně fungoval. Jako jednohubka na nedělní odpoledne proč ne, znovu to ale vidět nemusím.

23. března 2014

Frozen

Další z povedených animovaných filmů minulého roku. Příběh není jen o lásce dvou zamilovaných, což vítám, písničky jsou příjemným zpestřením, díky kterým snímek rychleji utíká, grafika je klasická a líbivá, sem tam se objeví vtípek... Jasně, mnohdy to působí jako kýč, ale pokud se díváte s tou správnou náladou, odpustíte to.

3. března 2014
plakát filmu
Já, padouch
Despicable Me
60 %

Padouch

Na Padoucha jsem se podívala jen proto, že předchází dvojce, která byla nominovaná na Oscara. Nedávnou jsem koukala na podobně laděného Megamysla a ten to u mě vyhrál na plné čáře. Padouch byl vcelku nudný a obsahoval bohužel hodně WTF momentů, i když také mnoho skvělých nápadů. Jako celek mě to ale příliš nezaujalo.

3. března 2014
plakát filmu
Food, Inc.
Food, Inc.
70 %

Potraviny

Z dokumentů mám více ráda ty o lidech, ale i u tohoto je potřeba ocenit téma, byť můžeme mít dílčí výhrady. Dokument, který nás donutí přemýšlet, svůj úkol myslím splnil, a to pro film Potraviny, a.s. platí.

1. března 2014
plakát filmu
Láska v hrobě
Láska v hrobě
80 %

Jana a Jan

Najela jsem na dokumentární vlnu a věděla jsem, že tohle mi padne do noty. Jana a Jan jsou úžasně specifické postavy, které mají na výsledném dojmu lví podíl. Vondráček režíruje citlivě, ale také na hraně, v některých momentech má člověk chuť odvrátit oči. Bylo to nervy drásající, drsné, syrové, avšak i lidské. U dívání mi bylo smutno a film budu asi ještě dlouho vyhánět z hlavy. Ale mám o čem přemýšlet.

27. února 2014
plakát filmu
Thor: Temný svět
Thor: The Dark World
60 %

Thor 2

Po všech kladných recenzích druhého dílu a názorech, že je lepší než jednička, jsem se s nadšením krátce po zhlédnutí prvního Thora pustila i do dvojky. A přišlo rozčarování. Za prvé to na mě vůbec nepůsobilo jako komiksová adaptace. Za druhé jsem stále nepřišla na chuť Hemsworthovi a nejsem si ani úplně jistá tím, že k němu (či do filmu obecně) sedí Portmanová. Bylo to temnější, ale když jsem u jedničky hanila jeho místy až trapný humor, najednou se mi po něm nyní zastesklo. Řemeslně skvělý film, avšak velebit jej jinak nemůžu.

23. února 2014
plakát filmu
Iron Sky
Iron Sky
50 %

Iron Sky

Snímku jsem se docela dlouho vyhýbala, ale věděla jsem, že jednou mě nemine. Jak to říct ve zkratce? Naštěstí trval jen hodinu a půl. Chvílemi jsem nevěděla, zda to tvůrci myslí vážně, nebo se dívám na parodii. Oceňuji filmové odkazy a narážky na svět kolem nás, v rámci béčkové produkce to asi také bude jakž takž fungovat, ale já jsem jen většinu času nevěřícně koukala a říkala si: WTF?

23. února 2014
plakát filmu
Croodsovi
The Croods
80 %

Croodsovi

Ještě jsem zdaleka neviděla všechno, ale i tak si myslím, že to bude jeden z nejlepších, možná nejlepší animovaný film letošního roku. Příběh sice následuje nějaká daná pravidla a v rámci žánru zkrátka nemá kam vybočit, ale Croodsovi mají tak roztomilé a sympatické postavy včetně tradičních zvířátek a naprosto odzbrojující smysl pro humor, že si je prostě nelze neužít.

23. února 2014
plakát filmu
Klub poslední naděje
Dallas Buyers Club
70 %

Dallas

Film, který svým stylem a vzezřením přesně zapadá do oscarových škatulek. Podobný námět jsme určitě neviděli poprvé a naposledy, ale tady je potřeba ocenit zpracování. Líbilo se mi, jak Klub poslední naděje nebyl prvoplánově slzopudný, jak sází na syrovost, drsnost, střízlivost a hlavně herecké výkony. Myslím, že Oscar letos poputuje k McConaugheymu. Jeho homofobní a vychrtlý kovboj bojující s AIDS, který projde velkou vnitřní proměnou, byl vynikající. Klub poslední naděje mě nestrhnul, ale jako celek jej spíše chválím. A opět je tu ona kouzelná věc - je to podle skutečnosti.

23. února 2014