NÁZORY K FILMU

avatar uživatele
80 %

Jeden z dalších filmů které ukazují, jak je důležité mít dobrého člověka, který umí ovládat počítač a udělat nádherné počítačové efekty. Katastrofický film je umění udělat. Pokud se vám to nepovede, tak skončí jako béčkový nebo céčkový film někde v odpadkovém koši. Pokud tedy máte katastrofické filmy rádi, tak se na tento film určitě podívejte :o)

13. února 2015
avatar uživatele
70 %

ještě že to tak nebylo

Velkofilm nabitý efekty, při nichž mi běhal mráz po zádech od začátku až do konce. Nad "náhodičkama" typu uhánějícího auta, či letadla před milimetry vzdálenou katastrofou (bortící se země, padající mrakodrapy, či jiné objekty, ničící prach a veliké ohnivé koule, podobné těm z Armageddonu, valící se z právě explodující sopky ...) lehce mávnu oběma rukama. Ovšem nad místy stupidními dialogy jsem jen nevěřícně kroutila hlavou, ale to by jinak nebyl americký katastrofický film plný tradičních klišé. I přes hrozivou stopáž téměř tří hodin, mně to docela rychle uteklo.

13. ledna 2014

Klasická katastrofa tentokrát kvůli mayům. Má dobré efekty, příběh sám není zrovna nic moc, ale celkem to jde.

6. srpna 2013
avatar uživatele
70 %

Film efektů

Dlouho jsem čekala na film, který si konečně vezme toto téma. Lepší by možná bylo, kdyby byla premiéra až 21.12.2012, ale filmový průmysl tomu chtěl jinak :) Podle mě je film docela podařený. Co chybí v detailnosti děje se nahradilo skvělými efekty, které stojí za zhlédnutí.

29. prosince 2011
avatar uživatele
70 %

Megalomanský film

Opravdu megalomanský konec světa.Efekty beroucí dech.Děj je také ještě slušný.Nejlepší film o světové katastrofě dosud.Možná ho mohli udělat jen o krapec kratší,ale to ani téměř nevadí.

30. června 2011

Filmy režiséra R. Emmericha miluju. Mají ale jeden společný rys, který zas až tak nemám ráda. Prostě se ta americká hrdost nezapře (nemyslím tím jeho národnost). Američani opět na něco přišli, opět na to upozorňují ostatní hlavy států a opět oni přichází s návrhy jak to řešit - tady sice to řešení nechávají na číňanech. Opět ukazují, že jsou velmoc. Děj je ale jinak strhující, napínavý a hlavně se od filmu nejde odlepit. Jsou ve filmu sice absurdity jako nezničitelné auto, co má v patách onu katastrofu apod. scénky kdy hl. hrdina je prostě borec, ale to je v každém takovém filmu. Každopádně film se mi líbil a určitě se na něj opět podívám :D

30. května 2011
avatar uživatele
40 %

Nic extra. Tedy, nic moc jsem od tohohle filmu ani nečekala, takže mě to ani tolik nezklamalo. Spíš mě udivuje, že se kolem toho dělaly takové cavyky a přitom je to jenom další katastrofický film, kterých je už několik desítek. navíc, tenhle mi připadne dosti nevěrohodný. Například když hlavní hrdinové prchají v autě před padajícími kameny či co to je a ani jeden je nezasáhne. Celkově se všemu vyhnou jako vždy.No nevím, opravdu mě to nezaujalo, nepřesvědčilo mě to o konci světa narozdíl od jiných podobně laděných filmů. Dávám 40% jenom kvůli efektům a promyšlenosti scén.

19. března 2011
avatar uživatele
60 %

Hmm

Počítačové efekty byly naprosto dokonalé, ale vše ostatní bych zařadila do průměrné americké katastrofy. Většina scén byla hodně uvalených, vše vždycky vyšlo "o fous" a hlavní hrdinové před smrtí unikly jen "o vlásek". Už na začátku jsem poznala, že konec bude šťastný a plný zahnaného smutku a strachu.

20. listopadu 2010
avatar uživatele
50 %

Tento film byla klasická katastrofa. Všichni varují před příchodem katastrofy, pár lidí umře, vše se zničí a hlavní hrdinové se zachrání.
Mně se to nelíbilo.

2. září 2010
avatar uživatele
40 %

Katastrofa jak Brno

Katastro-filmy nejsou příliš šálkem, že kterého bych si zrovna často přihýbal, film měl v podstatě klasický scénář všech katastrof: Blíží se katastrofa, nikdo ji nezabrání, všichni zemřou, někdo se zachrání, na city hrajeme prostřednictvím několika hlavních hrdinů. Všiml jsem si pár kladů: žádná vesmírná expanze, obsáhlost vícero osudů. No a teď ty zápory.. nebo teda jeden, ale zásadní: Všechny animace byly směšně vytvořené, opravdu to spíše bavilo než děsilo, toto u mě shodilo celý film.

13. srpna 2010
avatar uživatele
10 %

Čekal jsem minimálně fundovaný scénář, když už si někdo vzal takovou předlohu, ale dočkal jsem se tuctového amerického bijáku, kde vše vychází na vteřiny, nesmyslné scény náhod a "prozíravých" myšlenek. Nemá cenu takovou blbost dále hodnotit.

25. července 2010
avatar uživatele
60 %

Zas ne tolik katastrofální

Když katastrofa, tak pořádná, řekl si Emmerich a spláchnul svět. Podívaná je to megalomanská, až bych řekl, že trocha skromnosti by nejenže neuškodila, ale byla by i ku prospěchu. Co se týče filmu, nebudu vůbec řešit takové vyložené prkotiny, jako jak mohou zmutovat neutrina a ještě k tomu na chvíli. Prostě mohou. Kdyby po Washingtonu běhaly Schrödingerovy kočky, mělo by to vzhledem k teorii jistou logiku. Něco tam ovšem přesto běhalo a tím něčím byl americký prezident. Hrozně by mě zajímalo, jestli bez něj nějaký globálně katastrofický film může existovat. Tady se už alespoň trapně nepokoušel spasit planetu, zato ve zpustošeném Washingtonu dovolil sednout jakési staré ženě na pohovku. Asi už moc nemělo smysl pohovku šetřit. Už jsem se bál, že dovolí i zbytku přeživší Ameriky různé další nepřístojnosti a přál jsem si, aby než se tak stane, ho zaplácl ten obelisk, co trčí před Bílým domem, ovšem realita překonala má očekávání, když ho zaplácl velitelský můstek letadlové lodi. Patrně vlajkové. Že tvůrci filmu něměli zájem se nějak zvlášť babrat s logikou vyjde hrůzně otevřeně najevo v okamžiku, když osádka AN-225 Mrija v zájmu doplnění paliva v pohodičce naplánuje mezipřistání na Havaji se zničeným podvozkem. Nějaký podvozek k přistání a ke vzletu, na co.., havaj ne...? Podívaná na celosvětovou katastrofu je místy velkolepá, leč v závěru se kupodivu smrskává na jakési drama jednotlivců v podpalubí Titanicu, včetně toho věčného plavání ve studené vodě. Že film bude plný patosu, kdy se syn srdceryvně loučí se svým otcem a otec se sklenicí whisky, jsem tušil. Podobné scény mi zvedají žaludek mohutněji než pastelově barevné nudle z nosu, ale když to čekáte, dá se to zvládnout. Nepříznivé je, že podobné chvilky se protahují s tím, jak konec světa a vlastní záchrana musí pět minut počkat, až si všichni řeknou, jak se mají rádi a všechno si pěkně vysvětlí. Hodně mě překvapilo, že američtí filmaři mohou soucítit s ruským oligarchou. Hle, kapitál skutečně vítězí nad třídním bojem. V závěru jsem se zvesela zasmál představě, jak miliardáři a prezidenti berou do rukou motyky a jdou okopávat řepu - to už tam ale nebylo. Trocha mystiky, kapička koncentrovaně šílené teorie, mraky sentimentálních keců a několik TB speciálních efektů jakýmsi zázrakem vkomprimovaných na jedno DVD, toť výsledek mayského scénáře v Emmerichově zázraku. Mimochodem, panikáři by měli vědět, že Mayové v roce 2012 uzavřeli jeden velký cyklus. Prý nemělo smysl dělat ten kalendář větší, stačí překlopit - kalendář, ne Zemi. Emmerich to zvoral.

24. července 2010
avatar uživatele
50 %

No nevím, je to prostě klasický katastrofický film a víc jsem od toho ani nečekala.Nejvíc katastrofický mi příde jak je to natočený,hlavní hrdinové nám projdou celým filmem bez škrábnutí,projíždí limuzínou a všichni okolo nich umírají.Efekty dobrý .Dám 50% za snahu a že existují rozhodně horší filmy.Některé scény jsou velmi povedené a stojí je za to vidět a jiné zapomenete hned jak vylezete z kina.Herecké výkony nic závratného. 2012 je film na který se hned zapomene, nezanechá ve vás nic hlubšího, nic smysluplného.

20. července 2010
avatar uživatele
100 %

2012- Nejlepší katastrofický film

Film 2012 mi přijde jako jeden z nejlepších katastrofických filmů. Efekty, které byly použity ve filmu 2012 mě přímo uchvátily. Myslím si že kdyby vše v roce 2012 probíhalo stejně (tak se to ale nestane), tak by to stejně i vypadalo. Kdybych měl oznámkovat herecké výkony dal bych 1-. Za celý film bych dal známku 1. Nejlepší část filmu byla pokaždé, když něco padalo a přímo nejlepší efekt byl podle mého názoru rozpadnutí Washingtonova památníku.

1. července 2010
avatar uživatele
70 %

The end?

Po nepříznivých recenzích (ostatně co také čekat od katastrofických filmů?) se mi do 2012 nechtělo. Čekala jsem komedii, katastrofické snímky k nim mají blízko. Musím říct, že to nebylo tak strašné, jak jsem předpokládala. Jistě, klišé milion, trapných scének se pár také najde, je to nereálné, je to pohádkové, prostě typický zástupce svého žánru. Na některé scény jsem alergická, jsou ve všech katastrofických snímcích stejné... Ale na druhou stranu, triky musím pochválit (ač to u mě není věc, která by udělala film jako takový) a musím také přiznat, že do děje mě to celkem vtáhlo a ač víte, jak to všechno dopadne, celkem vás to dívání (překvapivě) baví. Emmerich nenatočil sra..., ale kupodivu film, na který se dívat dá a nakonec to není tak zlé, ač se místy smějete a říkáte si, jestli to fakt myslel vážně?

21. června 2010
avatar uživatele
60 %

Thandie Newton

Tato apokalypsa má dobré trikové záběry, ale má i směšné scény. A celkově mě to drama příliš nevtáhlo do děje.

20. června 2010
avatar uživatele
cod
...
40 %

Hodně jsem se na film těšil, ale docela mě zklamal, efekty byli skvělé, i napínavý to bylo ale některé scénky byly ujetý.

30. května 2010
avatar uživatele
50 %

No nevím. Efekty na vynikající úrovni, děj slabší. Především mi není tak docela jasné, co že se to s tou naší matičkou Zemí tak podělalo - nebylo to něco zevnitř? Jestli ano, tak jaktože to po povodni tak náhle přestalo?! Asi jen kvůli happy endu. V každém případě - koukat se na to dalo, bavila jsem se dobře a bála strašně, líbil se mi výkon Johna Cusacka a mile mě překvapil Danny Glover jako nepatetický a příjemně civilní americký prezident. Prostě se nejedná o nijak hodnotné dílo, ale na nedělní večer docela slušná volba...

6. dubna 2010
avatar uživatele
100 %

Twenty twelve

Hmm..podle meho nazoru tenhle film je nehorazne povedeny. Specialni efekty jsou naprosto zdarile. Emmerich zase jednou ukazal, ze katastrofy jsou jeho silnou strankou. Pozice hudby v tomhle filmu je velmi dobra a dodava tu spravnou atmosferu celemu deji.
Je mi jasne ze cely dej je jedno velke cliche a ze se da jednoduse predvidat, ale vyreseni celeho problemu na konci mi prijde jako hodne unikatni napad. Mam plne zuby lidi kteri tu pisou, ze nektere sceny nebyly duveryhodne a ze by se nikdy nemohli stat...rada bych jen rekla ze na takovehle filmy se musi clovek divat s otevrenou mysli a ne hledat logiku v kazde scene.
Co se tyce hereckeho obsazeni, to mi prislo naprosto genialni... totalne jsem si zamilovala Johna Cusacka. Jeho nenuceny smysl pro humor byl v tomhle filmu uzasny...a i ostatni herci byli dobri. Amanda Peet mi sice moc nesedela jako mamina dvou deti, ale nakonec me presvedcila.
Secteno podtrzeno, podle me je tenhle film vice nez povedeny a stokrat lepsi nez Day After Tomorrow nebo Independence Day.

2. dubna 2010
avatar uživatele
50 %

Solidní výsledek, na který bych neměl sílu nadávat, takže říkám, že se na to dá koukat. To je hlavní. Emmerich se vrátil ke svým tradicím a nepřináší tudíž vůbec nic nového. Je to jen další Den poté, který byl mimochodem poměrně hrozný. Ale když to srovnáme s jeho minulým letopočtem (10 000), tak se jedná o filmový zázrak. Humor se občas objevil, což je tady třeba, protože ničím jiným, než katastofami a humorem nás Emmerichův film udržet nemůže. Přesto si raději dvacetkrát za sebou pustím ukázky na 2012 než podruhé celek. Oceňuju, že se tvůrci snažili o to, aby to bylo alespoň trochu opřené o vědeckost a jednotlivé části tudíž nepůsobí tak blbě, jako když v Dnu poté spadnul vrtulník, protože zmrznul nebo obrovitá tsunami zalévající manhattan, která vznikla asi když zafoukal vítr. 2012 napíná, baví i nudí. Banda milionářů si postavila archy a nakonec ukázala trochu lidskosti, Emmerich se vrátil ve svém živlu a teď počítám, že to s ním zase půjde z kopce, protože už není co devastovat. Takže se vrátí k mamutům, možná zfilmuje vyhynutí dinosaurů. Ten průměr je tady optimální.

26. března 2010
avatar uživatele
konz
...
10 %

...

jediné co se na filmu dá hodnotit jsou efekty. Ty opravdu stojí za zmínku, ale jinak je film úplně o ničem a je v něm nehorázně moc chyb. Jedno z mála plus je že vše odhalil ind a ne američan, i když o těch se pak točí opět cely film:-( Film u mě klesnul na uplne dno. Viděl jsem ho jednou a víckrát ho vidět nechci. Beru, může se to stát (stejně na to neveřím) ale jako to co režisér předvedl byl konec. Výbuch supersopky k tomu tlaková vlna a všem v okolé to akorat rozhazi účws. tak pardon, ale myslim si své. 10% za efekty. Jinak vubec za nic

15. března 2010
avatar uživatele
100 %

Děj tam prakticky chyběl, efekty byly výborné. akční to bylo téměř pořád, i když nudné scény tam byly. Film má svoje kouzlo i své chyby. Nejhezčí byla byla scéna s Havají, nejlepšíb asi scéna, kdy se propadalo celé město do propasti. Fakt povedený film. Navíc to, že hrozící nebezpečí odhalil Ind bylo jen plusem (většinou je to amík).

5. března 2010
avatar uživatele
70 %

Efekty

Efekty jsou u tohoto filmu největší předností. Emmerich s nimi umí vážně dobře pracovat..... prostě vám na chvíli vyrazí dech. Hudba a herci jsou také dobří. Celkově film ale působí spíš jako lepší průměr, než jako trhák.

3. března 2010
avatar uživatele
80 %

Hm, hned ako som dopozeral tento film som si spomenul na Den potom, skor ten sa mi zdal byt reálnejsi aj ked nema nic spolocne s rokom 2010. Efekty boli sice spravene dost dobre no na Den potom sa to nechytá. Čakal som niečo velkolepejšie.

28. února 2010
avatar uživatele
100 %

2012

Tento film je velmi zdařile natočený ikdyž v některých částech filmu je předem jasné co se stane, ale když se tolik nemyslí a jen se užívá koukání na film, tak to nemá chybu. Opravdu hodně povedené, efekty jsou velkolepé a muselo to dát hodně hodin práce to takhle propracovat do detilů. Takže za 100. Jen tak dál Amíci.

21. února 2010

Velmi pěkné, byť klišovitě patetick

Zajímavý námět, téměř bezchybné triky, střihy dobře načasované, technická stránka filmu vynikající, po této stránce nemám námitek (a když už, tak s nimi přispěji do sekce "Chyby ve filmech"). A teď k ději: film bohužel opět opisuje zaběhnutá klišé, jak už jsme zvyklí. Osamělý vědec, na jehož varování se tak dlouho moc nedbá, až je skoro pozdě. Osamělý hrdina, jenž dovede svou rodinu k záchraně. Hrdinný patetický prezident. USA jako téměř jediný spasitel lidstva. Všechny rány se odehrávají zejména na americkém území, ostatní svět nás téměř nezajímá. Hrdinní černoši na postech prezidenta a vševědoucího spisovatele-geologa, mírně negativní bělošský technokrat... No, budiž. Původně jsem chtěl dát 80 % kvůli tomu, že film má obrovskou stopáž 2 hodiny a 38 minut - ale ještě 10 přidám za to, že tam není jediný okamžik a jediný záběr zbytečný. V kinosále se ten film dá krásně prožít - člověk si ani neuvědomí, že tam sedí už tak dlouho, jak je ten film "čtivý".

28. ledna 2010
avatar uživatele
pier
...
50 %

Pier

Když to vezmu kolem a kolem, tak můj jediný oblíbený katastrofický film Den poté, je oproti tomuto jen pohádka...Nicméně jeho menší "devastace" planety byla pro mě víc než reálná...Oproti tomu snímek 2012 je opravdu přitažený za vlasy, je pravda že konec světa si člověk může představit různě, a toho se asi Roland drží...Co mi přišlo až moc, je vlna která pohltí Himaláje, tak velká vlna by se nezvedla snad ani po dopadu nějakého vermírného tělesa, ale...Kdo ví???Nicméně digitální stránka filmu, mě přesvědčila že jde pořád dopředu, v roce 2009 je to vidět hned několikrát, Terminátor, Transformers, 2012 a nejlepší Avatar...Den poté, ukazoval zkázu světa na více koutech Země, když pominu zřícení baziliky sv. Petra ve Vatikánu bylo to asi jediné co jsme viděli ze světa, všechno ostatní se věnovalo USA...Je to pořád dokola, otec zachraňuje rodinu, hlava státu nepřežije, poctivý vědec, sobecký politik...Ale přesto jsem měl sevřený žaludek při všech důležitých momentech kdy šlo hlavním hrdinům o kejhák!!!

24. ledna 2010
avatar uživatele
Meky
...
30 %

**

Roland Emmerich není špatný režisér, ale nechápu, jak mohl být tak naivní a čekat, že mu celý filmový svět zbaští tento mišmaš! 2012 je jedno obrovské americké klišé, které má každý druhý film pocházející z Hollywoodu. Co na plat, že disponuje vcelku slušnými efekty, když je scénář tupý jak bambus?? Jde z toho cítit prvoplánovanost na každém kroku a narovinu říkám, že se mi to hnusilo! Scény, kdy hlavní postavy neustále utíkají před zkázou jsou už fakt trapné, navíc když se opakují několikrát, stejně jako následné rozlučkové rozhovory, které měly za úkol vytvořit dojemné chvíle, ale vždycky to bylo jen nevkusně vyumělkované a nevhodné. Hodně to připomíná Armageddon, který taky troubil do světa sílu amerického lidu a všechny ty kecy kolem toho, ale na rozdíl od této „béčkové“ záležitosti to alespoň fungovalo. Tady nefunguje zhola nic! Ani herci nepodrželi, vyjímaje Cusacka a v počátcích Harrelsona. Proč se takové filmy vůbec točí? Aby vydělaly prachy, jak jinak… každý se snaží jen ohromit vzhledem, ale na to nejdůležitější – scénář zapomínají. Bez něj nemůže fungovat žádný film. Závěr? Totálně „béčková“ záležitost, která se snaží ohromit, ale většinou se jen zesměšní. Všechno je špatně, nepůsobí to vůbec přirozeně, ale spíše nuceně a trapně! Takové a podobné filmy, co se hodlají bít na filmovém poli nemají šanci!!

16. ledna 2010
avatar uživatele
60 %

Takto vysoko hodnotím 2012 kvůli skutečně realistickému zpracování zkázy - výbuchu sopky, tsunami, pukání zemského povrchu, autonehod ad. Rychlý střih vždy v takovýchto situacích zachraňuje, dodává ději patřičné napětí a vy si pokaždé řekněte "Tak stihne to"? Jenže - jsme ve filmu mistra patetických katastrofických dramat, Rolanda Emmericha, takže je jasné, že to stihne/stihnou vždy. A to je kámen úrazu. Nejen zde, ale u všech filmů žánru. Už mi to leze na nervy. Když jsem to viděla poprvé a u nějakého sympatického hlavního hrdiny, nevadilo mi to. Ale když hrdinu hraje John Cusack a jeho milou Amanda Peet, moc jim palce nedržím, protože to prostě pro mě nejsou dostateční hrdinové. Jo, Bruce Willis... A co že mi to vadí? No vždyť to víte. V LA praská země jako o závod, všichni umírají, nestíhají to... ale jediné auto s našimi hrdiny to stihne vždycky a vykličkuje to snad přes celé město - akorát jim odpadnou dveře. To samé u výbuchu sopky... Láva stříká všude kolem, země znovu puká... ale naši hrdinové nejenže utečou, ale dokonce odletí letadlem, které nemá ani škrábanec... No prostě ptákovina... a když už to je potřetí, hlasitě volám "Jděte s tím někam!". (Kdybych na jejich místě byla já, jsem dávno mrtvá, jako my všichni...) Jenže... nějak záhadně 2012 působí i tak, že narozdíl třeba od Dne poté mi to není úplně jedno, že to hrdinové přežijou, ale vždycky se mi uleví. Asi je to tím, že ty efekty jsou fakt hodně dobré, a asi i tím, že film přece jen nutí k myšlence - fakt nás to za dva roky (asi ne) nebo někdy vůbec (???) čeká? Dějově je to debilní film, u kterého se budete chechtat, ale vizuálně zdrcující... (O prezidentovi USA nemluvím, ten prostě v katastrofických filmech nikdy nechybí a už to beru jako samozřejmost... Co mě ale vlastně ale potěšilo, bylo zborcení svatopetrského chrámu během modlitby statisíců v čele se všemi kardinály - že by byl Emmerich ateista?)

10. ledna 2010
avatar uživatele
30 %

Katastrofické filmy jsou docela vyhledávaným filmovým žánrem. Diváky rozdělují do tří táborů, jedni je zbožňují, druzí nenávidí a třetím je to v podstatě jedno. Bohužel mají všechny tyto filmy společné jedno, přespříliš podobný scénář. V tomto případě 2012 není výjimkou. Vždy vše začne objevem nějakého aprobovaného vědce a pokračuje zkázou Ameriky. Docela mě zarazilo zjištění, že všem aktérům tohoto filmu fungovalo spojení se zemí do té doby, dokud nepadl Bílý dům a s ním i americký prezident, opět vykreslený jako hrdina své doby! Veškeré takové katastrofy navíc stmelují již rozvedené rodiny s malými dětmi a v téměř drtivé většině takovýchto snímků se najde i někdo, kdo cítí zkázu v kostech a zároveň potřebu říct sbohem svým bližním. To co má pak působit dojemně, působí až příliš kýčovitě a většina z nás už tento moment očekává. Bonusem navíc bylo zjištění, že Američané přenechali výrobu „záchranných modulů“ na čínských spoluobčanech, takže jsme se tentokráte a pravděpodobně velmi výjimečně dotkli okrajově i Evropy, Afriky a Asie. Samozřejmě žádný katastrofický film by nebyl katastrofickým filmem, kdyby se nám do v podstatě dokonalého plánu na záchranu hlavních hrdinů nezapletla nějaká ta chybička. Tentokráte se nezavřeli dveře od záchranného vodního plavidla, honosně zvaného Archa, a problém je na světě. V tomto momentu divák neví, jestli pozoruje zkázu Titanicu nebo jestli se opravdu dívá na 2012. Pak už vás jenom zarazí zjištění, že Američané nemají ani tušení o tom, že 8 000 metrů vysoký kopec by taky mohl být Mount Everest a to už pak nevíte, jestli brečet smíchy, anebo pochybovat nad gramotností našich zaoceánských spoluobčanů. Jako menší zradu jsem pociťovala i vykreslení britské královny jako zbabělce. Americký prezident hrdinně zhynul se svým lidem, kdežto britská královna cítila potřebu zachránit sebe a své psí miláčky. Bůh ví, jak by to bylo ve skutečnosti a jestli by to nebylo spíš naopak! Co jediné se opravdu vyjímalo na pozadí veskrze trapného příběhu, byly jednoznačně efekty. Ty přinesly do světové kinematografie nový, jedinečný způsob, jak se velice efektivně zbavit planety Země. Za to jediné je možno před Emmerichem, kterého jindy tolik obdivuji, smeknout klobouk. Ve výsledku tedy působí 2012 nerealisticky, nepřinese kromě efektů nic nového a o hereckém obsazení nepříliš úchvatnými herci, snad až na výjimku v podobě Chiwetela Ejiofora, ani nemluvě. Kdyby staří Mayové viděli tento „pozoruhodný“ pokus o vyobrazení jimi popsané zkázy Země, tak by ten svůj kalendář velmi pravděpodobně roztřískali na kousky a zapomněli, že vůbec kdy něco takového dali dohromady. Pro mě tedy jednoznačné zklamání, které završím 30% a vírou v to, že se Emmerich v příštích letech polepší!

8. ledna 2010
avatar uživatele
60 %

Hodnocení: 3 z 5 (***)

Emmericha v lásce nějak zvlášť nemám, ale zánik celé naší civilizace podle mayské předpovědi, to už si tu pozornost zasloužilo. 2012 je takovým dalším jeho typicky charakteristickým filmem, plným otravných a nesympatických postav, patriotistických velkohubých keců, ale také i digitálních triků, které si zaslouží uznání. U hlavních hrdinů mám problém, protože pisálek Cusack, bláznivý vědátor Harrelson ani humanistický úřada Ejiofor mě prostě vůbec neoslovili. Když už, tak ruský magnát Yuri mě dokázal rozesmát, a Danny Glover jako americký prezident také nebyl špatnou volbou. Jakmile přijde na onu zkázu planety, je na co se dívat. Zhroucení katedrály v Římě je trikově okaté, až běda, ale zbytek, ať už jde o destrukci amerických měst nebo o obří vlnu zaplavující vrcholky Himalájí, to už je bomba. Oceňuju ten nápad se záchrannými archami i ty podmínky, za jakých se tam člověk mohl dostat. Ten celý mezinárodní projekt mi přišel celkem dost reálný a proveditelný. Závěrečné dění mi nevadilo, naopak. Na pointu z Proroctví nebo Pandora to sice nemělo, přesto jsem nad filmem cítil jakési uspokojení. 2012 můžu s klidem označit za dobře provedenou práci...

7. ledna 2010
avatar uživatele
60 %

Andrenalin v každém soustu

Velkolepí film. Co už čekat od Rolanda jiného než skvělé triky, žádný příběh a skvělou zábavu. Tady nemusíme mluvit o tom jak hráli herci, jaký byl příběh, tady jde hlavně o to že se budeme dobře bavit, vypneme mozek a necháme se unášet na vlně skvělích triků a dobré akce. Neuvěřitelně adrenalinové scény jak buď letěli nebo jeli lumuzínou a všechno kolem nich padalo. Já se dobře bavil, ale kvůli žádnému příběhu a hodně nelogičností dávám 6/10

4. ledna 2010
avatar uživatele
50 %

Namám ráda filmy,kde hrdinové pokaždé jen o vlas uniknou jisté smrti. Tohle je jeden z nich. Navíc se do toho přidalo i nelogické chování(chtěli přistát na Havaji,aby doplnili palivo a pak se jen tak mimochodem zmínili,že nemají podvozek. Jak by z Havaje potom vzlétli,že?). Bylo to spestření sobotního odpoledne-nic víc,nic míň.

3. ledna 2010
avatar uživatele
Miho
...
10 %

Příběh filmu byl vytvořený jen nějakým předpokladem. To jestli skutečně nastane konec světa to nevíme a jelikož vznikají i takovéto filmy tak v to zjevně lidé věří. Něktří ano a někteří ne. Efekty byly suprovně udělané a jen kvůli nim jsem na tenhle film šla...

28. prosince 2009
avatar uživatele
100 %

2012

Neni co řešit, je to styl Rolanda Emmericha a tím to končí. Já šel do kina na super efekty a dočkal se na 100%. Kdo by se zabýval příběhem, o to vůbec nejde, je to čistá zábava, navíc dost dobře udělaná. Prostě ho mám rád a od Měsíce 44 není film od tohoto režiséra co by se mi nelíbíl.

27. prosince 2009
avatar uživatele
50 %

nie som fanusikom katastrofickych filmov,lebo nikdy nie su uveritelne, a preto je to u mna len o efektoch a stvarneni celeho filmu..vyse dvoch hodin bolo naozaj dost a hlavni hrdinovia si mohli povedat: "ze ked sa ser.e, tak poriadne":)samozrejme amerika ako dokonala velmoc s dokonalym prezidentom a dokonalymi vedcami sa nezapreli..ani rusov nezabudli vykreslit len ako sebeckych milionarov a pekne ale hlupe modelkovske blondynky..zvazanie zvierat, ked sa ruca cely svet..haha, to nemysleli vazne,ze by ludia na toto mysleli par hodin pred koncom sveta a pri tom by nechali americkeho prezidenta sa slobodne rozhodnut?no joo..sak toho by prveho brali prec..ale nakoniec ludia predsa len odhalili v sebe lasku a ludskost a tym sa aj cely svet umudril..

25. prosince 2009
avatar uživatele
80 %

pohoda

tema a namet su dost aktualne aj ked vela ludi si to neuvedomuje... co sa mi najviac lubilo - zobrazenie toho ako sa dokaze skoro vsetko takmer dokonale ututlat, uvedomme si ze sme obmedzeni iba na to ze vidime na internete a v TV, kde sa lahko kontroluje a ovlada tok dat, dalej to ze pribeh je z pohladu obycajnych ludi ako aj predstavitelov vlady... dalej obcas vtipne hlasky (napr od toho rusa pri lietadle abo v aute pri startovani) ktore trochu odlahcili cely film, cize si clovek mohol na par sekund oddychnut od toho saigonu ktory vypukol. co mi chybalo - ked uz tam ten maysky kalendar spomenuli stylom "by the way" mohli sa tomu viac venovat, je to ztvarnene prilis jednoducho, skoro ako v armagedone a pod pretoze sa o to trosku zaujimam a je tam vela udalosti a javov ktore spolu suvisia... aj ked mozno to bolo cielom - "nefilozofujme a spravme proste katastrofu stylom Den po tom, len trosku inu temu".... inak hodnotim film pozitivne len je tato tema dost otrepana (den potom atd) ale spracovanie genialne, efekty a to fsetko stalo za to ved to bolo f tom filme hlavne... iba trosku prehnane jak s autom prefrcia cez budovu ktora sa ruca, ved cez dvojicky ciez nik neprebehol ked padali... na zaver - cital som si recenziu ktora tu je a podla mna je az moc subjektivna, aj ked film v podstate dosiahol u niektorych ludia presne to co som si myslel - kyvnut nad tym rukou

22. prosince 2009

Nemám ráda katastrofické filmy, ale tento byl celkem dobrý. Vadilo mi, že děj byl příliš snadno předvídatelný, a tak mě vlastně snad ničím nepřekvapil, což je škkoda. Dala bych mu 10%, ale místy byl děj párkrát docela napínavý a za to děkuji - díky tomu jsem přežila v kině až do konce - takže dávám 20%.

16. prosince 2009
avatar uživatele
100 %

2012

Hmmm inu co dodat ? snad jen že těmahle filmama už začíná být trh nějak dost zásobován a stále jsou chwilky, že si TO třeba neuvědomujeme o co go i když je v Kodani ten summit. Přírodu máme tady jen půjčenou a jsme hodně špatnými nájemníky... Mocenské země mají asi pocit že se sama zotaví nebo dokonce že se nic neděje a bordel zmizí... Ve filmu dost futuristicky ale i korupčne podaném, by jsem řekl poněkud mnoho šťastných a nešťastných náhod, ake taky je tam mapa a tudíž i návod na jaxe z problému zvanej podvodný svět dá lehce dostat... novodobá Archa jenže problém trošku poněkud málo tam je o Majské věštbe jestli vůbec spomenuto, Efekty ale moc dobré,,,

15. prosince 2009

Happyendy už ne!

2012...co k tomu říct. Film natočený na základě faktu (i když uvidíme :-D), přeplněný efekty a s těžko uvěřitelnou "zápletkou". K tomu faktu bych ani nic moc neřikala, o Mayském kalendáři asi víme všichni. Přeplněnost efekty....film byl opravdu od začátku do konce jeden velkej počítačovej trik, ale musím uznat, že velice povedený trik. Sice by se dalo říct, že občas toho bylo až moc a téměř všechno bylo nereálné, ale tak to už k podobným filmům patří :-). "Zápletka" kolem hlavního hrdiny mě opravdu dostávala :-D....Nesnášim jak hlavní hrdina ujíždí, za ním se všechno hroutí, ale on stejně dycky stihne utéct, ujet, vyhnout se apod. Tohle mě prostě už dohání k šílenství :-/...Dyť je to jak pěst na oko, nereálný víc než mimozemšťani a kýčovitý až se mi chce brečet. Navíc jsem doufala, že když jdu na katastrofickej film, že tam nebude na konci hepáč, co se lásky týče, ale v Hollywoodu to asi bez toho neumí. A konečnej hepáč mě taky dost naštval. Sem doufala, že už tomu bude konec, že mě tvůrci 2012ky aspoň v tomhle ohledu potěší a ono nic. :-(

13. prosince 2009
avatar uživatele
90 %

21.12.2012 ... konec kalendáře. Podle mě tento film je supééér provedený. Dobré pořítačové efekty. Moc se mi to líbylo. Proto dávám 90%

7. prosince 2009
avatar uživatele
70 %

Tohle opravdu mohl být témě dokonalý film, kdyby se příběh odvíjel stejně úžasně jak triky...ale na to se u filmů tohoto typu moc nedbá, což je chyba. Efekty byly dechberoucí, dokonalé. Mizející svět a to všechno okolo...nemám slov. Zato ale ten zbytek. Občas spíše úsměvný, než cokoli jiného. Tu předvídatelnost bych odpustila, ale ty kýče už ne. Nevím, proč vždycky všichni hrdinové, kterým zbývá asi ještě deset sekund na záchranu lidstva, musí ještě během těch deseti sekund prožít dojemné okamžiky se svými blízkými. A taky, jak je možné, že vždy prchají a těsně za nimi se vše hroutí, zůstává jen zkáza...trochu autentičnosti, prosím. Kdyby tento film měl v popisku "komedie", dala bych víc...takhle si myslím, že 70 % je tak akorát:)

5. prosince 2009
avatar uživatele
30 %

2012

Na tento film som sa dosť dlho tešil, ale neskôr som zistil, že zbytočne. Ja takéto filmy nazývam "obyčajná americká somarina". Súhlasím s tým, že tie efekty neboli zlé a film ako taký tiež nie je zlý, ale všetky akčné americké filmy sú na jedno kopyto. Hlvaní hrdinovia počas celého filmu len o vlások unikajú smrti,poslednú polhodinu som už len znudedne čakal kedy to skončí a na záver som ešete mal celkom maličkú nádej, že to neskončí ako typický americký film, ale mýlil som sa. Skončilo. Krásny a romantický happy end. Typická americká rozprávka-každý prežil a žili šťastne až do konca. Asi preto sa to volá koniec sveta, že svet sa skončí. Emmerich to zjavne nepochopil.

4. prosince 2009
avatar uživatele
40 %

nó nic moc

Cha, teda ostatní z toho byli nadšení jak sáňky na prvním sněhu...oni jsou z toho všici vyplašení kvůli tomu názvu. Kdyby se to jmenovalo 2097 má to hned o 63% nižší sledovanost. Bylo tam zmíněno vše, co již víme: planeta jde do háje, zachrání se ti nejbohatší a lidstvo so začíná uvědomovat, že jsou všichni dětmi Země a spoluprácí to nejdál dotáhnou...pak se utopí, či je rozdrtí ozubená kola.

4. prosince 2009
avatar uživatele
10 %

Hlavně, že nechyběl pes

Už mě to nebaví. Všechhny katastrofické filmy jsou na jedno brdo a skoro to vypadá, že to píše jeden scénarista pod různýmy jmény. V posledních letech Zemi ohrožujou buď meteority (Armagedon, Drtivý dopad), nebo mimozemšťani (Válka světů, Den nezávislosti) anebo počasí (Den poté, 2012). Musím uznat, že 2012 je s přehledem ze všech nejblbější a zařadil se mezi filmové katastrofy roku 2009. Digitální efekty jsou možná velkolepé, ale co z toho, když jsou absolutně nerealistické. Ve 2012 je hlavní hrdina naprostý neumětel, co ani neumí vstát včas, zato ale umí řídit limuzínu tak, že s ní projede celé město, aniž by se naboural, něco na něj spadlo, nebo aby zůstal v dopravní zácpě. Dobře, má štěstí, říkám si, jenže pak následuje další scéna, ve které letí letadlem, všechno kolem nich padá a oni jen překvapeně kroutí hlavami a místo na řízení se dívají kolem sebe. Už mě nebaví sledovat scény, ve kterých hlavní hrdina unikne všem nástrahám, padajícím autům, domům, trhlinám v zemi a i přes četné nárazy nakonec dojede do bezpečí. No a pokud se tyto situace ve filmu opakují vícekrát (ve 2012 je jich aspoň 12), pak se jedná o úplný brak. Celý film byl blbě sestříhaný se spoustou školáckých chyb, hlavně při rozhovorech (dívá se před sebe a hned v druhým záběru zírá partnerovi do očí). Z herců mě zaujal jen Glover, i když jeho: "Jsem poslední americký prezident," vyznělo spíše komicky než pateticky. Byla tam spousta nelogických věcí, například ve Vatikáně vidíme statisícový dav a když začne padat katedrála, tak jsou všichni během deseti sekund pryč, protože jednoduše utečou. Konec byl největší sračka, po prvních deseti minutách je průměrně inteligentnímu foxteriérovi jasné, jak to dopadne. Nejhorší na tom je, že to tak doopravdy skončí. Nedoporučuji, nedoporučuji a nedoporučuji. Je to ztráta času. Běžte místo toho radši dělat něco užitečnějšího. Třeba si hrát se psem. Koneckonců, hlavně že ve filmu opět nechyběl pes, protože bez dojemné psí scény to Hollywood prostě neumí.

3. prosince 2009
avatar uživatele
30 %

Na tento film jsem se rozhodla jít dost spontáně, naštěstí sem od toho příliš nečekala a udělala sem dobře. Film je hodně odhaditelný, ale to už katastrofické filmy bývají. Ale počítačová grafika se mi líbila a ta malá holčička byla taky fajn. =)

27. listopadu 2009
avatar uživatele
40 %

Můj názor....

2012
Tento film jsem viděla na popud své kamarádky, tudíž jsem o něm v podstatě nic nevěděla, což jsem na jednu stranu brala jako výhodu, že jsem nebyla ničím ovlivněná, ale na druhou stranu jsem se bála, že pro mě bude těch 150 minut k nepřežití. Takže film jsem přežila a dá se říct, že jsem se ani moc nenudila…je tu ovšem to „ale“ – sice jsem se nenudila, ale zároveň jsem nebyla uchvácená dějem, hereckými výkony, myšlenkou a zpracováním – dobře, ať nejsem zlá – některé akční scény byla vynikající, jinak jsem v podstatě jen seděla, četla titulky, chroupala popcorn a čekala jsem na ten – bohužel předvídatelný – happyend. Bohužel jsem naprostý laik v oblasti akčních filmů a oproti tomu jsem milovník dramat, tak více by myšlenku filmu podtrhl dramatický konec, nikoliv přemrštěný a skutečně naivní konec – ale tak asi k těm akčním filmům happyendy patří, budiž….Ovšem v čem jsem já osobně tápala a co mi hodně vadilo, ale to je opět způsobeno mojí náklonností ke komorným dramatům, tak film byl opravdu šíleně nadsazený, typicky hollywoodský, s předem předvídatelnými zápletkami a i to typické „hlavní hrdina vždy ví co dělat a vždy se mu to povede“. V tomto je pro mě film poněkud roztříštěný, že nevím jak ho brát – pokud ho mám brát pouze jako fantasy, tak ať ve filmu nepoužijí námět Mayského kalendáře předpovídajícího konec světa, což je založeno na pravdě a pokud ho mám brát jako film založený na faktech (Mayský kalendář), tak ať mi tam necpou „fantasmagórie“…takže nebudu takový detailista a pominu tyto drobnosti a budu to brát jako akční fantasy, tak musím uznat, že film není špatný – z kina jsem neutekla, film jsem bez potíží dokoukala a ani jsem se moc nenudila. Ale podruhé už si ho nepustím… vadila mi přehnanost, nadsazenost, což je zřejmě u tohoto žánrů běžné, ale vzhledem k tomu, že tyto filmy nevyhledávám, tak mi to vadilo. 2012 je věc aktuální, teď se o něm mluví, lidé na něj chodí, ale za půl roku zabředne do zapomnění jako většina filmů jemu podobným, bohužel 2012 není natolik výjimečný a originální, aby se z něj stala klasika. Na oddech záležitost dobrá, ale opravdoví zarytí filmový fajnšmejkři si zde na své určitě nepříjdou.

25. listopadu 2009
avatar uživatele
70 %

Tak to vidím já...

Já osobně jsem si 2012 maximálně zžil. Netušil jsem, že by Emmerich skutečně byl schopen natočit něco, co mě pobaví, ohromí a občas mi zvedne adrenali. 2012 to je. Plno "cameo" rolí, ktré potěší a plno zábavy, která neurazí. Bohužel první hodina filmu je přehled zoufalých dialogů a nastavený konec tomu nepomáhá. Přesto v těch dvou a čtvrt hodinách je téměř polovina dobrá a když by byl vydán jakýsi "antidirectors cut" okleštěný o většinu dialogů, obsahující jen destrukci a hlášky, hned bych se na to znova rád kouknul. 60%/70%

24. listopadu 2009
avatar uživatele
70 %

Zažít bych to nechtěla

To, co popisuje děj filmu, bych opravdu na vlastní kůži zažít nechtěla. Pokud to člověk ale prožívá jen jako divák, tak nic proti. Za sebe klidně přiznám, že se mi film docela líbil. Kde jinde člověk shlédne tolik efektů, než v katastrofickém filmu? To že je to na úkor děje, dialogů a věrohodnosti, s tím se holt musí smířit. Takže nebudu tentokrát až tak moc přísná a dám přijatelných 70%.

24. listopadu 2009
avatar uživatele
30 %

2012. To je datum, které hodně pověrčivých lidí v současné době straší. Samozřejmě i centrum světa, pokud jde o filmy si muselo tohle datum vzít na paškál a udělat z něj film, jak se patří. Bohužel, moc se jim to nepovedlo. Někdy si říkám, jestli někomu dojde, že ty zatracné kliše a klasické blbosti, které se objevují v každém typu tohoto filmu, jestli to někomu dojde. Ovšem, ani u 2012 to nikomu nedošlo. Opět tady máme velice chytrého vědce, který příjde na blíží se katastrofu, opět tady máme tlustou maerickou vláadu, přesněji jednoho poslace, který se stará jen o sebe a své břicho a maldému vědci nevěří. A roztomilou americkou rodinku, která nám provází celým filmem. Mě osobě to přišlo hodně pitomé. Ale hodně pitomé. Jistě, je nám známo, že hlavní hrdinové musí přežít nebo umírají na konci. Takže ujede v autě, uletíme v letadle, máme neuvěřitelné štěstí na lidi, kteří nás vezmou s sebou, vždy se všude dostaneme včas. Rovněž ty scény, které mají člověka dojmout. Americký prezident zůstává do poslední chvíle, radjěi zachráním psa než sebe, každému pomůžu v nouze a všude se nasoukám v tu pravou dobu. Rovněž ty záchranné archy. Budiž, Čína by asi byla něčeho takové schopna, ale i tak vypadali parádně futuristicky a to, že se zachraňovali především Američené před Číňany mi taky trochu nesedí. Nebo ta věc, že zachráníme britskou královnu i s jejími psy, hodně trapné, a přitom málem nezachrání tu tunu lidí, co tam čekala za přepážkou. A ten dojemný konec, to určitě. Taky abych to zhrnula, děj naprosto na nule, katastrofické filmy jsou pořád dokolečka. Jediné, co můžu pochválit a kvůli čemu jsem se na to taky podívala, byly speciální efekty. Ty byly výborné úrovni.

22. listopadu 2009
avatar uživatele
90 %

ale jo

Náhodou mě se to líbilo. Prostě americký film no. Je pravda, že když pořád utíkali před vším na poslední chvíli, bylo už dost trapné, ale jinak se to dalo. Efekty prostě super a ani mi nevadilo, že film měl téměř 3hod. Myslím že na tenhle film dlouho nezapomenu:-)

22. listopadu 2009
avatar uživatele
100 %

2012

Takový pocit, jako jsem měla při odchodu z kina, jsem už dlouho neměla. Po dlouhé době ve mně film zanechal takový dojem, který se snad nedá ani popsat slovy ;-) Přitom se mi honilo hlavou, že TOHLE bych opravdu nechtěla zažít. Navíc to bylo pro mě tak moc uvěřitelný, že mi až z toho běhal mráz po zádech a za celou dobu mě ani nestihl začít bolet zadek! :-D A že to je na mě až moooc dlouhý film. Ale mělo to takový spád, že jsem se ani nenadála a už byl konec. Jednoduše řečeno - it was awesome!!! :-) True story ;-)

20. listopadu 2009
avatar uživatele
70 %

Strašák okolo magického roku 2012 se u mě myjí účinkem, leč když se do nějakého projektu dá Roland Emmerich, už to je dostatečný argument pro brzkou návštěvu kina, páč mi už mnohokrát dokázal, jakou že show na plátně umí zkonstruovat. Trailer jsem viděl nesčetněkrát a už tehdy jsem si pochvaloval, že Roland nijak nezměkl, a nějakých milion mrtvých lidí sem, milion tam, z toho si těžkou hlavu nedělá. Tohle přesně mi na něm imponuje, no, dost řečí o jeho osobě, vzhůru na film. I přes svoji výraznou délku okamžitě ukáže, že bavit vás prostě bude a basta. Celá stopáž je neuvěřitelně nadupaná. Jak z hlediska zdemolovaných akrů budovat, kterému se teď budu věnovat, tak z hledisek jiných… na ty přijde řada potom. Tedy, jestli se soudí katastrofický film podle množství sutin, 2012 vyhrává první místo v celé historii kinematografie! Až tak, a nepřeháním. Emmerich si svoje dílo staví na pevných základech, když nejdříve efektivně a hlavně efektně zničí pár nepodstatných lokalit jako Kalifornie (mj. dívejte se po A. Schwarzeneggerovi, kdo hledá, najde) a pak když už vás má tam kde chce, budete jenom valit oči třeba na úchvatný výbuch sopky, následné „meteory“ a např. v závěru na neskutečně nádherné přílivové vlny. Po pravdě, něco tak senzačního jsem čekal jen v nejlepších snech. Jestli 2012 nedostane Oscara za efekty, tak už nikdo. Jen je tu drobný defekt, při prchání před touto monstrózní zkázou, se trochu zapomíná, že lidi jsou jenom lidi a ne žádní Chuckové Norrisové nebo tak podobně, jejich štěstí totiž už ani štěstí není, vypadá to, jako když mají velké konexe u scénáristů. Heroické scény, jak se zachrání za 5 minut 12, jsou zkrátka pěst na oko, ovšem zas až tak neubírají, jsou to pouze vady na kráse a kdo je nemá, že? Tak, toť jest zaprvé. Další z nesporných výhod jsou neustálé humorné vložky. Emmerich si nehraje na drama, on nás chce jenom bavit. Gag za gagem moje nadšení rostlo a není takřka nic, co bych odsoudil a přešel mávnutím ruky. Situační vtípky jsou výtečné. Třeba takový Woody Harrelson, na kterého mám poslední dobou ve filmech kliku, je nepřekonatelný. Řeknete si, vždyť tam je tak 10 minut, ale o to je neokoukanější a co slovo, to perla. Tím jsem pomalu nakousl herce. Zmiňovat všechny snad ani nejde, a tak se pokusím probrat pouze vyčnívající. Překvapivě 1. je Zlatko Buric, a to jenom kvůli jeho skvělé angličtině a vůbec celé povaze. Nemůžu si pomoct, ten chlap byl dokonalej. Jako druhého bych jmenoval Dannyho Glovera, ten mi do role prezidenta seděl a jeho gesta byla přirozená, žádné mega klišé. NO a závěrem ještě pár slov o J. Cusackovi. Fakt bych čekal trochu víc, byl takový nemastný neslaný, nikdy jsem ho nemusel a na tom se nic nemění. Tím jsem odbyl snad všechno podstatné. Z toho vyplývá… Efekty, humor, dobrodružství, takový je 2012. Pár mínusů by se našlo, jenže proč je hnidopišsky hledat. Sám za sebe, můžu směle prohlásit:“Z filmu mám skvělý pocit, který nespláchne ani ta nejvyšší vlna“. Takže, kdo chce vědět, jak se to bude mít s naší civilizací a nechce se mu čekat 398 dnů a na vrch se ještě pobavit, nechť dlouho neotálí.

18. listopadu 2009
avatar uživatele
100 %

Isn´t Bad

Tešil som sa na tento film, ktorému predchádzalo predstavenie trailermi v predajniach elektro už v mesiaci 07/2009.
S chuťou som si pozrel tento Emmerichov posledný film a i napriek jednoduchému deju a patetickému záveru tlieskam kamere, hudbe, DTS zvuku i vizuálnemu spracovaniu. Ak ste zástancami hlbokomyselných dejov a podrobného vykreslenia charakteru hlavných postáv, pozrite si radšej drámu alebo psychologický film.
Film 2012 Vás však na rozdiel od týchto ťažšie stráviteľných diel neuvrhne do ešte väčšej depresie, ale naopak, uvidíte nefalšovanú zábavu s napätím Hollywoodskeho rozmeru. A niekedy isn´t bad (nie je zlé) vidieť jeden sci-fi Hollywoodsky film so všetkým čo ktomu patrí.
A propos: vôbec nie je pravdou, že Mayovia predpovedali zánik Zeme 21.12.2012. Prečítajte si knihu nemeckej nadšenkyne pre kultúru Mayov Magdy Wimmer "Proroctví Mayov". Žiadna apokalypsa nás nečaká.

17. listopadu 2009
avatar uživatele
70 %

2012

Po dlouhé době (zhruba asi po čtvrt roku) jsem si vyrazil do kina! Film "2012" byl záska na jistotu, protože jsem věděl, že ať bude film dějově jakkoli stupidní nebo klišovitý, já si ho díky Emmerichovu "vandalství" na plátně užiju. Nebál bych se nazvat Emmericha "Bayem přes katastrofy"! Jde vidět, že do tohoto filmu se vložilo nechutné množství peněz, ale na druhou stranu zase musím Emmericha pochválit, že ani jeden dolar nebyl promrhán. Jasně, že film bude klišovitý, s tím jsem počítal. Tu jde pouze o tu atmosféru a napětí, které kupodivu je i když už na začátku víte, jak film zkončí. Klišé tady až bolestivě bijou do očí, ale o to tady jde. Film se nesnaží být reálný, ale chce pobavit diváky a to se v pěti minutových katastrofických scénách, kdy hlavní postavy jedou v limuzíně přes celé L.A. a všechno padající se jim "úplnou náhodou" vyhne. A takových scén je ve filmu více, než dost. Právě tenhle fakt nejspíš způsobil to, že jsem se ani jednu minutu filmu nenudil. Emmerich mě také dost potěšil tím, že do filmu přehnaně necpal to slavné americké patriotství. Ovšem, že náznaky tu jsou (americký prezident se rozhodne zůstat na pevnině spolu s obyvatelstvem), ale jsou tu viděny jen zřídka a když už, tak v malých dávkách a to jsem v pohodě překousl. Jde vidět, že Emmerich při natáčení myslel na diváky, protože je ve filmu i poměrně hodně často poukazován humor a vtipné scény všeobecně. Další příklad toho, že Emmerich tuto látku nebere příliš vážně a myslí spíš na pobavení diváků a to se mi líbí, a Emmericha to šlechtí! Trochu mě vyvedl z míry ten občasný, syrový "look" digitální kamery, ale to jen tak naokraj. Všichni herci hrajou své role kvalitně a najdete tu jak postavy, které bojují za ostatní (John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Danny Glover), postavy, které bojují za sebe (Oliver Platt, Zlatko Buric) i postavy, které slouží pouze k odlehčení děje a zábavě (Woody Harrelson, Zlatko Buric). Všichni herci mají svůj úkol a každý ho splnil na výbornou. Jedním dechem: "Příklad, že i apokalypsa se dá do 150ti minut natočit současně akčně, zábavně a lidsky. Emmerich šikovně bojuje se všemi klišé a spíše dává do popředí pozitivy filmu!" Nová generace katastrofických filmů je tady! Nevěřím, že slabý "Den poté" natočil ten samý člověk, který natočil tenhle trhák. Jasně, že nebudu mířit s hodnocením nějak vysoko, ale nízko zase taky ne. Myslím, že 70 % se pro tento film přesně hodí.

17. listopadu 2009
avatar uživatele
100 %

super

Tak na tento film jsem se hodně těšil a to díky upoutávkám, které šli v televizi. Musím říct, že mě nezklamal, ba naopak ještě předčil má očekávání. Děj byl napínavý po celý průběh toho filmu. Sice mě trochu vadila ta délka filmu, přes 2 a půl hodiny, ale dalo se to v pohodě vydržet. Úplně nejvíc se mi ale líbily efekty, které dělají podle mě film hodně zajímavý. Trochu mě také vadilo to, že mockrát utekli smrti jen o vlásek a že se dokázali všemu vyhnout a všude prokličkovat, což bylo ve filmu docela častokrát, ale zase to vyrovnaly ty efekty. Abych to shrnul byla tam akce, zábava, napětí, drama atd. a ti co tohle chtějí prožít a vidět, tak jim vřele doporučuji film 2012 navštívit. Takže musím dál 100%.

17. listopadu 2009
avatar uživatele
60 %

Brak

Naprosto špičkové efekty a schopnost donutit diváka se zamyslet nad tím, na jak křehkých základech je založena lidská existence. To jsou pozitiva tohoto snímku. Tím ale kladné hodnocení končí. Abych to vzal zkrátka - amatérský scénář, amatérská kamera - záběry ze zatopených komor spíše připomínají "film o filmu", než finální produkt. Dále stupidní americký humor, který sem prostě absolutně nepatřil (umírají miliardy, ale někomu prostě přijde i v této situaci jako dobrý nápad si zavtipkovat. Nepochopím), klasická americká snaha rozbrečet diváka na každém kroku a v neposlední řadě je to až nechutně přehnané a okaté "štěstí" hlavních protagonistů, kteří ve filmu nejméně tucetkrát uniknou smrti doslova v posledním zlomku vteřiny. Takového anděla strážného bych také potřeboval.
No, prostě se jedná o dobrou podívanou, grafickou pastvu pro oči. Jinak je to ale béčkový brak...

15. listopadu 2009
avatar uživatele
60 %

Velice často u nových filmů píšu, že mi nestály za to chodit do kina a za čtení titulků, ale 2012 představoval Emmerichův obrovský trhák roku a jeho výrok, že miluje ničit, to co má rád, přímo musel dostát svému slovu. I mě rok 2012 velice zajímá, jestli i předpověď konce světa dostojí svému slovu, ale po Emmerichově vizi ze srdce doufám, že neproběhne takovýmto způsobem. Titulky mi skutečně nedělaly vůbec žádný problém, protože dialogy jsou jenom hlášky a 80% z celého filmu zabírají dech beroucí vizuální a zvukové efekty. Panečku, vůbec by mi nedělalo problém uvěřit tomu, kdyby byl tento film nejnákladnější v historii kinematografie, protože na tyto efekty nikdy nezapomenete. S nimi jsem skutečně počítal, a ty mě přitahovaly do kina ze všeho nejvíce, protože kdybych čekal na českou verzi, přišel bych o hodně. A s vizuálními efekty jsem počítal i s nezměrnou hlučností, zkrátka si myslím, že se všechny předpoklady, týkající se této stránky, naplní do posledního detailu. S vědomím obrovského propásnutí nejlepší možnosti zhlédnutí filmu jsem věděl, že mi výlet do kina bude za to stát, ale rozhodně jsem nepočítal s tím, že mě opijí rohlíkem. Já byl nastražený i na kvalitní příběh, kde už to začíná trochu vřít. Hned od začátku vám bude jasné, že když jsou zde hlavní postavy, tak ať se stane cokoliv, nakonec to skončí dobře, s čímž tvůrci určitě počítali, tudíž Emmerich se musel soustředit na dobrý děj. No… Děj… Ten představuje tu horší a nemilou část. Tak trochu jsem počítal s tím, že to nebude Bůhví jaký zázrak, ale že by dopadl až takhle? Toto byl vyloženě naprosto neoriginální případ akční komedie, kde se děje úplně všechno stejným způsobem jako v ostatních jen s jinými exteriéry. Příběh se týká dvou skupinek lidí, kteří na dějství pohlížejí z jiných perspektiv, a ta s Johnem Cusackem nedopadla nijak vábně. Myslím, že film má štěstí gigantických rozměrů, protože co by pro vás znamenal takovýto děj bez obrovského plátna spolu s ohlušujícím zvukem? Děj, kde jsou úplně všechny akční a zběsilé scény zakončeny vyváznutím na poslední chvíli, nepředstavují vůbec nic originálního. Lahodí oku, když přeskakují jednu propast za druhou, když podletí pod objektem, který spadne centimetry za vrtulí, když meteor těsně mine jejich letadlo, ale řekněte, nejsou toho filmy plné? Herecké výkony mi také neudělaly příliš velkou radost. Herci nehráli vyloženě špatně, ale jejich reakce na některé zběsilé situace se mi prostě nelíbily. Jo, ale velkou radost mi udělala přítomnost Woodyho Harrelsona. Abych to shrnul, ti, kteří nevídají tolik filmů, budou naprosto ohromeni, protože veškeré efekty jsou totiž úplně bezchybné, a proto se určitě nebudou ohlížet na příběh, který postrádá originalitu, vše v něm končí dobře a následně hraje trochu ohraná vítězná hudva, a ve kterém je zasazeno pár nepříliš intenzivně působících dojemných scén. Zprvu jsem se divil, proč zde první hodnotící dávají taková hodnocení, ale teď už to chápu. Filmoví maniaci se do děje vůbec nevžijí, spíš si jako já budou utahovat z každého předpokládaného úspěchu hlavních hrdinů. Radím vám, spěchejte do kina, kde se alespoň mně zvýšil verdikt o 20%, jinak přijdete o všechno na filmu dobré.

15. listopadu 2009
avatar uživatele
50 %

Zklamání...

Velký potencionál filmu zůstal z největší části nevyužit a stala se tak z něj v podstatě 2 a půl hodiny trvající nuda zpestřená pouze pěkný efekty, které ale bohužel přebijí naprosto stupidní motivy amerického vlastenectví a heroismu.

14. listopadu 2009
avatar uživatele
60 %

Tak je to tu ...

Akorát jdu z půlnoční premiéry a prostě se musím podělit o čerstvé zážitky, místo toho abych šek spát :) Film samotný se jdá shrnout takto: Zdrháme limuzínou a vše nás těsně mine, zdrháme letadlem a vše nás těsně mine, natankujeme a po úprku karavanem sedláme letadlo. Poté zdrháme větším letadlem, pak pěšky. Stopneme si mnicha a pomalinku jedeme dál. Běháme, plaveme, sjíždíme Himaléje na "raftu" A nakonec zjistíme že je na tom světě vlstně krásně :D
Tolik k ději. Abych pouze nekritizoval, tak musím vyzdvyhnout triky, ty jsou opravdu áčkové. I když gradačně špatně rozvrstvené. Čím dál se posouváme v ději tím větší nuda. Dále mě pobuřovalo že pokaždé když bylo potřeba nastolit dramatickou chvilku byla uvedena detailem na praskající asfalt. A několikrát recyklované vtipy, viz praskání. Pochopíte v kině :)
Každopádně neodrazuju od návštěvy kina. Opravdu se pobavíte i když mozek dost utrpí, ale už kvůli Woodymu na to musíte jít ;) "Leťte ptáčci, leťte" :D :D :D

12. listopadu 2009