home
2001: Vesmírná odysea

NÁZORY K FILMU

avatar uživatele
20 %

Námět je dobrý, ale něco tak neskutečně nudného a vyčerpávajícího jsem už hodně dlouho neviděla. Upřímně příliš nechápu, jak tenhle snímek může někdo tak horlivě chválit - pravděpodobně jen proto, že Kubrick je " tak strašně jiný", ale nikdo mi nenamluví, že je to talentovaný režisér. No, ani se mi nechce věnovat tak zbytečnému filmu víc prostoru a času. Promrhání více jak dvou hodin života na tuctu šnečích scén.

9. dubna 2013
avatar uživatele
80 %

Průkopnický film a matku mého oblíbeného žánru jsem už dlouho nemohl tak ostudně přehlížet. Už delší dobu mám na paměti, že spousta lidí o 2001 Vesmírné odyssey mluví jako o kýblu plného do nebe volající zdlouhavé nudy, který diváka mučí především svou dlouhou dobou trvání. Já se spíš trochu obával technické stránky, ale konečný výsledek mě nadmíru překvapil. Je pravda, že by se u filmu v některých pasážích dalo klidně žehlit prádlo bez úniku důležitých informací, na druhou stranu však film disponuje neuvěřitelně pokrokovým technickým zpracováním, inovativními nápady a nadmíru zajímavým námětem, jehož rozuzlení si nechcete nechat za žádnou cenu ujít. Troufám si i říct, že z technického hlediska by byla Vesmírná odyssea i přes drobné detaily a bez znalosti roku výroby skoro až neodlišitelná od soudobých filmařských možností, což mě ještě s mysteriózní sci-fi atmosférou podtrženou úžasnou hudbou, někdy donutilo skoro až slintat. Zkuste říct ne scénám s pohledem na tajemnou desku. Ano, další krutá pravda je, že trvá poměrně velmi dlouho, než si divák vůbec může poskládat nějaké souvislosti, a že se na konci vlastně nic nedozví, nicméně právě tento přístup a umělecká stránka dělá z Vesmírné odyssey mistrovské dílo, který už žádné další sci-fi nedokázalo ani napodobit. Donutit diváka u sci-fi trochu zapřemýšlet... to už dnes nikde nenajdete.

2. března 2013
avatar uživatele
90 %

Hudba. Obraz. Zážitek.

Musím předem upozornit, že tento názor píšu po prvním zhlédnutí, které proběhlo na třináctipalcovém monitoru, který snad nikdy nepůsobil pro pouštění filmů tak nemístně… Když jsem se prokousala „opičím úvodem“, absolutně mě pohltila atmosféra a nepustila až do konce. Dlouhé záběry, efekty, které ani po letech neztratily nic ze své působivosti, výborně vybraná hudba střídaná se strategickými chvílemi ticha. Neumím to nijak pojmenovat, ale Vesmírná Odysea byla Zážitek, ke kterému jen těžko pasuje přívlastek „filmový“. Moc bych si přála vidět ji v kině…

27. října 2012

Promiťe, ale ten film byl hroznej. Nuda a pocit, že mohl být o hodinu ktratší. Navíc na vás po celou dobu něco pípá, řve, hučí, ... a pak ticho - z toho bych se zbláznil.

6. června 2010
avatar uživatele
90 %

Týmto filmom si ma už Kubrick získal. Doteraz nechápem, ako mohol natočiť také dielo, s takými efektami v roku ´68. Nie som fanúšik takéhoto žánru (česť výnimkám), ale tento film patrí medzi najlepšie, aké som videl. Mám rád, keď je film zakrytý rúškom tajomstva a je potrebné si situácie vysvetľovať - vytvárať vlastné objasnenia. Film ako celok na mňa pôsobí veľmi kladne. Doteraz počujem v ušiach tú hudbu...

25. března 2010
avatar uživatele
Meky
...
50 %

***

Když si pročítám četné názory ostatních uživatelů, tak můžu říct, že 2001 rozděluje lidi na dva tábory. Na ty, kterým to doslova učarovalo a ty, které to nudilo. Bez mučení napíšu, že patřím do té druhé skupiny. 2001 mě vůbec nebavilo a sžíralo nudou dokonce víc, než kyselina sírová! Ale odsuzovat to rozhodně nemůžu, protože to je strašně náročný film a jedno shlédnutí k pochopení určitě nestačí. Problém je v tom, že když divák shlédne takový film, jen těžko se mu chce vstoupit podruhé do stejné řeky. Kubrickova díla jsou obecně nudná a nezáživná, což 2001 alespoň v mém případě potvrzuje na 2001%. Jistě jsou chválihodné efekty (na rok '68) a vůbec celá vizuální stránka hlavně na konci, ale třeba dlouhé "silence" záběry, které neprotrhne ani jediná hláska, nejsou ničím zvláštním. Ticho střídala klasická hudba a na můj vkus se tady moc nehodila a spíše mi rvala uši. K příběhu nezle nic říct, protože tam žádný nebyl. Jen jakási evoluce lidstva, protnutá záhadným černým monolitem. Závěr? Kubrick nezklamal a nezůstal nic dlužen své pověsti. Jestli je to jeho nejlepší film nebudu soudit, i když jsem už viděl lepší. Vzhledem k tomu, že mě snímek příliš nezaujal, se nechci schylovat k nějakým ukvapeným závěrům, protože k 2001 cítím určitý respekt z neznáma, kterému jsem ještě nedal "vale".

25. března 2010
avatar uživatele
90 %

Nepopsatelně zvláštní

Když po dvou hodinách přemýšlení nechám stranou to, že nevím, jak si ten film vysvětlit, a ponechám si jen celkový dojem z filmu, tak zůstane jen velké nadšení. V poslední době na mě žádný film tak zvláštně nezapůsobil a já nevím, jestli přehnaně chválit, zůstat neutrální a nebo snad i trochu kritizovat, ale mám pocit, že s mojí neznalostí Clarkeových sc-fi a myšlenek rozpracovaných podrobněji v knize si moc dovolovat nemůžu. Chápu kritické názory, ale nenechte se v žádném případě odradit zhlédnutím tohoto díla. Nějak to na vás určitě zapůsobí. Je to film, který se naprosto vymyká tomu, co nyní „frčí“, a i přes veškerou kritiku na něj nikdo za těch několik desetiletí nezapomněl a nezapomene. Jedno je jasné, já mám z filmu čistě pozitivní dojem. Ta atmosféra rozsáhlého a temného vesmíru s tiše plující lodí k nejasnému cíli je nepopsatelná. Začátek filmu a Straussova hudba, úsvit lidstva a opice vyhazující kost, která se stříhem promění v kosmické plavidlo putující vesmírným tichem. Vše v oscarových efektech. To jsou stěžejní a nezapomenutelné okamžiky, které musím ocenit. A konec, pro který vysvětlení skutečně nemám, je nejasným a přesto krásným ukončením filmu. Rok 68 byl úrodný - Planeta opic a tohle.

20. prosince 2008
avatar uživatele
100 %

2001...

Tenhle film si hodnocení nezaslouží. A když už, je jasné, že to nejvyšší. Divácky dost náročný film, mým přátelům se nelíbil, ale já jsem byl nadšen. Úžasné propracování vesmírních lodí, příběhu, všeho...Dokonalost samo. A kdybych nevěděl, že to vzniklo před několika desetiletími, řeknu, že to vzniklo několik let zpátky. nejlepší záporák všech dob - kdy jste viděli vraha v podobě červeného světýlka? Mezi Kubrickovými díly toto musí trochu zapadat, co se týče oblíbenosti, ale co do díla je to majstrštych. Úžasná hudba, kostýmy, všechno...Škoda jen, že se to už mělo stát a nestalo.

12. prosince 2008
avatar uživatele
100 %

Tak to vidím já...

Rozhodně náročný film, který není těžké odsoudit, ale mě si naprosto získal. Nemůžu zpochybnit dokonalou vizuální stránku, která dodnes nic neztratila na úchvatnosti. (V tom nesouhlasím s ostaními, kteří naopak píšou, že po vizuální stránce film dnes nemá co nabídnout. Naopak.) Vše je doprovázeno skvělou hudbou. I když některé scény jsou opravdu zdlouhavé, mají svůj důvod a umístění a závěr filmu je svojí nevysvětlitelností zároveň nepřekonatelný. Kubrick natočil film, který dnes sice málokdo z běžných diváků ocení, ale ovlivnil celou (nejen sci-fi) kinematografii. I kdyby to byl jediný klad filmu, nedá se mu upřít. Tenhle film je neuvěřitelně těžké posoudit. Není to epiícký film, ale lyrický. Musí se nad ním hodně přemýšlet a nedá vám žádnou "filmovou" zápletku. Tenhle film ale dokáže zapůsobit. Já tomuhle filmu i tak trochu z úcty musím dát 100%.

13. března 2008
avatar uživatele
90 %

Dech beroucí

film jsem viděl poprvé asi před 5 lety a tenkrát jsem myslel že se strachy zbláznim vidržel jsem se koukat na ty nedrsnější horory ale u tohohle jsem se prostě bál. strašně moc napětí a skoro žádná akce... tak se mi to líbí dneska už se na to koukám trochu jinak ale pořád si myslím že je to jeden z nejlepších filmů všech dob

9. ledna 2008

Napoprvé byl pro mě film tím nejzvláštnějším, co jsem kdy zažil. Napodruhé už to bylo lepší. Je to obrazově krásný a fascinující snímek.

5. dubna 2007

2001:?? To už tu bylo...

Fascinující...Krásné....Dramatické..... Kubrick v tomto předvratném filmu dokázal skloubit genialitu, dramatičnost a zvláštní triky....
Film se však, některým může zdát nudný a zdlouhavý....... Jejich problém, filmový fanda si to náramně užije...

28. prosince 2006
avatar uživatele
100 %

Divácky dost náročný film a chápu všechny, kterým se nemusí líbit. Musí na to být nálada, hlavně určitá pohoda a nesmí člověk zrovna na nic spěchat. Není to film prošpikovaný akcemi jako dnešní moderní filmy, takže se chvílemi zdá, že se vůbec nic neděje. Ale když se člověk do toho filmu vžije, je to opravdu dobrý zážitek.

23. listopadu 2006
avatar uživatele
40 %

Kubrickova chyba?

Sestříhat to tak na hodinu, bylo by to zajímavý. Kubrick se sice bere jako umělec, ale já jeho myšlenku nechápu. Nelíbilo se mi už Osvícení, ale myslela jsem si, že od adaptace Kinga jsem prostě čekala víc... Teď zjišťuju, že to bude asi Stanley, kdo se mi nelíbí....

21. října 2006
avatar uživatele
20 %

Naprostá blbost

No co to je!!!?Absolutní propadák.Čekal jsem od toho víc.Vetšinou filmy co jsou natočený podle nějakejch knih románů apod. tak bejvaj slušný ale o tomto se to opravdu říct nedá.Jediný co bych dal jako plus jsou efektíky planetek.Jinak nic víc.Hudba je naprosto příšerná ani na pohřeb by se nehodila.A ty půlhodinový lety vesmírem už taky ne.Muže mi někdo sakra vysvětlit co to bylo na začátku filmu s těma ujetejma opicema!!!!!Já vám to řeknu na co úplně na h..no ale absolutně.Filmaři akorát chtěli zabít čas protože to nemá nic společnýho s filmem.Nepustil bych to do kin.A ani bych tomu neudělil kdoví kolik ocenění.

6. října 2006
avatar uživatele
70 %

Hudba!

Je jasné, že v době natočení to muselo být pozoruhodné sci-fi. Ale v porovnání s dnešními filmy, děj nemá zrovna velký spád. Zato hudba se stala kultovní.

23. září 2006
avatar uživatele
60 %

Hm... no...

No... konečně jsem viděla aspoň něco od Stanleyho Kubricka a musím říct, že jsem si pro začátek vybrala asi špatný film. Nijak moc mě to nezaujalo. Tím, že je film přece jenom staršího data, nezaujme ani moc vizuální stránkou, na které je to stáří přece jenom vidět. Nudné pasáže (bylo jich dost, myslím ty, kde pořád nějaké lodě letí vesmírem a prakticky celý začátek) jsem přetáčela. Mělo to být dlouhé a já pořád přetáčela a přetáčela a najednou titulky. Ani pořádně nevím, jak to celé dopadlo, pochytila jsem jenom dialogy. Z toho všeho tak vyplývá, že film mě opravdu moc nezaujal...

22. září 2006
avatar uživatele
90 %

Tenhle film je zpracováním výborné knížky A.C.Clarkea a celkem přesně ji vystihuje. Pouze byl děj části filmu přesunut ze Saturnova měsíce Iapetus na měsíc Jupitera (toho se podržel i sám Clarke v dalších pokračováních Odyssey). Na svou dobu byl film plný převratných efektů, které dnes už nikoho nenadchnou. Ale určitě můžu film doporučit, jedná se vážně o klasiku. Zejména použití hudby je úžasné. Navíc na film odkazuje spousta současných věcí (namátkou Karlík a továrna na čokoládu, Zoolander a další)

14. září 2006
avatar uživatele
90 %

Slavné klasické sci-fi od slavného Arthura C. Clarka klasického autora Vesmírné odysei. Film je skvělý a knížka taky.

26. července 2006
avatar uživatele
70 %

Je to prostě jeden z filmů, které lze zařadit do filmové klasiky. A ten začátek s nyní již legendárním hudebním tématem! Ten je prostě skvělý.

30. dubna 2006
avatar uživatele
20 %

asi tímhle naštvu všechny milovníky tohohle filmu, ale mě se to vůbec nelíbilo. Vlastně jsem u toho usnula nudou a to doslova, takže ani nevím jak to zkončí. Určitě to v 60, letech bylo něco převratného, ale mě to vůbec nezaujalo, přišlo mi to hrozně zdlouhavé.

15. dubna 2006
avatar uživatele
Pivo
...
100 %

Film!

Je to opravdu Film s velkym F. Spojení Arthur C. Clarka se Stanleyho Kubricka. Na to kdy byl tento film natočen, tak je to velmi podařený Sci-fi film.

14. dubna 2006
avatar uživatele
90 %

super

Môj obľúbený film. Videla som aj 2010, ale 2001 bola lepšia. Myslím, že tento film sa môže právo pokladať za jeden z kultových filmov sci - fi žánru.

12. dubna 2006

...

Čekal jsem na to dlouho, abych se podival na Odyseu, při shlédnutí jsem asi tak dvakrát usnul, ale jinak to celkem šlo.:-) Je pravda, že volba hudby do tohoto filmu je naprosto úchvatná. Jen jsem trochu nepochopil ten začátek, kdy tam byli ty opice, ale budiž. Je to film od Kubricka a to znamená, že je to klasika.

7. března 2006
avatar uživatele
80 %

Vesmírná Odysea

Chápu, že tenhle film může někoho hodně nudit. Vizuální efekty, které byly na sbou dobu mimořádně jsou dnes již překonané, přesto v sobě snímek skýtá velké kouzlo. Nejvíce se mi ovšem líbila hudba. Ústřední Also Sprach Zarathursta od Strausse je famózní.

24. února 2006