NÁZORY K FILMU

avatar uživatele
80 %

Bezmála dvě hodiny propagandy Velkého bratra. Uniformita a bezcitnost Oceánie, kde do vás neustále cpou zprávy, jak se máte dobře, je tak krásně depresivní, že jsem po skončení filmu úplně ztratil dobrou náladu. Tenhle film není ani tak o příběhu, ani o tom, co je skutečně v místnosti 101, ale především o pocitech, které ve vás vyvolá. O pocitech, kdy je umolousaná hlavní postava, na míle vzdálená všem představám o typickém hrdinovi, vystavena tlaku shora. O tom, jak se postupně pevná mysl podvolí a z člověka je vytvořen pouze jeho stín. Je o tom, že po dvou hodinách filmu ani vy sami nebudete schopni hledat v závěrečných slovech "I love you" naději a ztotožníte si je s jedinou možnou volbou.

25. prosince 2011
avatar uživatele
90 %

Suzanna Hamilton

Knižní předloha má propracovaný děj se spoustou názorů a myšlenek hlavního hrdiny, které jsou ve filmu okleštěné, ale i tak je to skvělé vyobrazení Orwellova příběhu.

14. září 2010
avatar uživatele
80 %

Tak to vidím já...

Tíživé, děsivé. Možná až moc tlačí na pilu, ale to už k "satiře" patří - pokud se to tak dá nazvat. Děsivý svět zítřka je skutečně zahnán do extrému, aby nám sdělil svoje myšlenky. To funguje zajisté mnohem épe v knize - tam je ísto pro interpretaci a přehánění je zde nenápadnější, ale o to účinnější. FIlm, který je točen doslovně, se takhle "třídí" složitěji... Nicméně to nic neubírá důležitosti a naléhavosti filmu, na kterou by se nemělo zapomnat. 70%/80%

15. ledna 2010
avatar uživatele
70 %

Big Brother

Neuvěřitelně depresivní podívaná, která přesně vystihuje ducha knihy. Všudypřítomná bída a bordel, uniformovanost v myšlení i oblékání, nevlídné prostředí, oprýskané zdi a v každém místnosti obrazovka s Velkým Bratrem, který vidí vše.Dusné totalitní atmosféra, plná strachu a fízlování. Totalita je znázorněna opravdu surově až abstraktně a vše je zavlečeno až do absurdna, kde mi chvilkama mrazilo v zádech. Big Brother is watching you .. Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla. Opravdu působivé.

16. května 2009
avatar uživatele
C.J.
...
50 %

Tak tohle bylo na mě trochu silný kafe, takže mi trvalo pár dní než jsem to dokoukala. 1984 se nestal mým oblíbeným filmem, ale někomu se líbit může.

6. dubna 2007
avatar uživatele
90 %

Orwell napísal skvelú knihu, film trochu zaostáva, ale podstatu vystihol. Myšlienka autora o vykreslenie despotickej spoločnosti sa mu podarila dokonale. Komunizmus bol veľký strašiak a dokonca vystraśil aj Orwella. V niektorých častiach som mal pocit ako by sa od pravdy ani veľmi nevzdialil. V budúcnosti nás možno čaká prekvapenie, naplnenie Orwellovej knihy. A Veľký brat sa bude pozerať........!

28. března 2007
avatar uživatele
heya
...
100 %

Zaujímavý, aje keď trochu depresívny film, autorove vízie do budúcnosti pôsobia, akoby to bol večný pesimista. Neznalý divák by si pomyslel, že ide o historický film, je to zobrazené dosť verne. Videla som v tom úplne iný svet, tak trochu mi to pripomínalo extrémne vyspelý komunizmus. Škoda, že som tu nenašla iné názory, tento film bol vážne sila.

5. prosince 2005
avatar uživatele
100 %

divný...

Je to takový celý nějak divný...Působí to depresivně (ovšem to už bylo zmíněno), a tak nějak tajemně.Není to film pro malé děti, ale nejsem si moc jistá, kolik starších nebo dospělích, by se na to vydrželo dívat až do konce...

5. prosince 2005