25. 5. 2013

Velký Gatsby a malý Star Trek

Někdy se stane, že film, který má vydělat, nevydělá. Jindy že snímek, od nějž se už nic nečeká, skončí jako hit. Nyní čelí studia situaci kdy zaručený trhák s kladným přijetím zaostává a ne moc oblíbený outsider střádá...

hlavní obrázek

Někdy se stane, že film, který má vydělat, nevydělá. Jindy že snímek, od nějž se už nic nečeká, skončí jako hit. Nyní čelí studia situaci kdy zaručený trhák s kladným přijetím zaostává a ne moc oblíbený outsider střádá další a další dolary. Řeč je o druhém Star Treku a Velkém Gatsbym.


Jednička Star Treku na sebe tak akorát vydělala, ale nikdo se nezlobil. Značka byla považována za mrtvou a předpokládalo se, že restart přitáhne diváky spíš pro pokračování.
Na dvojku tedy dostal Abrams krásné dvě stovky milionů dolarů a čekalo se, že studiu nějaké ty peníze urodí (čili utrží dvojnásobek rozpočtu, kdy teprve začíná film vydělávat).
Jenže omyl, druhý Star Trek si připisuje přesně tolik, vlastně o něco málo méně, než předchozí díl.
Překvapují hlavně stejné tržby ze zbytku světa - mělo se za to se, že jednička značku představí i mimo Ameriku a dvojka tak zaútočí mnohem silněji i zde.
Nestalo se, tedy alespoň zatím (někde, třeba u nás, má film v kinech zpoždění, tak si počkejme, jak se to vyvine). Proč? Je to nejspíš docela jednoduché - Star Trek je klučičí sci-fi, což je dnes dost nevděčné vymezení. Pro většinu párů je rozumnějším kompromisem třetí Iron Man, jehož charisma není dívkám a ženám lhostejné.
V tuto chvíli má Star Trek rovných dvě stě milionů celosvětově, což není bolestivý neúspěch, ale rozhodně značné zklamání.

Raduje se naopak Baz Luhrmann. Jeho Velký Gatsby byl posunut o půlrok, kde najednou čelil silné konkurenci. Film s několikrát navýšeným rozpočtem až někam ke 150 milionům dolarů se navíc potýká s velmi záporným (nutno dodat nezaslouženě) přijetím, takže se nějak tak čekalo, že postmoderní Australan skončí v Hollywoodu na dlažbě.
Jenže Gatsby nečekaně táhne. Celosvětově už má na svém kontě 150 milionů.
Ano, vlastně je na tom stejně jako Star Trek, tedy na půli cesty za zcela čistým štítem, jenže to je vzhledem k opačným očekáváním v tomto případě to nejlepší, v co se dalo doufat.
Opět se potvrzuje, že ženská síla dnes začíná pomalu nabývat převahu a film na první pohled určený jim, si své publikum nakonec nachází oproti všem předpokladům.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!