7. 5. 2013

Iron Man na cestě za miliardou

Tony Stark jistě není z nejskromnějších hrdinů pod sluncem, takže nikoho nepřekvapovalo, že v souvislosti s premiérou třetího dílu Iron Mana se směle šuškalo o rekordních tržbách. Ty se nekonají, něco přes dvě stovky milionů za otevírák Avengers zůstalo nepřekonáno. I tak jde ale o jasný úspěch.


Za první víkend si Iron Man 3 připsal 175 milionů dolarů, přičemž ze zbytku světa měl tou dobou už 500. Nyní jsme tedy již na skoro tři čtvrtě miliardě. I přes kontroverzní a hodně řešené využití Tonyho nemesis Mandarina se navíc Shane Black setkal s vesměs příznivými reakcemi, takže peníze se posypou dál, i když samozřejmě mnohem pomaleji.

Nějaké přední mety jsou nedostižné, na to drží James Cameron až příliš velký náskok, miliarda by ale padnout mohla, nebo spíš měla. Ve zbytku světa se zatím Iron Manovi vedlo dokonce lépe než Avengers, takže celkové tržby se možná budou dost podobat, i když se to zatím jeví jako troufalé tvrzení.

Miliarda už dnes není takové terno, jakým bývala. Ještě před pěti lety byste všechny filmy, které ji překonaly, spočítali na prstech jedné ruky. Od té doby se jejich počet ztrojnásobil. Vlivem inflace a dražších vstupenek ztratila suma prestiž. Je ale zajímavé, že se na ní většina filmů zastavuje. Miliardy a půl dosáhly zatím jen tři filmy, Avatar, Titanic a Avengers. Až když se k nim Iron Man 3 alespoň přiblíží, budeme moct mluvit o skutečném překvapení.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!