4. 3. 2013

Spielberg splní Kubrickův sen

Stanley Kubrick byl filmařský velikán a v naší retro sekci goldies vám to vtloukáme do hlavy při každé příležitosti. Warneři si to velmi dobře uvědomovali, proto mu u sebe vytvořili teplé místečko, kde mu dodávali finance a prostředky, zatímco on jejich logo zvěčnil na začátku svých mnoha příspěvků do zlatého fondu. Jeden sen mu však odepřeli.


Stanley celý život obdivoval Napoleona a chystal o něm film. Prakticky vše už na něj bylo připraveno od scénáře po kostýmy. Domluveny byly natáčecí lokace, herci. Film "papírově" již prakticky existoval, když se kina pokusilo vzít útokem anglicky mluvícími herci obsazené sovětské válečné monster-drama Waterloo, které totálně propadlo.

Z Napoleona bylo najednou zapovězené téma, protože se zdálo, že je naprosto nelukrativní. Tento stav ostatně trvá dodnes. Stanley si natočil Barryho Lyndona, kde část připraveného materiálu využil, a sen si nikdy nesplnil.

Jenže nyní si usmyslel Steven Spielberg, že svému příteli a učiteli splní přání posmrtně, oprášil scénář a chystá sedmidílnou televizní minisérii s na poměry média značným rozpočtem.

Není to poprvé, co Spielberg dokončuje Kubrickovu práci - po jeho smrti převzal jím načrtnuté drama A.I.: Umělá inteligence.

Doufejme, že napoleonská kletba bude tímto prolomena a z jednoho z největších vojevůdců historie přestane být filmařský postrach. A doufejme rovněž, že Spielberg neudělá geniálnímu Kubrickovi ostudu... i když to snad nehrozí.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!