23. 2. 2013

Top - Nejhravější filmy

Dnešní topka má poněkud nejasné téma. Mezi nejhravější filmy by mohly patřit i tvrdá dramata, thrillery, velkolepé eposy a vlastně jakýkoliv žánr, protože "hravost" se projevuje různě. Dnes si tedy její hranice ořízneme na filmy stavící svou hravost na odiv, bavící jí. Zkrátka takové filmy, u nichž máme pocit, že si jejich tvůrci při natáčení hráli, ať už je to iluze, nebo fakt.



Život pod vodou
Wes Anderson je prototyp hravého režiséra a Život pod vodou je prototyp filmu Wese Andersona. I když spíš než "prototyp" je vhodné označení "vrchol". Krutě veselé indie se nesetkalo s nejvřelejším přijetím, protože je to film moc divný i na diváky vyhledávající divné filmy. Po něm už si Wes na podobnou extravaganci znovu netroufl. Já však Život pod vodou považuji za nepopsatelně návykový film, který mě neomrzí.

Princezna nevěsta
V Americe jde o nesmrtelnou klasiku, kterou zná každé malé dítě i jeho rodič. U nás se tato pohádka ztratila v přívalu nově dostupných filmů v raných devadesátých letech, takže jsme bohužel ochuzeni o vyrůstání s ní a nacházení nových a dospělejších významů a skrytých vtipů. Princezna nevěsta jsou přinejmenším dva filmy. První je pohádka pro děti, druhá komedie pro dospělé. Obě jsou plnohodnotné a obě nedocenitelné.

Kill Bill
Dvoudílný Kill Bill je Tarantinova hravá pocta části asijské kinematografie. Mnozí Quentinovi fanoušci jej považují za nejslabší kus z režisérovy tvorby, osobně si ho ale užívám víc než některá jeho známější a chválenější díla, a to obě části rovnocenně, i když jiným způsobem. Ne ani tak kvůli desítkám odkazů na filmy, co nikdy nikdo neviděl, ale spíš kvůli tomu pocitu hračičkovství tvůrce - právě k tomu se Tarantino vrátil nyní s Djangem. Opět mu to vyšlo.

Toy Story
Kdy řešíme hravé filmy, musíme se zmínit i o tom, v němž jsou hračky hlavními hrdiny. Pixar se Toy Story vyšvihl do čela animované tvorby a nastolil dnes již ukončenou éru své dominance a neomylnosti. Přesvědčoval o své hravosti a jeho filmy působily živě a jako výsledek svěží autorské spolupráce. Je to tím obdivuhodnější, když si uvědomíme, že CGI filmy jsou ze své podstaty ty nejméně svobodné, jsou zcela umělé a co pečlivě nenaprogramujete, to nemáte. Ačkoliv už to neplatí, ještě pár let zpět s tím Pixar uměl pracovat a ohromoval každým svým filmem.

Rocky Horror Picture Show
Nejúchylnější muzikál všech dob? Asi ne, ale na Rocky Horror Picture je odzbrojující, že se ve vší své teplé úchylnosti dostal do povědomí áčkového publika a stal se nesmrtelnou součástí popkultury. Ne coby guillty pleasure, ale film, který chápe sebe i diváky a nabízí odvázanou jízdu, jakou nejspíš nezvládají poskytnout ani leckteré drogy. Že tvůrci uspěli, potvrzuje i fakt, že po světě existují kina, která RHPS promítají pravidelně už od jeho premiéry.

Žhavé výstřely 2
Střeštěné komedie devadesátých let se nakonec zvrtly v nevkusnou sérii Scary Movie, ale se Žhavými výstřely se pohybujme ve společnosti toho nejlepšího, co žánr nabízí. Množství odkazů a vtipů není fyzicky možné vstřebat během prvního zhlédnutí a děj mixující Ramba s Casablankou vás nutí LOLovat prakticky nonstop. Inteligentněji podaný si ten primitivní humor nedokážu představit. I Žhavé výstřely mají dvě roviny - pro znalé klasik a neznalé. I zde fungují obě naplno.

Vražda na večeři
Vražda na večeři je hvězdně obsazená parodie na kriminálky (na rozdíl od Ve stínu jde o parodii záměrnou), která se nepokouší vyvolávat záchvat smíchu každou minutu, ale spíš humor postupně buduje. Hravost tu proto nalézáme velmi propracovanou, ale rozhodně funkční. Divácky nejvděčnější je asi Peter Falk v roli nezničitelného Amerického detektiva, popřípadě na asiata si hrající Peter Sellers, ale i další esa zastupující žánrové stereotypy zahnané do extrému pobaví.

Laputa
Japonsko je jedna z nejhravějších zemí a otevírá se všemu novému a zvrhlému. Proto se tu sluší mít i nějaký tamní film. Vybral jsem Miyazakiho, i když u něj se pojem "hravost" projevuje trochu jinak. Coby tradiční japonský animátor se přesně řídí pravidly svého oboru, a ta jsou prý poměrně striktní. I takto omezen ale Miyazaki tvoří filmy plné fantazie, které dokáží překvapit a strhnout. Skutečně není mnoho srovnatelných titulů, v západní kinematografii už vůbec ne.

Fargo
Opět trocha krvavé hravosti. Bratři Coenovi jsou maniaci, to víme, ve Fargu se ale pustili z řetězu i na své poměry. Absurdní humor a postavy likvidované v drtičkách nabízejí a vyžadují značné množství nadsázky. Nehrajme si ale na puritány, chytrý humor může využívat i těch nejčernějších prostředků. Bratři to vědí a nebojí se to do svých scénářů vkládat. Vždycky mě mimochodem zajímalo, jak u nich takový tvůrčí dialog během přípravy scénáře probíhá... to bude asi zajímavé.

Total Recall
Paul Verhoeven patří mezi ty, kteří dokáží vyvolat zdání naprosté brakovosti, ale ve skutečnosti svírají film pevně v rukách. Total Rekall je film okázale tupě osmdesátkový, ale zároveň chytře pokrokový a plný přesahu. Paul skutečně patří mezi nejzručnější režiséry, což je zásadní u někoho, kdo rád řádí. Jinak to dopadá jako u Eda Wooda, což je mimochodem režisér z tohoto žebříčku diskvalifikovaný, protože hravost jeho filmů plyne spíš z neschopnosti.

Život v oblouznění
Asi nejméně provařený kousek v našem výběru si hraje především s vyprávěním. Co je sen a co skutečnost? Jak absurdněji se ještě může situace vyvinout? Přitom tenhle příběh o režisérovi, co se snaží natočit svůj majstrštyk, rozhodně není bláznivou komedií, ale opět spíš umně vykonstruovanou inteligentní hračkou. Navíc se skvělým obsazením v čele se Stevem Buscemim. Na každý pád je skutečně vtipné sledovat, kam až smůlou pronásledovaný filmař zajde.

Diktátor
Kultovní kus Charlese Chaplina sice je střeštěnou komedií, ale zároveň velmi zásadním dílem. V době, kdy se ještě Amerika k Hitlerovi nebyla ochotna jednoznačně vyjádřit, to za ni udělal právě Chaplin svou vtipnou parodií. První Charlieho zvukový film se skutečně zapsal do dějin - samotný Hitler ho viděl několikrát a prohlásil, že Chaplina považuje za jednoho ze svých největších osobních nepřítel. Nejde ale jen o významnou klasiku - Diktátor je i po sedmdesáti letech velmi vtipný film a nápadů.

Kick-Ass
Hned po nejstarším snímku z výběru přijde ten nejnovější. Kick-Ass vznikal jako film pro fanoušky, který rozumí jejich potřebám a chápe jejich smysl pro humor. A tím se s až zakázkovou přesností stal. Je to akční, vtipné, brutální a do detailu promyšlené, aby každá věta strefila svůj cíl. Uvidíme, jak si poradí sequel, obzvlášť Vaughnova absence může výsledku zavařit.

Další vydání série TOP

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!