18. 2. 2013

Berlinale 2013 zná své vítěze

Mezinárodní filmový festival Berlinale, který se už po třiašedesáté konal v Berlíně, letos od 7. do 17. února 2013, zná své vítěze. Zlatého medvěda pro nejlepší soutěžní film získal rumunský snímek Pozitia copilului (Pozice dítěte) režiséra Calina Petera Netzera.


Rumunské drama vypráví příběh ze současnosti, který se zaměřuje na vztah matky a jejího dvaatřicetiletého syna. Ten při automobilové nehodě zaviní smrt chlapce. Matka se snaží zabránit tomu, aby byl její syn obviněn z jeho smrti, zároveň však nedokáže připustit, že je její syn Barbu dávno dospělý muž. Režisér filmu odmítl, že by se Pozice dítěte primárně zaměřovala na kritiku poměrů v současné rumunské společnosti.

Velkou cenu poroty a Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce (Nazif Mujic) získal film Epizoda u životu berača željeza Danise Tanoviče, bosenské drama o životě Romů. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Paulina García, která si zahrála v chilském dramatu Gloria. David Gordon Green, autor komediálního dramatu Prince Avalanche, byl vyhlášen nejlepším režisérem. Stříbrného medvěda pro scénář obdržel Jafar Panahi za íránské drama Parde. Česká republika na letošním Berlinale svého zástupce neměla.

Na 300 000 prodaných vstupenek, zhruba 20 000 návštěvníků ze 130 zemí světa pracujících ve filmové oblasti, 4 000 novinářů, 400 promítnutých filmů, a to většinou v rámci mezinárodní či evropské premiéry, to je Berlinale, které si chválí i všudypřítomné celebrity. Mezi letošní prominentní hosty patřili například čínský režisér Wong Kar Wai, předseda poroty, herečky Jane Fonda, Isabella Rossellini, americký režisér Gus Van Sant nebo herci Matt Damon a Rupert Grint.

Aleee
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!