16. 12. 2012

Hobit trhá rekordy. Střízlivě

Letošní vánoce jsou na filmy poměrně chudé, ale to má svůj dobrý důvod - všichni producenti Hollywoodu se bojí Hobita jako svěcené vody a nejeden film před ním prchal, co mu síly stačily. Což dělá z návratu do Středozemě ještě většího tahouna na branku.


Za první víkend má Hobit celosvětově něco přes 230 milionů dolarů, 85 jen z Ameriky. Což je prosincový rekord.
Producenti na oko jásají, i když ve skutečnosti Hobit dopadl vlastně nejstřízlivěji, jak mohl. Všichni s napětím očekávali, jestli padne sto milionů dolarů za americký víkend, což už by stálo za zápis do pamětních knih, ale této hranici se první díl monstrprodukce sotva přiblížil.

Když započítáme dražší lístky za 3D a inflaci, tak jde vlastně o výsledek přiměřený. Platí, že před necelou dekádou přišlo na Návrat krále lidí o něco víc, i když peněz nastřádali méně.

Jenže s kalkulačkou v ruce tržby nikdo neporovnává, takže přese vše impozantní sumu a téměř jistou cestu ke světové miliardě dolarů rozhodně nikdo nepovažuje za neúspěch.

Svou roli v střízlivosti rekordu možná hraje i fakt, že američtí kritici zdaleka nejásají a tuzemské recenze pohybující se hodnocením okolo 75 % by považovali za velmi přívětivé. Na serveru Rottentomatoes hodnotila Hobita kladně ani ne polovina "top kritiků", z úplně všech recenzentů necelé dvě třetiny.

Jak to tak ale bývá, svět je k fantasy žánru o několik řádů přívětivější než otrlí Američané. Na čí straně jste vy?

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!