11. 11. 2012

Top - Největší filmová zklamání

Za nějaký týden tu máme Cloud Atlas, za měsíc Hobita. Něco mi říká, že minimálně jeden nás zklame. Podobně jako nás zklamali Looper, Země bez zákona, Prometheus. Letošek je zkrátka rokem zklamání, řekněme si to na rovinu. Podívejme se proto na seznam filmů, které jsou obvykle pokládány za největší zklamání všech dob, kterým se vysmívá či je ignoruje nejvíc lidí.


Indiana Jones a království křišťálové lebky
Čtvrtý Indy byl nesplněným snem moc dlouho na to, aby mohl být někdy snem splněným. Ale kritika ze všech stran se na něj nesesypala zcela neprávem. Netřeba pochybovat o tom, že technicky se vše povedlo na jedničku, na to je Spielberg moc velký mistr, Lucasův příběh o ufonech-neufonech plný přepálených scén ale nezabral. MacGuffin nezaujal a Indy v chomoutu nepotěšil. Rozhodně nejvysmívanější film od Skryté hrozby.

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Jež musí samozřejmě ihned přijít na řadu. Lucasův návrat ke Star Wars je dodnes považován za největší filmové zklamání. Nenávist, s jakou se musel Lucas vypořádat, se nedá srovnat s nenávistí u žádného jiného filmu. Sám to nikdy nepochopil. Dal divákům, co roky chtěli. A vydělal miliardy, tak přece někdo musel být spokojený! Přesto je zpětně jasné, že návrat ke Star Wars vlastně zničil Lucase jako člověka a zcela konzervoval jeho kariéru. Už není cesty zpět.

Transformers: Pomsta poražených
Existuje mnoho lidí, kteří dodnes ujíždějí na jedničce. Jen málo z nich si ale užilo i dvojku. Michael Bay to přepískl prakticky ve všem a komu by se věřilo, že u scén tak bombastických budete v kině přemáhat spánek. Jenže když film nijak negraduje, nijak se nevyvíjí a jen předkládá neustále stejnou destrukci, nudě se nedá vyhnout. To je jednoduchá pravda, se kterou se Bay setkal tím nejjednodušším způsobem.

Godzilla
Godzilla už je trochu za zenitem, tak si to velké zklamání, které ji provázelo, málokdo z nás vůbec pamatuje. Jenže se tenkrát od Emmericha po Dni nezávislosti čekaly velké věci. Nevyšlo to. Osobně proti tomuto filmu coby ozvláštnění podzimní soboty nic nemám, ale měl potenciál na něco ultimátního. A mnoho diváků to doposud Emmerichovi neodpustilo. S tím, že jeho kariéra už se na vrchol nikdy nevrátila.

Matrix Reloaded
Sluší se dodat, že mnozí nehloupí lidé považují sequely Matrixu za geniální. Většinou se ale mluví o předimenzovaných, tupoučkých filmech, co se zahleděly do sebe a přesvědčovaly sebe o své okolí, že přepisují dějiny. Moc jim to nevyšlo a když se dnes mluví to Matrixu a jeho kvalitách, uvádí se většinou pouze jednička. S nezaslouženým odmítnutím se pak setkal ještě Wachowských Speed Racer a jinak zřejmě nedopadne Cloud Atlas. Mají sourozenci smůlu, nebo si za to mohou sami?

X-Men Origins: Wolverine
Tohle bolí dodnes. Sterilizovaný a tupý origin Wolverina trápí fanoušky i tvůrce, kteří se zoufale snaží vymazat ho divákům z paměti. Chystaný Wolverine se raději odehrává v jiné době a na jiném kontinentě, aby nemusel dodržovat spojitosti. Jeden z mála případů, kdy se studio k chybám samo přihlásilo a slíbilo nápravu. To nevidíme často, většinou se tvůrci snaží táhnout provaz dál spolu s méně náročnými diváky.

Spider-Man 3
Další příklad filmu, který vydělal hodně peněz, ale zároveň si nadělal hodně nepřátel. Do té doby velmi kladně hodnocená série se najednou stala otloukánkem a Sam Raimi se se Sony pohádal tak tvrdě, že to nakonec muselo být vyřešeno jeho odchodem. A série se dostala do tak slepé uličky, že musela restartovat. To vše kvůli zklamání fanoušků, které bylo hlasité a všudypřítomné. Naštěstí The Amazing Spider-Man už dopadl relativně dobře. Taky zklamal mnoho lidí, už ne ale tak bezvýhradně.

Kmotr III
I klasiky mají své kroky vedle. Coppola původně nechtěl, aby se třetí Kmotr jmenoval Kmotr, chtěl ho postavit jaksi mimo sérii a věděl proč. Fanoušci jeho návrat po letech k rodině Corleonů velmi často odmítli a sem tam si můžete v nějakém sitcomu poslechnout vtípek mířený ke třetímu Kmotrovi dodnes. Podle mě to není úplně zasloužené a třetí Kmotr se mezi svými staršími bratříčky neztrácí zase tak markantně, ale obecný vkus mluví jasně...

Piráti z Karibiku - Na konci světa
Jednička je sympatická, dvojka stravitelná. Trojka je ale nechutný chrchel. To si nemyslím jen já, ale i kritiky a různá hodnocení, které třetí Piráty posílají o několik řádů pod postavení starších dílů. Verbinski a hlavně hyperaktivní scenáristé se naprosto ztratili ve vlastním světě a zapomněli, že se od nich očekává zábava. Předložili jeden z nejpodivnějších blockbusterů, v němž vlastně není nic zábavného a všichni si jen neustále o něčem povídají.

Planeta opic
Až do Temných stínů největší neúspěch Tima Burtona. Podle mého osobního názoru nejvíc nezasloužená položka v žebříčku. Burtonova Planeta opic není špatná, jen je jiná, než čekali fanoušci jak Tima, tak i kultovního originálu. Vlastně mi nikdy nebylo tak úplně jasné, co zapříčinilo to velké odmítnutí Planety opic. Pokud chcete vidět Burtona na dně, zamiřte spíš k jeho nejnovějšímu snímku, nebo k Alence - to jsou hrůzy. Planeta opic se, myslím, ještě snese.

Batman navždy
Po dvou Batmanech, kteří navždy změnili komiksové adaptace a vydělali velké peníze (i když dvojka ne tak moc), se Burton přesunul do pozice ne-moc-výkonného producenta a režii předal. A to byla chyba! Batman a Robin už je jen bizarní komedie, u Navždy ale divákům přejel mráz po zádech, protože to nečekali. Přitom vše je, jak má být. Herci, příběh, to vše by snad fungovalo. Jen režisér, jehož jméno tu nebude vysloveno, svou práci skutečně zvoral a gothamskou ikonu na pár let poslal k ledu.

Terminator Salvation
Tohle taky bolelo. Ne tak moc jako druzí Transformers, současník čtvrtého Terminátora, ale rozhodně. McG je sice sympaťák, jemuž lze uvěřit nadšení, režii velkého projektu ale nezvládnul. Christiana Balea dovedl k parodii sebe sama a rutinní režie po chvíli nudila. Zoufalý scénář pak dodělal to, co bylo započato. Takhle se kult nevrací! fanoušci to dali jasně najevo a s trilogií, o níž se mluvilo, byl najednou konec. Buďme raději rádi!

Jurský park 3
Jednička se brzy vrátí do kin ve 3D, čtyřka se chystá. Trojka ale sérii málem ukončila. Spielberg neměl čas ani chuť, tak projekt opustil, a bez něj o dinosaury fanoušci nestáli. Osobně mi ani třetí Jurský park zvlášť nevadí, ale ta změna potenciálu a atraktivity ční z každé vteřiny materiálu. A diváci to dali producentům opět sežrat a pasovali třetí Jurský park za jeden z nejvysmívanějších filmů.

Další vydání série TOP

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!