2. 11. 2012

Mezipatra 2012

8. listopadu začíná v Praze putovní Mezinárodní queer festival Mezipatra. Filmové projekce budou tradičně probíhat v kinech Světozor a Lucerna.V hlavním městě se festival zdrží do 14. listopadu. Poté se stěhuje do Brna, kde si budete moci jeho program vychutnat od 16. do 22. listopadu, a to v prostorách HaDivadla, multikulturního centra Stadec a kina Art.


Kdo nestihne ani tento termín, může využít festivalových ozvěn. Ty se budou konat v Olomouci (22. – 24. listopadu) a Ostravě (20. – 24. listopadu).

V pěti programových sekcí se představí kolem sta snímků, mezi kterými najdete jak klasické celovečerní tituly, tak množství snímků krátkometrážní a dokumentárních. Přehlídku zahájí poslední vítěz Mezipater, snímek Víkend, který se s úspěchem promítal i na loňském ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových varech. Titul známý z Varů se objeví v hlavní soutěži Mezipater i letos – snímek Neodcházej oceněný v Berlíně cenou Teddy. Z Cannes dorazí držitel Queer palmy Laurence Anyways, z festivalu Sundance pak Můj nejlepší den, režisér Thom Fitzgerald přijede osobně představit svoji road movie Místy oblačno, ve které se dvě ženy důchodového věku rozhodou uzavřít sňatek.

Přijede také například redaktor Newsweeku, Vanity Fair a New Yorkeru David France, který se představí jako režisér dokumentu Jak přežít mor.

V retrospektivě byste promarnit šanci zhlédnout slavný snímek Neila Jordana Hra na pláč.

Program festivalu, jako každý rok, nenabízí pouze filmové projekce, ale také řadu diskuzí, přednášek, hudebních akcí a večírků. Zkrátka pro každého něco. Tak si přijďte vybrat. Queer, nequeer.

2mig1
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!