30. 8. 2012

Budoucnost filmu aneb Nolan vs. Scorsese

Kinematografie je velmi zvláštní druh umění. Mladý, relativně brzy zplnohodnotněný, neustále se vyvíjející, ze všech nejvíc mainstreamový. Za nějakých sto dvacet let existence zažil několik revolucí - především milníky zvuk, barva, první pokus o 3D, který selhal ve prospěch cinemascopu, a aktuální digitalizace a druhý pokus o 3D. Chystá se zajímavý dokument, v němž se k situaci vyjádří ti nejpovolanější.


Keanu Reeves se stane rozhodčím mezi dvěma "družstvy". Jedno, menšinové, vedené Christopherem Nolanem a jeho kameramanem Wallym Pfisterem, bude tvrdošíjně zastávat názor, že digitalizace a 3D jsou ZLO. Druhé, početnější, čítající samozřejmě Jamese Camerona, Dannyho Boylea, Stevena Soderbergha, ale i matadora Martina Scorseseho, naopak zastane názor, že ve 3D a především v digitalizaci je budoucnost filmu, zářivá a plná netušených možností.

Aktuální doba nasáklá nenávistí vůči 3D bude zřejmě přát Nolanovým argumentům, ale nezapomínejme, že 3D a digitalizace není to samé, takže si raději hezky vyslechněme argumenty obou stran. Ostatně nevybavuji si, že by se někdo ožehavému tématu věnoval atraktivněji než nyní režisér Christopher Kenneally.

Dokument Side By Side se každopádně chystá, zde se můžete podívat na trailer, a pokud se o filmy zajímáte trochu víc, nenechte si ho ujít.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!