13. 8. 2012

Kubrickův film Strach a touha vyjde na DVD i Blu-ray

Fanoušci Stanleyho Kubricka i milovníci kinematografie jako takové se mohou radovat. Před pár dny se filmový svět dozvěděl potěšující zprávu – chystá se vydání DVD i Blu-ray disku jeho hrané prvotiny Strach a touha (1953). Snímek, který byl považován za ztracený a pak dlouhé desítky let dostupný pouze v neuspokojivé kvalitě, tak bude možné konečně docenit. Datum vydání bylo stanoveno na 23. říjen letošního roku.


Úkolu se zhostila společnost Kino Lorber, zrestaurování provedla Library of Congress, národní knihovna Spojených států amerických, konkrétně pak Packard Campus for Audio Visual Conservation se sídlem ve Virginii.

Strach a touhu začal Stanley Kubrick natáčet ve svých čtyřiadvaceti letech, a to na základě svých předchozích zkušeností s tvorbou krátkometrážních filmů. Natáčení provázelo mnoho nepříjemností, snímek neměl finanční úspěch a sám režisér se od něj snažil distancovat. Považoval jej za nekvalitní a přirovnával ho k amatérskému cvičení. Následně se snažil shromáždit a zničit všechny kopie, i přesto se ale podařilo nějaké z nich zachovat. Film až dosud nikdy na žádném nosiči nevyšel, veřejně byl promítán jen výjimečně.

Existenciální, v jistém slova smyslu také alegorický válečný snímek Strach a touha je často srovnáván s Kubrickovými pozdějšími díly, jakými jsou Stezky slávy nebo Olověná vesta. Vypráví příběh čtyř vojáků, kteří se po letecké havárii ocitnou na nepřátelském území. Jsou konfrontováni se svými strachy a touhami, především s touhou největší – dostat se zpět do bezpečí. Uvidíme, zda se film Strach a touha, který se nyní dostane do širšího diváckého povědomí, nestane inspirací pro další mladé filmaře.

Aleee
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!